Simons fotogen

Bert Stålhammar

Spekulationerna om vem som tar vem pågår för fullt trots att det är mer än ett år till valet. Moderatledaren Anna Kindberg Batra vill bjuda in de gamla regeringskollegorna från Alliansen och prata om framtiden kring familjen Batras köksbord.

Sveriges nu näst största parti får som vanligt stanna ute i kylan, allt enligt klassisk mobbningsagenda à la ”du får inte leka på våran gård”. Detta medan övriga partier hämningslöst stjäl förslag och idéer från detta mobbade och utfrusna parti. Hycklarna fanns inte bara på Bibelns tid utan tycks breda ut sig alltmer i dagens förvirrade samhälle.

För övrigt kan Löfven tänka sig att låta Centern och Liberalerna ingå i regeringen. Förmodligen tar han med vem som helst i båten som garanterar att han också i fortsättningen kan berätta för alla som vill höra vem som är Sverige statsminister. Den svenska modellen mot eller för total samhällsupplösning måste bevaras. Andelen no go-zoner ökar för varje mätning trots att rikspolischefen försöker mörka uppgifterna. Förr eller senare måste förmodligen denna rena annektering av svenskt territorium leda till en uppgörelse. Frågan kan ställas om våld skall användas eller diplomatiska förbindelser skall upprättas mellan nationalstaten Sverige och de självstyrande enklaverna där svensk lag har upphört att gälla och ersatts med sharialag.

Allt fler frustrerade invandrarkvinnor försöker få våra politiker att förstå vilken förtryckarregim de tvingas leva under. Många säger till och med att de levde ett friare liv i det gamla hemlandet som de flydde ifrån med förhoppning om ett bättre liv i Sverige.

KD och MP betraktas redan som ointressanta och förpassade i bästa fall till någon kommunal suppleantnivå. Vänstern får fortsätta att drömma om sin himmel tillsammans med sidekicken Feministiskt initiativ. Men det finns gott om forskningspengar att söka för alla intresserade genderforskare. Projektet trumpetsignaler ur ett genusperspektiv, exempelvis, behöver säkert flera framstående forskare.

När jag lyssnar på Löfven kommer jag att tänka på folklivsforskaren och folkskolläraren Sixten Bengtsson i Skövde och hans besök hos gamle bonden Simon som hade fått elektricitet indraget i sin gamla gård. ”Vad tycker Simon nu om det elektriska”, frågade Bengtsson. ”De ä la bra”, svarade Simon. ”Men han som är skollärare kan väl berätta för mig
om hur det elektriska fungerar.” Då gjorde Sixten Bengtsson en gedigen genomgång av elektricitetens mysterium. Efter sin lektion frågade han Simon om han hade förstått. ”Jo”, svarade Simon, ”nog har jag det. Jag har bara en enda fråga. Hur får I in fotogenen i di däringa smala trådarna?”

Våra politiska ledare har mycket gemensamt med bonden Simon. Hur skall man lyckas med att få ordning på allt det som nu haltar sig fram i vårt samhälle? I dag har varje någorlunda vaken medborgare märkt att skolan, sjukvården, äldrevården, kriminaliteten eller vad det nu är inte klarar av det som de en gång skapades för. Vårt politiska system med de klassiska partierna bildades som bekant för att ta till vara de möjligheter att bygga ett rättvisare samhälle som övergången från bondesamhället till industrisamhället erbjöd. När järnvägarna drogs genom landet skapades nya mötesplatser, nya tankar och nya möjligheter. Medborgarna tog själva ansvar när de byggde sina möteslokaler, folkparker och bönhus. Folkrörelserna engagerade hundratusentals medborgare och den gamla makten, ofta representerad av kyrkan och prästen, hamnade i utkanten. Folkskolan för alla och en ny regeringsform och kommunallag skapade effektiva verktyg när demokratin skulle införas och visionen var ett folkhem för alla.

Nu upplever vi en helt ny hjärnvägsrevolution. Våra traditionella politiker inser inte att ett system som var avsett för en annan tid och helt andra problem än dagens inte kan hantera en ny tids utmaningar. Lika ute och fel som en skiftnyckel är när motorn i den nya bilen krånglar är dagens politiska system i en helt ny värld. Fortfarande tror man att det är fotogen i elledningarna och spinner vidare på den föråldrade retoriken om skatter, arbetslöshet och ekonomi. Inte ens att bilar, skolor och andra byggnader sätts i brand varje dag når in i dessa politikers och de flesta journalisters medvetande. Mord, kriminalitet och terror i skiftande former kan vi läsa om varje dag numera och det händer att till och med SVT i någon förklarad stund rapporterar om det som de flesta medborgare sedan länge känt till. Valrörelsen nästa år kommer säkert att handla också om nedbrända valstugor, hot och hat och nystartade partier.

Men med en regering med Bommersviksakademin som intellektuell kompass och normkälla är denna totala tondövhet inte oväntad. Dessutom lider landet svårt av en Allians som har majoritet i riksdagen men av feghet inte vågar fälla regeringen.

Annars är kunskapen om samhällsbyggandets konst flertusenårig. Men varken de gamla grekerna eller Bibeln ingår i PK-ismens dogmer. Om någon partiledare möjligen har en gammal konfirmationsbibel kvar så rekommenderar jag följande text ur Matteus evangelium:

Ej heller slår man nytt vin i gamla skinnläglar; om någon så gjorde,
skulle läglarna sprängas sönder och vinet spillas ut, jämte det att
läglarna fördärvades. Nej, man slår nytt vin i nya läglar, så bliva
båda delarna bevarade.

Det är ju bara att läsa opinionsmätningarna för våra politiska partier för att konstatera 
att sprängningen av ”läglarna” är i full gång. Kanske dags för Bommersviksakademin att modernisera
sin läroplan.

25 reaktioner på ”Simons fotogen

 1. Johan skriver:

  Tror attt planen är att skapa en ohelig allians för att kunna utestänga SD igen från inflytande. Detta eftersom SD som enda parti inte ställer iupp på postmodernistiska flumprojekt, globalisering och NewWorld Order. Der är därför man med alla medel försöker utestänga SD. Den nya oheliga alliansen man antagligen kommer spräcka den gamla Alliansen och innefatta S, L. C, MP. Med Löfven eller Lööf som statsministerkandidat. Man kommer nog att göra vad sim krävs för att säkra Kalergiplanen.

  Gilla

 2. larslindblog skriver:

  Problemet är att det inte är en traditionell diktatur vi kämpar mot , utan mot enfald och dumhet.
  Väljare som mot sina egna intressen lägger sina röster på samhällsskadliga lurifaxar .
  Vi får hoppas att allt fler vaknar –

  Gillad av 1 person

 3. camiry skriver:

  Tack för underbart inlägg!

  Stycket om invandrarkvinnors utsatta situation i våra förorter manar mig att nämna att Awad Hersi, tidigare MP och styrelseordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, i höstas ombedd att lämna sina uppdrag inom stockholmspolitiken pga maktmissbruk och oegentligheter, nu i maj valdes in som styrelseledamot i Fi. Fi! Höjden av hyckleri, idioti och ironi saknar säkerligen (snälla!) motstycke inom Stockholms politik.

  För den som inte är insatt i detaljerna kring vilka som styr Stockholm så var Awad Hersi, bosatt i Tensta, somaliernas representant och kanal in i fullmäktige. Han styrde stadsdelen som en enmansshow, uppbackad av sitt omfattande ”väljarstöd” och kopplingar till islamistiska organisationer. Andra grupper och intressen gjorde sig icke besvär när han satt med klubban i hand. Föga förvånande hävdar han att han petats pga den strukturella rasismen som råder. Tvärtom. Ingen annan hade kunnat driva sin agenda under så lång tid likt Awad, utan just det triumfkortet i bakfickan.

  Vad somalierna står för, dvs vilken plats kvinnor och homosexuella har i deras samhälle, behöver naturligtvis inte beskrivas här. Så kanske roas läsarna här lika mycket som jag av motiveringen till beslutet att bereda Awad en plats i styrelsen:
  ”– Vi har föreslagit en stark styrelse med bredd. Personer med stor politisk erfarenhet av frågor som rör antirasism, feminism och hbtq och med förankring i gräsrötterna. Vi är stolta och glada att presentera vårt förslag…”

  Att de nu alltså stolt och med glädje sålt ut kvinnors och homosexuellas rättigheter till högstbjudande tar Fis hyckleri till en svårutmanad nivå.

  Gillad av 7 personer

 4. Linda Åberg Luthman. skriver:

  Och den virriga hönsgården Alliansen är givetvis ett bättre alternativ till den regering vi har nu? Då fäller vi regeringen och släpper hönsen lösa i Rosenbad.
  SD är inte min preferens men troligtvis det enda partiet att hålla ordning på kacklande Alliansare som kommer med sin gamla skåpmat från sin tid i Rosenbad förra gången. Alltså inget nytt.
  Om man får tro Batra så blir allt så bra bara vi tillsätter fler poliser.
  Äldre , som av en ynnest fått komma in på ett äldreboende, svälter enligt Professor Gustavsson. Vad gör vi åt det? Jo tillsätt fler poliser säger Batra.

  Men välbeställda och skattesmitare blir glada om de får en regering bestående av hönor.

  Gillad av 1 person

 5. Moab skriver:

  Det hela är enkelt, folk som är för olika kan inte leva i fred tillsammans, men detta faktum går emot kärnan i pk-doktrinen och därmed så kommer etablissemanget aldrig att åtgärda detta.
  Ingen, och då menar jag ingen, i offentligheten säger som det är, vi kan inte leva med muslimer. Vi kan knappt leva med polacker, och ej mindre rumäner och ännu mindre bosnier, hur skall vi kunna leva med syrier, eller jemeniter, eller somalier eller kongoleser?

  Endast fler döda i muslimska terrordåd för argumentet framåt, i Stockholm. Tydligen så har IS Rosenbad i sin reklamsnutt. Det är kanske poetisk rättvisa, CSN-finansierat terrordåd mot Rosenbad. Norrmännen kan skriva nya böcker med roliga Sverige-historier och det gamla norsk-danska skämtet med den kortaste boken i världen, ”Svenska krigshjältar” får ett nytt kapitel med kanske oväntat innehåll.

  Gillad av 4 personer

 6. Johan Löfgren skriver:

  Just precis, det går inte att leva kvar i gamla föreställningar i en förändrad och farofylld omvärld. Det är exempelvis nu som gränserna behövs som mest för att stoppa mörkret – men regeringen gör tvärt om, för alla människor är lika värda och lika goda.

  Löfvens folkhem har blivit ett gökbo med daglig blodspillan. Och jag tror inte att de är villiga att ändra sin läroplan, för det är deras bibel. Det enda vettiga vi kan göra är att rösta bort Löfven och hans kompisar. De har på kort tid orsakat Sverige mer skada än någon annan har hittills i historien.

  Gillad av 1 person

 7. malmobon skriver:

  Behövs inte kommenteras mer, utan det belyser på ett enkelt sätt hur Sverige spårat ut.

  Helt säker på att konflikter kommer blossa upp efter nästa val om politiker inte respekterar valresultatet och för SD del kommer det vara minst 1/4 del som vill förändra.

  Public service måste bort.

  Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   25-30 % SD högst troligt!
   Sannolikt största parti dessutom!
   Det enda partiet med en representativ Statsministerkandidat!
   Skrota SVT o bygg en helt ny organisation!

   Där inget utrymme ges för Fake News/vinklingar!

   Gilla

 8. uppstigersolen skriver:

  Igår såg jag storfjanten Löfven stå och prata om att Polen måste ta in muslimer. Skälet var att han snarast möjligt ville återgå till att öppna Europas gränser för att välkomna nya skaror här i Sverige. Så inte bara har karln varit naiv som han säger, han har inte mognat ännu. Vad som rör sig innanför pannbenet på denne figur kan man undra.

  Gillad av 1 person

 9. JAN BENGTSSON skriver:

  Nyttig lektion i gammal levnadsvisdom!

  Nytt vin i gamla läglar,
  så blir det goda välsmakande vinet Allah gånger förstört)

  Hjärnvägar också, tänk om våra politiker kunde inse det?

  Gilla

 10. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Personligen har jag inte känt ett sådant förakt för de borgerliga partiernas ledningar sedan center-Olles dagar. (Han som inte ville ha Öresundsbron och som sålde ut borgerligheten till (s) ). Nu dyker det upp nya Ollar.

  Gillad av 2 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   SD regering, med passivt stöd av M o KD)
   Plats för vettiga samhällskritiker dessutom!

   Personer som genom idog systemkritik bidragit till valsegern)

   Omar in i Regeringen tillsammans med Johan Westerholm,
   gärna tillsammans med Helena Edlund.
   Jens Ganman o Komikern/samhällkritikern Flam!
   Gärna Tino också!

   Förvisso hade Patrik också platsat)
   Möjligen Ann Heberlein?

   Gilla

 11. Johan skriver:

  Den totala förvirringen i riksdagen och avsaknaden av kompass är uppnådd. Endast ett parti förefaller behålla sin kompass. Att 7-klövern uppträder så fullständigt handlingsförlamat beror antingen på att de följer direktiv utifrån eller att de helt enkelt inte hittar några verktyg i Bommersvik-väskan som biter på situationen. Tillsättandet av personer på strategiska poster talar för det förra. Det senaste lågvattenmärket är Löfvens resa till Polen med uppdraget att agera kvarterspolis inom Visegrad-området för att få dessa länder att släppa sin politiska kompass och ansvarstagande gemtemot sitt folk. Man skäms. Och vad säger han om polackerna frågar: ”- Kan du berätta vad som är så framgångsrikt med integrationsprojektet? Vad är era referenser?”
  Valrörelsen 2018 kommer att bli en brutal upplevelse med ett kraftigt stärkt SD och tillkommande nya partier, ett etablissemang som med alla medel kommer försöka säkra New World Order projektet genom att stänga Sverigevänliga partier utanför och därpå följande oroligheter. Frågan är om det går att uppbringa en helomvändning inom ramen för vårt demokratiska system.
  Det är inte utan att man börjat surfa på hemsidor som gör reklam för utlandsflytt till Portugal eller Ungern. Det är verkligen ett projekt i sig att försöka behålla sunt förnuft intakt.

  Gillad av 1 person

 12. Folke Lidén skriver:

  En eloge för en brutal och, i allt väsentligt korrekt, nulägesbeskrivning av tillståndet i den humanitära stormakten. Dock är det faktiskt ännu värre än så.
  Man skulle kunna tro att adeln, ställd inför olösbara problem, kanske tänkte till och började försöka få någon slags ordning i galenskapen.
  Ingalunda! Man fortsätter på solidaritetens breda väg. Asylinvandring, anhöriginvandring och asylrelaterad arbetskraftsinvandring fortsätter. Löfven åker till Polen för att läxa upp ledarna där – ”Ta ert ansvar, annars…”. Likande den som när kabintrycket sjunkit på 10000 meters höjd spolat ner sin egen syrgasmask i toaletten och, blå i ansiktet, springer omkring och ger order till övriga passagerare.
  Statsministern påminner allt mer om Lars Ekborg när Birgitta Andersson låst in honom i kajutan. Iförd skepparmössa och dambyxor står han och skriker – Det är jag som bestämmer, det är jag som bestämmer, …

  Gillad av 1 person

 13. Hovs-svartaste-hallar skriver:

  Felet är snarare att makthavarna inte längre tillämpar de självklara grundvärderingar som vi hade här i landet fram till ungefär 1970 — när Palme tog över efter Erlander.

  Före Palme var det självklart att Sveriges politiker skulle ha Sveriges medborgares bästa som ledstjärna för sin politik.

  Sedan Palme och 68-vänstern tagit över blev det snart lika självklart att Sverige hade moraliskt ansvar för HELA VÄRLDENS fattiga och ”utsatta” befolkning.

  Att den politiken snart skulle leda till en gradvis förstörelse av Sverige kan vem som helst inse.

  Gillad av 4 personer

  • lasse4u skriver:

   Den stora galenskapen släpptes loss med FP:s framfart i Bildt-regeringen. Tidigare hade i vart fall S sett med en viss oro på allt för stor invandring, man tog Lucia beslutet, Palme var i Östtyskland och satte stopp för flödet av iranier som kom via dem, mm. Troligen inte så mycket av omsorg om landet som att de fruktade ett folkligt bakslag mot partiet.
   Palmes internationella engagemang i inte minst de sk non-aligned states handlade inte om att alla som inte hade det bra där skulle komma hit. De skulle stödjas för att fixa sin situation hemma hos sig. Non-aligned states var också det utrymme som svensk vapenexport hade mellan blocken i kalla kriget.

   Men som det visade sig var svensken som Reinfeldt noterade, det sovande folket, man kunde göra vad som helst utan att folket utkrävde något verkligt ansvar av politikereliten.
   I flera andra länder har det funnits sk missnöjespartier sen länge, i Sverige tog det fram till 2014 innan SD fick 13%.

   Jag tror inte på någon storskräll för SD i nästa val, dels tror jag de har fel strategi när de inriktat sig på att få komma in i värmen. Dels kan man se att S börjat vända sitt fall med Löfven, Ygeman grötmyndiga svammel om aldrig mer osv. Det sovande folket går på vad som helst.

   Gilla

 14. Gunilla skriver:

  Och lustogt nog envisas vänster fortfarande med att problemen i utsatta områdena är orsakade av, förutom islamofobi, ‘socioekonomiska faktorer’ med grund i ‘strukturell diskriminering’. Och ‘strukturell diskriminering’ är att alla inte har lika inkomst utan man skyller på, det gamla, klassamhället. Gammal 100-årig medicin till att lösa nya samhällsproblem tror man ska funka.

  Gillad av 1 person

 15. 77711n skriver:

  Ett riktigt bra och belysande inlägg – fotogen i elledningarna, det är precis vad den oansvariga invandringspolitiken handlar om, men omvända roller. Politiker som inbillar sig att folk ska tro att det är gott och bra för landet att sätta analfabetiska arabisktalande afrikanska get-och fåraherdar i skola för att täcka bristen på högteknologiska ingenjörer med examina från Chalmers och KTH.

  Gilla

 16. rudmark skriver:

  Det är förmodligen Alliansens sista chans att behålla (?) sin trovärdighet att fälla regeringen, eller åtminstone ett misstroende gentemot någon minister. Men det kommer nog inte att hända. Blir en spännande valomgång, och etter värre regeringsunderlag.

  Gilla

 17. Gunnar skriver:

  Här en sann historia från tiden när Stockholm elektrifierades.

  När ledningar spretade oinkopplade nere vid golvet, i lägenheten, och elektrikern var på väg hem för helgvila, frågande den gamla damen oroligt;

  ”Vad gör jag om strömmen kommer, nu när ni är borta?”

  ”Elektrikern svarade;
  ”Det går väl bra att ställa en skål inunder, om man nu är orolig”.

  Hur damen gjorde förtäljer inte historien.

  Hur som helst – mellan skål och vägg kan mycket hända om inte läroplaner modernisera
s inför valet 2018.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.