Ett skäl till att jag inte skulle duga till president i USA

Patrik Engellau

Det finns ett antal formella orsaker till att jag inte skulle kunna komma ifråga som amerikansk president, bland annat att jag inte är född i USA. Men det finns andra och djupare orsaker till att jag vore oduglig till posten.

Jag har nämligen inget omdöme. Ta det här med Trumplägrets eventuella samröre med ryssarna under valkampanjen i höstas. Trumplägret förnekar att kontakter ska ha tagits och motståndarna kräver att saken utreds i botten. Den bakomliggande föreställningen är att sådana internationella kontakter vore förkastliga. Inte ens Trump själv tycks se något förlåtande i närmanden av den typen (om de nu förekommit).

Redan där avslöjas mitt dåliga omdöme, för om jag varit Trump eller någon annan presidentkandidat så hade jag självklart ringt till Putin och försökt bli kompis med honom. Inte bara till Putin, förresten, utan även till världspolitikens övriga höjdare, kanske rentav till Margot Wallström. (Tänk på det. Hade det blivit samma avgrundsvrål i den amerikanska debatten om Trump hade ringt till Wallström? Eller om Melania ringt sina kusiner i Slovenien, ett land som ju faktiskt tillhört Sovjetblocket?)

– Hej, Vlad det är Donald, skulle jag säga om jag varit presidentkandidat Trump. Stör jag?

– Vänta lite, Donald, skulle Putin säga, jag var just på väg att hämta en kopp kaffe. En sekund bara. Nu är jag tillbaka, Donald. Vad har du på hjärtat?

– Jo, du Vlad, Jag minns hur du för 15 år sedan försökte göra dig trevlig med oss amerikaner och att vi nog var lite burdusa då. Men jag har tänkt att när jag blir president så kan vi väl gräva ned stridsyxan?

– Visst, Donald. Passar mig precis. Då kanske vi kan slå ut Islamiska staten tillsammans. Och så är det en annan sak, Bashar al-Assad. Han är visserligen en brutal skithög, men i de där länderna verkar de må bäst av att ha brutala skithögar till härskare. Se bara på Saddam Hussein och Muammar Gaddafi. Det var faktiskt korkat av dina företrädare att ta ut dem.

– Vlad, jag har faktiskt också tänkt på det. Vet du vad? Jag tror att det här kommer att gå bra. Jag ringer igen när jag blivit president. Eller du kan ringa och gratta, förresten. Det ser bättre ut.

Sedan skulle jag stolt inför väljarkåren förklara att jag lagt grunden till en helt ny fredspolitik för att minska i stället för att öka den militära spänningen i världen och att jag verkligen ansträngde mig för att redan före valet bli kompis med alla världens betydande ledare utom Kim Jong-Un.

Jag har således så underhaltigt omdöme att jag tror att den attityden skulle vara en valvinnare i USA. (Även i Sverige. Tänk dig att Ebba Busch Thor inför valet gjorde sig till polare med Putin och Xi Jinping och inför väljarna kunde framställa sig som en internationell tungviktare. Jäklar!)

Jag förstår helt enkelt inte vad de bråkar om i USA. Varför hade det varit fel om Trump eller någon i hans läger hade kontaktat ryssarna? Jag kan bara hitta en förklaring och den tror jag knappt själv på.

I Sverige har vi som bekant ett välfärdsindustriellt komplex som ihop med politikerväldet styr det officiella tänkandet och de officiella åtgärderna. I USA finns en motsvarighet, modern till alla industriella komplex, nämligen det militärindustriella komplexet.

Likaväl som det välfärdsindustriella komplexet behöver klienter så behöver det militärindustriella komplexet fiender. Det militärindustriella komplexet får mer pengar och ökad uppmärksamhet bara om det finns ett tillräckligt antal riktigt starka och farliga fiender i andra länder, till exempel Ryssland. Och då ska fan ingen sketen presidentkandidat försöka trolla bort så pålitliga och användbara antagonister som Putin och Bashar al-Assad. Fredsivrare ska ha riksrätt!

Det finns säkert någon annan och bättre förklaring.

35 reaktioner på ”Ett skäl till att jag inte skulle duga till president i USA

 1. Bo Adolfsson skriver:

  Nu kom Du äntligen ett guldkorn på spåren!
  Välkommen till oss andra ”konspirationsteoretiker”!
  Redan 1961 varnade den avgående presidenten och generalen Dwight Eisenhower sin efterträdare John Kennedy för det militärindustriella komplexet. Kennedy överlevde inte. Kommer Trump att klara detta?
  The Deep State har nu också övervakningsindustrin genom NSA, vilket Edward Snowden avslöjade. Maktkampem rasar.

  Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Kennedy var bra kompis med det militärindustriella komplexet och med bl.a. Joe McCarthy. Han hade inga som helst planer på nedrustning eller kompisskap med fienden. Han mördades av en fanatisk marxistisk Castro-anhängare. Så enkelt är det.

   Gilla

 2. Moab skriver:

  Lustigt, jag som återigen föreslog dig som statsministerkandidat idag. I den konkreta frågan så är det inte lätt att navigera, i synnerhet med mediernas hysteriska ensidighet.

  Det kan vara det militärindustriella komplexet, och vidhängande spionindustriella komplexet. Jag tror det senare, jag tror att vänsterliberaler och spioner och möjligen en del militärer är en del av den stora staten, de vill kunna sköta sig själv utan inblandning, när Trump kommer som en stor Monthy-Python fot från himlen.

  Jag har inte orkat försöka sätta mig in i frågan och har parkerat den i kategorin etablissemanget mot uppstickaren, etablissemanget har inga gränser för vad de är villiga att göra för att behålla makten, de bryr sig inte om sanningen, konsekvenserna, demokratin eller något annat, där som här. Så jag ser Rysslands-affären som vänsterliberalernas hammare, eller snarare dolk i ryggen som är deras föredragna vapen.

  Gillad av 6 personer

  • larslindblog skriver:

   Eller , den gamla svenska titeln Riksföreståndare. ??
   Hur som helst , jag kan inte tänka mig en lämpligare person. Intelligent , erfaren , bildad ,omdömesgill.
   ( spelar inte nätpoker för 100 000 tals kronor , PE är inte ute och slåss på krogar mitt i natten , och inte heller fjantar han runt med unga ” bystflickor ” .

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Hur vet du det? Tror nog att han har ett gott öga till det motsatta könet. Skall vi har politiker utan ”skandaler” i sin livsföring blir det bara lögnare, skrymtare och idioter kvar som kandidater.

    Gilla

  • ericr45 skriver:

   Tyvärr en omöjlighet.
   ”Mr President” måste vara född i USA, där det f ö fortfarande debatteras om Obama var född i landet..
   Den f-attest jag sett på bild var datorutskriven med en typ av skrivare jag inte tror fanns på den tiden….

   Gilla

 3. Tobbe skriver:

  Hej Patrik,
  Jag tror helt enkelt det handlar om att de postmodernistiska globalisterna bestämt sig för att Trump är fi eftersom han inte är globalistiskt inriktad. Det spelar ingen roll om han gör storverk på den globala arenan för han spelar inte Globalisternas egen agenda i händerna och följer inte deras spelregler i riktning mot NWO och agenda 2030.
  Alla deras ansträngningar idag går ut på att enligt deras föreställningar vann fel president. Och allt de gör handlar om att, helst störta presidenten för att ersätta honom med en Globalist.
  Samma gäller för Theresa May, Viktor Orban, Vaclav Havel, SD, Putin, osv. Ingenting av vad dessa aktörer gör kan någonsin bli rätt enligt NWO agendan.
  Och för dem kan aldrig Trump bli rätt president.

  Gillad av 2 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Det militär-industriella komplexet behöver kunder!
   Krigshökarna lobbar…

   John Mc Caine (R) är en av de värre, dessutom Sorossponsrad…
   Russofobin står högst upp på agendan?

   Deep State behöver fiender,
   för bibehållna eller höjda anslag!

   Annars kan pengarna användas avsevärt bättre!

   Då finns det en uppenbar grund för samarbete, COLLUSION)

   Comey tillhör BÅDA lägren…

   En synnerligen slipad taktiker o ful fisk…

   När Loretta Lynch gav besked att det INTE var ”an INVESTIGATION”,
   utan endast ”a (tiny) MATTER” of less significance?

   Då kände han inget obehag,
   inget behov av att dokumentera styrningen???

   Skulle någon våga köpa en begagnad bil av honom?

   Lobbyist hos Lockhed Martin, jättestor vapentillverkare!
   Tjänade SEX miljoner USD/ÅR där!

   Sen FBI chef, formellt utsedd av Obama…
   Men externa krafter styr (troligen) över Demokraterna!

   Längre tillbaka kratsade han Clintons kanstanjer ur Whitewateraffären!
   Vita som snö)

   Det är INTE synd om denne subtile lismande MAKTSPELARE!

   Han borde bytts ut direkt vid övergången,
   om inte demokraterna obstruerat alla Trumps utnämningar!!!

   Gilla

 4. Lasse W skriver:

  Det blev ett himla liv kring Trumps direktlinje till Putin. Jag kan för min själ inte förstå varför en informell hotline mellan Donald Trump och Vladimir Putin skulle vara något fel. Kan någon förklara? Det är väl tvärtom en säkerhetsskapande anordning.

  Gillad av 2 personer

 5. Petrus skriver:

  Men det gick ju bra för USA att vara kompis med Ryssland fram tills dess Putin år 2001 plockade av två oligarker deras TV-kanaler. Mindre en månad senare sade USA upp ABM-avtalet (som innebar ett förbud mot antimissil-försvar). När Putin litet senare lät ryska domstolar plocka av Khodorkavskij merparten av hans tillgångar förvärrades konflikten.

  Ryssland är idag lika kapitalistiskt som under Jeltsin. Ungefär lika demokratiskt också. På 90-talet likviderade man de politiker och byråkrater som var litet för mycket hinder mot oligarkerna, idag styr Putin medierna istället för oligarkerna (och det är väl mindre demokratiskt antar jag eftersom vi har en elit som påminner om oligarkerna som styr medierna och det är ju mer demokratiskt).

  Gillad av 1 person

 6. Bo Svensson skriver:

  Boten mot ”det militärindustriella komplexet”s allt för stora inflytande och krav på resurser är individuell makt för skattebetalarna över pengarnas fördelning över de av de folkvalda godkända mottagarna av skattemedel.

  Globalism kan ju inte vara fel i sig men vägen mot en enad värld är genom att decentralisera makten och metoden för det består i en perfektionering av rättsordningen. – Ju perfektare rättsordning, desto mindre utrymme blir det över för central godtycklig maktutövning. – Nationellt såväl som globalt.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Rättsordning som fungerar, består alltså av incitament för att bete sig ändamålsenligt sett från ett vidare perspektiv. – Det handlar om resurshushållning.

   Ett aktuellt exempel är branden i GB med hundra dödsoffer där incitamenten nu bara bestod i skam och straff för dem man kan peka ut som skyldiga.

   För att få till fungerande incitament, krävs krav på heltäckande försäkring och att människovärdet mäts i pengar.

   Gilla

  • Tobbe skriver:

   Precis. Problemet är dock att ambitionerna idag hos den globalistiska världsordning man försöker genomdriva förefaller gå mer mot en centralstyrning på bekostnad av demokratin.

   Gilla

 7. Johan utan land skriver:

  Jänkarna verkar verkligen ha sitt eget komplex att hantera. Militiärt eller välfärdsindustriellt, mekanismerna är likartade. Att ta heder och ära av motståndarna.

  I båda fallen ger komplexen oerhörd makt åt sig själva men är på lång sikt kontraproduktiva eftersom de underminerar den materiella basen för sin egen existens. Rått uttryckt går utvecklingen mot att komplexen kommer att bli härskare över en soptipp medan allt välstånd kommer att finnas på andra ställen. Fast USA kommer att klara sig bra mycket längre än Sverige innan det blir riktigt illa.

  Slutligen kan man förstås diskutera detaljen huruvida den f.d. sydslaviska delrepubliken Slovenien, varfrån ms Trump kommer, var en del av Sovjetväldet eller inte. Jugoslaverna själva ansåg att de var oberoende av Sovjet.

  Gilla

 8. Rikard skriver:

  Hej.

  ”Endast Nixon kunde resa till Kina.”

  Förr gavs det påståendet som en övning i politisk analys för studenter i statskunskap, åtminstone när jag var sådan (student, alltså).

  Jag är tveksam till om det finns någon inom det mediala-politiska kastet som kan ens föra ett frågande resonemang om frasen.

  Skillnaden mellan då och nu är att nu gäller religiös fundamentalism och bokstavstroende som norm även inom politisk teori, humaniora och journalistik. Därmed är spelet över för västerlandet, om vi inte överger demokratin i dess nuvarande form, eller åter skaffar oss en konkret och reell fiende som vi kan definiera oss mot (vilket är ‘Den Andres’ egentliga funktion).

  Kan Trump resa till Ryssland?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 2 personer

 9. Jaxel skriver:

  Jag har förvisso inte följt detta skeende mer än förstrött, men jag trodde problemet bestod i att ryssarna i det fördolda kan (misstänks) ha försökt påverka presidentvalet, genom att hacka demokraternas server och sprida uppgifter från interna mail m m.

  Om en främmande makt i det fördolda försöker påverka ett demokratiskt val är det mycket allvarligt. Att bara den minsta lilla misstanke finns om detta eller om att i förekommande fall någon av parterna på något sätt haft underkunnighet om det inträffade är så pass allvarligt att även relativt lösa misstankar borde utredas. Om sådana misstankar finnes i detta fall undandrar sig i och för sig min bedömning. Fast jag trodde som sagt att det var ett sådant eventuellt samröre mellan ryssarna och Trumpkampanjen som var det viktiga, inte huruvida Trump pratat med Putin.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Utom om det är USA förståss. – Man har nog där betraktat det som i nationens intresse att med de medel som krävdes förhindra att kommunisterna kom till makten i diverse europeiska länder efter kriget.

   Gilla

 10. Fredrik skriver:

  ”Det kändes som en statskupp.” Sa Marita Ulvskog efter den borgerliga valsegern 1976.

  På liknande sätt upplever förmodligen medierna valet av Trump. De hade helt och hållet inriktat sig på att Clinton skulle bli president. Att Trump har en från början fientligt inställning till media, bara förstärker avogheten.
  Att en frifräsare, i republikansk skrud, som förnekat medierna dess kommunikationsmonopol, blir helt enkelt för mycket.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   ”Vi skall ge dem ett helvete,” sade Olof Palme och visade sitt antidemokratiska sinnelag. LO-Nilsson började omedelbart planera för generalstrejk, för socialistisk revolution, vilken avblåstes först efter någon vecka. Det är mycket som känns igen. Sådan är socialismen.

   Gilla

 11. Välfärdsjihad -- nej tack skriver:

  Tjafset om Trump och Ryssland är hysteriskt trams, febriga projektioner och avledande manövrer för att vänstern ska slippa ställa självkritiska frågor om varför man egentligen förlorade valet — för att man tappat verklighetskontakt — och för att man som extremt dåliga förlorare vill sabotera för motståndarsidans presidentskap.

  Vänstern i USA har i sin radikalisering helt spårat ur, deras benämning ”demokraterna” har ungefär lika lite med ”demokrati” att göra, som miljöpartister i Sverige har med en ansvarsfull miljöpolitik — miljön mår allra sämst i sådana socialistiska utopiska planekonomier som är Miljöpartiets mål.

  Alla som inte hör till den mest auktoritära vänstern (”love and hope”), betraktas som ”högerextrema”, https://www.reddit.com/r/Libertarian/comments/6a30qm/the_modern_lefts_political_compass/

  Hela utvecklingen under de senare åren fram till vänsteraktivistens mordförsök på republikanka kongressmän häromdagen — givetvis nedtystad i svenska PRAVDAmedia — är tämligen förutsägbar.

  Gillad av 2 personer

   • Välfärdsjihad -- nej tack skriver:

    Det stämmer, Lauren Southern bytte på pappret kön i de kanadensiska myndigheternas rullor för att exponera den normupplösande identitetspolitiken. Det tog henne ca en timme i kontakt med läkare och myndigheter, det var allt, ingen protesterade.

    Hur ska vi i Väst kunna upprätthålla en civilisation, när alla dess fundament relativiseras och utplånas av vänstern och dess nymarxistiska identitets- och multikulturpolitik?

    De som vill ta över och islamisera våra länder och rasera våra civilisation, som de gjort i varje land de tagit över tidigare i historien, har snart inte mycket kvar att göra.

    En överdrift? Knappast när det gäller Sverige.

    Med decennier av allt högre skattetryck mot medborgarna — idag så mycket som 80% i inkomstskatt, löneskatt och moms — och utöver det de senaste årens explosion av skulder i stat och kommun (bara Malmö kommun har varje år 5 miljarder i underskott), är det mest bara för islamisterna att flockas från när och fjärran som de asätare de är och plundra vad som är kvar.

    Vänstern har redan, med den intellektuella bankrutt som multikulturalismen och identitetspolitiken utgör, givit vårt land ett dråpslag och gjort grovjobbet. Landet ligger helt utan försvar, självkänsla och moral bland våra ansvariga politiker, öppet för en promenadseger för dem som vill komma hit och ta över det.

    Desto större anledning att mobilisera. Vårt land är nere för räkning. Vi måste resa oss innan det är försent. Det brådskar, vi har inte lång tid kvar. Våra efterkommandes framtid står på spel.

    Vill du att dina barn och barnbarn ska bli muslimer?

    Vill du att Sveriges kulturskatter ska gå samma öde till mötes som de magnifika romerska ruinerna i Palmyra?

    Gillad av 1 person

 12. MartinA skriver:

  Trump kampanjade mot globalism. Globalisterna äger all media. Och driver därför de kampanjer de kan mot Trump. Anledningen till att de tjatar om Ryssland är att globalisterna för allt i världen inte vill se en avspänning mellan Ryssland och USA.

  Gillad av 2 personer

 13. Ina Höst skriver:

  Jag sympatiserar till fullo med ditt inlägg, Patrik! Jag hoppades också på en mer normal relation till Ryssland istället för denna skrämsel- och krigspropaganda som saknar trovärdighet! Den är irriterande och farlig! Trump hade nog önskat det också, men det tillåter inte det militärindustriella komplexet!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.