Alf Svensson – en hedersman och en sann kristen

Ian Wachtmeister

Tänkte jag skulle skriva ner några rader om personer jag beundrar och mött i olika sammanhang genom livet. Först ut är Alf Svensson. I Riksdagen stod vi formellt på olika sidor men var goda vänner. Ett fint minne jag har av honom var när han agerade reseledare i Jerusalem åt tidningen Kristdemokraten samt hur vi fick honom att fortsätta med politiken efter hans tid som partiledare åt Kristdemokraterna vilket i sin tur gjorde att en dröm uppfylldes för mig.

Att se Alf Svensson vandra ner för Oljeberget mot Jerusalem i Jesus fotspår var ett oförglömligt minne för mig. Men samtidigt ett tecken på att han måste fortsätta med politiken. Senare på kvällen hade vi ett balanserat och viktigt samtal om Alfs egen framtid där han gradvis övertygades om att hans bana var långt ifrån slut. Jag kände stödet från hans fru Sonja. Då visste jag att vi skulle lyckas återuppväcka den kristne och nyligen utmanövrerade partiledare till en större plats.

”Jag står ju på nionde plats på listan” (EU-valet) sade den ödmjuke Alf. Då bestämde vi oss för mottot ”Gör som Ian – kryssa för nian.” Och det kryssades som aldrig tidigare i Sverige vilket förde Alf till stora uppgifter i Bryssel där han också blev vice ordförande för alla kristdemokrater i Europa. Det var bara Alf själv som tvivlade på att vi skulle lyckas. Vi andra visste. När man trodde att Alf Svenssons saga var slut – så började den.

Lite senare frågade Alf om han kunde göra något för mig. Och det fanns en sak jag önskade – att få uppleva National Prayer Breakfast i Washington D.C. Alf löste såklart det. Där kom nästa överraskning – att när senatorer och andra kongressmän fick syn på Alf utbröt genast ett stort kramkalas som aldrig ville ta slut. Här insåg jag att Alf var Sveriges överlägset mest populära politiker i USA. Häpet frågade jag honom: ”Hur många amerikanska politiker känner du egentligen?” Den kände basrösten svarade: ”Det är väl ett par hundra…”

National Prayer Breakfast är en unik händelse där allt vad USA har av presidenter (i det här fallet Barack Obama), vice presidenter, överbefälhavare med flera ses på en och samma scen. Inbjudare är kristna kongressmän och senatorer.

Alf omnämns ofta som en äkta hedersman. Jag kan intyga att han är det.

Vid gott mod,
Ian.

30 reaktioner på ”Alf Svensson – en hedersman och en sann kristen

 1. BjörnS skriver:

  Texten visar hur viktigt det är att kunna umgås även om man tycker olika. Det är att respektera människan. Att som grön ungdoms ordförande behöva avgå för att man tar en öl med två oliktänkande illustrerar bara hur illa det är i politiken. Tidiga SD-sympatörr som tvingas bort från sina jobb. Folk som stigmatiseras i privatlivet. Och alltsomoftast driv häxjakten av de som hävdar allas lika värde…

  Gillad av 4 people

 2. Johan Löfgren skriver:

  Toppen Ian! Det värmer och känns hoppfullt då du berättar om en äkta hedersman i dessa tider av förvirring.

  Mina tankar går till den gode herden (Psalm 23) som gav sitt liv för fåren. Idag erfar vi mer lejda ledare som har andra agendor än Sveriges väl. Och till Olivberget är de inte välkomna, då de vandrar i fel fotspår. 2018 får vi möjlighet att identifiera och välja modiga hedersmän – något som behövs mer än någonsin.

  Tack för dina stärkande ord Ian och Gud välsigne dig!

  Gillad av 1 person

 3. gmiksche skriver:

  Om jag känner mig lurad av någon, så är det Alf Svensson. Känner sig lurad av någon kan man bara bli när man tror på vederbörande. Det jag trodde Alf Svensson sade sig stå för var en starkt bidragande orsak till att jag blev kommunalpolitiskt aktiv inom KD, och detta som agnostiker.

  Alf Svensson predikade att subsidiaritetsprincipen var helig inom EU. Det bidrog till att jag såg EU i en positiv dager. Så småningom visade det sig att subsidiaritetsprincipen var en vacker lögn. Därmed inte sagt att även Alf Svensson trodde på den i början. Men under den tid han satt i Europaparlamentet gjorde han inte ett skvatt för att värna den principen. Vilket borde varit hans främsta uppgift efter att ha slagit dunster i ögonen på folk.

  Gillad av 4 people

 4. Petrus skriver:

  Jag har svårt att se Alf Svensson som en sann kristen. Hans typ av kristendom, dispensationalism, fanns i inte i större skala innan Scofield-bibeln lanserades av rumlaren Cyrus I Scofield som sannolikt bara var en front för Samuel Untermeyer.

  Dispensationalismen introducerades kring 1830 av John Nelson Darby. Den här typen av teologi förde dock en tynande tillvaro innan pingströrelsen dök upp kring förra sekelskiftet. Scofield-bibeln innebar nästa steg i lanseringen. I USA är nu dispensationalismen idag sannolikt mer dominerande än traditionell ersättningsteologi bland amerikanska protestanter. I Svenska Kyrkan så är Frimodig Kyrka och så gott som alla mer socialkonservativt orienterade aktiva medlemmar någon slags dispensationalister och delar i huvudsak samma grundläggande teologi som pingströrelsen och Trosrörelsen (Livets Ord m fl församlingar). Dominerande i Svenska Kyrkan är dock någon slags modern, hemsnickrad teologi som är starkt inspirerad av vad som för stunden anses vara dagens sanning av socialdemokratiska partistyrelsen. När den socialdemokratiska partistyrelsen beslutat sig för att okeja homosexuella äktenskap så ansåg ledarna i Svenska Kyrkan att Gud måste fog sig i detta i demokratisk ordning fattade beslut. Idag får homosexuella par viga sig i kyrkan trots att Paulus är glasklar om dylika relationer i 1 Kor. 6:9–10.

  Dispensationalisterna struntar också i Paulus. Paulus var en glasklar ersättningsteolog när han i Romarbrevet 11:20 talade om grenarna som brutits bort. Detta var också en självklarhet inom så gott som hela kristenheten i ca 1900 år innan Samuel Untermeyer och hans dräng Cyrus I Scofield lanserade sin nya, fantasifulla tolkning av vad kristendom är för någonting. Det var också en självklarhet för de första kristna som var konverterade judar och vars ättlingar fortsatte bo i Palestina/Israel fram till slutet av 40-talet när flertalet av dem sparkades ut och ersattes av i snitt litet mer ljushylta människor, främst från Europa, vars förfäder gift sig med europeiska kvinnor när de en gång i tiden invandrat dit. Personer med Alf Svenssons teologi brukar antingen slingra sig eller säga att det var rätt att sparka ut de här kristna människorna när man pekar på problemet med konsekvenserna av deras teologi. Detta visar på svagheten i deras teologiska konstruktion. Visst är Alf Svensson en väldigt trevlig och sympatisk person. Men hans teologi är ändå i fråga om konsekvenstänk närmast ett skämt. Det finns pingstvänner som är medvetna om det här problemet. Bloggen ”Dessa mina minsta bröder” är ett få exempel. Problemet med den linje ”Dessa mina minsta bröder” driver är väl dock att han enligt pingströrelsens egen dispensationalistiska teologi faktiskt har fel och att den stora majoriteten bland pingstvännerna och Livets Ordarna har rätt om man skall använda dispensationalismen och bibelpassager typ Jesaja 60:10-12 som rättesnöre. Med ett konsekvent tänk borde han lämna pingströrelsen och försöka hitta en församling som tillämpar traditionell ersättningsteologi i stället. Jag inser dock att detta kan vara knepigt eftersom den typen av kristendom är nästan utdöd i Sverige idag trots att den var helt dominerande år 1950. Varken Frimodig Kyrka eller figurer typ Antje Jackelén vill prästviga folk som är anhängare av traditionell ersättningsteologi. Detta är nämligen den gemensamma fienden. Detta är sannolikt också förklaringen till den njugga inställningen till de kristna Mellanöstern och Egypten generellt. De håller fast vid den traditionella typen av kristendom. Därför skiter man i princip i dem när de sparkas ut ur Israel eller förföljs och dödas i Irak, Syrien och Egypten av sunni-muslimska fanatiker.

  Gillad av 2 people

  • Sture skriver:

   @ Petrus,
   jag betraktar mig som kristen och läser en hel del. Men din kommentar går långt över min horisont. Vad är ”dispensationalism” och ”traditionell ersättningsteologi” för någonting?

   Gilla

 5. Lisa skriver:

  2 Korinthierbrevet 3: 1-6
  Bibeln

  Börjar vi nu rekommendera oss själva igen?
  Eller behöver vi, som vissa andra, rekommendationsbrev till er eller från er?
  Nej, ni är vårt brev, skrivet i våra hjärtan, känt och läst av alla människor.
  Det är uppenbart att ni är ett Kristusbrev skrivet genom vår tjänst, inte med bläck utan med den levande Gudens Ande, inte på tavlor av sten utan på tavlor av kött i era hjärtan.
  En sådan tillit till Gud har vi genom Kristus.
  Inte så att vi av oss själva kan tänka ut saker på egen hand, utan vår förmåga kommer från Gud. Han har gett oss förmåga att vara tjänare åt ett nytt förbund, som inte är bokstavens utan Andens.
  Bokstaven dödar, men Anden ger liv.

  Gilla

  • Hortensia skriver:

   Instämmer, 77711N!

   Kryssmöjligheten borde återinföras, men när vi nu faktiskt satsar sådana enorma belopp på resultatet av politikernas spelteoretiska visioner borde vi, i anständighetens namn, även ges möjlighet att stryka några oönskade nollor… fast vad är oddsen för det, tro?

   Nuvarande system liknar mer lotteri än stryktips och professionella 7-klöverspelare och deras massimporterade lycksökare vinner multum, medan svenska folket snart kan ha förlorat precis allt sitt välaktade arvegods, ihopsamlade guld och liv och lem på kuppen.

   Gilla

 6. Stig Hernskog skriver:

  Utmärkt. Varför använder inte KD honom i kampanjen för partiet inför valet (nu när KD ”hänger på gränsen” Tänk vad AF skulle göra sig på stora reklamtavlor runt Sverige meded sitt godmodiga och trygga utseende

  Gilla

 7. MartinA skriver:

  Alf Svensson saknar lojalitet till svenskarna och är därmed i allra högsta grad medskyldig till de hemskheter som nu utförs mot svenskarna i sverige. Vidare skrev Alf Svensson en debattartikel i Svenska Dagbladet ”Demokrati – mer än bara fria val” eller dylikt där han argumenterade för att etablissemanget i sverige har rätt att bestämma vilka frågor som medborgarna får besluta om. Alltså ett system som påminner om Irans väktaerråd. Med den skillnaden att det inte vore konservativa värderingar som permanentas utan de nuvarande svenskfientliga folkförstörande socialliberala värderingarna.
  I en rättvis värld skulle Alf Svensson dömas ersättningsskyldig för all den ondska som är hans livsverk.

  Gillad av 3 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Kanske dags att omvärdera hans livsgärning,
   den naiva destruktiva inverkan han kan ha haft på Sveriges framtid…

   Vi vet ju hur skadligt det är att blanda religion o politik…
   Blir Allah gånger värre i framtiden!

   Sharia får svensken kallt räkna med, en inte så vacker dag?

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Problemet med sharia är att det är ett instrument för de som ej har lojaliteter till oss. Lojalitet och samhörighet är allt, värderingar och moralsystem är ingenting. Nordkoreanerna kommer komma ut på andra sidan av historiens vansinne som ett folk med framtiden för sig.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Sen har jag sentimentala invändningar mot Sharia därför att jag älskar historia. Och sharia eller åtminstone Wahabism bara är ett enda oändligt NU baserat i urkunderna.
    Dessutom kan jag tänka mig att sharia gör ett folk svagare på grund av dogmatism. Och framförallt att systemet tycks extremt negativt till kvinnlig otrohet vilket sätter ena halvan av evolutionen och den biologiska anpassningsförmågan ur spel. Men det här vet vi inte eftersom sharia aldrig prövats på en nordeuropeisk befolkning.

    Gilla

 8. Stig Fölhammar skriver:

  Alf är en helgjuten människa som står för sina värderingar i alla väder. Jag minns särskilt när den första ”Pridefesticalen” gick av stapeln och en fånig reporter från Sveriges Radio gjorde en intervju med Alf. Det handlade om Pridedemonstrationen och kravet på homosexuellas rätt att adopter. Reportern frågade Alf om han – som alla andra pertikoryfer, t ex. Mona Sahlin – tänkte gå med i demonstrationståget. Alf svarade lugnt, rakryggat och tryggt: ”Nej, det skall jag inte. Jag tycker att varje barn har rätt till både en mor och en far”.

  Gillad av 1 person

 9. P I Persson skriver:

  Att umgås med oliktänkande är något av en livsluft för mig. Och jag har ingen anledning att misstro halten av Alfs kristna tro.

  Det jag har emot honom är att han var med om att fördärva KDS. När detta parti bildades av Lewi Pethrus (med Birger Ekstedt som partiledare) var det ett moralkonservativt parti MEN i sociala och ekonomiska frågor mer radikalt än VPK. Och man förklarade sig stå utanför höger-vänster-skalan och sade sig vara ”varken borgare eller socialister”. Men med Alf i spetsen övergav KDS (sedermera KD) successivt grundarnas människovänliga radikalism och lotsades in i borgerligheten och blev EU-vänliga. Jag skulle kunna vara kompis med Alf som medmänniska men skulle efter bästa förmåga bekämpa hans politiska linje.

  Gilla

 10. Hortensia skriver:

  Tack, Ian, härligt att du orkar fortsätta skriva på DGS!

  Alf är säkert, likt gubben Noak, en hedersman, men som kristen ateist lämnar jag Gud därhän och inriktar mig på räkenskaperna i jordelivet. Jag tillhör den lilla väljarskara, som trodde på Alfs förtroendeingivande tal, men nu – med facit i hand – hyser jag inget hopp om KD längre…

  … förutom att demokrativäktare Sara, som sköt hål på DÖ med sin champagnekork, ska byta ”Krist-” mot ”Sverige-” och bli minister i nästa regering.

  Gilla

 11. MartinA skriver:

  Jag snubblade över Drag under vår galosch. Det var fantastiskt det ni gjorde! Ian och Bert försökte göra hade kunnat göra sverige till ett normalt dekadent land snarare än den värsta platsen i hela västvärlden. Ian Wachmeister är en svensk hjälte och hans namn ska leva länge.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.