Dominoeffekt

Patrik Engellau

När alla dominobrickorna står korrekt uppradade så räcker det med en lite puff på bricka nummer ett så faller så småningom hela raddan i ett mönster som kan vara både elegant och komplicerat. Det kan ha tagit evigheter att tänka ut och bygga systemet och så faller alltihop på ett ögonblick. Jag kom att tänka på det när jag som så ofta tidigare satt och funderade på varför det svenska etablissemanget av samhällstänkare tillika politikerna aldrig verkar kunna tänka en redig och trovärdig tanke när det gäller invandringspolitiken i stort. Jag tror att förklaringen är att de räds en dominoeffekt.

Nu när vi slutat tro på att praktiskt taget alla migranter är syriska läkare och ingenjörer som med sin kompetens och sitt hårda arbete ska rädda det svenska pensionssystemet och i stället börjat fatta att det handlar om en massa människor utan, eller kanske med elementär och för svenska förhållanden helt otillräcklig, utbildning då borde det vara dags att öppna ögonen och tänka nytt. Det gör det svenska etablissemanget också. Den nya tanke som slår etablissemanget är att Sverige måste skapa en ny arbetsmarknad för folk som inte kan något särskilt och därför bara får mycket låg lön. Sedan tar det stopp i etablissemangets tänkande.

Möjligen avancerar etablissemangets tankeverksamhet ytterligare ett pyttesteg när den upptäcker att LO inte gillar den föreslagna formen av låglönekonkurrens för då går det alltid att skylla LO för att ingenting händer vilket känns lugnande för etablissemanget. Då är saken ju inte etablissemangets fel.

För den som inte tillhör detta etablissemang av godkända tänkare förefaller det mycket mer sannolikt den låga sysselsättningsgraden bland migranter beror på bidragen än att den beror på LOs tjurighet. Om staten drog in alla bidrag till migranterna skulle den efterlängtade nya arbetsmarknaden för låglönearbetare snabbt uppstå. Men att genomföra en sådan reform vore att puffa på den första dominobrickan.

För om man tar bort bidragen för migranter måste man väl göra det även för etniska svenskar? Kanske inte, man kan ju bestämma att det bara är medborgare som får bidrag. Jaha, men då måste man göra det svårare att bli medborgare, för annars kommer ju migranterna snabbt tillbaka i bidragssvängen via medborgarskapet. Det kan kanske vara en idé, man bestämmer till exempel att bara det som skött sig prickfritt och försörjt sig själv i fem år kan bli medborgare. Jaha, men när pappa blir medborgare, ska då hela familjen också bli det? Jo, i varje fall barn under 18. Då kommer förstås problemet med åldersbestämning att nå en helt ny komplexitetsnivå. Men om nu folk jobbar till svältlön i fem år och sedan blir medborgare, vad är det som säger att de inte därefter övergår till bidragsförsörjning? För övrigt är det inte förenligt med våra värderingar att folk ska fara illa för att de inte har råd att leva ett liv som vi svenskar tycker är värdigt. Hur har du förresten tänkt presentera den här nya idén om borttagna bidrag för alla dem som idag får bidrag? Alla de som nyss fått en bostad, ska de inte få hyran betald av stat och kommun längre? Ska de leva som romer?

Dominobrickorna rasslar i skallen på den som törs puffa på den första brickan. Det är svårt, det är obehagligt att tänka igenom hur Sverige ska kunna hantera de problem som faktiskt står på dagordningen. Därför skjuter det svenska etablissemanget på frågan och drar sig i det längsta för att nudda den första brickan. Det svenska välfärdssystemet har byggts upp och finputsats under decennier. Efter den första puffen kan det raseras på några ögonblick.

64 reaktioner på ”Dominoeffekt

 1. Strix skriver:

  Den svenska välfärdsbluffen bygger på uppfattningen att andras pengar skall bekosta den.
  De flesta förstår att det är fel att stjäla andras pengar. Men om man ber staten att göra det, och kallar det för skatt, så tycker många helt plötsligt att det är OK att stjäla pengar. (förf. okänd)

  Gillad av 9 personer

 2. Christer L skriver:

  Galghumor löser sällan själva problemet. I svåra krislägen kan det kännas frestande att använda skämtsamheter, raljans och metaforer som förklaringsmodeller. Men man ska inte kasta ut barnet med badvattnet. Eller ska man? Barnet i badvatttnet kan jämföras med en beslutsfattare. Denne skyddar sig bakom något han kallar delegering. Det var exempelvis inte Reinfeldt som beslutade om fritt inträde i landet för alla som påstod att de var syrier, istället var det GD för MV. Inget system kan hållas skyldigt för något. Det är personer som sitter i ledningen och ansvarar för beslut som måste hållas skyldiga. Oavsett vad lägre och högre tjänstemän grubblar över måste fokus i politiken riktas på politiken och politikerna. Vem beslutande att GD för MV fick bestämma? Jo, regeringen = Reinfeldt. Varför i H gjorde han det? Varför står han inte till svars? Var är JK? Finns det ingen författningsdomstol? Nej. Tjänstemannaansvar? Nej. Det har framkommit att nye RPC Dan Eliasson inte stängde gränsen när han så kunde och borde året 2015. Varför diskuteras inte till exempel detta? Varför avsätts han inte? Därför att Ygeman litar på honom. Då är det Ygeman det handlar om. Hela problemet med tullen och kontrollen och invandringen och proportionen unga muslimska män som anlände 2015, plus alla de som polisen menar smet in i landet helt obemärkt, är på Ygemans bord. Eller är det Morgan Johanssons bord? Varför vet vi inte vem vi ska tjata på? Därför att de byter fokus åt oss. Att byta fokus är sättet att hålla ruljansen igång, en liten bit i taget, dag för dag, hela tiden skifta fokus, fast det går åt H på det hela taget. Tidningar och teve flyttar fokus åt oss med hjälp av skickligt redigerande, och många alternativa medier blir allt bättre på att inte bli bättre, de också. Igår läste jag i DGS om något som P E kallade populism och hur detta användes för att flytta fokus – eller fokus och fokus, det var rätt litet fokus där. Idag läser jag här om hur man kan likna beslutfattares tvivel vid rädsla för dominoeffekten. Vad bär dessa beslutsfattare på för trauman? Ett annat fokus. Man hoppar från ena metaforen till den andra och tycker att man litet i taget avancerar i insikten att allt håller på att gå åt fanders. Man är dominoeffekten. Och så detta i London nu igen! Det är krig för H. Det har blott sedan den 17 maj då Ramadan började skett 42 terrorattacker världen över, 476 (de allra flesta muslimer) har dödats, 677 skadats, 8 självmordsbombningar, antal länder: 14 – allt enligt sajten thereligionofpeace.com Problemet heter Islam. Fokus!

  Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Det är inte galghumor, utan psykologi. Mot slutet på artikeln skriver Patrik: ”Dominobrickorna rasslar i skallen på den som törs puffa på den första brickan”. Här är pudelns kärna. Det är i huvudet som dominobrickorna är uppställda. Det är i huvudet de rasslar när verkligheten inte stämmer överens med ens fasta föreställning om verkligheten. På fackspråk kallas det kognitiv dissonans.

   Analysen är utmärkt. Analogin med dominobrickorna enastående. Ingen nytt, men bra uttryckt.

   Hur kan jag veta att dominobrickorna inte är våra samhälleliga institutioner? Därför att dessa förfaller och rasar samman dag för dag utan att etablissemanget med huvudet fullt av dominobrickor gör något åt det. Verklighetens dominobrickor har rasat för länge sedan. Det rörde inte etablissemanget i ryggen. Men den egna sinnesfriden!

   Gilla

 3. Bo Svensson skriver:

  Den rätta ordningen för ett multietniskt område måste ju vara att varje grupp får ta ansvar för sina medlemmars väl.

  Den verkliga solidariteten som vi har stöd för i vårt genetiska arv, är den med folk man känner gemenskap med. – Vi är flockvarelser och kommer inte till vår rätt utan grupptillhörighet.

  Den folkblandning som aktivt drivs på nu, utmynnar i en ordning där bara psykopater trivs.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Alltså om den lyckades omöjliggöra all samverkan inom gemenskaper som inte är allomfattande.

   Den nationalism som är motiverat att hata, är den som drar gränser tvärs genom folk eller tvingar ihop olika folk i konstlade gemenskaper genom militärt våld eller folkblandningspolitik.

   Gilla

 4. Petrus skriver:

  Man bör också komma ihåg att lägre löner ger lägre skatteinkomster. Detta gör det också ytterst problematiskt att vidmakthålla ett välfärdssamhälle. Tillskott till andras pensioner kan vi glömma. I stället blir det andra som får bidra till den här gruppens försörjning på ålderns höst.

  Ytterligare en faktor som ställer till problem är att vi får mindre och mindre behov av okvalificerad arbetskraft. I Storbritannien finns redan enorma automatiserade, datoriserade matbutiker som sätter samman matkassar och kör hem till folk. Tekniken kommer antagligen att finslipas. Självkörande bilar är nästan här. Så chaufförsjobben är på väg ut. O s v.

  Allt det här vet smarta välutbildade människor som t ex Magdalena Andersson, Annie Lööf och Anna Kinberg Batra. Men de låtsas inte om det. Vi behöver i stort sett inte en enda kotte till i landet. Möjligen skulle vi kunna nytta av något enstaka snille. Men de vill ändå inte komma till Sverige eftersom skatterna är för höga. Därför flyttar snillena snarare ut än in.

  Att man ändå påstår att lösningen är “flera enkla jobb”, “utbildning”, “lärlingsjobb” o s v trots att mer folk inte behövs beror på att det går att lura folk med sådana förklaringar till varför invandring är bra eller i alla fall inte dålig. Stikkan Andersson lär ha sagt att folk är inte lika dumma som man tror, de är dummare. Och det stämmer nog rätt bra för åtminstone 75 % av befolkningen. Det är inga problem att dra den genomsnittlige väljaren ända upp på läktaren. Hade inte det gått att göra så tror jag inte vi hade haft demokrati. Då tror jag i stället man hade satsat på mer öppet, renodlat elitstyre av den typ Coudenhove-Kalergi skisserade i Praktischer Idealismus på 20-talet. Att Coudenhove-Kalergi lyckades få ihop finansiering från dåtidens motsvarigheter till George Soros tyder på att man ett tag funderade på att satsa på det här spåret i stället för på någon slags demokrati.

  Gillad av 1 person

 5. Hortensia skriver:

  ”Om staten drog in alla bidrag till migranterna skulle den efterlängtade nya arbetsmarknaden för låglönearbetare snabbt uppstå.”

  Nix, Patrik, då skulle migranterna avsluta sitt bidragsturistande i Sverige och söka sig till länder, där en passande arbetsmarknad redan finns.

  Gillad av 1 person

 6. boerje2 skriver:

  DEMOGRAFISK SOCIALISM
  Vänstern skaffar sig en permanent kognitiv underklass genom massinvandring från länder med låga medel-IQ:n runt 85 för Afghanistan och Mellanöstern och 72 för Somalia som aldrig kan svika då den inte kan försörja sig själv på en högre nivå än skattebefriad minimilön i en avancerad ekonomi. Om välfärden belastas hårt men inte överlastas helt genom att vänstern bromsar invandringen innan det går helt över styr, så kommer kraven på högre bidrag och mer socialism att dominera från alla nya och gamla bidragstagare.
  Med ett hårdare skattetryck så minskar skattebetalarnas manöverutrymme. Har svensk medelklass råd att betala för välfärden tre gånger, via skattsedeln för de med skattebefriade minimilöner och sig själva plus kompletterande privata försäkringar. Samt köpa tjänster från de med minimilön så att de kan behålla sina jobb och inte bli helt beroende av bidrag.
  .
  Kommer skattebetalarna att med röstsedelns hjälp kunna undvika att hamna i lättmanipulerade bidragstagares järngrepp eller kommer de med skattefri minimilön att lockas av nyliberala budskap om skattesänkningar för alla som tjänar mycket mer? Är inte risken överhängande att medelklassen utarmas, välfärden skadeskjuts och att vänstern vinner matchen för alltid. I Malmö Kommun och Region Skåne har dominobrickorna egentligen redan fallit men hålls uppe med 5+5 miljarder i stödpengar. Kommer rikspolitikerna som värnar varje marginalröst att på allvar våga utmana välfärdsstatens existens, exempelvis genom att börja med att strama åt pengarullningen i Malmö? Välfärdsstaten är en omöjlig konstruktion när en allt större del av befolkningen saknar kognitiv förmåga att skaffa sig en utbildning som leder till välbetalda jobb.

  Gilla

 7. Gunilla skriver:

  Problemet går inte att åtgärda på ett ‘organiserat’ sätt. Med utbildning har väst lyckats uppnå ett samhälle med relativ jämlikhet och välmående. Nu slås det sönder genom invandring av människor från länder med låg utbildningsnivå och samhällen präglade av social oro o konflikter. Vi riskerar att få ett låglöneproletariat bestående av daglönare. I sydeuropa finns det redan. Det kan LO heller inte göra något åt. Eller vilka jobb och fasta månadslöner ska vi ge anafabeter? Y Johansson börjar prata om skolplikt även för vuxna. Faan tro’t. Vuxna från fattiga länder som aldrig studerat lär inte vara motiverade att plugga i Sverige heller. T.o.m s.k ensamkommande visar sig, när de intervjuas, vara ‘besvikna/missnöjda’ med att de ‘måste gå i skola’ här (det kan man ju också förstå att det inte är toppen att spendera dagen med svenska tonåringar om man kanske är över 20 år och betraktades som vixen i sitt hemland redan vid 12 års ålder) och intre’får’ jobba då de lovat sina föräldrar när de reste att skicka hem pengar från Sverige. Vi kommer att ha outbildade bidragstagare, i ett system som utarmar våra ekonomiska resurser, under en lång tid i Sverige. Med ökande och allvarlig social oro o konflikter som följd; precis som i länderna som dessa kom från.

  Gillad av 3 personer

 8. Jaxel skriver:

  Människans behov av att ingå i en grupp är oerhört starkt. Majoriteten tycks inte ha några som helst problem att offra tankens frihet för välbehaget att tillhöra gruppen, eller kanske snarare för att undvika ångesten att hamna utanför. Den grupp det (alltid) är behagligast att tillhöra är förstås den som för tillfället har makten. (Även om viljan till följsamhet självklart finns också i andra grupper.)

  Som nämnts av mig och andra senast igår är det smått häpnadsväckande vilka bluffar från maktelitens sida som avslöjats på sistone utan att folk riktigt verkar reagera. Man kan förstås ifrågasätta ordet bluff, eftersom det normalt sett förutsätter ett uppsåt. Fast majoriteten av makteliten tror nog på propagandan den kolporterar.

  Jag har dock väldigt svårt att tro att det tankesystem som dominerar idag kan bestå. Det är helt enkelt på väg att rasa ihop under verklighetens tyngd.

  Som indikeras av krönikans titel så kan ett skifte komma att gå fort. Jag kanske är pessimist angående människan, men jag föreställer mig att majoriteten av både makteliten och folket mycket snabbt kan anpassa sig till ett helt nytt tänkesätt om det kommer att krävas för att liera sig med makten.

  Gillad av 1 person

 9. Watson skriver:

  Denna situation hade aldrig uppstått om vi haft p r i v a t sjukförsäkring, pensionsförsäkring, socialförsäkring etc.
  Det finns inga privata företag som kan betala ut mer än dom får in.
  Enkelt min käre Watson.

  Gillad av 1 person

 10. JAN BENGTSSON skriver:

  Annies låga löner vågar ej S heller acceptera!

  Det är väl hennes väl dolda rovkapitalistiska Agenda,
  arbetslagarna avseende fast anställning skall luckras upp,
  anledningen till Bilderbergarnas nyvaknade stora intresse…

  För då faller dominobrickorna för LO…
  Arbetsköparnas marknad är åter här?

  Då blir det svårt/omöjligt att höja/behålla svenskars löner,
  annars kan de bli utprisade från arbetsmarknaden.

  Likaså genom utbrett svartarbete, som är mer än tillfälligt…

  Gilla

  • oppti skriver:

   Annie (C) är inte emot invandring om LO släpper sina krav på höga lägstalöner.
   LO släpper inte sina krav.

   Alltså är Annie (C) emot invandring!

   Gilla

 11. Eva Danielsson skriver:

  Om välfärdssystemet rasar så reduceras ju också sossarnas makt över folket. Farhågorna handlar mer om att förlora för mycket av den ”välintegrerade” ( genomsyrande, korrumperade) makten över folk än frågan om krackelerande välfärdssystem, som gör att vanligt folk får lida. Tror jag.
  Vänstern och LO vill inte ha medborgare som på ett vuxet och ansvarsfullt sätt tar hand om sig själva, sina anhöriga och sin framtid. Man vill ha en stor stark stat som reglerar folks liv.

  Höga skatter och bidragsberoende är modellen. Vilket inte håller i ett litet land om vi inte får inkomster utifrån, det omtalade exportberoendet. Och kanske inte massinvandring av lågutbildade från medeltida kulturer var en så bra ide’, eh…på sikt bra för ekonomin sade man ju, eh…? Det skulle ju rädda välfärden i vårt land. ”Bidde det en tumme? Nej, det bidde ingenting”. Men dyrt förstås.

  Själv tror jag att lägre (gärna platt ) skatt och någon form av individuella välfärdskonton skulle vara en bättre och mer hållbar modell. Vilken härlig tanke om politik gick ut på att skapa förutsättningar för att vårt land skulle bli fullt av energiska, påhittiga och ansvarstagande människor med möjlighet att satsa på att bli rika eller på att ha roligt, i stället för att vara helt i händerna på politiker som är livrädda för att nudda en dominobricka.

  Gillad av 2 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Den plattaste av skatter är tidsrelaterad: Man deklarerar bara sin kompetens = sin timlön – och får betala denna gånger den siffra som är den skattesats som gäller för alla men med existensminimum som grundavdrag. – Eller så betalar man sin skatt i form av samhällstjänst samma antal timmar mot existensminimum.

   Under denna ordning skulle man få allmänt stöd för lägre skattetryck.

   Gillad av 1 person

 12. annagustin2@gmail.com skriver:

  Det bästa vore att införa stopp för statens beskattning av alla människors arbete efter ….låt säga 7 tim/dag.
  Då skulle vi få det vi ALDRIG har haft….en stor morot som gällde lika för alla. Mängder av människor skulle sätta igång sin kreativitet….först på HUR…ska jag kunna få mer arbete än 7 tim/dag. Jojo…massor av människor kommer att vara nöjda med vad de tjänar på sina 7 tim…men det är inte dem som är intressanta. Det är alla driftiga, starka och drivande människor som plötsligt får en möjlighet att lyfta sig själv upp ur rännstenen (tja…nu överdriver jag förstås…då just inga svenskar lever i rännstenen), men ni förstår.

  Alla som hittar ett par timmar extra arbete dagligen (när jag var ung hade jag inga problem med att arbeta halva dygnet), kommer att tillföra hela samhället en ny ekonomisk aktivitet genom exempelvis:
  1. Betala sina skulder (i alla fall en privatpsykologisk god effekt, med tanke på att vi tillhör de mest privatskuldsatta folk världen)

  2. Handla upp alla pengar de tjänar (då blir det en ny ekonomisk aktivitet som sätter igång en massa andra).

  3. Betala proffs för att göra jobb åt sig somman annars hjälpligt skulle göra själv (alla typer av renoveringar, div. pappersjobb osv. På köpet blir det bättre gjort).

  4. Alla som har drömmar…om att starta något eget börjar genast planera för hur mycket de behöver arbeta extra för att kunna starta sin verksamhet UTAN att gå till banken och skuldsätta sig. Vilket då gör att de inte har några räntor att betala till de utsugande bankerna utan kan lägga sig lägre i pris och bli konkurrenskraftiga på den marknad de tänker spela…på ett par år kan de se möjligheter att anställa, kanske snabbare. (Jag lyssnade på ett föredrag av 2 killar som var piloter men hade fått familjer och började fundera på VAD skulle kunna hjälpa dem att sluta som piloter…de startade en ”stubbfräsningsfirma”…redan efter ett halvår hade de så mycket jobb att de var tvungen att anställa samtidigt som båda kunde sluta som piloter).

  SLÄPP människan FRI! Då….kommer tusentals hjärnor i konstruktivt arbete och börjar tillföra sitt samhälle massor. Nya jobb kommer troligen också att komma de hitkomna människorna till del.

  Vi inför Direktdemokrati i nästa val och bestämmer detta helt enkelt. Dessutom slutar vi skänka bort medborgarskap som om det vore bjudgodis som vi frikostigt delar ut. Alla kan få begränsade arbetstillstånd, men också få hjälp med en plan för alla som vill – återvända. Självklart måste vi stoppa de partipolitiska klättrarna från att godkänna vapenförsäljning….eftersom det är DETTA som tvingar på oss bördan av SKULD gentemot alla arma människor som tvingas fly sina hem. Men detta fattar ju även en korttänkt människa. Simsalabim….så byter vi kurs på vår gemensamma skuta Sverige…som de flesta av oss älskar…eller i alla fall gjorde.

  Gilla

 13. Sture skriver:

  Patrik,
  ett grundproblem under denna finputsning på den svenska välfärdsmodellen är att detta också möjliggjort för intellektuella kretiner att ta sig upp på samhällets alla viktiga maktpositioner, i politiska partier och tidnings- och TV-redaktioner.

  Gilla

 14. Heraldikern skriver:

  Nej, det är nog ingen framkomlig väg som du själv också skriver. Däremot kan man definitivt stänga gränserna och aldrig släppa in någon som inte har rätt dokumentation! Därefter reda upp det vi har redan inne. Sortera ut de som inte har flyktingskäl och skicka hem dem omedelbart Inte släppa ut dom i samhället så dom kan försvinna. Därefter borde vi gå igenom alla som misstänks för att ha bluffat sig in. Falska papper, ljugit om sin ålder o s v. Informera alla dem som har flyktingskäl att om dom plötsligt vill ta hit familjen som sitter och väntar i ett säkert land så är det bättre att dom återförenas där! Samtliga migranter skall registreras med fingeravtryck för att undvika dubbelidentiteter som sedan ger dubbla bidrag. Samt att man dessutom kan undvika folk som är efterlysta brottslingar! Särskilda ordnings- och utvisningspoliser borde utbildas vars enda uppgift är att söka upp och utvisa dem som är här illegalt och kanske jobbar svart! All framtida hjälp till andra folk måste ske genom att hjälpa dem bygga upp sina egna länder. Och eventuell framtida flyktingar tas direkt från flyktingläger. Ett nytt politiskt parti borde bildas som inte redan är smittat av etablissemanget och 7-klöverns politik och som inte heller är nazistiskt! Det finns mycket mer man kan göra men detta räcker ganska långt!

  Gilla

  • Hovs-svartaste-hallar skriver:

   @Heraldikern — Du menar att SD är ”nazistiskt”, därför att individer som Arnstad påstår det?

   Och pga. denne Arnstad ska man ignorera ett parti som redan idag kan vara Sveriges största, och snabbt uppfinna ett nytt. Och så ska man tålmodigt bida tiden, tills detta snygga parti fått politisk majoritet?

   Man får förstås hålla tummarna så att inte MSM lyckas snoka reda på någon partimedlem som har, eller har haft, ”nazistiska” åsikter — det kunde stjälpa hela bygget….

   Tyvärr misstänker jag att Sverige hinner bli ett muslimskt land där demokratin avskaffats, innan detta händer.

   Gillad av 2 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Märkligt att du förespråkar SD politik men inte vill att de ska vara med och bestämma. Vad är du rädd för? Har du träffat eller diskuterat med någon från SD? Om du tror att de 25 – 30 % av Sveriges befolkning som vill ha SD i regeringen är nazister så undrar jag om du vet vad en nazist är. Nej, kliv ner från dina höga hästar och gör som en stor del av svenskarna, omfamna SD.

   Gillad av 1 person

   • Heraldikern skriver:

    Vet inte vem du egentligen svarar med det du påstår! Men om det är mig så kan jag bara säga som ovan att SD är alltför smittat och nedskitat av etablissemanget ock kommer aldrig att få nåt större inflytande i Svensk politik vare sig dom fårr 30 – 40% i nästa val! Etablissemanget kommer att hitta vägar att stänga dom ute. Bara ett nytt parti kan komma nån vart! Och vad gäller hästar så tycker jag att med din debatteknik så har du redan ramlat ur sadeln! Försök igen vetja!

    Gilla

   • Multikulturalism -- kommunism i muterad form där vita måste utplånas till förmån för de "förtryckta" minoriteterna skriver:

    HERALDIKERN:
    ”SD är alltför smittat och nedskitat av etablissemanget ock kommer aldrig att få nåt större inflytande i Svensk politik vare sig dom fårr 30 – 40% i nästa val! Etablissemanget kommer att hitta vägar att stänga dom ute. Bara ett nytt parti kan komma nån vart!”

    Vad tror du händer med ett nytt parti som utmanar etablissemanget? Tror du att det kommer att undgå att bli ”nedskitat” av etablissemanget?

    Under tiden detta nya parti ska etableras och utmana makten, hinner Sverige, som Hovs-svartaste-hallar påpekar, bli ett muslimskt land där demokratin avskaffats.

    Gilla

 15. malmoperspektiv skriver:

  Tack Patrik! Åter huvudet på spiken! Bara en tidsfråga innan vi får se brickorna falla, precis som de helt plötsligt gjorde i Sovjetunionen och Östeuropa. Till etablissemangets och ”experternas” stora förvåning!

  Gilla

 16. Thomas Gunnarson skriver:

  Javisst. Detta har man ju klart insett sedan 1995.
  Då vi gick med i EU!!
  En annan som varit bonde insåg vid kontakter med andra bönder inom EU att vi var körda…
  Då det främst var via skatterna som vi kördes ut, så att säga.
  Att beskatta folk under fattigdomsgränsen är ett politiskt självmål av en nation. Men just den lilla detaljen, beskattningsrätten, den vägrar svenska politiker att släppa. Ja, inte ens en minsta vilja till anpassning till omvärlden, vilket tyder på enorma skygglappar. Eller ren självisk inkompetens…
  Bryssel hade en idé om ett sorts gemensamt skattesystem. Det just numera diskuterade fattigdomsbegreppet. (60% av landetsmedianinkomst) som innnebar att ingen skatt och avgift skulle tas ut under den nivån av inkomster. Oavsett vad medborgarna tjänade eller så…
  Det var enbart två nationer som vägrade detta: Sverige och Tyskland.
  Tyskland, därför att då hade de behövt höja skatterna…..
  Och Sverige för då hade man tvingats sänka skatterna…
  Alliansen som hade makten hade denna åsikt och tydligen var det enbart en politiker som hade motsatt åsikt, en sosse…
  Förslaget blev alltså inte verklighet och i Sverige fortsätter beskattningen av fattiga ner till fotsulorna – och bidragsköret som sprätter medel åt alla håll….

  Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   ”Ett nytt politiskt parti borde bildas som inte redan är smittat av etablissemanget och 7-klöverns politik och som inte heller är nazistiskt! ”

   I vilket avseende är SD nationalsocialistiskt? De förespråkar, så vitt jag vet, inte ett korporativt samhälle eller någon etnisk rensning. Inte heller att samhället skall ledas av en ”ledare”.

   Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   ”Men just den lilla detaljen, beskattningsrätten, den vägrar svenska politiker att släppa. ”

   All makt utgår ifrån rätten att beskatta!

   Självklart släpper de inte den ”lilla detaljen” och lika självklart vill EU-politikerna ha egna skatteintäkter.

   Gillad av 1 person

  • Strix skriver:

   ”Men just den lilla detaljen, beskattningsrätten, den vägrar svenska politiker att släppa”.
   Beskattningsrätten och avgiftsbeläggning är det intrång i den enskildes produktion som styr tillgången på svenska livsmedel. Det är oerhört svårt för en konsument att sätta sig in i frågan och det är inte så konstigt att socialisterna erbjuder sina röstsäljare livsmedel som är ”näst intill gratis”! Ett skamligt fulspel i klass med klimatskojeriet!
   Skönt Thomas, Du har helt klart för dig.

   Gilla

 17. uppstigersolen skriver:

  Magdalena Andersson betraktar hela din inkomst som tillhörande staten. I sin nåd kan hon tänka sig att du får behålla en skärv för egen del. Allt annat är stöld från staten. Titta hur de sätter in hela artilleriet mot Hultsfred som vill värna de egna, svenska, invånarna. Här ska statueras exempel.

  Gillad av 2 personer

 18. Moab skriver:

  Jag tror dessutom att det mest positiva scenariot ovan, att indragna bidrag leder till att folk kommer att arbeta är helt fel. Bidragen är en anledning till att de inte arbetar, men den andra är att de inte arbetar, punkt. De länder folk kommer ifrån har en ekonomisk aktivitet långt under vår, deras kultur bygger inte på arbete, den bygger på att ha, och kräva, slaveri, eller arbete på en så låg nivå att de inte kan bidra i Sverige alls. De har inte ens en plätt att odla sötpotatis på. Därför är dominobrickorna nog inte så fel, bortsett från att man inte kan veta hur de uppställda brickorna kommer att falla. Jag blir också lite paranoid, för i rummet jag sitter så ligger massor av dominobrickor…

  Men visst är det slående när den löjliga pingpongbollen slås mellan ”högern” och ”vänstern”, de löjligaste spelarna, Tove Lifvendahl och Alice Teodorescu, och Löfven och Thorvaldsson.
  Självklart är det bidragen det handlar om, problemet är att man med mycket liten insats kan leva i de länder migranterna kom ifrån, och många gör det, men i Sverige så går det inte, det är inte Sao Paolo kommun eller kommunen i Rio som byggt favelas, det är de fattiga själva. Att bo i Rosengård blir för dyrt för en syrisk familj. Det finns ingen väg framåt som inte innebär social konflikt, våld osv, men börjar vi inte idag så blir det värre imorgon.

  Vi har idag samma mänskliga underlag för fattigdom som många stora länder som har ren slum runt sina städer, som i Sydamerika eller i Indien, problemet är att dessa slumområden dessutom blir muslimska. Tänk om alla i favelan hade varit muslimska, och alla i innerstan och de fina förorterna i Rio varit kristna? Då hade vi nog läst mycket om IS också i Sydamerika, varför gör vi inte det nu? Svaret är givet, muslimerna vill så klart hellre bo för våra pengar i Rosengård än i favelan.

  Så hur skall vi kunna skapa en favela på fredlig väg? Börjar vi inte idag så ser morgondagen inte ljus ut. Danmark leder vägen, de sänker bidrag ett efter ett, så vi har den danska flyttvågen att se fram emot också, det blir värre än att de lurade oss på posten.

  Gillad av 5 personer

  • B skriver:

   Det är intressant detta att svenska politiker och proffstyckare verkar tro att alla människors högsta önskan är att arbeta hela dagarna. Visst vill många människor arbeta, men många vill det inte och i vart fall inte i den utsträckning att man jobbar bort i stort sett hela sin vakna tid. I stora delar av världen ses det inte alls som en självklarhet att det ger personlig tillfredställelse och status att jobba heltid. Det räcker att ta en titt på någorlunda kulturellt närliggande länder som USA, Tyskland och Polen, så ser man att många har en helt annorlunda syn på att t.ex. småbarnsmammor (och kanske i vissa fall pappor också) lämnar bort sina barn hela dagarna för att jobba åt någon annan. Och så tror man att människor från MENA, med en helt väsensskild kultur, helt plötsligt ska kasta sig ut på den svenska låglönemarknaden och utföra tunga jobb till en lön i nivå med bidragen. Hur dum (ja, jag vägrar skriva ”naiv” här) får man egentligen bli?

   Det hela kommer att sluta med att vi som jobbar får slita ännu mer, betala ännu högre skatter och få ännu mindre tillbaka i form av tillgång till sjukvård, bra skolor, äldreomsorg, trygghet i form av polis och försvar osv. Allt detta kryddat med etniska och religiösa konflikter, terrorattacker osv.

   Gillad av 5 personer

 19. Håkan skriver:

  Liberalismens problem:

  Socialliberalismen dilemma: Den är inte kompatibel med fri invandring

  Klassiska liberalismens dilemma: det är inte liberalt att förbjuda auktoritära grupper

  Gilla

 20. Christer Carlstedt skriver:

  Hur gjorde Alexander med den Gordiska knuten? Jo, något oväntat, men fungerande.
  I dominofallet så gör man också det oväntade om man inte vill ha hela det granna bygget raserat.
  Man plockar bort brickorna 3, 4 och 5.

  Jag känner mig ganska övertygad att Reinfeldt starkt ogillade det cooperativa försäkringssystemet som är vårt trygghetssystem är.
  Att omdana det till mera individuellt ansvarstagande på frivillig väg tror jag han såg som utsiktslöst. Det är sådant man brukar kalla ”inte politiskt möjligt”.

  Hur gör man då, för att åstadkomma den önskade förändringen?

  Man överbelastar givetvis systemet så att del kollapsar under sin egen tyngd.

  I vårt specifika fall betyder det att se till att uttagen ur systemet inte kan kompenseras med tillräckligt ökade insättningar.
  Man beslutar följaktligen att alla som tar sig innanför landets gränser skall ha tillgång till systemets utbetalningar. Ju sämre självbetalningsförmåga dessa människor har, desto snabbare rasar ”skiten”.

  Upp ur moraset stiger så småningom ett verkligt klassamhälle där t.ex. vårdens och skolans kvalitet enbart bestäms av din betalningsförmåga till dina egna försäkringar.

  Det låter inte som ett så smakfullt scenario i mina öron, så om vi inte vill ha det så, så gäller det nog att hitta dominobrickorna 3, 4 och 5.

  Gillad av 1 person

  • Mjölner skriver:

   Precis så är det nog tänkt att raset skall fungera. Ett önskvärt scenario är som följer. Väpnad milis omringar riksdag och regeringskansli. Ledamöterna förs ut till bussar som fraktar dessa till isoleringscell med strängaste restriktioner. Interimsregering och förvaltningsgrupp bestående av förnuftiga och icke pk-indoktrinerade personer tillsättes. Nyval kan ej utlysas innan en omfattande utrensning inom myndigheter förvaltningar och kommuner genomförts. De etablerade politiska partierna måste tänka om och göra sig av med EU och globalistfantasterna samt arbeta för utträde ur unionen. Samtliga förrädare skall givetvis lagföras och dömas efter sina gärningar. Har skrivit detta vid flera tillfällen. Ett bedrägeri utan motstycke pågår. Vi kan inte förlita oss på att valet 2018 räddar oss. Det är egalt vilket parti som får flest röster, en ohelig allians väntar.

   Gillad av 1 person

 21. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Den allra häftigaste dominoeffekten kommer att uppstå om allmänheten vaknar upp och intar en mera kritisk hållning till sina makthavare. I Sverige är vi hjärntvättade med budskapet att vissa av våra makthavare är goda och enbart vill vårt bästa.

  Tittar man bakåt i historien så finner man att det alltid funnits makthavare som varit kapabla att leda men att de flesta gjort allvarliga misstag och att drivkraften många gånger varit egna privilegier och egen maktposition. Alltså måste politiskt valda, väljare och media mycket tuffare granska vad makthavare gör och inte gör. Man ska inte som Löfvén eller Ygeman kunna segla bekvämt framåt på en räkmacka.

  Jag kom att tänka på detta när jag häromdagen hörde (om det nu stämmer) att inga nationer krigat så mycket mot varandra som Sverige och Danmark. Jag kan inte tänka mig att detta berott på att svenskar och danskar hatat varandra utan det måste ha berott på att makt och äregiriga ledare bråkat om privilegier.

  Eller ta en så hyllad person som Churchill, visst gjorde han nytta under WW2, men frågan är om alla galna saker han ligger bakom kan uppvägas av vad han gjorde under WW2. Churchills självsvåldiga och inkompetenta agerande ledde till enorma förluster i människoliv under WW1. Han är också till stor del personligen ansvarig för att ha skapat den häxkittel i Mellanöstern vars hemska efterverkningar vi nu drabbas av.

  Slutsats: Sluta kryp, fjäska och fungera som nyttiga idioter för opålitliga makthavare, glöm inte att den mänskliga naturen innehåller en god portion ondska.

  Gilla

 22. Jaxel skriver:

  Undertecknad, som är pessimist, kanske ovan skulle ha lagt till att det är långt ifrån säkert att ett nytt tankesystem i politiken kommer att leda till ett behagligt samhälle. Ju längre tid dagens maltelit lyckas spjärna emot en förändring dröjer desto större risk att den blir dramatisk och obehaglig.

  Gilla

 23. NETTANN skriver:

  Andra gången jag noterar att Patrik skippar lämpligt ”att” i en mening (och jag kan otvivelaktigt ha missat vid obestämt antal andra tillfällen). Kommer han att ramla ännu djupare ner i påfund som t.ex. ”hen”, ”de/dem” och ”jag tänker”? Den frågan kan skymma budskapet i texten.

  Gilla

  • Redaktionen skriver:

   Det där är allvarligt. Jag retar mig själv på uteblivna ”att” i andras texter. Det är en modegrej att skippa ”att”, typ ”jag kommer resa till Södertälje”. Jag lovar att jag inte försöker vara modern, jag bara glider med.

   Patrik

   Gillad av 3 personer

 24. Sofia skriver:

  Jag tror att en viktig dominoeffekt som du bortser ifrån i ett sådant scenario är att Sverige mister sin dragkraft som flyktingmottagare och var ska då alla inom Migrationsverket komma att arbeta? Alla tolkar? Man skapar alltså massa arbetslösa tjänstemän som har varit vana att ha en fin lön. Och drivkraften om den egna försörjningen är naturligtvis hög, och också något man måste beakta när det kommer till alla de flyktingaktivister som finns. Jag upplever att flyktingarna själva sällan kommer till tals. Oftare handlar rapporteringen om hur godhjärtade staten, flyktingorganisationerna och flyktingentreprenörerna är. Flyktingarna själva ska vara tacksamma mot alla dessa parasiterande organisationer som lever på skattepengar och ger flyktingsmugglare arbete. De är toppen på kedjan som en maffiaboss högst upp i pyramiden, som inte själv har något blod på sina händer utan frotterar sig med eliten. De har undersåtar att utföra smutsjobbet,
  Jag har hittills inte träffat en enda flykting som har traditionella asylskäl, men jag har naturligtvis inte träffat alla. De har kommit hit för att de hört att svenska staten är god, att de försörjs, får sjukvård, föräldraförsäkring och pension utan motprestation så varför skulle de inte komma? När jag försöker förklara att svenska staten inte är speciellt god men att de har faktiskt fått uppdrag av skattebetalarna och att agera försäkringsbolag, dvs. svenskarna betalar för varje service som ges via skattesedeln så tror de inte på mig. De flesta flyktingar jag träffat ser att pengar ramlar över dem som manna från himlen, livet är mindre hårt än i hemlandet, dessutom har de ju redan kommit hit, de kan planera semester hemma och hjälpa anhöriga. De är absolut inga monster, men skulle de inte få pengar skulle de inte komma hit.

  Gillad av 2 personer

  • Hovs-svartaste-hallar skriver:

   ”…de försörjs, får sjukvård, föräldraförsäkring och pension utan motprestation så varför skulle de inte komma?”

   — Ja, exakt så är det. Men det stämmer inte med PK-sektens liturgi. Enligt liturgin, så är de ”på flykt undan krig och förföljelse”, och den som påstår annat är en främlingsfientlig brunråtta som ska utrotas.

   PK-sekten tar bland annat pengar som skulle gått till att hjälpa desperat utsatta flyktingar i konflikternas närområden, för att istället försörja personer som inte är verkliga flyktingar men lockas av det bekväma livet i Sverige.

   De har dessutom den infama fräckheten att se sig själva som ”GODA” medan de gör detta!

   Gillad av 2 personer

 25. Jan Ahlström skriver:

  Nu har vi fått hit ett gigantiskt antal människor med de brister som du beskriver i inlägget, det bästa vore väl om de själva upplevde att Sverige inte var det ekonomiska paradis som många av dem hoppats på och själva återvänder.

  Gör det obekvämt och jobbigt att inte vilja bidra utan bara ta.
  Från ett kravlöst daltande och omhändertagande till ett samhälle som ställer krav på dig som asylsökande.
  Kraftigt minskade bidrag och sociala förmåner.(varför ska en asylsökare få i stort sett gratis tandvård när landstinget sliter plånboken av svenska medborgare?)
  Ge inga fler permanenta uppehållstillstånd, dra tillbaks alla permanenta uppehållstillstånd från de som inte ställer upp på de krav som ställs eller döms för brottslighet, gå mot röd gubbe undantaget.
  Snabb utvisning av de som begår brott, ljugit om sin identitet, ålder osv.
  Generösa bidrag, sett till kostnader i hemlandet, för att återvända för de som redan nu finns i Sverige men inte för de som kommer hit senare.
  Stopp för asylinvandring.

  Gillad av 1 person

 26. Hovs-svartaste-hallar skriver:

  Kan bara hålla med om att problemet är olösligt, såvida man vill behålla välfärdsstaten.

  Tino Sanandaji har skrivit om detta. Enligt hans åsikt skulle inte ens kraftigt sänkta ingångslöner lösa problemet med lågutbildades arbetslöshet, eftersom arbetsgivare inte vill ha anställda som är improduktiva, även om de är billiga i drift. De kan komma att utgöra en ren kostnad för företaget genom sin blotta närvaro.

  Den skademinimering man kan ta till är till att börja med ett OMEDELBART stopp för all asylrelaterad invandring (inklusive falsk ”arbetskraftsinvandring”), kombinerad med repatriering.

  Vidare måste vårt land äntligen stå upp för svensk kultur och svenska värderingar. Det får äntligen vara slut med flatheten inför islam. Man ska inte inbilla sig att man kan komma hit och fortsätta leva som om man bodde i Bagdad, och dessutom inkassera bidrag.

  Men som det ser ut i Sverige numera, så lär det bli svårt att genomföra ens detta utan att det uppstår våldsamheter.

  Gillad av 1 person

 27. Björn skriver:

  Tyvärr har de senaste årens extrema invandringspolitik gjort att det ser ut så här! Snart, när ALLA Sveriges kommuner fått samma ”bränslebrist” som ”tillväxtmotorn” Malmö redan har, det går redan virvlar i botten på de flestas ”reservtankar”, stannar ALLT vad vi och våra förfäder byggt upp i form av välfärdsinstitutioner! Precis som våra beslutsfattande politiker, vill jag inte tänka på följderna!

  Gillad av 2 personer

 28. Willy Lindqvist skriver:

  Det kan gå fort när politiker vägrar inse problemen och inte tar itu med dem. Det hände 1989 sedan folket på gatorna skanderat: ”Det är vi som är folket”, och politiker börjat prata om att medborgare skulle få tillstånd att passera genom muren till Västberlin. En TV-journalist frågade: ” När börjar detta gälla”. En förvirrad politiker bläddrade i sina papper och svarade: ”Från och med nu, tror jag”. Folk rusade till gränsövergången. Gränspolisen fick det bekräftat och öppnade gränsbommen mot Västberlin. Folk strömmade in i Väst gråtande av glädje över sin nya frihet. Folket flydde landet och ofriheten. Inom kort hade nationen Tyska Demokratiska Republiken upphört att existera. Tala om dominoeffekt.

  Gilla

 29. rudmark skriver:

  Vi har alltså importerat mindre storstad som beräknas vara bidragsberoende livet ut.
  Vi får inte glömma anhöriginvandringen (-> större bidragsberoende stad)
  Jahapp. Betala? eller eliminera genom återvändninig, repatriering eller annat?
  Glöm enkla jobb, utbildning, första jobbet mm.
  Bara välj, och gör sedan.

  Gillad av 1 person

 30. Janne skriver:

  Jag tror faktiskt att det blir de tidigare invandrarna som högljutt och resolut kommer att sätta stopp för miljardrullningen till de nu nyanlända bidragsslukarna.

  De tidigare invandrarna vill ju inte se sina ihoparbetade pengar och skatter,förskingras av inkompetenta politiker.

  De etniska svenskarna är för fega och konflikträdda för att ta striden.

  Paradoxen blir då.

  Tack vare den tidigare invandringen,så blir det slut på den generösa/oansvariga invandringspolitiken.

  Gilla

 31. kenny korén skriver:

  Planerad agenda man har ändrat i grundlagen först alliansen och sedan den nuvarande regeringen att Sverige skall vara en del av EU och att Sverige skall vara mångkulturellt och att inte kommunerna längre skall vara helt självbestämmande enligt grundlagen från 17+00-talet. Ylva Johansson tycker att det är en liten uppoffring när kommunerna tvingas att ta emot asylsökare. Reinfeldt sa i Davos att ”we have to few lowincome jobs in Sweden even if it sounds very bad to say (ungefärligt) finns som klipp på youtube från mötet. Så här uttalar sig Bo Lundgren Moderaternas partiledare mellan åren 1999-2003 om Fredrik Reinfeldt. Har Svenska folket glömt Reinfeldts agenda att söndra välfärdsnäten i hans bok ”det sovande folket”. Samma har nuvarande regering alternativt så har de varit ”naiva” eller helt omdömeslösa. https://www.youtube.com/watch?v=dJIJdRlScto.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Det kan hända. Jag läste på ett annat sätt. För mig var det ett försök att förklara att den tvivelsutan alltigenom ondsinta eliten inte ens försöker att rädda sig själv. För det är ju uppenbart att det inte finns några räddningsbåtar som rymmer allt dessa människor håller kärt när den här skutan sjunker. Vi kommer alla att förlora något, vi kommer alla att förlora en del av oss själva.

   Men den som är i kognitiv dissonans kan inte kosta på sig att se det. Det skulle förstöra hans personlighet, hans självuppfattning, hans självrespekt. Det skulle kräva yttersta ödmjukhet och seppuku. Brickorna är en bra analogi för detta mentala tillstånd.

   Gillad av 1 person

 32. Heraldikern skriver:

  De flesta inläggen ovan är väl så optimistiska när dom formulerar lösningar och har tankar om att antingen sittande regering kan göra si eller att med en borgerlig regering borde det kunna bli så: Det är inte troligt att det komer att bli någon som helst lösning på detta alls eftersom hela 7-klöven är genomsyrad och övertygade globalister. Bägge sidor inklusive kommunister är klara över vart högre krafter vill vrida världen. Se bara på resten av Europa bortsett de forna öststaterna. Alla ställer upp på globalismen. Se på det Franska valet där man trollade fram en superglobalist ur rockärmen, direkt från Goldman Sachs, när etablissemanget förlorade mot Le Pen! . Och se vilket liv det blir när inte etablissemanget får som dom vill. Se på när Trump vann i USA hur man aktivt mpotarbetar honom och se när Brexit vann i GB hur man hånar den regeringen för beslutet. Ingenting är så tydligt som just detta att världens etablerade politiker driver åt precis samma håll. Vilket ju garanterar att det inte blir annorlunda i Sverige där vi hela tiden vill ligga i täten oavsett vilka tokerier det handlar om internationellt. Och då får Svenska folket komma i efterhand. Se hur vår regering inte bryr sig när våra äldre ligger ensamma och dör i sina hem, när över en kvarts miljon pensionärer ligger under fattigdomsgränsen, när cancersjuka får ligga och dö när inte vårdresurserna räcker till. När barnfamiljer vräks från sin bostad för att invandrare skall ha bostaden, när polisen fått order om att inte ingripa ens när man kastar stora dödliga stenar på dem, när rättsväsendet tillämpar nån sorts permanent amnesti och straffrabatt åt invandrare, när medierna, de som ingår i MSM, undanhåller sanningen och inte granskar makten och gör allt för att döda alternativa medier och mycket, mycket mer! Varför tror ni att regeringen gör så? Varfrör regerar dom landet stick i stäv med vad befolkningen vill? För att dom är naiva, eller? Nej för att dom vill det!

  Gilla

  • annagustin2@gmail.com skriver:

   Då finns kanske ingen annan väg att gå än att uppvigla sina medmänniskor till att rösta på sig själva via Direktdemokraterna. Se till att vi lägger om kurs i landet genom att slänga ut hela hopen av partipolitiker. Så fort någon andas missnöje med sakernas tillstånd…var där och säg: LÅT OSS börja om…bygga ett bättre demokratiskt system. NU!

   Gilla

  • annagustin2@gmail.com skriver:

   Vore det inte lämpligare att byta skattesystem då istället? Samt byta ut det snart 100-åriga gamla partipolitiska systemet….nu har Kinberg-Batra bjudit hem de andra till sitt köksbord…största nyheten i media igår. Allvarligt talat…det är ju pinsamt att vi har ett så uselt politiskt system…som åstadkommer så lite för sin befolkning av det som är det verkliga samhällskontraktet.
   Om vi byter bort de tärande (den politiska klassen)…så kan vi släppa in mängder av idérikedom från hela befolkningen…och med nya system så kan skutan ta en annan väg. Jag kan inte förstå att det finns någon som vill skänka sin dyrabara demokratiröster längre till representanterna för detta gamla system – som tjänat ut för länge sedan. Precis som när människor kommer till doktorn idag och vet nästan lika mycket som doktorn om sin sjukdom….på samma sätt kan vi sätta oss in i hur vi skulle kunna hjälpas åt att förbättra vårt samhälle. FÖr nu går det ju verkligen åt pipsvängen…ska vi då fortsätta att ge mandat till samma individer som har förstört allting?

   Gilla

 33. Nils Dacke skriver:

  Dominoeffekter kommer att bli fullt märkbar Inom ett par år när statens inkomster minskar och kommunernas/landstingens/regionernas kostnader exploderar. När staten inte längre kan täcka upp dessa kostnader fullt ut så kommer kommun efter kommun att få stora problem och det kommer inte att hjälpa att höja skatten då man redan passerat den kritiska massan och det blir mindre och mindre effektivt och till slut minskar skatteinkomster istället. I detta läge återstår bara att kraftigt reducera välfärdsåtagandet/samhällskontraktet vilket kommer innebära ett folkligt missnöje som vi inte tidigare skådat i Sverige och där vi idag inte kan förutse alla konskekvenser av. Vissa av våra PK-sektspolitiker har sannolikt insett ”utmaningen” men vet inte vad de skall göra utan väljer istället att stoppa huvudet i sanden. Arma land, arma fosterland.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.