Tankar från Sveriges akterdäck

Helena Edlund

Det börjar luta betänkligt nu. Till och med jag, som befunnit mig på det relativt lugna och skyddade soldäcket för oss som reser i andra klass, kan inte längre förneka slagsidan.

De stackars satarna nere i tredje klass har vetat om det hopplösa läget länge nu. Det var de som märkte av symptomen först. Det var inte alltför länge sedan de först rännilarna vatten märktes på golven där nere. Sedan har det gått fort. När de som bodde där nere under vattennivån började bli blöta om sockorna, spred sig oron. Där nere. 

Först när passagerarna i tredje klass vadade med iskallt vatten upp till knäna, lyckades de uppmärksamma några ur besättningen på omständigheterna. Reaktionen? Besättningen låste gallerdörrarna till nedre däck. De fattiga och upprörda kunde hålla sig där nere, om deras skrik och rop hördes skulle kanske fler börja ana oråd.

Passagerarna i första klass hade under lång tid investerat i fartyget och rederiet. Det var de som fattat besluten och tagit hand om vinsten som uppstått när man avstått från att investera i livbåtar till andra än de själva.

Tidigare under kvällen hade förstaklasspassagerarna dinerat bland kristallkronor och silverbestick. När skriken och oljuden från båtens undre regioner blev så pass högt att de började höras i matsalen, bad de helt enkelt orkestern att spela lite högre. Men ville ju inte bli störd, när man avnjöt frukterna av sitt arbete.

Så småningom tystnade oljuden från nedre däck. Det blev tyst och skönt. En stunds avslappning infann sig för den som lyckades förtränga att skriken tystnat eftersom människorna där nere faktiskt hade drunknat.

Vi som var andra klassens passagerare, den stora massan, hade befunnit oss på mellandäck. Mellan samhällets botten och samhällets topp.

Nog hade vi både känt hur fartyget lutade alltmer och hört vad som hände där nere, på däcken under vårt. Vi hade märkt det, men inte sagt något. Det rörde ju inte oss utan bara dem där nere. Om de blev lite blöta om fötterna så gjorde det säkert inte så mycket. De var ju vana vid dåliga förhållanden och vi fick ju inte glömma att de ändå släppts ombord på det bästa och finaste fartyget i världen. Lite tacksamhet kunde de väl visa istället för att gnälla och påstå sånt som inte var sant? Vi befann oss ju faktiskt på ett fartyg som var helt osänkbart och ett föredöme för alla.

Besättningen meddelade ju dessutom att vi inte behövde oroa oss. Kunde man lita på någon så borde det väl vara på dem som hade tillgång till hela fartyget och gav oss rapporter från händelserna där nere? Själva ville vi helst inte besöka nedre däck, mer än under något kort studiebesök. Visst var det exotiskt och spännande, men nej, det var inte för oss. Och passade man sig inte kanske man skulle bli kvar där nere.

Så hade någon uppmärksammat att även vi skulle drabbas om de vattensäkra skotten ett efter ett gav vika. När vi hörde smällarna var det redan för sent. Först havererade försvaret. Så äldreomsorgen, psykvården, skolan. En stund senare universiteten. Bostadsmarknaden, sjukvården, arbetsmarknaden, biståndsbudgeten, polisen… Ett efter ett gav de vika, de institutioner som gett fartyget dess internationellt beundrade stadga och form och invaggat oss alla i en känsla av omsorgsfull säkerhet.

Just detta fartyg skulle segla för evigt, som en osänkbar förebild.

Inte förrän vi själva stod med vatten till anklarna och försökte hålla oss upprätta i de lutande korridorerna, förstod vi att det nog inte var riktigt så säkert som vi varit övertygade om.

Nu står vi här i kylan och mörkret på akterdäck.

De riktigt privilegierade, förstaklasspassagerarna, har för länge sedan packat ihop sina smycken och juveler och satt sig i säkerhet i livbåtarna. Där guppar båtarna omkring nu, halvfulla. På säkert avstånd väntar de på att bli upplockade av båtar som faktiskt har flytförmågan kvar.

Nu tjänar det inte längre något till att fundera på varför det blev så här.

Att vi kolliderade med det där isberget är nog de flesta av oss inte särskilt förvånade över. Det brukar bli så när ingen finns på plats i styrhytten och när kaptenen hellre navigerar efter ideal än efter utkikens faktiska rapporter. Är befälen samtidigt fokuserade på att bevisa det egna fartygets placering som bäst i klassen, är det lätt hänt att kommendera en högre växel och intala sig att isflaket som bryter vattenytan där framme guppar åt sidan när bogen strävar framåt.

Nu är det som det är.

Kvar är vi, som inte redan har drunknat men som inte heller kan rädda oss. Vi är strandsatta här, eftersom vi antingen saknade de praktiska möjligheterna att lämna, eller var så upptagna med att dela ut flytvästar till alla andra att vi helt plötsligt upptäckte att såväl flytvästar som livbåtar var slut. Och att vi var kvar.

Det börjar luta betänkligt nu, och vi har dragit oss tillbaka till akterdäck. Orkestern spelar fortfarande, men alltmer ansträngt. ”Tillsammans klarar vi utmaningen!” ler kapellmästaren medan han försöker hindra sitt piano från att glida ner i vattenmassorna.

In i det längsta hoppades vi att kaptenen skulle kunna räta upp fartyget, eller att konstruktören skulle ha gjort sitt arbete grundligare än vi först hade trott. In i det längsta hoppades vi att de där ljusen i horisonten skulle komma för att undsätta även oss, men de har meddelat att de inte tänker riskera de egna passagerarnas säkerhet.

Nu tystnar det. Orkestern höll i sina instrument när de försvann ner i vågorna. Vi höjer våra glas. Iskall, torr champagne i glas från IKEA. Gratis, nu när ingen finns kvar som kan ta betalt för den. Nu sveper vi den sista klunken innan det är dags att hålla andan.

Skål.

63 reaktioner på ”Tankar från Sveriges akterdäck

 1. JAN BENGTSSON skriver:

  Man skulle nästan kunna ana Ulf Larssons hand bakom)
  Ett betyg så gott som något!

  Liknelser och satir är vad som biter bäst)
  Men det gäller att se upp, inte Allahar humor!

  Gilla

 2. Danielsson skriver:

  Många säger att de ska lämna landet och flytta utomlands. Visst kan man fortfarande göra detta,men till vilket pris blir det? Vårt ev.kapital har överheten mer eller mindre tvingat oss att ha på banken eftersom all kontanthantering har förklarats suspekt och har försökts förhindras. Hur ska du få med dig dina pengar i ett skarpt läge?

  I min hemstad är uttagen maximerade till 600:-/ uttag i bankomaten,finns inga bankkontor som har kontanthantering. Du kan heller inte öppna bankkonto i annat EU-land utan rekommendationsbrev från din svenska bank.

  Hur lätt det är för överheten att ändra reglerna för banktransaktioner ar vi lärt oss i andra EU-länder som Cypern och Grekland,att det inte skulle kunna hända även i Sverige är naivt.

  Så tro inte att det går att lämna Sverige när vi verkligen är i ett skarpt läge,det måste göras nu när det fortfarande( efter svåra problem) går att få med sig sina pengar. Om man nu tänker sig att lämna Sverige.

  Redan i dag måste förberedelser till som att sälja av sina ev.fastigheter/bostäder i Sverige ske. Sen transferera kapitalet till utländsk bank och köpa/hyra bostad utomlands. Likaså med ev.kapital,i väg med det till utlandet,helst inte annat EU-land utan utanför EU.

  För nog är det närmast 100% säkert att Sverige kantrar, det ser vi redan i dag.

  Gillad av 3 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Så snart du har folkbokfört dig i ett annat land kan du öppna ett konto där och överföra dina pengar från Sverige utan avgift inom SEPA-systemet. Det går på en vecka. Men kursen är 9.78 idag och sjunkande.

   Gilla

  • MOAB skriver:

   Kloka tankar, allt fler migranter på mina barns skola. Jag tror du har rätt, statsmakten kommer inte att tillåta ostraffat de som sätter bröd på bordet att lämna om det börjar ske i större skaror.

   Gilla

  • JL skriver:

   Öppna bankkonton på etablerade stabila banker i stabila länder, helst utanför EU. Du behöver inte ha pengarna parkerade där men kan snabbt föra över dit vid behov. Alternativt, känn personer du litar 100% på som har konton utomlands i stabila länder.

   En enkel Titanic försäkring.

   Kontrollera och ställ in beloppsgränserna för överföringar (från och till) innan det blir skarpt läge.

   Enda krånglet är att du 99% sannolikt måste åka till landet ifråga för kontoöppnanden. En del banker säger också nej ändå. Ta på prydliga kläder och planera in besök på många olika lokala bankkontor. Räkna med att få nobben på några oavsett. Om möjligt, ta kontakt med respektive kontor innan avresa och annonsera din ankomst.

   Har du pengar parkerade utomlands, glöm inte att deklarera detta, även om risken för upptäkt kanske är låg (?). Det är inget mygel/olagligt du håller på med, endast diversifiering. Du vill inte ha SKM efter dig.

   Riskdiversifiering är nog smart även för de som planerar att stanna i Sverige.

   Fastigheter och/eller mark utomlands ett annat starkt alternativ till att inte ha allt bundet här. I många länder går det att äga som utlänning och man får mycket mer för pengarna än i bostadsbubblande Sverige. 1-2 miljoner kan räcka långt. Uthyrning går ofta att styra upp. Stora skillnader mellan länder dock, gör ordentlig research.

   Har själv båda uppläggen ovan.

   En snuttefilt om inte annat. Om det går snabbt åt skogen i Sverige kan vi nog lämna landet inom en vecka och överleva dugligt

   Förhoppningsvis vänder sverigeskutan efter 2018 dock,……… eller?

   Gilla

  • Thomas Ek skriver:

   Å jodå, det går faktiskt att öppna bankkonto i annat EU-land utan rekommendationsbrev från din svenska bank Jag har själv öppnat ett bankkonto i Portugal. Men jag begrep aldrig riktigt varför de ställde så konstiga frågor. Så i ljuset av vad du nu beskriver här tror jag mig förstå skälet härom.

   Gilla

  • Johan skriver:

   Har också övervägt ett sådant scenario. Men kommit fram till att visst kan man skaffa sig något boende utomlands del av året för att få byta miljö och det är väl ok om man är skriven huvuddelen av året i Sverige.
   Om man däremot tänker flytta permanent kan man vara förvissad om att de svenska myndigheterna med näbbar och klor kommer att försöka lägga vantarna på ens ekonomiska tillgångar så att de är kvar i Sverige och tillgängliga för beskattning och avgiftshöjningar för att bekosta det svenska experimentet.
   Om man har bundit upp tillgångar i fastigheter/bostäder i Sverige kan det nog vara en god idé att minimera kapital man har bundet i fastigheter här. Sedan är frågan hur man kan överföra besparingar utanför EU. Räkna med att myndigheterna kommer att försvåra detta så mycket som möjligt.

   Gilla

 3. Johan Löfgren skriver:

  Är det regeringen som sitter och guppar i gummibåten på behörigt avstånd? ”Vi var naiva” muttrar gänget och sänker (svenska?) flaggan på halv stång.

  Gillad av 1 person

 4. KristinaF. skriver:

  Ännu en fruktansvärd beskrivning av vår tid. Om jag nu är andra klassens passagerare vad gör jag då för att ”hjälpa” tredje klassens så att de inte drunknar och båten går på grund?
  Mer hjälp på plats så de inte behöver gå ombord? Eller?

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   En överfull (liv)båt drar ner Allah i djupet!
   Ett ofrånkomligt faktum…

   Som vår store Ledare (?) inte inser?

   Om denne Ledare lämnar (S)keppet, för alltid,
   kanske vi kan börja länspumpa…

   Nya roddare behövs givetvis i livbåtarna)

   Gilla

 5. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Ljusen vi må ana i slutet av tunneln är förmodligen en manifestation anordnad av nån studierektor som gett sig fan på att vad folket behöver är att fokusera på kartan och inte stirra sig blinda på terrängen.

  Gillad av 2 personer

 6. MOAB skriver:

  Lite statistik från Titanic nedan, en illustration av dagens Sverige. När jag började skriva till ledarskribenter i SvD, DN, GP och Expressen för ca 10 år sedan, efter att ha hemkommit till Sverige efter 15 år utomlands för att ge uttryck för min stora förvåning över att de inte beskrev verkligheten så var min huvudtes denna:

  Det hela byggde på Stockholmshyckleri, eller ännu snävare, på Stockhoms innerstadshyckleri, ett gigantiskt Stockholmssyndrom, men Svartenbrandt har nu ett utländskt namn. Hade bara en enda journalist eller politiker bosatt, sig, gärna med barn, i ett av alla de områden som nu kringgärdar våra ghetton så hade de varit tvungna at sluta hyckla, för de hade inte kunnat bo kvar, de hade inte stått ut, och hade inte riskerat sina barns framtid. En enda hade gjort ett litet hål i dammen, och så två och så tre, nu är det 10 år senare och otaliga uteblivna svar och Tim Pool kan fortfarande skapa sensation, genom en tunnelbaneresa. ALLA svenska journalister är hycklare, INGEN bor i det som nu är Sveriges framtid. Hela det svenska vänsterliberala hobbyprojektet, en diktatur med demokratins redskap, bygger på hyckleri. ALLA ledarskribenter i Sverige vet sanningen och har fått möjligheten att försvara sin position i över 10 år gentemot mig och många andra anonyma skribenter. Jag gissar att ingen av dem har någon spegelbild, kanske därför Ivar Arpi inte rakar sig mer, även om han, i ett uselt fält, är en av de bästa, han svarade iallafall någon gång.

  Lite statistik från Titanic. Förutom att det verkar dåligt att ha rest 3 klass så verkar det ha varit dåligt att ha varit man. Kvinnorna väntar än en gång på att bli räddade, från ondskan lakejer, från Löfven till Fridolin. Vi tror att Sarah Skyttdahl, Eberlein, Teodorescu, Kindberg-B eller Helena ovan fixar detta, det gör de inte, vi har nått vägs ände för jämställdheten, Sverige har styrts av kvinnliga principer och vi är nu framme. Det krävs nu män som försvarar sig med det våld som för varje dag blir allt mer angeläget, verbalt, taktiskt, strategiskt och utan pardon. Att vänta med att släcka är ingen strategi om man vill bevara något, inse att vänsterns innersta väsen är död och förstörelse, Stalin och Hitler. så:

  Kategori Antal ombord Antal räddade Antal omkomna %räddade %omkomna
  Barn, 1a klass 6 5 1 83,4 % 16,6 %
  Barn, 2a klass 24 24 0 100 % 0 %
  Barn, 3e klass 79 27 52 34 % 66 %
  Kvinnor, 1a klass 144 140 4 97 % 3 %
  Kvinnor, 2a klass 93 80 13 86 % 14 %
  Kvinnor, 3e klass 165 76 89 46 % 54 %
  Kvinnor, besättning 23 20 3 87 % 13 %
  Män, 1a klass 175 57 118 33 % 67 %
  Män, 2a klass 168 14 154 8 % 92 %
  Män, 3e klass 462 75 387 16 % 84 %
  Män, besättning 865 192 693 22 % 78 %
  Totalt 2224 710 1514 32 % 68 %

  Gillad av 11 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Kvinnorna klarar sig nästan alltid,
   medan männen förutsätts offra sig…

   Kanske dags för jämlikhet där också)

   Men kvinnorna anpassar sig villigt till sina nya herrar!
   Ett Stockholmssyndrom)

   Men då lär uppnådd jämlikhet få stryka på foten…

   Kanske dags att uppskatta vad man har?
   Man lever längre…
   Oops menade hen förstås)

   Gilla

  • MOAB skriver:

   En reflektion på mitt eget inlägg är igen hur många män som dog, relativt kvinnor och barn. Jämför detta med de flyktingströmmar som kommer hit och hur många av de som kommer behandlar kvinnorna här? Senast, ensakommande erbjuder sig att ledsaga, medelst hållande på brösten, unga tjejer i skräckhuset på Liseberg. Hade det vait muslimer på Titanic så gissar jag att vi fått transponera siffrorna ovan,kvinnorna och barnen hade lämnats att drunkna, liksom kvinnor och barn nu lämnas kvar i arabvärlden. De manliga muslimerna hade rott bort.

   Gillad av 3 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Den vulgära stereotyp av Titanic-olyckan som Helena bygger sin satir på är inte alls sann. Som vi ser ovan överdrev besättningen principen att rädda kvinnor och barn först. En del av de kvinnor och barn som faktiskt omkom dog under räddningen på grund av att det var för få män med i båtarna, om jag inte missminner mig. Köerna som bildades när män hölls tillbaka bidrog till att fler omkom, dels genom fördröjningen, dels genom att båtar släpptes iväg halvtomma. Ingen spärrade av tredje klass. De flesta av skillnaderna beror på blotta avståndet från lägre däck till övre. Det fanns tillräckligt med livbåtar för den typ av räddning som var avsedd vid fartygets konstruktion. O.s.v.

   Trots allt detta är ju likväl satiren riktig! Verklighetens Sveriges är i mycket sämre skick än Titanic var efter kollisionen. Rädde sig den som kan!

   Gillad av 2 personer

  • Hortensia skriver:

   Hmmm… MOAB, outsägligt sorgligt att tänka på hur många hyperciviliserat ridderliga och självuppoffrande mäns liv, som genom historien gått till spillo i samband med krig och katastrofer…

   ….men jag undrar hur många procent av passagerarna på ”bättre-livbåtarna” i Medelhavet som utgörs av barbariskt hypermaskulina ”män”, bokstavligen klättrandes över lik när de helt sonika överger kvinnor och barn, för att hänsynslöst optimera sina egna levnadsförhållanden via en förment ”mänsklig asyl-rätt” till bekväm livstidsförsörjning i Europa, gärna i det omvittnat generösa, kravlösa och kulturellt självutplånande välfärdsparadiset Sverige?

   Värnlösa varelser lär kunna förvänta sig ett öde värre än döden när migrationstsunamins demografiska efterdyningar slår till med full kraft och Moder Sveas livbåtar redan är utmätta… men skål, då!

   Gillad av 1 person

  • Anders skriver:

   Titanic är undantaget. Vid andra fartygskatastrofer har det varit starka yngre män som överlevt, inte kvinnor och barn. Orsaken: Besättningen på Titanic kunde hålla männen i schack med sina vapen.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Ja, källa vore tacknämligt. Skulle tro att alla var lugna för att de som så många andra hade missuppfattat den tekniska termen ”osänkbart skepp”. Lägg till detta engelsk självdisciplin.

    Gilla

  • gmiksche skriver:

   Det är ren förolämpning att ställa Helene i samma rad som Kinberg Batra m fl. Kvinnor som Helena behövs i allra högsta grad. För att öppna ögonen hos andra kvinnor som bara lyssnar på andra kvinnor som ett resultat av den feministiska indoktrineringen som PK skickligt använt sig av.. Och för att få de manliga fjantarna som dansar i feminismens släptåg att skämmas.

   Gillad av 2 personer

 7. Thomas Ek skriver:

  Ja, det här inlägget får mig att återigen stanna upp och förundras över hur det har blivit. Tack Helena för att du fortfarande orkar dela med dig.

  Gilla

 8. Gunilla skriver:

  En krönika att minns när historia skrivs. Jämförbar med den utmärkte Olof Hedengrens krönikor i Samtiden där han visar på Sveriges väg ‘för fulla segel mot avgrunden’. Jag noterar särskilt din liknelse med att ‘vi’ på mellandäcket redan delat ut flytvästar till andra tills inga finns kvar till ‘oss’.

  Gillad av 1 person

 9. Helene Frick skriver:

  En fantastiskt bra allegori. Jag tror att folk behöver dessa liknelser för att hitta ett sammanhang i det som händer, och förstå sin omgivning. Många befinner sig fortfarande på akterdäck med övertygelsen om att det finns kontroll på läget genom ”skeppsbyggarna” och befälen.

  Gillad av 1 person

 10. Jonas Bohman skriver:

  Mycket, mycket bra skrivet/liknelse/igenkännande. Stort tack, Helena. Ni andra, dela på sociala medier och printa ut till dom som inte har tillgång till Internet.

  Gilla

 11. annagustin2@gmail.com skriver:

  MEN….vi KAN fortfarande gå upp på bryggan och lägga om kursen …om så bara en millimeter för att vi ska få en annan utveckling. VI KAN bestämma oss för att ta makten ifrån det destruktiva system som idag styr oss. Det är bara att göra det! Vi KAN börja bygga nya system….vi måste bara VILJA det!

  För vi kan ju inte bara lägga oss ner och dö. Visst, våra så kallade folkvalda har länge varit helt FEL människor att styra ett land. Och nu känns det verkligen som om allt håller på att gå åt pipsvängen….och media ljuger eller i alla fall undanhåller sanningar – lierade som de är med makten. Min personliga analys är att detta sker för att det politiska systemet bygger på den hierarkiska strukturen där enbart de mest egenvinningslystna tar sig uppåt i trappan. De kloka och visa skulle aldrig orka ge sig in i tävlingen för att få en position…de är inte ens intresserade av detta.

  Klaga är enkelt….allt destruktivt är lätt, går fort. Men att göra det konstruktiva är jobbigt…det kräver hårt arbete. Vi har haft ett fantastiskt land….ska vi bara låta det falla ihop som et korthus?

  Gillad av 1 person

 12. Gunnar Peterson skriver:

  Detta var verkligen inte illa! Hur kan denna fantastiska allegori spridas på akterdäck? Aldrig kunde jag för femtio år sedan, då jag vikarierade för komminister Konrad Holm på Ornö, tänka att jag skulle få en sentida efterträderska med denna kapacitet. Och mod.

  Gilla

 13. oppti skriver:

  Utan förstaklasspassagerare hade fartyget inte byggts.
  USA hade inte kunnat ta emot så många fattiga invandrare utan dessa båtar.
  Fattiga invandrare har blivit rika amerikaner.

  Hur ser det ut för dem som idag korsar Medelhavet och kliver in under tredje klassens passagerare. För dem är vi alla på övre däck och borde hjälpa innan de tvingas ut på havet.
  Men detta gör vi bäst genom att inte tvinga dem ut på havet.

  Gillad av 1 person

 14. Jan Ahlström skriver:

  I en liten räddningsbåt med namnet SD i fören anländer ett antal hantverkare för att om möjligt reparera de uppkomna läckorna på det lutande fartyget.

  Efter att flera gånger ha anropat kaptenen väntar de på att en repstege ska kastas ner så de kan äntra fartyget och starta reparationsarbetet, men ingen repstege kastas ner.

  Andra klassens passagerare som ser att hjälp finns att få börjar nu fundera på att lägga beslag på stegen och kasta ner den till SD-båten men de flesta tycker att kaptenen ska bestämma över stegen och lutningen blir större å större……….

  Gillad av 2 personer

 15. Anders skriver:

  En mycket bra liknelse, och förfärande sådan. De mest välbeställda i 1a klass kan sätta sig och sina barn i säkerhet i de mest segregerade områdena eller utomlands. 3e klass stigmatiseras som rasister när de ser sin trygghet och frihet eroderas. Fy tusan!

  Gilla

  • gmiksche skriver:

   På Steigans blogg finns mycken klarsynt analys. Men tyvärr en blind fläck som Marx lamnat efter sig. Klasstänkandet.

   Gilla

 16. Hovs-svartare-hallar skriver:

  Tankeväckande. I fallet Sverige är det förstås inte ett isberg utan en vettlös migrationspolitik, som bildligt talat håller på att sänka skutan, och man kunde likna detta vid att fartyget överlastas tills det inte längre är sjövärdigt.

  Makthavarna envisas fanatiskt med att fortsätta överbelasta våra resurser trots varningar från många håll, och i stället för att lyssna på kritiken gör man allt för att få tyst på den.

  Makthavarna är så angelägna att överlasta skutan till den sjunker därför att de anser sig ha fått en uppenbarelse från sin Gud att fartyget ”Sverige” måste fyllas med alla fattiga och elända människor i hela världen som kanske vill åka med — oavsett vad det leder till.

  Och den som inte lyder detta påbud är en elak människa!

  Gilla

 17. Bosse skriver:

  Metaforen med Titanic har använts av ganska många de senaste åren. Sverige som ett osänkbart skepp på väg mot haveri. Då vill jag nog hävda att vi har mycket långt kvar till undergången. Sverige kommer på sikt att bli som USA. Ett land med en relativt stor och välbeställd medelklass, en liten men växande överklass och en växande etniskt diversifierad underklass. Att bli som USA är inte det sämsta. Det går det också. Sveriges framgångssaga som jämlikhetens stamort på jorden närmar sig sitt slut. Vi blir ett land bland många andra här i Väst. Vi ska vara glada och tacksamma över att vi i Väst har kunnat göra en fantastisk välfärdsresa under 1900-talet. Nu är det folken i Asien, Afrika och Sydamerika som står på tur att resa sig ur fattigdom och elände.

  Gilla

  • Hovs-svartare-hallar skriver:

   Bosse: — Där tar du fel. Snarare som ett land liknande Libanon. Eller fd. Jugoslavien.
   Och allt detta bara för att Sverige under några decennier styrdes av ”naiva” politiker som drev en vettlöst destruktiv politik.

   Och vad menar du med ”folken i Asien…” osv. Menar du att förstörelsen av Sverige varit till någon glädje för dessa ”folk”?? — förutom de i sammanhanget ytterst få som asylvägen tagit sig hit för att leva på oss?

   Denna harang, som inleds med ”Folken i….” är karakteristisk för den 68-vänster jag minns från min gröna ungdom, och som faktiskt ville förstöra vårt samhälle. De finns ännu, och håller på att lyckas med detta. Är det vad även du vill?

   Gillad av 6 personer

  • gmiksche skriver:

   Har du någon gång funderat på hur stor andel muslimer det finns hos den svenska befolkningen och den amerikanska? Har nånsin funderat på hur stor andelen kommer att vara i nästa generation, säg om 25 år? Man får önska USA att inte bli som Sverige. Trump verkar ha fattat galoppen.

   Gillad av 1 person

 18. Gert B. skriver:

  Väl formulerad text. Läget är allvarligt, men det blir värre. Hans Jensevik, en gammal bekanting på denna sida, lade ut några föreläsningar på Youtube den 21 april i år.
  Hans är en nationalekonom som är analyschef på Svensk kommunrating.
  I den första föreläsningen visar han på kommunernas utsatta läge och han angriper Identitetspolitiken som leder till slöseriet med allmänna medel. I den avslutande sammanfattningen, när han blickar rakt in i kameran, säger han ”Inte särskilt kul. Du kanske blir lite skraj? Eller blir du arg?” https://www.youtube.com/watch?v=Lkl8unO323Y
  Om jag fattar hans budskap rätt, så menar han att alla Sveriges kommuner får en ekonomi som liknar Malmös inom ett decennium.

  Gilla

 19. Hortensia skriver:

  Tack, Helena, för ännu en fullkomligt strålande insats, för att försöka väcka – och lyckas uppamma en gnutta överlevnadsinstinkt hos – det fridfullt snusande, godhetsknark-sövda svenska folket!

  Gilla

 20. Johan skriver:

  En strålande jämförelse. Dessutom känns det som att besättningen har låst dörrarna till kommandobryggan och styr mot isberget. För att sedan kunna hoppa i livbåtarna och rädda sig på en annan båt som ännu inte har slagsida.
  Det intressanta är dock vad de hoppas få ut av haveriet? Vad är deras livbåtar fyllda med?
  Eller är det så att om de inte gör detta skjuts fartyget ändå i sank och livbåtarna förstörs för alla?
  I övrigt är det inte bara Titanic man kommer tänka på utan även Noaks Ark, men den är överlastad.

  Gillad av 1 person

 21. Realism skriver:

  Helena, du har en exeptionell förmåga att beskriva verkligheten på ett klarsynt, rättframt och kärnfullt sätt, och denna liknelse med Titanic är ju verkligen skrämmande realistisk…
  Jag kan bara inte begripa hur man kan sätta en person utan någon som helst skepparexamen att styra ett sånt här gigantiskt fartyg, för att inte tala om den övriga besättningen…Rena skämtet. De skulle inte klara av att navigera en jolle ens, någon av dem.
  Isbergen hade mycket väl kunnat undvikas med en kompetent och duglig besättning som såg faran i tid (alla här vet vilken besättning som avses), och man önskar bara att man kunde hiva nuvarande kapten med odugliga besättningsmän överbord snarast möjligt, innan skeppet har hunnit förlisa fullständigt.

  Gillad av 2 personer

 22. Björn skriver:

  När Reinfeldt var ”kapten” hade han chansen att undvika kollisionen och därmed rädda ”Titanic”, men i blint raseri över SD:s framgångar styrde han rätt på……!

  Gillad av 5 personer

 23. ericr45 skriver:

  Mycket välskrivet!
  Har (på nätet) studerat DIn ”karriär” inom åsiktskorridoren, med det du där fått utstå och ändå behållit Din värdighet och självkänsla.
  Imponerad, mycket….

  Gilla

 24. Rikard skriver:

  Hej.

  Vi här nere i kölsvinet tycker rätt illa om er som haft hytter och kojer högre upp.

  Det är ni som svikit.

  Ert land, ert folk, era barn och era förfäder.

  Gör om – gör rätt.

  Vi här nere vet att vi aldrig kan vare sig få eller ta rättvisa; så är inte världen beskaffad. Vi får nöja oss med skadeglädje.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 3 personer

 25. Thomas Gunnarson skriver:

  Hmm… Att lära sig simma i kallt vatten är en god idé.
  Något som är nedärvt i nordisk natur.
  Välfärdsstaten är en kort parentes i historien bara. Det börjar nog gå upp för allmogen att man måste kunna simma för att åka båt…

  Gilla

  • gmiksche skriver:

   Simma tillsammans med likasinnade har historiskt sett gått utmärkt. Även om vattnet varit isande kallt tidvis. Vattentemperaturen är inte avgörande, utan vem man simmar med. Helst bör man inte simma med sådana som drar en ner i djupet.

   Gillad av 1 person

 26. YvonneRosenthal skriver:

  Instämmer vad gäller lovord . Mycket bra skrivet . Väcker tankar och känslor Men om folk drunknar så kan man inte skylla på isberget. Är trött på allt mespropperi och gnäll . Är friktigt förbaskad på politiker och då givetvis de jag har röstat på. De som inget gör. Man får göra själv. Vad väntar man på ? EU? Merkel? Wallström ? Man fråga sig hur de som överlevt andra världskrigets fasor klarade att bygga upp något?Hur klarade sig de som slagits och krigat att återgå till ett civilt liv? Bygga upp ett land , bygga upp företag och bilda familj?

  Gillad av 1 person

  • annagustin2@gmail.com skriver:

   Precis…bygga upp något…bygga upp sitt land…bygga upp ett företag….bygga upp något för sig och de sina….DET är vad de flesta människor vill göra. MEN då måste det finnas utrymme för det också. DET gör det inte i Sverige. Staten har oss alla i en rävsax. Om vi åtminstone kunde ge oss alla skattebefriad övertid….då skulle vi alla kunna börja ta oss upp ur rännstenen – via vårt eget arbete.

   Gilla

 27. Jonas Nilsson skriver:

  Men håller liknelsen? Titanic var felkonstruerad från början. Alldeles för stor. Var det så med folkhemsmodellen också?
  Inget samhälle fungerar som ett skepp en gång färdigkonstruerat. Vi har att bygga på det var dag.
  En avgörande fråga är hur många som ryms. Men yta per capita är väl ändå bland de bättre i världen, jämförelsevis.
  Visst, pensionärerna tar sina pengar och sticker, som tack.. Men ska det uppmuntras? Det är de som fostrat den generation som nu inte klarar ut det hela. Bra om de stannar och smakar sitt eget recepts frukter. Vi kan gnälla men kanske lära något för morgondagen och hur vi fostrar och utbildar våra barn.
  Allt handlar om att få ut så mycket som möjligt?

  Gilla

  • Lars-Erik Eriksson skriver:

   Men tänk Jonas om det inte bara handlar om modellen utan också om materialet?
   Det är materialfrågan som är mest tabu i väst i dag, i synnerhet i Sverige vågar jag påstå.
   Läs ”The Bell Curve”, Murray/Herrnstein eller en annan forskare på området, finnen Tatu Vanhanen och dennes ideer om demokratins grundförutsättningar.
   Förbiser man dessa kontanta forskningsrön kan man aldrig nå fram till problemets kärna.

   Gilla

   • Jonas Nilsson skriver:

    Ursäkta, men vill du säga att folkhemmet gick/går under för att inte alla har samma tankeförmåga? Eller att den svenska överklassen inte varit tillräckligt stark de senaste decennierna?

    Gilla

 28. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Det handlar förstås om spännvidden mellan klasserna med betoning på avståndet mellan underklass och medelklass och inbördes storlek.

  Gilla

 29. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Hade du läst verken skulle du inte uttryckt dig så misstänksamt om dem. Typiskt PK alltså.
  Jag diskuterar inte kontroversiella böcker med de som inte tagit del av dem.
  F.ö. anger M/H i början av sitt portalverk, kom 1994, att forskarkåren i stort är överens om rönen men så fort journalisterna närmar sig börjar det mumlas i leden och en del säljer sedan ut sig.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.