Ett uppretat folk

Patrik Engellau

Ju närmare människan kommer ett eftersträvat mål, desto mer outhärdlig och plågsam tycks henne den återstående sträckan.

Ibland känns det så i alla fall. När kvinnorna har (eller i varje fall nästan har) uppnått full jämställdhet med männen så framstår varje kronas löneskillnad till männens förmån som en oursäktlig förolämpning. Företeelser på en nivå som tidigare, innan jämställdhetsivern slagit till med sin fulla kraft, fördragits med jämnmod mobiliserar nu korståg mot de återstående missförhållandena.

Fast det var inte kvinnans ställning som fick mig att formulera den inledande, kanske tvivelaktiga, observationen. I stället var det folkstämningarna i Brasilien, som jag just besökt.

Brasilien har ett halvt årtusendes solid och på det hela taget obruten erfarenhet av korruption och maktmissbruk. Att politiker är skurkar och mutkolvar är något alla alltid vetat och nästan ryckt på axlarna inför. Att fråga om presidenten blivit miljardär under sina tjänsteår har varit som att fråga om påven är katolik.

På senare år har något märkvärdigt dock skett i Brasilien. Jag vet inte hur det gått till, men det är ett faktum. Ett antal domare och åklagare under ledning av en federal domare vid namn Sérgio Moro har bestämt sig för att sätta hårt mot hårt och klippa till mot korruptionen med tillämpning av lagar som länge funnits men aldrig brukats (plus en del nya juridiska instrument, till exempel ett slags ”skvallerbonus” som gör att mutanklagade kan få kortare straff om de golar på andra misstänkta).

Vid det här laget har uppemot hundra politiker och höga tjänstemän – inte minst vid det numera skandalomsusade delstatliga oljebolaget Petrobras – dömts till långa fängelsestraff, inte bara för vad de stoppat i egen ficka, utan också för vad de utan personlig vinning skickat till sina partier.

Detta är något revolutionerande nytt och hoppingivande. Det skulle inte förvåna mig om det på allvar kan bli en dödsstöt för den brasilianska mutkolvstraditionen. Visserligen försöker anklagade politiker, ibland framgångsrikt, med alla tänkbara juridiska finter få stopp på Moro och hans medarbetare, men folket och media står enade – bara det! – mot den traditionella politikerklassen och hatar respektive avslöjar alla skumrasktricks (som när den nyligen avsatta presidenten Dilma Rousseff planerade att göra sin företrädare och partikamrat Lula da Silva till minister för att han skulle få åtalsfrihet).

Folket går i ett rus av ilska. Det som tidigare fördrogs kan inte längre tolereras. Inte ens småsaker kan uthärdas. För följande fem förseelser, varav några omfattar flera enskilda fall, är den före detta presidenten Lula da Silva misstänkt.

Han ska ha ”köpt tystnad” av en dömd före detta direktör i Petrobras. Han ska ha fått en fin lägenhet i en badort på kusten i delstaten São Paulo. Han ska ha beordrat den statliga utvecklingsbanken BNDES att låna ut pengar till den angolanska staten för att byggföretaget Odebrecht skulle kunna genomföra ett projekt i Angola (och Lula få en muta). Han ska ha fått en bit mark av Odebrecht till sitt allmännyttiga Instituto Lula. Han ska ha ombesörjt att Brasilien köpte 36 Gripen-plan av SAAB varvid hans son fått olagliga förmåner (kanske av SAAB).

När Lula skulle förhöras om detta i förra veckan kallades militär in för att förebygga kravaller kring domstolsbyggnaden. Timme efter timme rapporterades i teve. Någon dag senare las hela förhöret ut på youtube. Lula fumlar hela tiden nervöst med sina glasögonbågar och ser misslynt ut. Han har ingen aning om det där med lägenheten. Det var frun som hanterade frågan.

Många menar att dessa fem anklagelser mot Lula är början och att det snart kommer mer. Vi får se. Det brasilianska folket dreglar av hämndbegär mot sin korrupta politiska elit. Domstolen har just stängt Instituto Lula med argumentet att brottsliga ränker där ansågs smidas.

17 reaktioner på ”Ett uppretat folk

 1. larslindblog skriver:

  Instituto Lula stängt – Gott så. När stängs Olof Palme Internationella Center ??? En inrättning som skall sprida socialdemokratisk politik över världen. Chef , Jens Orback.. Kostnad för oss skattebetalare är ca 150 miljoner kronor /år. ( alltså mer än hela monarkin kostar !!)

  Liked by 9 people

  • annagustin2@gmail.com skriver:

   Herregud…är det verkligen sant? Så ofattbart chockerande….
   I vårt samhällskontrakt om skola, vård och omsorg….har någon enda skattebetalare skrivit under på att Sverige ska frälsa övriga världen med socialdemokratin? Fullkomligen chockerande om det är sant.

   Liked by 1 person

  • MOAB skriver:

   Jag har precis insett att dessa internationella center, projekt och grupper som stöds med skattemedel är spottloskan i ansktet på skattebetalaren, vi, etablissemanget, har bestämt att vi skall skapa ett nytt genus och NI skall betala för det, senast idag hörde jag om det senaste parasitprojektet, ett spelinstitut. Svenska datorspelstillverkare har nått en världsmarknad helt utan hjälp eller björntjänster av staten, nu vill fantasilösa ideologer ha en del av äran och glamouren och använda skattepengar för att skapa ett spelinstitut, som så klart främst kommer att skapa arbetsplatser för de mest skadliga i samhället, politiker och administratörer.

   När kommer den förste politiker som tänker, jag kan ge tillbaks pengarna?

   Liked by 3 people

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    Inte att förglömma hur vi en längre tid nu också fått se hur våra skattepengar används för den ideologiska omdirigeringen av samhället genom att pumpa in skattepengar i privata fickor som ska ta över och slå sönder medborgarnas delaktighet i större verksamheter. Ren och skär stöld.

    För att inte tala om hur sossarna pumpade in skattepengar i Sydafrika för att ändra deras politik under lång tid (kan ju ses som positivt idag för dem….men ingen skattebetalare i Sverige blev upplyst om att detta pågick DÅ…vi bara betalade). I hur många länder lägger sig våra politiska företrädare sin näsa i blöt IDAG? Och vi skattebetalare vet inte ens om det…vi bara betalar, medan vårt eget land går i sank. Jag har själv en bekant som arbetade i ett flertal länder för svenska Arbetsmarknadsverket….varför då undrade jag? Jo….hans jobb var att ”hjälpa” dem att styra in på marknadsekonomins frälsning. Ligger det i vanliga svenska skattebetalares intresse? Nej, det har gått för långt för länge sedan i hur maktfullkomliga partiklättrare är (oavsett färg), de verkar tro att det är dom som bestämmer själva och kan hitta på vad de vill att göra med medborgarnas kapital.

    Liked by 1 person

 2. MOAB skriver:

  Jag konsumerar inte så mycket media, slappt kan tyckas, men jag har den föreställningen att svensk media skulla informera om något så stort som ovan, men inget vad jag sett i tidningar eller hört i radio.

  Något har också hänt i Sverige, jag gissar att vi snart få se utspel som förvånar från statsmakten. Varför? För att DN har tagit upp brottslingars etnicitet, i artiklar som är så djupt nere i hyckleri att de kommer ut på andra sidan Jorden, dessa artiklar som tidigare kvalificerade till SS-bindlar försvaras nu lugnt och sakligt, i DN. Var är ilskan över att DN har går de brunas ärenden?

  Jag gissar att det som ligger bakom är interna icke offentliga undersökningar gjorda av S som visar att folk nu är uppretade på allvar och att det är en reell möjlighet att SD blir största parti och att Jimmie Åkesson därmed kan kräva att bli statsminister.

  Något har hänt, förvänta er utspel den närmaste tiden, etablissemanget är rädda.

  (Ps: flera av mina inlägg försvann igår, får väl se med detta, kriteriet ”relevant” är ju lite som värdegrund, en gummiparagraf, paragraf 58, … Nåja, trägen vinner)

  Liked by 3 people

  • plq017 skriver:

   DGS sätter gränser, har också sett inlägg försvinna. Intressant det Du säger, utspel är att vänta.
   Och jag gissar att vi kommer att få se flera utspel för de ‘troende’ som måste bekräftas (gränskontrollerna som försvann, eller gjorde de det?), och dels för att locka tillbaka väljare (AKB som kräver integration av invandrarna, som kommer hit därför bidragen är bäst, inte vädret).
   Och så DN idag som påstår att invandrare står bakom merparten av alla skjutningar! (Lustigt nog hade polisen länge en web-sida med efterlysta kriminella, Sweden Most Wanted, med bild och allt. Den brukade innehålla ett trettiotal personer, sällan mer än en etnisk svensk till namn eller utseende. Sidan är borta nu.)
   Dags för BRÅ-Jerzy att förklara (på Twitters 140 tecken) att DN är helt fel ute.
   Men det är inte så enkelt att få tillbaka väljare som man lurat. I varje fall när man inte klart deklarerar att man gjort fel tidigare.
   Det multikulturella samhället, Skansendrömmen, kan sjunga på sista versen.

   Gilla

   • MOAB skriver:

    Inga gränskontroller med bil över Öresundsbron kan jag bekräfta. Men det är som du säger, det verkar som om man allt mer förlitar sig på att svensken inte har en aning om vad som är upp och ner, tar vi emot många nu eller få, kostar de eller inte, är det pga att de är fattiga eller kulturelt aparta som de begår brott, svensken är rådvill.

    Liked by 1 person

  • dolf skriver:

   Nope, Åkesson kan (tyvärr?) inte kräva att bli statsminister även om SD blir största parti. Det är inte så det funkar. Men största sannolikhet kommer Löfven att förbli statsminister, oavsett om han vinner eller förlorar valet. (Dags att omvärdera Löfven? )

   Gilla

 3. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Lula kom upp sig som vänsterpolitiker och fruktades som motståndare av företag och finansiella intressen.

  Mona Sahlin och Göran Persson träffade President Lula 2007. ”Jag skakade hand med Lula under mötet om att fortsätta samarbetet mellan våra partier, sa Mona Sahlin.” 2010 besökte den svenska kungafamiljen Lula.

  Dessa såg tydligen inte vad andra såg (senare), så gjorde nog inte heller det Brasilianska folket när de valde honom.

  I Sverige har vi inte fullt så långt driven korruption men det är säkert många intressen som tar seden dit man kommer, såsom Telia, SAAB, Ericsson.

  I Sveriges politiska system är korruptionen lite softare men den finns. Inte minst när man ger bort förläningar som t ex en GD-post till Carin Jämtin.

  Liked by 3 people

 4. annagustin2@gmail.com skriver:

  Nu 2018 har vi möjligheten att byta ut hela det partipolitiska systemet. Vi MÅSTE helt enkelt göra det, att bara fortsätta blunda och lägga sin röst på någon av alla likadana partigrupper som enbart kämpar för att få sitta kvar vid köttgrytan måste ju vara otänkbart för varje människa som använder sin egen hjärna att tänka med. Det finns hur mycket argument som helst för att vi bör göra oss av med det gamla systemet, eftersom det lockar fram FEL människor på beslutsfattande positioner. Ta bara Borg, som exempelvis sa att Sverige i framtiden inte kommer att ha några bönder…för det skulle inte vara lönsamt. En sådan människa ska ju ha sparken direkt.

  Men vi har inte den möjligheten idag…att göra oss av med falska profeter. Med DIREKTDEMOKRATI kan vi börja bygga ett bättre samhälle. Genom att ge oss själva möjligheten att ge och ta tillbaka förtroende exakt när vi vill….först då kan det börja gallras fram verkligt kloka och visa människor till beslutsfattande positioner. Vi är i ett nödläge….alla tänkande människor bör börja prata med alla de känner om denna omdirigering av vårt samhälle. Schweiz ligger långt före oss, även om de också har sina problem. Något måste göras!

  Liked by 3 people

 5. oppti skriver:

  Det kostar på att rota i en fungerande ekonomi.
  Brasiliens korruption har levererat framgång till folkets fromma.
  Nu haltar ekonomin betänkligt.

  Tänk en värld utan reklam vad skönt det hade varit-ändå accepterar vi den. Det kanske behövs lite lögner, korruption , mutor och vänskapstillsättningar för att få en fungerande ekonomi?

  Gilla

 6. dolf skriver:

  Med tanke på inledningen känner jag mig nödgad att påpeka att kvinnor är överbetalda med 25 %, egentligen borde männen momsbefrias. Jag tog upp detta i Lite mer om kvinnor, städning, lön och arbetstider. Kvinnor har alla rättigheter som män har utom att få ta del av en kulturell samhörighet genom att bli omskurna som spädbarn. Det privilegiet är fortfarande förbehållet männen.
  De har en hel del rättigheter som män inte har. T.ex. har de själva full rätt att bestämma om de vill eller inte vill bli föräldrar, inklusive rätten att bli ensamstående föräldrar genom insemination.
  Det är för övrigt en lögn att kvinnorna en gång i tiden fick samma rösträtt som männen. Kvinnorna hade allmän och lika rösträtt i valet 1921. Det hade inte männen som hade värnpliktskravet för att få rösta. Männen fick vänta några år till innan de fick rösträtt på samma villkor som kvinnorna.
  Jag vet att det var en i sammanhanget oväsentlig detalj i Engellaus inlägg, men jag är så trött på det rent slentrianmässiga accepterandet av att kvinnor skulle vara förfördelade. De har i dagens samhälle alla rättigheter som män har, och mer därtill. I mångt och mycket är de gynnade.

  Liked by 3 people

 7. Hortensia skriver:

  På tal om mål, blev det ju inte så väldigt många sådana i gårdagens långa VM-final, men vilken härlig underhållning kämparna på isen kunde bjuda oss stolta svenskar på! Idag njuter jag av en formidabel uppvisning av en, något mindre atletisk, svensk kämpe med befriande mål i munnen; Fredrik Antonsson benar upp frisyren på ”den svenska modellen” à la multiminister Annika Strandhäll på ett obetalbart vis… 😀

  http://iotakt.se/den-svenska-modellen/

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.