De medborgerliga skyldigheterna (del 5 av 6)

Patrik Engellau

Skyldighet 7: Du ska vara pålitlig

Tillit är fundamentet i varje fungerande gemenskap. Om vi inte litar på vår nästa blir snart sagt varje mänskligt projekt fåfängt eller ogörligt. Om vi inte tror att andra bilister håller sig till höger törs vi inte ge oss ut i trafiken. Om vi inte tror att livsmedelsproducenterna månar om hygienen törs vi inte äta maten.

Envar är skyldig att ständigt bevisa sig vara värd att lita på.

Denna medborgerliga skyldighet innefattar men går utöver det kända juridiska kravet att avtal ska hållas, att ”pacta sunt servanda”. Det handlar inte bara om att det som överenskommits med eller utan handslag faktiskt ska uppfyllas. Även ensidiga åtaganden utan krav på någon särskild motprestation har samma dignitet. Och naturligtvis inte bara i affärslivet, utan också utanför den kommersiella sfären. Varje gång någon bryter ett löfte så bryter han också mot den medborgerliga skyldigheten att vara pålitlig.

Den medborgerliga skyldigheten att vara pålitlig är något annat än den individuella skyldigheten av motsvarande innebörd. Den som bryter sitt ord kanske skadar en relation med en medmänniska, vilket kan vara illa nog. Men här handlar det om gemenskapen. Varje gång Du sviker Ditt löfte till någon naggas den sviknes tillit till sina medmänniskor i kanten. Människornas tillit till varandra är en kollektiv nyttighet, troligen den viktigaste av dem alla. Den som är opålitlig förstör inte bara för den omedelbart svikne, utan också, genom denne, för alla andra.

Den som är pålitlig i en värld av opålitliga upptäcker snart att det är mer rationellt att också själv vara opålitlig. Så raseras tilliten i ett samhälle, och när tilliten inte längre finns är det slut med utveckling, välfärd och lycka.

Skyldighet 8: Du ska ha överseende med din egen och din nästas ofullkomlighet

Människan är ofullkomlig. Hon må ha fri vilja, hon må vara självförverkligande, hon må vara stark, vacker, begåvad och avundsvärd på alla upptänkliga sätt. Men likafullt är hon ofullkomlig. Detta är en viktig utgångspunkt i alla de stora religionerna samt i denna skrift.

Om människan varit fullkomlig hade det inte behövt förekomma några tillkortakommanden. Eller rättare sagt: om människan varit fullkomlig hade alla fel och brister varit avsiktliga och därmed värda omvärldens fördömanden.

Men eftersom människor är ofullkomliga kommer oavsiktliga fel att göras. Skyldigheter kommer att formuleras som inte efterlevs. Mål kommer att sättas som inte nås. Löften kommer att utfärdas som inte infrias. Planer kommer att uppställas som inte fullföljs. Lagar kommer att stiftas som bryts. Kort sagt kommer brister att läggas i dagen. Varken vi själva eller vår nästa kommer alltid att leva upp till våra och deras egna önskningar och förväntningar. Människorna förtjänar inte alltid kritik för detta.

Var och en av oss kommer åtminstone någon gång att misslyckas. Våra ofullkomligheter måste kunna förlåtas. Vi måste kunna mötas med tolerans och förståelse. Var och måste kunna få nåd och möjlighet att gå vidare utan att tyngas av alla gamla ofullkomligheter. Den nollställningen av vårt värdemässiga skuldkonto behövs för att vi skall kunna frigöra vår energi och förmåga i samhället och i våra relationer med medmänniskorna.

Du ska bedöma människorna med tolerans och måtta. Om Du kräver för mycket, dömer benhårt och förlåter för lite skapar Du ingen bra livsmiljö. Samhället blir hårt och obehagligt, även för Dig själv.

Du invänder kanske att det i så fall inte bör formuleras några medborgerliga skyldigheter. Varför hitta på regler som inte behöver följas? Vår slutsats är den motsatta. Just på grund av människornas ofullkomlighet behövs regler och tydliga mål att sträva mot även om man inte alltid lyckas nå dem. Därför är de medborgerliga skyldigheterna så viktiga att hålla levande och tydliga.

11 reaktioner på ”De medborgerliga skyldigheterna (del 5 av 6)

 1. Strix skriver:

  Varför skall svenska folket uppfylla medborgerliga skyldigheter när korrupta, sanslösa politiker missbrukar deras förtroende.
  Av ren och skär feghet törs inte ynkryggarna ens använda våldsmonopolet mot de värsta förbrytarna.
  Politikerna är värda en spottloska rakt i ansiktet.

  Liked by 5 people

  • Thomas Ek skriver:

   Jo, eftersom vi är ofullkomliga så kräver faktiskt tillvaron tydliga regler och mål, även om man inte alltid lyckas nå dem. ”Därför är de medborgerliga skyldigheterna så viktiga att hålla levande och tydliga.” Precis så som Engellau skriver.

   PS
   Jag sympatiserar med din framförda ilska.

   Gilla

 2. Thomas Ek skriver:

  Glansen i den här viktiga och välformulerade texten gör att jag hela tiden måste läsa påtagligt långsamt, annars ser jag inte riktigt vad texten det facto säjer. Är det bara jag som upplever det?

  Liked by 1 person

 3. annagustin2@gmail.com skriver:

  De värsta förbrytarna när det gäller det Du tar upp är våra så kallade ”folkvalda”. De bryter och har länge brutit mot vårt samhällskontrakt…men det är väl först nu som det sakta går upp för oss medborgare att förbrytelsen har pågått länge. Det finns inga vanliga medborgare som vill lägga miljarder på krig i Afghanistan eller för den delen skicka soldater kors och tvärs i världen till olika krigshärdar. Och hur många vill att vi ska hålla Svenska Dagbladet (som ägs av en riskkapitalist) under armarna med Presstöd…och alla andra som också får det? Eller ge skattebetalarnas pengar till alla tänkbara religiösa samfund i andra länder? Listan börjar bli väldigt lång över sådant som absolut inte ingår i det samhällskontrakt som skattebetalarna i Sverige vill delta i.
  Frågan är: VAD ska vi göra åt det?

  Liked by 2 people

 4. Vax skriver:

  Massmediernas vänstervridning, liksom kulturelitens, är känd och omdiskuterad. Men hur står det till bland förment ”opolitiska” personer i myndigheter och offentlig förvaltning?

  Jag säger att det i många fall är ungefär likadant. Veckan som gick bjöd på ett illustrativt exempel, när Svenska Institutet blockerade 14 000 twitter-konton.

  Ett annat aktuellt exempel visar hur man trixar för att förhindra en välmeriterad, konservativ akademiker från att bli professor. Det har Ivar Arpi dokumenterats i Svenska Dagbladet,

  Anställda på migrationsverket bryter mot reglerna så att Sveriges generösa migrationspolitik blir ännu mer generös

  På bibliotek styrs inköpen av böcker av personalens vänsteråsikter.

  Jag har själv klockren bevisning (skriftlig bekännelse) på att en lågstadielärare smutskastar Sverigedemokraterna inför sina elever.

  På andra håll hamnar offentliga medel på ett mystiskt sätt i organisationer som avlönar ekofeminister, marxister och islamister på heltid.

  Generaldirektörer utses visserligen av regeringen, men ska ändå agera opolitiskt.
  Flagranta exempel på att så inte är fallet är Anders Danielsson och Dan Eliasson.

  På den nivån kan tjänstemän avsättas av en ny regering, men kom ihåg att de under många år har haft möjlighet att bygga upp hela organisationer kring sig, bemannade med tjänstemän med ”rätt” uppfattningar.

  Det här är ”djupa staten”, resultatet av decennier av ideologisk indoktrinering på gymnasier, högskolor och universitet. Nu är intelligentian intellektuellt och ideologiskt korrumperad och det är under överskådlig tid inte så mycket vi kan göra åt det. Politiker kan tack och lov röstas bort, men man kan inte utan vidare göra sig av med en hel generation tjänstemän.

  Det som inger en gnutta hopp är att det vänsterliberala multikultiprojektet håller på att explodera i ansiktet på sina mest ivriga förespråkare. Även myndighetspersoner har ögon att se med och hjärnor att tänka med.
  https://samtiden.nu/2017/05/djupa-staten-har-sin-egen-agenda/

  Liked by 2 people

 5. Thomas Gunnarson skriver:

  Detta tankesätt är i grunden katolska kyrkans stomme.
  Men inte den lutherska nordiska tanken….
  Människan är svag och måste påminnas om det, enligt Rom, men det gör oss starka och medmänskliga.
  I norden har vi regler som skall följas! Och ve den som så inte gör, för den är för evigt förtappad.
  När vi nu har kulturella krockar så inser vi inte att även de andra kan har rätt, men då regler är till för att följas och om de inte följs som vi anser så varför ha regler?
  De kulturella krockarna är mycket, mycket värre än vi tror!!
  Och kommer att förändra vårt samhälle enormt. På något sätt.

  Gilla

 6. uppstigersolen skriver:

  Pålitlighet är nog en av de allra viktigaste reglerna vi har haft. Därför blev Sverige ett mönstersamhälle. Nu när regeringarna sedan ungefär 30 år har börjat glida på sanningen och alls inte är pålitliga på det gamla sättet utan mer pålitliga i att ljuga och försköna så krackelerar samhället. Att regeringarna dessutom importerar folk som är notoriskt opålitliga gör ju inte saken bättre.

  Liked by 1 person

 7. Lars skriver:

  Ett samhälle utan tillit behöver kanske inte vara kaotiskt. Ett samhälle som bygger på fruktan och rädsla kan också fungera. Är det dit vi är på väg? Eller är vi redan där?

  Gilla

 8. Magnus Furugård skriver:

  så, om detta är våra enskilda skyldigheter hur ser då det renodlade allmänna förvaltningsväsendet ut? Eller annorlunda; vilka blir statens, landstingens och kommunernas uppgifter? Kärnuppgifterna. När jag googlar på det så finner jag inte en lista med säg de nio kärnuppgifterna. När vi har tagit reda på det, bestämt och avgränsat så finns en synnerligen gedigen och känslig uppgift nämligen att utreda och föreslå hur vi ska effektivisera den svenska allmänna förvaltningen, förstärka det som är nödvändigt och skära bort sådant som med kärnuppgifterna som utgångspunkt är onödigt. Det bör bli en lista i tresiffrigt antal. Därefter återstår att vikta uppgifterna. Vilka ska förstärkas först och vilka ska tas bort först. Och hur stor blir skatten och avgifterna för de allmännas tjänster? Korruptionen skulle minska. Makten skulle minska för många men till förmån för allmänheten. Det skulle bli ett riv och tjiv och kräver hårda nypor, elefanthud, moralisk styrka, envishet och mod osv. Men vi skulle ju kunna börja med listan..

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.