Åt pipsvängen med klang och jubel

Helena Edlund

Svensken låter allt oftare som en koloni lindgrenska rumpnissar inför de politiska beslut som fattas: ”Voffo gör di på detta viset..?” Media rapporterar dag efter dag om allt större samhällsproblem där inget område längre tycks vara fredat. Och trots att allt fler märker konsekvenserna av en rämnande välfärd i sina egna liv, tycks krismedvetenheten vara icke-existerande hos ansvariga politiker.

Man skulle kunna tro att erfarenheterna från 2015 lett till någon form av insikt gällande att vacker ideologi och krass verklighet inte alltid går hand i hand. Om inte annat borde väl ett terrorattentat med fem döda mitt i huvudstaden leda till en viss självrannsakan, när det visar sig att terroristen var en av drygt 12 000 personer vars avvisningsbeslut inte kunnat verkställas, att det existerar väl utvecklade terroristnätverk i Sverige, att det nu växer fram ett skuggsamhälle där 50 personer delar lägenhet, där samma person kan ha flera olika identiteter, där myndigheter avstår från att göra kontroller eftersom man saknar möjlighet att utreda de brott som upptäcks och där människohandel och barnprostitution frodas?

Migrationsverkets ärenden är nu så många att man forcerar beslutsprocesserna, vilket bland annat resulterat i att personer beviljats permanent uppehållstillstånd trots att de flaggats som terroristsympatisörer av Säpo. Då har vi inte ens berört det faktum att de flesta samhällsfunktioner nu är belastade till, eller över, smärtgränsen.

Det enda rimliga nu vore att fatta kloka och realistiska beslut för att så långt det är möjligt baxa landet ur den knipa man försatt sig i. Istället beter sig Sverige som en tjugoåring i Lyxfällan som satsar på att skuldsätta sig maximalt innan konkursen är ett faktum.

Härom veckan fattades beslut om att upphäva gränskontrollerna vid Sveriges gränser. Resultatet blev att antalet asylsökande steg dramatiskt, redan under de första dagarna. Men gränspolisen menar att det bara är början av vad som komma skall – de stora ökningarna kommer när människor får veta att gränsen åter är öppen.

Så varför – varför – fattas då så hialösa politiska beslut? Till viss del kan det säkert förklaras genom det så kallade bekräftelsefel (confirmation bias) som jag skrev om häromdagen. Bekräftelsefel innebär kortfattat att en person omedvetet tar till sig information som stödjer den existerande åsikten, medan information som falsifierar en existerande åsikt omedvetet väljs bort. Bekräftelsefelen, i kombination med ett ideologiskt grupptryck, kan självfallet få oss alla att fatta galna beslut. Politiker är inga undantag.

Eller så finns det ett ännu mörkare scenario. De problem vi nu ser i samhället, är en mild västanfläkt jämfört med det som kommer under 2018 när migrationskostnaderna rullar över på kommunerna, något som Johan Westerholm berört vid ett flertal tillfällen. Redan nu är landets kommuner hårt trängda av kostnaderna för migrationen. Malmö är exempelvis beroende av ett utjämningsbidrag på fem miljarder kronor per år från andra kommuner för att gå runt – men vad händer när det inte längre finns några ”rika” kommuner? När inga kommuner kan betala, utan tvärtom själva behöver hjälp? Då kommer kommuner att gå i konkurs, skolor att läggas ner och äldreboenden att avvecklas. Det är faktiskt fullt tänkbart. Är pengarna slut, så är de slut.

Till och med den mest skrupellösa politiker inser att det finns en gräns för hur många gånger man kan uppge sig ha varit naiv. När det går upp för väljarna att regeringen suttit på informationen under många år, och haft konsekvenserna fullt klara för sig, kommer domen i valet 2018 att bli hård.

Utifrån det scenariot är det fullt tänkbart regeringen helt enkelt vet att det kommer att gå åt pipsvängen, och att det då lika bra kan gå åt pipsvängen med klang och jubel. Då kan allt negativt som inträffar efter valet skyllas på SD.

Öppnar vi kranarna igen och tar emot ytterligare hundra eller hundrafemtio tusen migranter samtidigt som de som beviljats PUT tar hit sina familjer, kan vi ju dessutom skylla kommunernas haveri 2018 på asylmottagningen 2017. Och därefter hoppas att ingen förstår att krisen hade kommit ändå och att makthavarna med berått mod drivit Sverige utför ättestupan?

Poppa popcornen och luta er tillbaka. Nu blir det åka av.

45 reaktioner på ”Åt pipsvängen med klang och jubel

 1. JAN BENGTSSON skriver:

  Lyxfällan så otroligt träffande!

  Efter oss, (S)yndafloden!

  Varför skall (S)verige alltid vara bäst i klassen,
  när det gäller att lyda tokiga EU-direktiv?
  Normkritik är ju högsta vänstermode…

  Varför inte göra som Österrike m fl,
  FÖRST när den yttre gränsen är säkrad,
  DÅ kan VI avskaffa kontrollerna!

  Sluta HÄMTA emigranter!
  Vilket EU i praktiken gör…

  Ring så hämtar vi upp,
  ju fler desto bättre)

  Den gunstige Juncker som leder EU är ett skämt!
  Svävar uppenbarligen på ro(S)a moln…

  Dags att torrlägga Kommisionen,
  inga fler löneförhöjningar, sänkta förmåner,
  så kanske MAN nyktrar till ur EUforin?
  Liberalernas samarbete vänsterut är förödande!

  Små män med stora visioner leder till katastrofer,
  Napoleon o Hitler de mest kända,
  men Sverige är inte förskonat i modern tid,
  tiden efter vår längste Statsminister)

  En börjar på P,
  en annan på L…
  Var och en kan kanske dra vissa (S)lutsatser själv)

  Om inte annat borde väljarna göra det 2018!

  Slutsats Dras, annars…

  Sverige behöver en ny politik,
  mer av (S)amma förödande hjälper ej.

  Senast/redan 2050 har vi rent av Muslimsk majoritet här?
  Demografin talar för det, Folkutbytet klart…
  Kvinnorna borde verkligen dra åt sig öronen!

  Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   För övrigt!
   Inte bara dra åt sig öronen…

   Alla framsteg på jämlikhetsområdet lär vara högst temporära…

   Pendeln svänger som bekant även tillbaka,
   rent av ända tillbaka till Medeltiden)
   Är det ett samhälle Ni mest av allt önskar för Era döttrar?

   Så kvinnlig frihet står nog redan på sin absoluta höjdpunkt?

   Gillad av 3 personer

 2. BjörnS skriver:

  Helena, jag önskar att har rätt om 2018 men jag tror dessvärre att du har fel. Mycket av den statistik som behövs för att tydliggöra situationens allvar kommer inte ännu att finnas eftersom statistik per definition släpar efter; 2018-statistik kommer att i stor utsträckning spegla 2017. Där statistik kommer att finnas är det bara vara en oroväckande ”observation” och inte en alarmerande tidsserie. Vi är dessutom inne i en högkonjunktur. Politiker och media har tyvärr goda möjligheter att förneka och dupera även denna gång. 2022 kommer kollapsen att vara ett obestridligt faktum och då kan det bli åka av. Det är synd att valet är 2018 och inte 2019. Ser vi fram mot ett nyval 2020?

  Gilla

 3. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Övertygad om att våra kära politiker är högst medvetna om konsekvenserna av att bedriva omsorgsinvandringen i svensk storlek.
  De har olika motiv för galenskaperna.
  Är du vänster så importerar du valboskap, är du höger importerar du billig arbetskraft och slår samtidigt sönder välfärdsstaten inifrån.
  Men är du grönmuppe ger du dig på och krymper medelklassen som envisas med att konsumera, åka på charterresor samt äga bensindrivna fordon.
  Den perfekta politiska stormen således.

  Gillad av 3 personer

 4. Gunilla skriver:

  Ja, man kan fråga sig om det handlar om naivitet eller illvilja mot sitt land (landsförräderi). Men nog är svensken naiv; otroligt naiv. Men hur naiv kan någon vara innan det blir rent kriminellt? Jag har alltid menat att den dagen Sverige skulle bli invaderat av främmande makt (det var på den tiden en invasion skulle tänkas ske från liuften istället för marken) så skulle svenskarna gå ut och titta upp i skyn och applådera i tron att det var en flyguppvisning.

  Gillad av 2 personer

 5. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Vem som är ansvarig för att inget händer är en fråga som kan bollas runt i det oändliga. Jag skulle ändå vilja spetsa till det genom att peka ut några:

  • Många svenska kvinnor över 55 är en sådan grupp som fortfarande tror blint på (s) trots alla galenskaper
  • Svenska befolkningen i sin helhet som är för mesig och struntar i politik
  • Moderaterna, vart har alla riktiga moderater tagit vägen?
  • Annie Lööf är den mest destruktiva kraften i samhället just nu genom att blockera en kursändring i politiken med argumentet att hon inte vill ha att göra med nazister. Detta sagt från en företrädare för ett parti som hade följande passus i partiprogrammet 1933: ”Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement.”

  Gillad av 11 personer

  • Thomas Ek skriver:

   Att Annie Lööfs Centerparti har ett sådant vidrigt förflutet kände jag inte till. (”Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement.”) Tack Sten Lindgren den äldre för den kunskapen.

   Gillad av 1 person

   • Fredrik Sjöstedt skriver:

    Jo, så är det med Centerpartiet, som hette ”Bondeförbundet” fram till 1956.
    Ursäkta mig, Thomas Ek, jag vill absolut inte verka ohövlig eller ovänlig mot dig, men jag blir förvånad när jag läser att svenskar har så dåliga kunskaper om sitt eget lands 1900-talshistoria att de inte vet detta faktum. Bondeförbundet var det anda partiet i Riksdagen på 1930-talet som hade rasismen inskriven i sitt partiprogram. Läs gärna Maja Hagermans utmärkta bok ”Det rena landet – om konsten att uppfinna sina förfäder”, där bland annat detta beskrivs. Centerns mörka förflutna kan man läsa om även i ”Oönskade i folkhemmet” av Mattias Thydén, ”Sverige och Förintelsen” av Mattias Thydén och Ingvar Svanberg och i andra böcker av välrenommerade författare. Dessa uttalande från Centern (Bondeförbundet) på 30-talet finns även i Riksdagens arkiv och bör vara allmänna handlingar: Tipsa gärna Annie Lööf om det. Hon kanske inte heller har hört talas om det.
    Läs gärna denna artikel på ledarsidan i tidningen ”Sydöstran från 2013:

    http://www.sydostran.se/ledare-sydostran/nar-centern-var-varre-an-sd/

    Lägg märke till rubriken ”När Centern var värre än SD”.

    Något att tänka på nästa gång Annie Lööf vräker ur sig sitt har mot SD. Snacka om hyckleri !

    Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Försiktighet är påbjuden vid angrepp på formuleringar som denna. De flesta bondeförbundare hade säkert aldrig träffat någon utlänning av det avsedda slaget. Det finns en sund patriotisk instinkt som delvis, givet den tidens vetenskapliga läge, kan ha motiverat en sådan skrivning.

   SAP:s eugenetik mot personer med sociala eller mentala problem är mycket, mycket allvarligare och dess eugenetiska program pågick i form av steriliseringar in på sjuttiotalet. I form av s.k. sexualupplysning och propaganda för preventivmedel och fritt sex pågår det än!

   Till detta kommer dagens grovt rasistiska politik av minst sju riksdagspartiet som går ut på att gynna utlänningar på svenskarnas bekostnad. Här har rasismen och eugenetiken nått ett nytt rekord. Detta är dagens riktiga problem.

   Annie Lööfs politik är många gånger mer rasistisk än något gammalt partiprogram från Bondeförbundet.

   Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   ”In law, politics, and economics, individualism is a personal credo of great importance. I, for one, am a passionate believer in free speech, democracy, and capitalism. But to scientists, the obsession to place emphasis on the individual has been a chimera leading them down a dead‑end path. History, either natural or human, has never been the sole province of the selfish individual, essentially preoccupied with preserving his genes. For history is the playfield of the superorganism—and of its recent step-child, the meme.”

   https://www.gatestoneinstitute.org/9408/howard-bloom

   Gilla

 6. Johan Löfgren skriver:

  Jag tar nog chips med havssalt istället för popcorn.

  Sverige är ute på en äventyrsresa som påminner om Titanic. Politikerna betalar kalaset och färden går vidare trots starka varningssignaler. Beslutsfattarna har bestämt sig för en kurs och är hala som ålar. Det hjälper alltså inte att kompassen ropar att det går åt fel håll.

  En naiv regering med ett stort barn som galjonsfigur har vi inte råd med i Sverige. Dessutom öser samma besättning miljontals skattekronor till diverse terrorprojekt, inte minst Palestina. Röran är stor och rättelsebehovet är alarmerande. Är det först när isbergets storlek syns som Svensson vaknar upp och ser hur djupt vi sjunkit? (Dagarna med bröd och skådespel varar inte för evigt.)

  Gillad av 1 person

 7. Agneta Berglöw skriver:

  Ribbenvik har arbetat på Migrationsverket i 18 år o nu utsetts till Generaldirektör.Hade det inte varit klädsamt med lite nytt blod,nya ögon för detta handlingsförlamade verk som som går i trio Ygeman-Löfven-Morgan Johanssons ständigt lössläppta koppel?
  Ännu en strålande debattartikel av Helena Edlund

  Gillad av 2 personer

 8. Nina Blom skriver:

  Kan vi inte få 2 specialversioner av Lyxfällan – en med regeringen Reinfeldt och en med regeringen Lövén?
  Även om tokerierna startade långt tidigare så vore det en början med att ställa dessa till svars.
  Eftersom det inte längre verkar finnas några seriösa journalister som gör seriösa debattprogram där verkliga svar avkrävs så vore faktiskt Lyxfällanvarianten en intressant framkomlig väg.
  Hade Sverige haft någon politisk satir värd namnet så hade detta varit ett givet tema.

  Gillad av 2 personer

 9. Jan Ahlström skriver:

  Ja som i störtlopp kan det gå fort utför och regeringen verkar inte ha klart för sig hur banan ser ut så det är stor risk att man kraschar

  Känns lite som att Stefan Lövfen tagit till sig skidlegendaren Ingemar Stenmarks uttryck”de e bara å åk”.
  Skillnaden är den att Ingemar hade järnkoll på grejerna något Löfven å hans kompisar inte verkar ha.

  Gillad av 1 person

 10. rudmark skriver:

  Alliansen kanske vill ta en 4års viloperiod till nu? Sista åren (2014-) ville de inte ta i problemen, kanske av rädsla för reaktioner från det odefinierbara etablissemanget, för att använda Skyttedals retorik. Vänta bara till 2022, då kommer vi igen med stora visioner, nu är det alldeles för komplicerat och brännbara ämnen står för högt på åtgärdslistan. Vi får lita på S ett tag till och hoppas de gör bort sig. Kosta vad det kosta vill (för skattebetalarna, själva satsar vi bara vår trovärdighet)

  Gillad av 1 person

 11. Hans E. Jonsson skriver:

  Vad är det för terrorattentat du skriver om? Kan det vara lastbilsolyckan på Drottninggatan i Stockholm du syftar på?

  Gilla

 12. lindathepoet skriver:

  Med tanke på utvecklingen i staten Sverige så vill jag påstå att den ansvarslösa politikerkåren är klart överskattad. Inkomptenens lyser med sin klara stjärna över dem. Samtliga .
  Men vi har fått ett fint politikerfrälse som minsann vet att hålla sig vid köttgrytorna.

  Gillad av 2 personer

  • bjojo skriver:

   Nu har dock sjukvårdsministern (S) gått in i väggen och blivit sjukskriven för utbrändhet.
   Säkert en hygglig person men som blev minister för sjukvården vid 29 års ålder och utan någon yrkeserfarenhet av sjukvård eller i övrigt någon erfarenhet från arbetslivet men varit SSU-ordförande några år. Löfvén ville ha in 80-talister i sin regering…….
   President Trumps sjukvårdsminister är en 62-årig ortopedkirurg med många års erfarenhet av praktisk sjukvård även på chefsnivå och dessutom som fritidspolitiker. Rysslands sjukvårdsminister är en 57-årig kvinnlig neurologläkare med lång erfarenhet av både praktisk sjukvård och medicinsk forskning.

   Gillad av 4 personer

 13. Margareta skriver:

  Tack för detta sansade och insiktfulla inlägg. En av många fullt begripliga varningar om vad som kan eller kommer att hända om inte förnuft med broms samspelar. Som kontrast Ekots Lördagsintervju igår med Gudrun Schyman, förfärande med hennes nonchalans beträffande kostnaderna för välfärdssystemen och vem/vilka som skall betala för kalaset.

  Gillad av 2 personer

   • Gert B. skriver:

    Tyvärr är hon halare än tio ålar, aldrig svarslös och lyckas med all säkerhet dupera förfärande många fruntimmer med sitt pladdrande.
    Schyman är ett hot att räkna med.

    Gillad av 1 person

   • Linda Åberg Luthman skriver:

    Tack Gert B. för din insiktsfulla Loch ” kompetenta ” kommentar om kvinnor. Hade jag som kvinna kommit med en likadan kommentar om män finge jag veta att jag levde.
    Huvudfrågan Gudrun Schyman, hon brer inte ut sig mer i politiken än vad ex. Jan Björklund, Anna Kinberg Batra, Carl Bildt, Göran Persson, Ebba Busch Thor gör. Alla är lika snacksaliga, var och en på sitt vis.

    Största hotet mot svensk politik är väljarna som låter sig duperas av politikerfrälset. Hade partierna varit föreningar, ex. så hade flertalet partier varit en saga all.
    Partierna och dess politiker är i mitt tycke parasiter på samhällskroppen. Låter brutalt kanske men detär min åsikt.

    Och numera ser jag inte en enda partiledardebatt eftersom de dribblar med ord utan mening, svamlar, pratar i munnen på varandra och hanteras undermåligt av klåpare till programledare som också de har en egen agenda. Så kan politiker fritt sprida propaganda, också Gudrun Schyman.

    Gilla

 14. Mikael Steinwall skriver:

  Men kommer kommunernas invånare ha sambandet klart för sig, när skolorna och vårdinrättningarna måste dra ner på det kvalitativa innehållet för att pengar saknas? Det är jag inte helt säker på.
  Utgifterna för den massiva invandringen under flera decennier har varit en väl bevarad statshemlighet. Landsortspressen kommer att jobba febrilt för att folk inte ska få för sig att höjda skatter och nedmonteringen av välfärden har något med invandring att göra.
  Vi ska ju inte ställa grupper mot varandra.

  Gillad av 2 personer

 15. 5ven55on skriver:

  ”När det går upp för väljarna att regeringen suttit på informationen under många år, och haft konsekvenserna fullt klara för sig, kommer domen i valet 2018 att bli hård.”

  Tyvärr inte tillräckligt hård. Jag önskar att domen skulle vara i paritet med brottet.

  Gillad av 1 person

 16. Mats R skriver:

  Om jag inte är felunderrättad så är det EU som har beordrat fram avskaffandet av gränskontrollerna. Regeringen verkar inte ha gjort mycket för att sätta sig till motvärn, trots de allvarliga konsekvenser som detta riskerar att få. Som jag ser det, så har vi nu en situation där regeringen måste bestämma sig för om dess lojalitet ska ligga hos Sverige eller hos EU. Situationen är dessutom binär, det finns bara antingen…eller, inget både…och. Jag skulle önska att någon, som har en tillräckligt stark och ljudlig stämma för att höras över mediabruset och dessutom tillräcklig auktoritet för att inte kunna avfärdas utan vidare, ställer denna fråga till regeringen. Jag tror att det är väldigt viktigt att frågan ställs och att vi får ett, helst begripligt, svar på den.

  Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   De välbetalda jobben finns hos EU)
   Var tror Du lojaliteten finns…

   Vi har haft två kvinnliga EU kommisionärer,
   som skitit i Sverige!

   Förvisso reppresenterar hen ej Sverige där,
   men förödande har det varit.

   Mellanmjölk lär de ej behöva dricka som pensionärer)

   Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   Om vi minskar EU-bidragen med 100 Mkr för varje asylsökande (som har passerat annat EU-land) så misstänker jag att vi snart blir beordrade att skärpa våra gränskontroller. 😉

   Gilla

 17. Drutten skriver:

  Kanske tror politikerna att folkviljan manifesteras i massmedia, medan massmedia har egenintresse i att det blir oroligt i samhället. Det skulle till exempel vara intressant att få reda på hur många övertidstimmar som genomförts i public service, och hur många extranummer som kvällstabloiderna sålt, med anledning av terrordådet i Stockholm? Ett lågintensivt inbördeskrig är förmodligen väldigt lukrativt för massmedia och deras anställda.

  Gillad av 2 personer

 18. Christer Carlstedt skriver:

  Det blir nog ingen kommunalskattehöjning, i alla fall drastisk, före valet.
  Det skulle ju se på tok för illa ut!

  SKL har ju förutspått en tvåkronorshöjning för att täcka kostnaderna för invandringen, även om de inte pekat direkt på den ömmande tån.

  Vissa kanske tycker att en tvåprocentig höjning inte är så förtvivlat mycket att gnälla för.
  Då kan ju vederbörande berätta det för den som tjänar 25.000 i månaden och i dag får 19.000 över enligt tabell 34.
  En höjning till tabell 36 gör att tillgängliga medel sänks till 18.600 per månad.
  Något säger mig att det inte heller är någon hyressänkning och allmän prissänkning vi skall se fram emot.

  Nu skall du ha i åminnelse att den prognoserade skattehöjningen egentligen handlar om immigrantflödet fram till och med 2015. Det är dessa som kommer att svida i de kommunala plånböckerna 2018-2019.

  Har du så hängt med litet så vet du ju att någon reell avstängning av tilloppet inte skedde. Ingen verkar heller vara planerad. Du gör nog klokt i att räkna med en ny tvåkrona kring 2020.

  Jo du! Vad tror du om dina förutsättningar för att få det där lånet du behöver när nuvarande bil borde hamna på skroten om så där fem år och du har en tusenlapp mindre att svänga dig med för amortering och ränta?

  Är du alldeles säker på att den där utlandssemestern som ungarna tjatar om är en så väldigt bra idé? Allra helst som du nog skall ta med flygskattehöjning i kalkylen. För du vet ju att redan i dag måste vi ha utlandsvaluta för att betala för mer än hälften av maten vi äter och då måste vi ju se till att utlandsvaluta inte går till onödiga nöjen. I alla fall inte utan att du får betala rejält för det.
  Det blir ju fler munnar som skall mättas på din lön för sjutton.

  Passa på nu att köpa en flaska gott vin till popcornen, för sedan är det tveksamt om du får råd.
  Alldeles oberoende av och trots Virtanens trösteord i frågan.

  Gillad av 3 personer

 19. bjornwiklund skriver:

  Reblogga detta på bjornwiklund och kommenterade:
  För politiker och de i etablissemanget kommer insikten att kännas som att man varit naiv . .
  för de i grupp 1 har många döva öron vänts . . sorgligt nog . .
  Ett decennium av det s.k. invandringen för att ”rätta till” demografin har varit kontraproduktiv . .
  Utrikes födda (600 000 på ett decennium) har årligen bidragit med endast halva andelen barn som inrikes födda med inrikes födda föräldrar.. S.I.C.
  Skulle något kunna bli bättre bara pga detta?
  Dessutom då det tar 15 år för hälften att öht skaffa ett helårsarbete dock fortfarande subventionerat såväl som deltid….
  Skapar en andel pensionärer i den invandrade kohorten på 40% jmf inrikes födda på 20% . .
  Do the math leave most of the myths . . now or immediately!
  Facts:
  https://bjornwiklund.wordpress.com/20…/…/14/demography-i-eng

  Gillad av 1 person

 20. Bo Svensson skriver:

  Eftersom vi väl måste ge upp hoppet om effektiva gränskontroller, återstår bara att stänga godisbutiken. – Här skall inte finnas något att hämta av prestationsfria förmåner för främlingar.

  De överenskommelser vi skrivit under på som förpliktigar oss att ställa upp med sådant, skall sägas upp. – Asylverksamheten skyfflar vi över på UNHCR som vi förser med de resurser vi är beredda att ägna ändamålet flyktinghjälp. – De flyktingläger man skall hamna i, om man segar sig kvar här, skall vara något otrivsammare än de man hade att välja på hemmavid.

  Och den sjukvård och undervisning man får där, blir den man bjuder varandra på.

  Gillad av 1 person

 21. Hans Jensevik skriver:

  Jodå, Helena Edlund, det finns bra beskrivningar vad som hänt och vad som sannolikt kommer att hända. Du får länken här. Johan Westerholm behöver inte bara citera Sveriges Kommuner och Landstings prognoser. Äldreomsorgen och hälso- och sjukvården betalar nu invandringen genom att inte tillföras de resurser de behöver. Kolla första föreläsningen av fyra.

  http://www.youtube.com/channel/UCRMipUMP4KIaiIkQdqeuXLQ

  Praktiserande nationalekonomer har en etik som påminner om läkare. Vi ställer diagnos och föreslår åtgärder. Vad händer när en läkare ställer diagnos för en missbrukare? Det som sker då kallar du bekräftelsefel (confirmation bias). ”Visst!”, säger alkoholisten, ”jag drar ett helrör om dan och det mår jag bara bra av. Det ska jag fortsätta med!” Läkaren hälsar missbrukaren välkommen tillbaka den dag missbrukaren hamnar i ett ”behandlingsfönster”. Det är ett läge där det sups men man inte längre mår bra. Man ser slutet. Först då är missbrukaren eventuellt öppen för åtgärder. Det är inte fråga om bekräftelsefel utan rent politiskt missbruk vilket Sverige inte har konstitutionella hinder för som de flesta andra västerländska demokratier.

  Enligt denna etik går nu landets nationalekonomer tålmodigt vid sidan av landets politiker för att invänta ett behandlingsfönster. Missbruket är identitetspolitiken. Den är dagligen roligare att syssla med än landets många allvarliga strukturella problem. Men en dag kommer fokus att flyttas. Folket kan inte luras hur länge som helst eller så kommer en hemmasnickrad kris som i början av 1990-talet. Då får vi ta hand om skiten igen men denna gång heter denne sannolikt inte Assar Lindbeck.

  Gilla

 22. GrumligaVattenFiskaren skriver:

  Kommunernas kostnader ska nog inte bli något problem. Det går ju alltid att höja kommunalskatten till 99:- …

  Gilla

 23. Björn skriver:

  Deadlinen för Sverige, som ett land med rätt OK generell välfärd, har redan passerats med många år och av hundratusentals MENA-migranter! Tiden när POLITIK kunde ha räddat Sverige, är sen länge förbi! VIK ruttnar inifrån och Polisen står handfallen och ser på när kriminaliteten breder ut sig! Nu gäller det framöver, att enbart se till sitt och skita i andra! Viljan att betala skatt, utan att få nåt tillbaka, är snart död! Att betala fullt pris redan i dörren, för sjukvård, skola, omsorg och annan service, kommer därför snart att bli en nödvändighet! Misären kommer att breda ut sig alltmer i de muslimska förortsenklaverna, i takt med att bidragsflödet från skattebetalarna ebbar ut! Upplopp och kravaller väntar! Snacka om att vänsterfolkets sociala multikulti-experimentet har gått ”bananas”, eller var det kanske avsikten……?!

  Gillad av 1 person

  • Helene Frick skriver:

   Jag tror tyvärr att du har fullständigt rätt. Våra makthavare kommer att ”fega” sig fram till valet 2018 och säkert hoppas på att SD vinner valet så att de ska lösa allt skit som de två senaste regeringarna (och flera dess innan) ställt till med. Min gissning är att de gör allt för att mörka hur dystert läget verkligen är just nu. Sen kan de sitta i opposition och peka finger åt SD när de inte klarar sin uppgift som vid det laget torde vara omöjlig. Min gissning är att vi kommer att hamna i samma situation som Grekland ekonomiskt och att det kommer att leda till upplopp och ev inbördeskrig. Kanske är t o m ett världskrig på väg? Jag känner mig inte särskilt optimistisk och min magkänsla brukar stämma bra.

   Gilla

   • Björn skriver:

    Ja, t.o.m Reinfeldt insåg på slutet vad han ställt med, och ”gjorde sig omöjlig” för att slippa bli omvald och ta hand om konsekvenserna!

    Gilla

 24. Johan skriver:

  Poppa popcornen och luta er tillbaka….hahaha! Underbar kommentar 🙂 Men så känns det väl just nu. Själv känns det som att man efter ett par års frustration och ilska har kommit in i någon slags ironisk fas där man inser att det hela är så skruvat att man är benägen att skämta om tokerierna. Det är helt enkelt för skruvat för att vara en serie tillfälligheter som bara har uppstått pga godtrogenhet, naivitet och obefintlig kompetens. Det sker för att någon vill att det ska ske helt enkelt. Så…jag förbereder popcornen och inväntar skådespelet…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.