Pladder är viktigt

Patrik Engellau

Jag är en pladdrare i bemärkelsen en sådan som skriver böcker och artiklar, håller föredrag och på andra sätt framför åsikter. Det som kännetecknar pladdrandet, som också går under beteckningen samhällsdebatt, är att pladdraren, i varje fall den här pladdraren, ständigt har känslan av att ingen läser något, ingen påverkas och att verksamheten därför inte har någon mening. Framför allt särskilt otåliga bladdrare är utsatta för sådana förnimmelser.

Så jag har periodvis i livet skurit ned på pladdrandet för att i stället driva företag i syfte att det ska hända något, kanske att andra människor ska bli glada, kanske att det ska bli en slant över till mig.

Människor utanför pladderkretsarna må var fyllda med dådkraft som verkligen gör vågor, till exempel Niklas Zennström som grundade Skype och kejsar Napoleon som vände uppochned på Europa. Sådant är stort och sker förvånande snabbt.

Men samhället som helhet rör sig normalt inte med djärva individers språng. Det flyttar sig långsamt på grund av förekomsten av motsatta och balanserande intressen. Framför allt har det, till skillnad från Napoleon, inget mål. Det kan gå lite hit och lite dit, det kan låta sig styras en särskilt beslutsam grupp människor ett tag och sedan sparkas i en annan riktning av en annan grupp. Till skillnad från enskilda människor har samhället som helhet en högst oklar vilja.

Samhället är egentligen inte en ansamling människor, utan är ett helt annat djur än skapelsens krona. Det påminner mer om en trög och nästan orörlig mollusk än en livlig och resultatorienterad medborgare. När pladdraren därför utvärderar vad han åstadkommit med allt sitt ambitiösa och välmenande svammel måste han, om han ska vara ärlig, ge sig själv ett ganska lågt betyg.

Men så får årtiondena gå och då upptäcker pladdraren att saker och ting faktiskt förändrats ganska radikalt i samhället, men kanske inte på det sätt han hade hoppats. Det visar sig nämligen att medan pladdraren tagit time out från debatten på grund av han inte tycker det händer något så har andra jobbat på som slavar i opinionsbildningens grottekvarn.

Eller för att vara lite konkret. Under de senaste decennierna, kanske ett halvsekel, har de flitiga PK-bläckfäktarna ihärdigt utmejslat och med allt större självsäkerhet trummat ut sitt skadliga budskap medan folk som jag har skrattat och sagt oss att något så dumt aldrig kan få fäste och att det är under vår värdighet att gå i svaromål.

För denna intellektuella arrogans får vi nu betala i form av hot mot nationen som vi lärt känna den. Hoten kan studeras i skolan, i det nya utanförskapet, i polisen samt i de andra sönderfallen.

Vi som borde ha stått i harnesk i främsta ledet mot PK-ismen har inte gjort vårt jobb och vi har knappt börjat göra det än. Fienden har säkrat kommandohöjder som radio, televisionen, de främsta tidningarna, de politiska partierna, staten och kommunerna.

Vi som önskar ett decentraliserat samhälle som styrs av traditionella svenska värderingar från tiden före 1968 – och som troligen uppgår till en avsevärd majoritet av befolkningen – har egentligen inga starka krafter som artikulerar vårt synsätt, inga tidningar, inga radio- och tv-kanaler, inga politiska partier, inga ståuppkomiker eller andra underhållningstalanger och så vidare. Vi är lite som arbetarklassen innan den stramat upp sig och bildat socialdemokratin.

Till att börja med måste vi förena våra pladdrare och förmå dem att anlägga ett någorlunda enhetligt budskap om hur vi ser på samhället och vad vi vill. August Palm hade aldrig kunnat göra sina stordåd om det hade saknats en rimligt samstämmig och hyggligt artikulerad ideologi.

48 reaktioner på ”Pladder är viktigt

 1. Kuckeliku skriver:

  Socialdemokratin kunde varit en fortsatt positiv kraft om den anammat en del liberalism och ekologism och inte sålt ut demokratin för globalismen.

  Gillad av 2 personer

  • Kuckeliku skriver:

   Socialdemokratin behöver ersättas med ekosocialliberaldemokrati, brukar jag påtala, men vissa gör i brallan så fort de hör något annat ord än ”liberal” och får då leva med okontrollerad globalism.

   Konservatism är ju inget vidare effektivt värn mot anarkoglobalismen. Bland annat för att vi behöver vara ekonomiskt dynamiska och det förutsätter progressivism snarare än konservatism, även om målet är bevarande.

   Med ett medborgarfokus har man ett värn mot den hämningslösa globalismen. Demokratin handlar om medborgarna, vilket mest av allt är de som arbetar för det egna folkets bästa. Inte de politiker som dagligen bekräftar att de prioriterar svenskar lägre än resten av världsbefolkningen.

   Gilla

 2. camiry skriver:

  Tack, så bra och så angeläget.

  Har själv funderat mycket över målgruppen av denna blog- vem vill man egentligen nå och vad hoppas man sedan uppnå? Budskapet är, som inlägget sa, angeläget för ”en avsevärd majoritet av befolkningen”, men (miss)brukarna av sidan har i alltför stor utsträckning lyckats skapa en lika exklusiv som exkluderande anda. Synd.

  Målet är alldeles för viktigt för att behandlas som vore frågan ett klädmärke vars kreationer man enbart vill se ägas och bäras av en liten välsvarvad grupp i rätt storlek. Ämnet är angeläget för shoppare från Galne Gunnar till Stenströms men diskussionen andas beklagligt ofta akademiskt lunchmöte kring Svampen.

  Som en Svensson i total avsaknad av marknadsföringskunskaper hoppas jag naivt (?) på någon form av metamorfos av detta forum. Budskapet, liksom målet, är för viktiga och borde sättas i främsta rummet. Definitivt framför brukarnas bekräftelse- och skuldbeläggningsbehov. Skaparna av denna blog förtjänar det lika mycket som den breda massan behöver det.

  Gillad av 4 personer

  • Christer L skriver:

   Jag håller med! Den här inledningen om pladder är helt onödig. Först tröttnade jag och läste inte vidare. Men texten börjar egentligen vid ”För denna intellektuella arrogans får vi nu betala i form av hot mot nationen som vi lärt känna den” osv…

   Gilla

  • MOAB skriver:

   Det var värst vad du var exkluderande. Kan du illustrerar vad du menar eftersom du säkert inte ser dig som exkluderande så jag kan inte använda ditt inlägg. Vad söker du, fler stavfel? Lite mer vänster?

   Gilla

   • camiry skriver:

    Visst kan jag illustrera det. Med ditt inlägg.

    Medvetet läser du in saker jag inte skrev, vem ex exkluderar jag? Jag vill ju att det ska nå ut till fler, att fler ska vakna. Att fler ska vilja skriva o diskutera. Inläggen från såväl redaktion som gästskribenter är nästan alltid intressanta och på ett eller annat vis givande. Avsnitten i DGS-TV ofta riktiga ögonöppnare.

    Sen finns det de som mest vill kasta pajer. Hur många gånger har inte ”vi” kvinnor i detta forum, av kommentatorerna, beskyllts för att bära skulden för allt elände vi nu ser? Tillräckligt många för att väcka mig att se att ”fienden” inte enbart kommer långväga ifrån.

    Jag sa inget om stavfel.Däremot har det förekommit kritik av stavning. Onödigt. Jag har inga problem med stavfel, utom när jag begår de själv, men behöver inte fler heller. Jag har dock problem med att en blog vars budskap är enormt viktigt och som framförs på ett väldigt tilltalande vis, kommer att handla om stavfel.

    Självklart ska du skriva vad du vill, men snälla, varför påstå att du struntar i vad jag tycker, då hade du aldrig gått igång som du nu gjorde.

    Sen vadå ”mer vänster”, seriöst? Lösningen hämtas definitivt inte från vänster. Du har stoppat in en hel science fictionbok mellan raderna av mitt inlägg. Typ sånt skulle det vara skönt att slippa. Så visst kan du ha rätt i att jag är exkluderande.

    Gilla

   • MOAB skriver:

    Haha lite förutsägbart.

    Jag tror ingen har påstått att alla kvinnor är skyldiga, men det är ett faktum att det skiljer sig mycket mellan kvinnor och män i detta (exempel: fler män röstar SD än kvinnor) och jag personligen tror att det har djupliggande orsaker. Jag går igång för att jag kan skriva vad jag vill här pga Patrik, inte dig. Du vill uppenbarligen styra efter din smak, det är precis det jag anser vara huvudproblemet, att ingen diskussion sker. Stavfel och vänster var mina gissningar, du har ju uppenbarligen en preferens rent åsiktsmässigt och håller tydligen inte med om allt som skrivs, och vill därför inte läsa det, och bemöter det inte heller.

    Vem som helst får skriva här, jag går alltid igång när folk försöker tysta andra, även om det sker från ett von unten perspektiv.

    Gilla

  • MOAB skriver:

   Det verkar som du behöver en egen blogg som du kan styra som DU vill, jag skriver vad jag vill här och struntar i vad du tycker sen får Patrik censurera som HAN vill. Metamorfoser, jojo.

   Gilla

  • MOAB skriver:

   Jag märker att mitt försvar mot totalitära tendenser gick igång här, ingen stoppar Galne Gunnar från att skriva här och åtminstone jag brukar ta näring ur populärkultur, som jag ogillar människor som säger till andra vad de skall göra istället för att göra skälv. Kommentarsknappenär öppen för alla. Såg du stavfelet?

   Gilla

  • MOAB skriver:

   Jag tycker för övrigt att det är en viktig diskussion, eftersom du just söker styra formen för diskussionen, och i förlängningen, om folk inte följer din vilja, helst sett dem uteslutna. En öppen diskussion kräver hård hud, öppet sinne och att man försöker hålla sig till saken, vad den nu är. Din väg är välbeprövad, som till exempel här:

   http://www.friatider.se/sl-kan-skrota-avtal-med-metro

   Kunde inte Qviberg och Nya Tider varit lite mera taktiska.

   Gilla

 3. Bo Svensson skriver:

  Problemet liknar det att försöka väcka någon ur hypnos. – Jag tänker mig en valaffisch med texten: Lägger du din röst för fortsatt mordbrännarpolitik? och en illustration av en framtida gatubild om utvecklingen fortsätter som hittills.

  Gilla

  • cmmk10 skriver:

   SD hade ju en valfilm som var rätt illustrativ.

   Antagligen var verkligheten för brutal för att kunna visas. Förnekelsen förnekade sig inte och budbäraren är givetvis den som skall skjutas.

   Gilla

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Så har det varit i Alla tider!

    Vi är ju utsatta för en invasion, mer eller mindre!

    Men barnkonventionen är svår att bekämpa…
    Hur vi kan vara så naiva att anta den utan korrigering???
    Borde ENBART beröra de som fötts i landet!?

    Allah barn är, mer eller mindre, självmord?

    Självklart en NWO inspirerad FN skapelse?

    Gilla

 4. JAN BENGTSSON skriver:

  Ett intressant initiativ är Johan Westerholms idé att via crowdfunding,
  skapa/börsnotera en alternativ mediaplattform/mediahus som kritiskt granskar makten,
  oavsett vilken politisk konstellation som regerar!

  Undersökande journalistik, som den borde vara!
  Raka motsatsen till dagens ”maktens megafoner”)

  Bonniers får kanske anledning att bli oroliga?

  Gillad av 1 person

 5. Sten skriver:

  Det bästa du skrivit. En klarsynt analys av skeendet. En ytterligare orsak kan vara vår inlärda tolerans även för dårar och svagbegåvades tokigheter.

  Gillad av 1 person

 6. MOAB skriver:

  Mycket bra detta, jag är lite yngre men känner samma sak, man vände ryggen till sitt ansvar. Efter att ha lyssnat till Jordan Peterson och Roger Scruton och funderat en hel del så inser jag att visst bär man ett ansvar men mina föräldrar och mitt närområde, som utgjordes av den skötsamma medelklassen från 60-70 talet, redan då var stöpta i fröet till pk, den socialdemokratiska välfärdsstaten. Vårt västerländska kulturarv och förståelsen för det judeokristna arvet var stympat och mina föräldrar och de runt dem förmådde inte förmedla det. Ej heller kyrkan, istället så fanns det växande själlösa institutioner överallt om man leddes att tro att man kunde reda sig själv, utan något att stå på.

  Den helt fundamentala byggstenen, individen som drivkraft, individen som var för sig försöker göra gott och sitt bästa och framförallt, inte göra ont, gick förlorad och man förlöjligade vårt arv och ersatte det med till synes rationella utopier, nu: allas lika värde, klimat, mångkultur. Man slog i folk att det finns ett rationellt bästa mål som vi alla skal sträva mot, under våra ledares milda blick, istället för sanningen att ingen ser igenom hela tillvaron och var människa för sig måste kämpa för att förbättra det lilla han eller hon har framför sig, inte rädda hela planeten. Planeten räddas genom de små stegen du själv kan påverka, och inte genom att gråta över ett pojklik som propageras i statens indoktrineringskanaler. Det pk gör det är att förstöra de små stegens godhet för ett stort hycklande steg.

  Hur förändra något nu då? Jag tror att den viktigaste faktorn det är inte de konkreta pk-åsikterna, folk tycker som de tycker för att andra gör det, det handlar om att höra till en gemenskap, innehållet spelar mindre roll. Får man någon på tu man hand så går det att rationellt argumentera för att man kan hjälpa otroligt många flickor och kvinnor på plats för varje ung man som tar sig till Sverige, man kan också övertyga om att det inte är en lösning att lämna kvinnor och barn att bygga upp Mellanöstern och Afrika, avfolkas denna region är det lösningen? Argumenten spelar ingen roll dock, för att personen måste lämna sin gemenskap i pk och byta ut det mot vad, dig? SD? Detta är möjligen problemet med SD, det är inte en gemenskap många vill sälla sig till, det måste finnas något mer, en överbyggnad, som SD och andra då gör sin tolkning av. Problemet vi har idag är att vi saknar en grund att stå på som kan ge en värdemässig gemenskap som ersätter pk, detta kan inte erbjudas av SD eller andra partier, de är endast partier.

  Så min slutsats är att Patrik måsta gräva djupare än de socialdemokratiska folkrörelserna tillbaka till grunden för västerlandet, kärnan, kristendomen. Bjud in Jordan Peterson till DGS-TV, man behöver inte vara troende för att se sambanden och se att hotet vi står inför är ett totalitärt hot mot hela västerlandet. Man behöver heller inte vara troende för att börja göra det som krävs, ett litet första steg, så ett till, utan överstatliga utopier eller andra fjärran mål.

  Gillad av 3 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   HELA VÄRLDEN fick veta att det var Alans far,
   både flyktingsmugglare o den som orsakade olyckan genom att vårdslöst köra båten,
   som inte bara förorsakade pojkens död, utan även hela sin familjs,
   då dessa inte utrustades med flytvästar…

   Pga despration e snikenhet förtäljer ej historien,
   men fler betalande med på resan de facto!

   Andra FÖRÄLDRAR som som var med på resan, och som där förlorade SINA BARN.
   tiggde o bad honom att sakta ner, köra mindre vårdslöst…

   Men i Sverige var det ett absolut TABU att påtala detta!

   Tom annars modige Widar Andersson i Folkbladet.se censurerade…

   Då hade anti-SD propagandan i Publish Service media fallit platt!
   Det gällde att till varje pris bryta uppgången, vilket lyckades!

   Tror jag försökte TRE GÅNGER utan någon framgång,
   trots att jag närmast var vice redaktör)

   Åtminstone överlägset mest publicerad kommenterare,
   flera gånger om dagen!

   Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Et glimrende innlegg! (”Ein jeder verbessere sich selbst, denn werden wir alle verbessert”. – Håper tysken var rett…).

   Postmodernismen bør avsløres som en skadelig tankeretning, likeså New Public Management. Begge disse har etter min mening, hver på sin måte, bidratt til forfallet. Og så er det klokt å være OBS på sort-hvitt tenknig og fanatisme. Pluss hybris – her inngår godhetstyranniet!

   Gilla

   • Anne-Hedvig skriver:

    (Dette var en kommentar til MOAB).

    Tenker litt videre. Selv er jeg ikke kristen, men kirken har faktisk samlet en del erfaring om menneskets natur gjennom århundrene. Ikke for å være et luthersk hengehode, men de fleste som tenker seg om vet at vi mennesket har våre begrensninger, pluss et potensiale for dårlige (til og med dårlige handlinger. ”The sky is NOT the limit!!” (motsats til hybris). Moderasjon og den gyldne middelvei er å foretrekke.
    Man kan også trekke frem de gamle dyder som noe å strekke seg etter, samt sette søkelyset på ‘de syv dødssynder’. Ta for eks. ‘superbia’ (hovmot) og ‘gula’ (griskhet) – hvem kan si at de ikke preger samfunnet sterkt i dag?!

    Helene Edlund – where are you!! Du skunne skrive ypperlige innlegg om kristne verdier her på bloggen – verdier som har vist seg å være ytterst bærekraftige gjennom århundrene. (Jeg snakker altså ikke om surret til Antje Jackelén & Co).

    En ting som er skremmende i dag ved siden av alt det andre, er at ungdommer og unge mennesker mår så dårlig og har lite håp for fremtiden.
    I min ungdom drev ikke store deler av ungjenter og sultet seg mer eller mindre til døde, eller drev med selvskading.
    Det er et ytterst skremmende tegn på at noe er veldig galt. Både natur og mennsker lider.

    Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   MOAB – ‘Frøet til velferdsstaten’ osv.

   Men det er jo først i de siste tiår at det har tatt helt av og fjernet seg fra enhver bakkekontakt og do. sunn fornuft. Kanskje jeg er eldre enn deg, jeg var ‘moderately left leaning’ i min ungdom rundt 1968 og fremover. Husker det som en fin tid – en del forstenede ting ble rusket opp i og urettferdigheter bøtet på, men ytre venstre gikk for langt etter min mening. Man hadde optimisme, og de fleste av oss holdt oss innenfor det rimeliges grenser. Kvinnesaken var jordnær, og vi hetset ikke mennene. Vi holdt oss ikke med utopier slik marxist-leninistene gjorde, og vi så verdien av grenser og systematisk arbeid der man justerte kursen underveis etter virkeligheten.
   PK-psykosen nå oppleves helt fremmed for meg. ‘Frøet’ har klart å mutere til en grotesk slyngplante med sugekopper i hver en sprekk.

   Gilla

 7. Christer Carlstedt skriver:

  Det är nog trots allt så att begreppen ”pladder” och ”svammel” har en ganska negativ betydelse i och med att de uppfattas som allmänt orerande utan stringens eller egentligt mål.
  Personligen föredrar jag begreppen diskussion eller meningsutbyte.
  I vart fall jag reserverar pladder för fikasnacket om vinnarkvalitéer och hur söt den var som vann ”Let´s Dance” eller liknande.

  Om man pratar om samhällsfunktioner och mellanmänskligt agerande så blir det i stället ett meningsutbyte. Bannlyser man så flosklerna, som egentligen inte är annat än brist på egen tankeförmåga, så kan det bli väldigt givande och även påverkande.

  Det talas i dag mycket om ”polarisering” i debatten. Det är kanske inte så märkligt. Vissa personer kostar på sig en hel del tankemöda innan de torgför en åsikt. Andra håller sig med färdigköpta EPA-åsikter. (För dem som inte vet, så var EPA ett lågprisvaruhus vars produkter inte alltid svarade mot normala kvalitetskrav).
  Med de förutsättningarna så tror sjutton att det blir kollision.

  Tag begreppet ”rättvisa” till exempel.
  Jag tror att alla vill ha en rättvis bedömning av personer i den mån det är möjligt.
  Ingen ställer sig mig veterligen upp och säger att rättvisa skiter vi i, i vart fall i vårt företag.

  Några tycks ha fått för sig att kvinnor inte blir rättvist behandlade på arbetsmarknaden. Som bevis anför man oftast att de har en lägre lön i genomsnitt än män och att de besitter färre styrelseposter i företag.

  Åter andra anser att mörkhyade är underrepresenterade i förhållande till sitt antal inom vissa yrken etc. De tjänar tydligen sämre också.

  Vad man så bekvämt lyckas undvika att diskutera är vilka kriterier som ställdes upp för att besätta en viss befattning. Man betraktar bara utfallet.

  Den som kan påminna sig ha sett en platsannons där det framgår att kvinnor och mörkhyade inte skall göra sig besväret att ansöka får gärna räcka upp och vifta med en hand!

  Det gick ingen stormvind genom den här salen i vart fall, vilket får mig att dra slutsatsen att man inte hade någon orättvisa i urvalet hänförligt till kön eller kulör.

  Om man å andra sidan som tjej väljer att läsa omvårdnadsprogrammet i stället för naturvetenskapligt program, så kommer man att finna en arbetsmarknad med många fler sökande än tillgängliga platser. Det ger ingen skjuts åt lönebildningen i den branschen.
  Men det är så ta mig sjutton ingen orättvisa!
  Bara ett dåligt val.

  Däremot vill jag hävda att lagstiftningens tillämpning i vad gäller t.ex. ”hets mot folkgrupp” är djupt orättvis och därmed skapar alldeles onödiga motsättningar.
  Lagens bokstav är vad jag förstår inte särdeles problematisk ur juridisk synvinkel. (Den etiska sidan av saken kan vi för tillfället lämna därhän). Det handlar om tolkningen, där man valt att gå tillbaka till förarbetena och där men enligt G Lambertz ”torde” ha avsett nuvarande tolkning. Låt oss konstatera att ordet ”torde” i sig innebär en oklarhet. Detta till trots dömer man efter denna oklarhet.
  Sällan har en jurist blivit så sågad som Lambertz av en enig juristkår. Ändå tar man just detta hans yttrande som kungsord.

  Lagen är det yttersta bålverket för demokratins försvar, när individerna inte begriper att föra sig. Då duger det inte att säga att lagens bokstav visserligen säger så, men vi tror att man egentligen menade si.

  Här finns alla skäl i världen för Patriks ”pladder” eller diskussion, för att rätta till det som gissandet och sedemera traditionen nu gjort till tillämpning.

  Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Varför skall vi tåla att Allah mer eller mindre öppet hetsar mot oss svenskar?
   I vårt eget land?
   Ja, snart före detta?
   Fast (S)tefan sa väl att vi är naiva?

   Gillad av 3 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Vi har en präktig, svårslagen företrädare för pladder svammel o pajkastning…
   Vår lågutbildade Statsminister är närmast outstanding i det gebitet!
   Man skäms över att vi har en (S)ådan företrädare!

   Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Et liten OT sidekommentar 🙂 :
   Svenske ungdommer som jobber i Oslo, var og er uhyre populære (høflige, dyktige, ‘skötsamma’. Mange sammenligner dem med norsk ungdom som ofte anses som late, uhøflige og curlede). Det er svært trivelig med svenskene i byen: vennlighet og god service.
   For å komme til saken, arbeidsgivere begynte i sine utlysninger eksplisitt å skrive at de ønsket svensker i jobben. Men da ble det halloi i luken hos Likestillingsombudet: Diskriminering mot nordmenn” (!!) Ikke tillatt med denslags annonsering etterpå, men fortsatt har vi heldigvis svensker her som er hyggelig å ta en prat med når de treffes!

   Gilla

 8. Jan Ahlström skriver:

  Det gäller för alla som har en åsikt utanför ”åsiktskorridoren” att våga torgföra den, kan sedan tungviktare som DGS, Ledarsidorna, I otakt, Julia Ceasar, Merit Wager mfl få utrymme i msm så ser famtiden lite ljusare ut.
  Jag hoppas och tror att Custos köp av Metro är ett stort steg framåt för att få ut en ärligare och uppriktigare bild av verkligheten.

  Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Där kanske vi tillåts få tvivla?

   Metro har väl sin nisch…
   Nära AB DN SDS o HD/NST…

   Man kastar väl ej bort 50 miljoner i sjön?

   Gilla

 9. Bengt skriver:

  Bäste Patrik! Det är begripligt att du kan känna dig uppgiven, att ditt ”pladdrande” klingar ohört. Även om jag inte alltid (dock till över 99,9%) håller med dig i ditt pladdrande ser jag dig som en stor tillgång för demokratin. Jag är övertygad om att du på verkar opinionen och att de flesta som tar del av dina krönikor här känner sig styrkta i sin egen instinktiva övertygelse om vad som är rätt och gott – och motsatsen.
  På lite sikt kommer vi nog att märka av att även PK-media tar intryck av att de har medarbetare som besöker DGS! För självfallet är det representanter därifrån som med stort intresse läser både dina egna och gästkrönikörers texter. (Liksom ledarsidorna.se).
  Må ni ej förtröttas!

  Gillad av 1 person

 10. cmmk10 skriver:

  PK vinner det här kriget. Så länge folket på Östermalm, advokatsamfundet, ”näringslivet” etc. anser att de tjänar mer än de förlorar på att samhället vittrar sönder kommer vi inte att få någon förändring.

  Även jag har sett tecknen i skyn – åtminstone sedan tidigt 80-tal – men omöjligtvis kunnat föreställa mig att vansinnet skulle kunna tillåtits bita sig fast och dessutom lyckas med att så fullständigt infiltrera hela samhället.

  Så här i efterhand kan man konstatera att PK har följt manualen. Genom att ta hand om barnens uppfostran har man också styrt flera generationers tankesätt och i dag har vi feminister och avkönade män som resultat. En armé av dagisfröknar och förskolelärare har lyckats med vad vi trodde var omöjligt.

  Gillad av 4 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Bara att konstatera att alla revolutioner behöhöver vara blodiga!

   Fast vi har väl ej sett slutet?

   Enough is enough…

   Gilla

  • MOAB skriver:

   Jag tror att jag kanske haft fel, jag har alltid fnyst föraktfullt då det talas om att vi behöver migranter för att klara våra pensioner, de har ju ingen utbildning brukar jag säga. Nu inser jag att jag haft fel, de för några veckor sen till min kommun anlända somalierna är faktiskt redan i full gång med pensionsräddandet. Genidraget? De hänger i spelbutiken och spelar Lotto! Smart, jag betalar en struntsumma i skatt, somalier får mina skattpengar i bidrag och vinner sen miljoner på lotto som sedan plöjs ner i ekonomin igen så att pensioner genereras. Genialt, endast jag behöver jobba, så fel man kan ha.

   Gilla

 11. Tor Arne skriver:

  Ett viktigt tema för kommande pladder är lojalitet. PK-ismens stora svaghet är dens universalistiska uppfattning av lojalitet. Vem skall politiker först och främst vara lojala emot? Hela världens invånare, eller egna medborgare? PK-ismens universalistiska lojalitetsuppfattning leder till en bruten samhällskontrakt mellan politiker och egna medborgare:

  ”Våra politiker bryter dagligen mot det som brukar kallas samhällskontraktet. Våra politiker väljer att tillgodose behov hos individer som inte ingår i samhällskontraktet före att uppfylla medborgarnas behov. Det är ett ansvarslöst, omoraliskt och oacceptabelt agerande som kommer att straffa sig. Inga skattepengar ska gå till att köpa bostadsrätter åt nyanlända innan alla svenska medborgare som står i kö för att få plats på ett äldreboende faktiskt har det. Inga fler gamla män eller kvinnor ska behöva ta sina liv i förtvivlan över att samhället svikit dem. Medborgares behov måste tillgodoses innan ickemedborgares. Det är hög tid att ställa olika gruppers behov mot varandra – och hög tid att Sveriges beslutsfattare axlar det speciella ansvar de har för svenska medborgare.”
  https://ledarsidorna.se/2017/05/det-brutna-samhallskontraktet/

  Vad är lojalitet?

  ”Loyalty is devotion and faithfulness to a cause, country, group, or person.”
  https://en.wikipedia.org/wiki/Loyalty

  Gilla

  • MOAB skriver:

   Så är det, med vilken legitimitet köper kommuner upp bostadsrätter till migranter? Senast för 75m kr. Samhällskontraktet är brutet och jag gjorde en counterstrike idag, bröt kontakten med en släkting på pk-sidan. Block på whatsapp. Touche!

   Gillad av 3 personer

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Med lite eftertanke så hade man insett,
    att man med nuvarande politik göder, på sikt skapar rasism!

    Alla de ungdomar som nu ej kan få en lägenhet,
    eller tvingas konkurrera med den offentliga plånboken,
    o därför tvingas ohemula överpriser?

    Tvivlar på att de blir lika positivt inställda till flyktingmottagande?

    Gillad av 1 person

 12. Hovs-svartare-hallar skriver:

  Ja — kanske är det först när inte bara ”Nisse i Hökarängen” (eftersom ingen bryr sig om vad Nisse tycker, och skriver han något valhänt formulerat på Facebook blir det avfärdat med en föraktfull grimas av de självutnämnda Godhetspolitrukerna) — utan även tongivande medlemmar av ex.vis Advokatsamfundet slår näven i bordet och säger ifrån, som det faktiskt börjar gå upp för folk ute i stugorna att vi alla blivit grundlurade!

  Eller med nutidens mer sexuellt präglade anglosaxiska metaforer: analkn*llade.

  Av en egentligen rätt liten klick fanatiker, som vi i brist på bättre kan kalla ”PK-maffian”. Dessa individer präglas av ett slags rättshaveristiskt rättvisepatos, som praktiserades redan under min gymnasietid för ett halvt sekel sedan av den då nymornade vänsterfalangen under beteckningen ”Praktisk socialism”.

  Denna ”praktiska socialism” gick ut på följande: Säg att ni sitter på ett café och du har köpt dig en bakelse till kaffet. I ditt sällskap sitter en annan yngling, som inte köpt någon bakelse till sitt kaffe. I stället glufsar han snabbt i sig halva DIN bakelse, utropande ”PRAKTISK SOCIALISM!”

  Dessa människor hade rätt obetydligt inflytande på den tiden (utanför kaféerna), men genom skickligt och manipulativt argumenterande har de successivt skaffat sig allt större makt i samhället — en makt där de kan tillämpa samma princip (= om din granne har en bakelse — sno halva bakelsen!) i enormt mycket större skala.

  Rofferiet gavs en mer sympatisk framtoning genom att man lyckades framstå som moderna versioner av Robin Hood — ”ta-från-de-rika-&-ge-till-de-fattiga” i en ny variant: vi alla som bor i rika länder är kollektivt ”de Rika”, medan alla som bor i fattiga länder utnämns till ”de Fattiga”.

  Sagan om de Onda Rika och de Goda Fattiga berättas om och om igen i varenda tidning, tidskrift, bok, radioprogram och tv-program med självaktning numera. Det är oerhört svårt att värja sig mot denna ständigt pågående hjärntvätt — som går ut på att du måste ge bort Sverige till vem som helst, som gitter infinna sig vid gränsen för att roffa åt sig ”sin” del av bakelsen.

  Och: Du utnämns till Ond och Hjärtlös om du försöker säga ifrån. Somliga genomskådar detta och säger ”OK – då ÄR jag väl ond och hjärtlös då. Men det ger jag faderulingen i!”

  Man kan ytterligare markera den ståndpunkten genom att omge sig med effektfulla ondske-symboler, som säger ”Här har ni inget att hämta, jävla PK-politruker!”

  Mer komplicerat blir det för de som vägrar låta sig utmålas som ”onda” men ändå går emot PK-politrukerna. Dessa försöker nämligen hela tiden spela ut sin egen vanvettspolitik som ”god” medan var och en som går dem emot då måste vara ”ond”.

  Enda sättet att få stopp på dem är att avslöja dem — precis som i H.C. Andersens geniala saga om Kejsaren som stod med rumpan bar…

  Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Antakelig hadde kake’roffaren’ blitt meget forarget dersom du hadde behandlet ham likedan og spist av HANS kake!
   Den slags mennesker regnet med at opplegget primært skulle begunstige dem selv.

   Gilla

 13. Johan Utan Land skriver:

  Noterar gillande Ledarsidornas crowdfunding-projekt. Skall bli spännande att följa utvecklingen och se om Ledarsidorna eller DGS blir störst. För min del gillar jag båda men är kapitalistisk nog att uppskatta konkurrens och läser förstås båda. Det viktigaste är som PE säger att börja säga emot de dumheter som nu styr hela vår tillvaro. Postmodernisterna eller vilka de nu är har härjat fritt länge nog nu.

  Gillad av 2 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Jag har ett antal gånger stött Johan W, trots små omständigheter!

   Hans av(S)löjande reportage bakom kulisserna är viktiga,
   för att skapa en förändring!

   I praktiken har samma åsikter som SD i många frågor…

   Men still in denial, hoppas förgäves på en tillnyktring inom S.
   En stark kritiker av Identitetspolitiken…

   Men bloggen har fått en breddad ideologisk bas, med fler medarbetare!

   Om jag kan så skall jag ta en post, för Sveriges skull)

   Gilla

 14. p2185 skriver:

  Jag förstår Patriks uppgivenhet. Det finns få personer som ägnat så mycket tankemöda, såväl själv som i samarbete med andra och skrivit böcker och inlagor om utveckling av i stort varenda samhällsområde. ”Medborgarnas offentliga utredningar” (MOU) håller i stora stycken än idag som idéskrifter. Många fler skrifter likaså, alla av samma hand. Många guldkorn att finna.

  Pladder är viktigt. Vi kan kalla det diskussioner och meningsutbyten, ”provtyckande” eller vad vi vill, bara det görs. Var och en efter sin förmåga, sin tid och sin plats.

  Varje vecka finns minst ett bidrag på denna blogg eller i DGS-TV som förtjänar ”pladder” i form av spridning utanför den traditionella läsekretsen av bloggen.

  Var och en av oss kan ta med antingen ämnet till sin egen sfär – bland kamrater, vänner, arbetsplats, förening eller var det nu är vi träffas. Vi kan skicka länkar vidare med uppmaning till läsning, lyssning eller diskussion. Det finns en lång lista ämnen av central betydelse för hur vi tycker vårt samhälle ska utvecklas och vilka otroliga avarter som i ett motståndslöst PK-landskap annars tillåts spridning som pesten. Ämnena är olika för oss, men vi har alla några att sprida kunskap och åsikter om.

  Vi får inte och ska inte vara några ”mollusker”!!

  Gillad av 1 person

 15. Asta skriver:

  Alla måste ställa in sig i ledet.
  Protesterande kommun bestraffas

  Minns Ni hur Hultfreds kommun under december i fjol tog ett modigt beslut. Att stoppa den stora inflyttningen av nyanlända genom att slopa försörjningsstödet.

  Ökad arbetsbelastning på en hårt ansträngd socialförvaltning och bostadsbrist var huvudskälen.

  ”Vi kunde inte ta något annat beslut”, säger kommunalrådet Lars Rosander till Ekot och fortsätter ”…än att bryta mot lagen. I annat fall hade vi brutit mot andra lagar, arbetsmiljölagen och liknande.”

  Men nu rapporterar Ekot att de antingen måste betala en miljon i vite för detta hemska brott eller omedelbart sluta med denna diskriminering enligt beslut från IVO (Inspektionen för vård och omsorg).

  Kommunen fick minsann höra att lagen om försörjningsstöd skall fungera i alla situationer, även om kommunen är i kris och botten syns i skattekistan.

  Vi kan åter konstatera att statens tvång om givmildhet mot alla invandrare/nyanlända står över alla andra lagar.

  http://word.harrietsblogg.se/

  Gillad av 1 person

 16. Sixten Johansson skriver:

  Det svenska samhällsmaskineriet lär gradvis skära ihop inom de närmaste fem åren. (Läs Staffan Wermes ”En perfekt storm” på bloggen iotakt.se – ändå berör han bara kommunernas ekonomi, inte de allt farligare kulturkonflikterna. Inför dessa skulle kris- och avvecklingsplaner behöva utarbetas, men bristen på realism och handlingskraft hos regeringen förblir den stora stötestenen).

  Vi skulle behöva en stor medial plattform och sambandscentral för den långsiktiga medvetandegörande process som Patrik har skisserat, för förmedling av social gemenskap, folkbildning, väckelse, sunt förnuftstänkande, avideologisering och aha-upplevelser när även högra ögat öppnas.

  Nationalismen, konservatismens grundhållningar, kristendomens kulturarv och andliga djup, svenskheten, samhällskontraktet – allt detta behöver frigöras från damm och partistämplar. Det måste förnyas och levandegöras, så att det kan bidra till att förklara inte bara historien, utan främst nutiden, och så att förståelsen kan ge människor ny styrka, inriktning och tro på framtiden.

  Allt fler börjar nu upptäcka att vänsterismens samhälle blir horisontellt, nivellerat, utan kompetent ledarskap. Dess likhets- och frihetsdogmer strider mot verklighetens natur och logik. Det leder till allt mer förljugna, absurda, totalitära verklighetsbeskrivningar. Vänsterismens ideal är ihåliga och falska och allt genomsyras av materialism. I sin slutfas blir därför vänsterismen en själsdödande självmordsideologi.

  Den motkraft som behövs är sanningssökande och vertikal. Den uppmuntrar till att blicka uppåt och uthålligt klättra uppåt. Den förenar realism och måttfull materialism med idealism, gräver i myllan och fäster upp historiens länkar även i framtidsbygget. Den söker även sanningar om de många osynliga pelare som individer behöver stödja sig mot för att se mening i livet och orka sträva vidare uppåt.

  Vårt ego och vår sociala kompetens är knappast märkvärdigare än babianens. Men innan vi utrotat varann eller lockats att bli onanerande apor i bur kan vi börja utveckla vår klena sociala förmåga genom att studera den tekniska och naturvetenskapliga ”evolutionen”, alla de tankemässiga och materiella produkter som vi märkligt nog ändå har lyckats åstadkomma. Vi lärde oss tänka och läsa, lärde oss klättra på varandras axlar utan att bitas och sparkas. Vi måste tillämpa liknande framgångsprinciper på oss själva som moraliska varelser och samarbetande flockdjur.

  Gillad av 1 person

 17. Janne skriver:

  Patrik,du kan gott pladdra på.

  Jag gillar att läsa det goda samhället.

  Det är som en oas i öknen.

  Det släcker törsten och man orkar gå vidare.

  Och nånstans ska alternativa åsikter få utrymme.

  Gillad av 1 person

 18. tobbewallin skriver:

  Patrik, var ska man börja?

  Påståendet att svensk socialdemokrati aldrig varit nationalsocialistisk kan vara en inledning.

  Vad Patrik beskriver är nämligen socialdemokratins fram- och baksida. Under tiden fram till och med ungefär 1970 kunde arbetarrörelsens politiska gren ägna sig åt ett nationellt projekt, att se till att alla svenska hushåll hade el, vatten och avlopp, sjukvård, att alla fick en hyfsad skolgång och att det fanns vidare utbildningsmöjligheter för de som hade intresse och förmåga, mm.

  Det nationella projektet var avslutat 1970. Vad skulle arbetarrörelsen göra sedan, lägga sig ned och självdö? Man gick givetvis istället vidare! Under hela arbetarrörelsens dominerande period har befolkningen fått lära sig att politik är att vilja! Och att det är politiker som skapat välståndet.

  Värderingarna innan 1968 fanns där för att människor då – innan den offentliga sektorns expansion på 1970-talet – visste att välstånd skapas genom fungerande små företag som man själv har en personlig förankring till.

  Efter 1970?

  Välstånd skapas genom att det kommer in lön på individens lönekonto och genom att Sveriges BNP stiger, det måste gå bra för Volvo och Atlas Copco globalt så att huvudkontoret kan beskattas och betala lön till alla offentligt anställda. Arbetarrörelsens uppgift är att se till att hålla hjulen rullande.

  Det är ett Socialistiskt system – proletariatets diktatur – syftande till social omvälvning och det klasslösa samhället.

  Gilla

 19. Thomas Gunnarson skriver:

  De flesta människor är bara åskådare i samhällets tröga rörelser. Man kan inte påverka alls. När man är yngre har man större självförtroende och tror att man begriper samhällets gång. Men det är fel..
  När man äntligen börjar förstå är möjligheterna passerade.
  De delar av samhället som man levt med och försökt att påverka utan framgång kan man bara stå bredvid och möjligen konstatera att nu försvann även denna möjlighet att påverka…
  Och det man endast kan konstatera är att man faktiskt kan spå framtiden bara genom att se vad som skett bara under ens eget liv och dra ut linjerna för att nästan på dagen peka ut resultaten…

  Gillad av 1 person

 20. MartinA skriver:

  Dels, det är många som har stått i harnesk de decennier som gått. Många som förgjorts. Andra som lyckats kämpa på. Jan Milld är väl ett av de bästa exemplen. Och nu sedan 2008 när PI kom ut så har en enorm kraft samlats på nätet. Jag vet inte om jag läser artikeln fel med det verkar som att PE inte alls ger något erkännande till alla dessa hjältar.

  Vidare, nej, det behöver inte alls formas något enhetligt budskap elller plattform. Det är inte så revolutioner gå till. Utan istället förenas många disparata krafter i sin avsky för sittande etablissemang och river ner det. Kampen om vem som härskar efter att segern är vunnen är en senare fråga. Det här är regel, inte undantag. Till exempel revolutionen i Ryssland var en bred koalition av olika krafter. Som sedan togs över av ett litet gäng hårdföra män. Nationalsocialisternas revolution mot Weimar Tyskland var kanske valet och kanslerposten. Men vilka som skulle vara styrande avgjordes på Bartolomeusnatten då socialisterna nedgjordes och industrialisternas äganderätt säkrades. Revolutionen i Iran var ett samarbete mellan teokrater och kommunister. Och sedan kämpade de länge om vem som skulle styra. Revolutionen i USA fick sedan värka fram vilket styrelseskick som skulle råda, många ville ha en monarki, till exempel. Francos revolution kunde ha slutat med många olika krafter i styret. Men till exempel falangisterna utmanövrerades och pragmatiska konservativa tog makten.

  Tvärtom är ett enhetligt budskap och en tydlig plattform en stor svaghet. Eftersom när man uttrycker sig tydligt så blir man genast en sittande måltavla. Låt i stället alla grupper som vill vara med att vräka etablissemanget över ända få driva sina egna ideer och agendor. På så sätt blir deras anhängare mer stridbara. Det finns en post i Saul Elinskis ”Rules for radicals” som tangerar det här. Regel fyra:
  4.”Make the enemy live up to its own book of rules.” If the rule is that every letter gets a reply, send 30,000 letters. You can kill them with this because no one can possibly obey all of their own rules.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Rules_for_Radicals

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.