Myten om det mångkulturella paradiset

Mohamed Omar

I teveserien Game of Thrones finns ett rike som heter Dorne, beläget i den sydligaste delen av Westeros. Författaren George R. R. Martin, som skrev böckerna, har flera gånger nämnt att Dornes landskap och kultur är inspirerat av det islamiska Spanien, Andalusien. Muslimerna invaderade ju den iberiska halvön år 711 och var kvar i åtta hundra år, på slutet dock bara som spillra.

I kungariket Dorne sitter man ute på sina verandor och dricker vin. Där finns starka lidelser, erotiska utsvävningar och självständiga kvinnor med lystna blickar. Det är en vanlig fantasibild av Andalusien, ett libertinskt samhälle där livet kretsade kring vin, kvinnor och sång. En guldålder av tolerans, vetenskaplig utveckling och filosofisk spekulation. Kristna, judar och muslimer levde i fred varandra, i den så omtalade ”convivencian”.

Tyvärr förekommer det att historiker skriver om historien för att passa sina moderna idéer om mångkultur och invandring, för att visa att det går. Ett försök att påverka nutiden genom att skriva om historien, och just det islamiska Spanien har varit en favorit för de som vill hävda att vi inte behöver vara oroliga för islamiseringen av Europa. Det har gått bra förr.

Men hur mycket av denna bild är egentligen sann? Inte mycket. I boken The Myth of the Andalusian Paradise som kom ut förra året visar den amerikanske forskaren Dario Fernández-Morera hur det egentligen var. Hans metod är enkel och pedagogisk, han ställer upp förskönande uttalanden om harmonin, mångkulturen, den fredliga samexistensen i Andalusien för att sedan vederlägga alltihop med fakta. Så påstår de att det var, men så här var det egentligen.

Det första Fernández-Morera konstaterar är att den muslimska erövringen av Spanien var just en erövring och ingen ”migrationsvåg” eller ”expansion” som vissa vill ha det till. I muslimernas egna skildringar av erövringen beskrivs den som en del av jihad, det heliga kriget, som profeten Muhammed påbjöd för att utbreda islam.

Nu för tiden säger många akademiker, journalister och politiker att ordet jihad i första hand syftar på en personlig inre andlig kamp för att bli en bättre muslim, men Fernández-Morera visar att i islamiska texter så betyder ordet krig. Enligt Koranen är Muhammed ett föredöme som de troende ska följa. Profeten är den som bäst begrep hur Koranen ska tolkas eftersom det var han som tog emot den, och han tolkade ordet jihad som ett fysiskt krig där man dödar riktiga människor. När Muhammed i haditherna, i berättelserna om hans ord och gärningar, talar om svärd menar han riktiga svärd. Han visade detta genom att själv leda härar av heliga krigare ut i jihad för att döda de otrogna, ta deras kvinnor som slavar och röva deras ägodelar. Missförstod Muhammed sin egen Koran?

Men, även om jihad också skulle kunna betyda andlig kamp, så motsäger ju inte en sådan tolkning den mer vanliga tolkningen, jihad som heligt krig. För att kunna utkämpa det heliga kriget behöver man övervinna sin kärlek till världen och även stärka sin tro genom koranläsning, fasta och bön.

Islams arméer hade, innan de nådde Spanien, erövrat hela Levanten och Nordafrika. Fram tills de islamiska erövringarna hade Medelhavet varit ett kristet innanhav; nu delades det upp i en kristen och en islamisk del och sjöfarten blev otrygg. De kristna i dessa länder kunde behålla sin tro och underkasta sig islamiskt styre om de betalade en särskild skatt, jizya. Berberna i Nordafrika däremot var hedningar och ställdes inför valet mellan islam eller döden. Skaror av berber anslöt sig till den nya religionen och följde med de arabiska jihadledarna när de invaderade Spanien.

Även i Spanien kunde de kristna behålla sin tro om de underkastade sig Muhammeds lagar. Men, som de står i Koranen, skulle muslimerna strida mot de kristna ”tills de villigt giva skatt och ödmjuka sig” (9:29). De som vägrade massakrerades och förslavades, kvinnorna togs som sexslavar. Islamisering var dock det långsiktiga målet: man förstörde kyrkor, byggde moskéer och missionerade ivrigt. I tidens islamiska texter beskrivs kristna föraktfullt som ”avgudadyrkare” och till och med som ”grisar”. Korset sågs som så vederstyggligt att det måste brytas innan guldet kunde delas ut som byte till jihadkrigarna.

I traditionell islam, förklarar Fernández-Morera, gör man inte skillnad på sekulär och religiös lag och i det islamiskt styrda Spanien gällde islamisk lag. Religionens lagar var statens lagar och domarna var muslimska präster, det vill säga lärda och fromma muslimska män. Detta skiljer islam från den västerländska, kristna traditionen: ”Medieval Islam did not have anything comparable to the political separation between spiritual power and secular power in medieval Europe”.

De nordvästra delarna av Spanien förblev dock spanska och kristna. Hit kom också de kristna som flydde det islamiska styret och härifrån började återerövringen, reconquistan, som steg för steg skulle besegra islam och vinna tillbaka hela Spanien för den kristna tron.

Det islamiska Spanien var ett slavsamhälle och slavmarknader fanns överallt. Sexslaveriet var institutionaliserat och kvinnor såldes och köptes som boskap. Sexslavarnas pris berodde på deras ålder och utseende. Vita slavinnor, särskilt blonda, var högt eftertraktade och kostade mest, förklarar Fernández-Morera. De togs från kristna, europeiska områden genom piraträder, och från de kristna delarna av Spanien. Slavhandlarna brukade behandla icke-vita slavar med särskilda krämer för att deras hy skulle bli ljusare så att de kunde ta mer betalt för dem. Och håret blonderades.

När man läser The Myth of the Andalusian Paradise inser man att det inte är så stor skillnad mellan Islamiska Staten, som i vår tid styrt delar av Syrien och Irak, och kalifatet som erövrade Spanien på medeltiden. Likheterna beror på att båda kalifaten bygger på samma grund: Koranen och Muhammeds liv och lära.

Islamiska Staten i Syrien och Irak har inte hittat på sexslaveriet, den har återupplivat det. Profeten Muhammed själv höll sig med sexslavar, likaså kaliferna som kom efter honom. I boken Våld och islam (2016) konstaterar den syriske poeten och islamkritikern Adonis: ”Att stänga in kvinnor i burar, sälja dem och sätta ett pris på dem alltefter ålder och skönhet är ett återkommande tema i den arabiska kvinnans historia. Det är inget nytt.

Men bidrog inte de muslimska erövrarna till en kulturell blomstring i Spanien? Se på den vackra arkitekturen! Arkitekturen var inget som muslimerna kom med, tvärtom lärde sig att bygga vackert av de kristna som redan fanns där. De beundrade moskéerna var omgjorda kyrkor eller byggdes av material från förstörda kyrkor. Hästskobågen som brukar förknippas med Andalusien, var ingen muslimsk uppfinning utan kopierades från befintliga byggnader. När muslimerna kom, visar Fernández-Morera, krossades en blomstrande gotisk och spansk-romersk kultur.

I augusti 997 leder den muslimske härskaren Almansur ett härtåg mot norra Spanien för att förstöra de kristnas helgedom, Santiago de Compostela. Kyrkan jämnas med marken och kalifen kan återvända i triumf till Cordoba, åtföljd av en mängd kristna fångar, som på sina axlar bar kyrkportarna och de tolv enorma klockorna, en för varje apostel. Dörrarna placerades i taket på moskén som höll på att byggas, och klockorna fylldes med olja och hängdes upp för att tjäna som lampor.

Episoden skildras i Frans G. Bengtssons roman om vikingen Röde Orm. Denna har i sin tur blivit en fint tecknat serie i fyra delar av Charlie Christensen. Den andra delen, som kom ut 2001, heter ”I Allahs namn” och handlar om vikingarnas äventyr i det islamiska Spanien. Här finns grymhet, som när Röde Orm och hans vänner blir tagna som slavar och piskas av muslimer, men också den humor som uppstår när kulturer krockar. När vikingarna kommer till Cordoba, förundras de över stadens skönhet.

Nu ska vi äntligen få se lite kvinnfolk! säger en.
Men dom är ju beslöjade! säger den andre.
Efter så här lång tid får dom gärna vara balsamerade, bara dom är kvinnor!
I det här landet får man ha fyra hustrur om man anammar profetens lära. Men gör man det får man aldrig mer dricka vin!
Vem har sagt att livet skulle vara lätt?

Det som inte nämns i den här konversationen är att profeten Muhammed, utöver fyra hustrur, tillät ett obegränsat antal sexslavar. Slavinnorna behövde inte beslöja sig, slöjan var ett sätt att skilja mellan ärbara hustrur och sexslavar. Och denna föreställning har fortfarande stor spridning bland muslimer: att kvinnor utan slöja är sämre.

Röde Orm och hans vänner värvas som livvakter åt Almansur. I samband med detta går de över till islam, för syns skull förstås. Almansur kallar de till sig och instruerar: ”När jag slåss mot dom kristna är det för Allah och profetens skull, och det skulle se illa ut om min livvakt inte gjorde samma sak! Varje gång ni dödar hädanefter måste ni göra det i Allahs namn.

Detta är precis vad Muhammed lärde. Jihad är krig i Guds namn för att utbreda islams styre. Och det var så de islamiska härförarna och ledarna tänkte när man erövrade Spanien. Med flera citat ur samtidens källor visar Fernández-Morera att jihad var den drivande kraften.

27 reaktioner på ”Myten om det mångkulturella paradiset

 1. Johan Löfgren skriver:

  Kommer freden efter jihad? Fredens religion ser ju inte ut att fungera någonstans, precis som kommunismen. Det bästa är nog att inte lyssna till profeten och inte underkasta sig en uppdiktad livsåskådning som islam. Död, krig och slaveri är några exempel som följer i dess spår.

  Gillad av 7 personer

 2. Johan skriver:

  Kastilianska är i dag det officiella språket i Spanien. ”Castellano” på spanska. Det talades och utvecklades i Kastilien, en historisk region i det centrala delarna av Spanien. Det betyder helt enkelt ”landet med de många borgarna”. Dagens spanska kan översättas till ”borg-språket”. Under många hundra år böljade striderna under ”Reconquistan”, den kristna återerövringen från morerna. I området byggdes otaliga borgar som skydd. Namnet Kastilien föddes. Livet kan inte ha varit guld och gröna skogar. Det som gör Spanien speciellt är att de inte gav upp. Det gjorde alla andra erövrade kristna områden runt Medelhavet. Deras 7 hundra år långa kamp har sannerligen satt sina avtryck…”Borgspråket”…
  Araber var från början beduiner. Det är ganska enkelt att förstå att kriga och plundra var deras expertis. Inte mycket annat. Deras andra kunskaper inhämtades från de erövrade folken. Inte minst från den högtstående persiska kulturen. En kultur så gammal och stark att de behöll sitt språk…De vägrade arabiskan…

  Gillad av 2 personer

 3. Anne-Hedvig skriver:

  Ja, denne vänster-idyllisering av Spania under muslimsk styre! Vi har selvfølgelig hatt dette i Norge også.
  Her tar professor i middelalderhistorie Ole Jørgen Benedictow et skikkelig oppgjør med mytene. Dessuten tilføyer han interessante opplysninger om bakgrunn for den muslimske ”toleransen”, samt om videreføringen av antikkens kultur.
  Et fint supplement til Omars beskrivelse!

  http://www.rights.no/2008/05/arabernes-betydning-for-den-vestlige-sivilisasjon/

  Gillad av 2 personer

  • Underdog skriver:

   Tack för länken. Det var en lärd och bildad beskrivning av det historiska skeendet. Undrar när man får se något motsvarande på svenska. Det är fullständigt fel att påstå att Islam räddade Aristoteles som jag en gång fick lära mig. Aristoteles överlevde trots Islam. För att citera Sam Harris: Hur många uppfinningar har gjorts i land dominerade av Islam, hur många nobelpris har delats ut till vetenskapsmän verksamma i sådana länder?

   Gilla

 4. annagustin2@gmail.com skriver:

  Intressant krönika, tack. Men nu är det ekonomismen som är den stora religionen i hela västvärlden och stora delar av andra delar av världen…som hjälper till med folkförflyttningarna. I väst sitter vi liknöjda med TV-apparater i varje rum, flera bilar på gården….allt som behövs och mer därtill…samt reser kors och tvärs i världen per flyg när vi har lust. Ingen behöver en TV till…..och hur ska denna religion (kommersialismen) överleva med sin massproducerade smörja (som går fortare och fortare från butik till soptipp) – om man inte nu också importerar fler människor som behöver allting som vi redan har för mycket av i väst?

  Det största kriget mot ALLA människor och mot hela planeten förs just nu av alla partipolitiker i väst som enbart har ökad tillväxt till varje pris för sina ögon!

  ALLA politikers högsta mål idag är att öka tillväxten (det sägs och skrivs varje dag….vi måste öka tillväxten). Men det är ju för att vi har ett sjukt ekonomiskt system. Tillverkat av människor – alltså går det att byta system till ett ekonomiskt system som arbetar i harmoni med naturlagarna. Dagens ekonomiska system kräver ökad tillväxt för att kunna fungera, så vi fortsätter att springa som dårar i ekorrehjulet och förstör våra stadskärnor för att byggbolagen ska få smälla upp sina likriktade betonglådor i massor överallt….för vi behöver bli fler….många fler, som ska hjälpa till att hålla igång tillväxten (200 nya språkgrupper i Sverige räcker inte). Exemplen finns i massor hur denna ideologi/religion skördar sina offer ….som skuldslavar. Att naturresurserna sinar verkar den politiska eliten inte bry sig ett skvatt om. De börjar själva att likna eliten i den fruktansvärda filmen ”Hungergames”

  Det värsta är att de flesta inte ser detta…..och vi sitter på tåget på väg mot stupet…några försöker dra i nödbromsen medan andra hindrar dem…..åtta glas och allt är lugnt!

  Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Nu tycker jag du blandar bort korten. Artikeln handlar om Islam och vad det innebär vilket inte lockar mig. Uppenbarligen lockar det inte särskilt många svenskar heller. Hur många svenskar känner ni till som konverterat till Islam eller än värre flyttat ner till ett muslimskt land och lever som muslimer? Att du talar om ekonomismen som en religion verkar underligt. För majoriteten av oss som bor i västvärlden har arbete gällt som framgångsfaktor för att få ett drägligt liv. Vilket alternativ ser du? Att många MENA människor som kommer hit snyltar på oss som arbetar (eller har arbetat färdigt) och därigenom kan fortsätta leva som muslimer utan att tillföra oss andra något positivt är förskräckligt. Att dagens sjuklöverpartier genomför detta svek mot flitiga svenskar måste få ett slut.

   Gillad av 1 person

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    För mig är det inte så stor skillnad på Religion eller Ideologier. Den nyliberala ideologin är som en religion. ALLA partipolitiker oavsett partifärg har fallit för den ideologin fullständigt.
    Det skadar oss alla…minst lika mycket som de stora religionerna som driver fram konflikter överallt. På Handelshögskolorna ser man räntesystemet som en naturlag…inget som över huvud taget går att ifrågasätta….ungefär som Gud i olika religioner. Man ifrågasätter inte de olika Gudarna…(som Du vet).
    Arbete hade verkligen kunnat vara en framgångsfaktor OM de politiska företrädarna hade nöjt sig med att beskatta oss innanför ramen av normalarbetstiden (8 tim/dag). Och låtit oss behålla frukten av vårt eget arbete på alla arbetad tid utanför normalarbetstiden.

    Alternativet som jag ser det är att vi alla tar tillbaka våra röster från dagens gamla partipolitiska system och hjälps åt att börja bygga ett verkligt demokratiskt system där vi medborgare får mycket mer att säga till om. Gammelpartiernas tid är ute.

    Gilla

 5. Gunilla skriver:

  Ett par synpunkter; 1 Adonis skriver ‘ett återkommande tema i den arabiska kvinnans historia’ ang sexslaveri. Värt att notera är att muslimska kvinnor var inte slavarna; det var kvinnor ur erövrade grupper. Ex.vis sexslavarna i haremen (ex.vis i det mer berömda Top Kapi i Istanbul under ottomanska riket) var kvinnor ur erövrade grupper, aldrig muslimska kvinnor. Grekiska kvinnor var mest eftertraktade. 2. Det faktum att täckta kvinnor var hedervärda och slavarna (inte bara sexslavarna) inte var det (därför fick de helt enkelt inte täcka sig (som de horor de var)) lever än idag där synen på västerländska, inkl svenska, kvinnor som, enligt vår klädkultur, inte täcker sig är att de är, helt enkelt, horor.

  Gillad av 1 person

 6. Staffan skriver:

  Intressant berättelse. Kan kompletteras med att det Osnanska riket är intressant. Innan de nordafrikanska områdena erövrades var riket närmast kristet till administration och rättskipning. Majoriteten av innevånarna var ju kristna. Osmaniseringen kom därefter efter hand.

  Gilla

 7. Vimsan skriver:

  Islamisk Fred:

  Att ifred kunna dela upp allt i svart och vitt.
  Alla oliktänkande är dödade eller slavar.
  Alla dåliga kvinnor fastkedjade, att göra vad man vill med.
  Alla bra kvinnor vandrar runt iklädda heltäckande påslakan.
  Ingen musik eller konst.
  Inga grisar eller hundar.
  etc.

  Detta låter ju helt underbart!!!
  Låt oss alla sträva efter detta!!!

  Gilla

 8. Janne skriver:

  Mohamed Omar kunde ta jobb som reseledare på Costa del Sol och guida turisterna som med stora beundrande ögon besöker t.ex Alhambra.

  Islam skulle då komma i en annan dager.

  Gilla

 9. Erik skriver:

  Inget samhälle någonstans har någonsin varit betjänt av muslimsk invandring. Inget. Har aldrig förekommit. Istället är det så att där det finns muslimer där skaver det. Alltid och överallt.

  Varför behöver islamofiler aldrig förklara sin böjelse?

  Varför kan muslimer bara slå uppåt, något som islamofiler och islamofober faktiskt är överens om?

  Gilla

 10. Rutger skriver:

  Det tragiska är att religionskunskapen i skolan har anammat det pladder om tolerans som Dario Fernandez-Morera vederlägger. Man har lagt upp undervisningen efter islammissionärernas riktlinjer. En lärobokskonsulent berättade för mig på en bokmässa i Gbg att en lärare i religionskunskap blev kontaktad av ett bokförlag för att skriva en lärobok i religionskunskap. Han tackade ja på ett villkor nämligen att få beskriva islam på samma kritiska sätt som kristendomen beskrivs. Förlaget hörde inte av någon mer gång.

  Gillad av 1 person

 11. Ola Byfält skriver:

  Ola Byfält
  Tack Mohamed Omar igen för dina alltid intressanta blogginlägg och nu din presentation av Dario Ferández-Moreras bok. Jag har själv läst den med stort intresse och fått ny kunskap om den islamska myten om Andalusien och dess ”guldålder”. En epok som muslimska apologeter lyfter fram som historisk sanning. Ett exempel på detta är ”The Islam Debate – Alan Craig and Anjem Chourday” på YouTube. Från och med 8:30 framåt säger Chourday att när Sharialagarna hade införts i Andalusien var samhället ”The most flourishing Part of Europe”! 52:16 framåt fortsätter denne dilettant att hävda att Spanien är ett fantastiskt exempel på att när Sharia var rådande var Andalusien det bästa och mest högstående samhället i historien. Han nämner myterna om den islamska astrologins och matematikens (algebra) vetenskapliga framsteg. Efter att ha läst Fernández-Morera inser jag att Chourdays påstående är ren smörja eller för att tala ”islamistiskt” taqiya (rätt att ljuga om det befrämjar islam). Till all lycka är mannen nu inom lås och bom för att ha talat för och legitimerat islamsk terror. Hamed Abdel-Samad har också han lyft fram Andalusienmyten i Der islamische Faschismus 2014, 86ff., men inte lika vederhäftigt som Fernández-Morera.

  Gillad av 1 person

 12. Rikard skriver:

  Hej.

  Christensens version av ‘Röde Orm’ hör hemma i komposten.

  Om Christensen velat göra sin sedvanliga serie – den han om och om igen gjort sedan åttiotalet – med sina sedvanliga ‘intellektella’ observationer kunde han ha gjort så istället för att åka snålskjuts på Frans G Bengtssons rockskört.

  Angående islam och dess kontakt med andra läror, seder och ännu ej förslavade folk räcker det med Koranen för att förstå vad det rör sig om.

  Skall man ändå travestera Bengtsson så kan man ju skriva en modern version. Den skulle kunna börja såhär:
  ”De kommo orakade män till Skåne…”

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla

 13. Kristina von Heland skriver:

  Jag bor i Spanien. Här diskuterar man bistert att muslimerna har drömmen om sin storhetstid. Reconquistan som sprids från moskeerna och i olika tal av ledarna. Det är drömmen om Alhambra och man vill återta Andalusien. Spanjorerna kallar det också för den trojanska hästen. Erdogan som ett färskt exempel säger till turkarna i Tyskland föd flera barn och ta över. Islam ökar inte pga nya anhängare utan av barnafödande, man föds in i religionen och som i alla sekter är det svårt att gå ur.
  På en del ställen här har man förbjudit total täckning av kvinnokroppen-den lokala ordningsstadgan
  Absurt är att i en del klosterskolor går muslimska barn-mammorna kommer och hämtar i slöjor, männen i kaftaner med den typiska mössan. De flesta deltar inte i extra aktiviteter för barnen av skojig karaktär, dans cirkus mm.
  Jag brukar kolla hur man beskriver Spanien i Sverige och tyvärr blir det inte många rätt vare sig inom politiken eller hur man ser på islam.
  Det är lite speciellt med Marocko, med Melilla och Ceuta och där blir det många fel i Sverige. Här redovisar man antalet,visar båtarna, beskriver vilket skick de är i. Flertalet är män. Vilken nation. Förra veckan var det algerier i en ranglig båt som kustbevakningen såg på radarn här.Polisen åker på allt efter Madridtågets sprängning då man vaknade till. Intressant att följa och att se vad allt leder till.

  Gilla

 14. Underdog skriver:

  Jag vill, som jag gjort förr, rekommendera läsning av den engelske historikern Tom Hollands bok ”In the shadow of the sword” som beskriver vad vi faktiskt vet om den muslimska erövringen av det kristna mellanöstern och nordafrika. Titeln kommer från ett till engelskan översatt citat ur koranen: ”The gates to paradise lie in the shadow of the sword”.

  Sedan är det en annan sak att min (och möjligen Hollands) uppfattning är att Islam är ett svar på erövrarnas behov av att skapa kontext snarare än orsak till erövringen. Man skall inte förvänta sig att s k ”islamologer” skall ta sig an uppgiften att se vad som är historiskt korrekt. Det skulle ta ifrån dem födkroken.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Islam är självklart erövrarnas försök till legitimering. Men eftersom erövringen av det Romerska riket misslyckades, så blev inte heller legitimeringen fullständig. I Kina såg det annorlunda ut. Där bildade erövrarna hela tiden nya dynastier utan egentliga medeltider. Här varade medeltiden i tusen år!

   Gilla

 15. Lasse Anckarman skriver:

  Vore intressant om författaren kunde redogöra för hur slaveri kunde förekomma när det är strikt förbjudet i islam. Mohamed Omar skriver:

  ”Profeten är den som bäst begrep hur Koranen ska tolkas eftersom det var han som tog emot den, och han tolkade ordet jihad som ett fysiskt krig där man dödar riktiga människor.”

  Var finns bevisen för detta påstående, herr Omar?

  Vidare:

  ”När Muhammed i haditherna, i berättelserna om hans ord och gärningar, talar om svärd menar han riktiga svärd. Han visade detta genom att själv leda härar av heliga krigare ut i jihad för att döda de otrogna, ta deras kvinnor som slavar och röva deras ägodelar.”

  Hur kan Mohamed Omar veta att profeten menade riktiga svärd och var finner man de oomkullrunkeliga bevisen för det sistnämnda?

  Historia är komplicerat och det tar tid innan distinkta och säkra slutsatser kan dras och det befängda påståendet att wahhabitiska IS bygger på Koranen och Muhammeds liv och lära är så anti-intellektuellt att man häpnar då det de facto motsägs av en enad front sunni- OCH shia-imamer:

  http://arabnyheter.info/sv/2016/10/06/wahhabism-and-islam-contradicts-each-other/

  En eloge till ANNAGUSTIN2@GMAIL.COM för genomtänkt inlägg om ekonomismen, dvs. banksystemet, som är det viktigaste av flera andra verktyg den moderna tidens slavhandlare använder sig av för att förslava inte bara människor, utan hela nationer och i slutändan en hel värld, precis som den bibliska profetian också föreskriver.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.