Sverige har blivit attackerat

Mohamed Omar

Jag är inte chockad. Jag är inte ens förvånad. För mig var attacken den 7 april väntad. Jag har varnat för detta i flera år.

Det är heller inte första gången vi blev attackerade av en jihadist. Den 11 december 2010 slog självmordsbombaren Taimour Abdulwahab till på samma gata, Drottninggatan, för att döda så många svenskar så möjligt. Tack och lov lyckades han bara döda sig själv.

Taimour ville hämnas på svenskarna för Lars Vilks Muhammedteckningar. Tio minuter före attacken skickades ett e-postmeddelande till Tidningarnas Telegrambyrå (TT) och Säpo. Meddelandet innehöll ljudfiler på både svenska och arabiska. I ljudfilerna prisar Taimour profeten Muhammed och utfärdar följande varning:

“Nu har islamiska staten uppfyllt vad de har lovat er. Vi finns nu här i Europa och i Sverige, vi är en verklighet, inget påhitt, mer vill jag inte säga om detta. Våra aktioner kommer att prata för sig själva. Så länge ni inte slutar ert krig mot islam och förnedrande mot profeten, fred vare över honom, och ert dumma support till grisen Vilks.”

Han riktar sedan en uppmaning till sina trosfränder att fortsätta döda européer:

“Och till slut och till alla mujahedin i Europa och i Sverige: nu är det dags att slå till, vänta inte längre. Kom fram med vad än ni har även om det är en kniv och jag vet att ni har mer än en kniv att komma med. Frukta ingen, frukta inget fängelse, frukta inte döden.”

Mujahedin betyder heliga krigare, de som krigare för upprätta, försvara och utbreda islams styre. Den islamiska stat som Taimour menade uppfyllt sitt löfte och fanns i Europa och i Sverige var terrorgruppen Islamiska staten i Irak, föregångaren till Islamiska staten (IS). Detta var alltså innan man utropat kalifatet.

Men det spelar inte så stor roll vilken organisation Taimour tillhörde. Det spelar heller inte så stor roll om 7-aprilsjihadisten sympatiserar med IS eller Al-Qaida. Det är inte IS och Al-Qaida som inspirerar jihadister. Det är istället läran om jihad, som finns tydligt formulerad i de islamiska grundtexterna, som har inspirerat IS, Al-Qaida och alla andra liknande terrorgrupper.

Betyder det att alla muslimer är terrorister? Självklart inte. Långt därifrån. Men det betyder att terroristernas tankar och handlingar är förankrade i islamiska grundtexter. De gör en rimlig tolkning.

För tittar man på profeten Muhammeds liv, och han är enligt Koranen en god förebild, så gjorde han just det som Taimour ville göra: han lät mörda sin tids Lars Vilksar. Visst, det skedde för 1400 år sedan. Men problemet är att dagens muslimska teologer inte har gjort upp med det här.

Imamer kan fördöma terroratacker, men de kan inte fördöma Muhammeds handlingar. De fortsätter att okritiskt framhålla honom som en förebild, som den bästa och ädlaste människa som sett dagens ljus. Och som ska följas i vår tid. Det går inte ihop.

Detta behöver påpekas efter varje jihadistattack, för att pressa imamerna att börja titta kritiskt på sin egen religion, sitt förhållande till Koranen och Muhammeds liv och lära. De har ett ansvar. Men få, om någon, vill ta det.

I Sverige finns till exempel en imam med rykte om sig att vara sansad. Jag tänker på Salahuddin Barakat i Malmö. Men hur sansad är han egentligen? I april 2015, vid ett möte på Islamic Center i Malmö, påpekade Mona Sahlin att imamerna har ett ansvar. Men Barakat höll inte med.

Sydsvenska Dagbladets rapport från mötet citeras Barakat. Han svarar med en motfråga: “Och varför ställer man inte samma krav på kyrkan att ta avstånd från Breivik?”

Det är den här attityden som är problemet. Man pekar finger mot andra. Jämförelsen är dessutom helt absurd.

Hur man än läser Nya Testamentet, upp och ner eller bak och fram, kan Breiviks handlingar kan inte rättfärdigas med Jesu budskap. Vad Islamiska staten gör är dock en rimlig tolkning av islams grundtexter. De försöker göra som Muhammed.

Breivik är en enstaka individ, fördömd och hatad av sina egna landsmän. Det finns ingen armé av breivikar, men det finns en global armé av taimourer, sådana som Taimour Abdulwahab. En av dem attackerade Stockholm den 11 december 2010, en annan den 7 april 2017. Jag vågar faktiskt göra en dyster förutsägelse: de kommer att slå till igen mot Europa och Sverige.