Maktens arrogans

Stefan Hedlund

Ett av den svenska migrationskrisens i särklass mest upprörande inslag är den utpräglade arrogans med vilken både myndighetspersoner och politiska makthavare möter allmänhetens högst berättigade oro och växande känsla av vanmakt.

Då Fredrik Reinfeldt efter valet 2014 tvangs lämna regeringsmakten, gjorde han det med en uppmaning till svenska folket att vi måste ”öppna våra hjärtan” för flyktingar. I mars förra året, då både regering och myndigheter talade om ett mottagningssystem i sammanbrott, valde han att iskallt raljera över konsekvenserna: ”Hur var det att fira jul i kollaps? Brann granen? Tog maten slut? Ramlade huset ihop?” Vi kan vara tryggt förvissade om att det inte fanns någon i Reinfeldts bekantskapskrets som tvingats uppleva något av detta.

Vid politikerveckan i Almedalen i juli 2016 valde Migrationsverkets dåvarande generaldirektör Anders Danielsson att gå samma väg. Trots att Sverige på goda grunder kunde hävdas befinna sig i den värsta samhällskris vi upplevt på decennier, valde han helt oblygt att utmana de församlade representanterna från landets politiska, byråkratiska och massmediala eliter: ”Hur många av er har fått det sämre? Hand upp!”

Så talar makten till andra medlemmar av samhällets eliter. I likhet med Reinfeldt kunde Danielsson vara lugn att ingen av de församlade skulle räcka upp en hand. De som minglar i Almedalen tillhör knappast dem som tvingats uppleva att maten tar slut.

För alla oss andra är det mycket svårt att inte uppröras över den totala brist på empati som här ådagalägges – med fattigpensionärer som skulle vara lyckliga över en extra hundring i pension, med ungdomar som inte kommer att kunna få bostad, med vårdbehövande som ser växande vårdköer, med invånare i förorter dit polisen snart inte vågar bege sig, med skolor som saknar lärare, och – inte minst – med alla de genuina flyktingar som har att se fram emot år av passivitet och i många fall våld och kriminalitet på asylboenden.

Detta är i sanning inte något att raljera över. Det är snarare frågor som borde placeras högst på dagordningen, och som seriös undersökande journalistik borde vara besatt av att belysa. Här finns många som har ansvar, och som på goda grunder är värda att ”hängas ut”. Men det beryktade ”drevet” går inte mot dem som har ansvar, utan mot dem som begär att ansvar skall utkrävas. Det är denna skyddande ridå av tystnad som gör det möjligt för ansvariga politiker och myndighetsföreträdare att fortsätta på den inslagna vägen, utan hänsyn till de kostnader man vältrar över på skattebetalare, och på utsatta grupper av befolkningen.

Vid sitt tal under samma politikervecka i Almedalen förklarade statsminister Stefan Löfven att i Sverige ställer vi inte grupp emot grupp. Det är ett häpnadsväckande påstående, som totalt ignorerar att all ekonomisk politik handlar om att göra prioriteringar, alltså om att just sätta grupp emot grupp: migranter mot fattigpensionärer, asylsökande mot kvotflyktingar, ”flyktingbarn” från Marocko mot svältande barn i Somalia, osv, osv.

Anledningen till att osanna påståenden av detta slag kan användas till att så effektivt blanda bort korten är att så stora delar av de etablerade medierna är med på tåget. Det har utvecklats en tyst samsyn som säger att varje kritik av migrationspolitiken som skulle kunna gynna Sverigedemokraterna skall undvikas. Detta har fungerat väl inom landet, men det har inte gått obemärkt förbi i vår omvärld.

Grannländer som Danmark och Norge har tröttnat på vårt uppblåsta moraliserande. De upplever att det är till följd av en djupt oansvarig svensk politik som även de tvingats införa gränskontroller, och de ser på svenska mediers och myndigheters försök att mörka det som sker på och kring flyktingförläggningar med en blandning av olust och direkt förakt.

En verklig vattendelare kom med Donald Trumps famösa uttalande om ”last night in Sweden”. Hans inhopp i debatten bemöttes inledningsvis med samma nedlåtande arrogans som brukar drabba inhemska svenska kritiker. Carl Bildt undrade i sitt allt mer bisarra twittrande vilket slags narkotika den amerikanske presidenten använder.

Men så kom kravallerna i Rinkeby, och plötsligt satte sig allt i halsen. Bilder kablades ut över världen av svenska kravallpoliser mot bakgrund av brinnande bilar. Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson fick in en artikel i Wall Street Journal, som hävdade att Trump hade rätt. Hur mycket utrikesdepartementet än försöker skyla över och förklara bort så är skadan redan skedd. Sverige har vunnit internationell uppmärksamhet som ett avskräckande exempel. Den stora frågan är om vi även skall behöva uppleva förnedring till rent driftkucku.

När Nigel Farrage kommenterade Trumps uttalande med att framhålla Malmö som ett ”rape capital of the world”, och hävda att svenska medier helt enkelt inte rapporterar om det som sker, fick han genast mothugg. I brittiska BBC förklarade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson iskallt att våldtäkterna faktiskt minskar i Sverige. En nyhetsorganisation som BBC låter sig dock inte hunsas, och hon tvangs snart att göra avbön. Andra utländska journalister kommer att följa upp, med egna reportage. Och de kommer att mötas av nya förnekanden.

En parallell man här frestas att dra går till den irakiske diktatorn Saddam Husseins ökände informationsminister ”Bagdad Bob”, som in i det sista hävdade att de amerikanska styrkorna var på väg att krossas. Skall detta verkligen behöva etableras som bilden av Sverige – Ylva Johansson som en svensk Bagdad Bob?

52 reaktioner på ”Maktens arrogans

 1. Anette skriver:

  Att veta eller tro att överheten vet bäst och att alla går i takt är en oskriven lag som sitter så djupt i den svenska folksjälen. Detta har sina fördelar och nackdelar. Nackdelarna är att det blir många ”knutna nävar i fickorna” och under lång tid nnan en förändring sker. Fördelarna är att landet och kanske hela norden har utvecklats till en mycket stabil region om man jämför med övriga delar av världen.

  Gilla

  • Erik skriver:

   En effekt av den i fickan knutna handen kan vara att plötsligt så smäller det. Hit men inte längre.

   När topplocket ryker för Nisse i Hökarängen kan utvecklingen bli kinetisk.

   Gillad av 1 person

 2. camiry skriver:

  Vilken förkrossande befriande text! Så tragiskt att det är symptomen på vårt lands undergång den beskriver så träffande.

  Håller dock inte helt med om att grupper ställs mot grupper: vi (alltså icke nyanlända) är knappast med i racet längre. Den nya gruppen bereds ett ointagligt försprång till varje pott och vi förväntas, som goda förlorare, gratulera till segern.

  Gillad av 1 person

 3. Johan Löfgren skriver:

  ”Maktens arrogans” är ett gångbart uttryck för ett blödande Sverige. Det känns som om Sverige håller på att ta självmord med politiker och msm i spetsen för konceptet. Arrogansen är liktydig med förnekelse och svek. Hur kan svenska politiker och journalister göra så illa mot svenskar och Sverige?

  Gillad av 1 person

 4. Bo Divander skriver:

  Stefan Hedlund lyfter fram Donald Trump som en sanningssägare i artikeln. Det känns litet väl magstarkt, en person som ,enligt egen utsago, går på intuition. Inte fakta alltså. Ofta citerar Trump Fox News, som i sammanhanget, hittade på en säkerhetsrådgivare vid namn Nils Bildt ( finns förövrigt titeln säkerhetsrådgivare i Sverige, låter amerikanskt). Nyhetskanalen tvingades senare göra avbön från sin vinkling av nyhetsrapporteringen från Sverige.

  Rent sakligt sett är det ingen hemlighet att Malmö har stora problem med olika typer av våldsbrott, ett faktum som är välkänt i Europa. Dessutom har staden fått ett dåligt rykte i Israel p g a attackerna mot judar under senare år. Politikerna i Malmö står inför stora problem och utmaningar och behöver stöd från regeringen. Det är därför djupt beklagligt och oacceptabelt om olika ministrar ägnar sig åt att förringa svårigheterna! Nu verkar det gå trögt för Trump på hemmaplan att få igenom inreseförbudet, så han kommer nog att ha fullt upp med att realisera den egna politiken och kommer inte att ha så mycket tid att recensera den europeiska politiken framöver.

  Gilla

  • Magnus Ström skriver:

   Däremot har vi inga problem med vår egen politik, vilket jag antar är anledningen till att Trump syns dagligen på våra nyhetssidor.

   Gilla

  • Jaxel skriver:

   Att mannen är en patologisk lögnare innebär väl inte automatiskt att allt han säger är fel. Krönikan handlar om reaktionen på uttalandet och inte om den som gör uttalandet.

   Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Aktivistiska domare i delstater med Demokratisk majoritet kan sätta käppar i hjulet!
   Åtminstone temporärt…

   Men de kan ej anses vara representativa för Federationen i sin helhet.
   Californien o Hawaii ÄR undantag, snarare än allmän regel!
   Men det skriver media inget om här i Sverige?

   Men vi skall vara glada för att Trump offrar lite tid på Sverige)
   A second opinion is crucial…
   Among all Fake News served to our Citizens)

   Gilla

  • Thor skriver:

   Tja, det var ju inte så att Nils Bildt uttryckligen uppgavs vara säkerhetsrådgivare åt den svenska regeringen. Eftersom han tydligen försörjt som säkerhetsrådgivare i USA till den som vill betala så är han väl det. Några osanna påståenden om tillståndet i Sverige kom knappast. Men msm såg sin chans att råma ”fake news”.
   I övrigt vill jag gratulera till Trump till hans förmåga att vara synsk.

   Gilla

  • Bart simpson skriver:

   Trump har vuxit fram som en reaktion på den fruktansvärda utopi och oförtjänt identitetspolitisk elitism som vänsterliberaler som clintons förstört världen med, man har byggt en politik som ignorerar alla basala sanningar, när man börjar stifta lagar efter vad hermafroditer vill kallas så avslöjas absurditeterna. Utan detta fullständiga misslyckande så hade Trump inte vunnit, även om jag hade röstat på honom om jag kunnat.

   Gillad av 2 personer

 5. MartinA skriver:

  Qu’ils mangent de la brioche!

  Tack för en jättebra artikel! Jag är visserligen inte övertygad om att etablissemangets agerande kan förklaras med motstånd mot SD. Eftersom SDs själva existens beror på etablissemangets övergrepp på folket.
  Också, media har gjort gemensam sak med etablissemanget även utomlands, se hur MSM betedde sig i det amerikanska preisdentvalet?

  Gillad av 2 personer

 6. Peter skriver:

  Under ett ”väckelsemöte” för flyktingar 2015 sade arbetsmarknadsministern Ylva Johansson ungefär så här: ”Sverige förändras i rasande takt och det är härligt att få vara med på resan!”

  Nu förändras knappast Sverige i ”rasande takt” i det bostadsområde på Kungsholmen där Ylva och Erik Åsbrink (som bland annat gjort tveksamma aktieaffärer och arbetat för den tvivelaktiga banken Goldman Sachs) var i färd med att försöka sälja sin lilla bostadsrätt på 303 kvadratmeter. Sossenoblessen nöjer sig förstås inte med en futtig bostadsrätt på, säg 150 – 200 kvadratmeter. Försäljningspriset låg på 22.5 miljoner – en nätt liten vinst på 16 miljoner efter att bostadsrätten inköpts för knappt 6 miljoner år 1999. Mäklare var den inte helt okände Fredrik Eklund. Bara det bästa duger för champagnevänstern.

  Däremot så förändras Sverige i rasande takt i många andra bostadsområden, där befolkningen företrädesvis röstar på de rödgröna …

  Gillad av 6 personer

 7. JAN BENGTSSON skriver:

  Nog tur att Sverige till sist hamnat i omvärldens fokus!

  Då blir det svårare att mörka inför vaet 2018!

  Frågan är HUR MÅNGA Bagdad Bob som vi har?

  Maktens TRUMPetare!

  Låt oss ge (S)tefan en lång skön, PERMANENT, semester!
  Fattigpensionär är han knappast…

  Gillad av 2 personer

 8. Jaxel skriver:

  Bäste Stefan!

  Tack återigen för en mycket välformulerad artikel. Jag har ett par kommentarer.

  Först ett misstag från din sida. Ett alldeles naturligt misstag. Du tycks ha hört samma sak som jag hörde när jag lyssnade på Fredrik Reinfeldts tal (i TV), nämligen att han sade att vi skulle öppna ”våra hjärtan”. Det förefaller som en så självklar formulering att man i förstone inte hör att han faktiskt säger åt oss andra, vädjar till svenska folket, att ”öppna era hjärtan. Fast det är just det han säger (1).

  Jag menar att detta återspeglar hur Reinfeldt egentligen tänker, man skulle kunna kalla det en freudiansk felsägning. Det är alltså helt i enlighet med vad du skriver att det är följande grupper (inte Reinfeldt själv) som skall öppna sina hjärtan: ”fattigpensionärer som skulle vara lyckliga över en extra hundring i pension, med ungdomar som inte kommer att kunna få bostad, med vårdbehövande som ser växande vårdköer”.

  Angående Anders Danielsson kan man med fog undra vad det är för människa. Han jämför sig själv med Winston Churchill och den fiktive president Barlett samt talar om sig själv i tredje person, se en längre intervju i DN (2). (Tyvärr bakom betalvägg). Fast varför skulle main stream media ifrågasätta honom!?

  1. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Öppna_era_hjärtan

  2. http://www.dn.se/nyheter/sverige/han-klarar-flyktingvagen-om-han-far-vara-sig-sjalv/

  Gillad av 2 personer

  • Eskil skriver:

   NI har fel båda två. Han sa SINA hjärtan.

   ”Jag kommer nu vädja till svenska folket idag, att ha tålamod med det som nu följer, att öppna sina hjärtan… etc.”

   Gilla

   • Jaxel skriver:

    Enligt Wikipedia, se min referens ovan, vädjade FR i sitt sommartal den 16 augusti 2014 till svenska folket att ”öppna era hjärtan”.

    Här är en länk till detta tal. Han vädjar mycket riktigt till svenska folket att ”öppna era hjärtan”. (Knappt 8’minuter in i talet.)

    Notera att FR i detta tal också benämner Sverige som en humanitär stormakt. (Lite tidigar i talet) Detta är alltså inget som Löfvens regering hittat på.

    Det tal du länkar till tycks vara ett annat tillfälle, möjligen i slutet av september samma år. Fast egentligen spelar den exakta formuleringen inte så stor roll det är ju fortfarande andra än han själv som skall öppna ”sina” hjärtan. Egentligen är det ju så att det bara bekräftar att det är andra än han själv som avses angående att öppna hjärtat. Det var således inget tillfälligt misstag – tvärtom tycks det vara välövertänkt enär samma synsätt återkommer.

    Gillad av 1 person

 9. Christer Carlstedt skriver:

  Jag var på väg att skriva att Ylva Johansson är värd en egen mässa.
  Det är hon ju inte.
  Riktigt hur jag skall krångla mig ur detta vete sjutton, men om någon till äventyrs uppfattar det som något positivt, så gör jag genast avbön.

  Den här damen har hävdat att vi måste skapa flera enkla jobb för att integrera migranterna.
  De här ”vi” inkluderar per definition henne själv. Faktum är att jag tror att Johansson på sin höjd kan åstadkomma ett enkelt jobb och då får hon anställa någon som kommer hem och brygger hennes morgonkaffe och eventuellt hjälper henne i badrummet med morgonbestyren.

  Jag är dessutom tämligen övertygad att Ylva Johansson knappast skulle värdera denna insats till mer än en hundralapp om dagen.
  Det finns inte en käft som försörjer sig anständigt på en sådan lön.

  Dessutom har Ylva inte fattat att denna typ av jätteenkla jobb redan finns i landet.
  Vi brukar kalla dem ”svartjobb”.
  Svartjobben har den lilla egenheten att arbetsgivarna inte tycker det är ens värt att betala arbetsgivaravgifter för insatsen.
  Nu vill jag inte påstå att Ylva Johansson inte skulle betala sin 50-lapp i timmen i arbetsgivaravgift. Hon har kanske bättre koll på det där med lappar som skall skrivas och betalningar som skall göras än Mona Sahlin. Vem vet.

  Socialdemokratin har historiskt hävdat att man skall kunna försörja sig på sin lön och göra rätt för sig.
  Nu börjar man tydligen tumma på detta alltmer.
  Jag får en obehaglig känsla av att det inte alls handlar om migranternas väl och ve utan mer om att hyfsa till arbetslöshetsstatistiken och på så sätt visa att den egna oförmågan i immigrationsfrågan inte alls är något problem. För när vi kommer till bottenraden så skall dessa människor fortfarande försörjas av den procentuellt allt mindre delen av befolkningen som har riktiga jobb.

  Konsekvenserna av misskötseln blir ju inte direkt mindre av att man ljuger i BBC.
  Däremot visar man upp för hela världen att man har blivit befordrad lång bortom sin kompetensnivå.

  Gillad av 7 personer

 10. Ulla L skriver:

  ” — fått det sämre”? Hur mäter man det? Och vad ska man jämföra med?
  Om jag tänker bara på ekonomin för pensionärer är dock en sak klar (dock nästan ingen som har förstått sambandet): så länge den inflyttande gruppen i snitt jobbar i mindre utsträckning och till lägre lön jämflört med gruppen infödda, sänks snittet för hela jobbkollektivet. Så har varit fallet sedan den ”lyckade” invandringen från Balkan och Sydamerika. Snittet påverkar bland annat inkomstindex som i sin tur påverkar pensionsbeloppet för ALLA pensionärer. Och pensionen kommer att fortsatt påverkas negativt av fler med låg lön och kortare yrkesliv. Detta går att läsa i en rapport från Pensionsmyndigheten.

  Gillad av 6 personer

 11. kim skriver:

  Som vanligt vill jag ge ett stort tack till Stefan Hedlund, som skildrar våra samhällsproblem med sådan glasklar skärpa.

  Våra politiker har under lång tid kommit undan med att dölja och förvanska verkligheten för svenska folket och tror därför att de kan lura resten av världen med samma knep. Det lyckas de inte med. Omvärlden visar nu att den inte låter sig förföras av tomma floskler eller kränkas av moraliska pekpinnar. Trodde Ylva Johansson att hon skulle komma undan med att leverera lögner till en av världens största nyhetsförmedlare? Eller var hon så okunnig om landets tillstånd att hon trodde på sina egna ord? Det spelar ingen roll vilket – båda alternativen är lika oacceptabla.

  Makteliten har länge ägnat sig åt att håna de delar av väljarkåren som velat ifrågasätta den officiella verklighetsbeskrivningen. Att våra politiker nu försöker förnedra resten av världen på samma sätt är en pinsamhet. Det fanns en tid då jag med stolthet kunde resa runt i andra länder och berätta att jag är svensk. Idag skäms jag för att göra det.

  Gillad av 7 personer

  • Anne-Hedvig skriver:

   Kall dem ikke ‘elite’! De er et moralsk korrupt maktetablissement, og 68’erne med vedheng har selv blitt de undertrykkerne de hatet i sin ungdom.

   Gilla

 12. Lasse W skriver:

  Makten är hejdlöst arrogant i Sverige. Det är bara något år sedan svenska regeringsmedlemmar läxade upp länder som Danmark och Polen. Det kan bara ske om man anser sig bättre än andra. Bättre i meningen modernare, progressivare och längre fram i utvecklingen. I Sverige har vi – uttrycket vi är centralt i berättelsen – befriat oss från all historisk barlast och skapat ett modernt lyckorike. Sverige som världens modernaste land och en förebild för andra länder.

  I kulissen står nemesis divina beredd att straffa den övermodiga och arroganta nationen Sverige. Det är bara att slå sig ner i soffan och betrakta skådespelet.

  Gilla

 13. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Det här med att leva som man lär har man visst glömt i Sverige. Det är ju allas lika värde som gäller men jag kan inte förstå hur man får det att gå ihop med att en del är så mycket värda att de ska ständig tillsyn av 6 livvakter. Och de som anser att vi ska klämmas åt när vi flyger åker själva privatjet till sina viktiga möten. Nu ska man även klämma åt dem som inte har råd att köpa Tesla och andra elbilar.

  Tandvården tycker jag är ett bra exempel, jag tror inte i längden man får acceptans för den situation vi har idag:

  Så här bemöts en fattigpensionär:

  Om du inte kan betala vid själva besöket får du en räkning. För den gäller samma villkor som för alla räkningar, det vill säga om du inte betalar kan skulden lämnas vidare till inkassobolag och så småningom till kronofogden. Till exempel kan du behöva betala själv om du redan får ekonomiskt bistånd eftersom socialtjänsten kan göra bedömningen att pengarna ska räcka även till tandvård.

  Så här bemöts en asylsökande:

  Asylsökande och personer som vistas i Sverige utan tillstånd, som fyllt 18 men inte 24 år har rätt till kostnadsfri omedelbar tandvård och tandvård som inte kan vänta. Asylsökande och personer som vistas i Sverige utan tillstånd, som fyllt 24 år har rätt till omedelbar tandvård och tandvård som inte kan vänta, men ska betala 50 kronor i patientavgift per besök.

  Gillad av 3 personer

 14. Erling skriver:

  Huvudet på spiken! Därför är jag övertygad om att representativ demokrati har spelat ut sin roll i vårt land. Det fungerar inte!
  Artikeln är en av otaliga illustrationer på detta.

  Jo, för den politiska adeln är det en dröm. Designa sina egna förmånliga premisser och sen utan minsta personliga ansvar utforma våra dito på en helt annan nivå, ljusår ifrån!
  Men ett spel för galleriet är det, inget annat. Och ett dyrbart sådant. Till glädje för aktörerna men knappast för publiken.

  Direktdemokrati däremot, det måste väl vara värt att pröva? Om det fungerar i ett litet alpland så varför inte här?
  En kommentar till samma förslag tidigare löd:
  – Politikerna kommer aldrig, aldrig, aldrig att lämna ifrån sig makten.

  Instämmer! Inte frivilligt! Men är vi svenskar världens mest mesiga folk?

  Borde generera åtskilligt i besparingar. Halvera riksdagen och sänka förmånerna till realistiska och rättvisemärkta förmåner. Skapa engagemang och delaktighet på ett helt annat sätt.
  Och en sak är säker – om det varit i funktion de senaste åren hade landets position nu varit en helt annan!

  Gilla

 15. Björn skriver:

  Apropå Reinfeldts arroganta raljerande; det kanske inte är så många julgranar som brunnit, men desto fler bilar, ”sinnen” och ”boenden”!

  Gillad av 1 person

 16. Johan skriver:

  Tack Stefan. Bättre kan dagens elände inte beskrivas. Sverige har utvecklat en djupt omoralisk KONSPIRATION mellan makten och media. Och jag som inte trodde på konspirationer…

  Gilla

 17. Klas Bengtsson skriver:

  Ett utmärkt inlägg. Synd att det behöver skrivas. Jag vill dock ge Reinfeldt cred för att han ställde grupp mot grupp när han öppnade sitt hjärta. Han sa faktiskt att hans migrationspolitik kommer att kosta så mycket att det inte blir pengar över till andra reformer. Men andra ord tyckte han att det var viktigare att ta emot 163 000 migranter 2015 än att t ex höja garantipensionen där garantipensionärer tvingas leva på dryga 7000kr/mån före skatt.

  Gillad av 3 personer

 18. 5ven55on skriver:

  Ja, jag håller med; de flesta av våra makthavare är djupt oanständiga människor, helt i avsaknad av medkänsla och heder. Vill bara lägga till en sak. Du skriver:

  ”– inte minst – med alla de genuina flyktingar som har att se fram emot år av passivitet och i många fall våld och kriminalitet på asylboenden.”

  I ännu större utsträckning de genuina flyktingar, kvinnor och barn, i flyktinglägren som inte får hjälp. På asylboendena finns många som slängt sina pass och ljugit om sin ålder. En stor majoritet är dessutom män.

  Gillad av 2 personer

 19. uppstigersolen skriver:

  Mycket bra beskrivning av den verklighet vi befinner oss i. Som en komplettering. På grund av ett stort inflöde av människor från andra länder till Sverige har bostadsbrist uppstått. Detta kan lösas på endera av två sätt: 1. Skicka hem de som inte ska vara här. 2. Bygg fler bostäder. Politiker och MSM är dock övertygade om att det finns en tredje väg. 3. Gör det dyrare för svenskar att bo genom att ta bort avdragsrätten för lån, höja fastighetsskatten, införa amorteringstvång. Passa även på att göra det väsentligt dyrare att ha en bil. Givet att arbetande svenskar accepterar det mesta som åläggs dem är det alternativ 3 som gäller.

  Gillad av 4 personer

 20. Janne skriver:

  De är både arroganta och så ljuder de. Hur var det med EUs lägsta nåvå på mottagande av migranter? På vilket sätt är det lägsta, det är fortfrande högst per capita i EU, det är yttre faktorer, inte Sveriges nya gränskontroller som gjort att antalet asylansökningar minskat i jämförelse med 2015. Lagen är inkonsekvet. Personer som inte har rätt att vistas i landet ges massa förmåner, skola och sjukvård. Personer som säger sig vara 15 är strafffia när de begått brott. Man klarar inte av att utvisa illegalla migranter och inte vill förbjuda tiggeri. Man accepterar svartjobb och arbetstillstillstånd säljs av arbetsgivare.
  Överheten kan inte få sparken när de missköter jobbet utan får sitta på elefantkyrkogården med bibehållen lön. Varför har en del förmåner som inga vanliga människor har?
  Nu blir man rånad och avtvingad kod till kortet vid bankomaten och knivhuggen också.

  Gillad av 1 person

 21. Jan Ahlström skriver:

  Hur kunde både Reinfeldt och Danielsson tro att ”granen skulle brinna, maten ta slut och vi skulle fått det sämre” på bara några få månader efter det att ”flyktinginvasionen” drabbade landet?
  Det är en längre process än dessa två verkar tro innan vi får det märkbart sämre men så småningom så skingras väl dimmorna även för Reinfeldt, Danielsson mfl och verkligheten ”ger dem fingret”.

  De här två tycks inte bry sig att det som tidigare generationer byggt upp nu brinner ner.

  ”Det tar sig sa mordbrännar’n”

  Gillad av 2 personer

 22. Jaxel skriver:

  Migrationsverket har tydligen sänkt prognosen för asylsökande. Därför har kommunerna getts möjlighet att ansöka om få sin kvot för 2017 minskad.

  Lunds kommun med socialdemokratisk ledning har beslutat om att ansöka om en minskad kvot (1).

  Samtidigt så kräver Lunds arbetarekommun i motion till partikongressen att Sverige snabbt skall återgå till en generös asylpolitik (2).

  Detta tycks följa den typiskt svenska modellen, d v s vi skall vara generösa bara inte jag/vi behöver uppoffra mig/oss.

  1. http://m.lund.lokaltidningen.se/lund-ber-om-farre-nyanlanda-/20170116/artikler/701219903/1236

  2. http://www.sydsvenskan.se/2016-11-27/skanska-socialdemokrater-vill-ta-emot-fler-flyktingar

  Gillad av 1 person

 23. Bromma1214 skriver:

  Ja att leva på garantipension 7300 före skatt, är inte lätt ,varje krona är viktig.Bävar för att tappa
  En plomb eller att glasögonen ska gå sönder.Pensionen ökar med 85kr nästa år.Tackar

  Gillad av 3 personer

 24. Helene Frick skriver:

  Jag börjar bli allvarligt orolig för hur Sverige och svenskarna ska klara sig fram till nästa val. Det känns som att varje dag kan vara den dag då en bomb (fysisk eller bildlig) kommer att brisera och fullständigt ödelägga landet och dess folk. Vi är i händerna på fullständigt inkompetenta och skrupelfria makthavare som dagligen förnekar, ljuger, mörklägger och förvränger hur verkligheten runt om oss ser ut. Folks upplevelser vs. etablissemangets beskrivning av vår omvärld är så långt ifrån varandra och skapar en känsla av att man håller på att bli schizofren. Håller vi på att bli massschizofrena i massutmaningarnas utopisamhälle? Jag har iofs länge betraktat våra makthavare både till höger och vänster med en rätt stor portion skepsis, men hade någon för 15 år sedan sagt vad som skulle ske idag och vilken idioti som skulle härska hade jag nog inte trott på det då. Men idag håller vi på att bli världens största dårhus och vi kan bara hoppas på att någon eller något kommer att rädda oss innan väggarna i detta samhällsbygget rämnar.

  Gillad av 2 personer

  • askenyggdrasil skriver:

   HELENE, jag håller fullständigt med dig. Sverige av idag känner man inte igen, då makten (politiker + journalister) kan ljuga, försköna och fullständigt förvränga verkligheten. Vi vanliga svenska lever i verkligheten, medan dessa två skrån lever i sin alldeles egen verklighet där de hela tiden skyddar varandra. Visserligen har detta pågått sedan 70-talet, men nu har det blivit extremt och därför mer skrämmande.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.