Att ta ansvar för landet

Stefan Hedlund

Statsminister Stefan Löfven talar mycket och gärna om betydelsen av att ”ta ansvar för landet”. Han har förvisso inte ensamrätt på detta. Fredrik Reinfeldt var under sin tid som statsminister minst lika pigg på salvelsefulla utsagor av liknande slag. Men nu är det Löfven som för tillfället huserar i Rosenbad, och som därmed i första hand bör uppmanas att förtydliga om han inser skillnaden mellan yvigt tal om att ta ansvar, och att faktiskt inneha ansvar. Det är nämligen inte riktigt samma sak.

Låt oss gå tillbaka till Stockholm den 6 september 2015, en tid som utmärktes av att en flodvåg av migranter helt okontrollerat sköljde in över vårt land. På Medborgarplatsen hölls en av många manifestationer till stöd för det gemene man då fortfarande kunde förledas att uppfatta som ömkansvärda ”flyktingar”. I denna samling uppträdde Stefan Löfven med det kanske viktigaste talet under sin tid som statsminister.

Han bjöd på en starkt känslosam uppvisning av moraliskt engagemang, och av krav på just ansvarstagande. Flyktingar är människor som alla vi andra, ”men som tvingas fly bomber med sina barn i famnen”. Alla måste ta ansvar. Ingen svensk kommun ”skall kunna smita undan”, och de europeiska länder ”som har sämst politik ska inte komma undan sitt ansvar”. Det hela var förenat med en varm känsla av moralisk överlägsenhet. Mycket snart skulle dock en iskall verklighet börja göra sig påmind.

En av de i särklass viktigaste insikter som förmedlats av migrationskrisen är att yviga politiska uttalanden faktiskt kan få konsekvenser, konsekvenser som kan bli fullständigt förödande. Svensk politik har blivit så totalt genomsyrad av ett slags moraliserande verbal inkontinens att insikten om att ord ibland faktiskt spelar roll för allt fler har blivit allt mer främmande. Retoriken har kommit att leva sitt eget låtsasliv, utan tanke på konsekvenser.

Löfvens tal på Medborgarplatsen legitimerade en uppsjö av likartade uttalanden, från horder av politiker och aktivister som inte ville halka efter i tävlan om att vara mest politiskt korrekt. Det fick två konsekvenser. Den ena var att ryktet om den välkomnande svenska inställningen till ”flyktingar” spred sig som en löpeld, till stor glädje för flyktingsmugglare som fick draghjälp i sin marknadsföring, och den andra att vi mycket snart skulle komma att stå mycket ensamma – i vår uppblåsta moraliska överlägsenhet.

Mycket har sagts om hur Angela Merkel under 2015 tog emot 1,1 miljoner flyktingar. Mätt i förhållande till befolkningen kom dock Tyskland först på sjätte plats. Enligt uppgifter från EU:s statistikmyndighet Eurostat tog Ungern emot hela 1 789 asylsökande per 100 000 invånare. Sverige kom på andra plats, med 1 667, och Österrike på tredje plats, med 1 027. Tyskland tog endast emot 587. Vår börda blev således tre gånger större än Tysklands.

De höga siffrorna för Ungern och Österrike kan förklaras av geografi, av att de låg i frontlinjen mot Balkanrutten och därmed ofrivilligt kom att drabbas. För Sveriges del finns ingen sådan förklaring. Stefan Löfvens regering provocerade aktivt fram en massiv ström av migranter, vars omfattning vi inte hade några som helst förutsättningar att ensamma ta emot.

Det var då det stod klart att få om några andra länder var redo att dela på det löfvenska ”ansvaret” som regeringen inte såg någon annan utväg än att göra en helomvändning under galgen, alltså att införa restriktioner, om än till tonerna av fortsatta moraliska fördömanden av alla de andra länder som inte ”tar sitt ansvar”. Stor skada var dock redan skedd.

Svenska skattebetalare kommer under lång tid framöver att tvingas acceptera att bära kostnader som redan skenat långt utöver vad någon kunnat föreställa sig, ens som ett skräckscenario. Migrationsverkets siffror för 2016 erbjuder en härvidlag skrämmande läsning.

Myndighetens kostnader för verksamhetsåret uppgick till 59 miljarder kostnader, till vilket kan läggas upplupna kostnader (främst fordringar från kommuner och landsting) om ytterligare 14 miljarder. Den samlade räkning man sänder till skattebetalarna uppgick således till 73 miljarder kronor, och då har vi inte ens börjat räkna på de långsiktiga kostnaderna av en misslyckad integrationspolitik, av parallella samhällen med extremt utanförskap, och av den ytterligare våg av migranter som är på väg i form av anhöriginvandring.

Som jämförelse kan nämnas att kostnaderna under 2016 för ”försvar och samhällets krisberedskap” uppgick till 49,3 miljarder, och att ”utbildning och universitetsforskning” fick 66,1 miljarder. Är det verkligen någon som tror att svenska skattebetalare, om de hade blivit tillfrågade, skulle accepterat att lägga mer pengar på migranter än på utbildning och försvar?

Liksom Stefan Löfvén har ansvar för att vi alla nu kommer att få bära en mycket tung skattebörda för att hantera migranterna, har han också ansvar för att svensk polis fungerar och kommer att fungera allt sämre. Utanförskapsområden och grov gängkriminalitet kan man inte bemöta med Rikspolischef Dan Eliassons dialog, korvgrillning och utdelning av armband. De ”flyktingbarn” som rekryteras in i dessa miljöer kommer aldrig att kunna integreras. De kommer i stället att kosta samhället mycket stora ytterligare pengar.

Allt detta är Stefan Löfvén, i sin egenskap av statsminister, ansvarig för, och i september nästa år är det riksdagsval. Det är då han kommer att märka skillnaden mellan att ha ansvar och att tala yvigt om att ta ansvar.

58 reaktioner på ”Att ta ansvar för landet

 1. Strix skriver:

  Vi inbillar oss att Batra bär det största ansvaret för nationens nuvarande tillstånd?
  Hon bidrog till en oblodig socialistisk statskupp 2014 (DÖ), iscensatt av Löfvens hejdukar.

  Gillad av 3 personer

 2. JAN BENGTSSON skriver:

  Låt (S)tefan få TA ansvaret september 2018!

  Att på valnatten få göra en exit a la Reinfeldt,
  smita med (S)vansen mellan benen!

  En lång skön semester, helst på permanent basis!

  För att vi aldrig mer skall behöva matas med dessa flo(S)kler!

  Gillad av 2 personer

  • cmmk10 skriver:

   Svetsarn tar ansvar:

   ”I veckan fick Sverige en ny myndighet med en så kallad särskild utredare – Delegationen mot segregation, som ska “bidra till att lyfta socialt utsatta områden och bryta strukturella segregationsmekanismer”.”

   Som sagt, vi betalar och kommer att få betala, mycket och länge. Sorgligt att vi inte kunde få ett bra liv, bara för att andra har det sämre. Var väl inte det här som våra förfäder jobbade för?

   Gillad av 1 person

 3. Jonas Bohman skriver:

  Tack för utmärkt krönika. Ni/vi andra ser för Guds skull till att sprida denna text i alla möjliga kanaler. Ser redan fram emot nästa krönika. Trevlig helg.

  Gillad av 1 person

 4. steffoth skriver:

  ”Svenska skattebetalare kommer under lång tid framöver att tvingas acceptera att bära kostnader som redan skenat långt utöver vad någon kunnat föreställa sig”

  Var för ska vi tvingas acceptera detta och dessutom att acceptera att bära kostnaderna för en mångdubbel anhöriginvandring? Det hela är fullständigt befängt och på något sätt måste ersättningsnivåerna ner radikalt – de nyanlända ska känna att det är bättre att bo i något annat land än i Sverige.

  Gillad av 10 personer

 5. Kent Forssgren skriver:

  ATT TA ANSVAR FÖR LANDET – ANN KINBERG GÖR DETTA – 21 GÅNGER.
  Lyssna på denna filmsnutt.
  Här hörs inga förslag till konkret handling; här rabblas bara ord.
  Till och med Sveriges Televisions reporter tar sig för pannan.
  Då har det gått långt utför med ansvaret för landet.
  .
  Anna Kinberg Batra vill ta ansvar, ansvar och ansvar

  Publicerades den 29 apr. 2015

  Gillad av 2 personer

 6. Christer Carlstedt skriver:

  Ansvar är ett lustigt ord tycks det, som våra styrande antingen inte begriper innebörden av eller möjligen försöker förändra betydelsen av i sitt ”newspeak”.

  Man kan ”ta”=”påta sig” ansvar för något man ser behöver göras, vilket då är helt frivilligt, men i den ansvarstagandes intresse av någon anledning.

  Man kan även ”anta” ett ansvar, men då har man blivit ombedd att göra det och haft möjligheten att även avböja.

  Man kan även ”ha ansvar”, dock först sedan något av ovanstående har inträffat och man har uttalat att man är villig att acceptera ansvaret.

  Nu har då två statsministrar på raken påstått att ”vi i Sverige har ett ansvar” för den så kallade flyktingströmmen.
  Det är rent och oförfalskat skitprat! Inget annat!

  Först konstaterar jag för egen del att jag inte på det minsta vis känner mig delaktig i att en tråkig situation, där vissa människor tvingas byta boplats, har uppstått. Ansvaret skall i så fall utkrävas av de som orsakat eländet. Intill dess att så sker kan möjligen andra av rent medmänskliga hänsyn välja att temporärt hjälpa till.

  Våra statsministrar har därutöver tagit sig orådet före att säga att ”vi” har ett ansvar.
  När man säger ”vi” så ingår man själv rent språkligt i en grupp på minst två personer. Vilka de andra förutom jag själv är får nog preciseras om alla som hör budskapet skall förstå.
  Grundmeningen blir hur som helst att ”vi” är ett gäng som uppfyller kriterierna för ansvarstagande enligt styckena 2-4 ovan.

  Ett antal personer, däribland vissa prominenta inom nöjesbranschen, har instämt i klang och jubelkören och orerat vitt och brett om ”vårt” ansvar, så man får väl då anta att dessa känner sig manade att ge sina bidrag, även om misstänksamme jag mera tror att det handlar det handlar om gratis PR.

  Det talas ganska mycket om politikerförakt. Det kanske inte är så märkvärdigt. Först har de sett till att de inte kan hållas ansvariga för vad de hittar på i tjänsten, trots att det faktiskt är ett ansvar de påtagit sig genom att ställa sig till förfogande för respektive uppdrag.
  I frågan om migrationen har de därutöver tagit sig före att belasta svenska folket med ett ekonomiskt ansvar som de aldrig har getts mandat för. Det är till yttermera visso inte ens ett engångsbelopp. De har intecknat även mina barns och barnbarns inkomster, för något som inte har med landets drift och skötsel att göra.

  Man skall kanske inte vara förvånad över att man hamnar i en shitstorm, när man därutöver försöker luta i svenska folket att de har ett ansvar för politikers tafflighet.

  Gillad av 10 personer

 7. oppti skriver:

  35 000 ensamkommande huvudsakligen från Afghanistan vittnar om behovet av hjälp och vår oförmåga att sätta gränser för var hjälpen skall ske!

  Gillad av 1 person

 8. annagustin2@gmail.com skriver:

  Ingen frågade oss…lika lite som när Sverige övergav sitt nationella försvar och som Tolgfors liksom i förbifarten meddelade att nu hade Sverige ett internationellt försvar. Kvack! Man trodde inte sina öron…VAD betyder det? Vem ska vi försvara då?
  Ingen frågade heller oss om vi ville börja bekosta skickande av soldater till andra sidan jordklotet? För att göra VAD? Vi får bara betala.
  Det måste vara fullkomligen uppenbart för alla självtänkande människor att vi inte längre kan ha sådana politiska företrädare. Nu 2018 har vi ändå möjligheten att bestämma oss för att börja bygga ett nytt demokratiskt/politiskt system. Inte parti utan SYSTEM. Vi måste införa ett rejält mått av direktdemokrati för att kunna återfå kontrollen över våra skattepengar och därmed våra liv.

  Gillad av 1 person

 9. thojak skriver:

  Om en näringsidkare tagit ‘ansvar’ på samma sätt som Löfvén (etCons) gjort och fortsatt gör hade konsekvenserna blivit omfattande; grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott, grovt osant intygande, m.m. Fängelsestraff om flertal år samt livstids näringsförbud.

  Hur konkret ställa dessa samhällsletala personer till oomkullrunkeligt ovillkorligt personligt ansvar ?

  Gillad av 9 personer

 10. Heraldikern skriver:

  Ja, det är märkligt hur Sverige har en sån överskottsekonomi så det skulle ha blivit över 73 miljarder över om vi inte hade släppt in flyktingarna 2016! Och det är märkligt att vi inte har råd att ta ett större steg för pensionärernas för höga skatt än 2 miljarder, när vi fått ett överskott på 40 miljarder förra året! Undrar om man verkligen är riktigt uppriktig och om man verkligen har viljan?

  Gillad av 3 personer

 11. Hortensia skriver:

  ”Är det verkligen någon som tror att svenska skattebetalare, om de hade blivit tillfrågade, skulle accepterat att lägga mer pengar på migranter än på utbildning och försvar?”

  Nej, Stefan Hedlund, det är det nog ingen vettig människa som tror. Särskilt inte nu, när konsekvenserna av migranters analfabetism/bildningsoförmåga/kunskapsförakt i kombination med en utopisk multikultilagstiftning, är alldeles uppenbara.

  Särskilt inte nu, när vi inser, att ingen egentligen vet vilka alla dessa masshitresta, unga, starka, muslimskt ”uppfostrade” utlänningar är – förutom det i särklass största, reella hotet mot vår egen säkerhet, demokrati, jämlikhet och kulturellt kristna, västerländska livsstil.

  Gillad av 11 personer

  • Hortensia skriver:

   ”Förutom att man i Sverige faktiskt inte vet
   1) vilka man släppt in i landet
   2) vilka man beviljat uppehållstillstånd och försörjer och förser med bostad, utbildar, ger sjuk- och tandvård etc,
   så är det också så att man
   3 inte vet hur gamla de påstått minderåriga är som man genom åren låtit ange ålder utan att styrka den och utan att göra åldersbedömningar ens när man kunnat misstänka eller vara övertygad om att personen är äldre. Ibland rentav mycket äldre.

   Jag undrar alltså vad den svenska regeringen, riksdagen och det svenska folket har för beredskap när de ensamkommande asylinvandrade som de senaste 10, 15 åren sagt sig vara 17 år vid ankomsten, men i själva verket var 20, 24, 28, 32, 36 år eller äldre, närmar sig pensionsåldern och kommer att kräva att få korrigera sin ålder?”

   http://meritwager.nu/allmant/och-vad-hander-nar-alla-hitkomna-barn-som-angett-aldrar-som-varit-tio-ar-eller-mer-under-deras-faktiska-alder-blir-aldre/

   Gillad av 5 personer

   • Christer Carlstedt skriver:

    Nuvarande, eller kanske snarare folk av samma skrot och korn som nuvarande partigängare kommer att säga: ”Oj då! Då måste vi ju ändra i folkbokföringen så att Du får Din rättmätiga (:D ) pension” .

    Gillad av 1 person

 12. Tomas B skriver:

  En lysande vidräkning med Lövens miserabla insats, liksom det övriga svenska politiska etablissemangets godhetsposerande inkompetens. Vi är för övrigt många som gör denna politiska analys och som helt har tappat förtroendet för politikerna.

  Finns det några tecken på tillnyktring? Knappast. Nu senast har vi t.ex. fått ta del av Annie Lööfs bisarra dödsdans på estraden. Det är bara att konstatera att vi styrs av en uppsättning s.k. ”ledare” vars gärning i huvudsak består i att förskingra det sociala och ekonomiska arv som vi fått av generationer av förfäder som en gång byggde vårt land.

  Gillad av 8 personer

 13. Bo Svensson skriver:

  ” Är det verkligen någon som tror att svenska skattebetalare, om de hade blivit tillfrågade, skulle accepterat att lägga mer pengar på migranter än på utbildning och försvar?”

  När vi är beredda att ta ansvar, skall vi återkräva den direkta makten över våra skattemedels fördelning över angelägna ändamål. – Jag förstår inte den lama responsen jag fått på detta förslag som skulle innebära en drastisk fördjupning av demokratin i betydelsen individens makt över sina angelägenheter och makt över våra gemensamma angelägenheter.

  Gilla

 14. Thomas Ek skriver:

  Så länge vårt befintliga Public Service tillåts vara kvar kommer medborgarna inte observera skillnaden mellan att Ha ansvar och att tala yvigt om att Ta ansvar. Jag föreslår därför; – Lägg ned vårt nuvarande Public Service och ersätt det med ett Public Service som fungerar.

  Gillad av 4 personer

 15. Erik Sandewall skriver:

  Visst är det sant att det kommande riksdagsvalet blir ett tillfälle att utkräva ansvar för det som har skett, i linje med vars och ens bedömning av det skedde. Men problemet är bara att hitta *något* politiskt parti som är berett att ta ansvar för den situation som nu har uppkommit, vilket kräver att det partiet måste ha en klar och realistisk analys av situationen och en tydlig handlingsplan för hur den ska bemötas, särskilt vad gäller en handlingsplan för integration. Inte ens SD har en sådan plan vad jag förstår: det räcker inte att bara säga att man ska stoppa invandringen och att de nyhitkomna ska förmås att bli svenskar i största möjliga utsträckning. Ja, men hur ska det gå till rent konkret? En ny kulturpolitik är kanske ett litet steg på vägen, men det räcker inte långt. Handfallenheten i de politiska partierna är förskräckande.

  Gillad av 2 personer

   • Erik Sandewall skriver:

    Du skriver ‘repatriering och assimilering’ – jovisst, men repatriering av alla som befinner sig i utanförskapsområden är uppenbarligen inte realistiskt, utan det löser i bästa fall en del av problemet. Och vad gäller assimilering: det är inte någon lätt uppgift, och min kommentar gällde att *inget* av våra partier har något sammanhängande begrepp eller någon strategi för hur det ska gå till.

    Gillad av 1 person

  • Hovs-svartaste-hallar skriver:

   Läs Tino Sanandajis bok ”Massutmaning”. Han har en del förslag som eventuellt kan vara användbara. Men egentligen är problemet vid det här laget redan olösligt anser jag.

   Gillad av 1 person

   • cmmk10 skriver:

    OT

    Vänta gärna på kommande ljudbok. Ryktet säger att arbetslöse Lars Ohly skulle ha fått erbjudandet att läsa in den – blir nog en lätt surrealistisk upplevelse i så fall. 😉

    Gillad av 1 person

  • JohLan skriver:

   Enkelt. Eftersom den överdrivet generösa välfärden i Sverige drar till sig huvudsakligen”fel” sorts migranter så är det bidragsträsket som måste dräneras, och helst helt torrläggas för icke medborgare.
   – Drain the swamp!

   Gilla

 16. Björn skriver:

  Dessutom påstår ansvariga inom regeringen, nu så här efteråt, att INGEN kunde förutspå invasionen, förrän det ”plötsligt” började välla in folk i Malmö! En regering, som tillsammans med föregående, gjort precis allt för att så skulle ske! Litade de inte på sin egen ”lock-politik”, och hur kunde hundratusenentals människor ”obemärkt” ta sig upp genom Europa och ända fram till Sveriges gräns? Men tur för oss ändå, att inga andra länder ”tog sitt ansvar” , så vi fick alla ”vinst-lotterna” själva! (OBS! För säkerhets skull; sista raden är ironi!)

  Gillad av 6 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Enligt Johan Westerholm/ledarsidorna.se var det uppenbart vad som skulle ske!

   Två månader i förväg visste Regeringen vad som var på väg!

   När vårt ERBJUDANDE stod ut mot övriga länder, VALDE MAN Sverige!

   När man ej längre flydde för sitt liv, i Tyskland e Danmark)

   Gillad av 2 personer

   • Björn skriver:

    Så klart visste de ansvariga månader i förväg vad som väntade! Alla andra påståenden är bara genomskinliga efterkonstruktioner från den naiva, handlingsförlamade, ”feministiska” och, i allt väsentligt, MP-styrda regeringen! Jag tror många av de som visste, faktiskt såg fram mot att få brösta upp sig och riktigt skylta med sin ”godhet”!

    Gilla

  • MartinA skriver:

   SDaren som föreslog att militär skulle försvara gränsen mot horderna som närmade sig tvingades avgå som nämndeman och SDs partiledning tog avstånd från henne.

   Gilla

 17. Bengt skriver:

  Vi som i likhet med Stefan Hedlund inser det ohållbara med den nu förda politiken, särskilt vad gäller immigrationen och multikulti, måste ge vår röst i kommande riksdagsval största möjliga tyngd. För alla ansvarsfulla väljare gäller att bestämma sig för vilket parti som är bäst, eller snarare minst dåligt att styra landet.
  På ett gungbräde väger man mest om man sitter längst ut. Så – även om jag inte till 100% gillar SD eller Medborgerlig Samling kommer jag att lägga min röst på något av dessa partier. Annat förefaller mig helt uteslutet!

  Gillad av 2 personer

 18. David skriver:

  Kommer dessa tankar att kunna mogna till insikt hos den stora ängsliga medelklassen fram till 2018? Eller kommer vi återigen att få se hur ängslan tar överhand? Man lägger sin röst på de partier som pladdrar mest idogt om att ta ansvar utan att erkänna att de redan har fullt ansvar för det som skett. Vår situation är redan så elakartad att det inte längre går att dutta med små steg hit eller dit. Var finns de politiska ledare som vågar stå upp och säga detta med vetskap om att MSM kommer att kasta sig över dem. Och var finns de journalister som vågar gå emot den röda infantilitet som MSM inkarnerar. Tack och lov så finns det insiktsfulla och frihetliga öar i vårt land. ”Det Goda Samhället” är en sådan ö i dumhetens rike! Tack Stefan och Patrik!

  Gillad av 4 personer

 19. Lennart Bengtsson skriver:

  73 miljarder blir 7300 kr/ svensk eller ca 600 kr/månad. Begränsar vi det till alla de som kan försörja sig på sin lön och sin pension så blir det säkert minst det dubbla med resultatet att ännu färre kommer att kunna klara sig själva. Så varje svensk bör därför fråga sig vad får jag för detta? Hur mycket bättre blir Sverige/ har Sverige blivit jämfört med grannländerna som ändå tog ett rimligt ansvar? Och vad skall man säga om de partier MP, FI och kanske C som helst vill gå tillbaka till politiken under hösten 2015? Hur tänker dessa människor som röstar på dessa partier? Men dessa partier avser kanske att lägga ned försvar och polis helt?Tänk om de ändå kunde förklara hur de tänker för alla oss andra? Vad är det som vi inte vet eller inte har förstått?

  Mitt svar kan bara vara att de var så imponerade av bröderna Grimms saga om ”Bord duka Dig” att de forfarande tror på den.

  Gillad av 1 person

  • Anders skriver:

   7300 per invånare är ju bara de direkta kostnaderna i statsbudgeten. Sedan har vi alla de indirekta kostnaderna som rättsväsende, skola, sjukvård mm, och så försörjningsstödet som ligger på kommunerna. 30 000 per invånare och år, eller 40 000 per svensk, är betydligt närmare sanningen.

   Gillad av 2 personer

   • Hovs-svartaste-hallar skriver:

    300 miljarder per år — det stämmer bra med den siffra jag kommit fram till.

    Dessutom stiger summan hela tiden eftersom det ständigt kommer fler ”nya svenskar” med allt sämre förutsättningar att någonsin bli självförsörjande.

    Gilla

 20. Erik skriver:

  Så sant, så sant, men när politik har blivit att posera och den som uppfattas som den bästa (åtminstone valda) politikern är den floskelrobot som tycker, känner, tror och upplever mest, vad är att vänta? Ingen ordinär politiker av idag har kapacitet att föra ett resonemang eller göra avvägningar och därav dra konsekvenser, man låtsas som att politik inte är att ‘ställa grupp mot grupp’ (politikens essens!) och därmed att välja och välja bort, utan man är istället (på fullt allvar!) för allt gott och emot allt ont. Flosklerna bara sprutar. Månne det är det som kallas värdegrund?

  Gud hjälpe oss.

  Gillad av 3 personer

 21. Hwessinx skriver:

  Man får hoppas att Löfvén tvingas uppleva skillnaden du alluderar till i sista stycket.

  Jag börjar dock bli litet orolig för att det pågår ett uppror i det tysta där bl.a. åtskilliga enskilda ”Upprop”, Advokatsamfundet och inte minst Migrationsöverdomstolen motarbetar de rätt försiktiga förslag till införande av striktare lagar (t.ex. åldersbestämningar och avvisningar) som trots allt pågår. Vi är långt ifrån en lösning som inte kommer att belasta samhället med fortsatta jättekostnader.

  Tack för en fin sammanfattning.

  Gilla

 22. Anders skriver:

  Tolv år efter att invandrare (flykting eller anhöriginvandrare) kommit till Sverige så arbetar ca 60-70% av dessa. Efter 13 år lever ca 40% av invandrare på socialbidrag eller a-kassa. Detta enligt SCB. Det kommer bli dyrt för många små kommuner ute i landet som har stor andel nyanlända och skatten behöver höjas! Förmodligen blir det samma personer som agiterade för mer invandring som om några år kommer skrika sig hesa om att skatten drabbar de fattiga.

  Gillad av 2 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Arbetar minst en timme/vecka enligt definitionen)

   Vad är genomsnittsarbetstiden?

   Många egna företagare långt mer,
   andra i huvudsak bidragstagare avsevärt mindre…

   Gilla

 23. Hovs-svartaste-hallar skriver:

  Exakt så är det ja. Och denna vansinnespolitik är ingen tillfällig nyck av makthavarna utan är bara det senaste i en migrationspolitik som inleddes redan under Olof Palmes tid som statsminister. Det var denne Palme som talade sig varm för hur Sverige borde ta emot ”flyktingar” som en handling av ”solidaritet”.

  Vid samma tid spreds även en propaganda om ”mångkultur”, hur Sverige skulle gynnas av ”mångfald” och vi därför borde uppmuntra invandring från andra kulturer. Då skulle vi bli så att säga ”kulturberikade”. Riksdagen beslöt lydigt om detta 1975, att landet numera skulle vara ”mångkulturellt”

  De förödande konsekvenserna av dessa beslut har gradvis uppenbarats, och blivit allt svårare att dölja. Numera har runt ett av tre nyfödda barn i Sverige utländsk bakgrund och i somliga kommuner har invandrarna majoritet.

  Kostnaderna för dessa invandrare är svåra att uppskatta exakt, men det rör sig om flera hundra miljarder kronor per år, vilket innebär att kanske TJUGU PROCENT av hela Sveriges skatteintäkter sugs upp av invandringens kostnader! Migrationsverkets utgifter på runt 70 miljarder är bara en mindre del av allt detta; den största posten lär vara socialbidrag och diverse liknande utgifter för att försörja dessa oftast bidragsberoende personer.

  Till det kommer den kulturella förstörelsen av landet.

  Och det värsta är att en stor del av svenskarna fortfarande gör sig blinda och döva för detta förstörelseverk. Det är som om Sverige vore ockuperat av en främmande makt medan många svenskar vägrar erkänna att en sådan ockupation ens existerar.

  Gillad av 7 personer

 24. carl-eric bohlin skriver:

  De framtida kostnaderna och därmed utmaningarna kommer att bli enorma. Till exempel lär det finnas 318.000 anhörigärenden att behandla. Frågan är väl vilka partier som med tanke på problemen är intresserade av att ha ansvaret. Ett parti som redan abdikerat är centerpartiet som genom att ta över MPs
  invandringspolitik gjort sig omöjligt.

  Gillad av 2 personer

 25. Stig Demker skriver:

  Jag har länge frågat mig när debatten om att utkräva ansvar för dessa sanslösa beslut skall börja. Intill denna dag är det enda politiker har fått göra efter sina beslut att avgå – utan efterräkningar. Det är orimligt att man skall kunna orsaka landet så stor skada som nu har skett och sedan bara avgå med en fet pension under många år.

  Gillad av 3 personer

 26. Johan skriver:

  Klart och tydligt skrivet!
  Jag har känslan att nästan alla asylsökande ljuger. I stort som smått. Om det stämmer att omkring 90% saknar ID-handlingar är min känsla nog befogad.
  Varför utvisar vi inte de som inte har ID/pass direkt? Via internet skulle alla emigranter omedelbart känna till detta. Flyktingströmmarna skulle avta.
  Vi får ett sjukt samhälle där en stor andel människor inte är det dom säger sig vara.
  Notera att inte ett enda kritiskt grävande reportage gjorts angående de afghanska ”barnen”. I min mors lilla smålandska stad huserar sedan några år tillbaka ett stort antal sådana ”barn”. Inte en enda ser ut som ett barn. Jag lovar att alla dessa afghanska män vet hur gamla de andra ”barnen” är. Denna extremt djupa omoral…Att de unga männen alla ljuger…Ja, jag undrar hur deras snack går…Fan vad korkade svenskarna är…(undrar vad dumsnäll heter på dari, hasarernas språk).
  För mig som svensk, där ärlighet värderas högst, blir jag alldeles kall inombords när jag vet att nästan alla dessa afghanska män utan bekymmer bedrar alla i den lilla svenska staden…Jag tror inte att förtroende kan upprättas…Från svenskarnas sida, alltså.
  Folket i staden muttrar och knyter näven i fickan. I 2 år har de fått bo i stadens finaste K-märkta hotell. Föräldrar oroar sig för sina döttrar…Moderat eller socialdemokrat spelar ingen roll. Folk talar nu öppet om vansinnet. SD skulle kunna ställa upp med skyltdockor och ändå få massor med röster…Det sjuder inte längre i Sveriges småstäder. Det kokar…

  Gillad av 2 personer

  • Tanten_2 skriver:

   För några år sedan läste jag några av Migrationsverkets ”årsredovisningar”. Redan innan den stora migrantströmmen stod det där att 95% inte hade några id-handlingar. Jag har känt mig förbryllad över att det sedan kan komma anhöriginvandring. Hur vet man vilka anhöriga en okänd person har?

   Gilla

 27. Mikael Steinwall skriver:

  Politisk retorik 2017:
  ”Vi har varit väldigt tydliga med att vi är tydliga”
  ”Det är en utmaning att vi har många utmaningar”
  ”Mitt ansvar är att ta ansvar för landet”
  ”Det är inte hållbart, det är ohållbart”
  ”Den Svenska Modellen gäller, den har inte slutat gälla”

  Gilla

 28. Erik Sandewall skriver:

  Till frågan om den ensamkommande ungdomarnas ålder: För något år sedan hade jag ett samtal med en student från Pakistan som berättade att i hans land gör man sin registrering som medborgare när man uppnått vuxen ålder (18 år tror jag det var), och alltså inte vid födseln, men att det är mycket vanligt att man väntar några år extra så att man registrerar sig för en lägre ålder än man faktiskt har. Varför? – jo skälet är att för många statliga anställningar finns det en åldersgräns så att man kan bara ifrågakomma för sin första anställning om ens ålder är högst X år. Därför ökar man sina chanser i livet genom att registrera sig för en för låg ålder.

  Det här är bara uppgifter från en person, men det vore intressant att få det bekräftat. Om det är sant så blir det ju än mer begripligt om asylsökande från den delen av världen använder samma metod hos oss.

  Gilla

 29. Per Eriksson skriver:

  Bra skrivet – men Alliansen är lika dåliga och var dessutom ansvariga för upprinnelsen, hoppet är borta och nu får vi se en utvandring av unga produktiva svenskar samt välbeställd medelklass.

  Gillad av 1 person

 30. Folke Lidén skriver:

  Tyvärr är ”flyktingkrisen” hösten 2015 mer eller mindre glömd av 7-partiet. ”Flyktingkrisen” var ju aldrig något annat än en PR insats av PK folket, inklusive landets Statsminister/Statsministrar.
  Nu bubblar det av missnöje i MP, C, S, L och Kommunisterna. Den generösa politiken måste snarast återställas, ropar man i kör.
  Sannolikt behöver inte de goda migrationsaktivisterna oroa sig.
  Vi kan vänta oss en massiv anhöriginvandring och även asylsökande som tar sig hit. En rimlig gissning är ca 100000 PUT per år, minst, till och med 2020.
  Om Turkiet vrider på kranarna och de som sitter fast i Grekland och Italien tillåts passera norrut mot Sverige – Då kan ”flyktingkrisen” 2015 komma att te sig som rätt oförarglig.

  Framtidsscenariot för Sverige kan endast beskrivas om rå-dystert!
  Det största problemet är att valet 2018 inte kan råda bot på situationen.
  Den galna idén om att Sverige är en humanitär stormakt med obegränsad förmåga att ta emot lågutbildade människor från länder utanför Europa har, under 30 år, spridit sig djupt ner bland befattningshavare (även på låg nivå) i stat och kommun.
  Hur röstar man bort det ?

  Gilla

 31. phnordin skriver:

  Utmärkt information, men tragiskt att se hur landets ledare misskött sina uppdrag. Har svårt se hur ekonomin skall hämta sig efter efter en chock som denna. Det hjälper inte att erkänna sig naiv.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.