Tankar om trollkarlar på de sociala näten

Lennart Bengtsson

President Trump har det inte lätt dessa dagar. Hans förtroendesiffror har sjunkit till 37 procent. Redan vid presidenttillträdet för två månader sedan var siffrorna låga med 45 procent och sannolikt bland de lägsta siffrorna för en amerikansk president under den tid som gallupinstitutens undersökningar har funnits.

Det är emellertid ingenting mot hans förtroendesiffror i Sverige som för någon vecka sedan låg på 20 procent och för kvinnor med vänstersympatier ännu mindre och sannolikt i intervallet 2-5 procent. Så president Trump får glädja sig åt att han inte är ordförande för vänsterns kvinnoförbund för då skulle han ha det vida värre än han har det i dagens USA. Då skulle det verkligen osa katt för presidenten.

Som en avlägset befintlig observatör är det inte lätt att blicka igenom dagens mediala dimmor där vi i allt större utsträckning är utelämnade åt magiska makters manipulation av våra sinnen. Statsministern har gått ut med en allvarlig varning i god tid inför nästa års val att vi kommer att utsättas för den hemskaste och mest utstuderade propaganda skapad av hotfulla och illvilliga främmande makter som vill driva oss att välja fel parti. Vi kan inte ens förlita oss på vårt eget förnuft och vår egen tankeförmåga i en tid då vi kan komma att dränkas av allehanda alternativa sanningar! Hur skall vi kunna motstå detta. Bevara oss Herren Gud inte minst för dagens alla otillförlitliga nätbloggar!

Statsministern vill säkert helst att vi förlitar oss på hans eget parti som så länge det funnits del alltid har kunnat leda det stackars hjälplösa och missinformerade svenska folket den rätta vägen. Om vi skulle höra något oförmånligt om någon minister – som nyligen om stackars lilla Kuhnke som tyckte Umeå vars så alldeles fantastiskt duktiga med de hemvändande IS-krigarna – så var detta säkert Putins trollkarlar som var i farten och tutade i oss alla att Umeå inte hade några hemvändade IS-krigare och att ministern faktiskt var ute och cyklade.

Kanske var det Putins eller andra trollkarlar som lurade svenska pensionssparare att placera sina surt förvärvade sparpengar i Allra och inte alla framstående representanter för överhetssverige som tjänade friska slantar som styrelsemedlemmar i det tvivelaktiga företaget?

Man måste ju också ge en eloge åt Putins skickliga manipulatörer som lyckats få det stora flertalet svenskar så negativt inställda till president Trump, speciellt för alla de som var övertygade att det var Putin som ryckte i trådarna och lyckades få Trump vald till amerikansk president. Om detta är fallet så kan ju knappast Putin och hans trollkarlar vara så duktiga som det sägs? I alla fall har de ju inget som helt inflytande på de svenska gallupinstituten av dagens resultat att döma.

Kanske är det så att såväl statsministern som Putins och andra främmande makters trollkarlar inte är så duktiga som de tror och att svenska folket fortfarande besitter en hel del sunt bondförstånd för att även klara nästa års val utan att behöva hållas i handen.