Hur muslimsk är herr Omar?

Mohamed Omar

Och julen varar än till påska. Men det var inte sant. Och det var inte sant. För däremellan kommer fasta.

Så heter det i julsången. Men sedan reformationen är det få svenskar som fastar inför påsken. Det vi har kvar av denna tradition är fastlagsbullen eller semlan, som man ska äta på fettisdagen.

Så här i fastetider kan det vara passande att skriva några år ord om den mest kände semmelätaren i svensk litteratur: privatdetektiv Ture Sventon. Själv säger han dock temla eftersom han läspar. Åke Holmberg gav ut sin första bok om Sventon 1948, året därpå kom Ture Sventon i öknen. Handlingen kretsar kring semlor, hur de ska förvaras och transporteras. För Sventon vill ju ha sina semlor både året om och överallt:

Det bästa Ture Sventon visste var (fyllda) semlor, och det enda konditori i hela Stockholm, där man året om kunde köpa semlor, var konditori Rosa.

Det är ingen nyttig last, nej, men betydligt nyttigare än de substanser som missbrukas av Sventons engelske kollega Sherlock Holmes.

Sventon ska alltså resa till Arabien. Hans största besvär är hur han ska få med sig semlor, för några sådana finns inte i Arabien. Ingenjör Hjortron förser honom med superkylskåpet Nordpolen! Sedan, efter en grammofonkurs i arabiska, bär det iväg på en flygande matta.

Den flygande mattan har Sventon köpt av sin arabiske medhjälpare herr Omar. Holmes har sin Watson och Sventon har sin Omar. Den alltid artige och lugne herr Omar som ofta inleder sina meningar med: ”Det vore för mig en oförtjänt stor ära att…”.

Visst är det väl fint att en svensk som Sventon kan komma så väl överens med en arabisk muslim som Omar? Ett exempel på ett friktionsfritt mångkulturellt möte. Påhittat, men ändå.

Saken är den att denna mångkulturella idyll inte alls är mångkulturell. Herr Omar bär ett arabiskt namn och har en fez på huvudet, men han är väldigt europeisk till sitt sätt. Han skulle lika gärna kunna vara en europeisk gentleman utklädd till arab.

Omar är ett muslimskt namn, men någon islamisk tro ser man inte skymten av. Omar har för vana att buga i tid och otid. Han bugar djupt och han bugar extra djupt ibland. Så gör Omar var han sitter och var han står. Men i islamisk lag är det förbjudet att buga för människor, särskilt extra djupt, och att buga för varandra är inte en del av arabisk, islamisk sed, även om det har förekommit och fortfarande förekommer hos vissa muslimer.

Hur många muslimer har du träffat som bugar sig? För till skillnad från när berättelserna om Sventon skrevs, så finns det idag muslimer i varenda svensk stad. De är inte längre några exotiska varelser långt, långt borta i Orienten.

Herr Omar ber inte fem gånger om dagen. Han går faktiskt aldrig till moskén. Han har ingenting emot att socialisera ledigt med det motsatta könet och föraktar inte hundar.

Arabien i Ture Sventon-berättelsen är väldigt svenskt, fast där inte finns några semlor. Där finns en tidning som heter Ökenkuriren och en fackförening som heter Tältsömmareföreningen. I radion spelar araberna svenska barnvisor, fast Olle har bytt namn till Ali:

Fars lille Ali i öknen gick
sandkorn i håret och solsken i blick.

Visserligen har Åke Holmberg även bytt ut mor mot far, vilket antyder att han var medveten om att den arabiska kulturen är mer patriarkal än den svenska.

I Arabiska öknen firar man också jul, vilket gör att det känns precis som hemma för Sventon. Herr Omar har ingenting emot denna hedniska och kristna fest, hade han haft det hade de två kanske kommit mindre bra överens.

Äventyret slutar med att Sventon, syskonen Hjotron och herr Omar ser fram emot en god jul i oasen: ”Nu skulle man i lugn och ro fira julen i den vackra oasen, man skulle ta sig en ridtur på kamelerna och dricka kaffe under palmerna.”

De som gillar mångkultur, tänker sig den ofta så här. Sventon, en svensk i plommonstop, och herr Omar, en svensk i fez. Skillnaderna är ytliga. Båda har i grunden i samma kultur och samma värderingar. För så fort man tar upp riktiga skillnader mellan kulturer så slutar de flesta svenskar att gilla mångkultur. Ska en ärbar kvinna gå beslöjad och inte tala med män? Går det an att gifta bort små flickor?

Dricka arabiskt kaffe går bra, men inte arabiska, kvinnoförtryckande seder. När man beslutade att Sverige skulle bli mångkulturellt var det nog så man tänkte. Eller så tänkte man inte så djupt. Herr Omar bugar djupare. Bugar som en gammaldags, europeisk gentleman.

33 reaktioner på ”Hur muslimsk är herr Omar?

 1. Vimsan skriver:

  Det vore intressant att se vad Herr Omar gjorde ”mellan raderna”…
  Det är precis en ”Ture Sventon-verklighet” som spelas upp dagligen av vanliga ”Svensson-muslimer”.
  De påstår sig inte vilja ha något att göra med ”islamister”, men följer fortfarande en pedofil och våldtäktsman hellre än svenska lagar.
  Svenska politiker bugar sig extra djupt…

  Gilla

 2. JAN BENGTSSON skriver:

  Inte bugar sig nutidens besökare från ökentrakterna…
  MAN kräver snarare SIN RÄTT!
  Det är vi som bugar, inför det nya Herrefolket)

  Liked by 1 person

 3. Johan Löfgren skriver:

  Javisst Mohamed, mat och dryck var kanske det vurmarna för det mångkulturella frestades av – att få flera rätter på det svenska smörgåsbordet. Andra bitar som går stick i stäv med demokrati och svenska värderingar förväntades nog upphöra på svensk mark.

  Så blev inte och är inte fallet. Sverige har förvandlats till oigenkännlighet och samhällets påfrestningar är här och var på bristningsgränsen. De som önskar leva kvar i exempelvis sharia, starka patriarkat, diktatur et cetera ska vare sig komma till eller släppas in i Sverige. Det finns mängder med alternativa länder som erbjuder kuvade liv. Svenska politiker måste lära sig att säga nej.

  Liked by 1 person

 4. Jonas Nilsson skriver:

  En skarp eftertanke.
  Sådana böcker verkar man inte behöva rensa ut även om framställningen är ren rasism på nutids svenska.
  Tyvärr kan jag inte tänka bort att när kvinnor skriver som män, när bugande Omarianer bekräftar, mer eller mindre, sådant som andra kallar rasismtendens då får hen extra stora applåder.
  Gör bloggaren som Åke Holmberg fast tvärtom? Fasta är nyttigt för alla.

  Liked by 1 person

 5. pK boogie skriver:

  Det jag för mitt liv inte kan förstå de är hur den grupp som ändå är intelligent föreställer sig samhället? Vad är det positiva samhället där islam och väst blandas? Jag tror inte ens de läst Sventon och har det som förebild. Jag har aldrig sett någon teckna bilden av framtiden tydligt, tänk bort högerextremister, SD, Trump och Wilders, hur ser en stabil samexistens ut?

  Jag ser endast två förklaringar, den första är att man har lierat sig med sin fiendes fiende, och struntar i hur framtiden och samtiden ser ut, den andra är att man tror att alla är svenskar, innerst inne, men eftersom media aldrig avkräver sig själva eller de som styr en förklaring så bara fortsätter vi mot detta okända, ej undersökta tillstånd.

  Liked by 1 person

 6. Jasa skriver:

  Författaren Åke Holmberg, som föddes 1907, hade nog inte träffat nån arab eller muslim när han skrev sin Ture Sventon i Öken 1949. Därför blev Omar en sån figur med blandad egenskaper, en multikulti! Lite kines, lite sydeurope, lite turk, etc. En fråga gör mig nyfiken, om man är född i Sverige, mamma svensk och pappa arab, varför väljer man den arabiska identiteten och bär arabisk namn och inte moderns, dvs den svenska identiteten, och bär ett svenskt namn? T.ex. Istället Istället för Mohamed skulle man hetta Jonas och istellet för Omar kanske Holmberg? Varför envisas med att bära på en identitet som man inte gillar?

  Liked by 1 person

  • Anders skriver:

   I den patriarkala kulturen är mammans kultur oviktig. Den är dessutom svensk vilket föraktas bland andra kulturer. Då vill unga killar hellre vara del av en starkare, tuffare kultur, starkare genom större sammanhållning och genom att den skapar en vi-känsla. En kultur med en retorik om att andra folk ska bekämpas. Den svenska kulturen är mer otydlig, mer individuell, tillåtande och bygger mer på outtalade regler.

   Liked by 1 person

 7. Anders F1 skriver:

  Lurad! Eller fintad. Det var inte ett sjävporträtt utan en bokfigur. Figuren är som tur är inte alls muslimsk utan otroligt civiliserad och trevlig. Han beter sig som en gäst. (Så skulle jag själv vara och uppföra mig om jag tvangs fly och bosätta mig i ett främmande land.)

  Gilla

 8. cmmk10 skriver:

  Jag såg en ung holländska på TV igår, hon tyckte att det inte var något problem, att det holländska samhället skulle förändras till oigenkännlighet. Hon verkade t o m välkomna det!

  Hur dessa unga kvinnor tänker är svårt att föreställa sig; antagligen tänker de inte längre än att de njuter av smörgåsbordet av alla dessa exotiska män som översvämmar landet.

  Liked by 1 person

  • Kaj Åhlund skriver:

   Anledningen till att hon fick vara med i TV var för att hon hade dom ”rätta” åsikterna.
   Svensk media styr vad vi ska se även om denna kvinna skulle vara den enda med den åsikten!

   Liked by 2 people

   • Björn skriver:

    Det är sånt jävla förakt för tittaren, när TV så där ”intervjuar” en eller några pajasar på gatan om viktiga politiska skeenden! Det är så uppenbart styrt, att det är plågsamt att se på! SLUTA MED SÅNT TRAMS, om ni vill verka seriösa!!!

    Gilla

  • Jasa skriver:

   Fråga våra egena ungar! Jag tror svaret skulle bli detsamma som i Holland. Vi har helt misslyckats med att lära våra ungar att älska Sverige som den är. Tänk bara på alla som längtar bort från Sverige, som inter tål kylan och inte tål mörkret och som avvundas alla andra länder. Och åker till sol och värme 3-4 ggr om året. Stakars folk…
   Kan man älska Sverige utan kylan och mörkret och bara älskar Sverige när det är ljust och varmt? Vad förmedlar man till sina barn? Vad vore av Sverige utan kylan och mörkret?
   Vi måste älska Sverige året runt!

   Liked by 3 people

   • Bengt skriver:

    Det ligger säkert en hel del sanning i det du skriver om svenska ungars inställning till Sverige. Men det är väl framförallt deras föräldrar som bidrar till den inställningen. Påhejade av resebyråers reklam! Dock ska man undvika att generalisera även i detta fall. Vare sig mina egna ”ungar” eller deras ungar passar in i den mallen, och de har många gelikar i det hänseendet.

    Gilla

   • Jasa skriver:

    Precis! Tidigare gällde arbete, tillit, traditioner och plikt. Nu enbart NJUTNINGEN. Vi som läser och skriver på denna blogg är nog en samling tråkiga dinosaurer. Borta, puts väck, helt passe…

    Gilla

 9. Anders skriver:

  En islamsk folkgrupp kan samexistera med andra folkgrupper. Det finns reglerat i detalj hur detta ska ske i koranen. När den islamska gruppen är mindre än de övriga ska de använda taqiya för att försköna islam och försöka införa sina regler där de kan. När muslimer är i majoritet ska övriga grupper straffbeskattas genom jiziya, och förtryckas (kristna förtrycks, judar förtrycks, ateister dödas, hbtq dödas). Allt detta står i sharia-lagarna som är uttolkning av islams övriga skrifter. Men en samexistens genom lika rättigheter, demokrati eller mänskliga rättigheter är inte tillåtet inom islam. De muslimer som Ture Sventon möter är fantasier och baserade på en västerländsk naiv föreställning om att våra värderingar genast anammas av andra eftersom vi anser dem vara överlägsna. Demokrati och mänskliga fri o rättigheter är ingen självklarhet.

  Liked by 5 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Hur ”VÅRA” sju partier,
   kan tro att demokrati i längden är förenligt med Islam är en gåta!

   Så snart MAN nått en kritisk massa, låt oss säga minst 10 % av de röstberättigade,
   då är det dags att öppet lansera det existerande PARTIET, hizb-ut-tahrir,
   som vill implementera Sharialag i Sverige…

   Detta lär ske kanske inom TIO ÅR!

   Då lär minst FEM PROCENT försvinna från S!

   Ett VÅGmästarparti,
   som varken vi e kvinnorna absolut ej vill ha i Sverige!!!

   Då är det kört för Sverige!

   Liked by 1 person

 10. Birger Winsa skriver:

  Det är framförallt ateister, sekulära och humanister som kan tänka sig ett sharisamhälle. För dem är samhället en social konstruktion. Och varför inte pröva på nya sociala konstruktioner? I namn av det innovativa. Troende kristna inser att hela den svenska kulturen vilar på kristna värderingar. Det är dessa som gett oss kapitalismen, upplysningen, innovationen, goda moraliska värderingar och ett gott ansvarstagande samhälle. Det samhället och dessa värderingar är inte en social konstruktion utan bygger på instinktiva värderingar som vi har om oss själva och i gemenskap. Sant är dock att ateismen är en social konstruktion, ett påhitt utan förankring i våra instinkter. Så är förstås även jättelika delar av islam. Även kristendomen är till delar påhitt, men kärnan är kärnfriska instinkter. Skiljelinjen går att Jesus visste att tron skall separeras från staten. Luther såg till att det även blev så inom hans sfär.

  Liked by 1 person

  • Hortensia skriver:

   ”Det är framförallt ateister, sekulära och humanister som kan tänka sig ett shari[a]samhälle.”(!)

   Nej, vet du vad, Birger Winsa; det är, naturligtvis, ENBART TROENDE MUSLIMER, som kan tänka sig ett efterblivet medeltidsliv enligt den vidrigt barbariska sharialagstiftningen!

   Gilla

  • Bengt skriver:

   Visst känns det upplyftande (för mig) att någon här vågar framhålla Luther och kristendomen. Även ateister, agnostiker och allt vad det heter, har i generationer fått njuta tillämpningen av Tio Guds Bud med M. Luthers förklaringar. Inte bara i Sverige. Fortfarande finns svenskar som tillämpar sin kristna gudstro i det dagliga livet utan att göra väsen av sig.Till gagn för sina medmänniskor – oavsett deras livsåskådning!

   Gilla

   • Björn skriver:

    Jag gillar inte att kristna anser sig ha ”patent” på allmängiltiga medmänskliga ”levnadsregler”, typ VISSA av ”Tio guds bud”! De kunde lika gärna ha plitats ner av vem som helst, som vill stå på god fot med sin omgivning!

    Gilla

  • askenyggdrasil skriver:

   BIRGER WINSA, var har du fått det ifrån att ateister, sekulära och humanister kan tänka sig ett shariasamhälle? Är det några som verkligen skulle kämpa emot detta så är det dessa grupper, då det hos dessa grupper finns en mycket stark etik och moral. Man behöver inte vara kristen för att vara en bra och hygglig människa. Ateister behöver inte en gud för att leva ett liv, där moral och etik är det viktigaste. Det du skriver är en ren och skär förolämpning mot människor som lever ett hedervärt och anständigt liv. Läs på och bilda dig!
   Sokrates (470 f. Kr.- 399 f. Kr.) ”Det finns bara ett som är gott, kunskap, och ett som är ont, okunnigheten”.

   Gilla

 11. Lennart Bengtsson skriver:

  Kanske är det så att dagens svenskar i 50-årsåldern eller yngre är så präglade av dagis och småskola att de forfarande upplever dagens verklighet som den oskyldiga fantasivärld som man finner i Ture Sventon och i andra barnböcker. Man vill så gärna tro att dagens obehagliga och grymma verklighet inte finns utan föredrar att leva kvar i barnets föreställningsvärld. Vid första tanken skulle man kanske vilja att detta Idyllien skulle få finnas i all evighet och att de kunde få vara barn hela livet men detta är tyvärr alldeles omöjligt och därför inte heller önskvärt.

  Liked by 2 people

 12. Multikultur till varje pris skriver:

  Svensken i gemen har till förfärande stor del kunskaper om islam som befinner sig på Ture Sventon-nivå.

  Det är en viktig delförklaring till varför man välkomnat invasionen av denna monstruöst människofientliga och totalitära erövrarideologi till Sverige.

  Liked by 2 people

 13. Asta skriver:

  Det etniskt turkiska partiet Denk tar plats i Neder­ländernas parlament efter gårdagens val.

  Partiet får tre mandat och blir det första partiet i landets parlament som öppet arbetar för en främmande folkgrupps intressen.

  Denk, vill göra Nederländerna mer mångkulturellt. Bland annat vill man att regeringen satsar på att utbilda imamer och att skolorna blir mer mångkulturella genom att alla skolbarn erbjuds möjlighet att lära sig kinesiska, arabiska och turkiska.

  Man blir kall, Nederländerna är steget före oss..

  Liked by 1 person

  • Multikultur till varje pris skriver:

   Ja, man blir kall.

   Och får ”Denk” inte igenom vad de vill med demokratiska metoder, finns det kanske andra påtryckningsmetoder att ta till, med inspiration från deras etniska hemland.

   Se bara, i samband med de etniska turkarnas våldsamma upplopp i Holland i helgen, hur det påpassligt nog påpekades av statskontrollerad turkisk massmedia att Hollands försvar bara har 48 000 soldater, medan det i samma land finns 400 000 turkar.
   https://komnews.com/pro-government-newspaper-48000-dutch-soldiers-vs-400000-turks/

   Metoder för påtryckning med terror på programmet är förvisso inte främmande i Mellanöstern.
   Se bara hur turkarna själva behandlat sina syrier, greker och armenier under det senaste dryga seklet — historieböckerna berättar om folkmord efter folkmord.

   Så hade Turkiet självt, på motsvarande som nu i Holland, tillåtit separatistiska rörelser från oss européer i deras land?

   Att betrakta multikulturtsunamins framfart i Europa och Sverige är som att se en total humanitär katastrof av bibliska proportioner utvecklas i slow motion. Det mest skrämmande är hur i övrigt normalintelligenta människor runt omkring en till synes är förvånade för varje trappsteg ned mot avgrunden vi tar.

   Det bör ju inte överraska någon att vi nu i Europa själva får uppleva vad som är vardagsmat i Mellanöstern, när vi i våra länder släpper in jättelika skaror av kulturbärare från just Mellanöstern.

   Liked by 2 people

 14. Mark skriver:

  I äldre Kalle Anka/Kalle Ankas pocket brukade man också ha en rätt avspänd syn på Islam. En gång när Kalle och Joakim von Anka hamnat i Afghanistan (eller ett liknande land) var dock Kalle på väg att bli halshuggen med kroksabel. Han räddades dock i sista stund. ”Kunde du inte ha lagt en kudde på kubben, pysen?” frågade Kalle självsäkert bödeln i tron att han bombsäkert skulle bli räddad i sista stund.

  Edit: Innan jag hann posta denna läsarkommentar sprang jag och letade bland mina gamla Kalle Ankas pocketar. Och mycket riktigt, i nr 1 ”Tuff till tusen miljarder” från 1968 så återfinner vi huggkubbsscenen på sid 188: ”Du kunde åtminstone lagt en kudde på kubben, pysen!”. Namnet på landet de hamnat i var tydligen Orikistan. Förebilden för landet i fråga verkar ha varit Afghanistan.

  [I vilket fall som helst tycker jag dock fortfarande att AFA-styre verkar värre än Islamskt styre. Kommer AFA till makten och kan kolla vad jag skrivit på nätet dör jag bombsäkert (om de inte redan vet det). Fast det där jag skrev om sexrobots-teknologin och de 72 oskulderna skulle kanske inte en Islamisk domstol uppskatta även om detta är en teori om individer som väljer att inte att satsa på Islam. Men jag tror ändå att AFA skulle innebära en större risk för mig.]

  Liked by 1 person

 15. Rikard skriver:

  Hej.

  Om man skall besvara frågan utifrån en någorlunda universellt frihetssträvande människosyn, så blir mitt svar såhär:

  Herr Omar är så arabisk/muslimsk han själv väljer och vill, så länge han visar alla andra samma respekt och frihet.

  Om den värderingen (eller normen) är västerländsk, ja det må vara hänt, men den kan till skillnad från normer grundade i ras och religion tillämpas av alla människor.

  Hur fransk är Jean Passepartout?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla

  • Multikultur till varje pris skriver:

   ”Herr Omar är så arabisk/muslimsk han själv väljer och vill, så länge han visar alla andra samma respekt och frihet.”

   Vargen får vara så mycket varg han väljer och vill, så länge han liksom vi andra växtätare endast äter grönsaker.

   Integration av vargar bland växtätare — ett lysande koncept. (ironi)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.