Upplopp

Patrik Engellau

Häromdagen gjorde jag en TV-intervju, som kommer att publiceras endera veckan, med Mohamed Omar. Mohamed är inte bara insiktsfull, han har också, som ingen annan jag vet, långvarig personlig erfarenhet dels av livet som muslimsk troende, dels av normalt svenskt medelklassliv. Dessutom har han levt i den multikultur där dessa livsstilar konfronteras.

Jag, å andra sidan, har ingen aning om hur muslimer lever. Jag vet inte ens vilket språk imamer talar i moskéer. Jag vet inte vad imamer tycker om snorungar som kastar sten på ambulanser. Jag vet inte om bilbrännarna och IS-anhängarna är samma människor. Jag fattar inte varför alla rimligt hyggliga och laglydiga muslimer inte med kraft tar avstånd från stenkastarna. Det är inte mycket jag vet och jag misstänker att det ligger till på samma sätt med de flesta etniska svenskar.

Det var sådant Mohamed förklarade för mig (och dig, om du ser programmet när det kommer). Den här texten är en trailer. Du får smaka lite på mina nya insikter.

Mohamed har bott i ett bilbrännarghetto i mer än tio år och sett problemen, jag menar utmaningarna, från sitt fönster. Han säger att upploppen nästan uteslutande genomförs av andra generationens invandrarpojkar i åldern 15 till 25 år med ursprung i Mellanöstern och Afrika.

Där hajade jag till. Andra generationens? Du menar att stenkastarna är födda i Sverige? frågade jag för klarhetens skull. Ja, sa Mohamed, det kan kanske finnas någon utlandsfödd också, men det är undantag. (Jag glömde fråga om tredje generationens invandrare, men de räknas väl inte riktigt som invandrare.)

Jag lät det där sjunka in ett tag. Det tålde att tänka på. Så du menar, sa jag, att de här sociala problemen, som verkar bli alltmer påträngande, inte är något som vi importerat, utan något som skapats i Sverige? Ungefär så, sa Mohamed.

Avgrunder öppnades inför mina ögon. De problem vi har idag beror alltså på migration för tjugo år sedan, när MENA-migranterna ännu bara kom i rännilar. Vad kommer att hända framöver, när de svenskfödda barnen till de senaste decenniernas ökande migrantvolymer växer upp?

Vad säger det vuxna muslimska samfundet om den här huliganismen, frågade jag Mohamed. Imamerna gillar det inte, svarade han. Imamerna säger att man ska följa svensk lag och därför inte kasta sten på brandbilar. Samtidigt säger imamerna att svensk lag visserligen gäller, men står under sharia i status. Sharia är förnämare än svensk lag. Redan där inser de unga förbrytarna, menar Mohamed, att man visserligen ska följa svensk lag, men att den egentligen inte räknas så mycket.

Vi har haft en upphetsad debatt om huruvida det finns no go-zoner i Sverige. Justitieminister Johansson har med viss emfas förnekat eller åtminstone betvivlat deras existens. Morgan, om vi inte har några no go-zoner idag, tänk på hur oändligt många fler vi inte kommer att ha om några år när det växer upp nya generationer våldsverkare i betongen! Men vid det laget har dialogpoliserna och den kommunala socialtjänsten kanske kommit till rätta med den här utmaningen som ju för övrigt knappt finns.

39 reaktioner på ”Upplopp

 1. Jan Ahlström skriver:

  Bra Patrik, kan du inte få till ett program med Mohamed O och Ygeman?
  Vore intressant att höra MO med sin kunskap och klarsynthet köra över ngn fr regeringen.
  Trevlig helg!

  Liked by 5 people

 2. Anna Lallerstedt skriver:

  Hej,
  Jag är inte förvånad att problemet du nämner gäller andra generationens invandrare. Efter över 20 år i England så vet jag att problemet är detsamma där.
  Ungdomarna som ej lyckas så väl, romantiserar om sitt ursprungsland och tror att de skulle lyckats bättre i livet om föräldrarna inte flyttat. De kanske skulle känt sig mer tillhöriga på djupet, men om de lyckats bättre tvivlar jag på, för deras föräldrar hade säkert en klar idé om varför de lämnade sitt hemland.
  A L

  Liked by 4 people

 3. Gert B. skriver:

  Apropå dialogpolis. På den av etablissemanget så hatade och förtalade nättidningen FriaTiders hemsida, finns nu en film utlagd. Den är filmad med en polismans kroppskamera och visar polisernas verklighet i Rinkeby.
  Poliserna ger sig in i dialog med buset. Det är fullständigt förfärande att se hur fel allting blir.
  Dialogen blir som en kraftmätning i en sandlåda och den pondus och styrka som polisen ska utstråla är som bortblåst. Enligt min mening skulle poliserna inte gett sig in i en tafflig tonårsdialog utan befallt och i handling visat vad som gäller.

  Liked by 6 people

  • Pekka Rousu skriver:

   Det är klart att du har rätt. Det vanligaste man hör numera är att Polisen inte har rättighet att mera resolut ta tag i dessa problem och att de har en si och sådan ledning osv. Det är poliserna själva som är lika skyldiga. De är värdegrundsmarinerade översnälla människor som väljer att agera så som de gör. Rekryteringen och agendan hos poliserna själva är ett stort problem. Sedan lång tid har man rekryterat massor av kvinnor och haft medveten diskriminering av män och även diskriminerat vita svenskar till förmån för människor med brunare hudton. Det är inte särskilt märkligt då att polisen inte fungerar. Diskriminering av de mest lämpade är en idiotisk företeelse, speciellt till ett yrke som har en så dålig och liten rekryteringsbas redan i sig.

   Liked by 3 people

 4. Peter skriver:

  Tänk om muslimernas så kallade heder (för vilken de är beredda att döda sina barn) omfattade mer än döttrarnas klädsel och sexualitet. Skulle vi ha dessa utmaningar då?

  Liked by 3 people

 5. Varm korv boogie skriver:

  Ät det verkligen så att du inte förstått detta Patrik? Det är folk födda i Sverige, men detta ändras nu snabbt med de stora strömmarna, afghaner exempelvis verkar ha kommit i så stor mängd att de snabbt känner sig trygga nog at begå mord, våldtäkter och andra övergrepp. Den andra och tredje generationen vi har framför oss kommer att rasera Sverige, inte ens stora steg mot en polisstat kommer att rädda oss.

  Titta 30-40 år bakåt hur Sverige var, läs en tidning från 70-talet, 80-talet, 90-talet, och framåt… gå sen framåt i tiden och föreställ er rubrikerna om 30 år. Wilders har rätt, det rör sig om vår överlevnad som folk.

  Vaktmästaren som blev skjuten i Malmö kommer från min kommun, ett av skotten gick in i halsen och ut bak genom nacken, han flydde från sin 15-åriga mördare ner i en portgång där en jag känner är medlem i en fotoförening, kulhålet 9mm, är kvar. Våra politiker har satt våra liv och våra barns framtid på spel, det är sådant man går i krig för att förhindra.

  Liked by 8 people

 6. JAN BENGTSSON skriver:

  OM Islam är en så fredlig religion,
  där den stora massan ej utgör något problem för oss?

  Varför tar då ej MAN öppet avstånd från dessa huliganer, terrorister o ISIS krigare.

  I detta sammanhang är man ett synnerligen passande pronomen)

  Vi har uppenbarligen stora problem att vänta,
  när Allah dessa barn växer upp här?

  Inbördeskrig?

  Liked by 3 people

 7. Erik skriver:

  Utgångspunkten när det gäller hanteringen av dessa gossar är i grunden felaktig.

  Gossarna är sprungna ur rovdjurskulturer och den omständigheten måste vara grunden för agerandet mot dem.

  Rovdjursbeteendet har sin grund i att man stammar från ett samhälle som i princip saknar alla de institutioner som vi i västvärlden tar för givna. Saknas institutionerna så är det den starkes rätt som gäller och det är vad som praktiseras och rovdjursbeteendet är alltså relevant i denna miljö.

  Man kan inte prata med rovdjur. Argument saknar kraft. Regler struntas i. Empati saknas.

  Rovdjur förstår bara en sak och det är dominans. Rovdjur måste domineras.

  Att då komma med en feministisk regering, feministisk utrikespolitik och feministisk kriminalpolitik blir ren pannkaka. Det saknar helt och hållet avsedd verkan och betraktas som rent trams.

  Dominans kan ta sig olika uttryck. Det behöver inte innebära utövande av direkt våld utan det räcker så bra med inkapacitering. Sverige är väldigt dåligt på inkapacitering då vi litar till människans inneboende goda krafter och menar att en markering är tillräckligt för att få individen att styra rätt. Detta är grunden för de låga straffen i Sverige och de kriminella skrattar åt oss, att sitta i fängelse något år kan till och med vara meriterande i gängsammanhang.

  Vi kanske inte behöver förlänga strafftiderna utan istället bara införa den enkla ordningen att låta straffen summera. Idag ges regelmässigt rabatt när någon begått flera brott, fler brott ger inte utökad fängelsetid utan nya brott ‘konsumeras’ av de redan begångna om de nya brotten inte är alltför grova och detta är brottslingarna naturligtvis medvetna om.

  Varför inte vända på ordningen?

  Om ett vapeninnehav (kanske 2 år) plus en misshandel (kanske 1 år) plus en bilstöld (max 2 år) summerar till möjliga 5 år så blir domstolens möjlighet att hålla folk inlåsta väsentligt längre och att sitta inne många år blir något helt annat än att sitta något år. Inte lika attraktivt för att bygga image i gängsammanhang.

  Vi är i ett prekärt läge och det finns inte utrymme för dagens mer överseende varianter av bestraffning som syftar till tänkt rehabilitering.

  Rovdjur låter sig inte rehabiliteras, de skall domineras. Och det låter sig inte göras med en feministisk kriminalpolitik.

  Liked by 4 people

 8. gbolcsfoldi skriver:

  Det senaste avsnittet av Uppdrag Granskning ger en delförklaring till varför andra generationens invandrarbarn kastar sten mm dvs föräldrar som inte förmår ta hand om sina barn kombinerat med en omgivning som inte heller klarar av det. En annan förklaring är kulturkrockarna mellan auktoritär och liberal barnuppfostran. Är man hårt hållen i hemmet och får frihet att utagera sin ilska på annat håll så gör man det. En tredje kan vara en negativ syn på och bristande respekt för det svenska samhället och dess representanter.

  Liked by 1 person

 9. Rikard skriver:

  Hej.

  De flesta etniska svenskar skriver du.

  Efter mer än tjugofem år i Sveriges invandrartätaste ghetton, i landets tre ‘storstäder’, så kan jag säga att det finns tre huvudgrupper av svenskar i dessa områden (undantaget områdets interna segregation vilket också förekommer):

  A) De integrerade. Inte sällan tillhörande den absoluta spjutspetsen i rasistisk svenskfientlig verksamhet, och därför också tillhörande S, V, Mp, Fi eller det svart-röda byket. Svenska feministiska konvertiter till islam är inte ovanliga här.

  B) De segregerade. Fattigpensionärer, funktionshindrade, gamla kåkfarare, missbrukare, och de som är för fattiga för att kunna flytta. De lever parallellt med sina nya härskare och lever som etnisk minoritet på nåder – tillhör man denna grupp lär man sig snabbt att inte utmana eller ifrågasätta de icke-svenska gruppernas makt i ‘orten’, för då stundar förföljelser och vedergällning.*

  C) De självuppoffrande. De menar väl, och söker integration mot ett gemensamt allmänt och universellt human-etiskt mål, med frihet från förtryck kombinerat med frihet för individuellt uttryck. Inte sällan svenska studenter med rötter i den borgerliga medelklassen (borgerlig här i klassisk betydelse, inte politisk). De övergår antingen till grupp A) eller flyttar så fort deras föräldrars ekonomi tillåter.

  *Notera att svenska politiker, myndigheter, media och även svenskar som personer konsekvent vägrat ens överväga att massiv invandring på invasionsnivå kunnat eller har medfört dagens läge, varken nu eller förr. Associationen är istället den att den svensk som är i konflikt med, eller förföljs av, invandrade personer på något sätt bär skuld till detta: logiken torde se ut ungefär såhär:

  ”Endast rasister tycker illa om invandrare/invandring. Endast rasister attackerar invandrare, mot vilket de försvarar sig. Därför är den som blir attackerad av invandrare alltid rasist.”

  Efter hur jag blivit bemött av kollegor, politiker, journalister och allmän svensk medelklass när jag försökt diskutera invandringskatastrofen de senaste tjugo åren, ligger det nära till hands att helt enkelt bara säga:

  ”Vänj er. Det finns inte längre några humana civiliserade alternativ.”

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Liked by 6 people

 10. Katarina skriver:

  Att trigga på Patriks teaser är naturligt meningen med dagens texten. En cliffhanger i det lilla formatet. Men redan nu drar tankarna iväg.

  No go-zoner har successivt växt fram över tid. Blivit större och fler vart efter tiden gått. Nu placeras immigranter ut i ”vanliga” bostadsområden. Kommuner bygger nya hyreshus, köper villor och bostadsrätter till nyanlända. Och de sprids jämnt över alla kommuner.

  Bosättning frikopplad från arbete och sysselsättning ihop med gammelsvenskar antas leda till integrering. Nu placeras olika kulturer och arbetslöshet in bland de redan etablerade, de som sedan länge valt sin bosättningsplats, efter egna kriterier.

  Arbetslöshet sägas vara grogrund för yngres kriminalitet. Om det är sant, så sprängs även den in nu i de mer vanliga bostadsområden. En ny brygd skapas men oförutsägbarheten som krydda. Hela landet skall berikas. Så kan jämlikhet också se ut. Och då blir ingen exkluderad.

  Liked by 3 people

  • gmiksche skriver:

   Den utvecklingen du pekar på har åtminstone fördelen att varningsklockorna ringer för fler och att det på så sätt blir möjligt att få en riksdagsmajoritet som är beredd att ta itu med problemen. Ju snarare desto bättre.

   Liked by 1 person

 11. Henric Ankarcrona skriver:

  ”Hedersnormer handlar om att familj och släkt vill ha stark kontroll över individens livs. För att behålla kontrollen används hot, tvång och våld. Hedersnormer är inte knutna till en viss religion eller etnisk grupp, men förekommer oftast i icke-demokratiska samhällen med starka familjesystem där klanen är viktigare än staten” . Text i Etnografiska museets i Stockholm utställning Playground. Normkritik är temat.
  Läs gärna texten en gång till.
  Hur många har hört talas om hedersnormer som upprätthålls med hot etc i det kristna och/eller sekulariserade Sverige? Kan det ha att göra med islam i praktiken? Väsentligen verkar det handla om kvinnors och flickors liv. Varför det inte gäller unga mäns våld, det går inte att förstå.

  Liked by 3 people

 12. Jasa skriver:

  Intressant att många är förvånade över att det är andra generationens invandrare som ställer till bråk. Jag undrar, har inga av er skyllt era tillkortakommande på era föräldrar? Typ: ”Hade jag inte fötts hade inget av detta hänt”. Många tycker säkert att de finns här mot sin vilja, de har inte fått välja. Många av dessa ungdomar har ingen aning hur sina föräldrar hade det när de flydde sina hemländer. Föräldrana har inte berättat, helt enkelt. Många dessutom har en idealiserad bild av deras föräldras hemländer. Dit kommer de att åka till och känna sig omtyckta och respekterade av familjien och av andra, bl..a. för deras fina bilar och pengar.
  Det är förbryllande hur mycket nationalistiska dessa invandrare är, trots att de blev ratade av sina hemländer. Istället för att bli arga på de, blir de arga på oss. Det är synd om människan, men sånt är vår natur.

  Liked by 2 people

 13. SD skriver:

  Polisens effektivitet för att förebygga brott kan ifrågasättas i dag. Av Eurostats statistik framgår till exempel att Sverige har fler överfall än jämförbara länder de senaste åren med 800–900 fall per 100 000 invånare. Jämförbara länder som Finland, England och Belgien ligger runt 600. Polisen rapporterar ­enligt medierna att användandet av handgranater bland kriminella i Sverige saknar motstycke i världen bland länder som inte är i krig.”

  Frydman, Ekenberg & Tryding hävdar att ett bristfälligt fungerande polis- och rättsväsende på sikt kan utgöra ett hot mot demokratin och rättssamhället. De konstaterar även att en del andra jämförbara länder når bättre resultat än Sverige vad beträffar brottsbekämpning, trots färre poliser. De skriver:

  ”När människor upplever att polisen inte upprätthåller demokratiskt beslutade lagar rör vi oss mot en farlig gräns för rättssamhället. Risken är stor att alltmer rädda och frustrerade medborgare tar lagen i egna händer eller lockas till snabba lösningar utan att bry sig om grundläggande krav på rättssäkerhet.
  http://avpixlat.info/newsdesk/lastips-sverige-har-i-praktiken-overgett-vissa-lagar

  Liked by 3 people

  • Fredrik Östman skriver:

   Skyll och skäll inte så mycket på polisen. Den gör så gott den kan under givna förutsättningar. Det är rättsväsendet som tvingar fram förruttnelsen genom att bända alla lagar och deras tillämpningar i postmodernistisk rättspositivistisk anda. Och det har pågått under mycket lång tid. Det började långt innan alla världens brottslingar och ensamkommande snuskgubbar bjöds in till Sverige.

   Det började i det socialdemokratiska projektet att skapa ett himmelrike på jorden för fackpampar och partigängare.

   Liked by 1 person

 14. uppstigersolen skriver:

  Jag är förvånad att PE skriver så här idag. Patrik är en begåvad person och efter att ha följt honom i nästan ett år och läst vad han skrivit samt även det Mohammed O skriver så undrar jag om han inte driver lite med oss. Att det är de som kommit hit som första generationen eller deras barn som begår brott spelar ingen roll för mig. Alla som begår brott ska lagföras. I mina ögon är det värsta men kan göra mot en annan människa är att skända denne. Om det sen är misshandel, våldtäkt eller ännu värre mord så ska den människan sitta inne under lång tid. Dessutom inte släppas ut i Sverige om risk för återfall föreligger.
  Om det betyder att vi måste bygga ut fängelser så gör det. Eller tryck in fler i de fängelser som finns. Om personerna ändå inte ska släppas ut i Sverige så bryr jag mig inte om om de inte mår bra.

  Liked by 1 person

 15. Nils Dacke skriver:

  Islam är enligt min uppfattning ingen religion utan en politisk våldsideologi fullt i nivå med kommunism och nazism. Detta faktum bekräftas av att det idag inte finns något demokratiskt land enligt vårt synsätt på demokrati där Islam är en dominerande del av samhället samt också av det faktum att ifall man lägger en karta över väpnade konflikter i världen över en karta över Islams utbredning så faller dessa kartor väl samman från nordvästra Afrika till Pakistan i öster.

  Liked by 1 person

 16. Varm korv boogie skriver:

  Jag såg precis dagens DGS-TV och jag känner mig otroligt deprimerad, trots alla oftast kloka ord av Patrik och Ann. Den process som dessa kloka människor först mycket sent har fått upp ögonen för har pågått länge och har endast under senare år accelererat, hade Ann och Patrik suttit och pratat för 20 år sedan så had jag sett visst hopp i att de startat ett parti tillsammans. Nu är det försent. Det är försent för att Patrik och Ann verkar ha en positiv grundsyn på mänskligheten, tiden för det är över. Vi har med det negativa urval vi fått till Sverige, tillsammans med den en svensk kultur som har verkat förstärkande på de värsta elementen landat i en situation där det inte är goda människor som behövs. Det behövs människor som inte tar till våld som sista utväg utan som har full förståelse för hur våld styr ett samhälle. Det behövs inte godhet och förståelse, det behövs hårdhet och obarmhärtighet. Vi har släppt ondskan lös i Sverige och om inte våra politiker bekämpar ondska med våld så kommer vanligt folk att bli tvungna att göra det. Det behövs folk som inte har sin grund i att intressera sig för folks psykiska ohälsa, bistånd eller svenska skolan. Det behövs folk som tar som utgångspunkt i att folk inte är goda, utan kanske onda, som förstår att det inte är att locka fram det goda i folk som är lösningen, det är att stoppa det onda.

  När jag blir censurerad här så är det ofta just för att detta är den ståndpunkt jag har landat i, inte för att jag är rasist (jag har utomeuropeisk fru sedan många år, har bott utomlands länge och har till och med i ungdomlig revolt mot den lokala MUF-dominansen röstat på Bengt Westerberg), jag hoppas den kommer med för jag tror att en negativ ingång på detta problem är lösningen, det kräver sin man att bära detta ok.

  Liked by 7 people

  • Fredrik Östman skriver:

   Utmärkt kommentar, men den som erkänner att han har röstat på Bengt Westerberg kan väl knappast klaga på lite varsam moderering av kommentarer!?

   Mitt intryck är att modereringen är fullkomligt fantasilös och endast triggas av ”fula ord” och inte alls av fula tankar.

   Gilla

  • Hortensia skriver:

   Men, Varm korv boogie, räcker det inte med kraftigt ökade befogenheter, genomtänkt support och rejält förbättrat anställningsskydd – som (lokal/tillfällig) immunitet mot obefogade anklagelser om rasism och övervåld – för våra poliser, så att de verkligen kan upprätthålla våldsmonopolet på ett rimligt effektivt sätt?

   Om den hyperciviliserade, svenska allmänheten tvingas/vill bete sig lika barbariskt som totalt oassimilerbara, självvalt segregerade och notoriskt våldsamma vanekriminella med uttalat svenskföraktande tredje-världen-livsstil, är hoppet ute för Moder Svea. Bevare oss väl för ett sådant samhälle!

   Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Vad rätt du tänkt – fast det var fel.

   Att bekämpa det onda var det stora felet man gjorde i Irak och Libyen och tappade bort vad det var man ville ha istället. – All kamp skall vara FÖR någonting och det våld som krävs här, är för att upprätthålla en rättsordning som är värd respekt.

   Gilla

 17. Bamse skriver:

  Mitt tips att få slut på ”stöket” är ett snabbt och resolut agerande från polisens sida. Alla som deltar i en mobb samlas in och körs till en jourdomstol. Domar på löpande band ( utan advokater, men med t. ex. Medborgarvittne). Följande dag transport till förvar/ läger. Här stannar man kanske ett par veckor. MEN! Nu kommer det fina i kråksången: kostnaden för lägervistelsen debiteras föräldrar eller vårdnadshavare.

  Liked by 4 people

  • Hortensia skriver:

   Utmärkt idé, Bamse. Varför ska det vara förenat med mindre ekonomisk risk, att vårdslöst eller försumligt släppa sina tvåbenta, allmänfarligt aggressiva, okastrerat ”hypermaskulina” telningar vind för våg, än sina – lika frivilligt anskaffade – fyrbenta skyddslingar?

   ”Strikt föräldraansvar”, som kan leda till stor ekonomisk förlust (böter, skadestånd och/eller indragna bidrag) och – när enda alternativet i hundsammanhang vore avlivning – resolut anhörigutvisning, skulle säkert göra susen mot ”stöket”!

   Liked by 1 person

 18. Margareta Torssell skriver:

  ”jag fattar inte varför alla rimligt hyggliga och laglydiga muslimer inte med kraft tar avstånd från stenkastarna”
  Hur mycket har vi rimligt hyggliga och laglydiga etniska svenskar vågat tala öppet om vad vi tycker? Vi riskerade för mycket.
  Samma sak med muslimer. De flesta muslimer jag har känt genom åren har tagit avstånd rent privat. Men att gå ut offentligt är för riskabelt. Många muslimer är förtvivlade över det som sker. De förstår ju vad det i förlängningen kan betyda.

  Liked by 3 people

  • Fredrik Östman skriver:

   Är det någon som inte fattar varför vanliga fransmän under andra världskriget inte tog avstånd från de övergrepp och brott, inklusive förräderi av Frankrike och spioneri för främmande makt (England, USA, Sovjetunionen), som moståndsrörelsen begick?

   Gilla

 19. Cobolt60 skriver:

  Det gäller att ligga i startgroparna nu – som Antje och Jesuitpåven-så att man kan plocka russinen ur kakan när väl rätt snart både Antje och Påven skruvar ner korsen överallt både här och där på de blivande moskéerna.After all:Det där med kors och sånt där är ju bara gammalmodigt trams som insnöade nördar tyckEr i viktigt.Vi däremot ser överallt glänsande affärsmöjligheter och inte minst möjligheter till skattefinansierade sagolika integrationsbidrag.Botten upp så att säga.Es war doch niemals so wunderbar.Niemals.

  Liked by 1 person

 20. 77711n skriver:

  Tendenserna borde varit skönjbara redan för 30 år sedan – de fanns då också men i mindre omfattning och i någon annan form, när jugoslaverna kom. Attityderna hos dessa märktes i exempelvis klart och tydligt redan bland i eleverna och deras föräldrar skolornas mellanstadieklasser. Som förälder märkte jag det genom min dotters berättelser från skolan och själv påtalade jag det på seminarier om skola och invandringspolitiken, t o m återgivet i SVTs nyhetssändning. Dessa invandrare kom ändå från Europa, men skillnader i attityder och värderingar till krav och rättigheter var ändå fullt tydliga och synliga. Det gällde också skillnader i genusperspektivet och inte bara våldet i samhället. Frågan är varför inget gjordes då, samhället och ansvariga har haft 40 år på sig att reagera.

  Liked by 2 people

  • Varm korv boogie skriver:

   Precis så ser jag det också, det var tydligt att andra generationens jugoslaver växte upp med samhällsförstörande normer. De falanger som nu slåss och skjuter i Malmö är till stora delar jugoslaver. Det kommer nu att rinna över för bägaren är full.

   Liked by 1 person

 21. Cobolt60 skriver:

  Men det gör ju bäste Patrik ofta:Driver med oss.Fast det är nog egentligen inte precis det han gör.Så där gör man faktiskt rätt ofta för att få folk att s a s tända till.Glöm ej att den här bloggen har många funktioner.En av dessa är att s a s vara ett fisknät kastat i tyckarhavet.Kanske fångas där i nätet matnyttiga fiskar som t o m kan ätas inte bara en gång utan flera.Fiskar som kan användas i M:s val-fiskpaj vad det lider.Fula fiskar får Hemliga Jönsson ta hand om.Han-den hemlige i Eslöv.

  Gilla

 22. Vax skriver:

  ” När Katerina Janouch går emot värdegrunden och drabbas av ett drev som till och med statsministern stämmer in i, så är det viktigt för makten att det också leder till hennes ekonomiska ruin och totala uteslutning från offentligheten. Om det istället leder till att hon toppar försäljningslistorna med sina barnböcker och tjänar mer pengar än någonsin så är det ett problem.

  Den andra sidan av myntet är att det börjar bli riskfyllt att gå regimens ärenden alltför nitiskt. Rektorn i Lund valde idag att avgå efter en folkstorm. Detta är vad jag kan komma på första gången något liknande har hänt. Enligt värdegrunden så är svenska flickor inte värda ett skit medans utländska våldtäktsmän är offer. Rektorn gjorde bara vad som står i alla ideologiska styrdokument han fått skickade till sig de senaste tio åren. Hans enda fel bestod i att han inte var observant på att pendeln hade svängt.”

  När Ulf Tornberg efter sportlovet kontaktades av föräldrar som var rasande över att förövarna fortfarande gick kvar i skolan, snästes de av med att beslutet redan var fattat och att ingenting skulle kunna få honom att ändra sitt beslut. Kanske räknade rektorn med att det skulle kunna bli en liten folkstorm, men att han ändå skulle kunna sitta säkert i sadeln, stödd på skolans värdegrund och den vänsterkoalition av politiker som styr Lunds stad. Inför valet 2014, hade han dessutom med stolthet gått ut i sociala medier med att hans egen politiska åskådning överensstämde med partier som Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

  https://ledarsidorna.se/2017/03/flashback-i-urval-den-10-februari-20

  Liked by 2 people

 23. JL skriver:

  Exakt, 2a generationen. Kolla denna video, och även de tidigare. Färskt material.

  Tim Pol avslutade precis detta reportage för att utreda om the Donald var ute och cyklade. Det var han visst inte. Notera speciellt hur han totalsågar svensk media:

  Gilla

 24. Hawwa skriver:

  Hej!
  Jo, det är min förståelse av situationen, att dela in ett område i revir tar ju ett tag att göra.
  Mina släktingar fick sin bil utbränd i Biskopsgården beroende på att den var parkerad bredvid en muskelbil, som tillhörde en person som var förövarnas egentliga måltavla. Den personen är (som jag uppfattat det) född och uppvuxen i Sverige (andra generationens invandrare).
  Mina släktingar flyttade till ett radhusområde i kanten av Biskopsgården när det byggdes i början på 60-talet. De etniska svenskarna i radhusområdet har blivit allt färre. Förutsättningar för integration borde egentligen finnas, men det händer inte. Som jag tolkar situationen är det i förstone ”invandrarna” (vilken generation det nu är) som verkar ha minst intresse av att forcera denna gräns. Deras liv utspelar sig inom deras grupperingar, vet inte om det är extended families eller om det är ”endast” är landsmän.
  Men tyvärr, det ser dystert ut vad integrationen anbelangar också för generationer som föds här (givetvis är detta mycket olika i de olika invandrar-grupperna).
  Hawwa

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.