Upplopp

Patrik Engellau

Häromdagen gjorde jag en TV-intervju, som kommer att publiceras endera veckan, med Mohamed Omar. Mohamed är inte bara insiktsfull, han har också, som ingen annan jag vet, långvarig personlig erfarenhet dels av livet som muslimsk troende, dels av normalt svenskt medelklassliv. Dessutom har han levt i den multikultur där dessa livsstilar konfronteras.

Jag, å andra sidan, har ingen aning om hur muslimer lever. Jag vet inte ens vilket språk imamer talar i moskéer. Jag vet inte vad imamer tycker om snorungar som kastar sten på ambulanser. Jag vet inte om bilbrännarna och IS-anhängarna är samma människor. Jag fattar inte varför alla rimligt hyggliga och laglydiga muslimer inte med kraft tar avstånd från stenkastarna. Det är inte mycket jag vet och jag misstänker att det ligger till på samma sätt med de flesta etniska svenskar.

Det var sådant Mohamed förklarade för mig (och dig, om du ser programmet när det kommer). Den här texten är en trailer. Du får smaka lite på mina nya insikter.

Mohamed har bott i ett bilbrännarghetto i mer än tio år och sett problemen, jag menar utmaningarna, från sitt fönster. Han säger att upploppen nästan uteslutande genomförs av andra generationens invandrarpojkar i åldern 15 till 25 år med ursprung i Mellanöstern och Afrika.

Där hajade jag till. Andra generationens? Du menar att stenkastarna är födda i Sverige? frågade jag för klarhetens skull. Ja, sa Mohamed, det kan kanske finnas någon utlandsfödd också, men det är undantag. (Jag glömde fråga om tredje generationens invandrare, men de räknas väl inte riktigt som invandrare.)

Jag lät det där sjunka in ett tag. Det tålde att tänka på. Så du menar, sa jag, att de här sociala problemen, som verkar bli alltmer påträngande, inte är något som vi importerat, utan något som skapats i Sverige? Ungefär så, sa Mohamed.

Avgrunder öppnades inför mina ögon. De problem vi har idag beror alltså på migration för tjugo år sedan, när MENA-migranterna ännu bara kom i rännilar. Vad kommer att hända framöver, när de svenskfödda barnen till de senaste decenniernas ökande migrantvolymer växer upp?

Vad säger det vuxna muslimska samfundet om den här huliganismen, frågade jag Mohamed. Imamerna gillar det inte, svarade han. Imamerna säger att man ska följa svensk lag och därför inte kasta sten på brandbilar. Samtidigt säger imamerna att svensk lag visserligen gäller, men står under sharia i status. Sharia är förnämare än svensk lag. Redan där inser de unga förbrytarna, menar Mohamed, att man visserligen ska följa svensk lag, men att den egentligen inte räknas så mycket.

Vi har haft en upphetsad debatt om huruvida det finns no go-zoner i Sverige. Justitieminister Johansson har med viss emfas förnekat eller åtminstone betvivlat deras existens. Morgan, om vi inte har några no go-zoner idag, tänk på hur oändligt många fler vi inte kommer att ha om några år när det växer upp nya generationer våldsverkare i betongen! Men vid det laget har dialogpoliserna och den kommunala socialtjänsten kanske kommit till rätta med den här utmaningen som ju för övrigt knappt finns.