Äntligen kartläggs Muslimska Brödraskapet i Sverige

Mohamed Omar

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har gett ut en rapport om Muslimska Brödraskapets verksamhet i Sverige. Brödraskapet grundades i Egypten 1928 och dess motto är: Gud är vårt mål; Profeten vår ledare; Koranen vår lag; jihad vår väg; och döden för Guds sak vår högsta strävan.

Flera stora islamiska organisationer i Sverige är kopplade till Brödraskapet och håller på att bygga upp ett parallellt samhälle, menar författarna till rapporten: terroristexperten Magnus Norell, socialantropologen Aje Carlbom och den före detta Brödraskapsmedlemmen Pierre Durrani.

Rapporten innehåller inget sensationellt för oss som har insyn i det så kallade ”muslimska civilsamhället” i Sverige. Den har ändå fått kritik av en grupp religionsforskare. Arbetet är ”undermåligt”, tycker till exempel Emin Poljarevic, själv muslim med salafistisk profil och anställd av Qatar Universty. Qatar är en islamistisk diktatur som finansierar Brödraskapet. Mattias Gardell, som i boken Bin Ladin i våra hjärtan skönmålat Brödraskapet på ett närmast parodiskt sätt, är inte heller förtjust i rapporten.

I rapporten skriver Magnus Norell, tillsammans med de två andra, så här: ”I grunden håller islamister på att bygga upp en parallell samhällsstruktur som konkurrerar med det övriga samhället om svenska medborgares värdegrund.”

Ja, det är liksom själva poängen med att bygga upp islamiska organisationer: dels att hålla kvar muslimer i sin traditionella tro, och stärka den, och dels att sprida tron till nya grupper. Man tycker att den islamiska värdegrunden är bättre än den värdegrund som det svenska majoritetssamhället vilar på. De otrogna lever i mörkret och behöver vägledning. Det är vad som predikas i varenda svensk moské jag har besökt. Har inte de kritiska religionsforskarna gjort sin läxa? Har de inte besökt några moskéer? Om de inte vill eller orkar göra det så kan de numera se islamiska predikningar på YouTube där budskapet att islam står över den västerländska kulturen framgår med all önskvärd tydlighet.

Det är inte bara forskare som kritiserar MSB:s rapport. Rashid Musa, ordförande för Sveriges Unga Muslimer (SUM), menar att den bygger på ”rasistiska konspirationsteorier”! Jag har läst rapporten och inte sett ett enda spår av rasism. Rapporten handlar om en islamistisk rörelse.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) drog förra året in stödet till SUM eftersom de har kopplingar till Brödraskapet och dess verksamhet inte var förenlig med demokratins idéer. Helt riktigt, då SUM är en av de organisationer som MSB-rapporten pekar ut som frontorganisation för Muslimska Brödraskapet.

I en konversation om Egypten på Twitter den 25 januari 2015 med Mathias Wåg, känd för sitt engagemang i Researchgruppen, skriver Musa: ”Revolutionen har bara börjat”. Wåg undrar vilka Musa anser kan föra revolutionen vidare, varpå Musa svarar: ”Muslimska Brödraskapet och deras anhängare”.

När Aftonbladet den 19 december 2016 frågade Musa om hans organisation har något med Brödraskapet att göra kan han inte svara ja eller nej på frågan. Han har aldrig tagit avstånd.

Musa har också vägrat att ta avstånd från Islamiska staten (IS) då ha menar att frågan är islamofobisk. Samtidigt skriver han så här i en statusuppdatering på Facebook den 14 februari 2014: ”Att inte ta ställning mot rasism och förtryck är också ett ställningstagande. Kanske den tydligaste formen av ett ställningstagande.” Enligt hans egen logik skulle hans vägran att ta avstånd från IS kunna tolkas som ett ställningstagande för IS. Jag är dock inte beredd att gå så långt. Men som ledare för en islamisk ungdomsorganisation borde han vara tydlig, särskilt när ett oroväckande antal unga muslimer, bland dem medlemmar i SUM, dras till IS.

Sommaren 2016 dödades en 21-årig jihadist i Aleppo i Syrien. Den unge mannen kom från Eskilstuna där han innehade styrelseuppdrag för Eskilstuna Unga Muslimer, en medlemsförening i SUM. Han var också son till imamen vid Rahmanmoskén i staden. I ett reportage i Dagens Nyheter berättar journalisten Niklas Orrenius att den unge jihadisten var ”fotbollsledare” för stadens unga muslimer och att hans profilbild på Facebook, efter resan till Syrien, utgjordes av en text på arabiska som manar muslimer till heligt krig mot icke-muslimer. En styrelseledamot för Eskilstuna Unga Muslimer, Ibrahim Ly, som också har undervisat i moskén, har gjort reklam för Islamiska staten på sociala medier.

På ett seminarium om islamofobi i Almedalen 2014 sade Musa att de muslimer som reser till Syrien inte är extremister på något sätt, utan de åker bara dit för att ”hjälpa till”. Han har sagt liknande saker tidigare, då angående svenska muslimer som åkte ned till Somalia för att strida för terrorgruppen al-Shabaab: ”Det är inte konstigare att de valde att göra detta än att svenska unga män och kvinnor väljer att bli soldater i Afghanistan.”

Om SUM inte har något med Muslimska Brödraskapet att göra, varför har de då aldrig bjudit in en enda talare som har kritiserat MB? Det finns ju andra rörelser och strömningar inom islam som inte gillar MB, varför har dessa aldrig hörts på SUM:s evenemang? I stället har vi sett att SUM, gång efter annan, erbjudit en plattform åt talare som är sympatiskt inställda till MB. Slump? Tror inte det.

Muslimska Brödraskapet främste andlige ledare i vår tid är egyptiern Yusuf al-Qaradawi. Han hade tidigare en populär show på Al-Jazeera, diktaturstaten Qatars satellittevekanal. På showen, som hette ”Sharia och livet”, svarade han på frågor om sharia, islamisk lag. Angående profeten Muhammeds välkända påbud om att den muslim som avfaller från sin religion ska avrättas, sade al-Qaradawi: ”Om de hade gjort sig av med straffet för avfall skulle inte islam existera idag”. (Al-Jazeera, 13/2 2013).

I MSB:s rapport sägs det att Stockholmsmoskén på Södermalm kanske kan betraktas som Brödraskapets huvudkontor i Sverige. Konspirationsteori? Omar Mustafa, tidigare generalsekreterare för Sveriges Unga Muslimer, och ordförande för Islamiska Förbundet som har sitt säte i moskén, lajkar al-Qaradawi på Facebook och i en intervju för Expressen (9/4 2013) sade han att den egyptiske imamen är ”världens mest framstående muslimske teolog som går att jämföra med påven”. Till Sveriges Radio sade Mustafa att al-Qaradawi ”ofta är väldigt balanserad i sin retorik”. Tycker ni att det låter balanserat att kräva dödsstraff för dem som lämnar islam?

I en statusuppdatering på Facebook den 29 oktober i 2016 citerar Omar Mustafa en av Brödraskapets viktigaste ideologer, egyptiern Mohammed al-Ghazali (1917-1996). Citatet är inte särskilt anmärkningsvärt, men denne Ghazali har bland annat sagt, helt i linje med al-Qaradawis åsikt, att vem som än motsätter sig någon del av sharia måste avrättas, antingen av regeringen, eller om denna inte gör vad den ska, av en enskild muslim. Ghazali försvarade mordet på författaren Farag Fouda i Egypten 1992. Fouda mördades eftersom han kritiserade islamismen och förespråkade en sekulär stat. Att Mustafa gillande citerar en av Brödraskapets viktigaste ideologer är knappast en slump.

Ingen imam som är kritisk till Brödraskapet har någonsin fått uttrycka sin kritik inför församlingen i Stockholsmoskén. Däremot har al-Qaradawi, Brödraskapets andlige ledare, fått tala där. Han besökte moskén i juni 2003 och uppmanade då till självmordsattacker mot Israel.

Omar Mustafas företrädare som ordförande för Islamiska Förbundet, den tidigare moderate politikern Abdirizak Waberi, hyser också stor respekt för al-Qaradawi. ”Jag respekterar Qaradawi. Han är en stor, lärd person. Han är mycket kunnigare i islam än jag och andra i Islamiska förbundet”, sade han i en intervju i SVT:s dokumentär ”Slaget om muslimerna” från 2009.

Mahmoud Khalfi, imam och direktör vid Stockholmsmoskén, sade så här i en intervju för tidningen ETC den 14 juni 2013: ”Ja, det är ingen hemlighet att vi har kopplingar till brödraskapet, vi väljer det som riktning. Men det är inte så att vi får direktiv från Marocko eller Egypten vad vi ska göra, vi är en självständig organisation i Sverige. Det som är fel är att brödraskapet har svartmålats som terrorister i media.”

Är Mahmoud Khalfi också en del av den rasistiska konspirationen? Måste man vara religionsforskare för att inte se vad alla vi andra ser? Den här rapporten är ett viktigt steg mot att kartlägga det inre mot hot mot Sveriges säkerhet som Muslimska Brödraskapet utgör. Det minsta vi kan göra är att ta bort bidragen från alla dessa frontorganisationer. SUM kan vi nu bocka av. Ni som läser det här bör mejla MSB och tacka dem för ett bra jobb. Adressen är registrator@msb.se