Somt ändrar sig, somt ändrar sig inte

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Låt mig göra tre ovetenskapliga och delvis rätt personliga observationer kring vad som hänt i Sverige under det senaste året eller kanske de senaste femton, sexton månaderna.

Den första observationen är att migrationssituationen med åtföljande problem, så kallade ”utmaningar”, numera blivit det huvudsakliga samtalsämnet bland vanliga människor och dessutom ett dominerande inslag i media, inte bara i nyheterna, utan också i tyckarspalterna. För ett år sedan stod media som tagna på sängen och började i januari 2016, om jag minns ungefär rätt, markera artiklar i ämnet med vinjetten ”Flyktingkrisen” som en sorts varumärkning. Numera är märkningen överflödig eftersom nästan allt handlar om just detta. Begreppet ”flyktingkrisen” har blivit en permanent självklarhet snarare än ett ”hoppsan, vad är det som händer?”-koncept. Knappt någon ledande politiker skulle numera förneka, tror jag, att frågan är samtidens största ”utmaning”.

Den andra observationen är att politikerväldet ändå inte gör något åt detta dilemma som så hastigt seglat upp som nationens överskuggande problem. Det är märkligt. I ögonblick av ångest kan politiker i privata sammanhang hävda att de inte törs nudda vid frågan annat än i svävande ordalag eftersom de är rädda för att bli steglade av media. Så de håller tummarna och hoppas att allt ska blåsa över – det kom ju bara 30 000 asylsökande under 2016 mot över 160 000 föregående år – trots att de vet att vågor av anhöriga förväntas som bekvämt kan flyga till Sverige och slipper de osäkerheter och besvär som de hittills anlända pionjärerna tvingats utstå och därför desto säkrare kan förväntas anlända i jätteskaror.

Politikerna säger att inte törs tackla frågan eftersom de är rädda att häcklas av media. De skräms av tanken att behöva löpa gatlopp i tidningarna om de skulle inta en mer restriktiv attityd i migrantfrågan. De hoppas att problemen ska blåsa över. Men jag tror inte att det är media som skrämmer dem. Det som verkligen skrämmer dem är att de nu konfronterar den enkla och självklara sanning som presenterats för dem under många år utan att de brytt sig, nämligen att det inte går att förena ett generöst välfärdssystem med – i praktiken – öppna gränser.

Det finns två lösningar – eller kanske någon kombination av dessa – som båda känns lika obehagliga för en normal politiker: antingen öppna gränser och skrotat välfärdssystem eller också stängda gränser i kombination med ett vidlyftigt repatrieringssystem samt fortsatt välfärd av den sort vi vant oss vid (för dem som är kvar i landet). Jag tror att situationen är mentalt outhärdligt för en politikerkår som i mer än ett halvt sekel kunnat gratulera sig för nationell och internationell godhet. För bara några få årtionden sedan, när i-ländernas relation till u-länderna endast handlade om att årligen skicka pengar, varor och hjälparbetare, alltså innan den storskaliga migrationen åt andra hållet tagit sin början, då kunde Sverige pråla som godast i världen för bara en procent av BNP i bistånd. Vad kostar fas två i denna hantering idag? Fem eller tio BNP-procent? Ingen vet, men det är plötsligt inte längre så kul att vara godast i världen. Inte konstigt att svenska politiker, som byggt sin självbild just på den unika svenska godheten, vrider sig som maskar och skyller sin senfärdighet på någon annan, gärna media.

Den tredje observationen kanske bara gäller mig själv. Under hela mitt liv fram till det senaste decenniet har jag förhållit mig nonchalant nedlåtande till fosterlandet, lite som Mona Sahlin, som tyckte att allt svenskt var töntigt (fast jag aldrig gick till sådana stolliga överdrifter som hon när hon romantiserade och hyllade underutvecklade kulturer). Det var egentligen en ganska rörande blygsamhetsreaktion: som svensk fick man aldrig erkänna sig som förmer eller bättre – även om resten av världen avundsjukt ansåg att man var det. Hellre rodnade man lite försynt och anspråkslöst och sa ”äsch, det är väl inget märkvärdigt att vi lyckats bygga det bästa samhället i hela världen, vi hade väl tur, kantänka”.

Men nu när vårt högmod eller kanske inbilska dumhet eller kanske aldrig utmanade snällhet plötsligt uppenbaras för oss och vi inser att det goda, svenska liv vi förut trodde var inskrivet i tillvarons DNA kanske inte är gudagivet utan måste värnas och försvaras, då vaknar en ny sorts patriotism, åtminstone i mig. Just när det svenska hotas känns det särskilt angeläget att för första gången förstå det, beskriva det och värna det.

61 thoughts on “Somt ändrar sig, somt ändrar sig inte

 1. JAN BENGTSSON skriver:

  Likväl leker sju partier helst i sandlådan!

  Hässleholm visar upp Ynkedomen…
  Hur man brännmärker de egna, som försöker göra något vettigt!

  Jan Björklund, jag trodde faktiskt bättre om Dig, hade högre tankar,
  synd bara att alternativet är SJU RESOR VÄRRE…

  Birgitta O vore en fullständig katastrof!
  För parti o land…

  Liked by 4 people

 2. mittja skriver:

  ”Öppna gränser” är i praktiken samma sak civilisationens undergång. Det finns inget annat val än stängda gränser.

  Men det betyder inte att eliterna kommer att välja det. Eftersom de levt på att lova bort andras pengar för makt och stulen prestige kommer de – i bästa fall – att vänta tills det är uppenbart tom för dem att de måste göra något. I sämsta fall kommer de att vara handlingsförlamade in i det sista och kommer sedan helt att förlora kontrollen över skeendet.

  Liked by 10 people

 3. Bo Svensson skriver:

  Hur generöst är egentligen vårt välfärdssystem? – Om man tänker sig en medellös glesbygdsbo som hellre skulle vilja bo mera centralt, – räcker det med att bara ta sig till Stockholm och där förses med allt som behövs för en bekväm och kravlös tillvaro? – Om inte, – vad är det som får oss att bjuda migranter på annat än barackläger i glesbygden? – Förtur till bostäder där det är brist, skall de ha som kan betala hyran. – Och förtur till jobb skall de ha som är bäst kvalificerade.

  Men det kommer inte att räcka med att bara sluta upp med extra förmåner åt invandrare. – Vi måste säga upp EU-domstolars rätt att överpröva våra egna domslut och asylverksamheten får vi lämna till UNHCR. – Repatriering av ovälkomna måste ordnas billigt och effektivt och det jag kan komma på, är att bara förpassa dem till bevakad enklav invid flygplats, varifrån de är fria att ta sig vidare till utomeuropeisk destination.

  Där kan problemen komma att hopa sig, tills Europa tar sig samman och ordnar en sådan utomeuropeisk destination för papperslösa som inte själva vet vart de vill.

  Anklagelser om omänsklighet faller på att resurser vi är beredda ägna hjälp åt nödställda, hjälper många fler och mycket bättre, om vi själva kan välja hur och inte bara tvingas lösa problemen som prackas på oss.

  Liked by 13 people

  • Bromma1214 skriver:

   Pröva först med att gå t socialen , som svensk, utan sociala problem. Jag skulle behöva 1500
   Till nya glasögon. De tittar på dig, säger, du måste sköta din ekonomi och inte komma hit

   Liked by 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   På tal om värnplikt, hade jag ju en bra lösning i mitt ”definitiva skattesystem” som jag försöker få uppslutning kring: Fram till skattefridagen går allt man tjänar utöver existensminimum till skatt och resten av året får man behålla allt själv. – Har man låga eller inga inkomster, betalar man sin skatt i form av samhällstjänst fram till skattefridagen mot existensminimum. – Då skall man få välja mellan olika uppgifter där man kan göra en insats där utbildning för krigstjänst kan vara ett alternativ.

   Gilla

   • Bo Svensson skriver:

    Och parallellen till denna valfrihet, för den som betalar skatten med pengar, blir då individuellt ansvar för pengarnas fördelning över de av de folkvalda godkända mottagarna.

    En ordning som skulle lösa en massa problem och befria oss från en massa förbittring över galet slösande med skattemedel.

    Gilla

 4. Den första vågen skriver:

  Jag berättade för mina barn idag att de kanske måste göra värnplikt, men pappa här blir väl aldrig krig? Det är otroligt men det är på detta sätt svenska politiker skött område efter område. idag såg jag en rubrik i SvD ”försvaret måste baseras på realism”, endast i Sverige kan detta skrivas, vad skall det annars baseras på? Nu vänder man efter Reinfeldts ”försvaret är ett särintresse” på en femöring och inför värnplikt, jag gissar att denna åtgärd verkar attraktiv för att MINA BARN ÄR GRATIS! Tror man. Jag börjar mer och mer luta åt civil olydnad på många områden, som första steg.. Ingen har troligen gjort kalkylen om vad värnplikt kostar och sparka neråt har våra politiker inget problem med, om de uppfattar att det är mot svenskar. Det skall dock bli lustigt att betrakta detta exeperiment, hur skall det gå att få bilbrännare att göra värnplikt? Muslimska kvinnor? Bönestunder mitt under övning i skogen? Att kunna kompassen blir åtminstone ett delat intresse så att Mecka kan hittas. Spännande. Hur lång tid dröjer det innan ”vådaskjutningar” och våldtäkter under värnplikten blir det nya samtalsämnet?

  Våra politiker har haft fel om nästan allt, de har ljugit om resten och media har hjälpt dem, sanningen ligger inte mellan Trump+SD och Bildt+Mp, den ligger långt förbi vad Trump kan föreställa sig. Vi går med fasta steg mot karastrofen, när nu vissa inser att vi gått för långt ner på fel stig så kvarstår ändå nästa fas. Man stannar och inser att man är mitt i en mörk skog, hur skall vi hitta ut? Skall de som lett oss in klara det, det verkar som en from förhoppning om det någonsin fanns en.

  Det måste vara så att det är tid för alla de som trott att våra politiker visste vad de gjorde att resa sig, vi måste bli politiker allihop.

  Liked by 12 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Nog dags att SLUTA låta räven vakta hönsgården!

   Är det verkligen de som ställt till dagens elände,
   bäst lämpade att reda ut problemen?

   NYA ögon behövs sannolikt,
   är det så förtvivlat svårt att förstå?

   MER av samma medicin förvärrar snarare,
   än botar den sjuke patienten!

   A second opinion is desperately needed!!!

   Att ta ansvar för Sverige PÅ RIKTIGT,
   vore att lämna köttgrytans värme…

   Sluta skuggboxas!

   Liked by 4 people

  • Bengt skriver:

   Klart du ska bli politiker! Så får du se hur lätt det är. Min erfarenhet är, att de flesta av dem som klagar på vad det vara må sällan åtar sig ansvarsfulla politiska uppdrag.

   Gilla

   • Den första vågen skriver:

    Nej, för vi har andra jobb. Klagar jag tycker du? Du är nöjd förstås? Ansvarsfull, vilket parti röstar du på, ett av de ansvarsfulla? Vem sade att det var lätt? Min erfarenhet är att politiker är själviska människor utan större talanger och låg moral.

    Liked by 1 person

 5. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Dagens inlägg öppnar för tankar i olika riktningar. En sak som slår mig är att man kan behöva ompröva bilden av politiker. Min personliga syn är att politiker i många fall inte är särskilt framstående människor. Det är visserligen inte lätt att definiera vad som ingår i begreppet framstående, men man skulle kunna räkna upp saker som studiebegåvning, moral, civilkurage, empati, handlingskraft etc.

  Jag tror att vi fått en felaktig bild av människan bakom politikermasken som en följd av att PR-åtgärder och media fungerar som något slags smink och ger en förskönad bild av politikern. PR-åtgärder och media är fortfarande ganska nya företeelser i mänsklighetens historia och det har inte ännu utvecklats något skydd eller kritiskt förhållningssätt mot detta. TV förtrollar fortfarande

  Till det ska läggas att konkurrensen om att bli ledande politiker i Sverige inte har varit särskilt hård på många år.

  Till det ska också läggas att samhällsutvecklingen i Sverige drivit fram ett beroende av politiska beslut i många sammanhang varför politikerrollen gått från att vara allmänhetens tjänare till att vara allmänhetens överhet.

  Till det ska också läggas att det kring den nya politikerrollen vuxit upp en hel industri som lever i symbios med den nya politikerrollen. Bara för att hugga ett dagsaktuellt exempel. DN:s rubriker idag är inte att Trump gjorde ett sensationellt framgångsrikt framträdande i kongressen utan att hans tal innehöll faktafel.

  Starka krafter skyddar den nya politikerrollen och det handlar inte främst om ideologi utan om makt och pengar. Jag tror t ex att läkemedelsindustrin (big pharma) gärna donerar en slant till media som agerar som DN.

  Liked by 2 people

 6. Lars Åhlin skriver:

  Jo, migrantsituationen eller ”flyktingkrisen” har numera fått stor plats i media (fast även tidigare kvalitetsmedia domineras fortfarande av livsstil, ”feel good”, skvaller om Trump osv). Men visst är det påfallande hur valhänt och försiktigt man fortfarande hanterar frågan. Rädslan för stigmatisering om man talar klarspråk finns uppenbarligen fortfarande. Frågan är om inte SD borde driva opinion, inte bara invänta utvecklingen och kassera in röstandelar. Inte för att påverka i första hand, utan för att vi i Sverige behöver föra en mycket mer kvalificerad diskussion om hur vi bäst hanterar migrantsituationen. Massiv utbildning, sänkta lägstalöner, subventionerade anställningar och tuffa krav på kommuner räcker uppenbarligen inte.

  Min uppfattning (som jag kan ha framfört tidigare här) är att det till slut inte längre blir möjligt att bortse från att integration och sysselsättning i sista hand måste vara en uppgift för den enskilde nyanlände, och att systemet måste utformas utifrån detta. Jag tror det då blir nödvändigt att backa EBO-lagen och bosättningslagen. Nyanlända (även dem som flyttat till en kommun, men utan att ha arbete) ska hänvisas till att bo i asylboenden/läger i glesbefolkade områden tills dess att de på egen hand, med den hjälp som erbjuds alla arbetssökande och bostadslösa, hittat ett arbete och en bostad. Utbildning för att förbättra anställningsbarheten (i svenska språket och samhället samt yrkesutbildning) ska ges i dessa förläggningar. Kommunens ansvar för att erbjuda bostad och ge ekonomiskt bistånd skall inte omfatta andra än dem som redan bosatt sig på egen hand i kommunen, men senare hamnat i ”utanförskap”.

  Liked by 4 people

 7. oppti skriver:

  När migrationen granskas så ökar motståndet mot den.
  Medias roll är stor. Politiker verkar inte i en relation mellan väljare och politiker utan mellan media och politiker.
  När fler röster får höras utan att medias bannor träffar dem så framgår det hur svår situation vi skapat.
  35 000 ensamkommande varav flera misslyckas i sin utbildning är ett reellt problem nu och i framtiden. Fler hade det blivit om inte gränserna skyddades.

  Liked by 3 people

 8. Den första vågen skriver:

  Jag såg en intervju med Geert Wilders som lagts ut på avpixlat, han pekar på vad detta handlar om egentligen, det är inte VIK, det är istället själva vår existens. Migrantkrisen och alla problem vi har med utomeuropeiska invandrare beror av två saker, ett, att de är annorlunda, kulturellt och ekonomiskt, två, det stora antalet. Wilders pekar på Afrika där vi möjligen kommer att se en enorm befolkningstillväxt, med modern kommunikation så kommer allt fler av dessa, vi talar om miljarder människor, som vi nu ser i mindre mängd i arabvärlden och nordafrika, att inse att det finns ett bättre liv i Europa. Vad är det som säger att endast folk i krig kommer att vilja komma till Sverige? Det är redan så att majoriteten inte kommer direkt från krig, de söker helt enkelt ett bättre liv, och är villiga att riskera sina liv för att få det.

  Mint tes är att Huntingtons civilisationernas krig hade kunnat undvikas om folk i huvudsak blev kvar i den kultur och på det territorie där de är födda, annars väntar konflikter som är så djupgående så att endast krig kan lösa det. Ta bara Sverige, hade ni velat leva i ett land där svenska muslimer styr som vill följa koranen, eller hade ni gått i krig för att förhindra det? Multikulturalismen blir på detta sätt den farligaste ideologin av alla, eftersom man bortser från just det som skapat krig i alla tider, skillnader mellan folk. Genom folkvandringar så skapas civilisationernas krig eftersom inte alla kulturer är lika, och vissa motsatta, som den muslimska och den svenska. Det är nu inte portugiser och spanjorer som blandas, eller engelsmän och fransmän, eller tyskar och fransmän, det är folk som är långt mera annorlunda. Genom att missförstå en vetenskaplig halvsanning, att alla människor genetiskt är väldigt lika (vi delar det mesta även med chimpanser) och eftersom religion och annan nedärvd kultur kommit på undantag, i synnerhet för vänstern, så har man gjort en falsk extrapolation och trott att alla folk är i grunden lika, och akulturella, och kan blandas utan konflikt. Detta är fel, vi ser det varje dag, vilken svensk flyttar TILL Rosengård, det beror inte enbart på de dåliga lägenheterna.

  Det är därmed multikulturalismen som är vår tids farligaste ideologi, likt en gång nazismen och kommunismen. Det är multikulturalismen och öppna gränser som leder till civilisationernas krig, vi ser hatet och tonläget växa för varje dag. Det vi har framför oss det är att hundratals miljoner från mellanöstern och afrika kommer att vilja ta sig till Europa. Att inte planera för detta, utan att agera efter motsatsen, är våra politikers stora misstag, de skapar vår undergång och utplåning, det är detta som ligger i tangentens riktning. Istället så borde all planering utgå ifrån hur man mest effektivt kan få de i Afrika och mellanöstern att stanna i sina egna regioner, lösa sina egna konflikter och utveckla sina egna samhällen.

  Våra politiker leder oss mot världskrig, Wilders är bara kanariefågeln i gruvan.

  Liked by 9 people

  • Den första vågen skriver:

   En uppföljande tanke är att om det är de fattigas ok att de nu kan se i sin mobil att vi har det bättre, så är det vårt ok att se att det finns folk som har det svårt, varje dag nu och i framtiden. När fick alla idén att livet är lätt och rättvist?

   Liked by 3 people

   • Den första vågen skriver:

    Ytterligare en uppföljande tanke är att genom att hålla upp en tillvaro i Europa som en genväg till ett bättre liv, utan nämvärd ansträngning, så minskar vi incitamenten för alla utomeuropeiska migranter att själva gneta och skapa sig ett bättre liv. Ta istället bort alla möjligheter för människor i Afrika och mellanöstern att ta sig till Europa och stryp allt bistånd för att få dessa länder att hjälpa sig själva.

    Europa är som Eurojackpot för dessa människor utan arbetsmoral.

    Liked by 1 person

 9. Lennart Bengtsson skriver:

  Min uppfattning är att varje mogen, självständig, med hyggligt förstånd utrustad svensk medborgare måste ta ett personligt och aktivt ansvar för den nuvarande samhällskrisen. Dagens politikerkår saknar förmåga och mod att stå emot media och får kanske för en tid ställas på undantag.
  Hur detta skall ske i praktiken är inte alldeles lätt annat än via medborgarinitiativ. Det finns inget annat alternativ än att landet själv bestämmer den migration som behövs med antal individer/tidsenhet och med en utbildning som efterfrågas. Om migrationen bestäms av migranterna( via internationella beslut eller liknande) kommer landet i sin nuvarande form helt enkelt att gå under. En början kan vara att enskilda kommuner tvingade av sina egna medborgare gör som Hultsfreds kommun. När medborgarna får klart för sig vad de personliga konsekvenserna blir för dem kommer de säkert att vända sig mot sina ”folkvalda” och helt enkelt säga ”att nu får det vara nog!”

  Liked by 3 people

  • Hedvig skriver:

   @ Lennart Bengtsson 2 mars, 2017 kl 08:45

   I Affärsvärlden kan vi läsa att Migrationsverkets kostnader för år 2016 enligt årsredovisningen är 73 miljarder kronor.

   http://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/migrationsverkets-kostnader-for-2016-6829218

   Jämför med Försvarsmakten som borde ges prio ETT, men får ynka ca 45 miljarder!

   Apropå kommunbudgetarna kommer vi inom ett år få se åtskilliga kommuner, som trots kraftiga skattehöjningar, inte längre förmår att leva upp till de lagar och övriga krav som staten ställer på dem.

   Liked by 2 people

   • rudmark skriver:

    I Migrationsverkets kostnader ingår inte alla socialbidrag, socialsekreterare, tandläkare, vårdpersonal, xtra poliskostnader osv osv.
    Tidigare beräknades kostnaden totalt uppåt 173 miljarder…..inofficiella siffror visserligen men de som försökt beräkna (Tullberg tror jag)

    Gilla

   • Hedvig skriver:

    @ rudmark 2 mars, 2017 kl 16:30

    Även S-bloggaren Johan Westerholm har ett flertal gånger varnat för de övervältringskostnader som staten skickar över till kommunerna, så snart migranterna blir kommunplacerade. Vänta bara något år tills ett större antal kommuner höjt skatten med flera kronor, men ändå tvingas inse, att de måste kopiera ”Hultfredsmodellen”.

    Gilla

 10. JL skriver:

  Expressen hade en artikel om det (nya) svenska igår:
  http://www.expressen.se/debatt/darfor-lamnar-jag-husby/

  Aftonbladet skrev nyligen om ett reportage från amerikanen Tim Pol som något jag tolkade som Aftonbladets starka stöd för att ”utanförskapsområden” inte har allvarliga problem:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/bl8rq/nej-rosengard-ar-ingen-krigszon

  De ”glömde” visst att kolla på hela reportaget, exempel:
  https://mobile.twitter.com/Timcast/status/836934364772589569

  Mer:
  https://m.youtube.com/user/Timcasts

  Snälla sluta köp Aftonbladet.
  Är i det närmaste landsförräderi att finansiera dyngan som plöjs ut.

  Liked by 1 person

 11. MartinA skriver:

  Patriotism är att offra egna intressen för statens intressen
  Nationalism är att offra egna intressen för folkets intressen.

  Patriotism är bedragarens sista retträttposition. Sosseriet tillät stolthet för den stat sosseriet skapat. Det tillät ej stolthet över folket. Därför att sosseriet strävade efter total makt. Och folket var ett hot mot detta. Därför sträckte sig sosseriets svarta hand hela vägen ner till det svenska folkets hjärterötter och tog ifrån oss rätten att finnas till. Än idag är det en enorm utmaning för svenskar att skilja på den monstruösa sossestaten och en svensk identitet.

  Liked by 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Semantisk kabbalism. Båda orden är uppbyggda på samma sätt från två rötter som i praktiken betyder detsamma: pater (fader) och natus (född). Det viktiga är inte mystiken, utan att använda ett oföränderligt och odiskuterbart objekt, nationen, som fokus för våra ostoppbara koalitionella instinkter:

   https://www.edge.org/response-detail/27168

   För att förhindra att föränderbara objekt intar denna roll.

   Liked by 1 person

   • MartinA skriver:

    Jag tyckte inte om den artikeln. För dissikerande. Och vad ordens rötter kommer ifrån är ointressant. Det är två olika fenomen. En stat är godtycklig. Ett folk är de som ser tillbaka på samma historia. Det är konkret. Du kan inte skapa nya folk hursomhelst, det tar många generationer. Men med tillräckligt med våld kan du skapa stater percis hur snabbt som helst.

    Dessutom, att nationen skulle vara ”oföränderligt och odiskuterbart”, då har du inte diskuterat nationen med många svenskar. Svenskar tror att nation och stat är samma sak.

    Gilla

   • cmmk10 skriver:

    Att stat och samhälle är samma sak, är någonting som SAP framgångsrikt har lyckats lura i folkflertalet.

    Nog inte många som förmår skilja på samhällets och dess förvaltning.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Får erkänna att jag var extremt skeptisk mot att läsa någonting i SvD men det var faktiskt en riktigt bra artikel. Jag håller med. Något som stod i SvD. Chockad tystnad.

    Gilla

   • askenyggdrasil skriver:

    HEDVIG, tyvärr togs vår historia ifrån oss och förvanskades av sossarna som gjorde den till sossehistoria. Det är som du skriver mycket viktigt att förstå och kunna sin historia för att förstå sin samtid. Vår svenska historia är som en lång kedja, där alla länkar måste finnas med. Man kan inte som sossarna gjorde börja kapa av vissa länkar som inte passar dem och deras politik, då återstår bara en hög av trasiga kedjor och eller försvunna länkar.

    Gilla

 12. Christer Carlstedt skriver:

  Dagens dilemma i migrationsfrågan, nämligen de skenande och oöverskådliga kostnaderna i diverse välfärdssystem, beror på att man lutar sig mot lagar som aldrig förutsåg att en situation som den nuvarande ens kunde uppstå.

  Socialtjänstlagen som tillkom 2001 talar t.ex. om HVB-hem. Avsikten var att erbjuda goda uppväxtförhållande för barn som antingen blivit av med sina vårdnadshavare eller sådana där socialtjänsten genom noggranna utredningar kommit fram till att barnens ordinarie uppväxtmiljö, d.v.s. i hemmet, var skadlig för barnet.
  Likaså talas om hur det ekonomiska ansvarsförhållandet mellan folkbokföringskommun och vistelsekommun skall regleras.
  Lagen förutsatte således att den skulle hantera personer redan boende i landet. Inte sådana som kommer i tusenden från Danmark eller Tyskland.

  När det började dra ihop sig i Somalia och så småningom i Syrien, så valde våra politiker att stoppa huvudet i sanden och inte se över lagstiftningen samt anpassa den för en förutsebar kommande verklighet.
  Underlåtenhetssynder är också synder.
  Nu står man följaktligen med byxorna kring anklarna och vet inte hur i herrans namn man skall krångla sig ur den situation man försatt sig i.

  Godhjärtade Gun på socialkontoret har man valt att lämna i sticket med bara socialtjänstlagen som rättesnöre. Inte ens en liten fotnot om att det gäller speciell lag för migranter.
  För någon sådan var man för slö för att skriva trots det uppenbara behovet.

  Liked by 7 people

 13. Hortensia skriver:

  Tack, klädsamt patriotiske Patrik, för dessa sanningens ord! Sverige är sannerligen värt en omfattande räddningsaktion och ”vi måste bli politiker allihop”, precis som Den första vågen säger. De hundra första svenskarna i telefonkatalogen torde överglänsa dagens ”proffs”.

  https://ledarsidorna.se/2017/03/socialdemokraterna-och-historien-om-berattelsen/

  Jag röstar för att ”… ett vidlyftigt repatrieringssystem samt fortsatt välfärd av den sort vi vant oss vid (för dem som är kvar i landet)” omedelbart ”säkerställs” när lejonparten av de ”folkvalda”, förhoppningsvis inom kort, har förlorat den makt de så nesligen missbrukat.

  ”Sverige går in i en osäker tid med ständigt minskande förmåga till försvar. Samtidigt finns det tydligen pengar. Migrationsverket fick mycket större tillskott än vad försvaret begärt – utan något gnissel från politikerna.”

  http://www.gp.se/ledare/politikerna-negligerar-f%C3%B6rsvaret-1.4178174

  Liked by 2 people

 14. SD skriver:

  Westerholm har en mycket bra analys av läget innom S men också hur det är innom andra partier. I den intervju som DGS hade med författaren av Knapptryckar kompaniet där hon beskrev mycket bra hur besluten tas innom olika partier. Enligt henne är det en liten grupp som tar besluten.

  På S kongress kommer detta att visa sig vilka som tillhör gruppen som styr och resten får ställa in sig i ledet eller bli utfrusna. För S kommer kongressen delvis att påverka resultatet av valet 2018 men verkligheten börjar att få väljarna att fundera på varför vi har en försämring av alla samhällstjänster och i tillägg bedrägerier och ökad kriminalitet.

  Program som UG från i går och nästa vecka del 2 har stor trovärdighet och ses av många. Trots MSM försök att inte beskriva hur det är kommer verkligheten krypande närmare inpå människor som inte har intresset utan bara försöker att överleva. Det är nu 19 månader till valet och mycket kommer att hända som påverkar väljarna.

  Min teori är att S bara kan segla i medvind. S behöver reformer på ett helt annat sätt än vad M gör. M är mycket förenklat partiet för dem som klarar sig på egna meriter medan S hela tiden är beroende av att göra väljarna till tacksamma mottagare av de reformer S skapar.

  För att inte de flesta ska förstå att S reformer handlar om att först dra in pengar i form av skatt för att sedan på olika sätt ge tillbaks dem igen (med ett visst svinn på vägen) så krävs tillväxt.
  https://ledarsidorna.se/2017/03/socialdemokraterna-och-historien-om-berattelsen/

  Liked by 2 people

  • Oskar skriver:

   Rekommenderar alla att se gårdagens Uppdrag Granskning: http://www.svt.se/ug/se-program/uppdrag-granskning-sasong-16-avsnitt-8-2

   Dessa grabbar är alltså turkar, greker, kristna från Mellanöstern, invandrargrupper som kom för flera decennier sedan, när invandringen var mycket lägre än vad som varit fallet på senare år. Och ändå har det gått fullständigt åt fanders för dem. Vad kommer ske i Sverige på tio års sikt med alla dessa män som den senaste tiden kommit från Afghanistan, Eritrea, Somalia, Syrien och Irak? Kaos är bara förnamnet.

   För övrigt är Janne Josefsson i en klass för sig på SVT. Han jobbar förmodligen i en oerhörd motvind, men det här programmet var riktig journalistik, inte tillrättalagt för fem öre. Bara brutal sanning.

   Liked by 2 people

 15. vadskalljagvlja skriver:

  Det finns ett inslag i debatten om migrationen som jag finner oroande. Det är yttrandet: ” Vi har råd” – som ett argument för öppna gränser och humanare flyktingpolitik. Vilka har råd?
  Kanske finns det bakom argumentet en strävan att skrota välfärden till förmån för flyktingar?

  Välfärden är dock redan ett blått dunster: skola, sjukvård, polis och försvaret är redan i kris.
  Pensionssystemet har visat sig vara felkonstruerat så antalet fattigpensionärer ökar. Så vilken välfärd kan vi skrota?

  Det är en sak som envist tigs i migrationsdebatten: det är inbördeskrigen som alstrar trycket mot Europa. Bakom inbördeskrigen finns klanstrider och i vissa fall religiösa motsättningar. Vi importerar dem till Europa och Sverige.

  Ska vi verkligen skrota välfärden (eller dess rester) för att försörja inbördeskrigen?
  Frågan är välgrundad: just nu finns larmrapporter om svältkatastrofer i Somalia, Jemen och Libyen. I mitt Facebooksflöde kommer det upp vädjanden om pengar för att rädda människor undan svälten i just de länderna där interna motsättningar skapar svälten. Men där går min gräns numera. Det är oansvarigt att försörja dessa konflikter.

  Liked by 5 people

  • rudmark skriver:

   Det är som att ta ett lån med motiveringen ”jag har råd” och avser då endast de första ränteinbetalningarna.

   Gilla

  • Bromma1214 skriver:

   Vi har råd……..Samtidigt lever många pensionärer ett fattigt liv. Men de har ju bara arbetat o betalt
   skatt 40-45 år. Titta på soppköket vid Klara kyrka , där kan svenska gamlingar få mat för 20kr.
   Skäms Sverige

   Gilla

 16. Richard skriver:

  Ja röstar för stängda gränser (tills det blivit ordning) och skrotat, eller i varje fall kraftigt reducerat, välfärdssystem. Samt ökad patriotism och värnande om den svenska kulturen.

  Liked by 2 people

 17. Hortensia skriver:

  Ursäkta, att jag tar upp ännu mer plats, men är det någon som förstår varför migranter, som redan fått avslag på sin oberättigade asylansökan i Finland överhuvudtaget erbjuds att söka asyl i Sverige, när de avvisats och passerar gränsen hit…

  http://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/stor-poliskontroll-av-asylsokande

  … eller varför en hel familj, regelbundet välfärdsturistande, romska EU-migranter alls har kunnat få möjlighet, att pungslå svenska Försäkringskassan på, redan ofattbart skatteslukande, assistansersättning på miljontals kronor – i åratal?

  http://www.friatider.se/bl-ste-skattebetalarna-p-9-miljoner

  Liked by 6 people

  • Tanten skriver:

   Nej, jag förstår inte heller. Men antag att de har rätt att söka asyl i Sverige, sen upptäcker vi att de är s k Dublinfall. Tanken svindlar över vad som nu händer!
   Återsänds de till Finland fast de fått avslag?
   Söker de asyl här och ev får det? Finland beviljar ju inte alls så stor andel uppehållstillstånd som Sverige.
   Söker de asyl här och inte får det? Innan överklaganden är genomförda tar det nog rätt lång tid.
   Blir de sen kvar illegalt i Sverige?
   Hur länge sparas fingeravtryck som gör att man kan se att det är Dublinfall, för det fall personen inte omedelbart söker asyl?

   Gilla

  • Lennart Granqvist skriver:

   Det är så som S,MP, L,KD och M vill ha det.
   Så enkelt är det.
   Hade viljan funnits att stoppa den sociala turismen så hade dom gjort det.
   Nu aviserar president Trump att avsluta vissa projekt rörande aborter i 3:e världen.
   Genast går våra godhetsministrar ut och lovar ekonomisk kompensation.
   Botten i Moder Sveas ymnighetshorn är tydligen inte nådd.

   Liked by 1 person

  • Tanten skriver:

   De EU-migranter som du skriver om verkar ju ha varit här länge Jag tror jag läst att de kommer från Slovenien eller Slovakien, båda länderna har varit med i EU sen 2004. Kom de innan 2004 har de kanske fått asyl här. Enligt en av dina länkar kom de 1998.

   Merit Wager hade på sin blogg för några år sedan ett inslag som gällde EU-medborgare och assistansföretag i ”modern” tid, beskrivet under Exempel 1 och 2 i nedanstående länk

   https://meritwager.wordpress.com/2013/05/22/del-2-av-4-en-fk-anstalld-igen-glom-att-lara-dig-de-lagar-som-ror-ditt-omrade-som-jag-som-ar-jurist-tyckte-var-ganska-viktigt-det-viktiga-ar-inte-att-du-tillampar-dem-utan-att-du-lar-dig-hur-kas/

   Gilla

  • Hedvig skriver:

   @ Hortensia 2 mars, 2017 kl 10:23

   Precis som du ställer jag mig mycket frågande till hur ekonomiska migranter som redan fått avslag på asylansökan i Finland, tillåts söka asyl även i grannlandet Sverige. Någon här som har ett rimligt svar?

   Beträffande den mamma och hennes två söner som olagligt tillskansat sig ca 15 miljoner kronor i fejkad assistansersättning (6 miljoner preskriberad brottsperiod), kände jag inte till att de var slovakiska romer.
   Det skulle vara intressant att veta hur Försäkringskassans revisorer ställde sig till de här stora utbetalade summorna. Ringde det inga varningsklockor?

   Liked by 2 people

   • Bengt skriver:

    Det har ju framkommit att det ringde varningsklockor. Någon/några ansvariga på Försäkringskassan har uppenbarligen begått tjänstefel. Vad får det för konsekvenser för dem? Böter – skadestånd? Existerar tjänstemannaansvar överhuvudtaget i Sverige?

    Gilla

  • Hortensia skriver:

   Tack allihop för engagerad respons och skrämmande länkar! Det är tydligen ett rent under, att Sverige inte redan är bankrutt… 😦

   Gilla

 18. Sixten Johansson skriver:

  Det hela är enkelt, men svårt att beskriva. Vår västerländska civilisation har slagit in på fel väg (och går mot sin undergång), men få inser att en helt ny väg måste stakas ut och mödosamt byggas. Johan Westerholm skriver om verkligheten kontra den falska berättelsen som styr dagens politiker. Han vill försvara socialdemokratiska ideal (alltså även sina egna) och folkets verklighetsbeskrivningar som underlag för politiken. Hos Patrik har en ny patriotism vaknat. Båda upplever alltså att det hos dem själva och i samhällslivet existerar 1) någon sorts manande idealism, 2) en faktisk verklighet samt 3) en falsk verklighetsbild.

  Problemet är att den falska verklighetsbilden började byggas redan för flera hundra år sedan. Den uppstod kring en handfull idéer som ”jämlikhet”, ”frihet”, ”mänskliga rättigheter”. Deras ädla syfte var att främja ideal, t ex människovärdet. Men när ogripbara ideal ska förverkligas förgrovas de snart till något materialistiskt, kollektivistiskt, likriktat och tvingande. ”Värdighet” blir ”lika värde”, som blir ”lika” och sedan ”göra alla lika”. Men i den faktiska verkligheten, i naturen, existerar bevisligen ingen likhet, framför allt ingen biologisk likhet eller jämlikhet i något enda avseende. Strävan efter jämlikhet och varje härledning ur den idén är orealistisk och onaturlig. I förlängningen skapar därför de vällovliga idéerna något omänskligare och ondare än det ojämlika samhälle man ville förbättra.

  En civilisation som bygger på nya och onaturliga idéer kommer att falla sönder när de gamla, naturligt utvecklade strukturerna har underminerats. De enda kunskapsfält och vetenskaper som i dag fortfarande är relevanta är de som kontinuerligt prövas mot den faktiska verkligheten, alltså t ex naturvetenskap och teknik. Alla andra – särskilt nya, men även äldre humanvetenskaper – förvandlas gradvis till skräp, eftersom de tvingas anpassa sig till en falsk verklighetsbild, till det politiskt påbjudna ”korrekta”. Detsamma gäller även kulturen – litteratur, sångtexter, traditioner, idéproduktion.

  Nu tvingas vi inse att ideal och realism hela tiden måste följas åt, sanningsprövas och interagera, både inom individen och i gemenskaperna. De egna idealen når bara så högt upp som individen kan sträcka sig över marken, gemensamma ideal (t ex patriotism eller politiska ideal eller en religiös tro) kan erbjuda individen en högre stödpelare och bli en blinkande ledfyr, som harmoniserar de gemensamma ansträngningarna.

  Liked by 1 person

 19. Anonym skriver:

  En sak jag undrar över är vilka regler som gäller för invandringen till Sverige? Alltså det man talar om är ju flyktingar som måste komma hit p.g.a krig och förföljelse i världen. Men det kommer ju en massa andra också – t ex ryssar. På bussen hörs det nu , förutom arabiska, ryska runtomkring mig varenda dag. En bibliotikarie berättade att de nu måste köpa in böcker på ryska för det har flyttat hit så många ryssar och denna invandrargrupp kan ingen svenska. Om det nu är så att flyktingar som lider nöd måste få komma hit – då borde väl mottagandet av andra, som inte lider nöd, vara mycket begränsat, kan man tycka. I Ryssland är det väl ingen nöd så att de måste flytta hit. Jag vet inte hur det fungerar – när det gäller vilka som får flytta hit. Kanske Patrik Engellau eller någon annan vet?

  Liked by 2 people

 20. Magnus skriver:

  Ta in alla i ett övervakat förvar. Skicka sedan tillbaka alla som ljugit eller som inte har asylskäl tillbaka till sina hemländer.

  Hyr in större plan och fyll dessa med migranter. Kräv att FN skapar fredade zoner i samtliga länder.

  Sluta betala ut pengar och börja med att låna ut prylar och med matkuponger .

  Liked by 1 person

 21. Frank skriver:

  I feel so sorry for you, Swedes, to be restricted from objective press and TV.
  In Holland the discussion is open and free, as it should be in every western democracy that trusts itself.
  That opens the possibility to stop influx of intolerance and crime of non-western civilizations if they refuse the playing field of western civilization.

  Gilla

 22. Johan 1 skriver:

  En sak som diskuteras just nu är Sverigebilden och verklighetsuppfattningen. Om det är så att politiska beslut fattas på bas av en friserad verklighetsuppfattning och enbart på en bild av hur man skulle vilja att verkligheten såg ut, är vi allvarligt ute.
  Naturligtvis är det viktigt att ha visioner om en bättre värld och driva en politik i riktning mot de mål man har på lite sikt. Men man måste i första hand ha en vardagspolitik som är verklighetsanpassad för vad som händer här och nu och samtidigt ovanpå detta en långsiktig visionsbaserad politik för framtiden, Klarar inte makthavarna av att hålla isär begreppen vardagspolitik och visioner måste något göras åt detta.

  Gilla

 23. bjornwiklund skriver:

  2015 163 000 asylsökande, 110 000 UT
  2016 30 000 asylsökande, 150 000 UT

  Så visst har ”invandringen” minskat NOT
  därför det finns olika siffror…..som etablissemanget svänger sig med….

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.