Det finns ingen plan

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Ett sällskap av innovationsintresserade personer där jag ingår hade årsmöte häromdagen. Mötet sköttes så föredömligt av ordföranden att det kunde avslutas på tio minuter.

Sedan blev det föredrag av en framstående riksdagsledamot som skulle tala om innovationspolitik. (Vad det nu är. Jag har decenniers erfarenhet av att prata innovationspolitik. Så småningom har jag kommit fram till att det bara handlar om att ett antal parasitära och konkurrerande institutioner ska hitta på övertygande skäl för att politikerna ska ge dem pengar varefter de parasitära tackar politikerna genom att hylla dem – politikerna, alltså – såsom varande näringslivets välgörare. Sådär fungerar det förresten i alla offentligfinansierade hjälpsystem. Själv har jag jobbat med detta i tio år inom u-landsbiståndsbranschen. Den allmänna formeln är att klienter får pengar av politiker och sedan lovordar politikerna vilket gör politikerna glada och stolta och entusiasmerar dem att hämta mer pengar hos skattebetalarna för att kunna dela ut nya bidrag och hösta in fler eloger för påstått utvecklingsfrämjande insatser. Det är en win win-situation för både politikerna och de parasitära. Skattebetalarna är inte tillfrågade.)

Riksdagsledamoten inledde med en övergripande exposé över tillståndet i nationen. Den största utmaningen är migrationen, sa han, och övergick sedan till att diskutera olika metoder att ge innovationsbidrag, varvid jag kunde konstatera att jag ännu saknar anledning att revidera min uppfattning om verksamheten.

Därefter blev det sedvanlig fråge- och diskussionsstund. Nästan hela svenska folket håller med dig om att migrationen är Sveriges största problem, sa jag för att uppmuntra riksdagsledamoten. (Det var nog uppkäftigt och kanske till och med rasistiskt av mig att kalla saken för ”problem” i stället för ”utmaning”, men det fick passera utan anmärkning.)

Det är faktiskt en monumental utmaning, sa riksdagsledamoten bekymrat.

Kan du i så fall förklara för mig, fortsatte jag, hur det kommer sig att inget parti har någon plan för hur det här problemet ska lösas.

De flesta politiker skulle nog säga att de har en plan, sa riksdagsledamoten, men jag ska vara ärlig, det ska man ju vara som politiker, och det är väl som du säger, vi har ingen plan.

Jag vet, sa jag, det har inget parti. Men varför har ni ingen plan för Sveriges viktigaste problem? Vad är skälet?

Det är inte så lätt, sa riksdagsledamoten. Jag underlät att påpeka att ledare väljs för att göra stora och svåra saker, inte för att bara glida runt och strunta i viktiga problem.

Sedan sa riksdagsledamoten något vagt om att det fanns en grupp i partiet som tänkte på det ena och det andra och som nog skulle lämna en rapport under mars. Jag släppte ämnet och lovade i mitt stilla sinne att jag skulle slå vad om nästan hur mycket som helst om att det inte under mars månad kommer någon som helst handlingsplan för hanteringen av migrationssituationen från något som helst politiskt parti.

Men har du någon föreställning om vad ditt parti eventuellt skulle kunna tänka sig att göra? frågade jag.

Det var en oförsiktig fråga som gav riksdagsledamoten möjlighet att slinka in på kvällens ämne, innovationspolitik. Han förklarade att jobben, framför allt de enkla jobben som vi behöver, skapas i småföretag och att innovationspolitiken därför måste inriktas på mindre bolag. Analysen var väl inövad och gick som en dans. Mer innovation betyder mer tillväxt, mer tillväxt betyder fler jobb och fler jobb är ju vad vi behöver med all den här migrationen, eller hur?

Och så förklarade han hur illa dagens regering sköter integrationspolitiken, tänk på invandraren som fått ett jobb och som ändå hotas av utvisning för att hans arbetsgivare förra månaden betalade 50 kronor för lite i lön! Det är ju inte klokt! Så kan vi inte ha det!

Ungefär sådan är partiernas mentala beredskap för dagens huvudutmaning.

47 reaktioner på ”Det finns ingen plan

 1. Moderskeppet skriver:

  Ja, dagens politiker förstår inte att det finns inga smakliga lösningar på de problem som de, politikerna och de styrande klasserna i allmänhet, har skapat.

  Nu befinner vi oss i en situation där de rådande ideologierna, liberalismen och socialismen, inte förmår prestera några svar på hur vi ska lösa de problem vi har, vilket understryks av att inga riksdagspartier har en plan för att lösa de problem vi har. SD är ju numera svårt drabbat av liberalismen och ens knappt deras politik, som uppfattas som superrasistisk av en del, är adekvat längre.

  En omfattande repatriering, i första hand frivillig efter att ekonomiska incitament har etablerats, är enda vägen framåt.

  Gillad av 4 personer

 2. Christer Carlstedt skriver:

  Jag har nog vid tidigare tillfälle antytt att jag inte tror att politiker vet särdeles väl vad de gör och sysslar med, eller ens vill, vad den saken anbelangar.

  Jag tillstår villigt att jag inte vet mer om invandraren som skall utvisas på grund av för låg inkomst mer än vad jag läst i tidningarna. Eftersom jag inte vet bättre, så utgår jag från att det åtminstone till större delen speglar sakförhållandet. Då undrar ju jag –

  Vem, om inte politikerna, är det som har skapat det regelverk, som gör att mannen som försörjer sig (och familj vill jag minnas) skall utvisas på grund av för låg inkomst?
  Alltså de som gjort reglerna ojar sig nu över reglernas konsekvenser!

  Ylva Johansson har fladdrat runt och pratat om att enkla jobb måste skapas.
  Nu är det så att med de där enkla jobben följer en väldigt enkel lön.
  Följaktligen kan vi se fram emot fler utvisningar på grund av för låga löner.
  Personligen kan jag tycka att det är en ganska besvärlig omväg.

  Men, om det nu är så att för låg inkomst är skäl för utvisning, så kan jag inte annat än ställa frågan – Vad görs då med de invandrare som år ut och år in lever på försörjningsstöd?
  Dessa har ju bevisligen ingen inkomst alls och borde i konsekvensens namn redan stå vi gaten på Arlanda, Landvetter eller Sturup?

  Gilla

 3. MartinA skriver:

  Politiken i sverige. Men också stora delar av ämbetsmannasverige. Tycks ha bytt fokus till att producera ord snarare än verklighet. Och nu närmar sig draksåddens skördetid.

  Gillad av 8 personer

 4. Inför valrörelsen 2018 skriver:

  Inledning.

  Arbete och strävsamhet har lyft Sverige från fattigdom till rikedom. Ingen människa har i längden kunnat vakna upp på morgonen och legat kvar i sängen som fullt frisk. Arbete har varit en absolut nödvändighet för att både samhället och individen. I ur och skur har därför individer gett sig iväg till ett arbete. Om inte, har de snabbt förvandlats till uteliggare. Inte lätt när kyla, is och snö tillhör breddgraden. Att stanna kvar i sängvärmen har därför inte tillhört de mer lyckosamma alternativen. Arbete och lön knöts samman till en nödvändig överlevnadsstrategi. Den gick även in i vårt eget kulturella DNA. Den utgör en del av vår svenska berättelse.

  Scenbyte 1.

  Du kommer från ett land utanför Europa. Kan inte det nya landets språk. Men du får bostad. Du får mat på bordet. Du får kläder. Du får regelbundet en viss summa pengar för personlig disposition. Runt dig har du vänner från din egen kultur. Ni delar värderingar och historiska rötter. Talar samma språk. Ni kan umgås hela dagarna. Ni bestämmer helt själva över dagens disposition. Vill ni sova ut på morgonen så gör ni det.

  Scenbyte 2.

  Trots språksvårigheter och brist på kunskap får ni ett arbete. Nu upphör all etnisk gemenskap. Ni lever på dagarna hos en främmande kultur, den svenska. Den dagliga gemenskapen med likasinnade försvinner. Språksvårigheter och krav styr dagen. Personlig frihet försvinner. Egna kulturella traditioner, seder och bruk, trampar plötsligt vatten i ett främlingsskap. Och du får heller inga mer resurser att leva av. Du har enbart kommit i en nordisk vardag med slit och släp, med avklippta egna rötter. Du ser då lätt integrationspolitik som ett direkt hot mot din tidigare vardag.

  Scenbyte 3

  Du är politiker i Sverige. Hur löser vi migrationens problem? Ge migranterna arbete, säger du. För det har ju byggt Sverige. Sant. Men vad har riksdagen beslutat om? Jo, att vi skall vara ett multikulturellt land där egen särart skall upprätthållas. Och var sker det bäst? Troligen i den egna enklaven. Där finns en del av ditt eget land runtomkring dig, men med avsevärd förhöjd levnadsstandard

  Scenbyte 4

  En lågt hållen Svensson går till arbetet. En ”Svenne” som betalar skatt. Han gör det på eget arbete. Utan honom stannar Sverige. Han tillhör den ofta föraktade populasen som ibland sägs vara populist, så fort han har synpunkter på tingens ordning. Ofta beskylls han som bärare av rasism, islamofobi, intolerans och brist på solidaritet med den mer fattiga delen av världen.

  Scenbyte 5

  Valrörelse 2018. Politikern. Vi måste få människor in i arbete. Ett politiskt mantra som ständigt upprepas och därför blir sannare ju mer det upprepas. Eget arbete är lösningen på migrationens alla utmaningar! Vem pratar politikerna egentligen till? Det är nu jag drar täcket över huvudet, men kan inte somna om. För jag måste iväg med barnen till dagis, och sedan ställa mig i kassan på ICA, för där arbetar jag själv en stor del av dagen. Och hinner inte tänka på mig själv särskilt mycket.

  Det är min egen berättelse.

  Gillad av 15 personer

  • Bromma1214 skriver:

   ICA KASSÖRSKAN, de är de verkliga hjältarna i vårt sam hälle
   Dåligt betalt, stressigt obekväma arbetstider. Dessutom tvingas se -människor utan
   arbete lyfta betydligt högre ersättning , än de själva kommer att uppnå.

   Gillad av 6 personer

   • Hortensia skriver:

    Glöm inte, Bromma1214, att allt från fräcka försök till shoplifting och riktigt råa, regelrätta rån får anses höra till vad butiksanställda till vardags kan tvingas bevittna i vårt nya, gränslösa – och närmast polislösa – Sverige.

    Generösa öppettider med minimal bemanning ökar riskerna ytterligare för personalens rent fysiska hälsa och i glesbygd, dit lagens långa arm inte når, kan en kvinnlig kassörska tvingas ringa in anhöriga för akut beskydd från ”hypermaskulina”, som har massplacerats i byn.

    Undrar någon, som varit ”utanför tullarna” – i verklighetens Sverige – varför SD växer?

    Gillad av 7 personer

  • Johan 1 skriver:

   En mycket bra sammanställning. Så ser det ut. Och särskilt en punkt sticker ut lite extra: Utan Svenne stannar Sverige. Är det då inte lite väl cyniskt att mer och mer kapa den gren man sitter på genom att belasta den allt hårdare, tala om för den vad den ska tycka och om man anser det passande – provocera den genom brunsmetning om den har synpunkter på tingens ordning eller förslag?

   Gillad av 1 person

 5. Min svarta skånepåg skriver:

  Jag tycker detta illustrerar väl insikten att tiden för dialog är över. Goddag yxskaft ungefär. Jag hade gett upp hoppet om dialog men såg ingen lösning, innan Trump. Han har visat att man helt enkelt kan hoppa över dialogen, folk byter åsikt av rädsla eller när tillräckligt många har gjort det så man kan gömma sig i mängden, mycket få övertygas av argument. Magkänslan och grupptrycket går först Det är så häpnadsväckande att vi har journalister som sitter på TV på FOX och gör allt för att dölja situationen med lögner och halvsanningar och ren dumhet, vad är nyttan med att försöka övertyga dessa människor?

  Det gäller istället att börja diskutera lösningar och förbereda sig till då tiden är mogen, Trump har tydligen haft planer i många år men insett att tiden inte var mogen, nu var den det i USA.
  SD borde helt överge dialogen och börja med samma monolog som etablissemanget fast omvänt, när Löfven kallar Åkesson nazist så borde Åkesson tala över huvudet på Löfven direkt till lyssnarna om hur gummikulor, långa straff, läger i Nordafrika och slöjförbud etc gör Sverige bättre, för svenskarna. Strunt i dialogen, det gäller att nå de som har fått nog, direkt.

  Men vi hade behövt en Trump. Kan inte FOX öppna en svensk filial?

  Gillad av 11 personer

  • Anders skriver:

   Fullständigt korrekt analys! Och tala om för folk vad invandringen kostar, på ett lättbegripligt sätt. Trumma in siffran 300 miljarder per år, dvs 30 000 kronor per invånare, gammal som ung. För en tvåbarnsfamilj är det 120 000 om året som hade kunnat användas till annat, i form av investeringar, eller privat eller offentlig konsumtion (bättre sjukvård t.ex.). SD är tyvärr dåliga på metapolitik. Nu går det ju bra ändå i opinionen, men det är trots och inte tack vare partiets företrädare.

   Gillad av 6 personer

  • cmmk10 skriver:

   Såg Katarina Janous igår. Hon föll inte i fällan,att bemöta Anders Lindbergs ”faktabaserade” svammel. Lobbade bollen över honom och gick direkt på verkligheten. Belinda kämpade desperat för att störa Katarina, men hon hade inte mycket för det.

   Tiden för dialog är över. Det finns helt enkelt inte längre tid för att tjafsa om detaljer med sådana som Belinda och Anders Lindberg, dessa människor är förlorade och kommer aldrig att inse att deras verklighet inte existerar. Det finns inte längre något ”vi”!

   Gillad av 9 personer

   • De 100 skriver:

    De som sätter den politiska dagordningen i Sverige – hur många är det? Är det 100 personer spridda i media, näringsliv och politiken – med direkt tillgången till de riktigt stora medieplattformarna?

    Procent räknas i hundradelar. Av tio miljoner människor utgör de då 0,001 procent av hela befolkningen.

    När stigmats pendel svänger tillbaka byte in-grupp och ut-grupp plats, och kanske även stigmats pil.

    Peter Springare och Katerina Janouch synes vara människor med stor personlig resning och självständighet. De står upp för sin egen verklighetsbild fast det blåser. De låter inte stigmats giftpilar tränga in i egen integritet.

    Varför lyssna till de äldre hundra, när trovärdigheten helt nöts bort. Dags för nya röster att ta plats, som hämtar kraft och initiativ från verklighet själv och ej styrs av politisk dogma.

    Och dessutom – varför låta sig styras överhuvud taget – och av så få? Varför inte lyssna till sin egen inre röst?

    Gilla

 6. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Jo den interiör Du beskriver är väldigt typisk och den ser man i de flesta ärevördiga institutioner som IVA, Nobelstiftelsen, Riksbankens Jubileumsfond. Sådana obekväma personer som Patrik får helt enkelt inte plats där. Det som är beklämmande är att stora delar av intelligentsian och den ekonomiska eliten ställer upp på detta.

  Gillad av 7 personer

 7. oppti skriver:

  Vi har ingen plan, migranterna har ingen plan heller.
  Som tur är finns det godhjärtade människor som låter migranter bo och verka i samhället så de kan etablera sig och få stanna.
  SVD har visat på goda exempel från Åre.
  Sen kom nån och visade arbetslösheten i Jämtland som bara var 4,5% för alla utom invandrare.
  Bland dem var den 40%.
  Lösningen ligger i att vi jobbar lite mer för att få in fler i arbete eller studier-så de kan få stanna och ta hit sina släktingar.
  Eller skulle vi kanske tänka tvärt om-hjälp dem där de är bäst etablerade.
  Ensamkommande barn var för 10 år sen 300 st per år. Vi gjorde vad som var humanitärt rätt.
  Då ökade antalet till 35 000. Vilket visade på framgången för vår humanitet!
  Men knappast hållbart!

  Gillad av 3 personer

 8. Peter skriver:

  Gissar att den inbjudne riksdagsledamoten var liberal. Det har blivit allt klarare för mig att liberalismen saknar existensberättigande annat än i mycket välfungerande samhällen där det råder grundläggande trygghet, god ekonomi och där alla parter har en god vilja samt delar grundläggande principer. Där befinner sig Sverige inte längre. LIberalismen är politikens motsvarighet till forna tiders hemmafru som tack vare makens goda inkomst kunde lägga sin själ i pyntande och diverse småfrågor. En lyxföreteelse som inte kan stå på egna ben och som utan de nämnda förutsättningarna blir en belastning.

  Gillad av 2 personer

   • Magnus skriver:

    Moderaterna har ju också blivit ett hyper liberalt parti på många områden. MUF har under lång lång tid stått för en ohämmad migration och alla som sitter i partistyrelsen kommer väl från MUF, eller? Kanske inte alla men de tongivande kommer deffenitivt från MUF. Ibland undrar jag om inte alla politiker även gått på Bommersviksakademin.

    Hur ska vi få en förändring av vårt etablissemang med tanke på hur förhållandena ser ut? Pk-ismen med sin ”värdegrund” som står över allt.

    Hela etablissemanget ingår i pk-ism ideologin och hela etablissemanget har samma underrättelsetjänst som heter expo som i sin tur har sin undervegetationsgrenar såsom researchgruppen mm.

    Etablissemanget=SED, driv kraft ”värdegrund”.
    Expo= Stasi, driv kraft registrera alla utanför ”värdegrunden” samt tysta och förgöra dessa bruna råttor.

    Med det sagt så är det inte så konstigt att vårt debattklimat ser ut som det gör och att vi har politiker likt denna menlösa moderat.

    Gillad av 2 personer

   • Sten Lindgren den äldre skriver:

    En del moderater verkar ha gått samma öde till mötes som Svenskan, som blivit en sossetidning. Rätt beklämmande att se verkligheten bakom fasaden som nu ramlat av både Reinfeldt och Bildt. Båda använder Aftonbladet för att spy sin galla över Trump

    Gillad av 1 person

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Båda dessa Moderater har nog (numera?) sin främsta lojalitet,
    långt bortom Sveriges gränser?

    Båda är ”nyttiga idioter” i Bilderberggruppens intressesfär,
    som blåst upp bådas egon rejält)

    Calle är säkert djupt insyltad i kotteriet,
    Fredrik snarare smickrad över att få sola sig i glansen)

    Ingen av dem kan längre springa som barn i Vita Huset,
    klart man blir sur och bitter då!

    Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   Liberalism är normalitet. – Det är den råa grunden där man har eget ansvar för sin försörjning, sjukvård och för sina barns undervisning. – Och för sin ”brottsförsäkring”. – För i normalitet bör också ingå krav på ekonomisk garant som säkrar ersättning för vad man kan komma att förorsaka för förluster genom slarv, dumhet och kriminalitet.

   När man gör överbyggnader på denna råa grund för att göra samhället trivsammare, måste man tänka sig för så att man inte försvagar goda incitament eller får till bakvända.

   Gilla

 9. bjornwiklund skriver:

  Antingen spelar våra politiker teater
  eller så är deras verk äkta

  i vilket fall så är det:
  eftersom det barkar till musik

  en musikal
  eller kanhända en orkester som spelar medan isvattnet rinner in över fotknölarna

  Framtiden får utvisa . . . om musikalen eller något annat är slut…..

  Gillad av 2 personer

  • Gert B. skriver:

   Den eminente Jan Tullberg har uttryckt det på ett bra sätt. Nu citerar jag ej, utan tolkar fritt från minnet : politiken har blivit en såpopera. Vi har möjlighet att rösta bort deltagare, men saknar möjlighet att påverka politikens inriktning.
   Nu mina egna ord, till nästa år får vi hoppas på verklig bättring.

   Gilla

 10. Richard skriver:

  Det är jättelätt att lösa immigrationsproblemen:
  – Stäng gränsen
  – Släng ut alla som inte har här att göra (hellre fälla än fria, samt minimera kostnaden genom att använda grova metoder)
  – Dra in alla bidrag
  – Återkalla medborgarskap (samt PUT och TUT eller vad det nu heter) retroaktivt om det finns minsta misstanke om oegentligheter
  – Ingen anhöriginvandring

  Har jag glömt något?

  Gillad av 7 personer

  • Anders F skriver:

   Ja, men det spelar ingen roll just nu. Du har helt rätt. Gränsen ska stängas och EU ska överges. Nordiskt försvars- och handelssamarbete? Inte en enda knarkdos över gränsen hit, inte ett enda stöldgods över gränsen ut. Folk är ”lätt” att sila ut. Precis som du säger.

   Däremot kan du inte ta alla bidrag på en gång. Det blir kaos. Jag föreslår en 20%ig minskning idag. Sedan trappa ner med säg 10 % per år. Bara systemet är tydligt och hårt.

   Gilla

  • Gert B. skriver:

   Tja, avskaffa asylrätten för alla utom för våra grannländers medborgare. Swexit! Visumkrav för alla utom för nordbor. Köp ut de som ej kan avhysas. I statsbudgeten finns det möjligheter.
   Se Utgiftsområde 7, Uo8, Uo13 och Uo14. Bara där kan man få ihop långt över 100 miljarder kr till återvändarbidrag. Självklart kan mycket pengar skalas av från andra Uo också. Har man bara spikat igen gränsen ordentligt så snackar vi om en engångskostnad. Låt säg 150 000 kr per person i återvändarstöd första året. Sedan trappas det av år för år.

   Gilla

   • Richard skriver:

    Avskaffa asylrätten är ett måste. Jag ser dock helst att man i första hand undviker återvändarstöd. Detta har kostat alldeles för mycket redan och politikerna är alltid alltför glada i att slösa våra pengar. Jag tror att indragna bidrag kan göra att många sticker. Men om det inte räcker får man väl ta till återvändarbidrag.

    Jag känner inte till utgiftsområdena du refererar till. Själv föredrar jag att kostnaderna i första hand täcks genom straffskatt på asylbaroner som bör återbetala det de tjänat på vansinnet samt dryga böter för politiker och journalister som skapat detta.

    Sedan ska givetvis de som ljugit om sin ålder eller bedragit på andra sätt återbetala vad de kostat. För min del får de gärna straffarbeta av det (innan de åker ut) om de saknar medel.

    Gilla

   • cmmk10 skriver:

    Ett hemskickat afghanskt gossebarn få tydligen 30 000 SEK plus betald hemresa i dagsläget. (En svensk som råkar illa ut i utlandet får inget stöd för att ta sig hem – man kan ev. få låna pengar på ambassaden.)

    Flertalet av dessa ”föräldralösa” använder pengarna för att smugglas till sina familjer som ofta vistas i Iran, Irak, Turkiet etc. (Källa: GP)

    Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Tillåt inga fler Saudiska/salafistiska Moskéer.

   Den främsta anti-Integrationsorsaken!

   I stället för Immigration,
   säg snarare ”flyktingmottagning”…

   Det är där problemen finns/skapas!

   Anhöriginvandring till ”ensamankommande”…

   Denna term innebär en kraftig motsägelse!

   Varför skall vi försörja stora familjer,
   som inte längre flyr för sitt liv?

   Man har ju passerat ett antal säkra länder,
   så ingen som kommer till vår gräns flyr för sitt liv längre!

   Finns väl ingen smörgåsbordsklausul i FN:s Flyktingkonvention?

   Då blir vi ej lika attraktiva!

   Satsa istället på kompetensinvandring,
   gärna från forna öststaterna!

   Där finns en vilja till assimilation/integration!

   Gilla

 11. uppstigersolen skriver:

  När man hör moderaten Svantesson i TV förklara att de nu ska kavla upp ärmarna och jobba hårdare för att svenskarna i horder ska flockas kring deras politik så kan man ju få ont i magen. Tänk om hon sagt att nu är det nog, nu stänger vi gränsen och börjar skicka hem folk som inte arbetar och sköter sig. Hade sedan mähät AKB ställt sig upp och sagt samma sak kanske opinionssiffrorna vänt. Nu kan det bara fortsätta nedåt för Moderaterna.

  Gillad av 4 personer

  • Hortensia skriver:

   Det krävs ett stort ras, för att lejonparten av de reinfeldtkontaminerade, multikultiutopiskt och skamlöst svenskfientligt folkutbytesivrande, högst tillfälligt kappvändande, M-märkta proffspolitikerna ska tvingas bort från sina bekväma platser runt de beryktade köttgrytorna…

   … så jag håller tummarna, för att du blir sannspådd, Uppstigersolen!

   Gillad av 1 person

 12. Fredrik Östman skriver:

  Enkla jobb i innovtiva startups!? Hur kunde du låta det passera som svar!? Det är ju ännu mer korkat, ännu mer verklighetsfrånvänt än Ylva Johanssons fantasi att bilmekaniker är lågutbildade!? (I de startups jag har erfarenhet från i Sverige var mer än hälften av de inblandade teknologie doktorer.)

  Gillad av 1 person

  • Min svarta gåsapåg skriver:

   Nja, jag har några vänner som startade trädgårds och alltiallo tjänst för 30 år sedan, det var innovativt då.., Så varför inte införa skoputsare på gatorna och i företagen som man har i London och folk som skrapar tuggummi från tunnelbanetrapporna som man har i Japan. Eller varför inte svarta invandrare som står och delar ut pappservetter och sprutar äcklig parfym på en på herrtoaletterna som på klubb i London. Innovativt. Kastanjerostare och rostad sötpotatis på vintern? Folk som rotar i sopor?

   Gilla

 13. Fredrik Östman skriver:

  Det är rimligt att spela sossarnas eget spel och fokusera (öppet) inte på verkligheten, utan på statistiken. Det är statistiken som räknas i TV-soffan. Svensken tror sig vara vetenskaplig när han förnekar det han ser varje dag och tror bara är anekdoter. Alltså: det enklaste sättet att förbättra statistiken är att stänga gränsen, stänga invandringsverket, skapa repatrieringsverket, hyra några rejäla färjor och se till att få igång repatrieringen i en takt som räcker för att bli synlig i statistiken över invandrares deltagande på arbetsmarknaden. Detta kan sedan säljas som framgångsrik och lyckad politik. Sossarna har kunnat spela detta spel i årtionden. Vem som helst kan lyckas med det.

  Lycka till, Sverigedemokrater, som kommer att bilda nästa regering med stöd av Nya nya moderata skamlingspartiet. Nu har ni en plan.

  Gillad av 4 personer

  • Min svarta gåsapåg skriver:

   Jag retar mig på att så många både tjänar storkovan och får godhetspris just nu, min moral avhåller mig från att köpa upp sommarstugor i skåne och hyra ut dem till kommunen.

   Men kanske snart man kan gå in i färjebranschen och både tjäna pengar och vara sin politiska övertygelse trogen, repatrieringskompagniet, lite som ostindiska?

   Gillad av 1 person

 14. Johan 1 skriver:

  Intressant inslag. Jag var på väg att skriva häpnadsväckande men egentligen är det snarare väntat. Det känns som att man koncentrerar sig på att hålla locket på i väntan på – vad då?

  – Att EU ska ta sig samman och ge klara direktiv för hur Sveriges politik ska se ut? Kommer EU att kunna göra det? Klarar EU sig igenom den pågående krisen? Eller kommer ett EU 2.0?
  Eller något annat?
  – Man inväntar att välfärds-Sverige blir så ekonomiskt och strukturellt ansträngt att det kollapsar. Och vem räknar man med ska införa New World Order därefter?
  – Vårt parlamentariska system är så föråldrat och innehåller sådana systemfel att man inte kan samlas runt en krisplan med landets bästa i fokus för att kunna få någonting gjort? Utan fortsätter istället att bedriva sin partipolitik som om ingenting hänt och det enda intressanta är att nå ett bra resultat i valet?
  – Man vill inte ge SD rätt. För då måste man ju pudla.
  – Det finns krafter som infiltrerat regering och riksdag som inte har Sverige som nation i fokus.
  – Man förstår helt enkelt inte problematiken. Har inte förmågan eller intresset att se längre än till nästa valomgång. Lönen ramlar ju in.
  – Man drivs av ideal om hur världen borde se ut istället för att utifrån hur den verkligen ser ut driva en linje som på sikt inbegriper idealen.

  Medan vi väntar växer utmaningarna i omfattning…istället diskuteras hur man ska kunna strypa alternativa informationskanaler så att folk får ”rätt” information.

  Gillad av 3 personer

 15. Magnus skriver:

  Sverige påminner om tv-serien V.

  Skaparen av V Kenneth Johnson förstod redan då vad ”die dummen schweden” kunde åstadkomma eller rättare sagt vad ”die dummen schweden” beteende skulle resultera i.

  Tänk att skaparen Kenneth Johnson valde att ha en replik på svenska. Detta sker när utomjordingarna och människorna för första gången möts på taket till FN-skrapan. Från farkosten hörs då ett meddelande på svenska: ”Herr Generalsekreterare. Var inte rädd, kom upp för trappan.”.

  Vad jag vet så har Sverige bara haft en generalsekreterare för FN och det var Dag Hammarskjöld åren mellan 1953-1961. Så varför valde Johnson att FNs generalsekreterare i tv serien V på 80 talet skulle vara en svensk?

  Det är ju tragikomiskt att 30 år efter orden ”Herr Generalsekreterare. Var inte rädd, kom upp för trappan.” Händer det i vårt kära fosterland.

  Det gör ont att säga detta, men det finns inget botemedel för patienten Sverige. Sjukdomen har spridits till alla vitala delar i samhällskroppen.

  Gillad av 2 personer

 16. j2krebs skriver:

  @PE Först och främst en eloge för reflektionen.
  Jag är annars strängt sysselsatt med boken Massutmaning av Tino Sanandaji den passar väl in här. Där finns en referens till Vilhelm Moberg:
  ‘Men vi är få, vi är de ensamma stugornas folk, och även om vi numera bor i städer, så är vi dock någon gång komna från bönders, torpares, backstugesittares stugor. I ensamheten i stora ödsliga skogar har en svensk folksjäl danats genom tusendena år.’ Svensk strävan 1941.
  Med detta sagt är den planlösa migrationsutmaningen en gåta för rätt många bland folket med den bakgrunden. Mycket talar för att den kommer att vara en viktig fråga i valet 2018.

  Gilla

 17. Carl G. skriver:

  Nån gång på 1980-talet vill jag minnas att staten bytte arbetslöshet mot inflationsmål, alltså hålla inflationen på låg nivå genom höjd arbetslöshet.

  Nästan inga svenskar är arbetslösa – medan många invandrare är arbetslösa. Alltså används invandrare som redskap för att staten ska kunna hålla inflationsmålet. Det som ingen har tänkt på är den sociala kostnaden som uppstår när staten massimporterar migranter som så småningom kommer ut från asylsystemet och in i Arbetsförmedlingens system där många blir en siffra i arbetslöshetsstatistiken.

  En annan sak som det ljugs om är att politiker som finansminister Magdalena Andersson försvarar alla miljardsatsningar på kollektivet utomeuropeiska invandrare med att satsningarna kommer bli lönsamma på sikt. Men det blir de aldrig. För den som kan företagsekonomi så blir det på det viset att varje invandrare som blir samhällsekonomiskt olönsam ackumulerar kostnaden år för år. Låt oss säga att invandrarens barnbarn får arbete och börjar bli samhällsekonomiskt lönsam, ja då ska barnbarnet bli så lönsam att han/hon dels är samhällsekonomiskt lönsam för egen del och samhällsekonomiskt lönsam för att kunna börja betala av på den samhällsekonomiska skuld som har ackumulerats under ett par årtionden. Det kommer aldrig låta sig göras.

  Vi har politiker som inte vill erkänna syftet med flyktinginvandringen, nämligen att flyktingarna är tänkta att se till att inflationsmålet kan hållas genom att de hamnar i arbetslöshetsstatistiken, och alla dessa årliga miljardsatsningar som gör att invandrarkollektivet aldrig nånsin kan börja beta av på det samhällsekonomiska skuldberg som samlats på hög fram tills dess några av flyktingarna börjar prestera såsom svensken gör.

  Den stora blåsningen kallas detta för!

  Gilla

  • Magnus skriver:

   Ja, precis så fungerar det med brottstatistiken om man ska lyssna på kriminologen Sarnecki. Han resonerad om vi inte hade haft invandring så hade brotten begåtts av svenskar. Så tack vare invandringen så slipper svenskarna utföra brott, importen sköter biffen. Visst är rätt ”värdegrund” fantastiskt humanistisk!

   Gilla

 18. Sixten Johansson skriver:

  Den som vill se klart bör gräva fram kärnan i de idéströmningar som olika grupper bekänner sig till. Sedan ser man att dessa ismer får olika innehåll i olika länder under olika skeden. De samverkar eller förenas med andra element och muterar omärkligt. Deras bärare upptäcker sällan det som finns under ytan. Eftersom optiken är låst av en föråldrad verklighetsbild ser de varken hela dagens verklighet eller förlängningen av gårdagens och dagens handlingar och försummelser.

  Liberalismens kärna fångas kanske av orden frihet, yttrandefrihet, eget ansvar, maktbalans, parlamentarism. Alltså individuell frihet, men inom ett minimalt, men stabilt ramverk, där lagen gäller lika för alla. Dessutom kunskap, sanningssökande, konsekvensanalys. Och konservatismens innersta kärna är väl att skydda naturligt etablerade värden och fungerande institutioner från alltför radikala förändringar, eftersom konsekvenser är svåra att förutse. Moderaterna betecknar sig som liberalkonservativa och skulle alltså stå för en syntes av detta.

  Men vi kan lätt se att i Sverige har både ”liberalerna” och moderaterna svikit allt detta och i realiteten anammat socialismens kärna. Det är ett oerhört förräderi. De liberala och moderata krämarna har sålt ut sina partiers själ. Jag varken fördömer eller föraktar de vilseledda enkla väljarna och vanliga partigängarna, däremot de självgoda stropparna högt uppe i hierarkierna, i näringslivet, media, politiken, akademikerkåren, byråkratin, samt alla andra som på basis av börd och burgenhet föraktar andra, men själva har blivit så ryggradslösa att de bara kan krypa.

  Vad är då socialismens kärna? Jo, den syns tydligt i det fullmogna, ledarlösa, oppositionslösa, självkastrerade, infantiliserade, flumvänsterliberala Sverige. Några drag:

  1. En skiktning av befolkningen i horisontella lager eller kaster, som genom mobbstyrning eller toppstyrning nivelleras, likriktas och atomiseras. Detsamma sker inom makteliten, så att ledaregenskaper, moralisk drivkraft och ansvarskänsla selekteras bort.

  2. Makteliten styr med tvång (lagar) och mutor (anslag). Centralstyrningen är nedåtriktad, men dess verkan sprids i hela skikt och kategorier horisontellt, kollektivistiskt.

  3. De två centrala idéerna är ”jämlikhet” och (kollektiv) ”frihet”. Många nya idéer uppstår, men de flesta kan härledas ur dessa. Alla nya idéer kan först framstå som goda och socialt välmotiverade, men förlorar snart allt idealistiskt innehåll och blir rent materialistiska, grova och kollektivistiska. De lättar från marken, fångas upp av makteliten och skickas tillbaka ner i form av kollektiva tvångsåtgärder och utbredd tvångsideologisering.

  4. Tänkandet om människan som individ och grupp är materialistiskt och linjärt eller binärt (eller t o m unipolärt). Det finns bara svart eller vitt, ont eller gott. Men människan och resten av verkligheten är mycket mer komplicerad än så och därför kan aldrig ett så barnsligt orsak-verkantänkande fungera. Varje social förbättringsidé och dess kollektiva förverkligande slår därför förr eller senare fel och blir absurt och destruktivt.

  5. Totalitarism och repression blir oundvikligt på grund av
  a) tänkandets egen inbyggda logik (se 4)
  b) Maktelitens högstämda avsikter och åtgärder kommer att strida mot verkligheten och för att rädda ansiktet måste sanningen undertryckas och döljas, lättast genom nyspråk, falskt = sant, osv.
  c) Makteliten hyllar jämlikhet, men tycker sig vara överlägsen och ha rätt till alla privilegier. Denna sanning behöver döljas, likaså maktelitens inkompetens, ansvarslöshet och korruption.

  Lars Åhlin skrev i en kommentar till Omars senaste krönika om ”utarmade och krigshärjade länder” – – – ”där en personlig utveckling mot ansvarstagande och ärlighet saknas”.
  Hittar vi någon sådan personlig utveckling i dagens politomediala Sverige? Snarare är det numera också präglat av ”tribalism och klantänkande”, ”bidragsberoende och offertänkande”.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.