Vad göra?

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Jag får ofta mail från oroliga medborgare som läser den här bloggen och undrar vad de kan göra för att hjälpa till att ”styra upp skutan” eller ”leda Moder Svea rätt”.

Folk är olika och kan göra olika saker. En del kan hålla föredrag, andra skriva artiklar, några ge jättelika donationer till sådana som oss för att vi ska göra teveprogram och reportage.

Men sådant räcker inte för att styra upp skutan om själva fundamentet saknas. Fundamentet är, i en demokrati som vår, just det som alla – alla! – kan göra. Alla kan bilda opinion.

Nu kanske du tror att opinionsbildning är något man gör i tidningar och radio och i andra massmedia, men så är det inte. Det spelar ingen roll vad folk läser om de inte själva går ut och opinionsbildar. Ordet måste spridas och det sker bara från mun till mun. Det ord som förmedlas av media talar bara till de redan övertygade, vilket är nog så viktigt. Men det ord som går direkt från mun till öra kan övertyga.

Du kanske träffar två, tre, fyra personer om dagen eller ännu fler goda dagar. Du ska ha allvarssamtal med dem.

Nästan alla svenskar har en vag oroskänsla av att Svea-skutan behöver styras upp. Nu ska jag tala om vad problemet är: väldigt många gillar inte att prata om detta. Det finns vad jag upptäckt två skäl bakom denna lust att sopa saken under mattan. För det första är man rädd att bli hållen för fascist och rasist om man oroar sig för nationens framtid. För det andra är det helt enkelt obehagligt att tänka på problem. Problem är som ostädade rum: äsch, jag tar det någon annan gång.

Jag tror på allvar att det är så enkelt – och på samma gång så svårt.

Man sitter och äter middag med några vänner och börjar vädra sin oro. Det kommer några kommentarer och sedan sjunker frågan snart undan av ovan angivna skäl.

Så stålsätter man sig och gör ett nytt försök. Detta är ett avgörande ögonblick, ett slags maktkamp mellan mig, som tycker att frågan är viktig, även för mina bordsvänner, och bordsvännerna, som tycks vilja fly från hela ärendet. (Min erfarenhet, och du kanske vill slå ihjäl mig för påståendet, är att kvinnor är mer benägna att försöka tysta ned frågan än män.)

Just när det står och balanserar, när bordsvännernas kroppsspråk börjar signalera sin bedömning – nu får väl den där tröttsamma jäveln sluta älta sin käpphäst – just när denna dom i vänskapskretsen garanterat är på väg att säkerställa att man aldrig törs ta upp frågan igen, just då tar man tag i den förtätade och osäkra stämningen genom att säga till exempel att det här är allvar för mig och för oss allihop och för vårt land, jag tycker vi har en skyldighet mot oss själva och landets framtid, jag önskar att jag oroar mig i onödan, men Gud ska veta att jag oroar mig.

Det funkar för det mesta. Hyggliga människor sparkar inte på den som erkänner sin uppriktiga ångest och ärliga oro. Din äkthet och frimodighet ger dig deras rätt att tala i uppemot en minut utan avbrott. De lyssnar medan du lägger fram dina argument. Så läs på så att du vet vad du ska säga.

Jag har varit med om denna scen åtskilliga gånger. Normalt visar det sig att de som från början gör motstånd mot det demokratiska allvarssamtalet är lika angelägna i frågan som jag själv. De vill veta, de vill förstå, de vill skaffa sig en uppfattning utan att för den skull av sina nära bli hållna för brunråttor.

De vars motstånd mot det ärliga demokratiska samtalet vi har att frukta är inte Dagens Nyheters kulturredaktion, som vi kanske tror, utan vår halvt hjärntvättade nästa. Opinionsbildningen ska riktas mot våra vänner och dessa i sin tur mot sina, kort sagt viralt.

78 reaktioner på ”Vad göra?

 1. Pekka Rousu skriver:

  Väl skrivet. Jag har upplevt exakt samma sak på middagar och det har ALLTID varit kvinnor som gjort allt för att tysta ner diskussionen. De har gjort det både subtilt men ibland även uttryckligt. SD har (har jag räknat ut givet nuvarande och tidigare statistik) ca 23% av röster och bland män 32% och bland kvinnor 15%. Kvinnor är inte SD helt enkelt och bland kvinnor 18-24 år har SD 2% och det ser nästan lika illa ut bland kvinnor +70 år. Bland män 35-60 år så gissar jag att SD har 45%. Varför tar jag upp detta (förutom att folk inte vet om det)? Jo, man bör samla övertalningskraften till kvinnor och speciellt de yngsta och de äldsta. Vad vi kan göra rent praktiskt är att se till att SD tar över i Riksdagen, det räcker inte med att förklara för en sosse eller moderat att vi måste ändra på nästan allt i Sverige. Som det ser ut just nu är SD det enda vi kan hoppas på.

  Kvinnor har mer tycka-synd-om-gener och mentalitet och går igång på snyftreportage och framför allt på bilder som SVT visar. Om jag visar kvinnor grafer över nationalekonomiska katastrofer så bara tittar de på mig som en fisk i ett akvarium och undrar vad jag dillar om för ointressant, tänk på baaaaarnen. Själv vaknar jag kallsvettig mitt i natten och tänker på mina excelgrafer. Det kan också vara mina diagram där jag visar % muslimer i Sverige i olika åldrar och hur detta kommer att utveckla sig. När jag säger att med nuvarande invandring, utvandring, barnafödande osv så har Sverige över 50% muslimer om mindre än 25 år. Att Sverige blir muslimskt verkar inte ha någon betydelse för kvinnor. De är nog som oss svenskar tänker de och det är ju så lång tid kvar och så är det ju lite si och så med analytisk förmåga och vilja att tänka i sådana termer (jag har fått höra att det är rasistiskt att räkna på just detta) och så undrar de när Let’s Dance börjar på TV. Ja för helskotta, jag VET att jag generaliserar och överdriver en smula.

  Ur ett evolutionistiskt perspektiv är inte kvinnan gruppbevarande utan tänker på sin egen avkomma och kan tänka sig kontakter utifrån, medan männens uppgift är att skydda gruppen till varje pris. Dessutom evolutionistiskt tänkt (inte medvetet av kvinnor själva) så uppskattar kvinnor, speciellt unga kvinnor, hundratusentals unga starka män. Jag undrar stilla vad kvinnor i Sverige skulle tycka om det kom hit 700 000 snygga tjejer från andra länder i åldern 18-35 år som ville göra allt för att ha sex med svenska män i åldrar från 20 till 70 år och även kunna tänka sig ha förhållanden med de svenska männen. DÅ skulle kvinnorna unisont skrika av förfäran med full styrka. Jo, vi människor är biologiska varelser. Kvinnorna skulle HATA konkurrensen och gömma sig bakom argument som att det är bättre att hjälpa dem på plats eller i närheten av deras egna länder.

  Slutligen är inte kvinnor av sin natur intresserad av politik och de stora frågorna på samma sätt som män. När man kollar objektiva kunskaper om vad människor vet om politik, politiker, partier och vilka beslut som tagits politiskt så är könsskillnaden enorm. Kvinnor läser knappt om politik. Det stora, komplicerade och att ha översikt och ett systemtänkande är inte kvinnliga paradgrenar. De gillar mer reportage som på SVT där man talar 6 minuter om ett fall med en flicka på 9 år som ska bli utvisad. Man visar bilder på ledsna ansikten och nämner namn. Men absolut 0 minuter om fall där invandrare har våldtagit eller dödat svenskar där den utländska människan inte ska utvisas och varför visar man inte ansikte och namn på drabbade eller dennes familj då? Man ska stå upp för att 9-åriga flickan ska få stanna helt utan att bry sig om motivering och att utvisa våldtäktsmän och dräpare är ju bara rasistiskt och otrevligt mot den unga, snygga killen (jo, människor påverkas av sådant, speciellt kvinnor).

  Personligen ska jag investera 2 mkr i en svensk TV-kanal på internet i februari 2018. Jag får väl se om jag får med mig andra investerare, men jag tror inte det, alls säger till mig att det är en dum idé. Att det inte redan finns en sådan är en skam för hela den sk sverigevänliga sidan. Alla är så snåla så jag skäms över var och en. Vårt land är i fara och enligt mina uträkningar får vi problem på riktigt ca 2024 om inte stora förändringar görs. Jag känner en person som är 75 år som inga släktingar har och bor i ett obelånat hus och har finansiella placeringar. Netto är han värd ca 23 miljoner och har en nettopension på 40 000 kr i månaden. Han säger sig älska Sverige och hatar det som händer, men tror någon att han vill släppa några miljoner? Icke! Han tror på mina excel och gormar och har sig, men att investera några miljoner i en osäker och oprövad affärsidé låter sig inte göras. Jag föreslog att han kunde låna några miljoner på banken, med huset som säkerhet….. nä, det är för riskabelt?!

  Det handlar inte om att skänka pengar utan att investera. Just det sistnämnda har inte alternativmedia förstått då alla har så dåligt självförtroende och tror att det är OMÖJLIGT att sälja reklam. Det är klart att det går, man får se till att det går för helskotta! Man måste göra det annorlunda helt enkelt. Alltid detta himla skänkande av pengar!? Var finns modet och om nu Sverige ändå ska gå åt helskotta, vad spelar lite pengar för roll? Tänkte män så vid andra världskriget också? Ack, detta feministiska land med de manligaste kvinnorna och de kvinnligaste männen! Börjar kännas hopplöst det här, det kanske är kört, hur mycket kärlek finns det egentligen för Sverige?

  Gillad av 11 personer

  • Hortensia skriver:

   Var god bestäm dig, Pekka, är svenska kvinnor ”manliga” eller ohjälpligt fega, blödiga våp utan politiskt intresse och förmåga till ekonomiska analyser? Är ”kvinnlig” synonymt med KORKAD i din vokabulär?

   Om du ser dig omkring, utanför ditt middagsbord, upptäcker du säkert att en stor portion av de klokaste, modigaste, mest stridbara, entusiasmerande och initierade kritikerna till den sanslösa, svenska migrationspolitiken, faktiskt, är kvinnor.

   Exempelvis Julia Caesar och Merit Wager har öppnat ögonen på oerhört många svenskar – av båda kön.

   Gillad av 4 personer

   • Svart kaffe sen svart vatten skriver:

    Han har otvivelaktigt en poäng. Det finns så klart många kvinnor som inser detta men analysen av de primitiva drivkrafterna är nog korrekt, tyvärr. Detta tyvärr innefattar även mina egna primitiva drivkrafter nu, jag tror män ofta inom sig bär en kapacitet att helt stänga av känslor, detta behövs i krig och man fokuserar endast på hat. Detta kan jag känna växa i mig själv, jeg hatar verkligen många av dessa migranter, fler och fler blir dragna över denna kam, jag är inte ensam.

    Gillad av 2 personer

   • Hedvig skriver:

    @ Hortensia 26 januari, 2017 kl 11:35

    Så bra Hortensia – du förekom mig! Självklart måste man bemöta en man med en så ålderdomlig kvinnosyn som Pekka ger uttryck för. Allt fler kloka och modiga kvinnor vågar i dag protestera mot den postmoderna vänsterliberala politik- och idédebatt, som tycks ha tolkningsföreträdet. Här i DGS och på Ledarsidorna.se hittar du t ex flera.

    Även USA:s president verkar genomsyras av postmoderna vänsterideer 🙂

    http://www.svd.se/emil-uddhammar-en-president-for-en-postmodern-vanster

    Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Pekka har en poäng här. Kvinnor har mer av tycka synd om genen. Att inte alla kvinnor är sådana är ju självklart. Men just när man tittar på vilka som röstar på SD blir det tydligt. Många kvinnor har inte fattat galoppen än. Jag försöker att påverka de kvinnor jag träffar, många är ju uppåt 70 år. Inte är det lätt. Jag uppfattas ibland som något katten släpat in och hustrun sparkar mig på benet.

   Gillad av 3 personer

  • askenyggdrasil skriver:

   Läs historia! Det finns många betydelsefulla kvinnor i historien. Poeter, konstnärer, vetenskapskvinnor, politiker osv. osv. De kunde göra sig hörda och uträtta mycket TROTS män som inte kunde tolerera detta. Vissas kvinnosyn är helt enkelt på grottstadiet. Man kan bara hoppas att yngre män inte har samma groteska inställning till kvinnor. Det är skrämmande att läsa inlägg om kvinnor år 2017 som kunde ha skrivits anno 1217.

   Gilla

   • Marie-Louise skriver:

    Askenyggdrasil!
    Jag är övertygad om att de flesta här är medvetna om att det finns kvinnor som varit poeter, konstnärer eller sysslat med vetenskap och politik. Det är ingen som förnekar det.

    Du däremot, borde läsa lite evolutionsteori, så skulle du kanske förstå att kvinnor och män under årtusenden utvecklats i något olika riktning!

    Gilla

  • En som gillar Euromillions skriver:

   Jag gillar ditt inlägg men jag undrar samtidigt, helt i stil med din egen tanke gång, är du en Charlantan? Om inte så är jag en med dig i vad skriver. Men om du ska kunna fondera pengar för ditt intiativ som verkar lovvärt, så måste de ske i andra former”

   Gilla

 2. Madelaine Fusfield skriver:

  Patrik, Håller helt med. Ondska växer när goda män inte gör någonting. Tystnad kan leda till samarbete med farliga element utan man avser det. Jag tror på den sokratiska metoden att medelst frågeställningar få människor att själva komma fram till svar på problem. Folk vill inte lyssna på föreläsningar. Knepet är att formulera inträngande frågor. Om man gemensamt söker svaren är det också lättare undvika känslomässiga spänningar medan samtidigt några ljus kanske tänds.

  Gillad av 4 personer

  • Hedvig skriver:

   @ Madelaine Fusfield 26 januari, 2017 kl 06:31

   Att utgå från gästledaren Zulmay Afzalis uppfordrande artikel i dagens SvD är en mycket bra början för oss som vill opinionsbilda i Sverige.
   Zulmay är uppvuxen i Afganistan och Pakistan. Han arbetade som regeringstjänsteman direkt under presidenten i Afganistan, då han flydde till Sverige för 15-16 år sedan.

   http://www.svd.se/zulmay-afzali-det-som-hande-mamma-hander-nu-ocksa-har

   Zulmay har skrivit en bok om sitt liv för flykten,”En flykting korsar ditt spår” (Mummelförlaget), som Nathan Schachar skrivit en intresseväckande recension om.

   http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/for-folket-mot-opium-och-terror/

   Vilken svensk kan ifrågasätta Zulmay Afzalis erfarenheter och slutsatser?

   Gillad av 1 person

   • Marie-Louise skriver:

    Hedvig!
    Vill bara komplementera med att Zulmay även skrivit en intressant bok som heter Hederlighetens Pris. Där berättar om sitt liv innan flykten och om hur flykten gick till.
    Han var en av de få flyktingar som kom till Sverige som hade sina papper med sig och kunde identifiera sig. Något som storligen förvånade Migrationsverkets personal.

    Gillad av 1 person

  • Marie-Louise skriver:

   Madelaine, jag instämmer med dig. Människor lyssnar inte om du försöker överbevisa dem om att de har fel. Däremot kan du få dem att fundera och tänka efter genom att formulera inträngande frågor. Redan Sokrates visste detta.

   Gillad av 1 person

 3. Svart kaffe skriver:

  Vi är ett land av halvt eller helt hjärntvättade människor. Jag försöker det Patrik beskriver och även om min fru i huvudsak håller med mig så har det blivit många gräl efter middagar. En gång var det en kvinna som sade att hennes man hade sunda åsikter, detta var ändå ett samtal där jag var långt inne på hennes planhalva.

  Jag har börjat titta på debatterna på publicistklubben på youtube, det är tidvis komiskt, tidvis förvirrande men ändå instruktivt. Det står fyra eller fem journalister som alla så uppenbart är vänster, en hade en strikt kavaj men istället för slips så hade ha palestinasjal, och verkligen TROR att de debatterar frågorna. De tror de har en öppen debatt nu, eftersom kanske någon från EXPO är mer militant än de själva. Det är instruktivt att se indoktrineringens kärna. Man tar nu exempelvis upp om man skall dölja förövares ursprung och så bollar man det fram och tillbaka, men ingenstans nämner man huvudargumentet, att t.ex tusentals svenska kvinnor varje år hade sluppit att bli våldtagna om inte dessa invandrare kommit hit och att det inte är en fråga på marginalen, alla gruppvåldtäkter 2014 begicks av invandrare alla. Jag gissar att 90% av all våldtäkter begicks av invandrare i någon form, dvs att varje år så hade 5500 kvinnor i Sverige sluppit att bli våldtagna. Istället så talar man om att inte döma på förhand, förövarens familj osv och huvudfrågan är att avpixlat hävdar att det ligger en mediekonspiration bakom, som om det var huvudsaken, inte våldtäkterna i sig. På samma sätt debatterar man migrationen, volymerna fram och tillbaka utan att någonsin nämn att det är mycket billigare, dvs man kan hjälpa fler, om man hjälper på plats. De missar alltid pudels kärna.

  Så man står i ”debatt” efter debatt på PK och tror att man ser olika sidor av saken och inser inte att man allihop spelar på samma upplevda goda planhalva där motståndarens huvudargument, det som visar varför deras lag inte spelar för den goda sidan aldrig ses till. Så det är inte så att folk går runt och ”vet” att de har fel, de är helt enkelt indoktrinerade och det är ingen lätt process att väcka folk ur sömndruckenheten.

  Man hade kunnat fylla en rejäl Zara Larsson konsert med kvinnor som blivit våldtagna av invandrare varje år, och en Madonna konsert med kvinnor som blir sexuellt trakasserade av desamma. Svenska män våldtar också men de kvinnorna hade bara fyllt en pubspelning med Peps Persson.

  Gillad av 11 personer

  • Earl Grey skriver:

   Haha, måste erkänna att Publicistklubbens Youtube-filmer är ett ”guilty pleasure” också för mig. En favorit är debatten ”Debatten om debatten om debatten” från i höstas där Janne Josefsson ryker ihop med en salongsberusad (?!)Mikael Olsson (eller Mikael Olsson al-Safandi som han kallar sig nuförtiden) apropå Josefssons och Nike Nylanders livekupp mot Jan Helin i Lilla Aktuellts vuxensändning. Börjar ca 40 min in och rekommenderas varmt!

   Gillad av 3 personer

   • Svart kaffe sen svart vatten skriver:

    Hehe, dock känner jag att jag blickar djupare och djupare ned i Nietzsches abyss med dessa och andra debatter, att lyssna på P1 och läsa DN, kanske man skule satsa på en dyk och meditationsskola på något tropiskt ställe istället och lämna Sverige bakom sig.

    Gilla

  • Svart kaffe sen svart vatten skriver:

   En uppföljande tanke jag fick är att det måste vara empatilösheten som fick upp tiggerifrågan så snabbt i Stockholm. Jag förvånades att de godhetsknarkande Stockholmarna verkade förenas i en ovilja att ha romska tiggare på gatorna, varför? Det var en anomali som med empatilösheten fick sin förklaring, för här var ett konkret test och jag tror många, från Löfven till Lifvendahl till Romson inte kunde frambringa några tårar, tiggarna gjorde den egna empatilösheten uppenbar, man kände inget. Det skapade och skapar säkert rejält med obehag hos de som går runt och tror att de i allt intar den godaste, mest altruistiska positionen i varje situation.

   Tiggarna var en daglig påminnelse av avsaknaden av empati i Stockholm hos etablissemanget.

   Gilla

   • Caffe con leche skriver:

    Det är verkligen förvånande att du uttalar dig på det ena eller det andra sättet som om det är en diskussion i din egen familj. Mycket av vad du har skrivit på denna blogg har varit väldigt bra, men det börjar definitivt spåra ur och du missar en verklig bra kommentar till Patriks DGS idag. Ett gott råd: Håll dig till ämnet!

    Gilla

 4. JAN BENGTSSON skriver:

  Man måste våga vara ”obekväm”…

  Att väcka frågeställningar, hos de sovande!

  Det är därför som SD hela tiden växer,
  aatt man ej längre kan blunda om vill ha Sverige kvar!

  Det börjar bli en folkrörelse, ett folkuppror!

  Gillad av 2 personer

 5. Anna-Kristina skriver:

  Myntet har som bekant två sidor. Den ena sidan utgörs av opinionsbildning, det Patrik tar upp idag. Den andra sidan handlar om politiskt handlingsutrymme. Opinion är det som leder till handlingsutrymme. Men idag vill politiker inte utnyttja detta växande utrymme. Man stänger istället in opinionen i stigmats trånga bur. Politik när den är som allra sämst.

  Westerholm på Ledarsidorna.se har rest ned till Libanon och intervjuat olika företrädare för etniska, sekulära och religiösa grupperingar. Fört djupa samtal med människor som har stor erfarenhet av olika typer av konfliktytor, och hur dessa kan bryta ned ett helt land intill självdestruktionens rand.

  Dessa erfarenheter är, med andra ord, mycket bittra. Att gräva i mänskliga erfarenheter tar oss effektivt förbi och bortom ytliga spekulationer och utnötta plattityder. Men få politiker vill utnyttja mänsklig erfarenhet. De vill helst röra sig i förhoppningarnas domäner, där de upplever sig få mest politisk frihet.

  Sverige har hittills varit ett mjukt samhälle. Vi har länge kunnat odla vår humanitet. Kriminalitet har ofta möts med goda intentionen. Man har hela tiden försökt krypa bakom enskilda orsaker och sammanhang. Man talar gärna i termer som socioekonomiskt utsatthet. Att satsa på lokalsamhället. Att nå människor. Att ge människor trygghet och hopp. Att samhället skall möta människor med positiva förväntningar oavsett var de bor, osv.

  Detta sätt att utrycka sig på låter bra, men fylls mer sällan av ett faktiskt och realistiskt innehåll. I längden låter det mer som böner och mantran för att försvara och signalera en egen humanistiska inställning. Svaren från de ansvariga, i det mjuka samhället, blir därför ofta undvikande och förskönande.

  Man är rädd för att mer hårda krav och restriktiva åtgärder ska leda till att samhället inleder en vandring mot övergivande av höga humanitära principer. Om man själv börjar bruka medel som karaktäriseras av hårda krav, rentav repressiva metoder – går det då att bevara ett humanitärt samhälle? Det verkar vara dessa frågeställningen politiker försöker undvika att besvara. För
  frågan hänger intimt samman med vad politisk passivitet kan leda till. Kort sagt – om vi inte tar problemen på allvar nu – skadar inte även det det humanitära samhället? Om vi reagerar med stora mått av passivt, tar vi inte då även ställning för ett hårdare samhälle – på lite längre sikt?

  Över allt detta svävar mer krassa ekonomiska förhållanden. Humaniteten är idag aktiv via olika myndighetsutövningar.
  Dessa är beroende av vårt samhälles beskattning av enskilda medborgare och företag. Börjar ekonomin fallera får det genast återverkningar på sjukvård, pensionssystem, åldringsvård, försvar och övriga samhällsfunktioner. Och då sipprar besvikelse och hopplöshet fram ur folksjälen och hotar i förlängningen humaniteten själv. De mångas bittra erfaren förvandlas då till en kraft som påverkar synen på vad humanitet är – eller inte är.

  Dessa frågor och nya hot har politikerna ännu inte närmat sig. Man fortsätter bara att slentrianmässigt sätta sitt hopp till humanitetens inneboende seghet, utan att egentligen riktigt veta om den finns. Samtidigt söker sig stora migrantgrupper till Sverige, just för att humaniteten kollapsat i deras egna hemländer.

  Den mer pessimistiskt lagde frågar sig då – varför skulle inte det som hänt där borta även kunna hända här? För människor är i grunden tämligen lika. Är det inte det vi fått lära oss? Westerholm på Ledarsidorna är en av få som gräver i dessa frågor.

  När det gäller opinionsbildning kan en marknadsföring av mer oberoende och fristående bloggar, bland vänner, vara en väg.
  Det viktiga är att förmå människor att ta sig bortom en mer styrda och förutsägbar agenda och få människor att tänka mera utanför boxen. Idag går det inte att enbart förlita sig på traditionella medier. Tips om att läsa enskilda bloggar utgör då en väg. Och även att peka på mer fristående opinionsbildare.

  Och de är fler än man tror, som Lars Trägårdh, Tino Sanandaji, Johan Westerholm, Karl-Olov Arnstberg, Merit Wager, Chris Forsne, för att bara nämna några.

  Gillad av 1 person

  • Hallsten Stenkilsson skriver:

   Jag har i flera år försökt att uppmuntra folk i min omgivning att ta del av något annat än MSM. Flera är uppriktigt förbannade över hur Sverige missköts, men trots det har de kopplat sin navelsträng till Aftonbladet och DN. Problemet är att det finns inte EN blogg att hänvisa till, utan helst flera, och då börjar det bli jobbigt. Allt måste ju vara så lustfyllt hela tiden, och då kan man inte läsa en evighetslång artikel på abstrakt nivå, när det finns mycket klämkäckare budskap om någon politisk sandlådeintrig hos Aftonbladet. Så det jag upplever är att jag i min omgivning finns personer som är mottagliga, men helt enkelt för lata och ointresserade för att anstränga sig.

   Gillad av 1 person

 6. tomas skriver:

  På 50-talet var åsiktskorridoren som en sexfilig motorväg…
  *
  ”Det vore roligt om detta land (Sverige) med sina välskötta och slumfria städer och sin ovanligt enhetliga och välbalanserade befolkning även i framtiden skulle komma att bebos av våra efterkommande utan alltför våldsam uppblandning av främmande folkelement”.
  Utvecklingsminister Ulla Lindström (S) 1955.

  Gillad av 7 personer

  • Hovs-hallar skriver:

   Dåvarande statsminister Tage Erlander hade exakt samma åsikt. Och den åsikten är en normal och sund åsikt, som borde varit självklar även idag.

   Det som i grunden håller på att förstöra vårt land är den ”mångkulturella” lögnen om ett samhälle där flera kulturer lever sida vid sida, alltså raka motsatsen till Erlanders och Ulla Lindströms uppfattning om ett gott samhälle.

   Ekonomen Tino Sanandaji tar upp detta på ett lysande sätt i ett föredrag han höll i Almedalen för en del år sedan:

   Gillad av 2 personer

 7. Hortensia skriver:

  Så sant, Patrik. Som notoriskt frispråkig bordsdam, släkting och vän har jag genom åren lyckats överrumpla, övertyga och omvända ett flertal individer, med skiftande förståndsförmågor, i diverse diskussioner om, för mig angelägna, företeelser.

  Fakta biter på de allra flesta till sist, men det är lätt att tappa både hakan och sugen, när någon vuxen, välanpassad och välutbildad (blivande f d) vän envist hänvisar till etablissemangets lögner om migrationsrelaterat ”kompetensregn”, ”pensionsräddande”, ”demografigynnande” mm.

  Bifogar argument till kommande allvarliga samtal med släktingar, vänner och bekanta:

  https://ledarsidorna.se/2017/01/helene-bergman-wahhabismen-flyttar-fram-sina-positioner-i-sverige/

  http://iotakt.se/faktaresistens/

  http://meritwager.nu/allmant/zulmay-afzali-det-ar-kvinnor-som-musikerna-i-orkestern-zohra-som-bidrar-till-att-steg-om-an-sma-tas-mot-befrielse-av-kvinnorna-i-afghanistan/

  http://www.friatider.se/utomeuropeiska-sjuksk-terskor-saknar-kompetens

  http://www.friatider.se/de-v-ldtar-f-r-att-de-kan

  http://www.friatider.se/tv-d-ms-f-r-barntafs-p-pite-havsbad

  Lycka till!

  Gillad av 1 person

  • ericr45 skriver:

   När någon börjar klaga är det alltid lämpligt att replikera med ett ”svenska folket har fått exakt vad de röstat för!”
   Den kommentaren har minst 87% chans att gå hem….

   Gilla

 8. Jonas Bohman skriver:

  Helt rätt. Vad är vi rädda för? Stå på dig vid ett samtal, och låt dig inte tystas. Tror också att det bästa är mun till-till-mun-metoden, och upplever också att det har blivit lättare att vädra sina åsikter. Så fortsätt. Återigen, printa ut artiklar, som denna, och sprid i trappuppgången och på villagatan. Glöm inte bort dom som inte har tillgång till Internet och sociala medier. Jag är optimist beträffande (förändrat) debattklimat. Slutligen, herr Engellau, du är bäst!

  Gilla

  • Hallsten Stenkilsson skriver:

   De som inte har Internet måste vara de allra svåraste att försöka upplysa. Min pappa har inte Internet och hans enda informationskanaler är SVT och SR. Föreställ er att bara ta del av SVT och SR!! Jag har försökt lirka med honom några gånger, men han är till viss del indoktrinerad. Problemet är att jag inte personligen kan ge honom all information, dels för att det skulle ta väldigt lång tid, dels för att jag inte orkar förbereda en konferensdag med honom (som han inte skulle vilja delta i)!!! Som jag ser det måste det handla om att ledsaga en person i att ifrågasätta saker, men personen måste sedan själv aktivt läsa på och intressera sig för saker. Jag ska göra ett nytt försök snart att förmå pappa att skaffa Internet och kanske en surfplatta. Men samtidigt saknas det intresse hos honom också. Han vill ju hellre stå i garaget och meka med bilen och när det blivit för kallt eller mörkt där ute vill han in och sitta och halvsova framför TV:n.

   Gilla

 9. Kim Ingersjö skriver:

  Tycker nog att många människor jag pratar med håller med i sak. Frågan därefter är hur kan man göra något åt det. Mkt hinner hända innan valet. Det känns lite oxå att ska man göra något så ska man göra det nu innan det är försent. Människan har ju en tendens att vänja sig vud saker. Det började med tiggarna. Först tyckte man synd om dem sen blev många arga på dem nu är det likgiltighet som råder. Jag är rädd för att detta händer med våldet i vårat samhälle. Än så länge är vi rädda men vad händer sen? Vill gärna ha tillbaka mitt älskde Sverige innan det är försent.

  Gilla

 10. Kjell Hasselroth skriver:

  Åter igen en läsvärd artikel av Patrik Engellau. Vi är alldeles för få som läser DGS, vi borde bli fler. Jag vill därför ta hjälp av DSG och komma i kontakt med läsare som bor i Karlstad eller dess närhet. Jag nås via e-post kjell.hasselroth@comhem, tel 070-3008687.

  Gilla

 11. Yvonne Rosenthal skriver:

  Det Patrik beskriver funkar och är det enda rätta . Hittade på namnet ” Gerillamarknadsföring” för att bilda opinionsbildning på detta sätt i samband med opinionsbildning om företagandets betydelse för välstånd, vinsters nödvändighet och det ondskefulla och idiotiska med löntagarfonder .
  Såg Anne-Marie Pålsson på DGS TV. Rekommenderas! Det Anne Marie Pålsson beskriver gäller för C, Fp/ L , S – det är enklare att ställa frågan:Hur många politiker av Anne Maries Pålssons kaliber finns?
  Namn snälla ! Om man nu kommer på några typ Anne- Marie Pålsson så nästa fråga: Kompetenta, omutbara tjänstemän? Man hackar på Dan Eliasson – det finns dessvärre ett flertal av DE´s med ansvar för diverse myndigheter och verk . Gerillamarknadsföring måste syfta till revolution och back to basics.

  Gilla

 12. Folke Lidén skriver:

  Apropå opinionsbildning. Jag har gjort ett test.
  Bakgrunden är att jag såg ett TV program där Idolen I (Svensk man) intervjuas av journalisten J (också Svensk man).
  Intervjun framskrider i en aura av feminism, människokärlek och solidaritet med hela världen.
  Som avslutning säger I – ”Alla (världens) politiker/ledare borde vara kvinnor”. I och J är helt överens om denna truism. Intervjun avlutas med ömsesidig beundran och ensidig självbeundran och självfallet den obligatoriska kramen.
  Min första tanke. ”Va i he..!!!??”. Ser ni inte hur det ser ut i Sverige. Landet där kvinnor är helt och hållet jämställda vad avser politik och höga tjänster i samhället. Det ser värre ut än någonsin, på hundra år, i landet! Efter att ha intagit lugnande (en grogg) tänkte jag att det är väl inte så farligt. Journalister och idoler lever i värld för sig. ”Vanliga människor”, min vänner, tycker inte så.
  Jag har sedan dess träffat bekanta. Välutbildade människor som varit framgångsrika i samhället inom sina respektive yrken.
  Jag förväntade mig hån och/eller våldsamma protester efter att ha uttalat de magiska orden:
  ”Alla världens ledare borde vara kvinnor”.
  Icke så! Vad jag mött är instämmande hummanden samt respektfulla blickar.
  Ett outtalat – ”Va klok han är!”.
  Så där står jag nu, mr Hyde. I mina vänners ögon dr Jekyll.
  En mr Hyde med en krossad illusion.
  Kan måste jag bli mer explicit i min opinionsbildning?

  Gillad av 3 personer

 13. rudmark skriver:

  Och när du sedan pratat med alla dina bekanta, ytliga som nära, och övertygat dem om den rätta saken, har du bara egen blogg/twitter o Avpixlat att uttrycka dina åsikter på.
  Det räcker inte.
  Allt medan Public Service, media, fyller med monopolordets makt propaganda/agendadrivet samtalsklimatet.

  Gillad av 1 person

 14. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag kan inte undgå att reflektera över en framtid om så där 50-75 år när man försöker att analysera vad som hände i Sverige på 2010-talet. Inte ens då kommer vi med säkerhet att veta varför det hände. I dag när vi med full fart är på väg in i en som det förefaller oundviklig social katastrof har många av oss korrekt analyserat problemen men vi saknar möjlighet att övertyga våra medmänniskor. De vill helst inte veta, de vill inte tänka färdigt, de kan inte föreställa sig att ”Titanic” kan sjunka eller att det välfungerande Europa som förlamat stod inför vad som blev det första världskriget. Oftast har ett händelseförlopp sin egen kraft som inte går att ändra och där befinner vi oss sannolikt nu. Frågan är snarare hur vi bäst skall minimera skadeeffekterna. Aven detta är svårt då överheten helst vill att vi inte skall tänka och gör allt för att stigmatisera oss om vi gör detta.

  Gillad av 4 personer

  • Borjön skriver:

   Om 70 år kommer väl hemligstämpeln på det så kallade Stasiarkivet att vara lyft. Då kommer nog en och annan pusselbit att komma i dager varför det blev som det blev med Sverige. Bara det faktum att ett enat etablissemang hemligstämplat detta låter oss ana en hel del.

   Gilla

  • Trump 2020 skriver:

   Man kan hålla på och spekulera i hur många olika scenarion som helst inför valet 2018, men den fundamentala frågan är ändå att Riksdagsmajoriteten i dagsläget 87% diskvalificerar hela 13% av den svenska valmanskåren. Genom DÖ och andra odemokratiska finter försöker man minimalisera SD både som parti och idé och därmed i förlängningen stora delar av valmanskåren som säkerligen kommer att se till att de 13% som partiet erövrade 2014 har vuxit till långt över 20% år 2018.

   Det är ett demokraturiskt bedrägeri mot både sin egen befolkning (för det måste väl ändå ligga något i ”allas lika värde”, som det talas så vackert om från PK-eliten?) och sina egna gräsrötter inom alliansen, där grupper finns som uppfattar behandlingen av SD som i allra högsta grad odemokratisk.

   Den mycket viktigare frågan 2018 blir istället vad de övriga riksdagspartierna med Löfvén i spetsen kommer att (kunna) göra när SD sitter med en större del av valmanskåren? Ja, Löfvén kan ju strida och sprattla hur mycket han vill i god Putinstil, men vill han rätta sig efter demokratiska spelregler, så är det UT som gäller!

   Gilla

 15. Tomas Lenke skriver:

  Helt rätt, nu är tid att sluta tiga (av rädsla) och istället tala om vad vi tycker om tillståndet i landet. Vi är många som redan vaknat och vi blir fler för varje dag…

  Gilla

 16. Claes H skriver:

  Redaktörerna i media är ju – naturligt nog – gudlösa. Ateister. Sedan flera generationer.
  De vet alltså att religion är dumheter. Bara dumheter.
  Och därför vet de också att det här med islam bara är dumheter.
  Får muslimerna vara här några år, kommer de också inse det. Och anpassa sig. Bli som folk. Bli som alla andra av oss.
  Eller hur? Eh?

  Gillad av 2 personer

 17. JL skriver:

  Bra Patrik, exakt detta kan alla göra.

  Satt länge och var mest förbannad men har nu börjat lyfta frågorna i olika sociala sammanhang.

  Lärdomen hittills är att ansikte mot ansikte är det enda som fungerar dugligt. Försök att göra något i skrift (Facebook) verkar mest bli något de som redan förstått läser och ”gillar”. Kanske har jag fel avseende detta. Kanske många sitter tysta och håller med, byggandes mod inför att själva en dag komma ut som multikultur- och systemkritiska?

  Än är det inte kört.

  Får vi ett regeringsskifte och politiker som temporärt vågar kapa en stor del och det statliga förlamande skyddsnätet, då kan det gå. Koppla sedan detta med starka incitament för repatriering, en fungerande rättsstat, assimileringspolitik och kvotflyktinginvandring.

  Det kan gå, men krävs en helt ny politisk laguppställning i toppen.

  Har inte övergett hoppet ännu. Blir det någon rödgrön sörja även nästa val, då tror jag dock vi passerar tipping point. Sverige blir sedan det avskräckande exemplet för resten av världen (vi är redan där delvis), vilket också har ett värde i för sig. Andra länder blir mindre sannolika att upprepa idiotin.

  Fortsätt stå för era åsikter i de personliga samtalen.

  Det enkla argumentet man kan framföra är att multikultur av den typen Sverige experimenterar med aldrig har funkat historiskt. Framgångsrika invandrare som berikat samhällen har assimilerats i hög grad. Visa sedan en karta över den totalitära ideologin islams ut redning och be dem peka ut ett land som de tycker fungerar bra. Omöjlig uppgift. Googla sen fram world values survey och visa den talande bilden.

  Vänsterextremisterna kommer såklart aldrig förstå (jag fick höra att Turkiet och Iran faktiskt var framstående och välmående), men Svensson som börjat tvivla på Sveriges förträfflighet går att upplysa.

  Gilla

 18. Lars skriver:

  Intressant artkel med vettiga synpunkter.Störs dock en smula av rubrikens ”Vad göra?”,som ju ger associationer till en skrift-väl-av Herr Blank som ju även bar artistnamnet ”Lenin”.Ett monster som sekunderad av frimuraren Trotskij ledde massgenocideringen av vanliga kristna ryssar.En massgenocide som enligt Alexander Solzjehenitsyn (Gulag-fånge) slutligen skördade 66 miljoner kristna ryssars liv.Den generation som Patrik tillhör var ofta i sin ungdom sk ”Röda soldater” som under sin fritid i hemmen på Öfvre Östermalm i hemlighet uppförde charader under de de speglandes sig bl a i badrumsspeglarna gled in i rollen som ”Lenin talandes till folkmassorna i Petrograd”.Jag vet.För jag var där.

  Gilla

  • csaba43 skriver:

   Alla har väl rätt att bättra sig på sitt yttersta? Själv som arbetskrafts invandrare på 60-talet fick möjlighet att läsa och kom ikontakt med troende s-folk. Gapade glatt ”ekonomiskt demokrati” Bosse Ringholm slängde ut oss som avvikare. Idag gör jag vad som helst för att rädda Sverige från massinvandringens skadliga påverkan på detta underbara land. Jag har organiserat mig.

   Gilla

 19. Björn skriver:

  Man kan börja med att ställa frågor som t.ex; Tycker ni skolan fungerar bra? Sjukvården? Varför har vi inte redan de YTTERLIGARE 25.000 poliser som behövs, för att komma upp i ett internationellt snitt? Tycker ni åldringsvården fungerar på ett bra och värdigt sätt? Känns det trevligt, mysigt o säkert att flanera i våra stadskärnor på kvällar och nätter? Lite såna frågor! Efter varje ”Nej”-svar, låt folk utveckla sina teorier om varför! Om dessa teorier handlar om att det saknas pengar inom stat och kommun; påpeka att vi här i Sverige redan har ett av världens högsta skattetryck! Efter ett tag inser alla, även de med minsta möjliga intelligensnivå, att ALLA riktigt allvarliga problem i landet, beror på den totalt oansvariga migrationspolitik som förts under flera år! En politik som lett till att de som arbetar och betalar skatt, måste försörja ytterligare bortåt EN MILJON bidragstagare livet ut!

  Gillad av 5 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Varför tror du att vi bara ska försörja en miljon bidragstagare? I år kommer ungefär 30 000 att söka asyl. Samtidigt räknar Migrationsverket med att 150 000 kommer att komma som anhöriginvandring. Vem sa att vi hade stängda gränser. Trasigt såll verkar mera vara det som gäller. Läste idag att några av dessa figurer som bor i Solna i nybyggda snabbostäder var missnöjda. Bara förvaring sa de. Tak över huvudet, varmt och en säng, rinnande vatten och avlopp, mat och pengar så det räcker. Är det bättre där de kom ifrån så finns ju återvändarbidrag.

   Gillad av 1 person

  • Marie-Louise skriver:

   Björn! Jag tror detta är rätt strategi för att få människor att tänka själva. Det är som terapi. En terapeut kan inte ge svaren till patienten utan patienten måste själv komma fram till dem.

   Gilla

 20. Nils Dacke skriver:

  Jag försöker också ta upp landets stora problem vid varje möjligt tillfälle och övertyga människor att tänka själva och inte lyssna på PK-sektens propaganda. Det
  är ju enkelt att peka på systemstressen inom polis/rättsväsende, akutsjukvård/förlossningsvård, bostadssituationen. När man kollar av läget vid nästa tillfälle så har faktiskt relativt många vaknat ur sin sömn och inser att läget är akut. Det underlättar naturligtvis att jag senaste året lämnat mitt arbete och jag förstår att andra människor måste tänka på sin försörjning och karriär och då blir det genast svårare. Det är ju för bedrövligt att vi nästan har DDR liknande yrkesförbud i Sverige, det hade man aldrig kunnat förutse.

  Gilla

 21. TILLSAMMANS ÄR VI STARKA skriver:

  FRÅGAN SOM STÄLLS I RUBRIKEN ÄR:
  VAD GÖRA ?

  Denna sida lockar många till läsning varje dag.
  Många medverkar med kommentarer.

  VARFÖR INTE SAMMANKALLA TILL MÖTE ?
  Nu i februari ?
  Om intresse finns från Det Goda Samhället, föreslår jag annons på denna sida om sådant möte.
  Dag, tidpunkt och var framgår i denna annons.
  Utifrån ett sådant möte kan något positivt ske.
  ALL FRAMGÅNG BYGGER PÅ GOD ORGANISATION.
  Om vi blir 30 personer är det en framgång – och en god början.

  En viktig fråga blir:
  HUR UTVECKLA ENGAGEMANGET ?

  – Genom att engagera sig i ett politiskt parti ? I så fall vilket ?
  – Att regelbundet ses över en kopp kaffe –
  en eftermiddag i månaden, för intellektuella diskussioner ?

  Gilla

  • Hallsten Stenkilsson skriver:

   Jag tycker att DGS kunde arrangera föredrag, kombinerat med något slags möte/workshop/gruppdiskussioner. Syftet skulle vara flerfaldigt: diskutera och vässa argument, organisera oss på något sätt, rent socialt. Det sistnämnda ska inte underskattas. Men det är något annat jag funderat på också. DGS bedriver en mycket bra verksamhet med sin debattsajt och numera TV-kanalen. Men är det inte ändå en relativt liten grupp ”politiknördar” som konsumerar detta? Alltså sådana personer som redan är väldigt insatta och i princip ägnar sig åt att fylla i små, små luckor i sin allt bredare helhetsbild? Hur når man dem som verkligen skulle behöva ta del av DGS? Alltså de som sondmatas med propaganda från DN och AB? Strategi och organisation för det? Hur som helst, om det skulle bli en träff av något slag är jag intresserad av att delta.

   Gilla

 22. Sixten Johansson skriver:

  Jag kör med en variant på slutdelen av Biggles filosofi (googla!): Hela den västerländskt demokratiska, materialistiska civilisationen blir nu allt mer uppenbart självförstörande och Sverige går i täten. En snabb svensk kollaps ger en mycket kraftig varningssignal till andra länder, så de kommer att tacka Sverige. Eller också lyckas Sverige vända det näst intill omöjliga och staka ut en helt ny kurs. Då kommer de andra att tacka och ta efter. Så Sverige kommer att få sitt tack vad som än händer.

  Jag tycker mig ha kunnat utläsa att artiklarna och kommentarerna t ex här på DGS under det senaste halvåret inte bara har blivit mer alarmerande, utan också allt mer samstämmiga på djupet om samhällsbilden och dess mekanismer. Pusselbitarna har blivit mer flerdimensionella och jag har själv ägnat mycket tid åt att försöka bygga upp en logisk och täckande förklaringsmodell. När vi begriper och med enkla ord och bilder tillräckligt väl kan förklara hur och varför det här har skett, så kan vi få i gång en sorts samhällelig väckelse och peka ut en alternativ mittvägskurs.

  Men om detta inte räcker, utan de våldsamma scenarierna och kollapsen blir ett faktum, så är det ändå viktigt både för oss och för eftervärlden att vi redan nu dokumenterar material och bygger upp vår förståelse. För våra barn och barnbarn måste vi erkänna och ångra vårt eget oförstånd och dessutom tydligt kunna peka ut härskarklassens mest omoraliska, hatiska och ansvarslösa ledare, framför allt för att beröva dem tolkningsföreträdet och möjligheten att skylla allt elände på systemkritikerna och populismen.

  Gillad av 1 person

  • Hallsten Stenkilsson skriver:

   Instämmer helt i vad du säger om DGS och även jag har ägnat mig mycket åt att förstå hur vi har kommit till denna situation och hur saker och ting hänger ihop. Många förstår verkligen inte hur sammanflätat allt är. Paradoxalt nog gör detta bara att jag har blivit allt mindre villig att påbörja något ”upplysningssamtal” med någon, helt enkelt för att det finns så mycket man skulle vilja och kunna säga, men så lite tid. Och att reducera det hela till invandringsfrågan tycker jag blir fel, eftersom det är ett symptom på något mycket större. Nu är det förvisso så att radikal islam och de ekonomiska effekterna av invandringen utgör ett sådant hot att vi verkligen måste prioritera det, men ändå. För att förstå måste man ha en större bild.

   Jag hoppas också att övriga länder i Europa kan lära av Sverige. Det är väl det som är på gång, när utländsk media allt mer börjar uppmärksamma tillståndet i Sverige. Ja, Katerina Janouch i tjeckisk TV till exempel. Sverige är kanske förlorat, men förhoppningsvis kan traditionella europeiska värden (som de såg ut före progressivismens intåg) och välstånd bevaras i övriga Europa.

   Gillad av 1 person

 23. Jennifer skriver:

  Och så gick det misogyna drevet mot kvinnor igång igen – som att trycka på en knapp – samma sak sker så snart trigger bokstäverna HBTQ eller genus nämns. Män kommer aldrig att förstå vad kvinnors underordning handlar om och därför behövs kvinnoröster som förklarar detta. Kvinnor reduceras fortfarande, år 2017, alltför ofta till säd receptorer och barnbehållare.

  Gillad av 2 personer

  • En normbrytande kropp skriver:

   Jennifer – Vi har tyvärr i det här landet försatt oss i en situation när vi har problem som är mycket mer angelägna att hantera än HBTQ och genus. Hur många transpersoner finns det i Sverige – 500 eller 600 ?.

   Övriga på denna sida skriver om problemet om Sverige kan överleva som välfärdsstat eller t o m som hemland för svenskarna.

   Gillad av 1 person

  • Verdandi skriver:

   Jag är kvinna extremt välutbildad och tycker att du har fel. De som står upp för hedersförtryckets lika värde överallt omkring mig är tyvärr kvinnor.

   Gillad av 1 person

   • Hanna skriver:

    Håller med Verdandi. I släkten och i kompiskretsarna är det tjejer/ kvinnor mellan 30-70 som diskuterar det här. 90% av männen ser inte problemen eller skrattar bort saken. De tycker SD ”borde fått fram trovärdigare personer vid det här laget” ( alla vet inte att man åker ur facket eller kan förlora jobbet om man engagerar sig). Exempel på ”stollar” räknas gärna upp och då handlar det om järnrörsskandaler, supande, snack om judemaffia och negerbollar. Snarare stöter några extrema personers yttranden bort den stora mängden potentiella väljare än förklaringar att invandringsproblemen beror på feminister och dumma kvinnor.

    Gilla

   • Svart kaffe skriver:

    Konstigt då att det är män som röstar SD? Era erfarenheter verkar vara mera sällsynta, eller så landar kvinnorna som ser problemen ändå i att sjuklövern är bättre, denna synpunkt hade varit intressant att förstå bättre.

    Gilla

   • Marie-Louise skriver:

    Askenyggdrasil!
    Det finns nog inte några svenska män som har samma kvinnosyn som fanatiska islamister. Det behöver du inte vara orolig för!
    Däremot är det stor risk att Sverige inte kommer att överleva om svenska feminister inte inser faran med fanatiska islamister.

    Gilla

  • Svart kaffe sen svart vatten skriver:

   Ditt inlägg för inget annat än bekräftar fördomen är jag rädd. Bli gärna konkret så att man kan se om du har rätt eller fel. Att kvinnor i lägrre grad än män röstar SD är ett faktum, om ovanstående förklaringar är fel, kom gärna med dina egna. Tills dess antar jag att du bara tycker och därmed är irrelevant i en debatt men så klart ändå får lov att lägga din röst var du vill.

   Gilla

 24. Pekka Rousu skriver:

  Håller med. Bättre att bygga tillsammans med andra. Har du kontakt med Lundberg? Sök upp mig tack, jag behöver hjälp med kontakter.

  Gilla

 25. Svart kaffe sen svart vatten skriver:

  Har precis avslutat en middag där Trump kom upp och jag dristade mig att fråga saker som vad som var fel med en mur osv, det blev inte populärt, inga motargument utan jag sade det jag sade bara för att vara motvalskäring. Man kan helt enkeöt inte ta in att jag hellre ser Trump än Clinton. Så jag uppnådde inget tror jag, tystnaden är ett allt mera lickande alternativ. Mormor tyckte att Trump var lite som Hitler..

  Det tysta folket som alla utan att ha diskuterat för och emot något överhuvudtaget ensamma går till valbåset och röstar på parti X, baserat på vad?

  Gilla

 26. Jennifer skriver:

  Man kan problematisera omfattningen och arten av den invandring som har skett (och fortfarande sker) till sverige utan att för den skull vara intolerant eller empatilöst förlöjliga HBT folk eller trycka ned kvinnor. Man kan har flera tankar i huvudet samtidigt (eller kanske det bara gäller kvinnor). Varför är invandringskritiska bloggar och forum så ofta fyllda av intolerans mot kvinnor och andra som rent faktiskt kämpar ifrån underläge? Det är det som jag inte förstår.

  Gilla

  • Hanna skriver:

   Håller det dig till 100% men blev fellänkat ovanför. Alla röster behövs nästa val och tillräckligt många har vaknat upp senaste året.

   Gilla

  • Marie-Louise skriver:

   Jag har följt denna blogg under lång tid och kan absolut inte hålla med om att den är fylld med intolerans mot kvinnor. Själv har jag som kvinna aldrig känt mig vara i underläge och jag upplever att de allra flesta män (svenska) är empatiska.
   Däremot är feministiska bloggar ofta fyllda av hat och kränkande tillmälen mot män. Som t. ex. ”Klipp kuken” och ”män är som barn” och ” män borde inte få rösta”!

   Gilla

  • Sixten Johansson skriver:

   Jennifer, Hanna och Askenyggdrasil, jag är övertygad om att alla vi män som skriver här på DGS hör till världens mest toleranta, respekterande och kärleksfulla mot kvinnor, även om vi ibland uttrycker oss kritiskt eller desillusionerat om kvinnosläktet och extremfeministerna. I dagens Sverige finns ett massivt överskott på kritik av män och motsvarande underskott på kritik av kvinnor. Detta kommer i sin förlängning allra hårdast att drabba kvinnor i åldern 20 – 35 år, som redan nu mår sämst av alla, därför att de lever med en inre och yttre korseld, kluvenhet och förljugenhet, som de delvis själva vidmakthåller. Oavsett om de har snopp eller snuppa är dagens opportunt eller reellt feminiserade makthavare och opinionsbildare livsfarliga för landet.

   Män är ju inte lika bra som kvinnor på att hålla flera saker i huvudet samtidigt, men i gengäld är icke-feminiserade män genomsnittligt bättre på att sålla fram och ta itu med de väsentligaste faromomenten. Generaliseringar och överdrifter ingår i varje meningsfull kommunikation, där man försöker söka sig fram till det viktigaste.

   Själv kunde jag på rak arm räkna upp namnen på mer än 15 skrivande kvinnor i offentligheten, som jag skulle ge hedersbeteckningen ”stridbara, välskrivande och kloka amazoner”, den kategori där jag också placerar de flesta av otaliga anonymare kvinnor som kommenterar här på DGS och i andra bloggar. I unga år satte jag själv kvinnor på piedestal och trodde att världen skulle bli bättre om den styrdes av kvinnor. I snart 50 år har sedan mina kvinnliga vänner, kollegor och familjemedlemmar demonstrerat eller berättat för mig om kvinnlighetens dolda och destruktiva sidor.

   Gillad av 2 personer

   • askenyggdrasil skriver:

    De flesta svenska män respekterar kvinnor, men det finns alltid tråkiga undantag. Som när någon skriver svar på P. Engellaus inlägg Vakna, tjejer (3 jan. 2017) ”DET LIGGER I MANSGENERNA ATT FÖRSVARA REVIRET. I KVINNOGENERNA ATT UNDERKASTA SIG”. Slavar underkastar sig, inte svenska kvinnor. Man blir både ledsen, förskräckt och förbannad när man läser detta. Speciellt som ingen verkar vilja förklara vad i denna underkastelse består.
    – En gentleman öppnar dörrar, drar ut stolar och bär tunga saker. Inte för att en kvinna är hjälplös och inte kan utanför att visa henne att hon är värdefull och värd all respekt.
    – Att vara en gentleman handlar om en enda sak: Respekt för sig själv och alla människor runt omkring.
    – Att vara gentleman är inget påhitt och något man stänger av och på. Det är ett val och en livsstil.
    Svenska män beter sig oftast som gentlemen och det är viktigt i dagens samhälle, där allt verkar bli tuffare. Att vara en gentleman betyder inte att en man är svag utan snarare mycket stark.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Askenyggdrasil; innerst i oss finns ju en uråldrig biologisk / animalisk kärna. Kring den utvecklades sociala norm- och livsstilsringar, t ex gentlemannabeteende. Ytterst finns våra ideal och vår själs längtan att bli en hel och bättre människa. Men alla dessa skikt måste vara samstämda och i vår tid förnekas djuret, det biologiska inom oss, vilket skapar en svår förljugenhet och oförmåga att blicka in i sig själv och andra och upptäcka olika faror. Vid akuta hot måste dessutom även en gentleman kunna stänga av sin empati och handla som om världen bara är svartvit. Tarzan var på samma gång Lord Greystoke. Jane var en amazon och det är just tigrinnan, den ursinniga björnhonan, som fler kvinnor i vår tid behöver erkänna inom sig, lika väl som de unga männen behöver utveckla även grottmannen i sig. Vid den hjälplöshet som grav feminisering skapar finns ingen annan utväg än att underkasta sig, oavsett vilket kön man har. Men vi ska varken underkasta oss barbarer eller alla dessa uppblåsta åsiktsdiktatorer, som i sin blindhet och dumhet vill förvandla hela folket till hjälplösa byten!

    Gillad av 1 person

 27. Lars P skriver:

  ”Man kan problematisera omfattningen och arten av den invandring som har skett (och fortfarande sker) till sverige utan att för den skull vara intolerant eller empatilöst förlöjliga HBT folk eller trycka ned kvinnor.

  ”Man kan har flera tankar i huvudet samtidigt (eller kanske det bara gäller kvinnor).”
  ovanstående påstående trycker ju ner män,hur skall du ha det ?
  Eller det var kanske din avsikt ?

  Gilla

  • askenyggdrasil skriver:

   Min erfarenhet är att de flesta svenska män kan gå, tugga tuggummi och samtidigt tänka (flera tankar). Men det finns ändå vissa män på den här sidan som kommer med en del föraktfulla, nedlåtande och helt absurda uttalanden om kvinnor. Jag hoppas bara att de tillhör en äldre generation, annars är vi illa ute i det här landet. Det måste finnas respekt och samarbete mellan könen för att få allt att fungera. Annars går vi under.

   Gilla

 28. Bjarne Däcker skriver:

  Sådant här kallas att vara en visselblåsare och lär vara fint. Det är dock otacksamt för även om visselblåsaren får rätt så är han/hon för evigt stämplad som bråkstakare.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.