DGS-TV Avsnitt 10, med Anne-Marie Pålsson

anne-marie

Klicka på bilden för att se programmet.
PODCAST: Ladda ner som mp3 eller lyssna på Soundcloud.

I det tionde avsnittet av DGS-TV gästas Patrik av Anne-Marie Pålsson. De talar om hur makten fungerar, såväl i politiken som i organisationer.

Anne-Marie Pålsson har under många år haft möjlighet att studera makt i olika organisationer. Hon är docent i nationalekonomi vid Lunds universitet och initiativtagare till den så kallade ”pigdebatten” som ledde fram till RUT-avdraget. Hon har bland annat arbetat för Länsförsäkringar, PEAB och Stadshypotek och varit riksdagsledamot för Moderaterna mellan 2002-2010.

Anne-Marie Pålsson är också författare till den omdebatterade boken Knapptryckarkompaniet, i vilken hon kritiserar sitt eget parti men också det system som reducerat riksdagsledamöterna till lydiga knapptryckare.

19 reaktioner på ”DGS-TV Avsnitt 10, med Anne-Marie Pålsson

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Denna intervju var absolut förstklassig. Den visar, som förts fram flera gånger i inlägg och kommentarer i DGS, att Sverige behöver en ny författning med en maktfördelningsprincip a la USA och Tyskland. Detta bör ges högsta prioritet. Den svenska maktkoncentrationen innebär de fakto en stor risk och ett hot mot demokratin.

  Gillad av 5 personer

 2. Hortensia skriver:

  Tack för ett, det förfärliga ämnet till trots, härligt uppfriskande program med ännu en efterlängtad gäst, Patrik!

  Anne-Marie Pålsson är befriande frispråkig, klartänkt och kunnig, men jag undrar vilket parti hon – med sin politiska erfarenhet – kan tänkas rösta på, eller t o m engagera sig djupare i efter utträdet ur Moderåttorna?

  Gillad av 1 person

 3. Fredrik Östman skriver:

  Mycket bra program. Det bäst var kanske att fr Pålsson inte hade lämnat pärlhalsbandet hemma!

  SAP har lyckats skapa ett system där alla partier är och måste vara millenniaristiska fascistiska totalitära kopior av SAP.

  Failed state.

  Gillad av 1 person

 4. Sixten Johansson skriver:

  Helt lysande! Jag är djupt imponerad av Anne-Marie Pålssons klarhet, skärpa, kommunikativa förmåga och intellekt. Efter all tidigare rapportering från dagisriksdagen och dagisregeringen borde jag inte längre ha varit så naiv, men jag blev faktiskt ändå lite chockad över hennes beskrivning av makten och maktspelen.

  Och sedan blev jag urförbannad: Så här ser alltså numera Sveriges ””elit”” och deras ””arbete””, kapacitet och moral ut! Så här ””styr”” de landet tillsammans med regeringskansliets tusentals ””experter”” och några hundra ””journalister”” i slickar- och hyenemedia! En hög maktgiriga eller psykopatiska småpåvar omges alltså av lallande, bugande hov av infantila skolgårdsmobbare, ryggradslösa smilfinkar utan intellekt, utan integritet och utan moral. Medan jag skriver måste jag hela tiden självcensurera mitt bildspråk. Återstår bara att som ordarbetare framöver försöka förbättra svenska folkets klarsyn, så att vi tillsammans kan sparka ut dessa odugliga maktmissbrukare, dessa snyltare på vårt förtroende, dessa nivellerade nollor utan heder i kroppen, med bara sedelbuntars avtryck i sin själ.

  Gillad av 6 personer

 5. José skriver:

  Det bästa och mest angelägna jag fått mig till livs på mycket, mycket länge. Tanken svindlar; ponera att Sverige sedan länge haft en effektiv maktdelning med flera maktcentra, vilka politiska dumheter hade då kvävts i sin linda istället för att som nu först hanteras post mortum.

  Gillad av 1 person

 6. Oberservant skriver:

  Riktigt bra, skull sitta fint om hon kunde prata mer om maktens sektbetende. Ytterliggare en pusselbit i förklaringen till vansinnet sverige.

  Gilla

 7. MartinA skriver:

  Det går inte att få ”snälla” politiker. Det enda rimliga är att låta dem besluta om mindre saker, förfoga över färre resurser.
  Nu tror inte jag att det finns någon parlamentarisk väg till att ta ifrån den mediopolitiska klassen resurser och makt. Min tro är på att etablera en mer sydlig korruptionskultur. Idag är det bara den mediopolitiska klassen som tjänar på korruptionen. Vad vi behöver är korruption på alla nivåer. Det är det enda sättet som den mediopolitiska klassens makt kan begränsas. Det är också så det fungerar på många olika platser i världen.

  Gilla

 8. frihetligvanster skriver:

  jag har hållit på med politik på heltid i snart 15 år det A-M Pålsson framför delar jag i stort sett, tyvärr så kan makten lätt missbrukas. Jag ser detta ofta. När jag var ordförande för vår förening (V) i min hemstad Södertälje så talade jag om för våra representanter som hade olika uppdrag att uppdragsgivarna var flera och jag rangordnade dem. Nummer ett var medborgarna i Södertälje. Nummer två var det lokala handlingsprogrammet som partiet hade tagit fram. Först i tredje hand kom partiet. Detta innebar att vi många gånger gick i direkt kollisionskurs med partiet centralt. Men i Vänsterpartiet hade vi tagit bort centralismen för många år sen även om många av mina partikamrater önskar att den kom tillbaka och lever som om den var kvar. Som politiker väljer du på vems tår du trampar när du väljer din danspartner. När SD kom in i kommunfullmäktige i Södertälje 2010 framfördes olika förslag på att kunna utestänga dem från nämnder och styrelser. Vänsterpartiet motsatte sig det och sa att demokratiska val ska följas och respekteras de övriga partierna backade. Så fort någon börjar manipulera demokratin så kan det bara bli skit i slutändan. Centralismen som finns i partierna kan ibland vara bra men oftast kväver den en fri debatt.

  Gilla

 9. Bengt skriver:

  Detta DGS TV-avsnitt var en riktig höjdare. Visserligen nedslående att höra hur illa det är ställt med demokratin på riksdagsnivå, men mörkas tillståndet det händer inget.
  Anne-Marie Pålsson är mycket behaglig både att se och höra. Det sistnämnda erfor säkert många med mig redan på den tiden hon medverkade i Ekonomiska Klubben i radion. Hon vet vad hon talar om och uttrycker sig mycket pedagogiskt.

  Att riksdagsgruppernas möten går till på det sätt hon beskrev är ju fruktansvärt för demokratin. Samtidigt kan man ju faktiskt uppleva samma ledare-flockbeteende i alla möjliga både politiska och andra sammanhang. Tyvärr är vi som upplevt det nog inte så få. Grannen, fiktive ”Medelsvensson”, klagar gärna på politiker på alla nivåer, eller på styrelsen i Bostadsrätts- eller Vägföreningen. När han pratar med mig vill säga. Till föreningsmötena går han som regel inte och jag får ensam ställa de kritiska frågorna på mötet. (Eller fick – för nu är jag för gammal och skral). Närvarar han på mötet tiger han.

  ”Politik är en levande materia som ständigt måste underhållas” säger Anne-Marie. Verkligen något att ta fasta på för oss alla! Medias ansvar påpekades, och det får nog en folkopinion och brett engagemang till för att de ska ta det ansvaret.

  DGS tar tydligen ansvaret både för att stärka demokratin och ge opinionen råg i ryggen! Tack!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.