På soffan hos Dr Sigmund Freud

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Jo, doktorn, det som äter mig och många jag känner, framför allt männen, är att vi tycker att vi gör en massa nyttiga och bra saker i samhället för oss själva och för andra människor och sedan får vi bara skit för det. Till exempel som att man är småföretagare med ungefär trettio anställda. De skulle kanske inte ha varit anställda om inte jag hade varit småföretagare. I varje fall kan det inte ha skadat deras chanser på arbetsmarknaden att jag är företagare, men vad får jag för det? Ja, de anställda är nog rimligt tacksamma, men politikerna? Jag gör det jobb de påstår sig vara ansvariga för och som tack höjer de min skatt.

Och Åsa Romson gav uttryck för en vitt spridd föreställning, nämligen att Sveriges huvudfiende är vita män som kör bil och äter kött. Det är ju jag, det! Jag och de andra rimligt skötsamma medelklassare, även kvinnor såklart, som jobbar och betalar skatt och försörjer sådana som Åsa Romson och hennes kolleger och klienter.

Men det är inte det värsta. Det värsta är de förolämpningar och de kränkningar som PK-sekten utsätter oss medelklassare för hela tiden. Alla de värderingar och levnadsregler som vi fått lära oss sedan barnsben och sedan i stort sett följt, vilket vi tror är orsaken till att det länge gått så bra för Sverige, alla dessa hugneliga principer trampar PK-sekten föraktfullt ner i dyn, typ sådant där som att läraren ska vara en auktoritet, att man ska komma i tid, att man inte ska ligga andra till last och så vidare.

Om vi vågar säga emot kallas vi rasister eller fascister eller brunråttor som med fördel kan gasas ihjäl. Vi som betalar för alltihop!

Ibland tänker jag på Kiplings dikt Den vite mannens börda. Poeten förklarar för den koloniala medelklassen att den inte kan räkna med annat än otack och smädelser från dem den försöker bibringa vett, kunskap, civilisation och framgångar:

Take up the White Man’s burden
In patience to abide
To veil the threat of terror
And check the show of pride;
By open speech and simple,
An hundred times made plain,
To seek another’s profit,
And work another’s gain…

Take up the White Man’s burden
And reap his old reward,
The blame of those ye better,
The hate of those ye guard

Poeten kanske tycker att det inte är mer än rätt att vi som bär samhället på våra axlar samtidigt ska hånas och bespottas för att den värld vi iakttar inte ser ut som den värld som framträder för PK-sektens inre öga. För sektmedlemmarna har alla världens människor fullständiga rättigheter på min och de andra rimligt skötsamma skattebetalande medelklassarnas bekostnad. Dessutom ser sekten ett nästan oändligt antal olika kön som vart och ett verkar behöva sin särskilda toalett (också på vår bekostnad). Bara som exempel på sektens värld av ångande töcken och berusade fantasier.  

Lyssnar du, Freud? Är jag orimlig?

Vet du vad jag tror, Freud? Jag tror att det är sådana här känslor som ligger bakom Brexit och Trump. Vanliga människor har tröttnat på att bli hållna för brunråttor för att de är skötsamma, håller sig med beprövade, fungerande värderingar och betalar skatt. Nu har dessa vanliga människor tagit av sig den vite mannens börda.

Freud, jag undrar om vi inte lever i en värld där de ständigt påpucklade, strävsamma medelklassarna i alla länder bestämt sig för att sluta ta skit. PK-sekten tafsar på medelklassarnas värdighet och heder. Nu är det nog.

Israel är ett skötsamt, demokratiskt och av sina underutvecklade och krigiska fiender ständigt hudflängt land. Efter det att Säkerhetsrådet (på grund av nedlagt amerikanskt veto) fördömt Israels bosättningar lät Benjamin Nethanyahu höra ett nytt ljud i skällan:

Resolutionen som antogs av FN igår är en del av svanesången för den gamla värld som har fördomar mot Israel. Mina vänner, vi är på väg in i en ny era och, som den presidentvalde Trump sa igår, det kommer att hända långt snabbare än folk tror.

Det kan bli bra, eller vad tror du, Freud? Men det kan förstås bli förskräckligt obehagligt också.

PS Som av en händelse skickade en kompis en länk till en artikel av den amerikanske mellanösternspecialisten Daniel Pipes, där det förklaras att den så kallade israeliska fredsprocessen är död, att en tvåstatslösning inte är möjlig så länge Israels fiender inte ens kan tolerera landets existens samt att ”Israel bara har en möjlighet att förmå palestinierna att acceptera Israel: att återvända till sin gamla avskräckningspolitik och bestraffa palestinierna för deras övergrepp”. Om någon får hjärtat i halsgropen så kan jag förstå det.

44 reaktioner på ”På soffan hos Dr Sigmund Freud

 1. Marianne Riegert skriver:

  Jag bor i Washington DC ock alla som valde Mr Trump ar tack samma ock hoppas att vi antligen har en chance att fa en ”normal” människa i vita huset. Jag hoppas ni finner en person som
  honom som kan sparka ut de nuvarande idioterna in den svenska regeringen.

  Liked by 6 people

 2. Lasse W skriver:

  Enorma rubriker sedan ett par dagar i SvD där vita svenska män hängs ut som moraliskt förkastliga personer. Brottet: nedladdning av barnporr från Internet. Oavsett det stötande i företeelsen barnporr finns det kanske viktigare saker för tidningen att skriva om. Men nu – efter alla terroristdåd, bilbränningar och våldtäkter som utförts av folk från mellanöstern – så måste nu klockan vridas rätt igen och vi måste påminnas om att det är de vita männen som är problemet. Svenska medier är svårt anfrätta av identitetspolitiken. Varje artikel måste gå att hänföras till någon samhällsgrupp som etiketterats som svag (kvinnor, barn, invandrare, HBTQ) eller som stark (vita män) där de förstnämnda ska mötas med förståelse och de senare med misstro. Varje journalist har det här i ryggmärgen. Värst av alla är Donald Trump som etiketterats som inkarnationen av djävulen av SvD. Han är ju både vit man och icke-vänsterliberal. Det värsta brottet.

  Liked by 6 people

 3. Magnus Furugård skriver:

  Kipling moral är tidlös men Man kan likaväl översättas som människa;
  If

  If you can keep your head when all about you
  Are losing theirs and blaming it on you,
  If you can trust yourself when all men doubt you,
  But make allowance for their doubting too;
  If you can wait and not be tired by waiting,
  Or being lied about, don’t deal in lies,
  Or being hated, don’t give way to hating,
  And yet don’t look too good, nor talk too wise:

  If you can dream—and not make dreams your master;
  If you can think—and not make thoughts your aim;
  If you can meet with Triumph and Disaster
  And treat those two impostors just the same;
  If you can bear to hear the truth you’ve spoken
  Twisted by knaves to make a trap for fools,
  Or watch the things you gave your life to, broken,
  And stoop and build ’em up with worn-out tools:

  If you can make one heap of all your winnings
  And risk it on one turn of pitch-and-toss,
  And lose, and start again at your beginnings
  And never breathe a word about your loss;
  If you can force your heart and nerve and sinew
  To serve your turn long after they are gone,
  And so hold on when there is nothing in you
  Except the Will which says to them: “Hold on!”

  If you can talk with crowds and keep your virtue,
  Or walk with Kings—nor lose the common touch,
  If neither foes nor loving friends can hurt you,
  If all men count with you, but none too much;
  If you can fill the unforgiving minute
  With sixty seconds’ worth of distance run,
  Yours is the Earth and everything that’s in it,
  And—which is more—you’ll be a Man, my son.

  Liked by 1 person

 4. Min laddsladd under vand skriver:

  Jo men Pipes har förstås rätt, den enda möjligheten är om Israel och väst återigen axlar the white mans burden och helt krossar motståndet, för att därefter göra som USA gjorde i Japan.
  Att tala med fanatiker med en världsreligion i ryggen är inte fruktbart. Hade maktförhållandet varit omvänt så hade Islamisterna så klart börjat i motsatt ände, dvs fortsatt med samma taktik som muslimer världen över som inte begränsas av någon white mans burden använder, man attackerar försvarslösa först, skolbarn, kvinnor, alla utan vapen i hand, alltmedan Israel gör allt vad de kan för att först och främst döda militär personal.

  Jag tycker annars att den sista raden är intressant:

  The hate of those ye guard

  Det är precis det som den vite mannen gör, vi skyddar genom att bara finnas till: kvinnor, barn, äldre och sexuella minoriteter, vi ger trygghet just genom att inte angripa de vi vaktar, inte ens de vi inte gillar. Hur hade de gått för gränsöverskridande kulturpersoner och queers på TV om islam fått råda? Hur är det att vara trans i Rosengård eller på Järvafältet? Kanske en liten sen joggingtur för ens 15-åriga dotter över Järvafältet kl 21 ? Eller nej.

  Tyvärr kommer vi inte ifrån the white mans burden, när kulturpersonerna inser vad de har framför sig så är det tyvärr försent, så det är just för att vi axlar bördan som Trump och Brexit sker.

  Liked by 6 people

 5. Jennifer skriver:

  På vad sätt är det framför allt männen som gör nytta i samhället? Varför måste toaletter till en mycket utsatt grupp som transpersoner bli ett slagträ i debatten? Någon som inte lider av ett handikapp eller på annat sätt är avvikande kan inte föreställa sig hur det är att vara utsatt och ständigt stigmatiserad. Det handlar om att det ska finnas ett, ja 1 alternativ, i form av en (1) toalett som är könsneutral vid sidan om de vanliga kategorierna. Det kan faktiskt handla om personsäkerhet – risk att utsättas för trakasseri och våld – på ”fel” toalett. På vilket sätt är medelklassen utsatt? Att förringa grupper som är stigmatiserade på riktigt genom att förklä medelsvensson till offer köper jag inte. Det är samma retorik som vissa n— anstrukna sajter använder (fast mildare). Är tolerans och humanism också en del av ”sektens” värld? I så fall vill jag faktiskt hellre vara en del av den världen om inte annat så bara för att kunna se mig själv i spegeln varje morgon. Misogyni och intolerans gör inte världen till en bättre plats för medelklassen. Ps, jag som skriver är inte del av ”sektens” värld utan tillhör den skötsamma medelklassen.

  Gilla

  • En normbrytande kropp skriver:

   Jennifer – Hur många transpersoner finns det i Sverige? Finns det 500 eller är det så många som 1 000? I PK-ismens vagga USA räknar men nu med ytterligare ett antal kön (exklusive de med två andar som indianerna anser kräver särbehandling).

   Hur många olika toaletter måste byggas för alla offentliga utrymmen i Sverige? Blir transpersoner hjälpta av egna toaletter eller blir de stigmatiserade av att använda transtoaletterna? Hur mycket mer kommer det att kosta att bygga dessa toaletter och att sen städa och underhålla dem?

   Frågorna är många men är svaret verkligen att det här problemet är så stort och så pressande att vi svenskar måste spendera ett antal miljarder för att skapa separata toaletter för alla kön och speciella läggningar?

   Liked by 3 people

  • Verdandi skriver:

   Du tillhör medelklassen och jag instämmer delvis i att du inte tillhör de drabbade av massinvandringen. PKusmen är bara ett sätt för medelklassen att känna sig som goda och fina människor.

   Det är arbetarklassen som drabbas, men som vanligt vet medelklassen inte så mycket om deras villkor. De som jobbat tungt hela sitt liv för att sedan få en usel fattig tillvaro på ålderns höst, de gängvåldtagna minderåriga, de som fått sin assistans indragen för att sedan dö ensamma på handikapptoaletten. Syns inte, finns inte.

   Och kom inte och säg att inte HVBhemspengarna hade kunnat användas till ovanstående grupper.

   Liked by 2 people

  • Elöd Szanto skriver:

   Jag är invandrare och har svårt med språket. Vad vill du säga?
   Landet brinner, folk blir våldtagna, personsrån är notiser och du talar om könsneutrala toaletter.
   Skriv gärna på ” lätt svenska”

   Liked by 2 people

 6. tomas skriver:

  Svenska politiker ”gullar” med ensamkommande som ljuger om sin ålder och identitet.
  ”Sverige har blundat för handel med pass”
  (I ett fall har en person fått 18 pass under perioden 2009–2013)
  http://www.svd.se/missbruk-av-pass-hanteras-slappt
  *Dömda till utvisning släpps fria i Sverige
  http://www.svt.se/ug/domda-till-utvisning-slapps-fria-i-sverige
  -Och sköttsamma medelklassare mjölkas på skatt så mycket som möjligt. Nån måste ju betala för vansinnet som sker i Sverige..

  Liked by 5 people

  • BjörnS skriver:

   M gick till val 2010 på att hindra handeln med pass… Detta har varit känt länge men ingen regering – oavsedd politisk färg – har gjort någonting åt det.

   Liked by 1 person

   • p2185 skriver:

    Från 1 april (!) förra året går det inte längre att få mer än tre nya pass under en femårsperiod. Så nåt har ju inträffat. Hur många nya pass behöver den här bloggens läsare under en femårsperiod? Jag har förlorat ett pass under min långa livstid.

    Gilla

 7. Rutger skriver:

  Vi ska vara mycket tacksamma att det finns människor som vill och kan vara småföretagare. En släkting till mig som jobbat hårt hela sitt liv drabbades som pensionär av en jobbig sjukdom och dog av den och fick nte njuta av sina händers verk. Men han satte hjul i rörelse som andra har nytta av. Sådana behövs men får ingen uppskattning.

  Liked by 2 people

 8. Jan Ahlström skriver:

  När man talar med släktingar och vänner, skötsamma personer som jobbat/jobbar å sliter, så märks det att det hänt något. I dag törs man öppna sig och säga vad man tycker och man tycker att det här är på väg att gå åt h-e.
  Tror inte att så värst många skattebetalande svenska medborgare vill se sina skattekronor gå till att finansiera den nedmontering av Sverige som pågår och som väl så småningom gör att vi blir en minoritet i det som då en gång var vårt eget land.
  Tacksam för att du mfl oförtröttligt kämpar vidare för att få en förändring tillstånd.

  Liked by 7 people

 9. En normbrytande kropp skriver:

  Det är sannerligen vågat att citera Kipling och den vita mannens börda i dessa dagar. Eller så är det helt rätt.

  PK sekten är som en galen boskapshjord i sken. När hjorden skenar är den omöjlig att stoppa. Allt och alla som kommer i dess väg trampas ned. Hjorden stannar först när den sprungit av sig sin galenskap och moralpanik.

  Men kanske har den tiden nu kommit. Hjorden står oroligt stilla. Svettiga och ångande med stelnande fradga runt munnen ser de sig förvånat omkring. Det börjar bli obehagligt kallt och skymningen faller. De enskilda korna undrar var för sig de hur de hamnat här och varför allt är söndertrampat och förstört omkring dem.

  Kanske är det tid att konstatera att det var galenskap och att öst är öst och väst är väst och aldrig mötas de två.

  Liked by 2 people

  • Tobbe skriver:

   Mycket bra kommentar. Hjorden har stannat, ser sig omkring och undrar om man måste se sig om efter ett nytt slagfält och en ny antagonist än de egna medborgarna så man kan utkämpa sista striden och känna sig god och lite bättre än Nisse i Hökarängen.

   Ja, kanske har pendeln nått sitt ändläge och vi måste inse fakta att den kommer svänga åt andra hållet. Det gick inte att driva galenskapen in absurdum. Eftersom världen inte köpte ideén.

   Det är bra med visioner på lång sikt men det går inte att regera baserat på visioner om hur man skulle vilja att världen såg ut utan på realiteter hur den ser ut idag.

   Det går inte heller att vända ryggen till ett problem och tro att det försvinner. Eller kalla det för något annat och tro att det försvinner.

   Gilla

 10. Yvonne Rosenthal skriver:

  Du behöver inte Spendera tid på divanen. Du är fullständigt klok och klarsynt. Är infernaliskt trött på palestinier. De sitter på rumpan och gnäller, ljuger, hotar och kräver och gör inte ett skvaderutt utöver att spendera miljarder – andras pengar. Precis exakt som svenska feminister .
  Har inget till övers för borgerliga feminister och föraktar borgerliga män som kallar sig feminister och värst är nog de som försöker tjäna pengar på idiotin. Svenska feminister vill införa tjejstalinism eller kalla det palestinskt styre om man nu så vill. Leva på andras pengar, sitta på rumpan, ljuga, hota och kräva.

  Liked by 8 people

  • Anne-Hedvig skriver:

   Yvonne – de sitter ikke bare på runpa, de skyter raketter også, drev i sin tid med flykapring samt selvmordsbombing.
   Du er ikke alene om å være ‘fed up’ på politisk-fanatiske palestinere!

   Liked by 1 person

 11. Hortensia skriver:

  Jag tror att du, som vanligt, har helt rätt, Patrik, och jag uppskattar innerligt din och dina medskribenters terapeutiska funktion, som torde minska läsekretsens behov av att konsultera Sigmund Freuds nutida kollegor.

  Hur USA och Sverige hanterar och aktivt påverkar den ständigt infekterade Israel-Palestina-konflikten berörs av Johan Westerholm under rubriken ”Ärlig och uppriktig diplomati”, vars innehåll ger anledning att tro, att världen är komplett galen.

  http://ledarsidorna.se/2017/01/arlig-och-uppriktig-diplomati/

  Gilla

 12. Erik skriver:

  …och det märkligaste av allt är hur människor riskerar sina liv för att kunna bosätta sig hos mig, den vite mannen.

  De söker helt frivilligt upp min islamofoba och strukturellt rasistiska miljö och ljuger till och med för att kunna hålla sig kvar hos mig.

  Är de rent tokiga?

  Liked by 1 person

 13. Tor Arne skriver:

  Jag tror att denna berömde scenen från filmen ”Network” ger en god bild av känslorna som ligger bakom Trump och Brexit:

  Gilla

 14. MartinA skriver:

  De skötsamma och demokratiska judarna tog Israel med eld och svärd och lömsk diplomati. Så kom inte här och sitt på höga hästar? Däremot, så har alla stater formats. Erkänn det istället för att dela upp sidorna i onda och goda?

  Jag har ingen lojalitet till någon av sidorna där nere. Jag är inte redo att lägga en cent för att stödja någon av sidorna eller bryta en tånagel för någon av dem. Jag har inte RÄTT att göra det. Därför att det inte är min existens som står på spel. Båda sidor därnere har absolut moraliskt mandat för sin kamp. Eftersom deras existens står på spel. Men min existens står inte på spel i den striden. Om jag blandade mig i på något sätt, om jag valde sida, så skulle jag hänge mig åt någonting sant motbjudande. Sitta här i min fåtölj och försöka vinna moraliska poäng på kulor och våld och misär och otrygghet och lidande och skräck och hat som inte rör mig, som inte hotar mig, där jag inte betalar något pris alls. Jag skulle posera för att smeka min egen fåfänga i en konflikt där människor lider och dör på riktigt.

  Intressekonflikter är som de är. De starka gör vad de vill och de svaga lider det de måste. Att smeta feta tjocka äckliga lager av hyckleri ovanpå gör bara världen sämre. Eller åtminstone ännu fulare. Och mer komplex, svårbegriplig och oförståelig.

  Gilla

  • En normbrytande kropp skriver:

   Problemet är att vi tagit in så många sympatisörer för den ena sidan av konflikten i Sverige att de politiska partierna (särskilt de till vänster) omvandlat traditionell svensk utrikespolitik till en förlängning av de interna partipolitiska striderna.

   Vår utrikespolitik har blivit kapad av interna partistrider och röstfiske bland muslimska väljare.
   Det är motbjudande för mig som svensk.

   Liked by 3 people

   • MartinA skriver:

    Sveriges förhållande till Israel har varit djupt problematiskt och beskäftigt under mycket lång tid. Det är något jag inte tänker skylla de nyligen anlända invandrarna för.
    Sen kan man ju disktera vilka grupper som är verksamma inom den utrikespolitiken men frågan är så komplex och trasig att jag nöjer mig med att håna alla som blandar sig i den debatten utan att vara israel eller palestinier eller naturligt allierad med någon av de två sidorna. Vi övriga har inte med det att göra, enligt min åsikt.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Eller tja. Frågan är paj. Och spaltkilometer har skrivit om den. Sch jag ogillar den allmänna beskäftigheten. Det är ungefär som när rikspolitiker i sverige fördömer Kinas statsskick. Trots att de själva inte styr något som är större än en av de mindre statsprefekturerna, och dessutom gör det sämre än motsvarande lokalpolitiker i Kina.

    Gilla

 15. Jaxel skriver:

  Lena Andersson intervjuas på ledarsidan i SvD den 7 januari. Hon säger att rätten att migrera går före välfärdsstaten.

  Det kommer ingen uppföljningsfråga till detta påstående eller kanske snarare uttryck för LAs värderingar. Det är svårt att tolka det hon säger på annat sätt än att alla inskränkningar i rätten att migrera bör upphävas.

  Detta skulle innebära sig så radikal förändring av hela grunden för vårt samhälle att det är mycket svårt att föreställa sig hur hon tänker sig att ett sådant Sverige utan några hinder för migrationen skulle se ut.

  Avskaffa offentligt finansierad sjukvård, åldre- och handikappvård, sjukförsäkring, arbetslöshetsförsäkring och försörjningsstöd/socialbidrag? Vilka skall betala skatt för den offentlig sektor som ändå behövs. Frågorna inför detta påstående blir så många att det inte går att räkna upp ens de mest väsentliga. Ändå ombeds hon inte tala om hur detta svenska samhälle utan hinder för migration skulle se ut. För all del hon kan ju ha utvecklat det någon annan stans, men i så fall hade det varit på plats med en hänvisning till det.

  LA kallar sig såvitt jag förstår bl a filosof. Av en filosof borde man kunna kräva ett stort mått av stringens. Det kan inte anses Intellektuellt acceptabelt att vräka ur sig något sådant utan att förklara hur man konkret menar att ett samhälle byggt på denna premiss skulle se ut. Hon tar inte fullt ansvar för vad hon säger. Dock tar någon sort delansvar hon erkänner i alla fall att det handlar om en målkonflikt mellan fri migration och en välfärdsstat. Men frågan kvarstår ändå hur tänker hon sig att detta svenska samhälle med fri migration skulle se ut.

  Ännu ansvarslösare är dock alla dessa som i motsäger sig varje inskränkning i rätten för personer med verkliga, någon sorts, eller förmenta flyktingskäl att tas emot i landet . Enligt FN finns det 65 (?) miljoner flyktingar i världen. Dessutom får man inte ifrågasätta varken mer eller mindre uppenbara lögner eller dito försök att försvåra utredning av flyktingskäl. I praktiken förespråkare även dessa öppna gränser.

  Flertalet av denna godhetsmaffia lever i materiell välmåga här i landet. Samtidigt uttrycker många av dem förakt för den ”medelklass” som möjliggör det materiella välståndet genom strävsamt arbete och motstånd mot gränslösa (sic!) dumheter som hotar materiellt välstånd och även trygghet mer allmänt. Det är något tonårsmässigt över detta, typ tonåringars förakt för föräldrarnas värderingar samtidigt som de inte har det minsta emot att njuta frukterna av dessa.

  Är detta förhållningssätt en frukt av ett alltför generöst välfärdssystem – att man inte tror att materiell nöd och otrygghet i vid mening är möjlig. Kanske måste jag omvärdera mitt förhållningssätt till systemet.

  Gilla

  • Stefan Sewall skriver:

   Hon är alltså inte klok. Konsekvens: Försörj dem!!!
   Låt säga att alla kineser ville komma hit. -1,5 miljarder och dessutom alla 1,3 miljarder indier. De skulle komma och få soclalbidrag, bostäder, sjukvård och tolkhjälp. Om dessutom hela Afrikas befolkning 1,2 miljarder kommer hit. Sedan tänker vi att alla fattiga från Sydamerika och Nordamerika kommer också. Några rika från Amerika kanske inte vill komma och bo här som t.ex. Trump.
   Då ska vi försörja över 4 miljarder pers. Det går säkert jättebra.

   OK, -Jag får jobba hårdare, som hästen sade i Orwells djurfarmen.

   -Den boken borde för övr. tamigfan varenda svensk tvingas läsa vare sig han/hon ville eller inte. De som inte kan läsa får höra den som talbok.

   För många år sedan räknade någon ut att alla världens människor skulle få plats på Gotland. Alla skulle få 1 kvadratmeter var. -Ståplats. (Det var nog när det fanns ung. 3,5 miljarder jordbor.)

   Gilla

 16. Hedvig skriver:

  Nu handlar det ju inte om att vi svenska kvinnor och män är kolonisatörer av vårt eget land, som Kipling skrev om i sin dikt. Det handlar i stället om att försvara vår västerländska individorienterade demokrati, kultur och institutioner mot såväl inre som yttre fiender.

  Det kan ha ett intresse, att påminna om den tidigare kände och omdebatterade läkaren Skå Gustav Jonsson (1907-1994), som behandlade sk vanartiga barn på barnbyn Skå i Färingsö. I en intervju om sin uppväxt berättade han, att såväl han själv såsom varande disponentson och arbetarpojkarna, som var hans skolkamrater, fick samma slags uppfostran. Enligt SGJ var de svenska värderingarna beträffande barnuppfostran homogena över klassgränserna.

  Den värderingsuppdelning som senare skett i det svenska samhället, tycks ha sin upprinnelse i den sk 68-studentvänstern och verkar i efterkommande generationer ha tagit greppet och både politik och förnuft.

  För oss äldre generationer, som är utbildade i den gamla förnuftsstyrda kunskapsskolan, kan den nya postmoderna subjektiviteten med utgångspunkt i extremfeminism, identitetspolitik och omfamnande av grupporienterade klankulturer, förefalla både bisarr och sakna självbevarelsedrift.

  Gilla

 17. Verdandi skriver:

  Appropå detta
  http://www.foxnews.com/opinion/2017/01/10/on-capitol-hill-sessions-faces-racially-motivated-political-lynch-mob.html
  ‘During his tenure as a U.S. attorney, he desegregated schools.
  He also prosecuted the head of the Alabama Ku Klux Klan for murder. The Post reports that prosecution led to a multi-million dollar judgment that broke the back of the Klan.
  But those facts do not fit the NAACP’s or the CBC’s hateful narrative.’
  Men demokraterna utmålar Sessions som rasist och ‘demonstranter’ fjantar runt i kkk dräkter i protest mot honom. Otack är världens lön.

  Gilla

 18. Anders Olsson skriver:

  Rubriken var mycket riktigt ”Rätten att migrera går före välfärdsstaten”
  LA:s egna ord längre ner i stycket lyder ”Att självägandet, det vill säga rätten att migrera, rädda sitt liv och sluta avtal med vem man vill, principiellt går före välfärdsstatens åtaganden för sina medlemmar.”
  Inte helt orimligt kan man också tycka.

  Gilla

  • Jaxel skriver:

   @ Anders Olsson

   Visst, det är helt OK att tycka detta. Man får väl tycka precis vad man vill. Fast om man som samhällsdebattör går ut och föreslår något sådant så är det i alla fall min åsikt att det krävs lite mer än så. Att man presenterar åtminstone vissa basala idéer om hur ett sådant samhälle skulle kunna se ut. Bara exempel på vad man kan fråga sig följer nedan.

   Alltså bort med välfärdsstaten. Hur skall vi hantera dem som kommer hit i hopp om ett bättre liv; men sen visar det sig att de inte kan försörja sig? (Frågan kan gälla svenskar också.) Skall vi låta dem dö av svält och kyla om det går så illa? Eller dö av behandlingsbara sjukdomar? Skall vi acceptera framväxten av ytterligare kåkstäder för dem som inte klarar just mer än att överleva? Och i så fall på vems mark? Ytterligare nedskitning (bokstavligt) av parker och lekplatser?

   Det finns hur många frågor som helst om hur en sådan reform (fri migration) i praktiken skulle se ut. Jag vidhåller att det är slafsigt att föreslå något sådant utan att konkretisera sig det allra minsta. Och slarvigt av journalisten att inte följa upp med frågor om detta.

   Du kanske har någon ide om hur det svenska samhället skulle kunna se ut efter en sådan reform. Låt gärna höra i så fall.

   Gilla

 19. Lars skriver:

  Kommentar till en kommentar.Påstående:”Medelklassen drabbas ej av massinvandringen”.Jo det gör den visst på många olika sätt.Lärare-inte bara på grundskolan utan även högre upp i utbildningssystemet -misshandlas sedan nu mer än ett decennium ofta fysiskt av sina invandrarelever.Människor utsätts för oprovocerat fysisk våld när de är ute och promenerar.En hel del blir våldtagna.Andra mördade.En Kommunal kvinnlig chef och hennes son mördas t ex på IKEA och blir halsavskurna.Nedtystning.Även på andra sätt drabbas medelklassen bl a av den svenska PK-specialitén klappjakt och hetsjakt på föregivet ”oliktänkande” (Obs.Sovjetisk terminologi).Journalister av den gamla stammen blir helt enkelt ”nedstängda” och avskedade eller utköpta om de ger uttrycker ej statssanktionerade åsikter i massinvandringsfrågan.Ibland får det o m ”uppvaktning” i form av AFA-agenter utrustade med tilllhyggen.Karaktärsmord.Häxjakter.Planerade bankrutteringar i bästa CIA- och KGB-stil.Ibland undrar man på vilket planet DGS-redaktioner lever.Tillhör DGS-redaktionen den grupp som profiterar -om ej direkt-så indirekt på den sk ”massinvandringen”?Ett ord som var helt tabuiserat endast för ett år sedan.Och inte vilken ”massinvandring” som helst-utan den Coudenhove-Kalergiska massinvandringen som även bla av högt uppsatta källor i tysk och österrikisk förvaltning och försvarsmakt anses vara en ”planerad invasion” och -kan man tillägga-även en planerad ockupation.”Hur dumma tror Ni att vi är! utbrister exempelvis i en intervju en tysk general.Ja.Hur dumma tror Ni verkligen att vi är?

  Gilla

 20. askenyggdrasil skriver:

  HUR MÅNGA BRÖDSKIVOR KAN MAN SVÄLJA?
  ”6 – 8 brödskivor om dagen” var 1976 Socialstyrelsens och etablissemangets rekommendationer till det svenska folket. Inte var det för att det var nyttigt utan för att kött var för dyrt. Vanliga svenskar hade inte råd att köpa dyrt kött, och då skulle vi äta bröd istället. Det här är bara ett exempel på hur man i detta land försöker styra och ställa med befolkningen. Sveriges huvudfiende är INTE vita män som kör bil och äter kött utan de ibland totalt obildade politiker som yttrar sig om ämnen de inte har en susning om.

  Gilla

 21. Rolf Ahlqvist skriver:

  Den vite mannens börda med kolonisering, krig, mansförtryck, men också med vetenskapliga upptäckter och tekniska uppfinningar sedan historiens början, är nu i 2000-talet en börda som ändå till stor del är över, anser jag. Lever vi inte i en ny tid, där oro och pessimism, kan slå över från missmod, till en känsla att något avgörande nytt ändå är på gång. Och där det vanliga folket äntligen når sin bästa frihet.

  Dels når de troende det eviga nuets rum, där det evigt kvinnliga hör hemma. Tillsammans med en kristendom ”light” bortom teologernas symboliska gudsdribblingar, kan vi troende i eller utanför kyrkan, med Jesustro och dop nå vår pilgrimsvandrings slut. Och kan vi inte se optimistiskt på att historiens utveckling nu når sitt vändpunktsmål, varefter två divergerande livsskeenden utvecklar sig.
  .
  Och kanske t.om. fredliga muslimer kan nå sitt mål, paradiset här framöver. Och de som istället föredrar en fortsättning på den sekulära utvecklingen kan säkert utveckla en livstro där gärningar i samhället följer regler och lagar, och där kunskap, kultur, musik, sport, underhållning och vetenskap blir de värden som håller i deras gemenskap, och blir det som håller ihop samhället.

  Med hjälp av tal, bilder och text samt datorer och andra IT-media kan vi alla hjälpa till med att skapa kvalitetsögonblick, där en lång och ineffektiv ,sedvanlig praxis på många områden övervinns med attitydförändring. Där vi inte lägger fokus på kris och oro, utan på alla de möjligheter vi har, för att på bästa sätt lösa kriser och ordna fram en bättre framtid. Det lite för ensidiga analys- och krisförståndet måste då kompletteras av ett förnuft med känsla inbyggd i sig.

  Och med hjärtats gemenskap i det civila samhällets fortsättning under 2000-talet, kan vi efterhand allt fortare då utbreda en förnyelse, där det materiella kompletteras av andlig, humanistisk inställning. Och där det existentiella och empatiska kommer fram alltmer naturligt. Det som kan hjälpa hemtjänstens,
  äldreboendes och sjukvårdens sociala trotjänare att bli än mer mänskliga i deras praktiska arbete, så att de i sitt viktiga jobb ser till, att såväl unga som äldre människor finner en högre mening med sina livsdagar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.