Nyårsönskan

helena

Helena Edlund

Jag brukar inte avge nyårslöften och jag tänker inte börja i år heller. Men. Jag har en nyårsönskan för nationen Sverige.

Min nyårsönskan är inte helt okontroversiell. Jag har nämligen kommit fram till att jag struntar i om svensken motionerar eller inte. Jag kan till och med ha överseende med om medborgarna äter processat kött till frukost, lunch och middag. Om det kniper kan jag dessutom stå ut med att någon struntar i att panta flaskor.

Men snälla Sverige – gör upp med din självbild!

Det som under många år har kamouflerats med begrepp som solidaritet, ansvar och allas lika värde har egentligen bara handlat om att vi uppmanats att vara snälla. Eller snarare dumsnälla, för att använda ett av min salig mormors favorituttryck.

Från alla håll och kanter har det basunerats ut att allt löser sig bara vi är snälla mot allt och alla. Krav och gränssättning har stämplats som exkluderande och förtryckande och får därför inte finnas. Endast kravlös snällhet tycks leda till svensk salighet.

Detta nationella projekt har lyckats över förväntan. Svensken har blivit dumsnäll. För snäll för sitt eget – och andras – bästa. Inte på någon annan plats jag besökt har jag mött en sådan fullständig självutplånande dumsnällhet, en sådan acceptans att ständigt förändra sin vardag till det sämre som här i Sverige.

Likt en nation av scouter står vi där, alltid redo, att dra åt våra tumskruvar lite till för att inför omvärlden bevisa Sverige som snällheten personifierad. Den humanitära stormakten. Föredömet.

Ironiskt nog är det ingen annan som bryr sig. Andra länder står förvånade vid sidan och iakttar oss med stigande fascination medan de skakar på huvudet och lovar varandra att aldrig bli som vi, samtidigt som vi flagellerar oss lite till och med pigga röster uppmanar omvärlden att ta efter vårt exempel.

Hittills har ingen hörsammat oss. Är det någon som har funderat på varför? Kan det ligga något i den gamla goda frågan att ”om alla andra tycker annorlunda än du – har då alla andra fel..?”

Jag menar att det är Sverige som i många avseenden har fel. Det är självklart en åsiktsfråga, men utan tvekan är vi extremer i ett internationellt perspektiv. Den som tvekar inför det kan ju ta en titt på kulturkartan för World Values Survey som ni finner här.

Sverige och svenskarna har under decennier odlat en extremt individuell och extremt sekulär tillvaro i vår (hittills) trygga nordiska vrå. Skyddade från världens elände har vi kommit att se vår tillvaro som något självklart och evigt – antyd för genomsnittssvensken att även den personen själv kan drabbas av hemlöshet, svält och rasism och personen kommer att himla med ögonen och be dig sätta på dig foliehatten igen.

Förmodligen är det vår övertygelse om att vår tillvaro i grunden är osårbar som får oss att stillatigande se på när våra fri- och rättigheter inskränks. Vi ger gladeligen upp den jämlikhet som svenska kvinnor kämpat i århundraden för (och som majoriteten kvinnor i världen fortfarande kämpar för) när vi accepterar könssegregerade badtider och barnäktenskap. Vi noterar (möjligen med en suck) att religiösa krav nu trumfar patientsäkerhet och smittskydd på landets sjukhus. . Vi lufsar till och med hem från biblioteken när de förvandlats till fritidsgårdar för ouppfostrade slynglar, vars trotsande av tysthetsnormen plötsligt anses viktigare än folklig bildning.

Men faktum är att även vårt samhälle och våra värderingar bara existerar så länge vi kämpar för dem.

Var och varannan människa jag möter uttrycker sitt missnöje med hur samhället utvecklats och talar om en växande oro inför framtiden. Så varför är det så tyst? Varför protesterar ingen? Varför tågar inte män och kvinnor ut på gatorna? Vad beror denna feghet och undfallenhet på?

Jo – vi vill ju bara vara snälla, och ingen vill vara avvikande i det hänseendet.

Men kravlös snällhet förvandlas lätt till hyckleri.

Axiomet om Allas Lika Värde visade sig exempelvis under 2016 betyda att alla skulle behandlas olika utifrån trendiga faktorer som hudfärg, kön, sexualitet och religion. Vips upptäckte vi att vi med snällheten som vapen återuppväckt apartheid, när allt från ekonomiska bidrag till bostäder tilldelas efter etnicitet.

Även påbudet om att inte ställa grupper mot varandra visade sig eka tomt när studenter i Stockholm fick finna sig i att tälta samtidigt som kommunens politiker beviljat terrorister förtur till bostad – och detta i staden med världens längsta väntetid till en hyresrätt.

Så galet kan det bli när man bara vill vara snäll.

Om det hjälper, så kan jag berätta att inte ens Jesus ansåg att människor främst ska vara vara snälla. Däremot uppmanade han människor att vara kärleksfulla och behandla andra som man själv vill bli behandlad – men det förutsätter en genomtänkt välvilja som är allt annat än kravlös.

Så världens snällaste Sverige, låt 2017 bli året när vi tar tag i oss själva! Vi behöver inte vara snällast i världen – vi duger bra ändå. Däremot måste vi, om vi verkligen vill vara goda medmänniskor och se till så att så många som möjligt lever så goda liv som möjligt, överge den kravlösa snällheten som ideal och istället låta hjärta och hjärna arbeta tillsammans.

Med dessa ord önskar jag Moder Svea och alla som befinner sig i hennes famn ett Gott och Välsignat 2017! Fortsättning lär följa.

47 reaktioner på ”Nyårsönskan

  • harriet skriver:

   Tack för en bra nyårshälsning. Men man kan inte annat än känna lite ångest när man känner sig som en främling i det land man vuxit upp i.

   Gilla

 1. Min Strand på ett vykort. skriver:

  Jo Gott Nytt men det känns inte så, jag tror inte många förstår djupet av den soppa vi hamnat i, även de mest seriösa debattörerna hamnar i att folk skall komma i jobb. Det kommer de inte och än sen då? Dumsnäll eller infantilt god välj själv.

  Jag känner ingen attraktion till spöket ”den starka mannen” som det hävdas från det vänsterliberala hållet, men ändå, det börjar bli så illa att antingen så utplånas vi eller så behövs en Duerte, mer för varje dag.

  Liked by 3 people

 2. Stig Palm skriver:

  Bra rekommendation!
  Jag slutade med detta 1954 i Indien då jag insåg att min egen utblottning inte skulle rädda landet. De hade då ca 700.000.000 individer. Idag har de det dubbla!

  Liked by 1 person

 3. Henric Ankarcrona skriver:

  Allas Lika Värde leder till att vi behandlar alla olika.
  En lysande sammanfattning av samhällsklimatet.
  Varmt tack för tankeväckande krönika.

  Liked by 6 people

 4. kim skriver:

  Tack, Helena Edlund! Det du skriver är så otroligt sant. Hoppas många läser detta! Att all denna svenska snällhet sedan inte tagits emot med tacksamhet och heller inte genererat snällhet i retur är nästa sak att fundera över.

  Liked by 7 people

 5. BjörnS skriver:

  Tack, Helena. Det sägs ofta att vägen till helvetet är kantad av goda intentioner. ”allas lika värde” i kombination med en barnatro på att alla människor osjälviskt vill gott har gjort vägen till en bred och nyasfalterad autostrada. Samhällets lagar, regler och institutioner måste, tyvärr, utgå från att människor först och främst kommer att försöka berika sig själva genom att bryta mot regelverket eller försöka anpassa det utifrån själviska motiv och vara konstruerade att motverka detta. Kort sagt, de som följer regelverken ska belönas och de som inte gör det bestraffas. Exemplet med studenterna visar hur det idag ofta blir tvärtom. Den trista sanningen är att vi behöver Leviatan.

  Ann Heberlein har på Ledarsidorna.se skrivit om att en handling bör bedömas utifrån konsekvenserna och inte intentionerna. Jag blir allt mer böjd att hålla med. Följaktligen har jag också börjat se allt större delar av invandringspolitiken, ordnings- och rättspolitiken, försvarspolitiken, bostadspolitiken med mera som ondska. Kanske inte uppsåtligen men genom neglekt, undfallenhet, egen bekvämlighet och ibland även ren och skär inkompetens hos beslutsfattarna. Hade Sverige varit ett bolag hade de styrande gjort sig skyldiga till trolöshet mot huvudman.

  Jag har för mig att det finns ett ryskt talesätt i stil med ”Du ville bara väl, men det blev som vanligt.”

  Liked by 6 people

 6. JL skriver:

  Exakt så, låt oss hoppas.

  Fortsätt ta debatten med de ni träffar så kanske tillräckligt många vaknar innan tipping point

  Bara en sån ”enkel grej” som islam.
  Så många som inte alls förstår, mest för att de inte är insatta?

  Islam ÄR en totalitär förtryckande och utvecklingshämmade ideologi. Brukar uppmana folk att själva göra research. Kolla vilket attitydundersökning som helst avseende attityder hos muslimer runt om i världen. ALLA är säger samma sak.

  Är INTE en ”liten minoritet” av världens muslimer som har värderingar som är oförenliga med demokrati. Är INTE en stor majoritet som är ”moderata”, vad nu ”moderat” betyder.

  Stor skillnad mellan länder men helheten är extremt skrämmande läsning.

  Koppla sen detta med att kolla islams utbredning på en världskarta. Korrelationen mellan islam och totalt efterblivna underutvecklade länder är slående:
  http://www.nature.com/news/specials/islamandscience/map/islam-map.html

  99% stöd för sharia som officiell lag i afganistan, jaha, kan det eventuellt tänkas påverka Sverige som lägger sina resurser på unga afganska män? Vi kanske skulle sluta uppmuntra invandrare att behålla sin kultur och sina värderingar och istället ställa de krav på assimilation som FNs flyktingkonvention pratar om?
  http://www.pewresearch.org/fact-tank/2016/07/22/muslims-and-islam-key-findings-in-the-u-s-and-around-the-world/

  Hur levde Muhammed sitt liv? Kolla haditherna som beskriver detta. För hundratals miljoner (minst) muslimer är hans leverne rättesnöret för hur man ska leva sitt liv. Vad skulle Mohammed ha gjort funkar om Koranen ger motstridiga budskap, och det mest vidriga går att rättfärdiga, precis som t.e.x IS gör.

  Fråga sen hur det kommer sig att Sverige har 300 IS-krigare, och fundera på hur många i Sverige utöver detta som sympatiserar med IS.

  Är svårt att argumentera mot ovanstående.
  Hårda data. Upplys er omgivning.

  Vakna Sverige…..

  Liked by 5 people

 7. lensof skriver:

  Tack för en mycket bra text med viktigt innehåll.
  Kan bara instämma och hoppas att din önskan får spridning.
  Ödmjukhet var förr en dygd. Frågan är om dumsnällheten kan kombineras med ödmjukhet, den dumma snällheten finner ju ofta sin gödning i ett tyst högmod.

  Liked by 3 people

 8. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Tänkvärt men:
  Jo visst är människor dumsnälla men det beror nog inte bara på att man upplever sig leva i ett land som är tryggheten själv. Det finns andra krafter i bakgrunden också tror jag. Det finns nämligen makthavare som är mästare på att skuldbelägga människor. Det finns olika system för att se till att folk med avvikande åsikter inte sticker upp. Så tyvärr handlar det inte bara om människors till extremism gränsande godhet, det handlar också om en sofistikerad maktutövning.
  Det är på gränsen till trolleri när man lyckas inpränta devisen ”allas lika värde”, när det t ex:

  • Är OK att en minister får förtur till en attraktiv hyreslägenhet
  • OK att toppolitiker skambelägger vanligt folks flygande samtidigt som man själv förflyttar sig med privatjet
  • är OK att icke-medborgare går före medborgare i vården

  Liked by 7 people

 9. Gösta Svensson skriver:

  Jag hörde en kristdemokratisk kommunpolitiker i en kommun i Småland uttala sig ang den stress hans kommun utsattes för pga den dumsnällhet han och andra politiker företräder.

  Jag minns inte detaljerna i hans uttalande, men jag minns tydligt att det slog mig att mannen led av ett svårartat, självutplånande jesuskomplex. Hans prioritet var inte, när man läste mellan raderna, att ta vara på de svenska väljarnas intressen. Han svarade ytterst inför någon annan, någon högre upp.

  En farlig man som borde avlägsnan från all politisk makt.

  Liked by 5 people

 10. oppti skriver:

  Det är klart att vi skall vara snälla mot allt och alla!
  Men det innefattar inte att ge barn godis dagligen eller låta dem slippa läxan.
  Ej heller öppna gränser och fritt inflöde av alla som känner sig manade att ge upp allt och ta sig hit.
  Barn kan få dåliga tänder och betyg.
  Migranter kan skapa folkvandringar och devalvering av egna förmågan.

  Liked by 2 people

 11. Gösta Svensson skriver:

  Citat:
  ”Men faktum är att även vårt samhälle och våra värderingar bara existerar så länge vi kämpar för dem.”

  Hela artikeln är fantastiskt bra och angelägen, man jag anser att citatet ovan lanske är allra viktigast!

  Jag hade en diskussion med ett par vänner om detta för bara några dagar sen. Man kan tjata sig blå om vad som är ”rätt” och om sina sk ”rättigheter” – Om man inte kan garantera dem i praktiken, ibland kan det tom behövas våld för att kunna göra det, så är de inte värda någonting. Då är det bara vackra ord och tankar och talk is cheap!

  Om man inte förstår att det behövs en polis, som ibland måste tillgripa våld och använda sådana där ”manliga” och politiskt inkorrekta skjutvapen, för att ytterst garantera tex kvinnors möjligheter att röra sig fritt i det offentliga rummet utan att behöva släpa med sig manliga kusiner, bröder, äkta män, brorschor etc, för att slippa bli betraktade som lovligt villebråd av andra starka män med primitiva och dåliga värderingar, då förstår man inte någonting eller vill inte förstå eftersom verkligheten inte stämmer med de politiska idealen.

  Gilla

  • Tobbe skriver:

   Helt klart behöver vi både polis och militär för att kunna försvara våra grundläggande lagar och territorium. Jag är idag dock osäker på vad egentligen polisledning och försvarsmakt anser att deras uppdrag är. Vad är det polisen anser sig försvara och upprätthålla? Är det den svenska lagen som gäller för alla eller är det värdegrunden? Och vad är då värdegrunden just idag och kan den ändras med en ny regering eller när det anses lämpligt? När det gäller försvarsmakten, vem är fienden som vi ska försvara oss mot? Är det vårt territorium vi ska försvara eller värdegrunden? Och vem är i så fall den tilltänkta fi som man ska mobilisera och sig mot?

   Gilla

   • göran högblom skriver:

    Först tack för detta fina forum, som håller ett bra tonläge! Helt kort om Sveriges försvar, varje land har någon armé,någons attackflyg, någons flotta – vi väljer om det ska vara vårat eller någon annans. Fråga folken i, fråga Ukraina fråga Georgien….fråga Finland..så får du veta svaret. Fundera också över vems bombplan som stöder Assads diktatur?

    Gilla

 12. Rolf Ahlzén skriver:

  Helenas samtal med Annika Borg (och med Patrik) fick mig att förstå att de båda hör till dessa i svensk offentlighet alltmer oumbärliga kvinnor som talar måttfullhetens, besinningens och klarsynthetens språk. Är det inte tänkvärt att Anna Dahlgren, Paulina Neuding, Alice Theodorescu och Ann-Charlotte Martéus blir åthutade i Dagens Nyheter för att de avviker från det som varit svensk konsensus, men som nu sakta bryts upp. Liksom Helena Edlund förundras jag över hur pass annorlunda Sverige är i en europeisk kontext, och kanske än mer över att inte detta leder till någon form av bekymrad eftertanke. Läs norska Morgenbladet, en utomordentlig tidskrift, så står det genast klart hur mycket öppnare den norska debattklimatet är. Eller gärna Asle Tojes böcker om ett Europa som tappat sin kompass. (De senare har knappast uppmärksammats i Sverige med undantag av en understreckare i SvD av Merete Mazzarella.)

  Tack Helena och tack Annika.

  Liked by 2 people

 13. Snille skriver:

  ag var på Möllevångstorget i natt runt tolvslaget. Och 95-97% av alla som var ute var från Mellanöstern eller Nordafrika. – Rutinerad ursprungsbefolkning höll sig inne. Vuxna araber betedde sig som dysfunktionella 8 åringar och sköt stora fyrverkeripjäser in i folkmassor. En killes jacka började brinna, såg folk som höll sig för ansiktet för att de fått raketer i nyllet. osv, osv. – Är då svenskarna inne för att de är rasister som Bonniers inc LO och EXPO hävdar. Nej, de är rädda. Enda anledningen till att det inte blev sexövergrepp på möllan (typ Köln) är för att det knappt var nån svensk kvinna ute överhuvudtaget i hela stadsdelen. Så här har det varit i flera år nu. Samtidigt orerar de fiiiina stockholmstidningarna om ”fyrverkerifria zoner” i Stockholms oerhört fiiina och goda innerstad

  Liked by 2 people

  • Gösta Svensson skriver:

   Möllevångstorget på tolvslaget har jag alltid försökt undvika. Jag har passerat förbi något år, men alltid sett till att göra detta fort. Hur det är idag har jag alltså inga egna erfarenheter av, men om det är som SNILLE beskriver så blir jag inte alls förvånad, bara j-vligt trött. Jag undrar för övrigt hur alla dessa MENA-barn som driver omkring och terroriserar sin omgivning med fyrverkerier dels har råd att köpa skiten, det är ju hutlöst dyrt, och dels hur de får tag i det, det är väl minst 18 års åldersgräns?

   När vi lyckats fly från Malmö får man gärna bygga en mur runt hela skiten och upprätta stenhårda inre gränskontroller när någon vill lämna. Tänker något i stil med den gamla kultrullen ”Flykten från New York”

   https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Flykten_från_New_York

   Gilla

   • F skriver:

    I Sverige har politikerna lyckats väl.
    Jag var i Mall of Scandinavia som ligger i Solna. Bara av namnet att döma är vi inte längre svenska.
    Det var ej heller där många svenskar. Jo några äldre som såg förvirrade ut. Unga tjejer med varsin arab med mohikanfrisyr. Tuffingar.
    Sverige varar inte 10 år till. Inte ens innerstaden kommer att vara fredat. Jag har inte ord för vad jag anser om nuvarande och tidigare politiker.
    Rheinfeldt och Lövfen har gjort så mycket skada att vi inte hinner med i vad som sker. Pension om 15 år kan jag glömma.

    Liked by 2 people

   • Min strand på ett vykort skriver:

    Hej Gösta,

    Det är dina skattepengar de använder, alternativt så är de läkare allihop,och använder sin lön, jag vet inte.

    Gilla

  • Stefan Sewall skriver:

   Där borde SVT ha varit på plats med filmteam och några kändisar för att fånga och förmedla den festliga stämningen och intervjua folk och läsa 12-slagsdikten. Varför får man inte lägesrapport i MSM om en sådan gemytlig tilldragelse? Varför måste man läsa här för att få veta om Möllevångsmyset?

   Gilla

   • Hortensia skriver:

    Tack, Helena.

    Hoppas alla multikultiutopiker är nöjda nu, när endast trafikmärken och bilarnas registreringsskyltar visar, att dessa pyrotekniska vansinnesscener utspelar sig i Sverige.

    Gilla

 14. Hortensia skriver:

  Strålande, Helena!…

  … MEN, tillåt mig önska alla snälla, skötsamma och superciviliserade svenskar i Moder Sveas famn en mycket snar återgång till normal svensk livsföring; en trivsamt trygg, trevligt tråkig och traditionell tillvaro, istället för dagens Sjuklöverinitierat direktimporterade, påtvingat ”spännande” multikultiberikande terror.

  Svenska folket kan faktiskt gott få fortsätta vara ovanligt godmodigt, godtroget, genomhyggligt och grunnrikt på exakt det gynnsamma vis som ledde fram till vårt tidigare extremt goda samhälle…

  … OM vi nogsamt undviker att rösta fram svenskfientliga, fega och fala politiker, skyndsamt begär utträde ur EU och oförbehållsamt resolut repatrierar samtliga osvenskt barbariska stamkrigare, som föraktfullt segregerar sig från allt svenskt, utom våra pengar. Hitresta välfärdsturister, som varken tillägnar sig vårt svenska språk eller vår moderna livsstil passar betydligt bättre bland likasinnade i något helt annat land, än som ”nysvenska” medborgare.

  EXTRAVAL NU!!!

  Liked by 3 people

  • Anna skriver:

   Jag håller med. Tyvärr märker jag hur alltmer intolerant jag blir-jag som förr ansåg att Sverige var rikt nog att ta emot folk i nöd. Nu vill jag bara bli av med dem allesamman,även de som är födda här. Jag stod på en tågperrong för några dagar sedan och såg på mina kommande medpassagerare och fann att jag utan skam ville deportera minst en tredjedel. ( de som hade utomeuropeiskt utseende). Varför har jag blivit så okänslig? De sista årens kaos,våldtäkter, ökat våld och brott,kaos i skola och sjuk-o. tandvård-allt detta beror till stor del på den vansinniga invandringspolitiken. Jag är helt enkelt en som fått nog-men jag gillar inte riktigt vad som sker med mina tankar och min tidigare medmänsklighet= velig svensk…Jag vill ingen ont-jag vill bara ha tillbaka ett hyfsat tryggt land som klarar att ta hand om alla sina medborgare på ett värdigt sätt.

   Gilla

 15. Nils Dacke skriver:

  Tack för din artikel, vilken fruktansvärd soppa som våra PK politiker försatt landet och dess medborgare i. Det beräknas att från 2011 och tom 2019 kommer vi att ta emot ca 600 000 människor som får stanna från dysfunktionella kulturer och länder. I Sverige fattas normalt tiotusentals beslut på lokal, regional och nationell nivå varje år som baseras på utredningar, konsekvensanalyser, expertutlåtande och remissinstanser. Beslutet att ta emot alla ovan människor har inte fattats på detta sätt utan en låt gå politik som är känslostyrd utan någon som helst diskussion och logik. Arma land och fosterland.

  Liked by 3 people

 16. Stefan Sewall skriver:

  Gott nytt år och stort tack för en mycket välformulerad text. Mycket bra skrivet.

  Självutplånande var ordet. Min pappa var hård och tuff men oftast rättvis. Han lärde mig att tro på mig själv och min förmåga att tänka och förstå, och att andra inte alltid är bättre.
  En gång då jag varit undfallande i något sammanhang uppmanade han mig att karska upp mig och förstå att man inte ska lägga sig platt hur som helst. Att inte ha för stor respekt eller rädsla. Att inte vara självutplånande, utan att stå på sig.
  Jag tog till mig budskapet och insåg att jag inte måste vika mig för andra hur som helst. Jag insåg att man inte automatiskt måste ha så stor respekt för auktoriteter; härskare, påvar eller kardinaler, politruker eller trendskapande gaphalsar, speciellt om de inte uppenbart imponerar.
  Nu i hög ålder är jag tacksam för budskapet som hjälpt mig i livet. Jag har alltid tänkt själv i stället för att bara följa åsiktstrenderna och alltid varit skeptisk. En av de viktigaste saker som han lärde mig var också att läsa mellan raderna. Att tänka på vad de INTE säger. Vad det INTE står. Vad de INTE tar upp i nyheterna. Vem de INTE intervjuar.

  Gilla

 17. Jonas Nilsson skriver:

  Jag tror att vi i grunden föraktar snällhet därför lär nårshälsningen gå hem, förfärligt lätt. Det ska vara rättvist, det har byggt det moderna Sverige och jag tror att det håller för ytterligare generationer.
  Men vi ska väl vara snälla på en Nyårsdag när någon försöker ta tag i bekymmer som tornar upp sig? En sak är säker – vi duger inte ändå. Vi klarade uppenbart inte att stå för vad vi (våra politiker) önskar eller kanske t.o.m. trodde att vi klarade. Reinfeldts hållning är raka motsatsen till Hammarskjölds. Man kan bara hoppas att han inte lyckas lura in sig i FN.
  Jag tror inte att det är ett problem om vi skulle acceptera könsegregerade badtider – då får fler tjejer lära sig att simma vilket behövs för att överleva i detta land. Det rapporteras om barnäktenskap men mig veterligt har det tagits upp just därför att det är eller ska bli olagligt. Om sk religiösa krav skulle äventyra patientsäkerhet tror jag inte att det kommer att tillåtas. Om bibliotekarier inte vågar eller vill tillrättavisa högljudda kommer de att få sluta. Om det förekommer bidrag efter etnicitet kommer det att avbrytas. Om terrorister fått förtur till bostadsbidrag tror jag att några uppmärksammat det. Jag tror inte att orsaken till orätt eller ondska är snällhet utan det som du själv skriver: en aningslös snällhet. Snällheten behövs men inte handlingsförlamningen, och den kommer vi att komma ur.
  Problemet är vilken typ av handlingsaktivitet som behövs och vilken som hjälper oss med vår självbild. Det är alldeles för billigt – och snällt – att driva pöbeln ut på gatan.
  Vi undkom kriget. Vi har undkommit så många krig världen sett att vi inte själva fattar det. Därför är vi rikare är de flesta länder. Kan vi som de oskyldiga duvungar vi jämföreslevis är göra skillnad i utlandet eller hemmavid ska vi göra det. Vi har redan utlämnat balterna en gång.
  Visst, de flesta skulle må väl av krigserfarenhet – du själv har väl varit i närheten – eller? Just därför? En bra början är om föräldrar tog befälet i sina hem och lärarna gjorde det i våra skolor. Räkna upp svenska föräldrars och lärares undfallenhet mot orätt och ondska i hem och skola, den listan lär bli ännu längre. Då faller godhetens självbild av ganska raskt. Men den gamla svenska regeln är att nåd går före rätt. Det står väl ännu först i vår lagbok?
  Det är i den andan som såväl kyrkoår som borgerligt år fått börja i alla våra tider, hitintills.

  Gilla

 18. Helena skriver:

  Tack för en upplysande artikel, som borde läsas av våra ”goda” politiker och den tredje statsmakten.
  Jag skänker aldrig något till tiggare, men anser ändå att jag är en bra människa. Jag lider med de barn som lämnas ensamma hemma när föräldrarna tigger här i landet.
  Att politiker tar sig rätten att bevilja bostad till de som inte har en kötid i likhet med medborgarnas är illa. De tar skattepengar från oss som betalt skatt under alla år och missgynnar svenskar.
  Snart står jag väl i en kö till ex. en ICA-kassa och blir bortknuffad för att någon hävdar att de har förtur m a a ett politiskt beslut.
  Som invandrad med utländskt medborgarskap kan jag inte rösta bort de ”goda”, men hoppas
  att svenska folket vaknar upp innan mitt barnbarn tvingas bära slöja.

  Liked by 2 people

 19. Magnus skriver:

  Sverige påminner om tv-serien V.

  Skapar av V Kenneth Johnson förstod redan då vad ”die dummen schweden” kunde åstadkomma eller rättare sagt vad ”die dummen schweden” beteende skulle resultera i.

  Tänk att skaparen Kenneth Johnson valde att ha en replik på svenska. Detta sker när utomjordingarna och människorna för första gången möts på taket till FN-skrapan. Från farkosten hörs då ett meddelande på svenska: ”Herr Generalsekreterare. Var inte rädd, kom upp för trappan.”.

  Vad jag vet så har Sverige bara haft en generalsekreterare för FN och det var Dag Hammarskjöld åren mellan 1953-1961. Så varför valde Johnson att FNs generalsekreterare i tv serien V på 80 talet skulle vara en svensk?

  Det är ju tragikomiskt att 30 år efter orden ”Herr Generalsekreterare. Var inte rädd, kom upp för trappan.” Händer det i vårt kära fosterland.

  Det gör ont att säga detta, men det finns inget botemedel för patienten Sverige. Sjukdomen har spridits till alla vitala delar i samhällskroppen.

  Liked by 1 person

 20. Tobbe skriver:

  Gott Nytt År och tack för en klarsynt och uppfriskande artikel. Precis så känner jag det också. Jag tycker att Sverige kanske borde fundera lite på sin internationella image och trovärdighet. Det räcker inte bara med att tala om för hela världen att man vill gott och att man vill missionera sin godhet utan förbehåll.
  Inget fel med att vi vill sprida fred och en positiv atmosfär i världen mellan nationer och individer. Men den måste också ha bäring och trovärdighet. Framförallt är det viktigt att kunna visa framgång i vad man uppnått på hemmaplan för att kunna övertyga resten av världen om att det är ett fungerande koncept. Vi bör alltså ställa oss frågan: hur bra har vi lyckats i Sverige med vår mission? Vad har vi att visa upp som kan äga trovärdighet?
  Och precis som du säger: Hur kan det komma sig att inte alla tar efter vårt koncept? Kan det vara att inte hela världen delar vår syn? Kan det vara att vår samhällsbild på export inte är trovärdig, att den har hål och läcker?
  Med andra ord: för att vår filosofi på export ska vara trovärdig måste också våra politiker och opinionsbildare visa att de levererar och att man samtidigt kan förhålla sig tillräckligt pragmatisk och kompetent för att få samhället att fungera så bra för alla att det blir ett bra exempel att visa upp utåt.

  Liked by 1 person

  • göran högblom skriver:

   Ingrid Wahlén, detta gjordes om i Polen under Sovjetförtrycket: ”Ljuset du ser i tunneln är bara strålkastarna från de ryska stridsvagnarna som kör mot oss!
   God Fortsättning trots allt!

   Gilla

 21. csaba43 skriver:

  Gott Nytt År och tack för en klarsynt och en uppfordrande artikel!
  Men om den infantila dumheten är den säkra vägen till helvetet varför gör vi inte uppror då Vem kallar de medvetna till uppror?
  Nog med prat nu. ”Vi”, vilka vi nu är, ska skrida till handling och belägra riksdagen och regeringskansliet.
  Vem tar Engelbrekts fana?

  Gilla

 22. Agneta Berglöw skriver:

  Tack för ännu en klok insändare.Vad gäller snällhet så gäller att man skall aldrig vara så snäll så att man blir dum.
  Vad gäller alla hysteriska tips om motion i alla former i alla åldrar så gäller;all idrott leder förr eller senare till invaliditet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.