Sex år sedan självmordsattacken i Stockholm

portratt-dgs-2

Mohamed Omar

Nu har det gått sex år sedan den jihadistiska självmordsattacken i Stockholm den 11 december 2010. Under dessa år har jihadismen bara växt i styrka. År 2016 skedde betydligt fler jihadistiska attacker i Europa än 2010.

Vad hände det året? Den 2 januari försökte en jihadist mörda den danske tecknaren Kurt Westgaard med en yxa. Westgaard kom undan med blotta förskräckelsen och polisen sköt ner jihadisten, en somalier som sympatiserade med terrorgruppen Al-Shabaab.

Den 10 september greps en 24-årig tjetjensk man i Köpenhamn efter att han detonerat en bomb på en toalett på Hotell Jorgensen i centrala Köpenhamn. Bland hans tillhörigheter hittades en karta med en ring ritad runt adressen till Jyllands-Postens redaktion utanför Århus. Tidningen hatas av fundamentalistiska muslimer eftersom den publicerat karikatyrer av Muhammed.

Samma månad, i september 2010, medgav en 37-årig norsk man med irakisk bakgrund i förhör med den norska säkerhetspolisen att han planerat ett sprängdåd mot Jyllands-Posten.

Jihadisten som genomförde självmordsattacken i Stockholm, Taimour Abdulwahab, gjorde det bland annat för att hämnas på ”svenskarna” för Lars Vilks Muhammedteckningar. Tio minuter före attacken skickades ett e-postmeddelande till Tidningarnas Telegrambyrå (TT) och Säpo. Meddelandet innehöll ljudfiler på både svenska och arabiska. I ljudfilerna prisar Taimour profeten Muhammed och utfärdar följande varning:

Nu har islamiska staten uppfyllt vad de har lovat er. Vi finns nu här i Europa och i Sverige, vi är en verklighet, inget påhitt, mer vill jag inte säga om detta. Våra aktioner kommer att prata för sig själva. Så länge ni inte slutar ert krig mot islam och förnedrande mot profeten, fred vare över honom, och ert dumma support till grisen Vilks.

Han riktar sedan en uppmaning till sina trosfränder att fortsätta döda européer:

Och till slut och till alla mujahedin i Europa och i Sverige: nu är det dags att slå till, vänta inte längre. Kom fram med vad än ni har även om det är en kniv och jag vet att ni har mer än en kniv att komma med. Frukta ingen, frukta inget fängelse, frukta inte döden.

Den islamiska stat som Taimour menar finns i Europa och i Sverige är terrorgruppen Islamiska staten i Irak, föregångaren till Islamiska staten (IS). Det var innan man utropat kalifatet. Det spelar inte så stor roll vilken organisation Taimour tillhörde. Det är inte Al-Qaida, Al-Shabaab eller Islamiska staten som inspirerar jihadister, det är läran om jihad. Och det är en lära som finns i islams texter, i Koranen och Muhammeds undervisning, och som predikas i moskéer.

När jag hörde nyheten om attacken befann jag mig på julmarknaden i Hågaby i Uppsala. Ja, jag var fortfarande muslim men jag hade sedan ett tag tillbaka börjat längta efter mitt gamla liv. Julen fick mig alltid att minnas barndomen och den jag var innan jag blev muslim. Julens psalmer, som Viktor Rydbergs ”Gläns över sjö och strand”, kunde röra mig till tårar. Tanken på de tre kungarna som knäföll inför det lilla gudabarnet i krubban.

I julfirandet fanns det jag saknade i islam och i moskéerna. Där fanns skönheten och magin. I moskén satt män för sig och kvinnor för sig. Bönen var stel och tom. Det fanns inte som i kyrkan musik och sång, levande ljus, statyer och bilder. Och jag saknade det svenska språket!

När jag var muslim fick jag i Uppsalamoskén lära mig att det var absolut förbjudet att fira jul och att önska någon god jul. Det var ju en fest som representerade den största hädelsen av alla: att Gud föddes som ett litet människobarn. Kärnan i det kristna budskapet, att Gud blev människa, är också det som gör kristendomen så frånstötande för Muhammeds trogna.

Nästa dag, det var söndag, gick jag till Uppsalamoskén för att höra hur man tänkte om jihadattacken i Stockholm. De jag pratade med var inte upprörda eller sorgsna, även om de tyckte att det var någonting dåligt som hänt. Men det var en helt vanlig dag i moskén. Några tyckte att attacken var en naturlig reaktion på Vilks Muhammedteckningar. Gör man sådana teckningar får man räkna med konsekvenser, resonerade de. När jag insisterade på att vad Taimour hade gjort var ren ondska sa de ”Säg inte så om honom. Han är muslim. Han är en bror.” Jag kände mig som en främling bland folket i moskén, det var tydligt att de inte delade mina upprörda känslor. De kände samhörighet med Taimour, och även förståelse, medan jag kände total kyla inför Taimour och samhörighet med mitt icke-islamiska samhälle. Det var OSS han attackerat. Han var inte min bror.

Men vilka reaktioner kan man förvänta sig i en moské som tillåter en imam som Abo Raad att predika och hålla i studiecirklar? Gävleimamen Abo Raad, som har hyllat Islamiska staten och uppmanat sina trosfränder att samla in pengar till dem, är välkommen i Uppsalamoskén. Han är välkommen som lärare och ledare. Han är omtyckt och respekterad av ungdomarna. Abo Raad var tidigare ansvarig för en hemsida som skulle sprida kunskap om islam: muslim.se. Där kunde man läsa att det var förbjudet för en muslim att fira jul och att den muslim som sjunger med i sången ”Nu tändas tusen juleljus” blir ”kafir” eller ”otrogen”. Taimours självmordsattack var riktad mot Stockholms julhandlare. Hade han lyckats hade 30 eller 40 människor kunnat dö i explosionen, visar en undersökning av amerikanska FBI.

Taimour var svensk medborgare sedan 1992 och hade växt upp här och talade svenska. Men han hatade det svenska samhället och den svenska kulturen. Taimour kände sig alltså inte som svensk och tyckte inte om Sverige. På en islamisk detingsajt hade han angivit att han hoppades flytta till ett arabland. Detta fast Sverige tagit emot honom och gett honom utbildning och ett gott liv. I sitt ”testamente” uppmanar han andra muslimer att döda svenskar, även barn.

Mer än tre hundra svenska muslimer har rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till jihadistiska terrorgrupper. Mörkertalet kan vara stort. Flera av dessa har återvänt. Vi talar alltså om hundratals taimourer, personer med Taimours mentalitet och värderingar, som finns i vårt land. Och de finns inte i ett tomrum utan i en miljö som större eller mindre grad delar deras värderingar. De är som Taimour svenskar på pappret men hatar Sverige. Det är en farlig situation.

Jag tror inte att de flesta av oss förstår hur mycket kristendomen har betytt för svensk kultur. Jag förstår mer nu än jag gjorde tidigare eftersom jag var muslim i många år. När jag var muslim lärde jag mig att se svensk kultur utifrån. Vi har till exempel inte den typ av hederskänsla som finns bland muslimer, den som säger att man måste besvara en kränkning för att återfå sin förlorade heder. Vi tycker att det är större att vara behärskad och fördragsam. I svensk kultur är det den som tappar fattningen och kräver hämnd som förlorar sitt anseende.

Denna typ av hederskänsla används av imamer för att piska upp vrede mot de som inte visar Muhammed tillbörlig respekt. Jag minns hur imamen i Uppsalamoskén predikade en fredag 2007 efter att Upsala Nya Tidning publicerat Vilks rondellhundsteckning. Han sa ungefär så här: ”Vad skulle ni göra om någon förolämpade er far? Skulle ni inte reagera? Skulle ni inte ta hämnd? Profeten Muhammed är större än din far. Du kan inte sitta still och göra ingenting medan de otrogna förolämpar honom!” Det imamen förordade var sedan att bojkotta UNT och att demonstrera, men känslorna han satte i rörelse var starka och många i församlingen krävde något mer drastiskt. I ett land med muslimsk majoritet hade Vilks med stor sannolikhet antingen avrättats av staten eller lynchats av folket. Profeten Muhammed krävde att de som häcklade honom skulle dödas.

Det är ganska uppenbart att Sverige inte hade varit Sverige utan kristendomen. Tänk om en Ahmed hade kommit hit och missionerat istället för Sankt Ansgar? Ja, tänk om svenskarna hade omvänts till islam istället för kristendomen? Istället för en kyrka i varje by hade där stått en moské. Vi hade varit en helt annan nation. Den svenska kulturen som vi känner den hade inte existerat. Det hade inte funnits något kors i vår flagga.

C. S. Lewis, författare till berättelserna om Narnia, var också en hängiven kristen. På ett ställe skriver han om Jesus unika personlighet. ”Om det finns något överhuvudtaget som är gemensamt för alla troende, och till och med för många icke-troende, så är det känslan av att i evangelierna ha mött en personlighet.”

Det är denna personlighet som gett en särskild doft, en särskild lyster, åt den västerländska och den svenska kulturen. När Jesus lät sig förnedras och spikas upp på ett kors, lät Muhammed tortera och halshugga sina fiender och utbreda sin religion med svärdets makt. Denna skillnad har varit känd av både kristna och muslimer genom hela islams historia. Det är först i modern tid man i väst har börjat tala om islam som ”fredens religion”.

I artikeln ”Det finns ingen motsvarighet till Kristus i andra religioner”, skriver C. S. Lewis: ”Om du gått till Muhammed och frågat: ’Är du Allah?’ skulle han först ha rivit sönder sina kläder och sen huggit av dig huvudet.” Därför att detta är den största hädelsen av alla, att Gud skulle bli en människa. Och detta är samtidigt det stora undret, den stora glädjen, för de kristna. Och det har varit kärnan i det svenska julfirandet i tusen år, alltsedan Olof Skötkonung tog dopet.

33 reaktioner på ”Sex år sedan självmordsattacken i Stockholm

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Så är det förvisso. Det är Omar som står upp för kristendomen och vad den betytt för Sverige och inte landets ärkebiskop som man skulle kunna förvänta. Hon har till och taga det islamska mottot till sitt! I sanning är inte tiden galen och allt är ställt på ända! Om Kristus förnekas i kristendomen vad blir då kvar?

  Gillad av 7 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   A Religion of Piece!

   Hur kan Svenska Kyrkan o dess Ärkenöt,
   hur kan det ens vara möjligt för en Islamist nå denna position,
   hårt men rättvist omdöme, vara så naiva?

   Feminiseringen har i sanning varit skadlig för västvärlden…
   Fredsskadade som vi svenskar synes vara…

   Gillad av 1 person

   • Ingrid Wahlén skriver:

    Det kanske skulle behövas mer feminisering av hela världen. Då skulle antagligen våldet minska betydligt. Det är män som till 95% står för allt våld. Hur många kvinnor startar slagsmål, krig och annat våldsamt. Det som definitivt behövs är fler riktiga karlar med COGLIONI, som är starka och säkra i sig själva och inte behöver ta till våld hela tiden för att bevisa att de är någon.

    Gilla

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Ingrid.

    Jag avsåg snarast den underdånighet femininerna visar,
    gentemot de destruktiva patriarkala krafter,
    som ej ens respekterar deras lika värde…

    Som är avsevärt mer macho o virilare än våra kuschade europeiska män)

    När man i princip har uppnått jämlikhet…

    Sannerligen märkligt!

    Gillad av 1 person

   • Ingrid Wahlén skriver:

    Läs historia om kvinnokampen! Europeiska män är inte kuschade och det kommer nog att visa sig den dag någon på allvar hotar oss. Tack och lov för europeiska män, som inte tvingar på kvinnor hedersnormer och annat medeltida tänkande.

    Gilla

   • Jonas Nilsson skriver:

    Man kan skopa skit över Svenska kyrkan men det som entydigt gav nuvarande ärkebiskop var när sossemajoriteten lämnade sin kandidat till förmån för centerns.
    Det finns studier som pekar på när denna förnedring började. En landmärke var när ingen sk ”kvinnoprästmotståndarkandidat” skulle kunna komma på tal. Det är tanken om att finna en samtidslämplig kandidat, som passar som representant för det aktuella Sverige, som satte den nuvarande valagendan.
    Ett sätt att komma upp ur denna grop är att göra som engelsmännen gjort – att mänskligt att döma försöka garantera att ”urbefolkningen” inte rensas bort helt http://www.bishopofmaidstone.org/purpose.
    Kyrkostyrelsen behöver söka en ordning för hur en eller flera sådana kandidater kan väljas fram. Att inte engelska kyrkan hunnit med i trendsvängningarna som vi gjort har kostat dem medlemmar men de får kanske igen prioriteringen.

    Gilla

 2. Min strand på ett vykort skriver:

  För mig så är att Omar skriver här det enda bevis som behövs för att veta att dagens stora hot är islam. Det eller den man inte talar om bestämmer och tystnaden i etablerad media och bland politiker om islam är öronbedövande, utom då man säger att det inte är alla muslimer som är terrorister, våldsverkare, hedersmördare och våldtäktsmän. Annars är det tyst.

  Att Omar inte blir inbjuden till etablerad media är det enda bevis som behövs för att veta att det är islam som idag är det stora hotet, för hans insikter och analyser är så mycket mer relevanta än allt annat som skrivs sammantaget, och ändå så ignoreras han, utom kanske bakom lyckta dörrar.

  Gillad av 6 personer

 3. Stefan Sewall skriver:

  M.O.: ”Jag tror inte att de flesta av oss förstår hur mycket kristendomen har betytt för svensk kultur. ”

  Jag tror du har helt absolut rätt i detta. Även dagens ateister borde tänka igenom denna viktiga sanning. De flesta av oss skulle nog förstå om vi satte oss in i frågan och uppskatta kristendomens positiva influens över vår västerländska historiska utveckling även om man själv inte är troende.

  Hur skulle det ha sett ut här utan kristendomen? Kristendomen har också fr.a. varit en religion som kunnat anpassas till moderniseringen av vår civilisation och varit förenlig med demokratiutveckling och människornas frigörelse.
  Parlamenten har övertagit makten från kungar och påvar. Republiker som USA och Frankrike bildades på 1700 talet som totala revolutioner, som aldrig tidigare skådats. Kristendomen överlevde och kunde frodas i anpassad form i dessa nya republikanska demokratier. Kungen halshöggs men inte prästerna. Inga totala religionskrig behövde utkämpas mellan kyrkan och de nya demokratiska republikerna USA resp. Frankrike, där kungadöme och påvemakt avskaffats. Kristendomen kunde överleva därför att Jusus grundläggande budskap inte står i motsättning till demokrati och fria val.
  I andra länder följde samma utveckling vid vitt skilda tidpunkter. -I Sverige först på 1900 talet då kungahusets makt i praktiken försvann under Gustav V, med sista maktanspråk 1918.

  Islam däremot är en statsbärande, statsstyrande maktreligion, som kräver och förutsätter absolut makt över folket ,staten, nationen, lagarna, alla andra religioner osv.

  Gillad av 2 personer

 4. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Det kommer nya jobbiga salvor varje dag från Omar och man kan undra varför dessa hamnar på hälleberget. Som jag ser det är det två grupperingar som måste få upp ögonen för detta, PK-eliten och Svensson, ingendera särskilt mottaglig.
  PK-eliten är inte mottaglig utan gör fortfarande allt för att dölja problemen med mångkulturen. Varje dag ser man exempel på hur fakta mörkas, idag t ex:
  • Gäng och knivskärning i Solna med koppling till invandrakriminalitet, inte ett ord om orsaken i MSM
  • Socialkontor hotat i Mönsterås
  Jag måste erkänna att jag begriper fortfarande inte vad som ligger bakom PK-elitens envisa strutsliknande agerande. Man kan ju inse att en del ledande personer agerat i egen sak, FR trodde nog han skulle belönas inom FN t ex. Men varför den stora flocken agerar som den gör är svårt att se förklaringar till. Det kan knappast handla enbart om ideologi utan pengar och förläningar är inblandade. Vilka de är som delar ut pengar och förläningar är oklart, antingen handlar det om ekonomiska intressen med koppling till globaliseringen eller om storpolitiska intressen, eventuellt i förening.
  När det gäller Svensson så är det i och för sig ett växande antal som drabbas på ett synligt personligt plan, en del av dessa drar nog sina slutsatser. Men att Svensson skulle se sambandet mellan begränsade resurser och invandring med konsekvenser för vård, skola, arbetsmarknad etc, där är vi inte.
  För att får upp ögonen på Svensson krävs nog att budskapet ges av Skavlan, Bosse Larsson eller i Mellon.

  Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   2018 kan sista striden stå,
   om Islamiseringen av Sverige kan hejdas?

   Vi behöver helst ett SD på 30 %!

   Lägga ner aktivistiska Sverigehatande DO, är närmast ett måste!

   Upplösa vänskapskorruptionen inom Rättsväsendet,
   där Advokatsamfundets aktivistiska Hildor (o Ruben),
   agerar både som advokat åklagare o domare!

   Detta rubbar i grunden förtroendet för Rättsstaten!

   Gör en noggrann research över detta Patrik!!!
   I dagens artikel NÄRMAR Du Dig detta väsentliga område…

   Johan Westerholm har gjort det mesta av grundjobbet redan…

   Gillad av 6 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Ja det är obegripligt hur man vill medverka till landets förfall, och att de inte själva blir rädda.
   Storbränder som är anlagda skulle varit sprängstoff i nyheterna med dominerande rubriker på 60-talet som är min referenstid, då Sverige var friskt.
   Nu måste man läsa på Avpixlat för att få veta vad som händer i landet. Inte ens där får de med alla attentat. En granne till mig i mitt nya land blev chockad då huset hon äger och hyr ut i Simrishamn var närmaste grannhus till kvarteret som förstördes i den misstänkta mordbranden häromdagen. Hon har inte så bra internet och hänger inte med i utvecklingen. Hon blev chockad då jag berättar om att det varenda dygn bränns tiotals bilar i Sverige och nu också en hel del byggnader, med stora risker för människoliv och miljarder i kostnader. Undrar hur länge vi har råd med dessa bränder.
   Den dagligen uppdaterade serien ”Sverige brinner” på Avpixlat finns inte där utan anledning.

   Folk blir knivskurna hela tiden, senast en man i ryggen på en spårvagn i Gbg utan orsak. Okända gärningsmän kommer och hugger folk. Ofta i halsen, det var mkt ovanligt förr. Det är inte enbart gänguppgörelser. Det var ovanligt då Sverige var friskt, med knivhugg som en blixt från klar himmel av okänd förbipasserande. Jag har alltid läst i tidningarna om brott och övergrepp och domstolsutslag. Förr var det mycket som var synnerligen ovanligt, som idag är vardagsmat.
   Jag uppfattar att vi har fått importerat en intifada, trots att vi svenskar är snälla som lamm mot de hitkomna mellanöstern-gästerna. Religionskrig – ensidigt; hugg och slag mot oss försvarslösa, fastbundna som är fjättrade av åsiktsförbud.

   Gillad av 5 personer

 5. John Nilsson skriver:

  Jag tror att Mohamed Omar har rätt i att kristendomen har betytt mycket mer för Sverige och hela västvärlden, än vad många är medvetna om. René Girard beskriver detta mycket bra, när han fokuserar på offrandets och offrets roll i kulturbildningen.

  Sen till islams ”hederskultur”, vilken torde vara äldre än islam, men ändå blivit en del och kodifierad i densamma. Slöjan är väl ett av tecknen på det. Tänker här på det som antropologin säger om ”nomadic pastoralists”, där hederstänkande, krigarklasser för att försvara utsatta boskapsjordar, känslighet även för mycket små symboliska kränkningar, såväl som (inledande) gästfrihet, varit viktiga ideal. Kanske kan islam komma att omtolkas om de kulturella delar som har sitt ursprung i klan- och hederskultur bland ”nomadic pastoralists”, kan skiljas ut från det som skulle kunna komma att uppfattas som det monoteistiska ”sanna” islam, i kontakt med det transcendenta, eller så går luften ur islam, om det visar sig att det är vad islam är: kodifierad ”nomadic pastoralist”-kultur, som i längden inte fungerar, eller kommer att tolereras, i ett högteknologiskt industrisamhälle sprunget ur ett månghundraårigt bofast jordbruks- och odlingssamhälle. Jag tror detta kulturella perspektiv kan hjälpa oss framåt, och även hjälpa muslimer att förstå sig själva och sin egen religions ursprung.

  Gillad av 1 person

 6. Sture skriver:

  @ Mohammed Omar,
  allt det du skriver är djupsinnigt och välgrundat och jag hoppas du förstår vad du betyder för oss läsare.
  Jag har också i mitt liv en lång historia av förnekelse av kristendomens betydelse för hur världen faktiskt ser ut idag – jag var ateist (säkert ända tills jag var över 40 år). Idag tycker jag bara att ateister (och agnostiker) är malliga och ytliga. Ytliga och malliga. De orkar liksom inte tänka lite djupare – och de bryr sig inte. Ändå känner de väldig stolthet för vad de kommit fram till. Men det är väl som Sokrates en gång skrev: ”Ingen gud är filosof eller söker visdom, för han är redan vis. Inte heller den okunnige söker efter visdom, och häri ligger okunnighetens fördärv: att den som varken är god eller vis ändå är nöjd med sig själv.”
  Det finns en bok i ämnet jag kan rekommendera: ”How Christianity changed the world” skriven av en professor i historiesociologi, Alvin J. Schmidt. Där får man en känsla för hur världen skulle sett ut utan Jesus Kristus.
  Hursomhelst, den levande guden har inte lämnat sina skapelser i sticket. Så här kan det se ut när han framträder:

  Gillad av 1 person

 7. Hortensia skriver:

  Så innerligt skönt – och när man tänker efter, självklart oundvikligt, Mohamed, att en civiliserad, bildad, klok och kulturellt kristen svensk, som du själv, inte kunde islamiseras i egentlig mening.

  Det krävs lågbegåvade barbarer, för att upprätthålla pedofilprofeten Muhammeds vämjeligt våldsbejakande vidskepelse, men det krävs också ett gynnsamt klimat, där de pyjamasklädda ”männen” kan ägna sig åt att dividera upplevda kränkningar av sin förmenta heder och åt att grundligt kränka sina handlingsförlamat tyginsvepta sexslavar dagarna i ända.

  Det hade, enligt min övertygelse, aldrig varit möjligt att islamisera vårt nordiskt kalla land innan åtskilliga generationer strävsamma svenskars – fria kvinnors och riktiga karlars – hårda slit nu har möjliggjort en behagfull drönartillvaro för hitresta välfärdsmigranter, som skamlöst fortsätter sitt barbariska och slösaktiga leverne på skötsamma, sparsamma och omtänksamma, kristligt osjälviska och vant uppoffrande gammelsvenska skattebetalares bekostnad.

  Lars Vilks är synnerligen begåvad, både som konstnär och som människa. Om ytterligare sex år har han förhoppningsvis fått total upprättelse och ett normalt, tryggt, säkert och fritt, vanligt svenskt liv. Tills dess borde alla svenska hem prydas av hans alster – som nästa års julkort, kanske, prydda av gulliga grisar, vänliga vovvar och ickesexualiserade små barn!

  http://www.vilks.net/

  http://www.gp.se/ledare/sveriges-politik-mot-terror-%C3%A4r-inte-h%C3%A5llbar-1.4080613

  Gott Nytt Valår, senast 2018!

  Gillad av 4 personer

 8. Birger Winsa skriver:

  Ja Omar. Det är med kristen kultur vi förstår muslimer, buddister och ateister. Det är vår gestaltförståelse av oss själva som samhälle och sociala människor. Ävne ateister förstår svensk kultur med kristna grundstrukturer. Som i sin tur bygger på judendomen. Det går inte att överhuvudtaget förstå Sverige och västerländsk kultur utan kristendom. Oberoende hur mycket ateist man är. Det finns sekulära som tror att man kan avskaffa kristendomen och ersätta den med ja vad? Objektivt seende finns inte. Inte ens ateisterna har givits ett gudsöga. Allt socialt ses utifrån sociala värderingar. Det finns knappt ett ordspråk eller liknelse som inte har sina rötter i Bibeln. Utan kristendom skulle vi inte haft en upplysning och en industriell revolution. Muslimerna förbjöd den med sina bisarra idéer om klassisk arabiska, utantillinlärnign av Koranen och kalligrafin. Samt förbudet att tänka fritt. Därför kommer de till västvärlden för att njuta frukterna av kristna värderingar. Avskaffa klassisk arabiska. Inför 5-10 moderna arabiska skriftspråk med modern stavning. 50 år senare är jihadismen ett minne blott. Bisarrt att en man som dött 1500 år sedan hyllas som gud. Han är ju bara människa. Jesus har vi gjort så mycket narr av att ingen konstnär ids skriva mer om ämnet. Det lockar ingen publik. Trots att många tror att han är guds son har man all rätt att göra narr av honom som i filmen Life of Brian. Guds son, enligt många. Den andra är en människa. Människor bägge två enligt mig. Men fridsfursten var långt mer rättfärdig.

  Gilla

  • Rutger skriver:

   Du har rätt att kristendomen har betytt mycket men idag är vilsenheten stor bland våra barn. Kunskap om kristendomen försvinner i rasande takt bland våra unga. Det är heller inget som man respekterar på något märkbart sätt om man nu inte är född in i starkt kristen familj.

   Gilla

 9. B skriver:

  Jag blir bara så less på hur man värderar vad som är viktigt i t.ex. media.

  I vår lokaltidning idag handlade det första helsidesuppslaget om en tant som ville förbjuda nyårsraketer för att hon har en skotträdd hund. Ja visst, jag vet att det finns hundar som är rädda för höga ljud och vi som skjuter fyrverkerier ska göra det respektfullt och bara på nyårsafton och påskafton. Men det viktigaste med artikeln verkade vara att lobba för att förbjuda Svensson från att skjuta fyrverkerier och att utmåla oss som gillar att skjuta fyrverkerier som onda människor utan respekt för voffsepoffsingar och dessutom lyckades man komma in på att fyrverkerierna kunde vara traumatiserande för människor som har flytt hit från andra länder samt att det företrädesvis är dumma, dumma män som skjuter fyrverkerier. Jag vet inte varför artikeln gjorde mig så upprörd, kanske för att när jag som heltidsarbetande, högskattebetalande kvinna för en gångs skull får vara lite barnslig och ha roligt och skjuta raketer (vilket jag gör bara på nyårsafton och påskafton, alltid nykter och med gott omdöme) så ska det också indikeras vara något ondskefullt. Helst ska man väl som skötsam medelsvensson leva som en ande, som aldrig hörs och syns. Bara betala.

  Att det finns mycket större problem i samhället än att nyårsfirare skjuter fyrverkerier vågar man dock inte ta upp. Jag lovar att om nyårsraketer hade varit ett islamskt kulturellt inslag hade någon dylik artikel inte funnits i tidningen.

  Jag tycker att det finns något positivt i kulturer från mellanöstern i det att man värnar om sig och sin släkt och tycker att man har rätt att ta plats. Det kanske är något som vi tysta, toleranta svenskar, nästan andar, skulle kunna ta efter!

  Ursäkta att jag svävade ut och inte höll mig riktigt till ämnet.

  Gilla

  • Stefan Sewall skriver:

   ”Jag blir bara så less på hur man värderar vad som är viktigt i t.ex. media.”
   -Exakt min mening, även om jag skulle uttryckt mig i hårdare ton.
   Man skriver om småsaker och småproblem på ett världsfrånvänt sätt. Det har man i och för sig gjort förr, men då var det avlägsna katastrofer som man minimaliserade. Världens största jordbävnings och kombinerade översvämningskatastrof i Kina 1973 blev till en 5 cm enradsnotis i DN. 8 miljoner döda. Då som nu kunde man blåsa upp någon banalitet som sveriges fetaste katt eller vilken semla som är bäst.
   Nu verkar det inte spela någon roll vad som händer i vårt eget land. Redaktörerna lever ändå i sin lilla lilla värld av blommor, och tar upp småsaker medan de förtiger en riktigt otäck utveckling mot anarki, skenande kriminalitet med multipla dagliga pyromandåd och otrygghet och intolerans mot självklara svenska kulturyttringar och yttrandefrihetsinskränkning och McCarthyism med yrkesförbud och avskedanden pga politiska åsiktsavvikelser.

   Sverige bokstavligen brinner och det förtigs.
   Som Midnight Oil sjunger: How can we sleep when our beds are burning?

   Kommentar 2: Problemet med raketer borde tas upp i tidningar från en annan aspekt: Raketer skjuts nu av gäng mot poliser och alla möjliga när som helst. Även inomhus mot bibliotekspersonal.
   Det är inte alla som skjuter med omdöme, vid tolvslaget, för skönhetsupplevelsen, som B önskar, och även jag själv som grabb önskade göra. På min tid hade man dock inte råd med raketer. Ngn enstaka liten fjutt fick man väl bränna av under högtidliga former på påskafton.

   Kommentar 3: Famlijepreferenser av den uttalade grad som vi nu ser hos nyanlända är tveeggade. Man höjer sin egen klan till skyarna men ger inte 5 öre för andra medmänniskor. Förr var detta för oss bekant från Sicilianska maffiasläkter som vi sett i USA med tveksam samhällsnytta.
   Det är väl bra att måna om sina nära, men i vissa kulturer går det bara för långt i form av eviga Klanstrider och vendettor och frånvaro av lojalitet med samhälle och medmänniskor av andra etniciteter, vita kristna eller ateistiska svenskar t.ex.

   Gillad av 1 person

   • B skriver:

    Ja, det är självklart helt oacceptabelt att raketer skjuts mot människor. Det jag menar är att det är tråkigt att det i media lobbas för att en mysig och festlig tradition i form av fyrverkerier, som förstås sköts av vuxna och enligt gällande ordningsföreskrifter osv., ska avskaffas för att någons hund blir rädd, och naturligtvis kan man inte heller låta bli att lägga en migrant- och feministaspekt på det hela när man skriver om Medelsvenssons nyårsraketer med krigsrubriker på första uppslaget. Vi som är hundrädda kan ju inte kräva att hundar ska förbjudas (även om jag själv inte gillar hundar utan med få undantag tycker att de är obehagliga och skrämmande så tycker jag inte att de ska förbjudas). 🙂 Och att vilja förbjuda nyårsfyrverkerierna för att flyktingar kan påminnas om krig är ju helt orimligt. Då kan man ju lika gärna argumentera för att förbjuda hijab eller långt svart skägg för att någon kan koppla ihop det med islamisternas fasansfulla härjningar.

    Jag menar förstås inte att man ska ha maffialiknande klaner som förebild. Det jag menar är nog mer detta att prioritera familjen på så sätt att man går på bröllop, begravningar, ser till att gamla mamma tas om hand. Ja, helt enkelt har familjen som en trygghet. I Sverige har det ju nästan blivit fult att stå varandra nära och hur hemskt det än låter så har jag sett exempel i min bekantskapskrets på hur man prioriterat jobb före en anhörigs begravning, vilket jag tycker är ganska förfärligt. Att jobba deltid för att ha mer tid för barnen är också enligt vissa konstigt och man antas vilja prioritera karriär före familj. Sedan ska man förstås inte bara vända sig inåt och se till sig själv och de sina medan man låter andra jobba och betala skatt utan att själv bidra medan man bara utnyttjar såväl andras arbetsinsatser som andras skattepengar. Man måste också i det privata kunna hjälpa någon utanför den egna släkten förstås.

    Gilla

   • Stefan Sewall skriver:

    B; Missförstå mig inte, jag håller förstås med dig om allt. Fyrverkerier är kul under normala omständigheter. Men nu när idiotslynglar använder raketer som vapen mot 4-åriga flickor i Borås och mot poliser och vem som helst som kommer i närheten, vill jag totalförbjuda raketer tills slynglarna blivit utvisade ur landet. Sedan kan man sälja raketer dig dig (och mig kanske) som har vett i skallen. Du kan få licens av mig. När jag började läsa din artikel, trodde jag först att det var en ung man som gillade fyrverkerieffekter, men blev glatt överraskad att det var en dam som gillar detta.
    Tidningarna fokuserar på nonsens för att avleda oss från problemen och attackerar oss vanliga vettiga skatte-mjölkkor för småproblem. Håller helt med dig B.

    -Visst så klart det är trevligt med familjesammanhållning av normalt civiliserat slag, som de flesta människor i världen fungerar. Vill inte argumentera mot det alls. Tycker också om varma familjeband och mer kontakt.
    Mao Tse Tung ville avskaffa famlijebanden och skapa en ny människa, – kollektivistiskt funtad. Små ungar skulle bort från mamma och familj och växa upp i stora dagiskollektiv. Sentimentaliteten skulle avskaffas. Detta läste jag i en artikel 1967 eller så, och det fick mig som ung grabb att inte mera tro på eller sympatisera med kommunismen. En kompis hade lurat på mig ett FNL-märke i ett svagt ögonblick, men jag blev botad bl.a. av Maos familjefientlighet, så det var mycket kortvarig sinnesförvirring.

    Gilla

 10. Rutger skriver:

  Vilken nytta har Sverige av att ta emot religionsförespråkare som förbjuder julfirande men som inte förbjuder självmordsbombare?

  Tack Muhammed Omar för att du skrev om och rekommenderade boken ”Våld och Islam” av Adonis och Houria Abdeelouahed. Fick den igår. Den är verkligen läsvärd. Rekommenderar fler att läsa denna. Adonis dom över den arabiska kulturen är så hård den kan bli. Araberna har ingen kultur skriver han. Ska inte avslöja mer hur han motiverar sitt synsätt. Köp och läs boken och sprid den.

  Gillad av 1 person

 11. Hovs-Hallar skriver:

  Denna lättkränkthet och tendens till ilska är verkligen utmärkande för islam. Den danske psykologen Nicolai Sennels har personligen arbetat en del med brottsdömda muslimer, och har skrvit artiklar om sina slutsatser, tex. denna:

  http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/17646

  Not only does a traditional Islamic upbringing resemble classical brainwashing methods, but also, the culture it generates cultivates four psychological characteristics that further enable and increase violent behavior.

  These four mental factors are

  anger
  lack of self-confidence
  no sense of responsibility for oneself
  intolerance

  When it comes to anger, Western societies widely agree that it is a sign of weakness. Uncontrolled explosions of this unpleasant feeling are maybe the fastest way of losing face, especially in Northern countries, and though angry people may be feared, they are never respected. In Muslim culture, anger is much more accepted, and being able to intimidate people is seen as strength and source of social status.

  ———————————-
  PS: På tal om CS Lewis, så kan hans Narnia-böcker läsas som en skrämmande profetia om vilket öde som väntar Europa i händerna på islam.
  Nyckelmening: ‘Shift told the Calormene soldiers that Tash and Aslan were one being called ”Tashlan.”‘ — Och här påminns jag om Sveriges nuvarande ärkebiskop.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Narnia_(world)#Destruction

  Aslan är en slags gudagestalt i skepnad av ett lejon, medan Tash representerar hans motsats — en destruktiv kraft.

  Gilla

 12. Lars Erik skriver:

  De flesta tänker mycket riktigt inte på att vårt land och västvärlden är byggt på den kristna kyrkans grund och ide med alla dess värderingar och resultat. Vad har då kristendomen skapat för det moderna landet Sverige ? Jo: Skolor för barn, Universitet, Barnhem, Fattigvård, Ålderdomshem / vård, Sjukhus, Hospital, Hospice, forskning inom medicin, kirurgi, Apoteksverksamhet, DNA-forskningen, språkforskning, bevattnings-systematik, jordbruksutvecklingen, optikforskning, glasögon, dövstumspråket, Svea Rikes lag (BrB), Asylrätten, Kvinnofriden…för att bara nämna några få saker. Det sekulära samhället som istället helt grundar sig på Darwinismen där den starkes rätt över den svage är det enda rätta ocjh den svage skall rensas ut ja då har vi igen exakt NaziTyskland. Den empati som samhället har genom lagarnas införande att alla delar samma godhet och samma kärleksfulla strävan till det goda ja just detta kommer från Kristendomen. Därför är det minsta sagt tröttsam, att behöva lyssna på stollar och foliehattar som dessutom knappt har öppnat en bok och förkovrat sig det minsta, som påstår saker om samhället som är helt galet !
  ”Förr låste man in galningar och stollar, nu härjar fritt dom på internet”

  Gillad av 1 person

  • hemmnet2014 skriver:

   Precis som det går att missbruka olika religioner så går det att missbruka Darwins teorier. Evolutionsteorin förklarar olika arters uppkomst och utveckling. Evolutionsteorin ger inga värderingsmässiga svar på tex hur (!) ett samhälle borde fungera eller ens att vi borde underlätta evolution i någon riktning.
   De flesta moderna religiösa människor tillskriver evolutionsteorin högre relevans än sina respektiva skapelseberättelser.

   Gillad av 2 personer

  • vitalinjer skriver:

   Är du på riktigt Lars Erik? Evolution som den process det är påverkar genfrekvensen i liv över generationer. Det är förklaringen till mångfalden av liv vi ser omkring oss här på jorden. Det är en biologisk process, inte grunden till en ideologi.
   Inte ett ord i ditt inlägg är ju korrekt.

   Gilla

 13. Gran Andersson skriver:

  Vill bara tacka Dig, Mohamed, för alla fantastiska analyser och kunniga klarlägganden du gett oss under detta år! Gott Nytt År!

  ________________________________

  Gilla

   • csaba43 skriver:

    Hej Jan! Men vi -alla- som läser dessa och andra sidor kan ju kräva av riksdagenstalmän att Omar får hålla morgonbön med dem varje måndag!+

    Gilla

   • Hortensia skriver:

    Sannerligen synd, Jan, men att regelbundet låta Mohamed Omar föreläsa för ”våra” faktaresistent ”integrationstroende” riksdagsledamöter förefaller vara slöseri med hans tid.

    Det är väl snarare dags att någon (vilken svensk som helst med ögon i skallen och IQ över rumstemperatur) en gång för alla läser lusen av dessa multikultikris-skyldiga proffspolitiker och kräver att de, faktiskt, börjar ta det ”ansvar för Sverige” de redan får rundligt betalt för?

    Gilla

 14. Sixten Johansson skriver:

  Jag ger inte mycket för Bregott-kristna prästers och teologers torftiga formelspråk. Deras brist på egen andlig insikt, erfarenhet och glöd är så uppenbar. Fortfarande är jag väl agnostiker och tilltalas mest av zenbuddismen, men utifrån ett rent logiskt tänkande och iakttagande har min slutsats blivit att den västerländska civilisationen förmodligen bara kan räddas av en kristen renässans, en fördjupad och andligare kristendom. Det som mest behöver lyftas fram är det stora mysteriet, magin, språnget mellan mänsklig medvetenhet och längtan till ett helgjutet liv i världen med hopp om kontakt med det bortomvärldsliga.

  Men säkert 90-95 procent av de otaliga kristna samfunden har stelnat, nästan slocknat, i sin bokstavstro och sina hierarkier. Omärkligt har de tagit till sig den sekulära nyvänsterliberala, ytliga, utopiska, destruktiva verklighetssynen och det politiskt korrekta tänkandet, som allt mer slår ut det sunda förnuftet, rättskänslan och vetenskaperna, som vi hade litat på. Samtidigt har den västerländska kristenheten gradvis feminiserats. Nu står västländerna degenererade och dekadenta, korrumperade och försvarslösa, hotade av både inre och yttre fiender, ondska i nya former.

  En av de bästa guiderna för vår tid är Bruce Charlton, som driver flera läsvärda bloggar. Hans bok ”Thought Prison” är en utomordentlig nyckel till förståelse av hur illa det står till i världen och vilka motkrafter som skulle behövas. Han kan också öppna våra ögon för hur stor roll magin och längtan efter det magiska spelar i vår förment rationella tid. I Storbritannien har science fiction och fantasy länge skattats högt och Bruce Charlton betraktar t ex C S Lewis och Tolkien nästan som vår tids helgon, som lyckades ge fantasin nya starka vingar och i sista stund börja släcka törsten efter skönhet, dygd, sanning och godhet. Tro det eller ej, men kampen mellan gott och ont har sällan varit så uppenbar som just i vår ”rationella” tid!

  Gillad av 1 person

 15. Nina skriver:

  En aspekt som sällan hörs i debatten kring islam, är likheten med de sektliknande (ofta frireligiösa) rörelser som finns kvar inom kristendomen i Sverige.
  Just den rätt hjärntvättade inställningen – *vi har sanningen* vs de andra, otrogna /orena, är ju inte helt främmande i såna kretsar.
  Hängivenheten (hjärntvätten) för Den Sanna Tron är inget nytt.

  Men skillnaden är att kristendomen inte uppmanar till jihad eller mord på de *otroende* .
  Gud förväntas snarare klara av sorteringen på egen hand, en vacker dag.
  Inte kräva/behöva tillbedjarnas inblandning i att försvara sin ära eller *rena* jorden från otroende, här och nu .
  Olika religioner, olika gudar , definitivt.
  Vi har blivit så sekulariserade över lag i vårt land, att vi inte kan föreställa oss en så religiös hängivenhet längre .
  Men lika lite som du kan nå fram till någon i en ”kristen” sekt, lika lite kan vi prata oss fram till kompromisser med övertygade muslimer.

  Gilla

 16. Ingrid Wahlén skriver:

  USA, sekternas högborg.
  USA är väl verkligen vissa s.k kristna sekters förlovade hemland. Mord, barnäktenskap, månggifte och annat stolligt är vanligt förekommande i vissa av dessa sekter. Som tur är har vi i Europa sluppit de värsta avarterna av dessa okristna fenomen. Tyvärr har vi istället fått in islamisk fanatism och det är inte något vi i Europa vill ha. Vissa självbespeglande och navelskådande fanatiker tror att de äger sanningen och vill påtvinga densamma på andra människor. Det är en farlig väg att gå när man tror sig stå över alla andra och äga sanningen. Fanatism i alla dess former är hjärntvätt och kastration av den mänskliga hjärnan. Som tur är står de flesta emot dessa underutvecklade medeltida idéer om total underkastelse och vet och ser verkligheten.
  GOTT NYTT ÅR!
  En önskan inför nyåret: 2017 som upplysningens år, men det är nog bara en dröm.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.