Även bidraget till Yasri Khans organisation bör ifrågasättas

portratt-dgs-2

Mohamed Omar

Det blev nyligen känt att Sveriges Unga Muslimer (SUM) förlorar sitt miljonbidrag. I år efter år har svenska staten finansierat en organisation som bjuder in hatpredikanter och har kopplingar till Muslimska Brödraskapet.

Men det finns fler tvivelaktiga organisationer som finansieras med skattemedel. Vi har till exempel Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa (SMFR) som leds av Yasri Khan. Han var miljöpartistisk toppolitiker men hoppade av sedan hans kvinnosyn börjat debatteras i offentligheten. Han var principfast och valde sin egen, islamiska kvinnosyn framför en politisk karriär.

SMFR grundades av Mehmet Kaplan, den före detta bostadsministern som fick avgå sedan man avslöjat hans kopplingar till islamister och turkiska fascister. Kaplan har också varit ordförande för Sveriges Unga Muslimer. De två organisationerna samarbetar och Khan betraktar Kaplan som en förebild och mentor.

Khan vill inte ta kvinnor i hand och på SMFR:s möten är flickor och pojkar segregerade. Han har också försvarat segregation i skolor och badhus. Khan är helt öppen med sitt stöd till Erdogans islamistiska regim i Turkiet. Semanur Taskin har företrätt SMFR i Stockholm och är också Erdogan-apologet. I en debattartikel i Aftonbladet förespråkar hon segregerade bad i Sverige. Om den islamiska huvudduken ”hijab” skriver hon: ”Jag har inte hört en enda som blivit tvingad att bära hijab.” När artikeln publicerades var Taskin språkrör för Grön Ungdom, Miljöpartiets ungdomsorganisation.

Den 20 december rapporterade Värnamo Nyheter om en flicka som misshandlats av sina föräldrar för att hon inte ville bära islamisk sjal. Mamman döms till böter och pappan skulle kunna få villkorlig dom, men eftersom familjen ska utvisas ur Sverige får han istället tre månaders fängelse. Dessutom ska föräldrarna sammanlagt betala drygt 15 000 kronor i skadestånd till flickan. Kom ihåg vad Taskin skrev i Aftonbladet: ”Jag har inte hört en enda som blivit tvingad att bära hijab”.

I Upsala Nya Tidning den 11 december kunde man läsa om en nioårig flicka i Uppsala som misshandlats av sin mor för att hon vägrat bära slöja. Hon blev slagen med tillhyggen och fick huvudet dunkat i väggen. En lärare berättade för polisen att nioåringen hade tagit av sig slöjan i skolan men tagit på sig den strax innan hemgång och då verkat rädd för upptäckt.

Och i Lund dömdes två män nyligen till fängelse för att ha hotat och slagit sin 17-åriga syster då hon vägrade att täcka sitt hår med en islamisk sjal. Under rättegången berättade flickan att hennes mor och bröder är mycket religiösa och att de kontrollerade henne i allt hon gjorde. De misshandlade henne, hotade att döda henne och planerade att gifta bort henne med en mycket gammal man.

Så här skrev vidare Taskin i Aftonbladet. Hon var då alltså företrädare för den skattefinansierade organisationen Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa (SMFR) som leds av Khan:

”Jag har växt upp i det muslimska civilsamhället. Jag träffar hundratals kvinnor, släktingar och vänner, som bär hijab. Jag har inte hört en enda som blivit tvingad att bära hijab. Tvärtom, det är många, inklusive jag, som blivit tvingade att inte bära slöja. Inte av mina föräldrar. Utan av samhället.”

Har det svenska samhället någonsin tvingat en kvinna att ta av sig sin slöja? Hur gick det i så fall till? Vi låter ju till med barn gå i skolan med slöja. En skandal, anser jag. Sedan skriver Taskin att hijab inte är en symbol för förtryck, utan frigörelse. Ja, säg det till alla flickor som hotas och misshandlas av sina föräldrar. Alla som itutas att de kommer att brinna i helvetet om de visar sitt hår. Alla som inte får dansa och sjunga och skratta högt.

Står SMFR fortfarande för dessa åsikter? I så fall bör de omedelbart mista sitt bidrag. Svenska skattepengar ska inte finansiera organisationer som vägrar att erkänna ett uppenbart kvinnoförtryck och som försöker försvåra muslimska kvinnors integration i det svenska samhället.

Under midsommarhelgen i år hittades en kvinna mördad på ett asylboende i Mariannelund. Maken erkände att han strypt sin hustru inför ögonen på parets treåriga dotter. Kvinnan hade slutat använda sjal, något som mannen var emot. Efter mordet lade han sjalen bredvid hennes lik. Denne man hade alltså sökt asyl i Sverige. Varför hade han valt vårt land? För demokratin? För sekularismen? För jämställdheten? Troligen inte.

Vad som nu händer är att kvinnoförtrycket i islamiska länder kommer till oss. Det är ett förtryck som kommer från fundamentalistisk islam. I september i år rapporterade flera medier om den syriska kvinnan Walaa i Hedemora som misshandlades för att hon inte levde en ”traditionell livsstil” och inte bar ”traditionella kläder”.

I mars i år dömdes en man i Gävle till fängelse för att ha misshandlat sin partner och sin dotter eftersom de vägrade att bära slöja och ”pratade med svenskar”. Han drog partnern i håret, slog henne i ansiktet och hotade henne med kniv. Man kan läsa om det i Gefle Dagblad här.

Samtidigt som detta sker finansierar vi en islamisk organisation som förnekar att problemet finns och kallar hijab en ”symbol för frigörelse”. Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa bör, liksom Sveriges Unga Muslimer, tas ifrån sitt bidrag. Jag tycker att våra skattepengar istället borde gå till att hjälpa flickor och kvinnor som lever i islamiskt, fundamentalistiskt förtryck att ta till sig svenska värderingar och svensk kultur och bli en del av vårt samhälle på riktigt.

18 reaktioner på ”Även bidraget till Yasri Khans organisation bör ifrågasättas

 1. Gunilla skriver:

  En intressant notering som, enligt mig, helt undgått det svenska politiska etablissemanget. Det är mänga gånger kvinnorna som upprätthåller förtrycket och hederskulturen och som misshandlar och hotar sina döttrar. Detta förtryck går inte att bekämpa enbart genom att angripa männen. Sverige har en hel atlantångareatt vända innan man begriper hur man måste angripa de oönskade yttringarna.

  Gillad av 7 personer

 2. JAN BENGTSSON skriver:

  Dra in bidraget både för denna o Allah andra smygIslamistiska organisationer!

  Johan Westerholm har redogjort för de intima personunionerna,
  i nätverken som styr de uppbyggda bidragsorganisationerna,
  där orden ‘motverka ISLAMOFOBI’,
  fungerat som ett ”Sesam öppna Dig” till bidragskranarna!

  Gillad av 6 personer

 3. Min snö på ett vykort skriver:

  Det är som Twlight zone, den gamla TV-serien, plötsligt befinner man sig i en parallell verklighet, hör ni musiken? Problemet är att jag tror att verkligheten är den Omar beskriver men de flesta svenskar, är det 75-80% nu, väljer drömvärlden.

  Det man hoppas är att de mycket få rösterna i etablerad media som inte helt förlorat verklighetskontakten läser här och låter sig påverkas och sakta, sakta väcker svensken. Under tiden så har vi upplopp i skolorna, men som Norström observerar på avpixlat, de flesta Ronnebyborna har röstat FÖR upplopp. Lite svårare att göra det nästa gång får man hoppas?

  Till försvar för de vilseförda så tror jag faktiskt att Twilight zone eller The Matrix är välfunna analogier, hur hitta ut själv? Vanligt folk är inte utan ansvar men jag tror att just i Sverige så var tilltron till de som styr patologiskt stor, detta har de styrande naturligtvis känt till, därför är sveket från etablissemanget desto mera allvarligt, med Reinfeldt som den onda översteprästen, men de har alla varit delaktiga, media, administration och politiker i ohelig allians. Morpheusblogg är välfunnet, det är verkligen en trist värld att blicka ut över för de som vaknar, man kan förstå att folk hellre sover vidare, det är för hemskt.. Jag talade dock med min gamla mamma igår, hon säger inte mycket om sådant här men kunde rapportera att de gamla inte pratar om annat nästan, från bridgeklubben till Konsum. De har börjat få rapporter om barnbarn som är rädda för migranterna på skolorna, de bara glor på tjejerna.

  Gillad av 2 personer

 4. Jörgen skriver:

  Spot on MO. Anledningen till att vissa element vill komma till Sverige är inte det som är Sverige, bland annat frihet, öppenhet, sekularism och jämställdhet. Den verkliga anledningen är att här kan man göra vad man vill även om det går stick i stäv med våra värderingar; och inte bara det – du får betalt för det också samt förståelse från ett antal nyttiga idioter.

  Gillad av 6 personer

 5. Anna skriver:

  Tack för ännu en bra artikel! Att se barn och unga flickor bära detta diskriminerande plagg, denna tydliga symbol för kvinnoförtryck, det gör mig nästan fysiskt illamående! Varför kan inte Sverige visa samma mod som Frankrike där religiösa symboler är förbjudna i skolan? Samhället måste visa var det står, att det inte ställer upp på detta synliga kvinnoförtryck. Men,men-så snart det gäller muslimer blir de svaga i knävecken och vågar ingenting, för fy, man blir anklagad för att vara islamofob….

  Gillad av 4 personer

 6. Hortensia skriver:

  Tack, Mohamed, men enligt min mening bör faktiskt Yasri Khans, Semanur Taskins och likasinnat vanvettsmuslimska individers själva fysiska närvaro i den civiliserade västvärlden ifrågasättas.

  Godtroget generös asylpolitik och anhöriginvandring borde förutsätta en både andra och tredje chans att skilja agnarna från vetet genom resolut repatriering och genomtänkt anhörigutvisning.

  Migranter måste helt enkelt börja ta seden dit man kommer – även i Sverige! – eller tvingas söka sig någon annanstans, där deras barbariska sedvänjor redan accepteras.

  Gillad av 3 personer

 7. Agneta Berglöw skriver:

  Bidragen skall naturligtvis dras in o hijaab skall förbjudas,denna förtryckande huvudbonad hör inte hemma i ett civiliserat land.Har för mig att Frankrike har förbjudit hijaab.
  Sittande regering som slår sig för bröstet att vara världens första feministiska regering gör inget handfast att förbjuda denna huvudbonad.Stackars flickor o kvinnor som måste ha ett helv……….. under detta förtryck.

  Gillad av 2 personer

 8. Roland Salomonsson skriver:

  Gemensamt för alla dessa islamska organisationer är att ledarna (och förmodligen några till i en ledarkrets i resp organisation) är ”MUSLIMSKA BRÖDER”. MB är alla terrororganisationers ”moder”, d v s i Sverige byggs alltså med skattemedel upp en samling organisationer, som sedan blir rekryteringsbas för terrorism.
  Denna terrorism är avsevärt mer seriös än den spontanterrorism, som frambringas via de salafistiskt/wahabistiska ”hatmoskéerna”. Mycket mer infiltrerande och subversiv. Ett slags underrättelsetjänst, som förser världens resp Sveriges dolda terroristceller med lämpliga mål för attentat.

  Gillad av 1 person

 9. Avon Barksdale skriver:

  Ja, det var på tiden att åtminstone en islamistisk förening (SUM) förlorade sitt bidrag. Men beklämmande att man var tvungen att dra in bidraget för SDU också
  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/flera-ungdomsorganisationer-mister-bidrag
  inte för att jag bryr mig om SDU, men det hela är så pinsamt uppenbart ett uttryck av att man ville skapa symmetri. Man vågade inte från myndighetens sida peka bestämt åt islamistiskt håll utan måste ge sken av att man agerar mot avarter som förekommer i olika ändar av en politisk skala. När problem med antidemokratiska och rent fascistoida läror som sprids idag är just något som Islamiseringen skapar, i en utsträckning som inte går att jämföra med andra ideologier. Fegt. Vi skulle behövt en myndighet som vågar skicka en tydlig signal och som vågar ta debatten efteråt.

  Gilla

 10. kaphorn57 skriver:

  Hej Mohamed

  Din fria röst är stark och den är viktig, den är just nu dessutom tyvärr mera än behövlig.

  Tack för att du har kraften, och möjligheten, att göra den hörd.

  Det fria ordet är en mänskliga möjlighet som finns för att skapa nytt!

  Kanske den ända?

  Manfred

  Gilla

 11. matbirblog skriver:

  Ja Svenska Muslimer för fred och rättvisa är en underlig freds organisation. Freds arbetet är i de närmaste noll, när man läser deras hemsida eller deras FaceBook sida. Efter som jag är pacifist sedan 1960-talet blev jag glad för en del år sedan, när jag såg att SMFR hade bildats. Men som sagt jag har blivit mycket besviken på deras freds arbete. Iden verkar vara, att bara man blir muslim, på deras sett, så blir det fred och rättvisa. Inte att men för ett freds arbete på många områden, tex säger ett klart nej till IS eller Saudiarabiens krig och våld mot sina egna undersåtar. Ett nej som alla kan förstå. När jag bett SMFR göra det så har jag fått höra att jag skuldbelägger alla muslimer. När jag ifråga satte samröret med Erdogans parti, blev jag avstängd att kommentera på deras FBsida. Det finns några som var med och grundande SMFR som inte verkar vara några pacifister direkt. Men med fred kanske de menar fred på deras grunder, där även våld kan ingå för att uppnå fred, deras fred. Jag kan förhoppnings vis ha fel och missförstått.
  Mats Birgersson

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.