Rebeller och terrorister

portratt-dgs-2

Mohamed Omar

Då har det kommit ett nytt avsnitt av rymdsagan. Rogue One, som är en fristående spinoff i serien, är en vuxnare och mörkare Star Wars-film än The Force Awakens som släpptes förra året. Här skildras som vanligt kampen mellan det onda imperiet och de frihetslängtande rebellerna.

På ökenmånen ligger den heliga staden Jedha City. Staden har en tydligt österländsk prägel och i basarerna möter man utomjordingar i niqab, ansiktsslöja. Där leder Saw Gerrera ett uppror mot den imperialistiska ockupationen. Hans män har arabiska drag, bär turban och kallas ”fanatiker”. Det är lätt att förknippa dem med islamiska terrorister, vilket vissa också gjort, men de är i grunden helt olika.

Jedha City är inte Mecka, trots att det är en ”arabisk”, helig stad i öknen. The Force eller Kraften som genomsyrar Star Wars-universumet är inte som Koranens gud en avundsam härskare som sitter på sin tron i himlen och belönar de som smickrar honom. Kraften är ett opersonligt allt-väsen, den är ett med universum. Jediriddarnas religion är panteistisk.

En del filosofiskt lagda, västerländska muslimer har, i ett försök att förbättra islams rykte, velat se likheter mellan jedireligionen och sufismen, islams mystik. Det är sant att det har funnits sufier som har uttryckt en panteistisk uppfattning. Ibn Arabi från Andalusien (1165-1240), poet och filosof, är väl den kändaste. Han menade att allt var Gud och Gud var allt.

Men Ibn Arabis spekulationer hade mycket svag grund i islams källor, Koranen och profeten Muhammeds undervisning. I islamisk teologi sätter man alltid Muhammeds åsikt före någon annans. Han är ju islams grundare och den som tog emot Koranen. Orientalisten H. S. Nyberg påpekade en gång mycket riktigt att Ibn Arabis panteistiska åsikt ”för alla verkliga muslimer” innebär ”höjden av blasfemi”.

Jedireligionen har betydligt fler likheter med buddhismen än med islam. Och i Rogue One möter vi också den blinde Chirrut, en filosofiskt lagd ”kung fu-krigare” med kinesiskt utseende som för tankarna till de buddhistiska shaolinmunkarna. Han upprepar också ständigt mantrat: ”The Force is with me. I’m one with the Force”. Det är inget som profeten Muhammed skulle ha kunnat säga. De mystiker som genom islams historia sagt sig ”vara ett med Gud” har bannlysts som kättare, flera har korsfästs och halshuggits.

En vänstersinnad skribent har till och med haft den dåliga smaken att, förhoppningsvis ironiskt, jämföra jediriddarna med jihadister. Luke Skywalkers väg att lära känna Kraften framställs som en ”radikaliseringsprocess” och rebellernas motstånd mot imperiet är så klart ”terrorism”. Presidenten Obama blir då ”kejsaren”, ledaren för det ”amerikanska imperiet”, med drönare som vapen för att slå till mot sina teknologiskt underlägsna motståndare. Natt är dag och dag är natt.

rogue-oneVad man missar är att rebellerna i Star Wars-filmerna slåss för frihet, medan islamiska terrorister slåss för tyranni. De vill ha en drakonisk stat utan demokrati, yttrande- och religionsfrihet. I den nya filmen Rogue One ger sig en grupp rebeller visserligen ut på ett självmordsuppdrag, men det är för att bekämpa tyranniet, inte för att upprätta det. De attackerar heller inte civila, detonerar inga bilbomber i basarerna. Man kan alltså inte likna rebellerna vid islamiska terrorister, däremot skulle man kunna likna imperiet vid vårt moderna kalifat, Islamiska staten i Syrien och Irak. Med den reservationen att den islamiska staten är betydligt hemskare. Imperiet är trots allt civiliserat, här finns bildning och förfining, medan IS bara står för den dumma, banala ondskan. IS är värre än något man kan se på film.

Imperiet ockuperar planeter och exploaterar deras resurser, men de låter i hög grad de ockuperade folken behålla sina kulturer och religioner. Islamiska staten däremot kräver total underkastelse under deras sätt att tänka, vilket är att inte tänka alls utan blint lyda en tyrannisk Gud.

Inte ens en postkolonial vänster som är helt desperat i sina försök att skönmåla jihadister och skuldbelägga väst kan dock likställa rebellernas attack mot Dödsstjärnan med jihadisternas attack mot World Trade Center den 11 september 2001.

7 reaktioner på ”Rebeller och terrorister

 1. Min strand på ett julkort skriver:

  Detta känner jag starkt för, jag är just så gammal så att den första StarWars kom då jag var liten, det var stort. ‘May the force be with you’, Luke, Leia och Han Solo var uppenbart goda och Chewbacca fick hjälpa till, det goda mot the dark side of the force, ingen tveksamhet.

  Vilken tid av sjuk perversion vi lever i, Luke, det är svårt att ens skriva det men att Luke skulle välja att mörda oskyldiga kvinnor och barn och att Han Solo skulle våldta Leia, det fanns inte i min föreställningsvärld. Heller inte att folk runt en i Sverige skulle försvara de som gör sådant, men vi ser en Anakin bli Darth Vader. Titta på klippet med Alice Bah-K när hon presenterar vår nya samordnare mot extremism, nästan som sagans värld, en isprinsessa i vitt utser ännu en vars huvudakliga syssla blir att låta ondskan sprida sig ytterligare, de behöver bara göra ingenting.

  Obi-wan och Yoda hade inte haft svårt att identifiera den mörka sidan av kraften idag. Deras lasersvärd hade gjort processen kort.

  Gillad av 1 person

 2. Varje repatriering är en värdefull investering för Sveriges framtid skriver:

  Den förra Star Wars filmen fick strålande betyg av dinosaurmedias kulturskribenter och visade sig vara ohämmat manipulativ feministpropaganda.

  När denna nya Star Wars-får lika höga betyg, är det nog ingen slump.

  Slutsats:
  Star Wars: The Force Awakens = småpojkar ska göras välvilligt inställda till radikalfeminism
  Star Wars: Rogue One = småpojkar ska göras välvilligt inställda till islam

  Observera att Hollywood-bolagen ägs av samma intressen som ville ha globalismens, identitetspolitikens, radikalfeminismens och multikulturalismens banerförare Hillary Clinton i Vita huset.

  Hollywood är idag en huvudstad för globalismens psykologiska krigföring mot Västerlandets befolkning, med syfte att bryta ned allt folkligt motstånd mot de nationella parlamentens avtagande inflytande över sina länder och kapitalets fria rörelser över nationsgränserna.

  För de frihetligt sinnade som vill slippa gå på bio och utsättas för multikulturförespråkares politiskt nedbrytande manipulation, har filmer som höjs till skyarna av dinosaurmedias kulturskribenter givetvis extra stora varningsskyltar.

  Gilla

  • Min snö på ett vykort skriver:

   Det var faktiskt ganska obehagligt, förutom den obligatoriska kvinnliga huvudrollen och en multikulturell uppsättning så var där en glidning av vilka som var terrorister och alliansen som var försåtlig. Dessutom var den urtråkig med pang-pang hela tiden, ingen humor och stämning alls. Sämsta filmen i serien.

   Gilla

 3. Birger Winsa skriver:

  Alla religionstolkningar handlar om det som redan Paulus sa. Bokstaven dödar själen. Men anden gör levande. Med bokstavsläsning blev man farisé som underkastade sig bokstaven. Bokstavsdräng. De tror att Gud finns i texten, i trycksvärtan. Att Boken är Gud. Inte en massa trycksvärta som måste läsas med ande. Fariséerna knuffade Jesus på korset. Jihadism är ursprungligen underkastelse under själen. Alla amishtroende i USA är jihadister. Men moderna jihadister vill vara moderna och är Bokens folk som underkastar sig bokstaven. Koranen föraktar djupt kristna och judar som är Bokens folk. Men jihadisterna inser inte att de allra värsta Bokens folk, skriftlärda och fariséer är de själva som dödar i Allahs namn. I Guds namn är vägen alltid målet. Inte ett medel. I namn av det goda är det bara djävulen som mördar. Detta visste Hus, Wycliff, Luther och Calvin. Liksom hela anabaptismen. Därför kallade de Påven för djävulen i struthatt och långkofta. Fanskapet i Guds egen skrud. En Hus, Wycliff, Calvin och Luther saknas islam. Nästan alla imamer är bokstavstroende. Djävulens läsmetod enligt Bibeln.

  Gillad av 1 person

 4. Linden skriver:

  De tyska myndigheterna underskattar hotet med islam på ett farligt sätt… De har svikit sina egna invånare.

  Låt ingen berätta för dig att det endast är förövarna av dessa brott som bör beskyllas. Politikerna, som välkomnade islam in i sitt land är också skyldiga. Och det gäller inte bara Frau Merkel i Tyskland utan hela den politiska eliten i Västeuropa.

  I den politiska korrekthetens namn har de avsiktligt blundat inför islam. De har vägrat inse religionens sanna natur. De vägrar erkänna att allt står med i Koranen: tillåtelsen att döda judar och kristna (Surah 9:29), att terrorisera icke-muslimer (8:12), att våldta unga flickor (65:4), att förslava människor för sex (4:3), att ljuga om ens sanna mål (3:54), och kommandot för att föra krig mot de otrogna (9:123) och underordna hela värden inför Allah (9:33).

  Vi måste avislamisera våra samhällen… Men allt börjar med politiker som vågar möta och berätta sanningen.

  Fler och fler medborgare är medvetna om detta. Det är därför en politisk revolution bubblar i Europa. Patriotiska partier växer snabbt fram överallt. De är Europas enda hopp om en bättre framtid.

  Geert Wilders

  Gilla

  • Rutger skriver:

   Är det inte dags att påpeka Muhammed var 600-talets världsmästare i att starta krig
   Han startade inte bara krig själv
   Han lärde upp sina efterföljare att fortsätta på samma sätt krigade gjorde de
   Muhammed världsmästare på att starta krig

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.