Hur Ljusnarsbergs kommun kan bli ett nytt Singapore

LB juli 16

Lennart Bengtsson

Ljusnarsbergs kommun var från 1600 och långt in på 1900-talet en livaktig bergsslagskommun med gruvor, stålverk, valsverk, hyttor, gjuterier och mekaniska verkstäder. I och med nedläggningen av Yxsjö gruvor 1989 upphörde all traditionell bergsverksamhet och kommunen förvandlades till en avfolkningsbygd. Befolkningen uppgick vid halvårsskiftet 2016 till 4939 personer eller knappt nio per km2. Så sent som 1970 var befolkningen 50 procent större. Matilda Molander har i DNs ledare den 18 december en genial lösning för att få liv i den gamla kommunen.

Hon föreslår nämligen att förvandla Ljusnarsberg och även andra övergivna kommuner i Svealands och Norrlands inland till ett Nordens Singapore med hjälp av fjolårets 162 877 energiska migranter. Med lite klimatvänliga snabbtåg plus lite extra infrastruktur och jävlar anamma vore detta något att ta tag i för den nerkörda kommunen med sina tomma gruvor och övergivna hyttor. För att hänvisa till förre statsministern Reinfeldt så borde arealen gott och väl räcka till då befolkningstätheten bara skulle bli 304 per km2 med de 162 877 nya kommuninvånarna.

Detta är, som man lätt kan övertyga sig om, bara peanuts jämfört med Singapore som faktiskt har en befolkningstäthet på 7 508 per km2. I själva verket skulle vi kunna pressa in så där fyra miljoner migranter i Ljusnarsbergs kommun innan vi når upp till Singapores befolkningstäthet. Med andra ord Sverige skulle kunna skapa sådär ett 20-tal Singapore i halvtomma kommuner där arbetstillfällena försvunnit och ungdomarna försvunnit till storstaden. Det är bara att öppna invandringsslussarna på vid gavel så kommer Sverige att förvandlas till jordens ledande nation med ett snabbväxande Singapore i varenda avfolkningskommun!

Men vad händer om vi nu inte får ett Singapore utan kanske ett stökigt Malmö eller ännu värre ett Mogadishu, ett Tripolis eller ett Aleppo? Tänk om alla invandrare kommer att få svårt att dra jämt med alla sina olika kulturer eller religioner och börjar slåss och skjuta vilt istället för att bli flitiga och duktiga singaporeser?

Sen är det frågan om kommunen skall erbjuder fri mark precis som USA gjorde på 1800-talet åt europeiska invandrare som våra egna Karl-Oskar och Kristina eller skall svenska myndigheter ta hand om migranterna som nu och ordningsmässigt slussa in dom i vårt välordnade och kärleksfulla välfärdssamhälle?  Man kan förstås fråga sig hur man skall kunna producera bostäder, arbete och infrastruktur åt alla och hur det skall finansieras. Kan det lånas upp eller får det ske via skattsedeln, där det ändå är en bit kvar till 100 procent? Vad skall vi göra om migranterna hellre vill bo i Stockholm där de har bekanta och vänner och där det är mer cool att leva än i Ljusnarsberg? Jag är inte så säker på att Matilda Molander föredrar Ljusnarsberg framför Stockholm eller ens kan föreställa sig hur det är att bo i Ljusnarsberg en höst och vinter men det är förstås bara en gissning.

Detta borde kanske Dagens Nyheter och Matilda Molander fundera över innan hon låter fantasin flöda och infallet dra iväg. Tyvärr har det blivit så under senare tid att vill man läsa seriösa och genomtänkta artiklar så får man vända sig till bloggarna på nätet och inte till statssubventionerade media.

26 reaktioner på ”Hur Ljusnarsbergs kommun kan bli ett nytt Singapore

 1. steffoth skriver:

  Lee Kuan Yew, skaparen av det morderna Singapore: “I think we were progressing very nicely until the surge of Islam came … I would say today, we can integrate all religions and races except Islam.”

  Tänkvärda ord från en erfaren man som politiker och journalister borde känna till.

  Gillad av 11 personer

 2. Kim skriver:

  Ja, fantasin flödar verkligen i etablerad media, eftersom verkligheten inte är lika rolig. Att invandrare, som i allmänhet har svårt att få jobb, ska lyckas hitta en försörjning på orter som avfolkats p.g.a. arbetsbrist kan ju te sig orimligt för den som saknar Matilda Molanders kreativitet. Vi har ju dessutom fått se att migranterna verkar ovilliga att ens kliva av bussen om de hänvisas till bostäder utanför storstäderna, så den egna motivationen till att bo i Ljusnarsberg kanske inte är på topp. I vilken grad detta nya samhälle kommer att likna Singapore kan vi nog förstå genom att titta på de invandrartäta städer och stadsdelar som redan finns i Sverige. Och, tja, försörjningen av dessa områden står ju vi andra för.

  Gillad av 5 personer

 3. JAN BENGTSSON skriver:

  Milda Matilda,
  hur dum får man bli?

  Alternativt hur naiv kan hen vara!

  Skall det vara ett koncentrationsläger för förvaring?
  Svenskar vill ej bo där…

  Är Du rasist, Matilda?

  Gillad av 4 personer

 4. Min strand på ett vykort skriver:

  För att anknyta till mitt inlägg under Patriks artikel idag (som jag ödmjukt hoppas kommer med, tack förresten för möjligheten att se inlägget efter man skickat det) så tror jag det är dags för kloka människor att tänka över att sluta förhålla sig till det barnsliga trams som kommer från stora delar av etablissemanget idag. Jag har en känsla av att vi styrs av ett antal människor vars hela hjärnkapacitet tas upp av att kunna uttrycka sig på politikerspråk (Löfven kämpar med det) men i övrigt är totalt tomma. Det är en fasad och så dumt och så tröttande att förhålla sig till:

  “Ja er det ikke magnifik!” sagde begge de skikkelige embedsmænd. “Vil Deres Majestæt se, hvilket mønster, hvilke farver!” og så pegede de på den tomme væv, thi de troede, de andre vistnok kunne se tøjet.
  “Hvad for noget!” tænkte kejseren, “jeg ser ingen ting! det er jo forfærdeligt! er jeg dum? dur jeg ikke til at være kejser? det var det skrækkeligste, som kunne arrivere mig!” “Oh det er meget smukt!” sagde kejseren, “det har mit allerhøjeste bifald!” og han nikkede tilfreds og betragtede den tomme væv; han ville ikke sige, at han ingen ting kunne se. Hele følget, han havde med sig, så og så, men fik ikke mere ud af det, end alle de andre, men de sagde ligesom kejseren, “oh det er meget smukt!” og de rådede ham at tage disse nye, prægtige klæder på første gang, ved den store procession, som forestod. “Det er magnifik! nysseligt, excellent!” gik det fra mund til mund, og man var alle sammen så inderligt fornøjede dermed. Kejseren gav hver af bedragerne et ridderkors til at hænge i knaphullet og titel af vævejunkere.

  Visst man måste fortfarande vara som pojken i HC Andersens historia, folk står fortfarande och beundrar en naken rumpa men är det inte dags att ta ett steg till? Vi måste engagera oss, SD, MED eller varför inte som infiltratör i ett etablerat parti, man behöver ju inte rösta på det?

  Gillad av 3 personer

 5. BjoernS skriver:

  Matilda kanske skulle behöva läsa på om Singapore. Det är en mycket systematisk och framsynt strategisk planering som tagit Singapore dit det är. Singapore är långt ifrån en demokrati av den typ som jag misstänker att Matilda vurmar för och har en annan ”värdegrund”. Singapore har ett helt annat geografiskt läge och man lockar systematiskt till sig folk med hög kompetens och företag med lukrativa villkor. Något som jag misstänker Matilda skulle anse vara osolidariskt. En kommun har inte heller de nödvändiga lagstiftningsverktygen och våra asylsökande har bevisligen inte den nödvändiga kompetensen.
  Säger något om nivån i migrationsdebatten.

  Gillad av 6 personer

 6. Peter skriver:

  Man skulle kunna säga att Matilda bara har otur när hon tänker …

  Nej, ärligt talat, men här har vi ett utmärkt exempel på hur socialister och nyliberaler lever i en artificiell verklighet. Socialisterna ser människor från tredje världen som ett enhetligt kollektiv (eller läs: valboskap), medan nyliberalerna ser människor från tredje världen som enhetliga produktenheter (ju billigare produktenheter du kan importera, desto bättre).

  Entreprenören, debattören och författaren Thomas Gür satte huvudet på spiken i en intervju med Det goda samhället på Youtube (kolla från cirka 18 minuter till cirka 21 minuter):

  Gillad av 1 person

 7. Gunilla skriver:

  Ja, MSM tycks tävla i idioti. DN och Wolodarski intar en särskild position. Bortsett från diverse ‘otroligt’ innovativa förslag, som den nämnda, så publicerar man även påhittade ‘vittnesskildringar’ av aktivustskribenter. Aftonbladet missar heller aldrig en chans att bekräfta sin position. Senast menar Melin, mot allt förnuft, att man inget skulle tjäna på att få bort Eliasson. Nej, ALLT är stt tjäna på att få, förhoppningsvis, en rikspolischef som kan bära uniformen istället för en som liknar en MacDonalds-clown.

  Gillad av 3 personer

 8. Jasa skriver:

  Statssubvensionerade media har fortförande sina ljuspunkter. Igår såg jag på en fransk dokumentär på Kunskapsksnalen av högsta kvalite. Den heter ”Rysslands återkomst” och slår hål på en hel del myter. Efter programmet så kan jag inte låta bli att skämmas över den demonisering av Ryssland vår utryckesminister och många andra ägnar sig åt. Se den oh begrunda:
  http://www.svtplay.se/video/11575090/dokument-utifran-rysslands-aterkomst/dokument-utifran-rysslands-aterkomst-rysslands-aterkomst

  Gillad av 1 person

 9. Lasse W skriver:

  Det handlar inte om verkligheten utan om signalpolitik, Den goda viljan är det enda som räknas. Det är någon sorts medialogik som ska ge positiva associationer till tidningen. De unga mediakvinnorna ligger rätt i medialandskapet. Äldre vita män göre sig inget besvär.

  Gillad av 3 personer

 10. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Det finns en tendens att vara överoptimistisk i Sverige, vinna melodifestivalen, VM i fotboll o.s.v. Idén om Singapore får nog klassas som en del av sådana yttringar.
  Däremot är det ju bra att frågeställningen debatteras, vi har ju som bekant ett stort och allvarligt problem var man ska göra av en stor grupp människor som inte går att passa in utan vidare. Även om många framöver utvisas så blir många kvar.
  Hittills finns inga realistiska förslag. Arbetsmarknadens parter har nyligen blockerat förändringar den vägen.
  Mitt förslag är att införa generella skatterabatter på arbete (på nivån en tredjedel av skattetrycket) i de delar av landet som ses som avfolkningsområden. Samtidigt stramar man gradvis åt socialbidragssystemen under en 10-årsperiod.
  Jag är medveten om att detta låter drastiskt men alternativen är inte så kul.

  Gilla

 11. Fredrik Östman skriver:

  Att denna imbecilla troglodyt valt just Singapore är ju lite lustigt. Varför valde hon inte att t.ex. önska sig ett nytt Rinkeby eller Rosengård i Ljusnarsberg? Underbara Sandviken? Varför Singapore? Ett stockkonservativt, öppet och kommersiellt framgångsrikt land utan grafitti, utan nedsmutsning med plast, papper och tuggummi?

  Duger plötsligt det socialdemokratiska himmelriket i Sverige inte längre?!

  Låt oss för all del ta intrycka av Singapore! Låt oss återinföra lag och ordning! Låt oss hedra våra traditioner! Låt oss undertrycka brottslighet med drakoniska straff! Låt oss sänka skatterna, avskaffa bidragen och bli rika på riktigt!

  Gillad av 4 personer

 12. Hovs-Hallar skriver:

  En liten eftersägare till Reinfeldt och Annie Löööf. Ständigt dessa enfaldiga vandringssägner som sprids i tok-landet Sverige.

  Tar dehär människorna för givet att alla dessa ”nybyggare” ska försörjas via skattsedeln, eller vad? Ska de kanske bli svedjebrukare som en gång finnarna i Värmland?

  Det hela är så bottenlöst enfaldigt att man inte tror sina öron.

  Gillad av 5 personer

 13. Gösta Svensson skriver:

  Nu får jag inte läsa artikeln online utan att logga in (Något jag aldrig skulle våga hos en så pass oseriös aktör som DN. Jag tror inte heller mina säkerhetsprogram skulle godkänna det), och får därför lita på att Bengtsson återger den någorlunda korrekt.

  Utifrån Bengtssons beskrivning så undrar jag om det ses som en kvalifikation att vara alldeles extra naiv, korkad och verklighetsfrånvänd när man aspirerar på att skriva i DN? Detta är så dumt att jag gnuggar mig i ögonen och måste kolla så jag inte sovit bort hela vintern och vaknat upp den första april.

  Jag tänker inte ens försöka förklara varför iden är totalidiotisk. Det behövs inte.

  Gillad av 1 person

 14. En spännande framtid skriver:

  Som flera kommentatorer redan sagt så finns inga som helst likheter mellan Ljusnarsberg och Singapore, inte geografiskt läge, inte nationens syn på arbetskraftsinvandring, inte samma syn på lag och ordning etc etc. Inga som helst likheter. Av allt idiotiskt trams DN tryckt torde detta ta priset, men i motsats till mycken annan smörja kan man knappast tro att detta förslag är menat på allvar.

  Gillad av 2 personer

 15. Jan Ahlström skriver:

  Kan inte läsa artikeln i DN utan log in men man tar sig för pannan och undrar när vansinnet ska ta slut i msm.
  Hur f-n kan man uppbära lön för att komma med förslag som detta?
  Släpp sargen å skrinna in i verkligheten!

  Gilla

 16. bjornwiklund skriver:

  Bra krönika!

  Been there done that…. i generationer
  I fattigdomens 1800-tal och tillika 1900-talets första decennier var det ”vinna eller försvinna” dvs gå under men de flesta försökte och hamnade på de mest svår-brukade markerna i Norrlands inland……

  Först kom dessa verkligen energiska
  sedan kom de politiker som blev energiska då det fick kontroll över andras pengar….
  och nu har dessa politiker helt fått ”spel” sunt förnuft och konsekvensanalys finns inte längre……

  Ett lackmustest:
  Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF)
  Nekade bidrag till SDU, SUM samt ung vänster de övriga fick bidrag….
  och argument för att avslå ansökningarna fanns . väl??

  N.B. MUCF beviljade dryga 700 ansökningar 2016…..

  Gilla

 17. karinhelander skriver:

  Matilda Molander: Ljusnarsberg har mycket att lära av Singapore
  PUBLICERAD 2016-12-18
  Många av Sveriges småorter har det kämpigt, men framtiden skulle kunna se förvånansvärt ljus ut.

  Landsbygden: Mörk dyster och efterbliven. I början av december kunde vi läsa i DN att Tillväxtverket och Svenskt Näringsliv släppt sin rapport över sårbara kommuner, vilka uteslutande återfinns utanför de stora städerna. Det är kommuner som är beroende av ett fåtal stora företag, som har hög arbetslöshet och dåligt företagsklimat. Själva sinnebilden av landsbygden som ett ställe Gud glömde när macken stängde.

  I slutet av november bekräftade DN:s publicering av statistik från SOM-institutet det många redan tyckte sig veta, att människor på landsbygden har lägre förtroende för statsmakten och känner sig förbisedda. Men nu verkar något hända.

  USA-valets överraskande resultat satte strålkastarljuset på den missnöjda landsbygd som skakat om en hel nation.

  Rapparen Zakarias Löfberg från Norrbotten berättar i en intervju i DN Kultur (6/12) att media plötsligt blivit mycket mer intresserade av hans landsbygdsperspektiv.

  Han pratar om hur allting centreras till Stockholm, att allt bestäms innanför tullarna. Också han själv har lämnat sin uppväxtort för storstaden, något han inte är ensam om. Stockholm är en av EU:s snabbast växande storstäder, relativt sett. Varje år ökar befolkningen med 35 000 personer, motsvarande två busslaster om dagen. Enligt Stockholms landshövding Chris Heister är det ändå inte tillräckligt för att möta behovet av arbetskraft (DN 6/12).

  Men varför är det så? Varför växer vissa samhällen, medan andra dör ut?

  Genom att gå igenom 4 000 år av urbanisering försöker Guardian (1/12) förklara hur det kommer sig att en del städer blir globala metropoler. Författaren konstaterar att de städer som globaliseras sällan själva startar utvecklingen, utan snarare ser till att göra det bästa av nya förutsättningar.

  Det gällde för städerna längs Sidenvägen för 2 000 år sedan, och för Singapore under efterkrigstiden. Storstäder växer för att de har något andra ställen inte har. Före finanskrisen var det gynnsam lagstiftning för finansiella företag som gav London och New York ett lyft, i dag är det livskvalitet och bra miljö som lockar till Stockholm.

  Om globaliseringsvågor lyfter städer, så brukar de bara svepa förbi landsbygden och möjligen ta med sig ett par invånare. Men de senaste årens globalisering i form av flyktingar har ofta stannat på just mindre orter. Så kan Hultsfred, Ljusnarsberg och Laxå dra några slutsatser av vad storstäder gjort för att lyckas?

  Förutom att ha något unikt att locka med tycks receptet vara god infrastruktur, bra företagsklimat och välkomnande attityd till dem som vill etablera sig.

  Infrastrukturen beror till stor del på statens prioriteringar, och förutom att uppvakta regeringen och kämpa mot storstadsaffärer som höghastighetståg finns det inte mycket att göra. Men de andra två hänger faktiskt på kommunerna själva. Det är fritt fram för alla att göra det lätt att etablera sig i kommunen.

  Åre är ett exempel på en företagarvänlig kommun som numera ökar i befolkning, och där integrationen av nyanlända går bra. ”Företagen är extremt välvilliga att ta emot dem”, sa kommunens etableringskoordinator Anja Skålén i en intervju med Östersunds-Posten förra våren. ”Det utanförskap som många hamnar i finns inte här. Där kan man bli sittande i kammaren men här blir alla sedda.”

  Och vad landsbygden har som många vill åt? Tja, kanske natur, gemenskap och billiga bostäder?

  Sveriges glesbygd har det svårt på många sätt, men det betyder inte att man är dömd att förgås, om man tar chanserna. Det kom 162 877 sådana förra året.

  Gilla

  • Boris skriver:

   Häpnadsväckande naivt. Läs gärna Tino Sanandajis nya bok Massutmaningen. Där får du svart på vitt redovisat den ekonomiska utvecklingen i Malmö, , Södertälje och Botkyrka de senaste 35 åren. Skrämmande är bara förnamnet. Tror tyvärr inte att du är förmögen att ta resultatet av det sociala och ekonomiska experimentet till dig uranfyndigheterna föredrar nog att sova vidare

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.