Har Nisse i Hökarängen börjat mopsa upp sig?

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Sedan Trump-valet verkar media ha hamnat i ett chocktillstånd. Det finns ingen gräns för hur mycket vedervilja som riktas mot den presidentvalde och hans väljare.

Storyn är ungefär att amerikanen i gemen är okunnig, bigott och dum i huvudet samt troligtvis förförd av råttfångaren Donald Trump, en ond och oborstad lögnare. TV-journalisterna förfasar sig som stiftsjungfrur inför ett bondeuppror. I Aktuellt nyligen (ungefär 26 minuter in i programmet) kunde man höra två eleganta och välsminkade unga damer – programledaren och Washingtonkorrespondenten – uttrycka sin bestörtning över det amerikanska folkets brist på hyfs, bildning och respekt för media av Aktuellts typ. Det handlade om att en eller annan amerikan ibland tror på påhittade historier som cirkulerar i sociala medier.

Hur går debatten om falska nyheter? [frågade programledaren]. Hur mycket kommer diskussionen [om falska nyheter] ut till vanligt folk, till de breda massorna i USA?

Väldigt lite [svarade Washingtonkorrespondenten och rättade till hårsvallet] och det är ju naturligtvis oerhört synd. Dom människor som tror på de här nyheterna […] de följer inte diskussionerna på etablerade medier här i USA precis lika lite som dom som tror på samma sak i Sverige tittar på dig och mig nu när vi pratar om det i Aktuellt. Problemet här är ju att hälften av alla amerikaner får alla eller viss del av sina nyheter från sociala medier och där bestämmer du ju ditt eget flöde så att om du misstänker att jorden är platt och bara omger dig med människor som säger att jajamän, så blir din kunskap oerhört begränsad.

Jag kommer att tänka på en skämtteckning av Albert Engström, där en högdragen änkenåd i pärlor ställer frågan: ”Hur har de det egentligen i medelklassen, har de piano?”. De övre skikten har alltid haft ett visst intresse för de breda massornas existensvillkor.

Trump-historien har synliggjort den här sociala klyftan mellan etablissemang och folk – eller kanske snarare etablissemangspersoners chockerade misstro mot det okända folket – mer än något annat jag kan påminna mig. Det som utlöst konflikten är, tror jag, att folket inte betett sig så lydigt och beskedligt som etablissemanget vant sig vid.

Journalister i framstående media har länge skämtsamt och vänligt nedlåtande använt benämningen Nisse i Hökarängen för vanligt folk. Nisse hyser uppfattningar som journalisterna anser ointressanta och lite töntiga men som journalisterna får tåla – det händer att Nisse ringer till redaktionen och då tvingas journalisterna lalla med ett litet tag – eftersom Nisse trots allt kanske betalat prenumerationen. Och Nisse själv har alltid varit respektfull eftersom han har varit fullt medveten om sin egen obetydliga sociala och intellektuella ställning i jämförelse med journalisternas.

Jag tror att medias chock beror på den fasansfulla misstanken att Nisse plötsligt av någon obegriplig anledning, eller kanske därtill uppviglad av Donald Trump, börjat tycka annorlunda än journalisterna. Ouppmärksam och uppstudsig, kanhända. Han kanske rentav börjar betrakta sig som en jämlike. Kan du tänka dig, han bjäbbar emot! Och det värsta av allt är att han hotar att säga upp prenumerationen och i stället använda internet och sociala medier för att skaffa sig den information han behöver. Behöver? Inte vet Nisse vad han behöver!

Vad är naturligare och mer psykologiskt begripligt i en sådan situation än att journalisterna börjar leta fel – ”falska nyheter” – i alternativmedia och oroa sig för att Nisse, som kan förväntas tro att jorden är platt, kommer att tappa koncepterna och förbereda väpnade attentat mot pizzerior om han slipper ur etablissemangsmedias fasta och omtänksamma grepp (ja, det var det journalistdiskussionen ovan handlade om).

80 reaktioner på ”Har Nisse i Hökarängen börjat mopsa upp sig?

 1. Cmmk skriver:

  Jag skulle, något förmätet kanske, våga påstå att jag är expert inom ett område. Varje gång jag läser eller hör en journalist uttala sig inom detta område förfasas jag.

  Journalister är naturligtvis experter på att vara journalist, men knappast inom så mycket mer. En del är dock ganska kunniga och med tiden har de fått god erfarenhet. En knappt trettioåring som står i Aktuellt och berättar om hur amerikanska folket känner ger jag inte mycket för.

  Genom Internet ges dessutom möjligheten att läsa skribenter som verkligen behärskar skrivandets konst. Den språkliga förflackning som föreligger i dagspressen är rent ut sagt beklämmande.

  Gillad av 9 personer

  • Magnus Ström skriver:

   Jag har gjort samma iaktagelse. När ett ämne avhandlas av journalister där man själv är insatt i detta ämne, så brukar man kunna observera mängder med felaktigheter. Detta leder osökt till tanken om det är ett sammanträffande eller om det i allmänhet är så att journalister är okunniga om det mesta. Vad tror ni?

   Gillad av 4 personer

   • Nils Dacke skriver:

    @Magnus, det stämmer väldigt bra med min åsikt, journalister av idag och speciellt de yngre uttrycker personliga åsikter och kunskap som de tror att deras uppdragsgivare(mediaägare) vill höra, ofta lyser deras okunskap igenom väldigt tidigt i artikeln/inslaget. Eftersom msm media har som mål att folket skall uppfostras och att tänka rätt och enligt nya religionen värdegrunden blir det hela till slut patetiskt.

    Gilla

   • Klimathotet skriver:

    Det är när man blir intervjuad för någon artikel och i diskussionen påpekar ett felaktigt antagande får jag standardsvaret: Fakta har inget samband med en bra artikel. Nu brukar jag bara säga: Skriv vad du vill, jag svarar inte på några frågor.

    Gillad av 2 personer

  • Lis bodil karlsson skriver:

   Dialogen i aktuellt var häpnadsväckande. Pga journalisternas okunnighet hybris och brist på analysfölrmåga. Jag tappade ärligt talat Alan. Msm ifrågasätts st för t journalisterna etraktas om ett se som tar j friheter om de citerade jounalisterna. Dag är varje fritänkare sin egen redaktör o över fritt nyheter från oberoende och/eller partibundna. Den störst skillnaden mot msm är att där finns källhänvisningar. Man an åledes på egen del vara källkritisk och bilda sej en uppfattning. medan msm’s journalister pretenderar att de är de källkritisk, dvs står för sanni ngt och har tolkningsföreträde

   Gilla

 2. The walking dead skriver:

  Ursäkta OT.

  Jag skulle gärna se att någon klok person på allvar tar sig an den humanistiska aspekten av svensk flyktingpolitik. Stämmer det eller stämmer det inte som SD hävdar att tidigare generösa invandringspolitik är mindre human än att rikta in sig på olika former av bidrag och insatser ute i världen? Eller stämmer det som företrädare för Svenska kyrkan menar att vi bör gå tillbaka till den gamla politiken av humanistiska skäl?

  Eftersom den tidigare politiken vilar på en framför allt humanistisk grund tror jag detta är en viktig fråga att besvara om man på allvar vill komma framåt i debatten. Så länge invändningarna mot en generös invandringspolitik handlar mer om ”triviala saker” som välfärd och kultur kommer den som vill se en återgång till den gamla politiken av humanistiska skäl inte att låta nöja sig.

  Bonus: Om sd har rätt, varför är det då nästan ingen som har fattat det?

  Gillad av 2 personer

  • Hovs_Hallar skriver:

   Kort: Det stämmer inte som du säger att ”nästan ingen” fattat att SDs migrationspolitik är mer human än makthavarnas PK-version. Varför tror du SD isåfall skulle ha 25 procent av väljarna bakom sig TROTS medias ständiga hatpropaganda?

   Däremot stämmer det att för den som inte tänker någon självständig tanke utan bara tittar på SVT och läser AB, så ser det mycket mer hjärteknipande ut att kunna se ”flyktingar” som visas upp på bild i Sverige, än att läsa om abstrakta personer som befinner sig i något flyktingläger i Mellanöstern.

   Att Sverige kan hjälpa hundrafalt eller tusenfalt fler akut behövande på det sistnämnda sättet, och dessutom utan att förstöra Sveriges kultur eller ekonomi, kräver ett visst mått av tankeverksamhet att inse. Mörkermedia bidrar ju inte direkt med någon information heller om detta faktum.

   Man måste känna till och läsa det som några få modiga journalister vågar skriva för att kunna värja sig mot mörkermedias ständiga desinformation — på tal om lögner i media, så är det mörkermedia (SVT, DN, AB osv) som ständigt driver sådana lögner.

   Gillad av 12 personer

   • Carl G. skriver:

    För att SD ska bli trovärdiga måste partiet presentera en handlingsplan för hur asylturismindustrin ska nedmonteras i Sverige. Det är hemskt många människor som får sin försörjning genom Migrationsverkets omsorg och tentakler; flyktingboenden, tolkar, kriminalvården, polismyndigheten, socialtjänsten, Röda Korset, Rädda Barnen, Refugees Welcome mfl. Alla dessa måste finna ny sysselsättning ifall omfattningen av antalet migranter minskar i Sverige.

    Sen har vi förstås bankerna som också täljer guld på migrationspolitiken genom att låna ut pengar till staten, landstingen och kommunerna.

    Det räcker inte med att säga att Sverige ska ha invandring på samma nivå som andra länder. SD måste också presentera en handlingsplan för hur detta ska ske.

    Fixar SD detta? Nej, det är jag helt övertygad om att SD inte klarar av. Partiledningen saknar nämligen intellektuellt kapital för att gå från ”klippa och klistra” ur partiprogram i partier från andra länder till att tänka tankar självständigt.

    Gilla

   • The walking dead skriver:

    Vill nog låta det vara osagt hur stor del av SD:s väljare som har en klar övertygelse i denna fråga. För en del kan det nog handla lika mycket om att de prioriterar välstånd, kultur, trygghet etc högre än att Sverige ska vara en humanitär stormakt.

    Men om SD har rätt så måste man fråga sig varför det inte har fått större genomslag i samhällsdebatten och i människors medvetanden. Jag tvivlar nämligen inte på att de som förespråkar en generös invandring av humanitära skäl är uppriktiga med sina avsikter.

    Jag upplever också att många konservativa skribenter drar sig från att skriva om detta ämne. Beror det på att de inte själva är riktigt övertygade om vad som är rätt i sakfrågan?

    Kultur och ekonomi verkar vara favoritämnena bland konservativa tänkare och i de frågorna upplever jag också att vi har kommit längre.

    Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Det första är att skilja på humanistisk och humanitär.

   Humanistisk betyder att något bygger på principen att var och en människa har samma möjlighet och potential att uppleva transcendens, om det så är Guds ord eller fakta om universella mänskliga rättigheter eller moraliska påbud. Det betyder att man avfärdar alla profeter och deras påståenden som underlag för politiska handlingar. Om Gud eller den liberala motsvarigheten, rättighetskällan, velat att något skulle omfatta alla, så hade han också sagt alla det direkt och omedelbart och inte gått över ombud och omvägar.

   Humanitär är ett mycket oklarare definierat ord som oftast betyder det motsatta: Därför att vissa personer anser sig ha förmedlats universell visshet om moraliska spörsmål, skall andras väl och ve offras på denna visshets altare, alltså i klarspråk våra pengar, vårt samhälle, vår kultur offras för att någon profet påstått det.

   Gillad av 3 personer

  • Kim skriver:

   Det Goda Samhället har vid det här laget diskuterat de flesta av invandringspolitikens aspekter. Om du bläddrar bakåt hittar du flera krönikor som belyser just det humanitära perspektivet, både av Patrik Engellau och andra.

   Gilla

   • The walking dead skriver:

    Okej, det skall medges att jag läser en mycket liten del av det som skrivs i debatten. Frågan kvarstår dock varför det inte har fått större genomslag.

    Gilla

 3. Gösta Svensson skriver:

  Citat:

  ”Problemet här är ju att hälften av alla amerikaner får alla eller viss del av sina nyheter från sociala medier och där bestämmer du ju ditt eget flöde så att om du misstänker att jorden är platt och bara omger dig med människor som säger att jajamän, så blir din kunskap oerhört begränsad.”

  Mycket humor i det uttalandet. Visste jag inte bättre kunde jag ha trott att det var (själv)ironiskt. Hur begränsade vore inte våra möjligheter att bedöma hur världen hänger ihop och fungerar om vi endast skulle ha tillgång till de svenska etablerade medierna, ja lite så som det var förut, innan internet och kabel-TV?

  Dessutom har betydelsen av filterbubblor ifrågasatts av personer som forskat på saken. Hörde om detta på radion häromdagen. Citerar P1:

  ”En som har reagerat mot att filterbubblor används som förklaring till, ja faktiskt lite av det mesta just nu, det är medieforskaren Peter Dahlgren vid Göteborgs Universitet. Hans avhandlingsarbete handlar om just filterbubblor, ett fenomen som han menar att vi överskattar.”

  Lyssna gärna på inslaget

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2795&artikel=6574136

  Gillad av 1 person

 4. Bo Divander skriver:

  Helt oavsett fenomenet Donald Trump, vars betydelse nog inte ska överdrivas, är det positivt att ”vanligt ” folk börjat ifrågasätta de etablerade mediernas monopol på sanningen. Ett tydligt exempel på detta är en mer nyanserad bild av Israel. För ett antal år sedan var landet och dess politiker demoniserade av svenska journalister. och andra delar av etablissemanget. Inte minst Svenska kyrkans ledning manade till bojkott av israeliska varor och fördömde regelbundet landet. Förre ärkebiskopen K-G Hammar , med sin tydliga vänsterprofil, ledde ofta angreppen mot den enda demokratin i Mellanöstern. Idag får den linjen inte stå oemotsagd längre, avvikande röster inom kyrkan har börjat att kritisera vänstersvängen på Kyrkans hus i Uppsala. Som i och för sig fortsätter under Antje Jackelen . Något har ändå hänt i landet Sverige som inger hopp inför framtiden. Här spelar de alternativa medierna en betydligt större roll än Donald Trumps seger i presidentvalet i USA, tänker jag. Detgodasamhallet är ett exempel på det. Där olika röster får höras!

  Gillad av 7 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Snarare inte underskattas!

   Nu är det anbefallt o PK,
   att säga Happy Christmas,
   istället för Happy Holiday a la Obama…

   Den muslimska anstormningen kan kanske hejdas nu?

   Gilla

 5. Gösta Svensson skriver:

  För övrigt har ju svenska medier i åratal förmedlat två JÄTTELÖGNER som är lika grova och allvarliga, kanske tom värre, än den att jorden är platt. De har i princip utan undantag, fram till för några år sedan, hövdat att ”invandringen vi har till Sverige (i vår tid, inte på 50- och 60-talet) lönar sig”. De har även påstått att ”det mångkulturella samhället är något som är bra, eftersträvansvärt, möjligt och ofrånkomligt”.

  Gillad av 12 personer

  • JL skriver:

   Precis, men detta verkar man ha glömt i sammanhanget. Allt fokus på ”falska nyheter”, och ingen har funderat på att fundera på hur det varit ställt i det egna elfenbenstornet där det finns gott om plats för alla i Sverige, det har man minsann sett det från flygplanet.

   Multikultur berikar alltid, invandring är alltid lönsam, man får aldrig jämföra grupper (förutom om ena gruppen är vita män, dessa kan man alltid kasta skit på eftersom de är strukturellt priviligierade)

   …och att man sen dessutom underlåter att rapportera om allt som som kan antas misskreditera multikulti-agendan ökar kanske inte förtroendet va.

   Min käpphäst är alltid, och kommer alltid vara: Egna erfarenheter och uppoffringar trumfar alltid tyckandet. I Sverige saknar nästan samtliga beslutsfattare och opinionsbildare erfarenheter, och inte fan har de uppoffrat något. 1/3 kunde tänka sig att upplåta ett rum gratis och en flykting sa man, och sen kom verkligheten och det visad sig att tomma ord var allt det handlade om.

   Gillad av 1 person

 6. Kim skriver:

  Själv blir jag ibland förvånad över hur insnöade de människor som bara hämtar sina nyheter från svensk gammelmedia är. Annars vettiga personer med god intellektuell kapacitet har stora svarta hål i sin kunskap om vad som sker i samhället. Det är otäckt vad likriktningen inom etablerade medier och deras sätt att vinkla nyhetsrapporteringen har gjort med folk.

  Gillad av 16 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Ja, jag har i min bekantskapskrets ett antal personer som bara ser på SVT, läser gammelmedia och bor i välordnade områden. Med dessa går det inte att diskutera annat än väder och sjukdomar. Annars blir det bråk och hustrun blir upprörd för att jag borde veta bättre.

   Gillad av 7 personer

 7. Erling skriver:

  En delförklaring till etablissemangets reaktion kan sannolikt vara det svenska högmodet.
  Dess dignitet är inte ringa! Väl åskådliggjort av de unga damer i Aktuellt du refererar till.

  Allt som sker på moder Jord kan vi med precision analysera och facit – det erbjuder vi galant och tvärsäkert som bonus! Ett uns av ödmjukhet göre sig icke besvär!

  Vår svenska expertbank borde till fromma för hela världen bli en enastående resurs!

  Gillad av 3 personer

 8. Min strand på ett vykort skriver:

  Jag har noterat samma trend, istället för att idka lite introspektion så gör alla, från CNN till SvDs ledarsida en Hillary, man försöker nu intellektualisera att Nisse är ”deplorable”, beklagansvärd.., nu har Nisse tyvärr fått tillgång till information som inte Wolodarski, Lifvendahl, Lindberg, Mattson eller Helin godkänt och han kan ju inte skilja på sant och falskt. Det kan förstås ”de” i sin upphöjdhet, de och deras följares facebook och twitterflöden är fyllda med fakta och djup analys.

  På något märkligt sätt är det bara alternativmedia och Trumps och SDs anhängare som fylls med falska nyheter, men det förstås, de är ju beklagansvärda. Det skrämmande med detta är hur snabbt en ny ”sanning” biter sig fast hos etablissemanget. Inom några veckor så finner man en förklaring som möjliggör att de kan fortsätta helt utan att se till sig själva, om de möjligen gör något fel, om de i sitt agerande på något sätt skapar Trump och SD-väljare på löpande band? Deras svar är tydligt, de vill förbjuda. I avsnittet på swbbtv från institutet för mediaforskning så visade istället medieforskaren som försökte vara neutral att i en stor majoritet av artiklarna på exempelvis avpixlat så ges källhänvisning just till etablerad media. Lyssna även på Thomas Mattsons ”men” som i ”jag vill inte att man förbjuder, men” . Räkna även hur ofta han säger hot och hat.

  Jag häpnar över deras brist på självinsikt, det påminner mig om min egen arroganta inställning då jag som ung student (vi turades om) blev utskickad av min professor för att vederlägga en gubbe som dök upp med nya bevis för att Einstein relativitetsteori var fel. Självklart var han en galning tyckte man (det var han), man gick inte in i det med öppet sinne, något av det svåraste som finns och något som etablissemanget verkar finna omöjligt. Det blir deras fall.

  Gillad av 8 personer

 9. Gunilla skriver:

  Som alla propaganda.-och sanningsministerier i totalitära regimer måste man slå i folk att den alternativa informationen är lögn. Räcker inte den indoktrineringen så får man ta till piskan, dvs lagen. Som A B-K hotade med (fast hon förnekade att det var hot). Den ständiga frågan är; vad är syfter med att så obstinat gå emot vanliga medborgares vilja om hur samhället ska vara? Och vänstermedia,-och etablissemanget supportar aktivt. Det verkar vara den.klasskamp, mot dn förhatliga borgarklassen, som startade med bolsjevismen som ännu lever och frodas. Med aktivister och anarkister..

  Gillad av 4 personer

 10. Tage Sundin skriver:

  Påhittade nyheter förekommer förvisso på Internet. Ett större problem är, i mina ögon, att etablerade media ständigt använder halvsanningar och halvlögner i sin agenda-journalistik som, kortfattat, går ut på att påverka opinionen – och ibland skapa den – istället för att så objektivt som möjligt försöka förmedla nyheter och skildra verkligheten.

  Ett slående exempel är den OECD-undersökning som kom för något år sedan. Den påstods visa att Sverige som nation tjänade på invandringen. Alla med åtminstone någon insikt i problematiken insåg omedelbart att ”undersökningen” och dess slutsatser var uppenbart grotesk och totalt felaktig. Men den fick likväl enorm medial uppmärksamhet, eftersom den passade de etablerade medias agenda!

  I nuläget kan man – möjligen – räkna med att informationen i DN, SVD och SVT är rimligt korrekt när det gäller morgondagens väder och kvällens teveprogram. I övrigt har de, tyvärr, helt förlorat relevans som nyhets- och informationskällor!

  Gillad av 6 personer

  • Gunilla skriver:

   Oecd-rapporten hade rätt, till en del. Visst kan invandring vara bra för ett lands tillväxt. Men det handlar ju om vilka människor som kommer. I Sveriges fall är ju den absoluta merparten lågutbildade eller i värsta fall rena analfabeter. Då fungerar ju inte rapportens premisser. Men ändå, utan att ta hänsyn till den svenska situationen, så köpte ju agendajournalisterna rapporten rakt av och tog den som en intäkt på att de hade rätt i sin agendajournalistik.

   Gilla

 11. LIsa C skriver:

  Tänkte bara säga att Hökis numera är ganska fashionabelt, en del MP, FI och V har flyttat hit från Södermalm och lyft nivån på alienationen. Men det finns fortfarande en hel del genuina medborgare kvar. Med fötterna på jorden. Kom ut och kolla!

  Gillad av 1 person

 12. JAN BENGTSSON skriver:

  Nog är det dags för Nisse att stolt räta på ryggen!

  Att våga säga ifrån på skarpen 2018,
  så att nya vindar kan vädra ut unkna tankar i maktens korridorer…

  Åtminstone inom Publish Service!

  Då blir Etablissemanget än en gång förvånade,
  när man står med byxorna nere!

  Gillad av 1 person

 13. Höga kusten skriver:

  Journalister har vant sig vid att leva i en tillvaro med informationsövertag – och även ha information som yrke och försörjning. Människors behov av dagsaktuell samhällsorientering, har av tekniska orsaker, länge vilat på en tung och dyr teknik. Aktörerna har därför varit tämligen få.

  Med Internet har dessa tekniska monopol brutits, och därmed även journalisternas makt och kontroll över informationen.

  Förr fanns hos myndigheter länge sekreterare och skrivflickor, som kunde ta diktamen och stenografera ned vad olika byråchefer dikterade. Någon timme senare fanns allt prydligt utskrivet, utan stavfel, och i en perfekt layout.

  Dessa yrkesgrupper existerar inte längre. Alla skriver nu själva i förprogrammerade layouter, där stavningsprogram tar hand om rättningen – och ingen klagar över det.

  Nu fullkomligt exploderar informationsrymden. Den sväller över alla bräddar. Alla skriver. Enbart mänsklig energi och engagemang behövs nu. Inga egentliga kostnader tynger längre det fria ordet. Vi kan alla nå ut.

  Människors dagsaktuella orientering i livet kastas nu från det rent privata och intima, och rakt ut i en informationsdjungel – som google hjälper oss att strukturera, och tar betalt för via riktade annonser.

  Vi hoppar nu lättvindigt från nytagna selfies, till senaste resultaten från någon rymdsond, på väg ut i vårt solsystems ytterkanter, till dagsrubriker om världen, hämtade från olika källor utspridda över hela klotet.

  Vägarna ut i en växande informationsdjungeln blir också allt mer privata och olikartad, samtidigt som medier som twitter skapar snabba kollektiva gräsbränder, som snabbt dör ut.

  Ingen förmår längre utöva informationskontroll. Den vanlige medborgaren har plötsligt fått en egen röst och väg ut i världen.

  Det är då den vanlige svenske journalisten plötsligt börjar klaga och sakna den tidigare kontrollen. Desinformation förs plötsligt fram som ett stort problem. Det fria ordet beskrivs plötsligt som ett problem. Yttrandefriheten tycks ha pikat. Det märktes inte minst när yttrandefriheten jubileum firades under en mässa i Göteborg.

  En mer ansvarstagande reaktion hade annars varit att vässa sin egen yrkesutövning. Att förbättra och utvidga både djup, bredd och samhällsanalys. Ungefär som ledarsidorns.se och DGS-TV försöker göra, och lyckas bra med. Att gräva mer förutsättningslöst. Men av det ser vi mycket lite.

  Den vanlige mediekonsumentens självständiga val problematiseras i stället. Putins trollfabriker och desinformation seglar upp som mörka moln på mediehimlen. Man börjar även klaga på ett dåligt språk hos allmänheten, samtidigt som det egna språkbruket har brutaliserats.

  Och vissa mer fria mediekanaler, som går vid sidan om de mer traditionella, stämplas ut i sin helhet – beskrivs som något ljusskyggt och vedervärdigt, ungefär som ogräs. Och alla vet ju hur ogräs kan förstöra en välansad trädgård…

  Men kontroll över information kan enbart effektivt utövas i någon typ av diktaturer, om det ens är möjligt där idag. Kontroll måste åtföljas av någon typ av sanktionerad censur från makten själv, via lagar, påbud och straff, för att bli effektiv. Och vilken typ av samhälle får vi då? Och vilka människor skall stå för censuren och bevaka alla silande brandväggar?

  Snedtänder inte ett skrå, journalisterna, på en teknisk utveckling som de borde omfamna och bejaka? Borde inte det fria ordet ses som en välsignelse av journalister och olika makthavare? Att man nu fått en möjlighet att smörja upp gnisslande demokratiska processer?

  En paradox utgörs av, att samma människor som länge sjungit globalismens lovsång, nu plötsligt känner sig hotade av denna nya frihet – friheten till de egna orden och rösten.

  Gillad av 2 personer

 14. larslindblog skriver:

  Det är inte bara med USA:s tillträdande president SVT tycks ha ”problem” . Från Syrien rapporterar olika reportrar ideligen att ”Aleppo faller i regimens händer” sedan låter man skäggiga män som i SVT kallas ”rebeller” få åtskilliga minuter på sig att berätta att dom ”inte har någonstans att fly” .
  SVT försöker dock ingjuta hopp hos sina egna i Sverige genom otaliga ” experter” som framträder och förklarar att ”kriget inte tar slut utan kommer att gå över i gerillakrig” .

  Ingenstans någon glädje över att IS nedkämpas och att den sekuläre president Assad tycks klara krisen och snart kan välkomna alla fredliga syrier att återvända för att återuppbygga
  landet.

  Gillad av 6 personer

 15. Lasse W skriver:

  Ja journalisterna sitter alltjämt på sina höga hästar. Medelklassigt upplysta som de är går de det liberala USA:s ärenden in i minsta detalj. Det är märkligt att ett europeiskt land som Sverige inte kan hålla en vettig distans till USA. Vi är ju européer. Något är konstigt med den här lyhördheten: vi svenskar ska till och med fås att bli upprörda när Assad kör ut islamisterna ur östra Aleppo. Assad som faktiskt är sekulär och mer i linje med svenska uppfattningar om tolerans och mångfald. Som svenskar skulle vi nog hellre bo i ett Aleppo styrt av Assad än av islamister. Men det är klart, Assad gillas ju inte av Israel och USA av geopolitiska skäl. Alltså måste även vi svenskar förmås att ogilla Assad. Det är sjukt att se den svenska följsamheten gentemot Washington Post och NY Times. Och dessa ständiga nålstick mot Trump. De flesta av hans nya ministrar är ju män. Fel förstås och de kallas nedsättande för ”alfahannar” i en rubrik idag i SvD. Och det är svårt att få dem att enas påstås det. Hur vet man det? Vänd på det till ”svårt att få kvinnorna i regeringen att enas” så ser man hur nedsättande rubriken är.

  Nej det offentliga Sverige har inte behövt ödmjuka sig tillräckligt. Inte än. Vi får nog leva med den svenska arrogansen än en tid.

  Gillad av 5 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Du glömde väl CNN…

   Husorganet i valrörelsen)
   Som var lika fel ute i opinionen som SIFO, eller tom mer!

   Clinton News Network!

   Gilla

 16. Tor Arne skriver:

  Något att fundera på för journalister som vill styra folks verkligshetsuppfattning:

  ”Hvordan oppstår erkjennelsen av noe nytt? Man vet det når man ser det. Hvordan vet man at man ser noe nytt? Jo, man bare vet. Det er noe med mennesket, med forbindelsen mellom vårt sanseapparat og hele vår erkjennelse. Hvis noen forteller deg vakre historier om at Norge og Europa er ved å ta spranget opp til et nytt sivilisatorisk nivå med en kulturell berikelse uten sidestykke og det du ser er noe helt annet, hvem tror du på? Dine sanser eller retorikken?”
  https://www.document.no/2016/12/13/forsok-pa-a-forklaring/

  Journalister burde bli lite mer nyfikna på den nya verkligheten, och lite mindre rädda, är mitt tips! Då vil dom göra seg själv och deras journalistik mer interessante för sin publik, tror jag. Nyfikenhet är dessutom en bättre tilstand att vara i enn ångest.

  Gillad av 1 person

 17. 15 december 2016 skriver:

  Ang Nisse i H

  Denna sida publicerar dagligen en del av intresse – inte minst ledaren som PE skriver.

  En undran som jag stundtals har efter att ha tagit del av det som skrivits:
  – Kan detta engagemang uttrycks genom att gruppen kommentatorer ses ibland lunchtid ?

  Slutsatsen kan bli, att ett engagemang i ett av de traditionella partierna kan synas naturligt, exempelvis kristdemokraterna.

  Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson resonerar inte alltid som de tongivande inom Alliansen.

  Gillad av 1 person

 18. 15 december 2016 skriver:

  Ang Nisse i H

  Denna sida publicerar dagligen en del av intresse – inte minst ledaren som PE skriver.

  En undran som jag stundtals har efter att ha tagit del av det som skrivits:
  – Kan detta engagemang uttryckas genom att gruppen kommentatorer ses ibland lunchtid ?

  Slutsatsen kan bli, att ett engagemang i ett av de traditionella partierna kan synas naturligt, exempelvis kristdemokraterna.

  Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson resonerar inte alltid som de tongivande inom Alliansen.

  Gilla

  • Redaktionen skriver:

   Ta gärna ett sådant initiativ så får vi se vad som händer. Skriv till exempel att du vill träffa kommentatorer i Y-köping på restaurang Såellerså klockan 12 den xte januari och att du själv kommer att stå där med en tulpan i knapphålet. Den enda risk du tar är att du köper en tulpan i onödan.

   Patrik

   Gillad av 2 personer

 19. 15 december 2016 skriver:

  Arbetarklassen fick inflytande genom att organisera sig.

  Medelklassen kan organisera sig – om den inser det kloka i detta.

  Gilla

 20. Christer Carlstedt skriver:

  Jag kan ha viss förståelse för journalistskråets känsla av overklighet och obehag.
  Till för ett antal år sedan hade de monopol på ”sanningen”. Det fanns bara en nyhetskälla och det var papperstidningarna. De representerade den enda sanningen.

  Helt plötsligt vidareutvecklas internet med ett antal fiffiga sökmotorer och i praktiken det mesta som publiceras finns tillgängligt via den kanalen.
  Mitt sanningsmonopol som journalist ifrågasätts nu.
  Nisse – han i Hökarängen – har en dator.
  Attans!

  Som om det inte vore nog att han kollar på porr på nätet, så börjar eländespersonen fråga sig hur det kan vara så att Assad till exempel kan vara den ende boven i det Syriska dramat.
  Han börjar rent av att undra om inte de amerikanska demokraterna gör en tavla när de försöker få honom avsatt. Tidigare försök att plocka bort misshagliga ledare i Irak och Libyen har ju ur folkens synvinkel knappast varit någon höjdaridé.

  Tänk om Nisse kommer fram till att den i svenska media upphaussade Clintonskan, hon som inte ens kunde förhindra att gubben hennes, när han var president togs, bokstavligen med byxorna nere, inte är den mest lämpliga att leda världens mäktigaste land?
  Hur skall hon kunna leda ett land när hon inte ens kan få sin egen make att hålla sig skinnet och han dessutom blåljuger för hela folket om saken?

  Nisse kan nog ha sina synpunkter på Trumps en aning burdusa uppträdande och alla hans miljoner eller rent av miljarder dollar som inträdesbiljett till politiken.
  Såvitt Nisse har kunnat komma fram till så har han inför sitt kampanjande i vart fall inte tagit emot synnerligen vidlyftiga gåvor till någon familjefond. Sådana gåvor vill troligtvis gärna kopplas till gentjänster.
  I vart fall skulle inte Nisse kunna tänka sig att ge familjen Clintons fonder någon miljon bara för Hillarys kanske vackra ögon. Litet mer än en flirtblinkning skulle han nog vilja ha i gengäld.

  ”Jaha”, säger Nisse och kliar sig i dagens skäggstubb. ”Inte tror då jag att journalisterna har speciellt torrt på fötterna när de rosar damen som det luktade rätt så unket kring efter Bhengazi. Det är nog idé att kolla annat de skriver om också. Vad kan det finnas för alternativmedia där man kan få läsa nyheterna sedda med andra ögon och sedan bilda sig en uppfattning?”

  Nisse skaffar sig information som inte har filtrerats till en tjusig rännil genom det tidigare åsiktsmonopolets Melittafilter.

  Marken börjar gunga under fötterna på på de feministiskt skolade rödgröna journalisterna, som nu inleder ett internt navelskådande i förhoppningen att de bland luddet och fluffet skall hitta någon lösning på de självförvållade problemen med sin trovärdighet.

  Gillad av 2 personer

 21. oppti skriver:

  Det som medias representanter inte förstår är att Nisse i Hökarängen i sin förtvivlan och mediala underläge väljer att drastiskt kommentera med alltför liten respekt för det skrivna ordet.
  De väljer då att fokusera på dessa kommentarer och bortser från mildare texter, vilket bygger upp ett ökat avstånd och större frustration i bägge grupperna.
  Mognadsgraden bör kanske höjas!

  Gilla

 22. Jasa skriver:

  Jag känner inte till om Hitler vann valet i Tyskland 1933 efter att oppositionen kallat hans anhängare för beklagenswerte (deplorable), men med facit i handen var de mycket värre än så. Vi får se hur Trump kommer att klara sig med alla gamla generaler och miljonärer runt sig. Jag hoppas på det bästa, men bäst osagt…

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   En starkare regering är svårt att hitta!

   Dessa Miljardärer ser det som ett hedersuppdrag,
   en samhällstjänst att få en taburett!

   Inte som här en bra födkrok)

   Gillad av 4 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   NSDAP vann inte valet 1933. Det fick drygt 30%. I stället var det så att andra grupperingar frivilligt underordnade sig. Ungefär som när Miljöpartiet fick bestämma i Sverige. AFA:s och Reserachgruppens, förlåt Schutzabteilungens, gatuterror var förstås en bidragande orsak.

   Gilla

 23. Erik skriver:

  De märkligaste kommentatorn gällande ‘falska nyheter’ måste nog vara påven.

  En representant för en organisation som i århundraden marknadsfört olika varianter av Mållgan borde kvalificera för guldmedalj gällande falskhet.

  Gillad av 1 person

 24. Jaxel skriver:

  Jag kan dela kulturetablissemangets oro inför valet av Trump som president. Jag har dock en radikalt annorlunda bild av vad som ligger bakom valet. Nämligen att ovan nämnda etablissemang har ett stort ansvar för att folket vänt sig till honom.

  Jag har förvisso endast mycket begränsade kunskaper om förhållandena i USA men utgår nu från att förhållandena där till stor del liknar dem här, d v s att det kulturella och massmediala etablissemanget (nedan kallat etablissemanget kort och gått) hyser förakt för vanligt folk och deras åsikter.

  För etablissemanget är det självklart att inte bara vara kritisk utan även föraktfull mot dem som vill bevara svenska traditioner och kultur. Detta gäller även om traditionerna är oförargliga och inte utgör något problem i sig. Motsatsen gäller för kultur och traditioner bland invandrarna. Här får man absolut inte vara kritisk även om traditionerna och kulturen är förenade med påtagliga problem. Ifrågasätter man sådana traditioner får man genast en obehaglig stämpel på sig. Jag skall ge några hyfsat aktuella exempel. Man skulle kunna skriva en hel del om dessa, men utrymmet gör att jag kommer att vara mycket summariskt.

  När ett större varuhus bestämmer sig för att utmana en mycket omtyckt svensk tradition (Lucia) så får de som blir upprörda genast stämpeln hatiska. Det fanns säkert en och annan hatisk kommentar, men flertalet var nog bara upprörda för att de upplevde att man gjorde narr av en kär tradition.

  När däremot vanliga svenskar oroas av tafsande, och även värre saker, och ser ett samband med förakt för (frigjorda svenska) kvinnor får de höra nedsättande kommentarer av karaktären: Detta har absolut inte med kultur att göra. Det handlar bara om att förövarna är män. Finns det något problem där så ligger det hos dem som är oroade.

  När en kvinna med bakgrund i en annan kultur finner att vårdens hygienregler kommer i konflikt med hennes kultur och traditioner dömer en svensk domstol till hennes fördel.

  Göran Hägglund tog för en tid tid sedan upp skillnaden mellan vanligt folk (”verklighetens folk”) och etablissemanget. Han blev förstås nedsablad av det senare och tystnade relativt snabbt om detta. Han är väl helt enkelt en snäll och sympatisk människa och som de flesta (alla?) sådana drar han sig för allt för hatiska konflikter.

  Fast en vacker dag kommer det en ”idiot” som inte har sådana hämningar, som inte tvekar att helt fräckt ge fingret åt hela etablissemanget och pk-ismen. En människa som fullständigt struntar i vad etablissemanget kallar henom. I värsta fall har det då gått så långt att betydande delar av folket i det läget är berett att stödja henom alldeles oberoende vad hen i övrigt säger och gör. Bara därför att de upplever att hen är någon som tar ställning för dem istället för att bemöta dem med förakt.

  I detta har etablissemanget ett stort ansvar. Fast etablissemanget kommer aldrig att se än mindre erkänna det.

  Gillad av 1 person

 25. Ulf45 skriver:

  Det är märkligt vad journalister, besserwissers, proffstyckare, kommentatorer etc. (många som idag troligtvis kommer att tvingas byta jobb), i alla läger har en fientlig inställning till Donald Trump. Det existerar ingen som helst hejd på vilka fel man försöker leta fram på President-Elect Donald Trump. Dessvärre tycks detta drev till synes inte ta slut?

  Att de inte för engångs skull i god demokratisk anda, kan erkänna att dom hade fel i utgången av det amerikanska presidentvalet och låta karln göra sitt jobb först innan berättigad kritik framförs.

  Nu har kritiken dessvärre också letat sig in på näringslivets affärssidor, där en journalist bl a skriver:

  ”Med en affärsman i Vita huset har många amerikanska väljare trott att marknadsekonomin i USA kommer att växa sig starkare. Tyvärr kommer det nog inte att bli så”.

  Fortsättningen kan läsas i länken nedan:

  http://www.affarsvarlden.se/kronikor/ulf-jakobsson/en-dealmaker-i-vita-huset-6809955

  Ingen visste innan valet hur/vad Donald Trump tänkte/tänker. Därför är det högst våghalsigt att dra scenarior redan nu om framtiden. Ingen vet utom Trump själv och möjligtvis den närmaste kretsen omkring honom, hur den amerikanska politiken kommer att föras?

  Trumps belackare måste sitta med mycket god inside information, likt alla de journalister som tidigt dödförklarade Donald Trump redan i upptakten till primärvalen. Verkligheten har dessbättre visat sig vara annorlunda.

  Trump har redan agerat självständigt och oförutsett i flera frågor, vilket fått många i det politiskt korrekta etablissemanget att i bästa fall rynka på näsan. Frågor som istället visat att Trump försöker hålla de vallöften han gav sina väljare. Det är någonting som är väldigt ovanligt bland den politiska eliten i Washington, men som definitivt har sina gelikar i den övriga Västvärlden.

  Gilla

  • Klimathotet skriver:

   Nu i USA blev journalisten Julia Ioffe avskedad från Politico efter att ha twittrat om Trump “is either f—–g his daughter or he’s shirking nepotism laws.” Kommentaren från Politico var “This tweet is completely unacceptable and is an obvious violation of Politico standards.” “Gratuitous opinion has no place, anywhere, at any time – not on your Facebook feed, your Twitter feed or any place else. It has absolutely zero value for our readers and should have zero place in our work.”

   Gillad av 1 person

 26. plq017 skriver:

  Vi får inte heller glömma AKBs förakt för Nisse i Hökarängen, visat när hon i en intervju i SVT gjord av Eva Hamilton säger att hon anser att Stockholmare är smartare än Lantisar.
  Eva Hamilton tror att hon möjlighen hört fel, så hon frågar om.
  AKB upprepar sitt svar: Stockholmare är smartare än Lantisar.
  Tydligare är det svårt att visa föraktet för Nisse.
  Nisse visar att han fattat och röstar inte längre på AKB, Brexit, och Trump.
  Nisse visar att han är smartare ån Stockholmare, för dom har inte fattat varför Nisse inte röstar som han bör.
  AKBs förakt för Nisse delar hon tappert med hela etablissemanget.
  Det är därför Nisse har tröttnat på etablissemanget, inte bara på AKB.
  https://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwjF1MHDhPbQAhULWCwKHXBYA48QtwIIHDAA&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DnM-ByPAD48w&usg=AFQjCNGAecBHVluiVAUQHBg_Ivq4_VplDw&sig2=F83NXhX91xeYePJrUwjTRw
  Sprid länken.

  Gillad av 3 personer

 27. MartinA skriver:

  Tja, efter just det här presidentvalet så förstår jag om gammelmedia anser sig veta mycket om falska nyheter. Vi övriga ser ju att de har gedigen erfarenhet på området.

  Gillad av 2 personer

 28. steve8167 skriver:

  Som boende i ett utanförskapsområde i västra Stockholm sedan det byggdes 1974 har jag fått en god kännedom av vad svensken tyckt om denna mångkulturella utveckling.
  Härifrån har de flesta svenskar flyttat ifrån, med start ca 15 år efter byggandet.
  Varför de flyttat, politikerna menar att det gjort karriär i sitt boende, möjligen har några gjort det.
  De flesta jag känt som dragit härifrån är att de vill inte bo i denna s.k mångkultur som idag är tillbaka i en monokultur av annan sort än tidigare.
  Kritik har för det mesta framförts vid köksbordet och grannar emellan av rädsla för att stämplas för rasist och främlingsfientlighet. Och vad gör de istället, röstar med fötterna och drar iväg.
  Politikernas svar för att få en blandad befolkning är byggannde av olika typer av bostäder. Här i vårt område har en stor del bostadsrätter funnits sedan området byggdes. Samma utveckling har skett bland bostadsrätterna, även om den inträffade senare än i allmän nyttan.
  Jag påstår att den kvarvarande delen svenskar vill också härifrån, men förhindras av bostadssituationen och deras svaga ekonomiska förhållanden.
  ”Har Nisse i Hökarängen börjat att mopsa upp sig” är vad jag hoppas på och inte bara röstar med fötterna.

  Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Det är inte svårt att hitta FAKE NEWS i Dagens nyspråkligheter.

   Men Granskning Sverige har ju med FAKE NEWS om flygplanet som Ryssland sköt ner över Ukraina i sitt program.

   Att vara skeptisk betyder inte att man kan ifrågasätta precis allt bara för att det är roligt.

   Gilla

 29. Claes skriver:

  Att säga att man läser pappersmedia är lite som att säga att jag fortfarande kör stenhårt med skivspelaren därhemma, betalar med mynt och röker fortfarande. Det sistnämnda är lika farligt för hälsan som intag av ”kvalitetsjournalistik”.

  Gilla

 30. Tobbe skriver:

  Det är väl så att journalisterna i main stream media tillhör den s.k. kultur-eliten och inom den umgås man, bor och lever i samklang med likasinnade. Man har väldigt liten kontakt med resten av befolkningen. Det är då lätt att leva i villfarelsen att man tillhör en representativ majoritet i samhället, samma gäller övriga inom eliten/kultureliten eller vad man vill kalla det. Politiker, artister och kulturarbetare som är beroende av medias välvilja osv.
  Naturligtvis blir det en fasansfull chock när denna elit plötsligt upptäcker att de kanske inte är en majoritet av befolkningen utan snarare en minoritetsklick, lokaliserad till Södermalm och Birkastan i Stockholm och som försöker styra resten av befolkningen.
  Kanske börjar man upptäcka att den stora majoriteten steg för steg skyr deras egna propagandamedier och inhämtar sin information från ett betydligt bredare spektrum av inhemska och utländska informationskanaler för att skapa sig en bättre överblick över tingens ordning. (eller oordning).
  Den första ryggmärgsreflexen från eliten blir då att försöka smutskasta alla andra kanaler och hävda att det som inte överensstämmer med deras åsiktskorridor, alltså hur de tycker att världen borde se ut, utan som kanske i högre grad visar hur det de facto ser ut, blir att basunera ut att det rör sig om desinformation.
  Nisse i Hökarängen lever i verkligheten och har nu genom alternativmedia och sociala medier förstått att det som han ser faktiskt kanske ÄR verkligheten och det som main stream media försöker prångla på honom är fiction och önsketänkande.
  Och Nisse har inga ambitioner att leva i en fiction utan han tänker fortsätta leva i verkligheten.

  Gillad av 1 person

 31. rudmark skriver:

  1) Mycket prat om ”falska nyheter”. Fåtal exempel har jag hört/sett/återberättats. Några från vänster/liberaler typ Sandviken-undret, OECD-rapporten. Från troligen höger om påven, vissa av Hillarys skandaler etc. Ryssland planterar nyheter sägs det. 2 historier har jag sett. Var det allt?
  2) Journalistutbildningen handlar om att vidarebefodra nyheter, ibland att kommentera. I viss mån värdera sanningshalt. Vill inte att min brevbärare ska värdera om jag ska ha post eller ej, beroende på hens bedömning av innehåll.
  Programöversikt (Umeå)

  År 1
  Medier och kommunikation. Journalistik I. Strategisk kommunikation I. Produktion för tryckta medier och webb.
  Medie-, kultur- och samhällsteori. Politik och samhälle. Undersökningsmetodik I. B-uppsats.

  År 2
  Journalistiskt språk och journalistisk gestaltning. Ekonomi och statistik. Redaktionellt arbete. Mediejuridik och -etik. Research, teve och radio. Profilstudier. Praktik I.

  År 3
  Undersökningsmetodik II. Praktik II. Granskande journalistik I och II. Profilfördjupning och teori. Kandidatuppsats.
  Förkunskaper
  Behörighet Engelska B, Samhällskunskap A. Eller: Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2
  Södertörn har den största utbildningen
  (”Om du brinner för samhällsfrågor, vill avslöja missförhållanden och informera och engagera människor är Södertörns journalistutbildning något för dig.”)
  3) Var gång jag ser en artikel om falska nyheter eller liknande inledas med SD & järnrör (dyker alltid upp i början) slutar jag läsa då redan inledningen är falsk, och kan man inte skilja på järn och aluminium, kan man nog inte det andra heller.

  Gillad av 1 person

 32. Höga kusten skriver:

  Journalister har vant sig vid att leva i en tillvaro med informationsövertag – och även ha information som yrke och försörjning. Människors behov av dagsaktuell samhällsorientering, har av tekniska orsaker, länge vilat på en tung och dyr teknik. Aktörerna har därför varit tämligen få.

  Med Internet har dessa tekniska monopol brutits, och därmed även journalisternas yrkesmässiga makt och kontroll över informationen.

  Nu fullkomligt exploderar informationsrymden. Den sväller över alla bräddar. Nästan alla skriver. Enbart mänsklig energi och engagemang behövs. Inga egentliga kostnader tynger längre det fria ordet. Alla kan nå ut.

  Vi hoppar nu lättvindigt från nytagna selfies, till senaste resultaten från någon rymdsond, på väg ut i vårt solsystems ytterkanter, till dagsrubriker om världen, hämtade från olika källor utspridda över hela klotet.

  Människor orienterar sig dagligen i livet snabba kast, mellan det rent privata och rätt ut i världens informationsdjungel, sorterat av sökmotorer och appar.

  Det är då den vanlige svenske journalisten, verksam i traditionella medier, plötsligt börjar knorra. Desinformation förs plötsligt fram som ett starkt problem för yttrandefriheten själv. Det märktes inte minst när Tryckfrihetsförordningen firade 250 års jubileum i en Göteborgstillställning.

  En mer ansvarstagande reaktion hade väl annars varit att vässa sin egen yrkesutövning och söka nya möjligheter. Att förbättra och utvidga både djup, bredd och samhällsanalys. Ungefär som ledarsidorns.se försöker göra, på en stram budget. De gräver där ingen grävt tidigare, med angivande av källor.

  Nu problematiseras i stället den vanlige mediekonsumentens självständiga val. Putins trollfabriker och desinformation seglar plötsligt upp som mörka moln på mediehimlen. Man börjar också klaga över ett dåligt språk hos allmänheten, samtidigt som det egna språkbruket har brutaliserats.

  Och fria mediekanaler, som går vid sidan om de mer etablerade, stämplas gärna ut i sin helhet, och beskrivs som något ljusskyggt och vedervärdigt, ungefär som ogräs. Och alla vet ju hur ogräs kan förstöra en välansad trädgård…

  Men – det finns ett avgörande men. Kontroll över information kan enbart effektivt utövas i någon typ av hårt styrd organisation eller land. Kontroll måste åtföljas av någon typ av sanktionerad censur från makten själv, via lagar, påbud och straff, för att bli effektiva. Och då närmar vi oss en diktaturs funktionssätt. Och vem vill ha det?

  Överreagerar inte ett skrå, journalisterna, på en teknisk utveckling som de egentligen borde bejaka? Människor läser ju som aldrig förr – på bussen, på caféer, i bilen och på cyklar. Borde inte det fria ordet förlösande kraft, och nuvarande högkonjuktur, ses som en välsignelse av alla journalister och olika makthavare? Att man nu fått tillgång till informationsverktygen som även kan smörja upp gnisslande demokratiska processer?

  Klagomålen utgör i sig en paradox. Att samma människor som länge sjungit globalismens lovsång, nu plötsligt känner sig hotade av ett annorlunda medielandskap, borde inte ha inträffat. Ett arbetsliv har alltid inneburit omställningar och perioder av anpassningar. Om det har varje journalist skrivit. För det kan väl inte vara fel på den mediala friheten själv, nu när medborgarna når ut med de egna orden och rösten. Och man kan väl inte ta förekomsten av desinformation som intäkt för att begränsa yttrandefriheten. För desinformation är inget nytt. Det har olika nationer ständigt sysslat med, i århundraden. Exemplen är många. Men det får väl då hanteras på ett mer intelligent sätt. Dessutom gick förr informationen enbart åt ett håll. Så såg tekniken ut. Nu kan den ske i samtalsform och i dialog med andra. Och i det ser jag själv inga hot i.

  Gillad av 1 person

 33. Apg17 skriver:

  Debatten om ”fake news” handlar utöver Engellau tes (etablissemangets bristande folkförankring) om massmedias vånda över alternativditos snabba framväxt och spridning. De exempel som oftast nämns är just påvens endorsment av Trump (1) och den s.k pizzagate (2).

  1. Skapades tydligen av numera nedlagda (?) uttalat satiriska siten WTOE5 News.
  2. Via Podesta e-mails framkom att några ledande personer inom Demokraterna deltagit vid satanistiska ritualer (spirit cooking). Spekulationer om att kodord vanligt förekommande bland pedofiler (t.ex Cheese Pizza) använts. Samt Clintons och Clinton Foundations tidigare samarbete med miljardären och pedofildömda Jeffrey Epstein.

  De som hävdar att dessa två exempel påverkat valresultatet har mig veterligen inte givit någon evidens till styrks. Är det möjligtvis så att förespråkarna av fake news-teorin själva sprider just falska nyheter Att fake news i sig är fake news? Det vore väl gulligt, inte sant?

  Gilla

 34. P I Persson skriver:

  Det är ju inte för att Trump (säger sig) bekämpa etablissemanget som vi är upprörda. Etablissemanget behöver helt visst bemötas. Men det är för att han är så fruktansvärt oförskämd och för att han förde en kampanj helt byggd på lögn, hat och hot. Detta borde ha omöjliggjort hans karriär, oavsett de politiska åsikterna. Att det inte gjorde det är ett tecken på att slutet är nära och hoppet ute för all anständighet.

  Gilla

 35. Bekymrad skriver:

  Kan rekommendera nedanstående knappa 4 minuter långa klipp med Michael Moore, i vilket han förutspår Trumps seger och förklarar varför. ”The enemy of my enemy, is who I’m voting for on November 8th.”
  Vare sig han har rätt eller fel i sina analyser, så är det i alla fall ett rätt underhållande och lite tänkvärt filmklipp…

  Gilla

 36. Chili skriver:

  Idag läser jag olika bloggar med stort nöje, ämnesvalen och sättet att skriva där är så mycket bättre (samhällskritiskt) och bredare än i mainstream media. Har i stort sett slutat läsa DN som jag tycker har så många journalister som framför sina egna vinklade politiska åsikter. Tidningen är långt ifrån oberoende liberal numera. Journalisterna får passa sig och sluta med att skriva folk på näsan vad man ska tycka.
  PE:s blogg om Nisse i Hökarängen är riktigt underhållande samtidigt som ämnet är väl valt och på sin plats.

  Gilla

 37. FkDahl skriver:

  Nu skriver European Council on Foreign Affairs (mao den europeiska vassallkopian av Council on Foreign Relations) att Putin agenter kommer uppvigla och blåsa upp detta års massmigrantsexualövergrepp i Köln… bara för att sänka förtroendet för Merkel och andra europeiska politisker.
  Mao… om man nu som normal människa (även om jag är medelålders vit man) tycker ytterst illa om att unga kvinnor skändas och våldtas är man nu Putinagent.
  Vet hut!

  Gillad av 2 personer

 38. Sixten Johansson skriver:

  Nu när vi här på DGS har fattat precis hur samtiden ser ut börjar det bli dags att stötta Nisse i Hökarängen – och glädjande nog verkar det numera finnas lika många mopsiga Lisa i Blomstermåla också! Med lite hjälp från alternativmedia kan de nu allt lättare genomskåda massmedieretoriken och se glappet mellan text och verklighet. Det beror på att de har närkontakt med verkligheten, medan de självgodaste journalisterna bara knypplar texter, gnuggar sina igengrodda grå, klämmer fast monokeln i vänsterögat och svettas allt mer över tangentborden.

  Då och då gottar jag mig åt närläsning av de mest uppblåsta DN-journalisternas texter, som avslöjar att de inte har fattat ett jota av hur dagens medieverklighet och huvudmotsättningar ser ut. Om vi hade en medieplattform med många läsare skulle jag kunna plocka fjädrarna av en del i de högsta hönsflockarna, men ännu läser alltför få, så det är inte värt besväret. Elakhet är en ganska lätt, men destruktiv konstart – man skulle behöva öva upp lagom satiriska anslag, men när raseriet ligger på lur kan mången Nisse, Lisa och Sixten råka uttrycka sig mindre salongsmässigt.

  Gillad av 2 personer

  • kim skriver:

   Sixten Johansson, visst är det värt besväret att plocka fjädrarna av de högsta mediehönsen. Jag tror vi är många som skulle uppskatta om du gjorde det. Vi behöver alla hjälpas åt med att skingra dimmorna. Fatta pennan. 🙂

   Gillad av 1 person

 39. Staffan Persson skriver:

  Etablissemanget har självklart en stor skuld i att en person som Trump blev vald. Det svåra är att kunna hålla i fokus både behovet av nya kvastar och samtidigt misstanken att Trump är det värsta som kunde hända i det läget.Det låter förmätet, men det man redan vet och de frågor som nu uppstått rörande Rysslands inblandning är för mig omöjligt att ignorera. Risken är att hans presidentperiod blir så destruktiv att den politiska korrektheten kommer tillbaka med besked. Man kan inte suspendera sitt eget omdöme av rädsla att hamna bland dem som ropar ”deplorables!”. Jag önskar egentligen av hela mitt hjärta att jag har fel.

  Gilla

 40. Hovs_Hallar skriver:

  @CARL G.
  Du avkräver SD en handlingsplan för hur asylindustrin ska avvecklas.

  Nu är Sverige såvitt jag vet inte någon planekonomi av öststatsmodell, även om landet på andra sätt påminner om det forna Östtyskland. Därför gissar jag att detta ”problem” kommer att lösa sig genom marknadskrafternas försorg. Det viktiga är att man äntligen får kontroll över Sveriges gränser.

  Den kontrollen skulle som bekant skötas av EU, men detta har grovt misskötts och har sedan länge totalt kollapsat. Några forna öststater som Ungern har nu tagit tillbaka gränskontrollen och Sverige måste göra detsamma.

  Gillad av 1 person

 41. Staffan Persson skriver:

  Vi kan vara eniga om att vi befinner oss i grossessfasen av en revolt mot den politiska korrekthetens stelnande aristokrati. Nu är det så att många revolutioner kapats av krafter och individer med helt andra ambitioner än de som startade dem. Vi kan nämna 1789-slutade i terror, sen envälde -1905-slutade med bolsjevikkuppen 1917, Kuomintang – Maos inträde på scenen, rumänrevolutionen 1989.Det finns alltid personer med osynliga maktambitioner som använder Nisse i Hökarängen, Pinneberg i Berlin eller Jane Doe i Cleveland som förevändning för andra syften . Vad som nu verkar finnas i kulisserna är planer på en paleokonservativ samhällsomvandling som inte ligger inom Jane Does föreställningsvärld (globaliseringen är t ex bra när den ger billiga kinesiska vardagsvaror, eller arbetsplatser som bygger på globala produktionskedjor ) och som kanske också sveper med sig Trump eftersom dennes politiska insikter är ytterst rudimentära-vad som finns är förmågan hos en confidence man att behålla initiativet ända tills verkligheten reser upp en slutlig vägg. . I slutändan kanske allt kommer på ny köl men det blir rocky road framöver. Rejält. Om man värdesätter paranoia-vilket man bör -måste man vara konsekvent,dvs den får gälla 360 grader.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.