Är Sverige Europas Pakistan?

helena

Helena Edlund

Under min tid i Afghanistan arbetade insurgenterna – det vill säga samma killar som vi i svenska media oftast kallade för talibaner – i skift. Tvåveckorsskift.

Under två veckor försökte de spränga oss i luften, för att sedan bege sig över gränsen till Pakistan för två veckors rest and recreation. I den del av västra Pakistan som gränsade till Afghanistan och som kallades TPA, tribal provincial area, kunde insurgenterna vila upp sig och få sjukvård. De rörde sig mer eller mindre fritt över gränsen och alla visste spelets regler.

Med tiden lärde vi oss en hel del om hur de olika teamen arbetade. Vissa var riktiga klåpare. När de var i farten, var hotbilden inte så hög. Bland soldaterna existerade förkortningen SBA. När en projektil från ett granatgevär inte armerades eller när insurgenterna sprängde sig själva i luften så skyllde vi det ofta på SBA, ”skit bakom avtryckaren”.

Men det fanns även andra team som var bättre rustade och under de tvåveckorsperioder när de var aktiva, gällde det för soldaterna att vara vaksamma.

Situationen förändrades också beroende på läget i övriga Afghanistan. När amerikanerna ökade pressen på motståndaren i södra Afghanistan, fick vi större problem i norr. Insurgenterna lämnade helt enkelt de områden där de fick det hett om öronen, för en lugnare tillvaro uppe hos oss. Men de insurgenter som då kom, var bättre utbildade och hade större erfarenhet av strid än många av de team som tidigare varit aktiva i vårt område.

Pakistan hade en passiv men tydlig roll i konflikten. Det var Pakistan som möjliggjorde insurgenternas återhämtning. Hade Pakistan agerat för att hindra detta, hade vårt uppdrag i Afghanistan blivit avsevärt enklare. En trött, skadad och hungrig motståndare är trots allt lättare att bekämpa.

Det är detta jag kommer att tänka på när jag läser Europols European Counter Terrorism Centre (ECTC) rapport om IS-terrorism i Europa. Pressreleasen går att läsa här. Europols krassa sammanfattning är att man räknar med ett ökat hot mot Europa, när IS försvagas i Mellanöstern. I klartext betyder det att man räknar med att ännu fler oskyldiga människor i Europa, som du och jag och våra familjer, kommer att slaktas.

Allt är logiskt. Ideologiskt övertygade människor som är beredda att mörda, våldta och slutligen dö för sin övertygelses skull, ändrar inte åsikt när de förlorar mark. Snarare tvärt om. En ideologiskt övertygad, hotad och desperat individ som inte är rädd för döden och inte har något kvar att förlora är på många sätt den värsta motståndare man kan möta. Drömmen om kalifatet är dessutom global. De militanta jihadisterna (som utgör en liten men högljudd och destruktiv del av världens alla muslimer) har ett tydligt och starkt mål: Det räcker inte med att genomdriva sin perverterade agenda i en avlägsen del av Mellanöstern, hela världen ska vinnas. Även Europa.

Europol menar i sin rapport att IS planerat attacker i Europa sedan 2013. Abu Muhammed Al-Adnani var officiell talesman för IS och dödades den 30 augusti i år i Aleppo. I september 2014 uppmanade han för första gången till mord på ”icke-troende” i Väst, och siffrorna som Europol presenterar tyder på att många hörsammat Al-Adanis uppmaning. År 2015 dödades 150 personer i jihadistiska dåd inom EU, varav majoriteten i Frankrike. Antalet jihadistiskt motiverade attacker ökade från fyra år 2014 till 17 år 2015 och antalet arresteringar kopplade till jihadistiskt terrorism ökade från 395 stycken år 2014 till 667 stycken år 2015.

Men ska man kunna verka i, och slutligen erövra, Europa, så krävs platser för återhämtning. Det behövs helt enkelt ett europeiskt Pakistan – och det är där Sverige kommer in i bilden.

Sverige har en lång och skamlig historia av att undvika konflikter genom underkastelse. Sverige lät tågen med järnmalm och tyska soldater rulla genom landet, och Sverige utlämnade hellre balter till en säker död än att göra sig ovän med ryssen.

Sverige har varit ”neutralt” genom att lägga sig platt och när terrordåden nu inträffar i Europa, så är Sverige av någon märklig anledning relativt förskonat. Detta trots att nationen tagit emot flest asylsökande i Europa räknat per capita och att ett betydande antal IS-sympatisörer finns i Sverige, varav många hundra har återvänt efter att ha deltagit i det pågående folkmordet i Mellanöstern.

Mitt ibland oss vandrar alltså män och kvinnor som ideologiskt stödjer mördandet av spädbarn, sexslaveri och tortyr – och även personer som har utfört dessa mord, våldtäkter och övergrepp.

Antalet potentiella terrorister är dock långt större. Europols rapport radar upp ett antal faktorer som bidrar till att en person förvandlas till terrorist: Att någon utför terrordåd i IS namn behöver inte betyda att personen är kopplad till IS, eller ens särskilt religiös. Europol menar att religionen blir en ursäkt snarare än ett motiv för den som vill protestera mot att tillvaron i det nya landet inte blev så bra som man hoppats på.

Så varför händer inget större terroristdåd här?

Men faktum är att det redan har hänt här. När Taimour Abdulwahab al-Abdaly sprängde sig själv till döds, mitt i Stockholms julhandel den 11 december 2010, gjorde han det i den Islamiska Statens namn. Hade han lyckats ta sig några meter till, in på Åhléns eller ner till Centralstationen, hade han kunnat ta hundratals med sig in i döden. Men sprängladdningen detonerade i förtid och endast gärningsmannen avled.

Var det ett taffligt misstag, eller en kalkylerad varning? Var det SBA hos gärningsmannen, eller ett budskap till den svenska regeringen: Detta är vad vi är förmögna till – om vi vill?

För en tid sedan samtalade jag med en polis som inom sin tjänst sysslar med så kallad assymetrisk krigföring, det vill säga terrorism. Polisen hade en mycket klar åsikt, som den sammanfattade i de kärnfulla orden: ”Man kackar inte i eget bo”.

Polisen menade att Sverige erbjuder perfekta villkor för terrorister: Tiotusentals personer befinner sig i landet utan att ha sökt asyl och var dessa personer befinner sig och hur de försörjer sig vet vi inget om. Vi tar emot asylsökanden utan att kräva att den asylsökande styrker sin påstådda identitet eller ens sin flyktingstatus. Vi erbjuder bostäder och rikliga bidrag till den som vill tillbringa dagarna med att, från en lägenhet i exempelvis Bergsjön eller Tensta, samla pengar eller planera terrordåd.

Den som blir påkommen i sitt värv, behöver inte riskera utlämning eftersom Sverige inte lämnar ut någon som riskerar dödsstraff eller tortyr (som är gängse behandling av terrorister i större delen av världen), utan möts istället av löften om förtur till bostad och vård. Alla dessa fördelar vet man att uppskatta, och man utför därför inga terrordåd i Sverige.

Den person som vill begå terrordåd i Europa, gör det därför lämpligen med Sverige som bas. Här kan man planera sitt mördande, resa iväg för att begå dådet och sedan dra sig tillbaka till den svenska tryggheten för att vila upp sig.

Sverige har förvandlats till Europas eget Pakistan, en plats för terroristers rest and recreation. Att det är så, har vi redan fått bevis på. Bara under den senaste veckan har Uppdrag Granskning skildrat hur märstabon Mohamed Belkaid planerade terrorattackerna i Paris och Bryssel under förra året och hur Säpo under 15 år jagat butiksägaren Abu Omar, som rekryterat unga jihadister i Stockholm. Expressen skriver om det islamistiska ”nordafrikanska nätverket” som varit baserat runt Brandbergen i södra Stockholm i decennier.

Vi göder terrorister i utbyte mot vår egen, relativa, säkerhet. Vi finansierar dessutom terroristerna genom att dra ner på bistånden till de verkligt behövande, som lämnas till svält och död i konflikternas Mellanöstern.

I klartext betyder det att vi som nation kan tänka oss att barn och kvinnor fryser och svälter ihjäl i flyktinglägren i Irak, Syrien och Libanon – och att fler oskyldiga män, kvinnor och barn i Europa (Europol nämner särskilt Frankrike, Belgien, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien) kommer att slaktas – bara vi slipper. Frågan är hur hedervärd den hållningen faktiskt är och hur resten av Europa kommer att betrakta oss när sanningen går upp för dem?

Någonstans ska även vi, som nation, kunna se oss i spegeln.

58 reaktioner på ”Är Sverige Europas Pakistan?

 1. Definitivt inte PK skriver:

  Även om islamisterna kackar i eget bo och tar med sig hundratalet döda Svenskar blir konsekvenserna minimala.
  Svenska PK folkets toleransnivå ligger på en enormt hög nivå.
  Jämför det Svenska folkets samarbetskraft med till exempel det Franska så kan man förstå att vi ligger ett tjugotal terrorbrott och tusentals döda innan någon ens höjer på ögonbrynen.
  Frankrike med sitt nationalistiska medborgare har ännu inte startat ett inbördeskrig och det har satt ribban på vad EU med globalisterna kan göra under den genocide som nu sveper över EU.

  Gillad av 4 personer

  • cmmk10 skriver:

   Man kommer bara att säga; att för varje islamist som spränger något tiotal svenskar i luften, så går det 10 000 snälla ”moderata” muslimer. Det blir något slags slitage som vi måste acceptera – ungefär som dödsfallen i trafiken.

   Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Jeg har videresendt den til Helge Lurås i Bærum. Lurås driver med strategisk analyse, og han skrev nylig på forsvaret.no om større grupper muslimer som mulige femtekolonister i sine nye land. Nevnte i artikkelen tyrkerne i Tyskland, og hvordan f.eks. Erdogan og andre udemokratiske herskere gjennom ‘sine’ kan destabilisere land.

   Gillad av 1 person

 2. katarinanadi skriver:

  Att Sverige inte har någon koll alls på vilka som kommer in och reser ut håller jag med om helt och att terrordåd kan hända var som helst. Jämförelsen med Pakistan tycker jag är tveksam. Skillnaden är ju att Pakistans skyddande av talibaner o terrorister är en medveten politisk strategi i en instabil region. De använder talibanerna som ett underförtäckt hot mot Indien, Iran, Kina, Ryssland. En annan anledning att talibaner kan röra sig fritt över gränsen är att någon ”gräns” i egentlig mening aldrig existerat rent geopolitiskt, därför att britterna drog den medveter mitt i pashtunernas land, något de aldrig accepterat. Sverige har inte fört någon geopolitisk storpoiitik sedan 1600-talet, vilket gör att våra politiker eller professionella tyckare inte fattar när resten av världen har geopolitiska agendor. Islamismen är en del av det spelet.

  Gillad av 2 personer

  • Joakim skriver:

   Sverige tillåter dessa grupper av feghet och barnslig godtrogenhet, tror jag. ”om vi är snälla mot dem och låter dem vara så spränger de nog inte här, hoppas de gör det nån annan stans istället”

   Gilla

 3. Lars skriver:

  Ja.På det sättet är naturligtvis Sverige ett ”rest and recreation area”.Men inte bara det – det är också en rekryterings- och försörjningsbas.Svenska – även lågavlönades-ihopslitna skattepengar kan därför sägas finansiera terrorverksamhet som även riktas mot den svenska civilbefolkningen: gubbar,tanter,småbarn,ungdomar etc.Terroristförsörjningen är ett vapen riktat mot de vanliga svenskarna – inte bara ett dödligt vapen utan även en variant på ”austeritet” som framförallt riktas mot de ”svaga” etniska svenskarna;de i prekariatet,de sjuka,de gamla,de arbetslösa.Eliten – pseudoeliten,med sitt besvärande utbildningsunderskott – för därför krig mot sin egen befolkning.Den främsta fienden för denna pseudoelit är inte talibaner,IS-terrorister utan den svenska civilbefolkningen.Är det vanligt att regeringar fungerar så?Ja.Det är tämligen vanligt.Sådana pseudo-eliter brukar tala med tudelad tunga s a s.Avslöjas,exponeras och avsätts ej sådana pseudo-eliter?Bara ibland.Oftast nöjer man sig med sk ”omdekoration” om läget blir akut.

  Gillad av 2 personer

  • Thor skriver:

   Bra benämning, ”pseudoelit”,. Alltför ofta benämns de intelligensbefriade men sluga partikoryfeerna som en ”elit” vilket de naturligtvis inte är.

   Gilla

 4. MartinA skriver:

  Och sen undrar jag hur många svenskar du tyckte borde ha dött för din fåfängas skull under andra världskriget? Hur många svenskar tyckte du skulle ha svultit ihjäl när handeln blockerades för din fåfängas skull? Hur många ville du skulle skjutas och bombas och sprängas ihjäl, för din fåfängas skull?
  Den tidens ledare fattade de beslut de gjorde för att de brydde sig om det folk de var satta att skydda och värna. Ett exotiskt koncept för såna som du, jag vet, men det var så man tänkte på den tiden. Kallades visst representativ demokrati eller nåt.

  Gilla

  • Thor skriver:

   Utmärkt kommentar. Jag vill bara tillägga att världens mäktigaste land, tillika till 99% skyddat tack vare sitt geografiska läge var neutralt tills det blev anfallet av Japan och Tyskland förklarade krig: USA. Även Norge och Danmark var neutrala tills de anfölls av Tyskland. I Norges fall var det bara en fråga om timmar innan Storbritannien hunnit före. Att hålla Sverige utanför andra världskriget var mycket skickligt, en fantastisk prestation.

   Gillad av 1 person

  • MartinA skriver:

   En artikel som återigen är fullständigt empatilös med oss svenskar. Vi saknar helt värde enligt artikeln. Det lidande etablissemangets politik har utsatt så många svenskar för är tydligen betydelselöst. Nu skall istället det folk som har trakasserats, demoniserats, kuvats, hånats och mobbats till att inte våga opponera mot en politik det innerst inne avskyr. Nu skall alltså detta folk göras ansvarigt för elitens politik? Och ytterligare resurser skall krävas av oss för att ta hand om folk långtbortistan.

   Jag borde skriva mycket mer. Och har också gjort det. Men jag finner artikeln så otäck och fientlig och provocerande att inget av det jag skriver blir publicerbart. När jag blir så här arg klarar jag inte längre av att bena upp argument. Eller ens opponera verserat mot de felaktigt använda begreppen. Men åtminstone jag känner mig inte vi alls med det etablissemang som har drivit den här politiken. Vilket tydligen Helena Edlund gör. Och jag kan garantera Helena Edlund att ingenting i etablissmengets politik beror på någon omtanke om oss svenskar eller vår nation eller vårt välbefinnande eller vår säkerhet. Så hela artikelns premiss är falsk.

   Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    MartinA, du har rätt i att Helena uttrycker sig historielöst och möjligen tänker hon också så. Men du reagerar helt sanslöst och uttrycker dig sårande, oproportionerligt, otäckt och fientligt mot en levande, ung, kämpande människa! Det är stor skillnad att skriva om en levande namngiven människa och att skriva om en historisk tid eller om en nutida befolkning och dess svårbestämbara beståndsdelar. Du måste försöka läsa mer mellan raderna, sansa dig och rikta din vrede bättre. Mycket av det du tänker är uppfriskande och behövligt för andra att ta till sig, men det missar sitt syfte och mål när du förgår dig. Helena skriver i ett glödande, återhållet ursinne mot bakgrunden av sina egna fruktansvärda upplevelser i Afghanistan och i sin djupa vrede mot hela den politik som förs både inom Svenska kyrkan och av makteliten. Hon vill mobilisera människor till uppvaknande och handling, men hur ska det göras med språkets hjälp utan att någon känner sig kränkt och orättvist inräknad i ett ”vi” eller ”Sverige”? Det är bara fanatiker som talar och skriver i övertygelsen att språket och verkligheten drar skarpa gränser mellan vän och fiende.

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    @Sixten
    Kloka ord. Men så läs artikeln igen? Läs vad hon skriver? VADÅ VI? Vadå att vi ska, nä, nej, den ar banne mig helt, läs den igen? Den ÄR svenskhatande. Det finns inte ett enda ord av empati med oss, inte ett uns av lojalitet till oss. Bara mer krav, bara mer demonisering av oss. Jag förstår vad du säger. Och du har säkert poänger. Men såhär får man faktiskt inte uttrycka sig. Det enda sättet att läsa artikeln är att Helena Edlund är en del av det etablissemang som har gjort detta mot oss och nu försöker blanda bort korten genom att skylla deras maktmissbruk på oss.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    @Sixten
    Anledningen till att kommentaren som kritiserar hennes åsikter om andra världskriget börjar så konstigt och tar så stor plats är att jag hade skrivitt en längre och tydligare kommentar innan om artikeln som sådan. Den innehöll många konkreta exempel på vad jag tyckte var fel med artikeln. Men i ett extremt upprört tonläge. Jag har full sympati för att den inte publicerades, censorer är faktiskt bra att ha. Men min historiekritikkommentar var egentligen perifer, bara ett tillägg till min övriga kritik. men eftersom den fick stå kvar så tar den oproportionerligt stor plats.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    @Sixten
    Naturligtvis kan man inte demonisera någon för att den låter bli att gå emot den dominerande historiebeskrivningen, det håller jag med om. Så det måste ses i förhållande till min övriga reaktion på artikeln.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    @Sixten
    Jaja, det finns säkert inget ont i henne och hon menade säkert inget ont. Men i ett land som slagits sönder uppifrån är jag överkänslig för hur ordet ”vi” används.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    MartinA, jag har läst artikeln igen, som du bad. Helena beskriver utförligt och sakligt Afghanistan – Pakistan och drar den möjliga och i så fall allvarliga parallellen med dagens Sverige. Sedan snuddar hon retoriskt och kortfattat vid den ganska vanliga synen på Sveriges hållning under andra världskriget. Den kan naturligtvis kritiseras som historielös, men här är det bara en bisak, ett slags preludium. I de viktiga slutstyckena använder hon många gånger orden ”vi” och ”oss”. En gång motsvarar ”vi” bara ett neutralt ”man”. I alla andra satser är ”vi” och ”oss” = ”Sverige” = ”nationen”. I något fall kan orden dessutom sekundärt framkalla bilden av befolkning eller folk, men bara vagt. Helena skriver flera gånger uttryckligen ”vi som nation”. Med de fyra synonyma orden syftar hon på det statsrättsliga riket och flera gånger även på den maktelit som har styrt och vanskött riket. Retoriskt försöker hon förstås indirekt mobilisera befolkningen, utan att definiera den närmare.

    Martin, du är överkänslig. Du kan inte begära att någon enda skribent ska kunna göra precis samma distinktioner som du och ändå få fram sitt angelägna budskap till en normalläsande krets. Det går inte, språket är inget exakt verktyg. Du kan inte själv heller definiera ditt ”vi” eller ”vi svenskar” exakt och gränsdragande. Även om du gjorde det skulle du förmodligen inte få dina gränsdragningar accepterade ens av en enkel majoritet av dem som själva betraktar sig som ”svenskar”. Detta etno- / kultur- / identitetsdilemma får inte blandas ihop med att språket i sig är ett mycket oskarpt verktyg.

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    När jag läste artikeln argumenterade den att vi svenskar ska skämmas igen. För att vi dels exporterar terrorism, av ren egoism. Och att vi tar ifrån långtbortistan resurser, alltså att vi inte betalar alla de pengar till långtbortistan som de då tydligen har rätt att kräva av oss. Alltså igen, mer pengar från oss. Och mer terror mot oss. Och mer skam för oss. Och DESSUTOM ska vi skämmas för vår historia. Var det något jag missade?

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Du har säkert rätt i att jag är överkänslig. Och artikeln var säkert taktiskt skriven. Men taktiken är ju i sånt fall att använda etablissemangets värdesystem och verklighetsbeskrivning som grundbult och bas. Och då står man där, bredvid etablissemanget. Det var säkert inte meningen. Tanken var säkert att använda deras egen logik emot dem. Men vägen till helvetet är kantad av goda föresatser.

    (Nu har jag för läsbarhetens skull tagit bort långa listor på de enormiteter som de som har protesterat på att ”sverige blev pakistan” har utsatts för uner decennier och de enormiteter som vanliga knegarsvenskar utsätts för dagligen. Det blev en uppsats och alla vet ju redan)

    Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Feigt eller ikke – at Sverige var nøytralt (‘nøytralt’?), gjorde flukt og beskyttelse for forfulgte nordmenn, inkl. jøder, mulig. Samme for danske jøder, hvor nesten samtlige ble reddet.
   Svenskepakker og svenskesuppe i trange tider kom godt med (vi fødde jo på ca. 350.000 tyske munner ekstra.

   Så alt er ikke helsvart ang. krigen og svenskene – det synes jeg i rettferdighetens navn bør sies.

   Kustus holdt de på de unge, norske menn som kom over – mange av dem ble satt til tømmerhugst flere timer daglig.
   Hadde vært noe overfor de ‘ensamkommande’ og andre… Med hardt fysisk arbeid hadde det ikke vært krefter igjen til tafsing og annen f**skap.
   Mange av de norske ble så slitne at de gråt av utmattelse, men det var ingen bønn…

   Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Ja, jag är ju inte jude så för mig är den frågan perifer. Men i övrigt tar du ju norrmännens sida i denna sak och det är rätt och riktigt av dig.

    Gilla

  • Fredrik S skriver:

   Bästa ”Martina”. Tyvärr måste jag säga att du antingen har vissa kunskapsbrister om de mörka kapitlen av Sveriges 1900-talshistoria (bl.a det för Sverige mycket lönsamma samarbetet med Hitler, där Sverige var en stor krigsprofitör som kunde bygga sin s.k. välfärdsstat till stor del på grund av de enorma summor pengar man tjänade på att hjälpa Hitler och samarbeta med honom) eller också gör du som många andra svenskar, nämligen förtränger det du inte vill veta. Inget av dessa alternativ är smickrande.
   Faktum är att Sverige gick längre och ibland mycket längre än vad som var nödvändigt i samarbetet med Hitler. Läs gärna den svenske historikern Klas Åmarks bok ”Att bo granne med ondskan”, Gunnar Richardssons ”Förtroligt och hemligt” och ”Beundran och fruktan”, Staffan Thorsells ”Mein lieber Reichskanzler”, de holländska forskarna och journalisterna Gerald Aabes och Ces Wibes bok ”Affärer till varje pris” om svenska statens och svenska näringslivets mycket lönsamma samarbete med nazistregimen och där man många gånger gick långt utanför det som var nödvändigt för att hålla Sverige utanför kriget.

   Hitler hade många sympatisörer och beundrade i det svenska etablissemanget, i vart fall fram till 1943, och det var många svenskar som inte bara trodde, utan även önskade att Hitler skulle vinna kriget. Man menade att om Sverige höll sig väl med Hitler, så skulle Sverige kunna få en inflytelserik position i det ”nya Europa” som Hitler planerade. Det var inte i första hand oro för ett tyskt anfall som dikterade Sveriges samarbetspolitik, utan det var, som Klas Åmark uttrycker det, mån om den egna ekonomin och svensk ”nationalegoism”. För de svenska socialdemokraterna var de enorma intäkterna av handel och annat samarbete med Hitler en förutsättning för deras så kallade välfärdsbygge i Sverige. Om man vill vara drastisk kan man till och med säga att Sverige byggde sin välfärdsstat delvis på andra länders förstörelse och elände. Jag medger att detta är drastiskt uttryckt, men om man på allvar fördjupar sig i denna tidsperiod av svensk 1900-talshistoria, så är det svårt att inte komma till den slutsatsen.

   Det är på tiden att även svenskarna äntligen är ärliga och gör samma sak som tyskarna gjort för länge sedan, nämligen gör upp med sin historia utan skygglappar, utan förträngning och utan denna förljugenhet som fortfarande år 2016 präglar svensk historieskrivning och som bidrar till att Sverige känns som dubbelmoralens hemland på jorden. Tyvärr.

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Det är oändligt mycket värre att orsaka ett världskrig än att vara ”krigsprofitör”. Stormakterna bedriver sitt hänsynslösa och cyniska spel om makt. Medans vi små folk försöker överleva. Självklart handlade svenskarna med båda sidor och självklart förberedde sig svenskarna på att interagera med vilka som än vann kriget. Vinsten för en stormakt är att genom att orsaka miljoner människors död och oändligt lidande kunna dominera och underkuva hundratals andra miljoner människor. Vinsten för en icke stormakt är att överleva och skydda sitt folk. Det fanns inget ”gott” med Imperiet. Det fanns inget ”demokratiskt” med Imperiet. Det är faktiskt litet barnsligt av dig att kräva att alla andra ska välja samma favoritmördare som du gjort?

    Personligen avskyr jag ”välfärdsstaten”. Men du har fel om ekonomiska siffror, sverige hade bland världens högsta tillväx mellan 1870 och 1970 så det var en del av en trend. Att Sverige INTE hade fått sin infrastruktur sönderbombad därför att Sverige inte längre deltog i kampen om världsherravälde spelade naturligtvis in. Och kanske förlängde välfärdseländet i tio år eller så, vem vet. Men definitivt inte orsaken.
    Figure 1
    Swedish GDP per Capita in Relation to World GDP per Capita, 1870-2004
    (Nine year moving averages)
    Swedish GDP per Capita in Relation to World GDP per Capita, 1870-2004

    Sources: Maddison (2006); Krantz/Schön (forthcoming 2007).
    Från https://eh.net/encyclopedia/sweden-economic-growth-and-structural-change-1800-2000/

    Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Instämmer, och anser att det oftast är en historielös syn på händelserna under WW2.

   Det stora hotet för Norden var inte Hitler utan Stalin. Norge ockuperades i ren panik för att förebygga en engelsk/fransk invasion av Nordnorge och norra Sverige. Sverige bidrog med både material och män för Finlands frihet.

   Permittenttågen var ”pinsamma” men knappast någon större ”krigsinsats” på tyskarnas sida. Svenska malmen tappade mycket av sin betydelse efter tyskarnas ockupation av Frankrikes tillgångar. Våra kullager exporterades i stor omfattning även till England, torpedbåtar gick i skytteltrafik från Lysekil över Nordsjön.

   Baltutlämningen är dock en riktig varböld och något som vi självklart skall skämmas för. Om USA hade varit mera som Gen. Patton hade vi kanske haft mod att stå emot, men utan stöd av de övriga segrarmakterna hade det varit omöjligt. Någon av dagens debattörer som tycker att det hade varit värt priset att bli ockuperade av Stalin? Ingen, tänkte väl det!

   Gillad av 1 person

  • gubbeligo5 skriver:

   Det är inte bara svenskar det handlar om utan att Sveriges ”neutralitet” är ett smart sätt att slippa solidarisk assistans till andra länder som lider under en ockupation. Det är givet att om ett land förväntar sig stöd från ett annat i händelse av krig, måste man vara beredd att själv göra detta. Den egoism som ligger inplanterad i vår ”neutralitet” kan vara svår att smälta för t ex dig.

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Varför skall vi ta ställning i stormakternas spel? Politiker som inte är ”egoister”, det vill säga söker gynna sitt eget folk är förrädare. Det är helt enkelt bara så den representativa demokratin ska fungera. Världen består inte av onda och goda. Den består av starka och svaga. Ja, för den som inte överkonsumerat propaganda förstås.

    Gilla

 5. Joakim skriver:

  Jag håller med dig helt och hållet i din analys.
  Det är så ledsamt att vi Svenskar (låtit) indoktrinerat oss själva så långt från naturen så att vi inte ens förstår grundläggande försvar av oss själva, att vi sätter all vår tillit till staten. En stat som dessutom vill oss illa. Vi litar inte ens på vår instinkt längre verkar det som.
  Men jag hoppas att vartefter tiderna blir hårdare kommer vi tvingas att återgå till våra instinkter, om vi inte går under innan då förstås.
  Själv har jag har tvingats till denna dystopiska världsbild av de senaste årens utveckling.

  Joakim

  Gillad av 7 personer

 6. Inovus skriver:

  De svenska regeringarna har sedan 1810 lyckats hålla Sverige utanför krig och örlog och därmed skaffat sig ett välförtjänt rykte att vara fega. Att vi samtidigt med att nyligen nedmontera både vårt militära försvar och poliskår till att bestå av tandlösa kostnadsmassor skulle finansiera och skydda internationell terrorism genom vårt sanslösa välfärdssystem kommer att ge oss ett rykte att vara korkade och ansvarslösa.
  Som nation har vi förlorat ansiktet. Det är knappt så man vågar ha en spegel hemma.

  Gillad av 3 personer

  • Anne-Hedvig skriver:

   🙂 Du har glemt den kortvarige ‘kattekrigen’ sommeren 1814 mellom Norge og Sverige! Den ble fulgt av underskrivning av konvensjonen i Moss, og videre forhandlinger frem til Riksakten (tror det var i november samme år).

   Gilla

 7. Magnus skriver:

  Jag skäms återigen för att vara Svensk. Civilkurage är svårt att finna i den ”humanitära stormakten”!

  Det var många som tyckte att USA skulle göra våra liv lättare när dom kom med förslaget att flytta gränskontrollerna till svensk mark. Det skulle bli så mycket smidigare att flyga till USA? Inte en enda kritisk frågeställning, varför?

  Sverige är landet som vakna nationer har koll på, jag undrar varför? Å vi ska vara ett intellektuellt folk med hög utbildning?

  Skoter raggaren i inre Norrbotten som kan överleva med sina bara händer är en man med betydligt bättre logisktänkande en de som har högskoleexamen från någon genus- och verklighetsfrånvänd högskola i storstaden!

  Det är ofta dom som är överlägsna eller mobbare som saknar viktiga vitala delar innanför pannbenet . Dessa individer måste vara förtryckare då dom annars hamnar i underläge…….

  Gillad av 6 personer

  • Anne-Hedvig skriver:

   Men kjære deg – det er jo ikke du som har tatt disse sinnsvake avgjørelser som visse svenske politikere bedriver! Hvorfor skal du skamme deg som svensk over det?
   ‘Kollektiv skyld’ er et håpløst konsept, og gir dårene makt over folk. La dem ikke lykkes i sin hersketeknikk!
   (En av herskereglene: ‘påføring av skyld og skam’).

   Gilla

 8. Sven skriver:

  Säpo påminner om tv-serien Polisskolan, tyvärr. Jag anar också att pakistansk polis är effektivare i sin gärning. Efter att ha sett Uppdrag granskning fyllde jag i Säpos tipsformulär. Mitt heta tips var att de skulle titta på just Uppdrag granskning. Där finns det mycket att lära!

  Gillad av 1 person

 9. Jasa skriver:

  Det som finns att säga om Afganistan och om vilka som skapade grogrunden för dess utveckling, har gjorts av många. För min del kommer de bästa analyser från Noam Chomsky (se http://www.chomsky.info). Ta t.ex. https://chomsky.info/20110921/. Vad gör Sverige i Afganistan? Vad gorde vi i Lybien? USA har gjort allt för att skappa en otryggare värld, och Sverige med Carl Bildt i spetsen, har hängt på.

  Gilla

  • Tina skriver:

   Sovjet invaderade Afghanistan 1980. Det var där det började med mujaheddin som blev talibaner. De ville få bort ryssarna, och fick hjälp av USA. Fullständigt korrekt då Sovjet var ren imperialistisk ondska.

   Gilla

 10. Jan Ahlström skriver:

  Skrämmande och tyvärr helt rätt. Samtidigt läser vi att delar av socialdemokraterna, mfl, vill återgå till den tidigare invandringspolitiken med öppna gränser.
  Vad är det för j-a experimentverkstad vi lever i ?

  Gillad av 2 personer

 11. Leif Lindau skriver:

  SÄPO har varit helt ärliga helt officiellt och framhållit att de har inget uppdrag att sätta fast några terrorister, de har bara uppdrag att förhindra brott i Sverige genom att tex tipsa terroristerna att de har koll på dem. Enligt ett tidgiare Uppdrag Granskning så tog ju också Reinfelt själv över utredningen om Stockholmsbombaren genom att genast officellt fastslå att han var helt ensam, varför åklagaren med hänsyn till isn karriär naturligtvis lade ner alla spår som pekade på fler. Så ursäktandet, omsorgen om mördarna och det indirekta stödet till terrorism utanför Sverige är bestämt på regeringsnivå.

  Gillad av 1 person

  • Gustave skriver:

   Jag minns en intervjun med Reinfeldt, efter självmordsbombaren, då han sa att ”det som skett får inte hota det öppna samhället, så det finns bara ett svar – ännu mer öppenhet”. Det vill säga: ytterligare 400,000 asylbedragare från MENA, plus tillhörande anhöriginvandring, sedan Taimour Abdulwahab försökte spränga julhandlande svenskar i luften. Fredrik Reinfeldt är gravt sinnessjuk. Skadorna han orsakat Sverige är oöverskådliga.

   Det är även läskigt att aktivisten och haveristen Anders Danielsson var säpo-chef på den tiden.

   Gillad av 5 personer

 12. BjörnS skriver:

  Pakistan har en mycket stor skuld för situationen i Afghanistan. Allt har dock en kostnad och sådan bieffekt är att islamsk extremism och terrorism ökar också i Pakistan som jag tippar långsamt kommer att glida mot en ”failed state” – dock med kärnvapen.

  Även i Sverige ser vi en ökad islamism och delar av landet är utom kontroll – även om det mer tycks beror på organiserad (och oorganiserad) brottslighet än islamism så finns islamismen där. Där finns också en riklig tillgång på skjutvapen, handgranater och sprängämnen (liksom i Pakistan). Till skillnad från Pakistan har dock Sverige en mycket klent dimensionerad polismakt och militär – om inte rent av den klenaste i EU. Den är dessutom förhindrad att arbeta effektivt eftersom den politiska oviljan att ta tag i problemen är monumental (Revaprojektet mm?). Det är rimligt att utgå från ”inte kacka i eget bo”-hypotesen eftersom den är logisk och att allt annat vore naivt (inte sant Löfven?). Att det finns terrorister, krigsbrottslingar och islamister här i Sverige är en självklarhet. Genom att bara läsa i MSM har vi lärt oss att (a) flera av de flyktingar som kommit hit blivit chockade över att se sina förtryckare här i Sverige, (b) islamistiskt förtryck finns på förläggningarna, (c) självutnämnda ”religiösa poliser” finns i många förorter, (d) Sverige har bland den högsta exporten av IS-krigare per capita, (e) ca 95% av de asylsökande har ”tappat sitt pass”, osv. Omar har här på DGS också givit många insikter om hur det går till i vissa moskéer och den flora av islamistiska föreningar som finns.

  Så, inte nog med att Sverige troligtvis fungerar, eller riskerar att komma att fungera, som ett Pakistan för terrorister och islamister det finns en risk, om inte staten tar hotet på allvar, att Sverige kör Pakistan sällskap i att långsamt glida mot en åtminstone partiellt failed state.

  Gillad av 2 personer

 13. cmmk10 skriver:

  ”An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last.”
  Winston Churchill

  Vill dock inte hålla med om att Sverige inte drabbas. Även vi betalar ett högt pris i det lågintensiva krig som förs mot dess ursprungsbefolkning; svenska kvinnor våldtas, våra barn misshandlas, rånas och bötas. Många förorter/stadsdelar är inte längre svensk mark och vi kan inte heller frimodigt (kvällstid) gå på alla gator i våra städer.

  Gillad av 5 personer

 14. Bamse skriver:

  Det i och för sig värdefulla, omhändertagande, kvinnliga förhållningssättet har trängt djupt in i ”den ljupa staten”. Det är aldrig terroristens eller våldtäktsmannens fel att han begår sina övergrepp. Nej, det är VÅRT fel. Vi har inte varit tillräckligt förstående och omhändertagande. Finns islam med i bilden, har religionen förstås absolut inget med saken att göra. Terroristen har missförstått sin religion, alternativt har ju ”kristendomen/kolonialismen minsann också…” Inga åtgärder kan vidtas utan omständliga och långsökta utredningar och lagändringar. (Men, det är ”absolut inte okey” )

  Gillad av 1 person

 15. Janne skriver:

  Sverige är ett land där man tar ut kommunalskatt från sina invånare för att köpa bostadsrätter för migranter och hyra ut de i andrahand för låg summa. Efter som mest 4 år får de besittningsrätt och kan bo billigt resten av livet bland andra som var tvungna att låna miljonbelopp för sina bostäder. Kommunen bjuder över och föreningar får inte neka medlemskap.
  På det viset höjs priset å borätter och vi som bor i borätter som vi bekostat själva får grannar som kan bo billigt utan risker och utan att skuldsätta sig.
  http://www.sydsvenskan.se/2016-12-05/268-bostadsratter-kopta-for-skattemiljoner-nodlosningarna-har-blivit-permanenta
  Varför protesteras det inte, varför behandlar kommunen sina invånare olika ??

  Gillad av 5 personer

  • Thor skriver:

   Ja ack. Men hyran är nog inte bara låg i de flesta fallen utan obefintlig. Kommunens socialkontor betalar månadsavgiften till bostadsrättsföreningen.

   Gilla

 16. Johan skriver:

  Lösning: Ta inte emot ensamma män. Endast barn med tillhörande vuxna. Ensamma män lämnar familjer bakom sig. Kan familjerna stanna kvar…ja, då kan ensamma män också stanna kvar…Sänd dom helt enkelt tillbaka…För övrigt är dom desertörer…
  Vem ska bo i Syrien när kriget är slut… Varför inte palestinierna…Men det kommer inte gå det heller…Tänk på vad Israelerna har åstadkommit på 68 år jämfört med araberna…Uppför trappan istället för nerför rakt ner i källaren…

  Gillad av 2 personer

 17. Anders F skriver:

  Jag är stolt över Sveriges 200 år av fred. Det måste vara världsrekord för ett gammalt avancerat land mitt i civilisationens vagga. Kan inte låta bli att tro att fredligheten har med oss att göra, inte någon jädra tur. Nationalkaraktären av förhandling, konsensus, medling osv. Ja, här är vi säkert oeniga många av oss. Däremot (apropå detta med Pakistans terroristroll) är det statens oavvisliga plikt att hålla gränskontroll. Målet ska vara: inte en brottsling, inte ett vapen in i landet – inte ett enda stöldgods ut ur landet. Alla förbrytare ska straffas. Ingen ska kunna ockupera oss och få ut något av det.

  Gillad av 2 personer

 18. Agneta Berglöw skriver:

  Tack Helena Edlund för all din kunnighet o att du delar med dig.Jag är inte naiv men blir alldeles kallsvettig när man ser hur Sverige fegat ur o fortsätter att falla undan under historiens gång.
  Sittande regering som snart spricker av stolthet att få sitta ner i säkerhetsrådet i 2 år med sin marknadsföring som världens främsta humanitära stormakt o största bidragsgivaren i världen.
  Högmod går före fall.
  Man glömmer inte att Fridolins ”gode vän” Mehmet Kaplan lyckades nästla sig in i regeringen ända fram till posten som bostadsminister.Det kommer mera var så säker.
  Det är tur att man har framtiden bakom sig.

  Gilla

 19. Hortensia skriver:

  Tack, eminenta Helena Edlund, för denna nedslående betraktelse. Sverige är kanske ännu inte helt och hållet Europas Pakistan, men vi har onekligen redan nu en alldeles oerhörd mängd importerat ”pack i sta’n”…

  … och västvärldens mest puckade politiker, som FORTSÄTTER att massimportera hemska, utomeuropéer, för att hänsynslöst tränga undan sista spillran av den inhemska, skötsamt lätthanterliga, samvetsömt genomfredliga, svenska befolkningen, som förnedrande folkfientligt tvingas bekosta sin egen utrotning genom ett gränslöst påkostat, hyperhumant mottagande av kulturellt inkompatibla, barbariska stamkrigare.

  Sanslöst, skamligt och sorgligt att varken 7-klöverregeringen eller 7-klöveroppositionen tycks kunna, vilja eller ens våga försöka ”ta ansvar för Sverige” – och sin egen stötande inkompetens – på ett någorlunda anständigt sätt!

  http://www.smp.se/ledare/intecknad-moderat-framtid/

  Gillad av 1 person

 20. Pekka Rousu skriver:

  Bra artikel. Taimor var bara klantig tack och lov. Att misstänka att han medvetet bara skulle dö själv låter mycket långsökt och i så fall var han ofattbart skicklig. Det om att ”inte kacka i eget bo” låter rimligt, men det är långt ifrån alla jihadister som tänker så. Vill de verkligen dö för sin sak så tror jag inte de bryr sig om vilket land det är. Tyvärr så tror jag bara det är en fråga om tid innan vi får ett riktigt attentat i Sverige. Om man ser till antalet jihadister vi borde ha i Sverige så ser det inte bra ut på lite längre sikt.

  Gilla

 21. Bosse S skriver:

  Det bör påpekas att det är felaktigt att påstå att Sverige har en lång och skamlig historia av att undvika konflikter.
  Du ska nog vara fb glad över att Sverige höll sig neutralt under
  andra världskriget. Du kanske inte ens funnits till eftersom dina föräldrar bombats till döds av tyskarna om folk här skulle spelat hjältar.
  Våra dåvarande politiker hade åren före krigsutbrottet avskffat så mycket som möjligt av det svenska försvaret, men det är väl ingenting som du fick läst om i skolan antar jag.

  Beträffande Baltutlämningen så borde den kallats för tyskutlämningen eftersom det var lite över 2500 tyska soldater och endast 150 balter som stridit i tyska uniformer på tysk sida som utlämnades till Sovjet.
  Det var emellertid den svenska regeringen, sossar med borgerligt stöd, som diktatoriskt trots massiva folkliga protestersom tog detta beslut och alltså inte svenska folket.
  Regeringen aggerade då som nu utan folklig förankring.

  Svenska regeringen hade en svår balansgång att gå under kriget, om man vägrat exportera järnmalm till tyskarna så hade hade vi ockuperats och kriget hade troligen förts kring gruvorna i Lappland.

  Huvuddelen av järrnmalmsproduktionen skeppades före kriget ut via Narvik i Norge. När tyskarna ockuperat Norge och Sverige förlorat sina import och exportvägar genom Öresund och Nordsjön så stoppades all svensk råvaru och livsmedelsimport/export, och tyskarna blev den enda handelspartnern. Järnmalm byttes mot för industrin viktiga stenkolet vilket var en bristvara här i vårt med kallt klimat avlånga land.

  Mycket kan nog skrivas om detta, men är det verkligen att föredra att vi skulle låtit landet förödas av krig och med det fått tusentals dödsoffer samt en egen judeutrotning på halsen?
  Tilläggas kan att Sverige tog emot i stort sett alla danska judar och många av de norska också, vilka med all säkerhet hade mördats i tyska läger om Sverige fört en annan politik under andra världskriget. Många norska och danska motståndsmän och flyktingar också.

  Tråkigt med alla historielösa skribenter som i skrift häver ur sig en massa okunniga påståenden om ”fega” svenskar.
  Slutligen så är min uppfattning att deltagandet av kriget i Afganistan är skämmigare än mycket annat svenskarna hittat på de senaste 200 åren.

  Gillad av 1 person

  • Anders F skriver:

   Tack för detta, Bosse. Sådant tal ”stör” mig också något fruktansvärt. Däremot är det förstås allvarligt det som händer i vårt gamla, fredliga land nu. (Och i Danmark sköts en polisman läste jag nyss på GP.)

   Gillad av 1 person

 22. Christopher Jarnvall skriver:

  Den sanningen har redan uppgått för övriga västvärlden. Sverige var återhämtningsbas redan på 70-talet. Gunnar Ekberg beskriver detta på ett bra sätt i sin insider ‘De skall ju ändå dö’.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.