Det överraskningsfria scenariot

8-26-13_11971

Patrik Engellau

När jag var teckentydare eller närmare bestämt fast statligt anställd, lönegradsinplacerad framtidsforskare så lärde jag mig att den mesta framtidsforskningen – som ju i verkligheten inte har något med forskning att göra, utan mest handlar om att ett antal djupingar fått för sig att de äger siargåvor – baseras på trendframskrivningar, kort sagt svarar på frågan ”hur blir det om det fortsätter som idag?”. Den tekniken genererar vad som ibland kallas det överraskningsfria scenariot.

Detta scenario har två egenskaper. Den första egenskapen är att det är trovärdigt eftersom föreställningen om en fortsatt utveckling i samma riktning – typ att vädret i morgon blir väl ungefär som idag – har en inneboende rimlighet. Den andra egenskapen är att det överraskningsfria scenariot aldrig slår in eftersom rörelser inte fortsätter i evighet i tangentens riktning. Det kommer något emellan, årets första majblomma eller vad som helst, som vänder trenden och ändrar hela upplägget.

Lik förbannat kan det vara intressant att konstruera överraskningsfria scenarion. Man börjar exempelvis med följande sex utgångspunkter:

1) Migrationen fortsätter ”som vanligt”. Vi tror att den har minskat, och det har den om man jämför med de senaste fem åren, men om vi går tillbaka till årtusendets första decennium låg Sverige ganska jämnt på 25 000 asylsökande om året, vilket motsvarar de första tio månaderna innevarande år. Vi är tillbaka på trenden.

2) Den svenska skolan fortsätter sin utförslöpa vilket dokumenteras i PISA-undersökningarna. Det är rimligt att föreställa sig att motsvarande även gäller svensk universitetsutbildning, men där saknas solid, internationell bevisning och inget tyder på att svenska myndigheter skulle undersöka saken.

3) De kraftiga skattehöjningar som många förutsett under flera år börjar gradvis genomföras och Sverige återtar sin plats som världens högst beskattade land före Danmark. Det sägs krävas för att ”rädda välfärden”.

4) Polisen syns allt mindre på gatorna och löser allt färre brott. Av rikspolischef Dan Eliassons uttalanden förstår allt fler medborgare att polisens omorganisation blivit ett permanent tillstånd och att man inte ska räkna med annat än fortsatta försämringar.

5) Laglösheten i utanförskapsområdena permanentas och konsolideras.

6) Eftersom nästan inga asylsökande som nekas uppehållstillstånd kan deporteras ökar antalet illegala migranter från dagens kanske 100 000 till det dubbla. Problemet är att dessa inte får några bidrag, men likafullt måste ha pengar till mat och förnödenheter. Svartjobben i exempelvis restaurangbranschen ökar kraftigt, men framför allt tilltar brottsligheten.

Det överraskningsfria scenariot handlar om vad som rimligtvis händer då. Själva grunden för ett välorganiserat land som Sverige – som vi känt det – är att staten haft monopol på våldet. Detta monopol undergrävs av den överraskningsfria utvecklingen enligt ovan. Gradvis upptäcker medborgarna detta och börjar, eftersom staten mer eller mindre inställt sina operationer, ta saken i egna händer.

Det börjar exempelvis med lokala medborgargarden. I Dalarna har alla familjer älgstudsare och organiserar nattvandringar för att få stopp på illegala migranters stölder i ensliga ekonomibyggnader och ladugårdar eller halalslaktningar av lösdrivande får.

Eftersom svenskar inte kan låta bli att organisera sig börjar de lokala medborgargardena gå ihop och håller snart nationella kongresser. En del poliser som tröttnat på Dan Eliasson går med i medborgargardena och blir anställda befälhavare. En dag inser medborgarna att de förenade medborgargardena – DFMG – blivit en fullt lika stark rörelse som resterna av polisen. Ordförande i DFMG är Urban Karlsson, en ledande figur inom den en gång tynande nazistiska rörelsen i Sverige som i och med gardenas framväxt nu fått ett uppsving.

Allt fler oroliga medelklassare inser att Urban Karlsson och hans gäng är mer att lita på än Dan Eliassons. Stora demonstrationer hålls där Urban Karlsson talar till folket om det nödvändiga i att hans rörelse börjar ”visa framfötterna”. De tacksamma åhörarna jublar.

En dag intar Urban Karlsson och hans trupper Rosenbad och Sveriges Television. Det går helt lugnt till. Urban Karlsson kommenderar Securitas-vakterna att flytta på sig varvid åtskilliga ansluter sig till de upproriska trupperna.

På kvällen håller Urban Karlsson ett tal på TV till svenska folket. Han är barsk och säger att Sveriges framtid är viktigare än alla de demokratiska formalia som skapat nationens problem och han därför avser att styra landet genom dekret. När lugnet och ordningen är återställda, försäkrar han, kommer de politiska partierna åter att tillåtas.

48 thoughts on “Det överraskningsfria scenariot

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Det skulle överraska mig och förmodligen många därtill om scenariot utspelas utan ett större mått av våldsamheter. Eller kommer inbördeskriget först att gå av stapeln efter det att Urban Karlsson hållit sitt TV-tal?
  Å´ andra sidan har vi väl halvt om halvt redan upplevt framträdandet i TV som gjorde klart för oss att framöver kommer landet styras utifrån dekret; decemberöverenskommelsen.
  Det blir en grannlaga uppgift för överenskommelsens förespråkare att få folket att frivilligt släpa sig till valurnan framöver, då det uppenbarligen har saknats reella skäl till det förut.
  På så vis har spelplanen lämnats helt öppen för exempelvis Urban Karlsson.
  Med sanktioner och allt som hör därtill lär vi framgent få klara livhanken på egna meriter, och i de fall förutsättningarna saknas återstår förmodligen bara att fly fältet.
  Inte helt fritt från överraskningar eller hur?

  Liked by 1 person

 2. Sldy skriver:

  lägesrapport från Öresundsbron: 2 praoelever igår i varsin körbana, men för en gångs skull var en körbana bemannad av en polis, en mycket ung kvinnlig polis som hela tiden surfade på sin mobil, hon tittade upp en sekund för att titta på de körkort som hölls upp. Samma sak på tågen hör jag. Vår gräns bevakas av praoelever, snart kanske det är praoelever som dyker upp när man haft inbrott?

  Jag måste säga att utsikten at se medborgargarden fyller mig med hopp. Varför skulle det inte göra det, Martin A skrev igår att ett sätt att inte känna sig deprimerad var att kasta loss, att inrikta sig på att staten effektivt sätt inte finns, jag fick även en del goda uppslag på skatteuppror, jag jobbar ju i Danmark så huvudparten av mina pengar går dit men att gå ner till deltid eller starta eget är kanske alternativ för att minska den svenska skattebasen. Vidare så känns att gå med i skytteklubb allt mer angeläget, jag har en jägarexamen, det finns inga poliser på orten här men hundratals flyktingar och fler blir det. När polisen väl når hit så är det för sent och eventuella förövare blir väl ändå frisläppta. Så igår tänkte jag att det är lite foilehatt på att betrakta Sverige som en failed state men jag antar att det beror av var man bor. Idag är jag inte så säker, Martin A skrev något som jag tycker är klokt, varför skall man ha ansvar för en massa människor som man inte har ett uns gemensamt med, det fungerar inte, det måste finnas en gemensam bas. Jag har gått från att vara oenig i skattesatsen och sett den som alldeles för hög till att betrakta skatten som ren stöld, man tar från de skötsamma och ger till de icke skötsamma, som dessutom förtrycker kvinnor och vill mig illa. Varför skulle jag acceptera det?

  Jag behöver hur som helst komma ut mer i denna mörka årstid så lite nattvandreri kanske hade varit något, ett alternativ till triathlonklubben och tights?

  Liked by 7 people

  • Fredrik Östman skriver:

   Gränsbevakning blir PRAO-elever: bait and switch.
   800’000 utvisningar blir 3 eller 4: bait and switch.
   En ångrad invandringspolitik blir munnens bekännelse: bait and switch.

   Det är bara marknadsföringen som har ändrat sig.

   Den största och permanentaste bait and switch-operationen är och förblir förstås luringen att klå svensksvenskarna på skattepengar men betala ut dem till obekanta utlänningar, medan svensksvenskarna får handens flat, förstörda skolor, galopperande våldsbrottslighet, sharia till vardags och svidande libsplaining i utbyte.

   Liked by 1 person

   • Anders F skriver:

    bait and switch… Totalt intetsägande för mig o de flesta. Googlade begreppet o uppfattar det som något amrikannskt säljbegrepp. Du måste vara mer saklig, jordnära och exakt, annar s tappar samtalet här i värde. Svenska språket är oändligt uttrycksfullt. Tappa inte i skärpa utan bemöda er om att skriva svenska. Bäst så.

    Liked by 1 person

  • Hovs_Hallar skriver:

   Kunde inte sagt det bättre själv!
   Makthavarnas agerande — redan detta att Aliansen inte ens gitte fälla S-regeringen — är numera en bisarr fars.
   Makthavarna tycks inte vilja ha ett fungerande polisväsende, eftersom man tillsätter totalt inkompetent folk som chefer och slår dövörat till för kritik.

   AKB tvingas under galgen erkänna att hennes parti haft fel hela tiden gällande asylinvandringen. Men gör inget för att övertyga om att hon menar allvar. Som vanligt tycks det handla om röstfiske, dvs. struntprat utan verkligt innehåll.

   Själv har jag åtminstone turen att min nya tillflyktsort i norra Skånes glesbygder tillsvidare känns säker — men för hur länge? Här finns en aktiv skytteklubb, som jag funderar på att gå med i — för säkerhets skull, då Patriks scenario snart kan bli verklighet. Och i så fall går jag hellre med Urban Karlsson än jag låter mig slaktas av jihadisterna.

   Liked by 2 people

  • angelapersson skriver:

   Senast som jag körde över Öresundsbron, en dryg månad sedan på väg hemåt från Kastrup blev jag stoppad i en poliskontroll. Klockan var halv tre på eftermiddagen, jag körde en svenskregistrerad ny Mercedes, jag är blond och blåögd, min man som satt jämte mig i bilen likaså….Jag blev ombedd att legitimera mig av en uttråkad svensk polis, och frågade varför?
   Han ryckte på axlarna och sa att han bara utförde en order (antagligen från Eliasson).
   Snacka om missriktade insatser, men för att undvika rasiststämplen så måste man väl ifrågasätta svenska medborgares/skattebetalares skumma avsikter med att resa in i sitt eget land.

   Gilla

   • Sldy skriver:

    Jo, så gör man men jag undrar vad en praoelev skall göra då en yrkeskriminell invandrare och människosmugglare kommer med sin ”familj” i bilen? Kanske är det enklare än så, man bara säger att man skall söka asyl så kommer man in.

    Gilla

 3. Gunilla skriver:

  Inte helt omöjligt scenario. De 2 största hoten mot landets säkerhet idag är den omfattande (gäng)kriminaliteten och polisens oförmåga. Medborgargarden är inte långt bort. Märkligt nog var polisen snabbt framme och lagförde personer ur Soldiers of Odin trots att man saknar resurser att hantera gängkriminaliteten och alla vardagsbrott. Så man har tydligen en prioriteringsordning. Vad gäller ett framtida ‘maktlvertagande’ förlitar jag mig (ännu) mera på demokratiskt styrda förändringar.

  Liked by 3 people

 4. Staffan Persson skriver:

  Jag utgår från att Du återkommer med tankar kring ”överraskningsscenarierna”!
  Jag kommer för övrigt att tänka på the Turkey sucker syndrome.Kalkonen närs varje dag av sin husbonde.Det kommer en arm från himlen över staketet och håller en skopa säd och sprider denna livgivande i kalkonens värld.Armen kommer i soluppgången,det sker undantagslöst var morgon och kalkonens liv kommer att präglas av detta.Soluppgång=arm=käk=liv.Kalkonen tycker det är så regelbundet och pålitligt,om än mirakulöst,att den skapar en religion av det.Ett år är lång tid i kalkonens liv.På Thanksgiving eller julafton kommer armen som vanligt.I stället för skopa är det nu en slaktkniv.Överraskningsscenario.End of game.

  Liked by 3 people

 5. nilsdacke skriver:

  Tyvärr en inte alltför osannolik utveckling om inte samhället i stort och inte minst rättsväsendet snarast tar tillbaka initiativet (jämför här http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/dags-att-ta-tillbaka-gatan-fran-gangen/ ). Samtliga de ovan beskrivna trenderna måste snarast brytas om det inte skall gå riktigt.
  Jag skulle vilja lägga till ytterligare ett område, nära knutet till punkterna 1 och 5, nämligen den fortgående islamiseringen. Den innebär att antalet islamister ökar och att samhället på punkt efter punkt viker ner sig för sharia-baserade krav från muslimska grupperingar. Alla muslimer är naturligtvis inte islamister men alltför många muslimer anser enligt flera undersökningar (https://www.wzb.eu/en/press-release/islamic-fundamentalism-is-widely-spread) att de vill ha sharia hellre än nationella demokratiska lagar. Det innebär att de vill åsidosätta demokratiska principer.

  Liked by 4 people

 6. Jasa skriver:

  Du glömde bort en punkt: SD och Kent Ekeroth kommer fortsätta vara ett gäng ouppfostrade och stökiga järnrörspojkar som kommer att få stöd av alla med en IQ under 90, med några gåtfulla undantag. Vi andra förtjäner faktisk nåt bättre. Medborgelig Samling?

  Gilla

  • Boris skriver:

   Vad har SD med detta att göra? För övrigt tycker jag att du beter och uttrycker dig som övriga etablissemanget. Dvs spyr galla på SD. Alla med IQ under 90, det uttrycket låter snarlikt Clintons ” Deplorables”. Det vinner man som bekant inga sympatier på

   Liked by 10 people

   • H skriver:

    -SLDY
    Partiet heter Medborgerlig Samling (MED) och har idag presenterat sin nya logga. Partiet har, inte som du är rädd för, för avsikt att ta enbart SD-röster, utan vill kanalisera det missnöje bland vanligt folk som finns i Sverige idag. De som röstar på V och Fi är kanske inte främsta målgruppen.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Uppenbarligen fanns en gammal centerpartistisk falang — BF som i Bondeförbundet — och en gammal moderat falang — Medborgerlig samling som i Moderata samlingspartiet. Bara nostalgi alltihopa, uppenbarligen. Skall väl vara så i Sverige. Man får inte sticka ut. Allt nytt skall vara samma lika.

    Liked by 3 people

   • Hovs_Hallar skriver:

    SLDY: var inte så negativ, loggan ÄR faktiskt fin! 🙂
    Att sedan de missnöjda massorna knappt ens hört talas om detta parti med dess snygga logga är kanske mindre viktigt.

    Och självklart har detta parti samma potentiella väljarbas som SD: – alla som är djupt missnöjda med makthavarnas vanvettiga destruktiva politik gällande i synnerhet asylinvandringen.

    Problem: Partiet når troligen inte 4 procent 2018.

    Gilla

  • Peter skriver:

   Medborgerlig samling har om jag förstått rätt redan infiltrerats av ”avhoppade” rödgröna som lyckats slänga den/de som först startade partiet. Samma sak som hände med Piratpartiet där den ursprungliga partiledaren och hans vänner mellan 2009 och 2014 sakta utmanövrerades av en HBTQ-inriktad stockholmselit som medvetet sänkte partiet från 7% i Europavalet till 0,2 % i Riksdagsvalet.

   Liked by 3 people

   • H skriver:

    -Peter
    Finns inget belägg för det du skriver. Titta på listan över styrelsemedlemmar och jag tror svårligen du finner någon f d röd. Däremot en grön, Josefin Utas, och hon kommer att blir en stark behövlig kraft för det nya partiet, som nota bene kallar sig liberal/konservativt! Inget rött här inte!

    Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Ser ingen skillnad på SD och SAP vare sig i partifunktionärernas hederlighet eller väljarnas eventuella IQ. För varje Kent Ekroth går en kvittoklippande Sigvard Marjasin, en Ingvar Carlsson som hyllar en svensk politisk mördare och terrorist på hundraårsdagen, en Sten Andersson som ansluter sig till Molotov-Ribbentrop-pakten och förnekar att Baltikum varit ockuperat, en Birgitta Dahl som förbjuder parabolantenner och stöder folkmordet i Kambodja eller en Olof Palme som hyllar de satans mördarna i Teheran och inte klarar av att hålla sig till demokratins mest grundläggande spelregler o.s.v.

   Gilla

   • Hovs_Hallar skriver:

    Vore intressant om du kunde namnge dessa tydligen föga hedrande SD-politiker –

    Marjasin motsvaras av ……….
    Ingvar Carlsson motsvaras av ……….
    Sten Andersson motsvaras av ……….
    Birgitta Dahl motsvaras av ……….
    Olof Palme motsvaras av ………. ?

    Liked by 1 person

  • Hovs_Hallar skriver:

   Ekeroths krogrunda är naturligtvis helt representativ för hur ALLA andra SD-politiker beter sig HELA tiden.
   På motsvarande sätt som ALLA i MP givetvis är lika stora alkisar + rattfyllon som en fd. ledande MP-politiker var.

   Härlig logik!

   Liked by 2 people

 7. Sture skriver:

  Läs denna artikel om vapens välgörande inverkan på våldet i USA. Vi får alltid höra att det är vapen i vanliga laglydiga medborgares händer som är orsaken till vapenvåldet. I själva verket är det tvärtom.
  Det finns en nationalekonom i USA, John Lott Jr., som specialiserat sig på och i åratal föreläst om kriminalitetens ekonomiska effekter på samhället.
  Han började forska på vapnens betydelse och har gjort den överlägset största undersökningen någonsin, då han följde samtliga counties i USA (då 3.054) i 30 år och kunde undersöka hur tillkomsten av olika vapenlagar påverkade våldet: ”More guns, less crime”. Dvs. mera vapen i laglydiga medborgares händer är lösningen.
  http://denamerikanskavapendebatten.blogspot.se

  Liked by 2 people

  • Hovs_Hallar skriver:

   Har sett detta, och dragit slutsatsen att karln har rätt.
   De som vill hindra hederligt folk från att ha vapen är den grova kriminalitetens bästa allierade. Och den sorten verkar ju styra Sverige idag.
   Jihadisterna jublar.

   Liked by 1 person

   • cmmk10 skriver:

    Såg en studie på Mises Institute, där det hävdades att våldet i Vilda Västern inte var så våldsamt. Om man kan förvänta sig att alla människor är mer eller mindre beväpnade så kanske man är ganska försiktig med att bråka i onödan.

    Då många småbrott, typ väskryckning och butiksrån, troligtvis skulle belönas med omedelbart dödsstraff kan frekvensen på dessa brott förväntas sjunka dramatiskt. Fast det blir ett rätt spännande samhälle, där man riskerar att avrättas utan ”rättegång”.

    Gilla

 8. Hortensia skriver:

  Sorgligt, Patrik, att lilla fredliga, trygga och välorganiserat civiliserade Sveriges öde tycks oåterkalleligen beseglat, men naturligtvis kommer vi gammelsvenskar att bli allt mindre överraskade av den nysvenska befolkningens – politikerskapade och myndighetsunderstödda – förödande påverkan i stort och smått. Vi är redan ett synnerligen luttrat folk.

  http://ledarsidorna.se/2016/11/ytterligare-problem-for-stockholmspolisen/

  http://ledarsidorna.se/2016/11/kommunanvisningslagen-for-migranter-ar-domd-att-misslyckas/

  http://www.gp.se/ledare/december%C3%B6verenskommelsen-lever-vidare-1.3988065

  http://www.gp.se/nyheter/debatt/%C3%A4r-ditt-parti-kompetent-nog-1.3971065

  https://meritwager.se/2016/11/24/ur-en-intern-skrivelse-pa-migrationsverket-hot-om-vald-dod-eller-sjalvmord-fran-sokande-forekommer-flertalet-ganger-varje-vecka-mot-atervandandeteamet/

  Liked by 3 people

 9. Sldy skriver:

  För de som vill göra en insats så kanske lite självförsvar är av godo. Nästan alla erkända är bra, krav maga och jujutsu kanske bäst för äldre. För de yngre muay thai och mma, karate, taekwondo, judo och jiujitsu också bra. Klubbarna brukar vara fantastiska med riktiga eldsjälar. För de ännu äldre kanske jodo kan vara något, det är tekniker med stav, så käppen kan komma väl till pass. God träning!

  Liked by 2 people

 10. oppti skriver:

  Det finns en grupp som patrullerar vår kommun-Grannsamverkan. Med polisens godkännande.
  Lite trevande bla med en egen uppmålad bil som skall bemannas av frivilliga.
  Dock utan vapen.
  En bra tanke som kan utvecklas åt olika håll. Lita på grannarna!

  Liked by 2 people

 11. Christer Carlstedt skriver:

  Jag kan inte låta bli att sticka ut huvudet ”litet grand” och göra det man inte får enligt den gängse synen i landet.

  Scenariot som beskrivs är långt ifrån någon omöjlighet och beror i så fall på migrationen.

  Lägg märke till dock att jag säger migrationen – Inte migranterna.
  Migranterna vore ju direkt dumma i huvudet om de stannade och bosatte sig på ett ställe där de bara får knäckebröd, när det finns ett annat ställe litet längre fram på vägen där det serveras gratis trerättersmiddagar.
  Konsekvenserna av menyannonseringen har vi nu sett. Det börjar se knackigt ut i kylrummet på den lilla restaurangen.
  Vilken krögare som helst med någon form av självbevarelsedrift hade snabbt som sjutton tagit ner erbjudandeskylten om fritt käk, men icke så den svenska regeringen.
  I stället konstaterar de att det ser tomt ut i förråden och vill genast köpa hem mera varor, men eftersom det som de ordinarie gästerna betalar inte räcker för att köpa även till de icke betalande, så höjer man priset för de ordinarie gästerna.

  Om man som vi har ett samhälle som är inställt för att ta emot ett visst antal migranter per år och man sedan accepterar ett inflöde som är fem gånger högre så kan det bara gå åt helsike. Alla samhällsfunktioner som skola, polis, sjukvård, bostadsförsörjning etc. skall med oförändrade resurser plötsligt hantera ett betydligt högre antal klienter.

  Det finns inget reservlag som man kan kalla in för att klara den tillströmningen.

  Hur många år från det att behovet identifierades tog det innan halvmesyren Nya Karolinska Sjukhuset kom på plats?

  Om jag behöver tio procent flera läkare och sjuksköterskor än i dag – hur lång tid tar det att få fram dessa utan att för den skull dränera andra utbildningsvägar på studenter för att tillfredsställa studentbehovet på medicinska fakulteterna?

  Vad sägs om att tala om ett perspektiv på 25-30 år?
  Dom nya skall födas först!
  De skall pressas igenom en skola som måste byggas ut med nya lärare som skall utbildas.
  Vi talar nämligen inte längre om en organisk tillväxt.

  Det hade kunnat fungera.
  Om våra högsta politiker inte hade ljugit om de nykomnas otroligt höga kvalifikationer inom diverse ämnesområden.
  Hade läkartätheten bland migranterna varit densamma som i landet i övrigt och kvalifikationerna de som vi kräver av svenska läkare och annan vårdpersonal hade kanske den saken varit OK.
  Men nu var det lögn.
  Visst finns någon med förutspådda kvalifikationer, men läkartätheten är mindre än 1/10 av den svenska bland migranterna.

  Faktum är att det ser likartat ut på de flesta områden.
  Jag tillåter mig tro att det är tämligen få poliser enligt svensk modell bland invandrarna.

  Den politiska taffligheten har orsakat svåra problem och jag tror inte vi ens sett mer än början på dem.
  Det stundar intressanta tider där de som lever får se hur den gordiska knuten skall lösas.
  Skall det bli med ett Alexanderhugg eller görs den om till en löpsnara för långsam strypning?

  Liked by 5 people

  • cmmk10 skriver:

   Lunds socialdemokrater motionerar på partikongressen om att landet snarast skall återgå till tidigare immigrationspolitik. De föreslår skattehöjningar för att hantera ev. kostnader.

   Vi har alltså sådana människor i positioner där de har makt. Finns det verkligen någon som kan se hoppfullt på framtiden då?

   Gilla

 12. JL skriver:

  Har funderat i liknande tankebanor.

  Gissar dock armén kommer vara med på ett hörn vid kommande statskupp eller?

  Det ”komiska”, eller bättre uttryckt ”skrämmande”, är att det scenario Patrik beskriver känns mer lockande än det lågfrekventa inbördeskrig än det vi är på väg mot.

  Någon form av ”stark man” kommer förr eller senare dyka upp om utvecklingen inte hindras.

  Oundvikligt tror jag.

  Får bara hoppas att den starke mannen inte är islamist, nazist, kommunist, facist etc etc. Någon som Duterte på Filippinerna (googla om ni mot förmodan missat honom) i svenskt light-version skulle kanske vara det minst dåliga alternativet av de exempel som funnits att se i världen senaste årtiondena?

  Liked by 4 people

 13. Jaxel skriver:

  Ja, man blir onekligen orolig för demokratins framtid. Ledande företrädare för ”godhetseliten” (som i allt väsentligt är identisk med makteliten), inklusive statsministern, tycker det är helt i sin ordning att offentligt uttrycka förakt för dem som har en avvikande åsikt.

  Kunde man inte kräva att godhetseliten skulle känna ett ansvar för att vårda det respektfulla och demokratiska samtalet? För att på så sätt vårda demokratin. Tydligen inte! (Det finns uppenbarligen saker som är betydligt viktigare än demokrati.)

  Liked by 1 person

 14. Fredrik Östman skriver:

  Du beskriver detaljtroget Mussolinis väg till makten från att ha varit en allmän vänsterintellektuell och syndikalistisk partiledare till att ta makten genom Marschen mot Rom utan större våldsutgutelser. Kanske kan Urban få tågen att gå i tid? Guilt by association.

  Men Sverige är redan en fascistisk stat och har varit det sedan långt innan den okontrollerade massinvandringen sattes igång. Det är möjligt att SD är, eller åtminstone till helt nyligen var, ett fascistiskt parti, men den etiketten passar precis lika bra på de andra sju riksdagspartierna.

  Skall vi ha en konsesusdiktator i Fascistsverige är det väl enklast att ta den som ligger närmast till hands, polischefen Danielsson? Är inte det överraskningsfria scenariot att landsortsråttornas vaktparader slås ner och att de fascister som redan sitter på makten förstärker sitt grepp om den?

  Liked by 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Vi kan ju konstater att det i det första avsnittet DGS-TV är just detta scenario som av Thomas Gür framställs som det överraskningsfria scenariot. Fortsatt befintlig fascism, wir schaffen das.

   Gilla

  • MartinA skriver:

   Utvecklingen ovan går i tangentens riktning. Men precis lika möjligt att marchen mot Stockholm aldrig inträffar och att centralmakten fortsätter finnas men får mindre och mindre makt.
   Roms senat blev irrelevant i och med Augustus seger vid Actium 30 före kristus eller nåt. Men avvecklades inte förrän 630 efter kristus. Redan idag blir regimens dekret alltmer slag i luften.
   Jag tror på fortsatt sönderfall.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    För bra jämförelseobjekt skall vi inte gå till början av 1900-talets Europa, utan till 1980-talets Sydamerika.

    FARC-gerillan i Kolumbien plågade landet mycket hårt i årtionden och uppnådde lagens upplösning tills folket ruttnade på alla mord, all utpressning och alla kidnappningar och bildade miliser. Dessa miliser har nu efter flera årtiondens kamp slagit FARC i grunden. Staten har tittat på och försöker nu med hjälp av en folkomröstning rädda FARC och därmed sig själv, eftersom miliserna kommer att stå ensamma som makthavare när till slut FARC faller. Då försvinner det maktvacuum som staten överlevt i mellan grupperna. FARC motsvaras av AFA, F. Reinfeldt, Shariapartiet de gröna och liknande vänsterextrema våldssekter som plågar och förstör Sverige.

    Ingen av de tre kontrahenterna i Kolumbien är demokratisk på något meningsfullt sätt. Välkommen till framtiden!

    Liked by 1 person

 15. alexwestin skriver:

  Ja, så kommer det att gå, om de som nu styr politiken får fortsätta. Observera att det är oförmågan/oviljan att ta oron och kritiken mot åsiktskorridoren och samhällskontraktets upplösning på allvar, som leder till katastrof. Inte alternativa media eller SD. Allt färre går på etablissemangets försök att sätta etiketter på dessa, som inte stämmer med innehållet (som man ju ganska lätt kan kolla).

  Gilla

 16. Janne skriver:

  Ett tema som sällan debatteras är migranternas omfördelning i EU. Löfven vill inte ge svar på hur Sveriges migrationspolitik kommer att se ut längre fram och regeringen överväger flera undantag från de redan fattade beslut, t.ex att ge långa uppehållstillstånd för ”ensamkommande” som läser på gymnasiet. Det skulle innebära att alla unga får mer eller mindre stanna.
  Löfven hänvisar till de beslut som eventuellt kommer att fattas inom EU om omfördelning och han är mer eller mindre naiv när han tror att när andra länder sväljer fler, kommer det automatiskt färre till Sverige. Även de små kvantiteter som idag har omfördelats till länder som Litauen eller Polen vill inte stanna där. I utländsk press finns det många exempel på att migranter flyttar från de länderna till t.ex Tyskland eller Sverige.

  Gilla

  • Jaxel skriver:

   Statsministern tror som sagt att lösningen problemet är en omfördelning av asylsökande inom EU.

   Samtidigt kör statstelevisionen snyftreportage om de stackars satar till asylsökande som ”fastnat” i Sydosteuropa.

   Gilla

 17. Sixten Johansson skriver:

  På detta tema måste jag väl tipsa om dagens inlägg på cornucopia.cornubot.se ”Nu utreder inte polisen mord längre”. Trigger-varning för dysterhetshöjande innehåll samt galghumor och morbid sarkasm i de talrika kommentarerna.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.