Nu lanserar vi DGS-TV

Bloggen Det Goda Samhället startades i mars 2015 med mottot ”här skapas samtidens självförståelse”. Sedan dess har vi publicerat omkring 1 600 texter om vitt skilda ämnen, med den uttalade avsikten att undersöka, avslöja och borra i de brännande samhällsfrågorna. I takt med detta har också en stor och kunnig läsarskara blivit oss trogna, som på olika försöker hjälpa oss att få en förståelse av vad som pågår i landet.

Med start på fredag kommer vi att ta Det Goda Samhället till en ny nivå genom att lansera DGS-TV, en serie på tio program där Patrik Engellau tillsammans med flera av landets skarpaste hjärnor diskuterar våra viktigaste frågor. De första tio programmen är en pilotserie och satsningens framtid kommer att bestämmas av tittarnas reaktioner.

I det första avsnittet samtalar Patrik med författaren och företagaren Thomas Gür om välfärdsstaten och dess framtidsutsikter.

Avsnitten kommer att släppas varje fredag och kommer att kunna ses på Youtube. Det kommer också att vara möjligt att lyssna på programmen i podcast-format för den som föredrar det. Alltsammans kommer att länkas från detgodasamhallet.com

Redaktionen

41 reaktioner på ”Nu lanserar vi DGS-TV

 1. p2185 skriver:

  Patrik,
  Tappre kämpe! En så perfekt idé i ett spridningsmedium med potential!
  Ja, det är själva f-n att borrande, självklara följdfrågor, har blivit en sån bristvara i våra etermedias tafatta försök att förklara vad som sker i dagens Sverige! Finns ingen utbildning till journalist eller är de tondöva, eller helt låsta av nåt (kanske av annan fastställt) manus?
  Ser med mycket stort intresse fram mot detta steg i samhällsutvecklingen!

  Gillad av 12 personer

 2. Sture skriver:

  Patrik, strålande idé.
  Vi måste helt enkelt få till ett helt annat svenskt TV-utbud i detta land. Jag tittar ytterst sällan på svenska TV-program idag eftersom de är så förljugna, men tittar en hel del på inköpta engelskspråkiga program. Dessa är den stora behållningen av svensk TV.
  Jag tittar också varje dag på amerikanska web-TV program men hoppar över alla svenska USA-korrespondenter (=urdåliga). Huvudsakligen har det blivit FoxNews.com (förutom Bill O’Reilly, som jag svårligen står ut med) under senaste år eftersom de är överlägset bäst. Tittade förut en hel del på CNN, ABC, MSNBC, NBC etc. men det har blivit allt mindre.
  Tänk om er lilla TV-statsning skulle kunna utvecklas till intervjuer och diskussioner som man har på Sean Hannity, Megan Kelly, Greta van Susteren, The Five etc., vilken grej.
  Jag tycker ganska mycket om Axess’ intervjuer och lyssnat en hel del på Thomas Gür och hoppas ni kan utvecklas i den riktningen.
  Patrik, gå in och lyssna på Sean Hannity på FoxNews. Titta på formatet, sättet man diskuterar på, inramningen, den lättsamma stämningen – ungefär som ditt sätt att bjuda på dig själv i dina krönikor. Utan prestige – bara rakt på sak.

  Gillad av 4 personer

   • Sture skriver:

    @ Jan Bengtsson
    Bill O’Reilly har alltid rätt i sina analyser – det erkännandet måste jag ge honom. Men han blir lite odräglig när han nästan jämt skall mästra sina intervjuoffer.
    Jag vet att många i USA reagerar som jag. Men visst, han har alltid rätt.

    Gilla

 3. JL skriver:

  Strålande!

  Om möjligt, engelska, eller engelska undertexter, när det går.

  Ett problem jag ofta stöter på när jag försöker förklara för utländska vänner (eller min fru) vad som pågår i Sverige är att det mesta med nyanserat innehåll är på svenska. DGS och ledarsidorna de mest lysande exemplen. Google translator är ofta inte tillräckligt bra.

  Behöver du finansiärer eller bidrag till projektet? Berätta det för publiken.
  Lovar att stödja vid behov.

  Gillad av 3 personer

 4. Bo W skriver:

  Suveränt. Föreslår att ni dessutom försöker bjuda in våra partiledare någon gång för enskilda samtal där de kan ställas mot väggen på riktigt av en klok panel.

  Gillad av 4 personer

 5. Hortensia skriver:

  Vilken fantastiskt god nyhet! Äntligen ett spännande, seriöst, svenskt TV-program man vågar se, utan ett krampaktigt grepp om både skämskudde och fjärrkontroll.

  Stort lycka till, Patrik! 🙂

  Gillad av 4 personer

 6. Lisa Löfgren skriver:

  Snyggt Patrik! Utmärkt initiativ, en stor eloge! Du och resten av DGS – alla skribenterna på sajten och de som kommenterar artiklarna – gör så mycket bra för debatten i det här landet. Ser verkligen fram emot DGS-TV!

  Gillad av 1 person

 7. Anders F skriver:

  Nu gäller det att ta ett resonemang med Jonas Sjöstedt och Annie Lööf. Lugnt och sansat. Jag önskar er all lycka med att nå ut. Ska hjälpa till så gott jag kan.

  Gillad av 1 person

 8. Höga kusten skriver:

  För många år sedan hade Britt-Marie Mattsson, på GP, ett antal intervjuprogram på SVT.
  Jag minns henne som en suverän intervjuare. De frågor som dök upp i mitt eget huvudet, var just de frågor hon ställde. Hon lyssnade verkligen till vilka svar hon fick. Och ställde naturliga följdfrågor. Många intervjuare är dåliga på just det. De blir lätt manusbundna, och bligar i smyg distraherat på vilka fråga de har skrivit på sin fusklapp. Intervjuerna blir då sällan följsamma och inkännande. Rytmen blir hackig och stolpig. Britt-Marie Mattsson var här outstanding i sin intellektuella skärpa, kunskap och förmåga att ställa just de rätta frågorna. Säkert var hon väl inläst innan en intervju påbörjades. Kanske kan Britt-Marie Mattsson anlitas som en av intervjuarna för DGS-TV? Ett kraftkorn att återuppväcka i TV-sammanhang.

  Gilla

 9. Jonas Bohman skriver:

  Stort lycka till. Jag vill bidra med 50-100:- i månaden till denna sida. Kan jag sätta in pengar på något konto? Vill tro att vi är många som vill hjälpa till…. Må gott.

  Gillad av 1 person

 10. Lennart Flygare skriver:

  Det är mycket välkommet att ni sprider era synpunkter och kunskaper till en bred publik, eftersom mycket i vår traditionella massmedia är obegripligt fastlåsta i 70-talets tänkande.
  Lennart Flygare

  Gillad av 2 personer

 11. 77711n skriver:

  Välkommet och behövligt. Ser fram emot vad detta forum kommer att kunna utvecklas till. Kanske en hel serie av seminarieliknande innehåll med kvalitet i olika frågor som jag diskuterade med dig för några år sedan.

  Gillad av 1 person

 12. Sixten Johansson skriver:

  Mycket lovvärt! Fin studiomiljö och bra ljud. Nu måste ju jag också titta, fast jag avskyr pladder-TV. När jag för mycket länge sedan kom till SVT som översättaraspirant blev jag förvånad över hur grådaskiga och ointressanta de kända TV-profilerna var i verkligheten. Sedan hamnade ett par normala bekanta framför kamerorna – som hallåa och som nyhetsuppläsare – och jag såg hur de glänste i rutan, men privat tycktes förändras och bli gråare, liksom tömda inuti. Det var lite skrämmande. Jag tror att sminkningen, det hårda ljuset och anspänningen gör att all uppmärksamhet riktas mot ytan och det inre gröps ur. Bilder av osminkade kändisar visar detsamma. Men på DGS-TV behöver ingen vara mediasexig, så slappna av. Sänk gärna taltempot, men viktigast är förstås att det känns naturligt och stockholmare har ohjälpliga maner. Visa gärna textade skyltar med stora bokstäver, det är inte fel att vara pedagogisk och tänka på oss andra gamlingar. Lycka till!

  Gilla

  • Höga kusten skriver:

   Det är inget fel på sminkning i TV-sammanhang. Där behöver ofta kontraster och ansikten förstärkas. Ljussättning är mycket viktigt. Speciellt av ansikten. Ingen är hjälpt av glåmig vardaglighet, kanske förstärkt genom felaktigt ljussättning, som får rynkor och sneda tänder att synas ”bättre”. Och som rentav kastar skuggor under hakan, och gör att även damer får skuggor av pipskägg under hakan. Smink tar även bort ljusblänk i fet hy, och blänk i kala hårbottnar, och trollar undan blå områden under ögon. Smink och ljus är ett måste för att inte skapa ett oproffsigt intryck. Liksom rätt utstyrt ljud och en korrekt ljussättning. Det tillhör snarare elementa i verktygslådan. Precis som verkstaden har ringnycklar och skruvmejslar.

   Bland det absolut viktigaste att känna till vid produktion av film och TV, är att ekonomi är direkt kopplat till det som visas i rutan, på ett mycket direkt sätt. Enbart det som syns i rutan har betydelse. Det som tittaren ser. Allt annat tynger enbart ekonomin, helt i onödan. Det spelar egentligen ingen roll om tingen i studion är av sämsta EPA-kvalitet och är fasttejpat, med tejp från Clas Ohlson. Tvärt om. Att drapera ett par staplade ölbackar med ett vackert tygstycke, och bra ljussättning på det, kan göra underverk, om inte det bakomliggande avslöjas.

   Att initialt börja kräva eller önska sig textning och översättning är knappast klokt. Det belastar bara en redan svag ekonomi. Det är människorna, det sagda, själva innehåller som räknas. Men det måste paketeras i ett genomgående proffesionellt utryck. Hantverket att producera måste finnas där. Inga hopp över ”optiska axlar” får förekomma vid kommande flerkameraproduktioner. Behärskande av klippning mellan olika bildvinklar är ett måste, och även gången mellan etableringsbild, tvåbild, halvbild och närbild, vid följande av samtal. Även användning av chromakey med gröna bakgrundsskärmar bör behärskas. Den tekniken kan bland annat få en liten studio att se mycket större ut. Likväl som att bakgrundsbilder i sig blir mer varierade, och även kan följa med vid olika ämnesbyten.

   Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Proffsigt förklarat! Ja, ljuset i en TV-studio är obarmhärtigt och sminkningen är nödvändig. Men åren som frilansande TV-översättare gjorde mig skeptisk till TV som förmedlare av information, däremot kan mediet ge illusionen av kontakt och bekantskap. Jag är rätt övertygad om att all långvarig koncentration på ytan gröper ur människan. När jag tyckte mig se förändringarna kom jag att tänka på infödingars rädsla för kameran – kanske stjäl bilden trots allt lite av själen varje gång! Något att reflektera över i vår bild- och ytfixerade tid. Jag är glad att våra döttrar inte har börjat sminka sig, deras utstrålning kommer inifrån.

    Gilla

   • Höga kusten skriver:

    Alla medier har sina styrkor och svagheter. Kreativitet och fantasi handlar ytterst om att utnyttja varje medias inneboende potential. Olikheter, medier emellan, behöver inte ställas emot varandra. Ett blankt papper i en dåligt oljad gammal skrivmaskin, kan i förlängningen leda till ett Nobelpris i litteratur, några decennier senare.
    Begränsningar och förmåga handlar ytterst om vad som rör sig inne i en enskild människas huvud. Och det gäller även för TV-makare. Men som alltid, medier inbegriper alltid en relationen till en konsument, en åskådare, en tittare. Det är hänsyn till detta spänningsfältet och relation, som ofta påverkar uttrycket.
    I en kommersiell omvärld handlar det mycket om pengar och tittarsiffror. Kreatörer är, i varierande grad, underställda den dimensionen. Via den relationen föds mycket ytlighet, och även kändisskap. Det är ofta det kommersiella ”som gröper ur själen”. Mer seriöst material får, tyvärr, ofta ta rygg på det som den kommersiella isbrytaren redan brutit upp. Så ser världen ut. Oavsett vad man tycker. Bolibompa-attityden sockrar numera även vuxenprogram. För att, inbillar man sig, lättare kunna sväljas av en bredare publik. Mycket blir lek och glam. Yngre generationer tar vid. Attityder ändras.
    Och så finns där det mer subtila ekonomiska beroendet. Det gäller DN och SVD, likväl som SVT/UR/SR, fast i olika grad, även om de senare teoretiskt ”står ekonomiskt fria”. Patriks initiativ står, får jag förmoda, ännu fri från ekonomiska bindningar. Något mycket viktigt för en mer fri diskussion. Vi får hoppas att de som nu börjar följa hans TV-kanal på YouTube, får en mängd olika möjligheter att bidra med ekonomiskt stöd. Och på det sättet visa sina ”likes”. Men att de då också accepterar även helt motstridiga åsikter. Men vem vill hela tiden lyssna till sig själv?
    Många vill inte använda sina kreditkort på internet. Den bristen hoppas jag kan undvikas. Kanske bidrag via Klarna borde undersökas, som när man köper varor på nätet, och betalar med faktura. Att helt förlita sig på kortbetalning är knappast den optimala lösningen. Det hindra i alla fall mig från att stödja Ledarsidorna.se – tyvärr.
    Så till slut, vardagsliv och Television bör inte blandas samman. Även seriösa dokumentärer bygger på ett mänskligt urval. Även de har alltid någon typ av avsändare. Och det gäller även nyheter i TV. Att trolla bort människans subjektivitet går liksom inte. Den förekommer bara i olika grad. Så en sund skepticism är därför alltid bra att ha med i bagaget. Gärna manifesterad som osminkade döttrar. Det tyder på en sund självständighet, i mina ögon.

    Gilla

 13. Hedvig skriver:

  Så välkommet, ser fram emot intervjun med Thomas Gür!

  Vår säkerhets- och försvarspolitik borde ha högsta politiska prioritet, men behandlas som om det vore ett särintresse. På precis samma sätt som vi skaffar oss en hemförsäkring bör vi skaffa oss ett effektivt egenförsvar plus snarast gå med i Nato.

  Så varför inte en intervju med t ex Karlis Neretnieks?

  http://www.svd.se/neretnieks-har-fatt-ratt-om-gotlands-betydelse/om/sakerhetsradet

  Gilla

 14. Anders Eriksson skriver:

  Förresten: presentationsklippet är verkligen klockrent! Det som irriterar mig med SVT, SR och alla MSM-tidningar är hur många frågor som inte ställs och ofullbordade resonemang. Ibland väcker en artikel eller ett inslag snarare fler frågor än de besvarar. Det uppstår en massa lösa trådar som inte reds ut ordentligt.

  Det påminner mig om när jag började misstänka att det var något som inte stämde med migrationspolitiken. Jag bestämde mig då för att granska alla argument som presenterades från politiker, journalister och opinionsbildare. Jag såg då under ett till två års tid hur otroligt intellektuellt torftiga alla resonemang var och med tiden smög sig insikten fram att alltsammans stod på lös grund. Jag fick ofta känslan av att det viktiga inte var VAD man sade, utan ATT man sade något. Och så där har det ju bara fortsatt.

  Gillad av 1 person

 15. Avinor skriver:

  Gratulerar till initiativet! Ser fram emot kommande filmer.

  En kommentar i högsta välmening: Skippa den virtuella studiomiljön, det ser inte klokt ut. Patrik svävar i luften. Ger inte ett seriöst intryck. Jag vet att detta är poppis i diverse politiska alternativkretsar, men de alstren är inte värda att efterlikna.

  Nyckeln till att göra Youtube-filmer som ser bra ut är att inte söka att efterlikna vanlig TV. Har ni inte deras budget, kommer det att se ut som att ni försöker, men misslyckas. Använd i stället naturliga miljöer: ett vardagsrum, ett café, en parkbänk… Lyssna på de här unga herrarna, de är genuint duktiga på hantverket:

  Gilla

 16. Arty skriver:

  Mycket välkommet, och vilken start! Jag är imponerad, djuplodande intervju med Thomas Gür där tid fanns att tala till punkt, att fullfölja resonemangen, långt ifrån snuttifieringen i MSM. Dessutom en mycket intressant intervju med Lorentz Lyttkens där flera viktiga problem ventilerades. Tror mig se ljuset i tunneln, jag är en av de som i det närmaste misströstar, men har nu lärt mig att det är sämsta tänkbara alternativ…

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.