Två observationer

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Den som nyfiket och förhoppningsvis fördomsfritt betraktar samhället, i det här fallet det svenska samhället, gör ibland iakttagelser. Han kan förstås inte lita blint på sina observationer. Det kunde inte Galilei heller där han satt och glodde i sitt teleskop. Han fick nöja sig med att förklara vad han tyckte sig ha sett och underställa observationerna andras bedömning.

Sedan Trump-smällen den nionde november har jag gjort två observationer som jag ska framföra kategoriskt och med extra emfas för att du ska få något att bita i.

Den första iakttagelsen grundas inte på själva smällen, utan på det svenska etablissemangets – läs ledande politikers och journalisters – reaktioner. Att etablissemanget är taget och illa berört av händelsen är det ingen tvekan om. Men vilken attityd har etablissemanget intagit?

Om händelsen varit mindre storslagen – om det till exempel handlat om Österrikes presidentval och ”populisten” Hofer vunnit – så hade man kunnat avfärda det hela med att österrikarna är notoriska nazister som bara tänker på Schuhplattler och knödel så inget annat var att förvänta. Men så lättvindigt kan etablissemanget inte trassla sig ur en motgång i världens mäktigaste land. Här gäller det att förhålla sig mer seriöst.

En osannolik möjlighet hade varit att etablissemanget lagt sig platt på marken, visat strupen och sagt att djävlar, det verkar som om vi haft fel. Alla Trump-anhängare är tydligen inte hillbillies och white trash. Det tycks som om det som i verkligheten drivit amerikanerna inte är fascistiska böjelser eller rädslan för import från Kina, utan ett uppriktigt och ärligt missnöje med etablissemangets politik och arroganta attityd. Fasiken, skulle etablissemanget fortsätta enligt detta fabelaktiga scenario, nu måste vi undersöka om samma mönster även gäller i Sverige. Är det månne vi själva som är problemet?

Jag har inte sett något som tyder på en sådan ärlig självrannsakan. Tanken på eget ansvar för tingens ordning verkar inte ha slagit de politiker och andra etablissemangspersoner som visat upp sig för mig. ”Vi har nog inte lyssnat på människorna”, säger de och då förstår man genast att de betraktar ett sådant lyssnade som ett slags terapi, det enda som behövs är att människorna får gråta ut ett tag om invandringen och skolan och sedan kör vi på som vanligt. ”Oron för migrationen existerar ju faktiskt och då måste vi ta den på allvar”, underförstått ”hur himla obefogad den än är”.

På den grunden har jag kommit fram till min första kategoriska observation. Sjuklöverpartierna är ansvariga för det tänkande som orsakat Sveriges problem (inte bara migrationen, alltså, utan skolan, snöröjningen, Nya Karolinska Solna och allt det andra). De kommer aldrig att annat än bara för artighetens skull att göra mer än marginella förändringar i sitt tänkande. Att över huvud taget fästa något hopp vid dessa partier är förgäves.

Det leder mig till min andra observation. Den gäller sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna har visserligen sedan länge en mer stabil och förtroendeingivande syn på migrationen än övriga partier, men hur är det med resten? Resten betyder i det här fallet dels övriga politikområden, dels genomförandekraften (och jag säger inte att sjuklövern skulle vara bättre på något av dessa områden, men sjuklövern är som sagt diskad på andra grunder).

Jag har inte märkt att sverigedemokraterna skulle ha en mer övertygande politik än andra partier när det gäller sådant som skolan, försvaret och snöröjningen. Det kan hända att de har det och att det är mitt fel att jag inte upptäckt det och i så fall ber jag om ursäkt.

Så var det genomförandekraften. Jag fattar inte varför vi inte talar mer om denna avgörande faktor. Genomgripande förändringar i stora organisationssystem, exempelvis Sveriges skolor, står på dagordningen. Det krävs utomordentliga ledaregenskaper och mycket erfarenhet för att ta sig an sådana utmaningar. Tänk i vilken grannlaga ordning storföretagschefer tillsätts! (Och om du vill få dig ett gott skratt kan du jämföra med när Gustav Fridolin blev utbildningsminister och redan innan han tillträtt lovade att fixa skolan på 100 dagar.)

Amerikanska presidenter fattar det där. De behöver starka personer som är deras muskler och nävar ute i den verklighet vilken presidenten ska styra och förändra. Kolla till exempel på den här listan över medarbetare som Trump överväger att anlita. Det är inga dunungar.

Trump behöver enligt uppgift 4 000 sådana kraftpaket för att genomföra sin politik. Korrigerat för ländernas storlek skulle Sverige behöva 125 förstklassiga ledare. Har sverigedemokraterna det?

Jag vet inte om sverigedemokraterna har några verkliga äss i rockärmarna, men jag roade mig med att gå igenom deras 48 riksdagsledamöter för att leta efter guldkorn. Jag använde dels riksdagens hemsida, som inte säger så mycket, dels Wikipedia, som inte heller gör det. Men det var ändå luttrande läsning.

Om man bortser från den lilla grupp som eventuellt på falska anklagelser påstås vara rötägg – till exempel brottsdömd 16 gånger eller utebliven från 168 av 170 omröstningar – så är nästan allihop partigängare sedan unga år (vilket nog inte skiljer detta parti från de andra; de har alltså knappt någon erfarenhet utanför politiken om man inte räknar in att de troligen går på ICA då och då). Ett femtontal – jag kan ha fel ty deras curricula vitae på Wikipedia är synnerligen magra, men det kanske inte beror på dem – verkar ha undfått högskoleutbildning och så många som sex stycken tycks ha fått med sig en examen därifrån. En hel del förefaller ha yrkeserfarenhet, till exempel en dansare, en undersköterska, en reaktoroperatör, en skoglig maskinförare, en bonde, en personlig assistent, en lokförare, en vårdare inom äldreomsorgen. En har till och med innehavt en ledande befattning inom näringslivet, nämligen som marknadsområdeschef inom Fonus.

Ta en ny titt på Trumps lista.

Det är inget fel på lokförare och undersköterskor, men jag tror att de får uppförsbacke när de ska göra systemskiften hos självsäkra högre tjänstemän inom polisen, migrationsindustrin och utbildningsväsendet. Närmare bestämt tror jag generaldirektörerna kommer att sopa banan med de personliga assistenterna.

Jag tror varken sverigedemokraterna eller de övriga partierna har kommit i närheten av att fatta hur svår uppgift det är att få Sverige på rätt köl. Eller så har de fattat och låter just därför bli att försöka.

PS. Förre finansministern Gunnar Sträng var lantarbetare utan bildning och utan näringslivserfarenhet, men han var likafullt en bestämd galt och blev en mäktig och respekterad politisk ledare som satte folk, till exempel näringslivets ledare, på plats när det behövdes. Så jag kan ha fel.

88 thoughts on “Två observationer

 1. Alexander Zetterberg skriver:

  Detta är verkligen ett bekymmer, svenska politikers ungdom, låga utbildning och avsaknad av erfarenhet från annat än partiverksamhet. Det gäller samtliga partier. Kanske är det värre i Sverigedemokraternas led, å andra sidan har vi en statsminister nästan helt i avsaknad av eftergymnasial utbildning.

  När SD får reellt politiskt inflytande, vilket sannolikt sker efter valet 2018, har dom i varje fall ett antal luttrade företrädare som under åtta år suttit i riksdagen och lärt sig hur det politiska arbetet går till i praktiken. Det är ingen dålig förberedelse för uppgiften, tänker jag.

  Min förhoppning är att ledande sverigedemokrater, i likhet med många läsare av denna websida, har insett orsaken till att Sverige har hamnat i nuvarande katastrofala situation. Nämligen det underminerande arbete som i åratal bedrivits från vänstern, där identitetspolitik, normkritiskt tänkande och värdegrundsresonemang har infesterat alla samhällets institutioner.

  Jonathan Haidt, vår tids största moralpsykolog/moralsociolog, förklarar i detta föredrag hur viktigt det är att institutioner håller fast vid sitt naturliga Telos (för förklaring, se presentationen). Det mest klargörande föredrag jag någonsin hört (han talar tydligt och powerpoint-bilderna är utomordentliga och gör det lätt att förstå även om det ibland går undan). Snälla lyssna på detta föredrag, alla!

  Liked by 5 people

  • Alexander Zetterberg skriver:

   Tillägg:
   Inom psykiatrin insåg man på 90-talet den destruktiva effekt de då rådande Freudinspirerade terapiformerna hade på klienter, vilka tenderade att fastna i en offerroll. Därför övergavs i stora stycken psykodynamisk terapi för mer kognitivt och beteendinriktade terapiformer, där man tar fasta på klientens ickefunktionella tanke- och beteendemönster, och hjälper denne att förändra dessa.

   Vad Jonathan Haidt bland annat visar i sin presentation är hur nuvarande identitetspolitik försvagar de individer som omfamnar sin offeridentitet, gör dem samtidigt aggressiva och sköra, och försämrar deras förmåga att argumentera och tänka klart. Därigenom blir de dåligt rustade för att fungera ute i verkliga livet. Identitetspolitiken är som mest destruktiv just för den grupp den avser att stötta.

   Detta var bara ett smakprov, föredraget innehåller mycket, mycket mer!

   Liked by 3 people

   • Sixten Johansson skriver:

    Tack, Alexander, för videon! Vilken lysande föreläsare. Jag är chockad – hade inte fattat att det i USA verkligen har gått så långt på så kort tid, närmast under de två senaste åren, helt på tvärs mot traditionerna i skol- och universitetsvärlden.

    Gilla

   • Magnus H skriver:

    Klockrent! En av de bästa föreläsningarna och introduktionerna till en vetenskap som jag har sett. Många i Sverige borde se den, innehåller många dimensioner och ger svar och uppslag till förklaringsmodeller som passar otroligt bra på Sveriges problem. Dessutom är den helt evidensbaserad och rensad från åsiktsklanderi.

    Gilla

  • Björn skriver:

   Att så många Svenskar röstar ”som jag alltid gjort”! Tyvärr lever de flesta fortfarande i MSM:s fantasi-värld och sväljer all fejkad info med hull och hår!

   Gilla

  • Hedvig skriver:

   @ Göran Fredriksson 18 november, 2016 05:59
   ”Är då allt hopp ute … ?” – Det vägrar jag tro!
   PE:s första observation och slutsats är lätt att hålla med om:

   ”Sjuklöverpartierna är ansvariga för det tänkande som orsakat Sveriges problem (inte bara migrationen, alltså, utan skolan, snöröjningen, Nya Karolinska Solna och allt det andra). De kommer aldrig att annat än bara för artighetens skull att göra mer än marginella förändringar i sitt tänkande. Att över huvud taget fästa något hopp vid dessa partier är förgäves.”

   När det gäller PE:s andra observation blir den genast mer komplex och svårare att besvara.
   SD:s syn på migration delas idag av en majoritet av befolkningen. Men beträffande ”skolan, försvaret och snöröjningen” etc är PE mer tveksam.
   SD är ett försvarsvänligt parti som så vitt jag vet, vill höja försvarsbudgeten mer än regeringen och M. Ca hälften av SD:s politiker och väljare vill att Sverige ansöker om medlemsskap i Nato.
   Av vad som framkommit i riksdagsdebatten förespråkar SD en skola där kunskaper och studiero i klassrummet förespråkas.
   Och vad gäller snöröjning är SD starkt kritiska till den ”feministisk snöröjning” som nu råder. Sjukvården är en av SD:s bebisar.

   PE avslutar med starka tvivel om SD:s genomförandekraft. – Helt klart är att SD behöver påfyllning med kompetens och erfarenhet. Vi är – två år före valet 2018 – och Sverige har naturligvis många goda krafter inom näringsliv, statskommunal förvaltning, universitet och högskolor som ser vartåt Sverige barkar och som skulle kunna moblisera.
   Jag ser gärna att PE och hans vänner gör ett strömhopp över till SD. Gissar att en majoritet av borgerligheten skulle applådera.
   Det skulle inte helt förvåna, om den klartänkte S-bloggaren Johan Westerholm och hans mer högerorienterade supporters inom socialdemokratin följer efter.

   Liked by 2 people

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Nog skulle Westerholm ha en given plats i SD!
    En blivande Utrikesminister rentav?
    Men han tror, ja snarare hoppas, på ett uppvaknande inom partiet…
    Sannolikt förgäves!

    Gilla

 2. Gustaf skriver:

  Det finns många personer med hög utbildning och lång ledarerfarenhet från näringslivet som sympatiserar med SD och som skulle vara utomordentliga ministrar och generaldirektörer och som är kapabla att genomföra nödvändiga radikala förändringar av den svenska samhällsapparaten. Genom den exempellösa stigmatisering som den blir utsatt för som offentligt visar ett stöd för SD så är det ingen av dessa som vågar ens äta lunch med personer knutna till SD och än mindre anmäla sitt intresse för att hjälpa till att få Sverige på rätt köl. Sverige är numera en utpräglad mediekontrollerad kakistokrati och det ser inte ut som det går att ändra på.

  Liked by 2 people

 3. Kim skriver:

  Ett väldigt intressant perspektiv. Jag tror att det finns fyra huvudsakliga förklaringar till att SD växer. För det första har migrationen blivit ett så stort problem att den hotar alla andra samhällsfunktioner. Det går inte att frigöra bostadsmarknadens, sjukvårdens, rättsväsendets, skolans och socialtjänstens ”utmaningar” från invandringen. Så länge man vägrar erkänna det går problemen inte att lösa, vilket väljarkåren inser. För det andra är SD det enda parti som vågar kliva utanför de politiskt korrekta ramarna. Folk börjar tröttna på att inte kunna diskutera samhällsproblem utan att bemötas med moralkakor hämtade ur någon luddig värdegrund. När den politiska korrektheten tar sig uttryck i en gender-baserad försvarsmakt och censur av klassiska barnböcker blir tankegångarna helt enkelt för absurda för de som fortfarande lever i verkligheten. För det tredje ser folk hur det fantastiska land som tidigare generationer byggt upp nu raseras i rask takt. Det nya Sverige är inte vackert. Det innehåller motsättningar, utanförskapsområden, enorma sociala klyftor, ett stort antal människor som lever på bidrag och främmande sedvänjor som hederskultur och islamism. Det vill svenskarna inte ha. För det fjärde har Sverige ett stort antal skötsamma, hårt arbetande och skattebetalande människor som sliter med att få livspusslet att gå ihop. De har nu börjat undra vad de egentligen får för sina skattepengar och upplever en växande frustration över att tillhöra en grupp som ständigt prioriteras bort till förmån för andra. Politiken har glömt bort de vanliga människorna i sin iver att tycka synd om diverse minoriteter. Nu spricker samhällskontraktet.

  Liked by 3 people

 4. BjörnS skriver:

  Det är sant att SDs genomförandekraft verkar låg och jag tror att så är fallet. Jag börjar undra om inte alla invektiv som riktas mot S inte i första hand är avsedda att minska deras väljarstöd utan att göra det kostsamt för mer rutinerade/meriterade (hur det nu bör definieras) att öppet ansluta sig. Det är nämligen de som medial mobbing torde bita mest på och dessutom media kan hitta argument för att skriva om – ”han/hon är ju känd eller har någon form av maktposition”.
  Nu är ju inte fenomenet unikt för SD. MP har ju bara en politiker av rang i regeringen; Per Bolund som kommer fram som både trevlig, intelligent och ganska pragmatisk. Dvs, han framstår inte som miljöpartist. Givet att MP varit etablerat under lång tid och haft någon form av maktposition under de senaste 6 åren är det ett påfallande magert resultat.

  Liked by 2 people

 5. Sldy skriver:

  Jo men så är det förstås, men om vi tänker oss att vi är en båt så har vi kapsejsat men vi driver på en flod, vi driver mot ett vattenfall och då är det första som gäller back i maskin sen får vi fixa kapsejsningen sen.

  Jag ger även Patrik rätt i att hyckleriet från Löfven och Batra är skriande, de sticker bara in någon formulering om att de skall lyssna på ”folk”, korrelationen med valresultaten är talande. De skall lyssna och sen inte göra något alls, vid gränsen till Sverige står vad som helt säkert är folk med endast en 2veckors internutbildning under bältet, det är en uppenbar arbetsmarknandsåtgärd! Det handlar om rikets säkerhet och vad gör man, man tar unga utan jobb och sätter på dem en självlysande väst, de senaste dagarna har det varit ett förbannat kaos, tidigare så stod där poliser, en enorm skillnad. Så våra ledare tar helt enkelt inte ansvaret för landet på allvar och kommer inte att genomföra det det eventuellt hör från folk.

  SD är enda alternativet, för det gäller att Trycka på bromsen, stoppa invandring och islamisering och börja sparka folk i administrationen så att de blir tillräckligt rädda och valda delar av sjuklövern byter fot under galgen och ansluter sig till SDs linje, men de kommer aldrig att göra detta om inte valresultaten visar att de snart står utan jobb. Gradvis kan då de 125 kanske byggas upp. Jag ser heller inte SD som kompetent att styra, men de som möjligen till nöds har kompetensen har år efter år med säker hand styrt oss mot vattenfallet.
  DF i Danmark har fått hela politiken att vända så att nu säger deras socialdemokrater saker som inte ens SD vågar, och kan dessutom genomföra det, och skulle de mista bäringen så finns DF där hela tiden för att knipa nya mandat.

  Så jag röstar SD varken för att de är bra personer (irrelevant i politiken) eller för att jag tror att de löser detta själva. De tjänar syftet att sätta bäringen grovt och rensa ut vansinnet genom att skrämma de andra partierna, av självbevarelsedrift, att ansluta sig till deras linje.

  Sen kanske SD som tiden går drar till sig fler och fler kompetenta, men då kommer vi nog att se en kamp mellan den klick som startat partiet med tunna cv’n och de nya, och det kommer att ta tid innan det finner sin balans.

  Liked by 4 people

 6. gmiksche skriver:

  Utan tvekan har den snabba tillväxten gjort att SD saknar politiskt/administrativt erfaret folk för att ta han om/medverka i en regering efter nästa val. Det är man medveten om. Leden fylls med avhoppade moderater och kristdemokrater. Samt med en och annan liberal. Det mest väsentliga för Sveriges fortsatta bestånd är ändock är att de som styr har den rätta insikten i och inställningen till problemen. Det andra brukar ordna sig med tiden, faktiskt ganska snabbt. Se på USA. Under hela valrörelsen kom det amerikanska etablissemanget med samma argument. Att Trump inte bara var politiskt helt oerfaren, utan även saknade kompetenta presumtiva medarbetare. Nu, en dryg vecka efter valet, visar det sig att det var ytterligare ett önsketänkande från motståndarsidan som inte höll. Många republikanska politiker som under valkampen var skeptiska till Trump har svängt och flockas nu kring honom.

  Liked by 5 people

 7. oppti skriver:

  Det är inte politikerna som förändrar systemets funktion.
  Men det är politikerna som kan tillsätta dem som gör det och avsätter dem som sätter sig emot.
  Eliasson, polischef, var tydligen aktivt emot gränskontrollerna, när de kom på tal, vilket fördröjde och försvårade deras införande. Säkert hade han inget emot att de blev väldigt krångliga.
  I USA har NASA en avd som sysslar med klimatfrågan och som ivrigt verkat för att temperaturjusteringar skall göra dagens uppvärmning tydlig. En man som kan ersättas av Trump räcker långt för att ändra en hel sektor.

  Liked by 1 person

 8. Anders skriver:

  Ja, men orsaken till att Sverigedemokraterna, med undantag för ledarskiktet, har relativt svaga företrädare, beror ju på demoniseringen – se Arvid Nilssons artikel ovan. Och till det kommer att många inte vill smutsa ned sina händer, vilket gäller de flesta skribenterna här på DGS. Man tycker nog som SD i avgörande frågor, men vill ändå inte öppet stödja dem.

  Liked by 4 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Ett stort antal både utbildade erfarna o förnuftiga människor har bytt sida!

   Lär ej saknas kompetens, om det kommer till kritan)

   Gilla

 9. Jasa skriver:

  Precis min invändning mot SD. Under min tid som metallarbetare på 70-talet, stötte jag på några få gubbar som var mera bildade än samtliga dessa 48 sd-riksdagsledamöter tillsammans. De tillhörde en annan folkbildnings tradition som gått förlorad. Nej, SD är en enfrågesparti och resten är inte trovärdigt. Jag tycker mig se att (M) är på väg tillbaka.

  Gilla

  • HL skriver:

   Jag tycker vi ska prova Medborgerlig Samling (MED). Kolla deras program och laguppställning på hemsidan. De behöver hjälp med namnunderskrifter för sin registrering. Det har jag hjälp till med. (Inga förbindelser eller åtagande i övrigt)

   Gilla

   • Sten lindgren dy skriver:

    Slöseri med en för första gången på länge mycket viktig röst. bromsen måste i, bara idag har man hört om att ygeman nu vill låte ensamkommande stanna igen om de ”går på gymnasiet” och de P1 är fullt av apatiska barn, vansinnet är i full gång.

    Vem ser Reinfeldt och Kaplan helst att man lägger sin röst på, SD eller MED? På samma sätt så är de som är emot Trump på samma sida som IS.

    Liked by 1 person

   • HL skriver:

    -Sten L DY
    Vad då, bortkastad röst? Alla vi som röstade borgerligt senast har ju kastat bort våra röster. För att inte tala om SD. Vad har de fått uträttat?
    Nej, något nytt måste till, något svenskarna kan känna TILLIT till och som kan norpa röster från ALLA partier (kanske med undantag från V och Fi, men s–t detsamma). Hjälp till att registrera MED!

    Gilla

   • Alexander Zetterberg skriver:

    @HL
    Det finns redan två nybildade partier som ingen bryr sig om, Kristna Värdepartiet och Borgerig Framtid. För ett tag sedan försökte Patrik Engellau lansera ett annat parti, minns inte namnet, och nu gör du reklam för registrering av ytterligare ett.

    Sverigedemokraterna kommer att växa ordentligt fram till valet 2018 och ju större SD blir desto större är sannolikheten att det får ett reellt inflytande, och en förändring kommer till stånd.

    All energi som läggs på nystartade borgerliga alternativ till SD stärker sjuklövern – men kanske är det din avsikt.

    Liked by 1 person

   • JAN BENGTSSON skriver:

    2018 har vi inte råd att slösa bort några röster,
    enbart på goda föresatser…

    Det finns då i princip bara ett alternativ att rösta på,
    för det måste bli slut på överdriven Politisk Korrekthet!

    Då är agendan, måste vara, att rädda Sverige från fortsatt förfall,
    på alla samhällsområden!

    Kan vara sista chansen för Sverige att ‘överleva’,
    sen är risken stor att det förlorats permanent!

    Islamiseringen o Feminiseringen har gått för långt,
    genusteoretikerna styr oss ner i avgrunden utan återvändo!

    Liked by 1 person

   • Sldy skriver:

    Bortkastat för att de inte kommer in i riskdagen. Det är en lyxröst ala Fi, en accessoar.
    Det är SD som kan få etablissemanget att genom att frukta för sin egen framtid ändra riktning, det är bara mandat som räknas.

    Liked by 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   ‘Enfrågeparti’ är nog en felaktig uppfattning!
   Nuvarande samhällsproblem hänger intimt samman!

   Skolan bostadsbristen vården mm

   Mångkulturen är den gemensamma nämnaren,
   som gör att samhället ej längre fungerar som avsett!

   Vi måste inse att assimilering är det enda som kan få oss på rätt köl igen!

   Gilla

 10. Rune Nilsson skriver:

  ”Jag vet inte om sverigedemokraterna har några verkliga äss i rockärmarna”

  Nej! Och skulle det komma några så skyndar man sig att utesluta eller ställa dem åt sidan. T.ex. Thoralf Alfsson i Kalmar som är en av de mest begåvade Sverigedemokraterna togs inte med på Riksdagslistan i senaste valet så det gick därför inte att rösta på honom.
  SDs ungdomsförbund med många begåvade medlemmar uteslöts helt och hållet. Partiledningen tycks bara tolerera 3 begåvade personer i partiet? De själva och inga andra.
  De kommer inte att kunna tillsätta ministrar och generaldirektörer. Tillgången till kompetent folk har de själva frånsagt sig.

  Liked by 2 people

  • larslindblog skriver:

   Ja Rune , SD är sorgligt dåliga på att ställa upp för sina företrädare när Expo-Exp-AB rasar om gammal skåpmat. Patric Ehn uteslöts för att läst Oredssons blad Nordisk Kamp 1973 .
   Det verkar nästan som om SD inte vill ha dedikerade företrädare ..
   Men som sagt..2018 finns det inget annat som kommer in i riksdagen.

   Gilla

  • Thor skriver:

   Socialdemokraterna och alliansen har ju tillsatt odugliga ministrar och generaldirektör oå löpande band i decennier. Det kan väl knappast bli värre?

   Gilla

 11. Bamse skriver:

  Ett problem för SD är naurligtvis att det är stigmatiserande att öppet ta på sig en politisk roll i partiet. Jag tror inte att PE eller någon i hans krets vågar ta detta steg och riskera schikan och social utfrysning, så ja, det är ett påtagligt problem. Ett framgångsrikt val 2018 skulle förhoppningsvis kunna innebära en viss ändring. Själv ser jag SD som det enda realistiska Alternativet för att bryta nuvarande katastrofkurs.
  Ändå föredrar jag att skriva under pseudonym.

  Liked by 5 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Bara när man är fattigpensionär,
   som man ej riskerar, har något kvar, att förlora!

   Jag har gått med i SD, första gången jag funnit mödan värd,
   och ställer mer än gärna upp på listor om så önskas)

   För Sveriges skull, fastän jag ej har barn/barnbarn!

   Men så har jag integritet o bryr mig ganska lite om vad andra kan tycka…
   Men det gäller att kunna argumentera!

   Några ”vänner” har tappats på vägen, men inget jag sörjer speciellt djupt)

   Liked by 2 people

 12. Anders F skriver:

  MSM/MP osv kommer nog inte att pudla. De försvinner nog hellre. Däremot kommer en hård, mer resultatinriktad och s a s Sverigevänlig diskurs att ta över. Hoppas vi. PE har kanske rätt när det gäller tuffheten i politikerna – och bilden av Sträng som galt är ju underbar! – men isf är ju Sverige förlorat. Är godhetsknarkandet och feminismen så impregnerad i ledarna är vi utom all räddning. (Såg en ”Trump-debatt” på Öppna kanalen nyss. Tre kvinnor, en man. Två mörkhyande. Den ena vår kulturminister f ö.)

  Liked by 4 people

 13. Anita Häggström skriver:

  Det är precis så som Patrik skriver som jag tänker och blir tillspillogiven över hur magert vi har det ställt av begåvade personer i politiken – och även i näringslivet. Var finns vår tids Bertil Ohlin, Gunnar Hedlund, Curt Nicolin, Jan Carlzon etc, bildade personer som var bra, kunniga ledare? Vårt etablissemang består av mediedrevsrädda ej vidare belästa 70-80-talister som fått sin skolning i den kravlösa skolan. Begåvningarna finns bland 40-talisterna men de betraktas ju så för gamla här men inte i USA.

  Liked by 3 people

 14. Nessa skriver:

  Ja, jo, Trumps lista innehåller få, om några, duvungar. Samtidigt, förekomsten av guvenörer, chief executives och militärer får en att undra om inte det där med att politiken behöver ett omtag och närma sig väljarna, folket, ”hen på gatan”, liksom ta vid där Trumps valtal slutade (”I am your voice!”) är lika omöjligt med denna administration som vilken som helst innan.

  Gilla

 15. Christer Carlstedt skriver:

  Visst ligger det något i det Patrik säger. Att byta ut de som inget förmår mot andra med ungefärligen liknande kvalifikationer verkar ju inte speciellt progressivt.

  Men – om jag har en ängsmark full med stenar så kan jag inte bruka jorden med mindre än att stenarna tas bort.
  Stenarna är i detta fall representanterna för de ”etablerade” politiska partierna. De har den egenheten att de är framkomna genom tjälskjutning (politiska ungdomsförbund) och har 90-95 % av volymen under marknivå och har följaktligen inte sett mycket av världen.

  För att bli av med stenarna behövs ett rejält spett, som knappast är ett särdeles sofistikerat verktyg. Det skulle kunna heta SD.

  Medan spettet jobbar letar jag reda på någon riktigt bra plog, harv, såningsmaskin och skördetröska.

  Liked by 4 people

 16. Bengt skriver:

  Om sådana som Patrik kunde värvas till SD inför nästa val skulle det sannolikt resultera i en jordskredsseger för partiet. För visst ställer man sig som väljare frågan om det för närvarande mest attraktiva partiet har de personella resurser som behövs för att regera landet. Det behövs förmågor väsentligt över nuvarande ministrar och regeringstjänstemän.

  Liked by 3 people

 17. JL skriver:

  Jag tror tyvärr du har rätt.

  Att bli politiker är sällan det Sveriges skarpaste och ambitiösaste hjärnor strävar mot. Skulle gissa att SD har det värre ställt än övriga…..

  Rösta på SD lär jag ändå göra, men det är då främst en proteströst mot multikulturidioti, åsiktsfacism och faktaresistens.

  Borgerlig framtid ser bra ut i teorin med en del vettigt folk i toppen, och ett partiprogram som lätt går att sluta ut bakom. Tveksamt om de lyckas samla nog med kraft till 2018 dock. Interna stridigheter verkar ha tagit mycket energi.

  Kan inte Hanif Bali och Alice T starta ett eget parti, eller joina BF?
  Kan gå snabbt om personer med stor räckvidd startar upp något. Bert fick väl 10%+ innan ND ens hade ett partiprogram?

  Liked by 1 person

  • HL skriver:

   -JL
   Ett passus bara….BF heter numera MED, vilket står för Medborgerlig Samling och bildades i Lund så sent som den 15-16 oktober i år. (Det där med Alice T, det vore något det….)

   Gilla

 18. NETTANN skriver:

  SD har konsekvent pekat på var det helt dominerande problemet finns och de redovisar konkreta lösningar. De Andra har – så länge det höll – pekat i alla möjliga andra riktningar och endast plockat fram kvasilösningar för allting utom huvudfrågan.

  De Andra har i decennier konsekvent rattat riket allt längre ned i diket. Hur deras olika enskilda bakgrunder ser ut är för mig obekant och jag kunde knappt bry mig mindre. De har alltför väl bevisat att de inte klarar av situationen.

  Däremot har jag ett slags nollställt förtroende även för dem med begränsad yrkeskarriär och kanske dito utbildning.

  Vandrar sedan många år fortlöpande mellan storstad, mindre ort och rena landsbygden och umgås med högutbildade, erfarna företagsledare liksom bönder, skogsinspektörer, byråkrater och en och annan hemmafru.

  De väletablerade i samhället är vanligtvis så inlemmade i sina roller att de tappat perspektiv. Bonden som arrenderar min åkermark kan ofta redovisa djupare tankar om det mesta, än vad VD:n gör. Och ledaregenskaper brukar visa sig när de behövs.

  SD är, av självklara skäl, otestade och de kommer otvivelaktigt att snubbla den dag de får chansen. Dock – de har i alla fall fattat vad det hela rör sig om och jag ger dem gärna just den chansen.

  Liked by 6 people

 19. Lasse W skriver:

  Det är svårt att ändra på just någonting i Sverige. Politiken har försvagats och blir mer och mer signalpolitik och en karriärväg för unga pratglada människor som 24-årige Delmon Haffo som redan är moderat distriktsordförande och IT-kommunikationsansvarig på partikansliet. Eller var rättare sagt. Han har tydligen hunnit med en vända i Europaparlamentet också.

  För ett par år sedan var det sååå rätt med unga människor och gärna invandrade sådana. Kvinnor helst förstås. Varje parti med självaktning skulle ha ett antal nysvenskar i sina led. Allt för imageskapandet. Sverige skulle ju vara öppet mot värden och mångkulturellt, ungt och framåt gubevars. Ett land med ”driv”.

  Politiken har under senare år blivit mer karriärväg och lekstuga än något som har reell betydelse. Och anmärkningsvärt många uppsatta invandrarpolitiker har fått gå under uppmärksammade former. Jag tror inte något parti varit förskonat från det. Mångkultur kostar på. Avigheter och yvigheter följer i dess spår.

  Liked by 1 person

 20. Hovs_Hallar skriver:

  Många utmärkta synpunkter ovan. Vägen framåt verkar svår, men vad har vi för alternativ?
  Att rösta på ett helt nypåfunnet parti som MED resulterar troligen inte i någon förändring, då jag tvivlar på att det partiet tar sig över 4 procent 2018.

  Gilla

  • Sten lindgren dy skriver:

   Justt det, om man vill förhindra att folk som vi på denna blogg röstar på SD, vilket alternativ har man? Att starta MED kan effektivt minska stödet för SD, kanske Löfven och Batra ligger bakom MED? SD behöver just företalare utan historia i den rörelsen.

   Liked by 1 person

   • HL skriver:

    -Sten L DY
    Jag tror du är ute och cyklar om du tror att flertalet kommentator här på DGS är SD-vänner. Tvärtom verkar det vara både kunniga och politiskt mogna personer som ger uttryck åt sina åsikter här. Jag tror inte Patrik skulle acceptera att kommentatorsfältet skulle bli ett forum för SD-propaganda.
    Dina konspiratoriska tankar bemödar jag mig inte att bemöta över huvud taget.

    Hjälp istället till så att vi får ett parti i riksdagen som företräder alla svenskar och det vi står för.
    Hjälp till att registrera MED!

    Gilla

   • Sldy skriver:

    HLs kommentar är deprimerande, att sätta likhetstecken mellan kunnig och vara mot SD, jag har ingen aning om hur många som röstar SD här men röstar man något annat så röstar man för ytterligare islamisering i nästa val, eftersom MED eller BF inte får mer än 4%.

    Mina konspiratoriska tankar var en illustration av vad kunde gjort för att minska SD med ett par procent, likt Fi gjorde med V och Mp, men det var kanske inte helt klart för alla.

    Berätta gärna varför man som kunnig inte skall rösta SD? Själv anser jag mig kunnig inom vissa områden med både doktorshatt och chefserfarenhet från näringslivet under många år.

    Liked by 1 person

  • Borjön skriver:

   Medborgerlig samling (MED) kan förvisso ses som ett ljus i mörkret men att man redan efter ett år (?) börjat bråka så pass mycket att man var tvungen att bryta sig ur Borglig Framtid och bilda ett nytt parti får i alla fall mig att höja på ögonbrynen.

   Man har förvisso en del personer som inger förtroende. Men, MED har bland annat redan hunnit säga ja till NATO och en framstående person i partiet ”gillar” att en barnmorska ska betala en miljon kronor i rättegångskostnader (eftersom hon förlorade en tvist med landstinget). Hon ville, i likhet med de muslimska slaktarna, följa sin tro/samvete, och inte utföra aborter. Det gick emellertid inte för sig (att tacka nej till att hantera griskött var emellertid okej).

   Summa summarum: SD har haft en längre ”prövotid” så där vet man mer vad man får än hos MED eller BF.

   Gilla

   • HL skriver:

    -BORJÖN
    Att dra ner seriösa förslag, om hur vi ska kunna lösa Sveriges situation (som vi nog är överens om), till att diskutera muslimska slaktare med mera är just den diskussion vi inte behöver.
    Våga se verkligheten som den är och var beredd till nytänkande och konkreta lösningar. Skitsnack och smutskastning har vid haft nog av nu!

    Gilla

 21. JAN BENGTSSON skriver:

  Bäste Patrik!

  Blev nog en ‘aaaaning’ besviken,
  på Din för en gångs skull ovanligt grunda analys…

  I USA byter man ut rubbet av makthavare, på alla nivåer.

  I ett blivande regeringsalternativ lär antalet Riksdagledamöter minst fördubblas,
  då man starkt aspirerar på att bli största parti,
  därmed finns naturligt nog ett helt annat urval av erfaret dugligt folk,
  man utbildar folk på alla nivåer)

  Men nog är det en ren utopi att tro, hoppas), att SD får majoritet!

  Men det krävs garanterat annat, andra, parti(er), att samarbeta med!,

  Några GD behövs bytas ut,
  Migrationsverket, Arbetsförmedlingen o Polis står i främsta ledet!

  En ny VD för SVT i högsta grad angeläget,
  nuvarande rödägg är en katastrof kvar sen Reinfeldts dagar!

  I ett så snabbt växande parti har det slunkit in några ‘stolpskott’…
  Som garanterat ej kandiderar nästa gång!

  Dessutom har många dugliga erfarna krafter bytt sida,
  då man gett upp hoppet om nuvarande sk alternativ ändrar politik,
  rent av långt mer insiktsfulla än Du själv)

  Liked by 2 people

 22. Fredag 18 november skriver:

  BRA FORMULERAT I TEXTEN

  ”Vi har nog inte lyssnat på människorna”, säger de

  och då förstår man genast att de betraktar ett sådant lyssnade som ett slags terapi,

  Liked by 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Lyssnar i bästa fall, ja verkar snarare att lyssna?

   Men går det att påverka denna åsiktskoloss?
   Man lyssnar pliktskyldigast, sen kör man vidare som vanligt!

   Vi vet ju allra bäst, bonnläppar…

   Gilla

 23. Sture skriver:

  Sveriges politiker- och mediakår består av samhällets intellektuella C- och D-lag. Det är den bittra sanningen. Och Stefan Löfvén tillhör kanske inte ens denna skara utan framstår i mina ögon mera som en byfåne.
  När det gäller SD (som jag röstat på och även in nästa val kommer att rösta på), så framstår de inte i så mycket bättre dager. Och Patrik Engellau har rätt, som vanligt.
  Det är människor som kommit in i värmen men som inte ännu blivit helt accepterade av etablissemanget utan hålls på halster. De gör sitt bästa för att försäkra dem om att de har ”nolltolerans”, dvs. att de kommer att sitta still i båten när det börjar blåsa. Det är inte förtroendeingivande.
  Allt detta blev bara alltför tydligt när de inte ville gå med i Marine LePens och Geert Wilders grupp i EU. Ynkligt och fegt. Och den som är ansvarig för denna felaktiga analys av läget tror jag är Mattias Karlsson, som längtar tillbaka till sin morfars gamla socialdemokrati. Jag vill bara påpeka att det är socialdemokratin (=fabianismen) och välfärdssamhället (=man skall få allting av staten ‘gratis’) som skapat den kaotiska situation i Europa och Sverige.

  Gilla

 24. Lars skriver:

  Jag ser en väsentlig skillnad mellan Trump och SD:
  Trump kan idag erbjuda verkliga maktpositioner,
  SD kan bara erbjuda uppdrag som knappast ger något inflytande (och som på sikt riskerar göra vederbörande oanställningsbar).

  Uppslutningen bakom Trump var väl inte så stor innan han vann valet?

  Gilla

 25. Höga kusten skriver:

  Visst påverkar politiker samhället. I vad mån de också bygger dem, kan alltid diskuteras. Intrycket är att konsekvenserna av deras ingripande på tingens ordning, tyder på att de har dålig överblick. Jag tror inte de riktigt förstår vilka mänskliga krafter de släpper lösa. Dagens bostadssituation skrämmer, som mycket annat. Att styra samhällsutvecklingen via regler, lagar, juridik och ekonomi, har alltid sina begränsningar. De tillgängliga politiska verktygen kan ge en illusionen av att verkligheten är kontrollerbar. Men verkligheten låter sig knappast fångas och styras av trubbiga verktyg och redskap. Folksjälen är allt för komplicerad för det.

  Överraskningar uppstår huvudsakligen bland de agendatroende och politiskt marinerade människorna. Och de återfinns på många styrande positioner. Det sorgliga är att intelligent naivitet och ideologisk rigiditet är så drabbande för människor – på mer än ett sätt. Alla ideologier, starka likväl som svaga, uppbärs och styrs av någon typ av tro. Och tro försöker alltid, i olika grad, smita förbi den mer pragmatiska verkligheten. Ismer förlamar i grunden ett självständigt tänkande. Och kollektivets synkroniserade ismer är det som idag försöker topprida vår verklighet. Det är företrädarna för alla ismer som idag visar upp förvåningens ansikte. Inte de som möter en starkt förändrad verklighet i sin vardag

  Gilla

 26. Fredrik Östman skriver:

  Vanligtvis är det i Sverige inte riksdagsledamöter som går omkring och pucklar på GD-puckon. Vi har en regering inklusive statssekreterare som mest består av folk från partikansliet. Ministrarna sätts sedan in i Riksdagen i efterhand med diverse odemokratiska medel. Knapptryckarkompaniet är medvetet utvalt som svaga, mesiga och utbytbara stolsittare, platshållare och just knapptryckare. Det där har SD nog lärt sig av de andra partierna. Grundlagen ändras ju inte.

  Därmed inte sagt att SD har en massa starka kort i sitt partikansli. Men kanske kan de samla in blyga sympatisörer från höga poster efter ett framgångsrikt val. Idag kan ju ingen som vill behålla sitt bra jobb ens hosta om att SD skulle kunna ha något som helst berättigande. Strebrar finns överallt och de kommer att se sina chanser när i princip varenda högre tjänsteman, inklusive Brunråttan på domartillsättarposten, måste bytas ut på ett bräde. Det räcker att de låtsas sympatisera med en ny regim. Vi talar ju här om psykopater såväl före som efter ett maktskifte. Se hur snabbt och effekivt personer som Östros och Nuder avsocialistiserat sig.

  Svårigheten är att kommunicera den nya katekesen så att de tama psykopaterna felfritt kan jama efter den. Här var en gång Ronald Reagan den stora mästaren. Han hade aldrig ens egen majoritet i parlamentet.

  Vad vi också måste betrakta är hur tillintetgjord eliten kommer att bli 2018. Vi har ett historiskt exempel från 1918 när helt oförberedda och oövade socialdemokrater mer eller mindre tvingades att ta över styrelsen av Tyskland sedan hela eliten samföllt i skam dragit sig tillbaka efter det förlorade kriget. Vem vet vad som händer på två år? NYT och delar av landsortspressen har redan övergivit Pravda-läget. Det är folkomröstning snart i Italien och val i Österrike, Frankrike, Holland och Tyskland. Brexit kan bjuda på överraskningar. Euron kan bryta samman vilken dag som helst och överlevnadschansen till 2018 är inte särskilt hög. Men det finns ingen tänkbar överaskning som kan leda till att det onda etablissemanget stärks. Det skulle verkligen vara en unknown unknown.

  Så gott som alla svarta svanar flyger rimligtvis i maktskiftets riktning.

  Gilla

 27. Gunilla skriver:

  Jag kommenterade precis på Arvid Nilsson artikel också. När chocken lagt sig och ord om självrannsakan infann sig har man fortfarande inte fattat någonting. ‘Vi måste ta människors oro på allvar’, menar nu flera i media. T.o.m Löfven sällar sig till det nya mantrat. Men det handlar inte om att ändra sig. Man har inte lärt sig någonting. Man ska bara ännu ihärdigare visa och argumentera för att vanliga människor har fel i sin oro. Det är fullkomligt omöjligt att ens tänka tanken att Trump eller SD kan ha, gud förbjude, rätt.

  Liked by 1 person

 28. Per Albin skriver:

  Patrik,
  Du kan inte jämföra den lista Trump gjort upp över påtänkta funktionärer sedan han vunnit valet, med motsvarande för SD innan de vunnit något val. Om SD ska komma i regeringsställning efter valet 2018 krävs att många, många, många har insett hur nära en samhällskollaps Sverige är, och då blir det andra ljud i skällan. Många framstående personer kommer att vilja delta i en räddningsaktion för landet. T ex Du? Några kommer att säga ”Jag är inte Sverigedemokrat men… ” och acceptera erbjudna poster.

  Gilla

 29. Folke Lidén skriver:

  Ett annat exempel är polisen. Själv är jag okunnig i hur Sveriges polisarbete borde skötas.
  Men om jag lyssnar till dom som anses förstå sig på tror jag mig ha förstått att lösningen är:
  1 Sparka Eliasson.
  2 Skippa ”den nya” organisationen.

  Kanske är jag en nattsvart dysterkvist, men frågan inställer sig.
  Sen då!?

  Anta att ett samhälle förändrats så att:
  De flesta ingripanden leder till våldsamt motstånd med åtföljande slagsmål.
  Bilförare som stoppas smiter eller forcerar avspärrningar.
  Om person grips hoppar x antal åskådare in på x’s sida.
  Att såväl allmänhet som polis inte ”tar alla lagar på allvar”.
  Grova brott som narkotikaförsäljning (t o m vid dagis) möts av handfallenhet.
  Ingen ingriper om privat egendom ockuperas av andra.
  Det anses legitimt att ”misstro” polisen och därmed vägra samarbeta.
  En polis kan kallas vid vilka otidigheter som helst, utan åtgärd.
  Straffen för s.k. vardagsbrott är, i de fall de verkställs, löjligt låga. T ex för brott mot vår mest sårbara grupp, åldringarna.
  Etc, etc.
  De flesta som läser detta kan säkert hitta ytterligare, och bättre, exempel, men andemeningen torde var uppenbar.

  Då inställer sig fråga IGEN.
  Vad hjälper då åtgärderna 1 och 2??
  Om någon anser att jag är ute och cyklar är det helt ok! Men tala då om för mig VEM som ska ersätta Eliasson och HUR den nya organisationen ska se ut!

  Obs! Självklart anser jag att 1 och 2 ska genomföras, men som sagt – Sen då?

  Gilla

  • gmiksche skriver:

   Nästa steg är att återställa en av politiska strömningar oberoende polisutbildning. Den har nyligen förts över till vänsterfästet Södertörns högskola, givetvis med avsikt. Samt att göra en storsatsning på att rekrytera och utbilda nya poliser. Med ett antagningssystem som enbart tar hänsyn till utbildningsmässiga och, om det gäller poliser i yttre tjänst, konstitutionsmässiga meriter. Då menar jag kroppslig konstitution. Inga späda kvinnor här. Förhörsledare/ brottsutredare kan och bör rekryteras utifrån helt andra meriter och ges en för ändamålet passande utbildning. Avskaffa brottsförebyggande rådet. Det har inte förebyggt några brott på länge. Snarare dolt.

   Gilla

 30. Winette Söderkvist skriver:

  Nu är jag rätt ”sent på bollen” igen. Patriks tankar har kommit upp i mitt huvud från tid till annan. Och jag håller med många av kommentarerna. Jag vill ändå drista mig att framföra några tankar/synpunkter:
  tidigare har det rapporterats om SD-politiker i kommuner och landsting som blivit trakasserade,
  typ hotbrev, brevlådor har vandaliserats o.s.v.. Här har vi säkerligen att göra med vänsterextremister. Dessa har hittills fått ganska fritt ”spelrum” att utöva sin ”verksamhet”; fokus från MSM, makthavare och polis har varit inriktat på att bevaka och fördöma högerextremister.
  Här kan också nämnas tidningen EXPO som väl inte gör annat än försöker få fram fakta som kan misstänkliggöra sverigedemokrater – ända från deras barndom!
  Jag undrar nu om intresset är lika stort att ”hänga ut” och brännmärka de patifunktionärer som flabbade på moderaternas partikansli vid den nu aktuella ”hora.skandalen”……

  Jo, jag tror också, precis som Patrik och många andra berört här på DGS att det inte i nuvarande ”partiapparat” hos SD finns tillräckligt många kompetenta personer – i alla fall inte för att medverka till att styra landet..
  Och som jämförelse kan man väl också nämna att den nuvarande S-MP- regeringen har mycket få ministrar med akademisk examen.Jag tror nämligen att en regeringschef – av vilken ”kulör” det vara månde – inte är så benägen att utse ministrar som har högre utbildning än han/hon själv har..

  Slutligen tror jag inte heller att det är så smart att lägga sin missnöjes-röst på i kommande val på ett helt nytt parti (MED). Det kommer nog inte att ta sig över fyraprocentsspärren.
  Liksom många andra här på DGS ser jag ingen annan ”utväg” än att lägga min röst på SD!

  WinSo

  Liked by 1 person

  • gmiksche skriver:

   Allting är relativt. Nuvarande och förra regering har vanstyrt landet. Värre kan det inte bli. Ett styre med SD vid makten kan ju bara bli bättre. De kan bli en del fadäser, det kan bli en del feltramp, men risken att utvecklingen fortsätter att gå i fel riktning torde vara undanröjd. Ett ganska enkelt resonemang om man accepterar den första premissen. Och den tycks vara allmänt accepterad på denna blogg. So, what?

   Gilla

 31. Johan utan Land skriver:

  Vi har ett problem här. Det påminner lite om Tyskland efter kriget. Nästan hela landet var i större eller mindre utsträckning besmittade av nationalsocialismen men det var ändå dessa människor man hade till hands till att bygga upp landet igen. De värsta förbrytarna lagfördes och resten fick något slags amnesti.

  Samma sak i Sverige. Nästan alla är besmittade av PK-ismen men de flesta av dessa måste få nya chanser om man skall kunna driva landet vidare.Det är då endast de mest fanatiska som borde plockas bort från inflytande över landets förvaltning; övriga måste få chansen att fortsätta.

  Fast innan detta kan hända måste sjuklövern förlora några val rätt rejält.

  Numera är vi mycket snällare än vad man var efter krget så det är inte frågan om rättegång och fängelsestraff. Snarare förlorade val och förlorade tjänster och förmåner och inflytande. Sen kan de värsta syndarna göra som vår f.d. statsminster och söka anställning via sitt nätverk och fungerar inte det så har vi arbetsförmedlingen och FAS 3. Ingen behöver svälta i vårt land.

  Gilla

  • gmiksche skriver:

   En svår fråga, fast jag håller med. Det tyska rättsväsendet efter kriget inkluderade många nazistiska överlevare. Eftersom tyskarna är vänner av lag och ordning oavsett vem som påbjuder den fungerade rättsväsendet efter kriget hyggligt. Men icke förty kan man våndas över att många som hejat på Hitler nu fick sköta rättsskipningen enligt förbundsrepublikens lagar. Tack vara västmakterna kan tilläggas. Om man kan säga någonting positivt om DDR efter kriget, så är det just att man gjorde rent hus med nazisterna. Tyvärr för att ersätta dem med kommunistiska bödlar. Om man hade rätt kompetens kunde mycket förlåtas på västsidan. Werner von Braun borde snarare hamnat inför domstol än som uppburen rymdskeppsexpert i USA. Nu är långtifrån alla inom den offentliga sektorn och politiken besmittade av PK-ismen. En stor del gör det nog med vånda. Ett sent uppvaknande, men inte ett uppvaknande som efter nazistregimens fall. Det gäller att noga skilja mellan förövarna och menigheten. Att inte ingå taktiska överenskommelser med de som är ansvariga för dagens situation. Men att i övrigt låta det bero. Det borde inte vara svårt. De som har exponerat sig som drivande krafter för den förda politiken måste bort. Inga överenskommelser med Löfvén, Batra, Björklund och Lööf vid rodret. Tvångspensionering av samtliga domare som låtit domskälen påverkas av politiska åsikter. Avskaffande av advokatsamfundets särställning. Och mycket annat.

   Gilla

 32. Erik skriver:

  SD kommer naturligtvis att ha det väldigt knepigt med bemanningen om de skulle komma i situationen att få 50%+ i valet 2018.

  Detta kommer sannolikt inte att inträffa, men kanske 30% inte skulle vara orimligt och då kommer inte ens M+S att räcka till för en majoritet och de anständiga partierna måste då bilda en större pakt med fler partier mot SD. Och endast i syfte att hålla SD borta från inflytande.

  Vågar de göra det? Om närmare var tredje väljare har röstat på det oanständiga partiet och skulle bli utsatta för en sådan handling så vore det oerhört utmanande och jag undrar om de verkligen skulle våga.

  Det bästa jag kan göra rent spelteoretiskt är att rösta på SD och hjälpa till att få dem så stora som möjligt. Min politiska hållning är knappast av genuin SD-karaktär men jag ser ingen annan väg att få stopp på den vansinniga migrationspolitiken, det är den helt centrala frågan för mig, och vad har jag för vapen? Än idag kommer det i årstakt 30 000 personer som vill bosätta sig i Sverige och det är fullständigt ohållbart, samhällspåfrestningarna blir oöverstigliga, både finansiellt och kulturellt.

  Jag får strunta i Åkessons svärmor, knäppgöken som skulle montera kulspruta vid Öresundsbron och SD:s bruna förflutna. Saken är viktigare än mina emotioner.

  Jag har inget val.

  Liked by 2 people

  • Björn skriver:

   Håller med! Det ENDA riktigt viktiga just nu, är att omedelbart få stopp på inflödet av muslimska MENA-folk! ALLA andra ”frågor” saknar annars betydelse! Det är meningslöst att käbblas om besättningens FRAMTIDA sammansättning, om vi inte får en ”kapten” på skutan Sverige NU, som kan beordra att det gigantiska hålet i botten tätas! De enda som i nuläget verkar ha den ambitionen är Åkesson och SD!!!

   Gilla

   • Sldy skriver:

    Håller också med, man får hoppas att de i toppen inte värderar sina egna karriärer högre än att få Sverige på rätt köl. Det finns bara SD just nu som realistiskt kan rädda Sverige.

    Gilla

 33. Sixten Johansson skriver:

  Patriks klarspråk är befriande. Sveriges problem är gigantiska, både de hårda frågorna och de mjuka, immateriella. För detta krävs ett starkt ledarskap. De svåraste mjuka hindren är infantiliseringen och feminiseringen, det förutsebara obstruerandet och massmedias sociala destruktivitet och makt. De två sistnämnda måste attackeras beslutsamt redan nu och alla vettiga bör bidra till att bryta ner PK-andan, annars kan inget obekvämt genomföras.

  Demografin är den viktigaste handfasta frågan, allt annat måste nedprioriteras, hur viktigt det än är. Inför valet 2018 kommer många fler att ha sett och insett vart utvecklingen leder, men det är för sent att börja då. Miljarder ord, känslor och önskningar kan inte i sig förändra verkligheten. För varje månad som går minskar chanserna, men jag ska skissera några politiska förändringsmöjligheter:

  Alla i sjuklövern förtjänar att sparkas ut (och borde tvingas betala skadestånd till det folk som de har svikit). Det absolut ynkligaste, fegaste, odugligaste partiet i riksdagen är ju Nya Hyckelpartiet Moderaterna! Dessa rödnästa clownpartister litar så mycket på folks dumhet och godtrogenhet att de har mage att låtsas opponera, fast de kan fälla regeringen när som helst och ta över det fartyg som den hyllade Store Ledaren styrde mot isberget och saboterade rodret på.

  Pajasmoderater! Inbillar ni er vara samhällets grädda? Högutbildade? Resursstarka? Quelle odeur! Med en moralisk reagens har ni nu fällts ut till den grumligaste bottensatsen! Ni har medel och makt, men kryper fegt under kjolarna när karlatag behövs. Alla ni som känner moderater, plåga dem, berätta vilka ryggradslösa, lösmagade lismare partiet vimlar av. Vilket avskyvärt svek mot alla de naiva som lockades till Nya Hyckelpartiet av Råttfångaren Reinfeldt! Må de lågutbildade och resurssvaga håna dessa välbeställda ynkryggar, dessa i ande och handling impotenta och frigida pärlhalsbandshycklare – må hela den vänsternästa mediamaffian också dikta smädevisor dygnet runt!

  Det lär finnas ett halvt dussin i riksdagen som opponerar sig mot sina partiledningar, men om de inte sätter kraft bakom orden är de svikare själva. Den som har ryggrad bryter sig ut och ger svenska folket hopp. Finn Bengtsson och Hanif Bali mobbas båda av sina egna. Om de inte har mod och samvete nog för att bryta sig ut är de moraliska amöbor precis som dagisriksdagens övriga knapptryckande, arvoderade vuxenmobbare.

  En enda riksdagsledamot med ryggrad skulle kunna ge MED en flygande start, resurser och välbehövligt kunnande. Och ytterligare minst en riksdagsledamot med ryggrad behövs: Med honom eller henne kunde vi bilda ett internetbaserat personvalsparti, som då också skulle få en flygande start och under år 2017 kunna nominera 100 välmeriterade kandidater. Detta parti + SD + MED skulle vinna 175 mandat och kunna bli handlingskraftigt.

  Liked by 1 person

 34. MartinA skriver:

  Hahne samlade en respektingivande styrelse till SD Stockholms stad av ledande personer från näringslivet och förkovrade akademiker. Efter att han vunnit valet uteslöts han och många ur det här förslaget ur SD. Min avsky för SD är ännu större än för övriga åttklövern. De skulle ju vara reaktionen! De skulle ju göra upp med den politiska korrektheten! Istället blev det nolltolerans och riksdagslönsfjäskande. Höjden på debatten i SD är på fotknölsnivå. De saknar ideer, de saknar debatt och har gjort våld på både interndemokratin och på all ära och redlighet. Ett fruktansvärt oärligt och motbjudande parti.

  Liked by 1 person

 35. MartinA skriver:

  Hofer vann presidentvalet. Vilket kommer bevisas ånyo 4 december 2016. Oc etablissemanget ska ner på rygg med struparna mot himlen, vare sig de vill det eller ej, djävlar i mig.

  Men för all del, detta avgrundspack kan ju springa till Washington för beskydd. Nähä, inte det? Nå, då kan de väl springa österut till Moskva för beskydd. Nähä, inte det? Tråkit då.

  Liked by 1 person

 36. Sldy skriver:

  Jag läser i SvD om Trumps laguppställning, de beskrivs som tunnhåriga 70-åriga män, två kategorier det är fritt fram att slå ner på, de glömde vita. När vad som gäller den officiella högertidningen skriver sådant så är vändningen eller katastrofen inte långt borta. Vilken skam, skäms inte SvD?

  När man sedan tittar på bilderna så ser man att 2 av 11 är tunnhåriga, 5 är kvinnor !!!, de andra har imponerande hårsvall och de flesta yngre än 70. Det är fanimej en skam att SvD håller på med detta. Det är en rent häpnadsväckande artikel.

  Liked by 2 people

 37. MZ skriver:

  Utan att ta till överord har det politiska etablissemanget de senaste 5-10 åren totalt misslyckats med vitala delar. Det växande stödet för icke-etablissemangspartier handlar i grunden om ett missnöje med de etablerade partierna och missnöjet grundas i sin tur i ett politiskt misslyckande.

  Detta handlar inte bara om invandring, men å andra sidan ska vi inte förminska dess betydelse, på just misslyckandet i skolan, polisen, arbetslösheten, vården, att upprätthålla lag och ordning, men framför allt bristen på bostäder. I själva verket är kanske just invandring den enskilda faktor som sätter mest press på dessa områden?
  Att lösa utvisningar över en natt är svårt att genomföra eftersom det inte bara handlar om resurser.

  Stanken av desperation och panik börjar även osa från mediehusen likt en bilbrand i Rosengård. Om man helt frivilligt väljer att förnedra sig själv på det här viset, så blir frågan vilka nivåer man är kapabla att nå om säg ett år till?

  Stefan Löfvén menar att vi är på rätt väg ”rak ner i låneträsket” så har han ju helt rätt.
  Nu rullar pengarna i en takt som är ohållbar, hela städer eller delar av dem har mer eller mindre förlorats.

  Staten har lånat över 500 miljarder till statskassan bara de senaste 2 åren, och trots det rapporterar alla stora offentliga institutioner problem att klara sina uppdrag.
  Vad krävs då för de följande 2 åren om det kommer dubbelt upp med fler människor bara genom anhöriginvandring?
  Är detta Stefan Löfvén menar – vi är på rätt väg?

  På bara några år kommer statsskulden att överstiga BNP och landet är i princip bankrutt, om denna karusell fortsätter.

  Gilla

 38. Peter M skriver:

  Patriks redogörelse för svårigheterna att bemästra byråkratin i samband med regeringsskifte stämmer till eftertanke. Att hantera maktfullkomliga höga chefer är inte det enklaste.

  Samtidigt så är det inte heller en omöjlig uppgift. Voltaire ska ha sagt ”Då och då bör man slå ihjäl en Amiral för att sporra de övriga” och även om man inte i dagens samhälle behöver göra det bokstavligt, så bör det gå att avpollettera höga chefer till skräck och varnagel för de övriga.
  Minns t ex. det handfasta knepet som en konkursförvaltare använde för att få personer med (f.d.) hög ställning att nyktra till och inse stundens allvar. Han klippte sönder deras företags kreditkort framför deras ögon. Det brukade ta skruv sa han.

  De flesta vill nog behålla sina positioner och lönegrader. Det kan ju inte heller uteslutas att många fortfarande är opolitiska tjänstemän som följer lag och laga stadga.

  Ytterligare ett styrmedel som inte ska underskattas är makten över statens medel när budget för verksamheterna fastslås. Skulle själv inte ha något emot att se regleringsbrev där t ex. Kulturdepartementets och UDs generösa bidrag till diverse märkliga organisationer kuperats.
  Tänk om alla dessa människor med oklara opinionsbildande och aktivistiska uppgifter i olika organisationer skulle behöva skaffa sig riktiga jobb.

  Tror att man för att uppnå det goda samhället tyvärr i modern tappning måste tillämpa några av de lärdomar som Machiavelli anvisade i samband med erövring av fientligt territorium.

  Gilla

 39. alexwestin skriver:

  Vi skulle behöva en militärkupp. Som i Thailand. Inte de senaste, men den som jag upplevde i början på 90-talet. Man konstaterade att de valda ledarna inte styrde landet på ett bra sätt och dessutom berikade sig själva för mycket. ÖB frågade kungen, som tyckte att en militärkupp vore bra. Efter maktövertagandet bildade de ett råd av ”caretakers” som sedan tillsatte en regering av duktiga och allmänt respekterade medborgare. Företrädesvis personer som var så rika att de inte kunde mutas. En av toppdirektörerna i Siam Cement blev t.ex. industriminister. De ledde landet i ett år och ordnade sedan nya val. De åstadkom myckety och blev enormt populära, men de vägrade sitta kvar.
  I Sverige har vi inte längre någon militär så det är väl inget att hoppas på

  Gilla

 40. Boris skriver:

  Håller med om din första observation Patrik. 7-klövern har ingen som helst önskan att lägga om kurs. Det vore att erkänna att de handlat fel under årtionden och det kommer de ALDRIG att göra.

  Så till SDs handlingskraft. Jag tror att det finns många med avsevärd handlingskraft inom näringslivet som är beredda att kliva fram ur skuggorna och hjälpa till om SD får reellt inflytande. Sen är det väl inte meningen att man skall kämpa mot generaldirektörer, byrådirektörer, statliga VDar mm utan de måste man göra sig av med omgående och helst även deras direkt underställda. Min erfarenhet av omorganisationer av företag och projekt säger mig att när högsta hönset faller står det alltid någon underifrån beredd att fylla luckan och villigt tjäna sin nya herre. Det är ofelbart på det sättet. Ett undantag skulle möjligen vara SVT och SR som är nästintill fullständigt genomruttet och där man måste gå extra hårt fram.

  Liked by 1 person

 41. Lars skriver:

  Intressant.Man kan verkligen förstå den djupa smärta och desorientering som företrädare för den svenska Coudenhouve-Kalergi-eliten nu upplever- anställda som de ju är av både Eurokommissionen och Goldman Sachs Global Inc.Nu förefaller det på ytplanet vara så att en av deras viktigare uppdragsgivare ändrat kurs.Men kan det inte också-sett ur ett dialektiskt perspektiv -vara så att ett isolationistiskt USA och ett desintegrerande EU kan göra att ropen på en genuint drakoniskt superstat kan komma att bli verkliga.En superstats-konstruktion som får EU att framstå som nära nog idyllisk.Hegeliansk dialektik är att favoritämne för vissa.

  Gilla

 42. I.Leek skriver:

  Den Trump-lista du refererar till är väl inte så imponerande egentligen, mest politiker och med meriterna inom detta fack , guvernörer, borgmästare och någon militär+Palin!? Har du inte sett hur förödande det är med sådana indoktrinerade ”proffs” , från den svenska verkligheten? Och, Gunnar Sträng, nog hade han bildning, det han saknade var väl formell,teoretisk utbildning!

  Gilla

  • Hedvig skriver:

   @ I.Leek 18 november, 2016 kl 22:34

   Gunnar Sträng hade ett omvittnat rikt svenskt språk. Han läste under sin uppväxt/ungdom mycket skönlitteratur och umgicks privat med svenska författare, fr allt sk arbetarförfattare som t ex Ivar Lo Johansson.

   Gilla

   • I Leek skriver:

    Min kommentar var till Engellaus ”-saknade bildning” förhoppningsvis en felskrivning,, vi är säkert överens om att det är en viss skillnad på bildning och utbildning .

    Gilla

 43. Staffan Persson skriver:

  Det är väl ingen tvekan om att Trump lyckats avtappa en genuin folklig reaktion mot ett klåfingrigt flåsande ”liberalt” etablissemang vars syn på framstegen med globaliseringen blivit en slags religion.

  Men mannen själv? Låt oss vänta och se.Det kommer i alla fall inte att duga att upprepa It’s gonna be so great folks, we’re gonna make America so great again,et c.Man köper inte sånt av en nasare vid dörren. Förr eller senare måste han in i politikens vardagsgnet och bli specifik, välja och välja bort. Kompromissa .
  Då kan man inte heller bara hoppa över det som är jobbigt, som om Obamacare :”vi kan behålla det som är populärt och ta bort det andra”.

  Men det är ”det andra”, alltså obligatoriet, som gör att kravet att försäkringsbolagen inkluderar även de multisjuka, fungerar.
  Det kallas ”trade -offs”. På svenska ”förhandlingseftergift”
  Men han ska väl, som affärsman, förstå sig på sånt…

  Gilla

 44. P I Persson skriver:

  Trump spred under hela valrörelsen hat, hot och oförskämdheter omkring sig. Förolämpade, ljög och hånade. Han vann för att det fanns tillräckligt många som gillade dessa vidrigheter. Är det då konstigt att man blir förtvivlad ?

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Ingen ljög, förolämpade och hånade så mycket som Hillary. Missade du det? Hörde du inte ”deplorables” om halva USA:s befolkning? Gick dig email-server-skandalen och lögnerna om Benghasi förbi? Följde du inte alls valrörelsen?

   Dessutom är det inte mycket som tyder på att stora delar av Trumps väljare gillade hans lögner och förolämpningar. Det valde honom ändå, trots allt detta! Motsvarande hade kanske gällt om Hillary hade vunnit. Det var ju inte så långt ifrån att gå så illa.

   Betänk att de som avgjorde valet av Trump var de som avgjorde valet av Obama fyra år tidigare.

   Liked by 1 person

   • P I Persson skriver:

    Du kan väl inte påstå att Hillary var ens i närheten av Trumps plumpheter ? Du har du inte sett debatterna, jag har sett dem alla och vet vad jag talar om. Faktakontrollerna har ju entydigt visat att Trump hela tiden stått för den helt överväldigande delen av lögnerna.

    Ingen har under åratal blivit så grundligt utredd som Hillary Clinton, ändå har hon inte kunnat ens bli åtalad, än mindre fälld. Att då fortsätta att argumentera som du är snubblande nära det som kallas att kvälja dom och som tidigare varit olagligt.

    Clinton vann säkerligen inga poäng på sitt yttrande om ”the deplorables” men jag förstår verkligen att tålamodet brast efter alla tillställningar där den enfaldiga pöbeln, upphetsad därtill av Trump, stod och skränade ”Lock her up, lock her up”. Jag hittar själv knappast någon lämpligare beskrivning av mobben i fråga. Det gäller givetvis inte halva befolkningen men ändå otäckt många. Har hon gjort något något kriminellt kommer det att utredas och dömas i laga ordning av rättsväsendet, inte av en skock hatare.

    Jag är inte någon anhängare av Hillary Clinton, men rätt ska vara rätt. Trumps kampanj har varit skamlig än skamligare var det av dem som röstade på honom.

    Gilla

 45. Lennart Göranson skriver:

  Varje samhälle styrs av någon sorts eliter. Det kan verka odemokratiskt att påstå det, men det behöver inte betyda att det är fel. Det demokratiska är att vi, alla som är röstberättigade, kan sparka ut dem som har styrt eller vanstyrt vårt land när vi går till valurnan. Sedan är naturligtvis frågan om vi hittar någon, bland dem som vi har att välja på, som vi tror klarar saken bättre.

  Men alla eliter är inte likadana. Och inte heller lika duktiga. Det är inte bara SD som har svårigheter att dra fram ess ur rockärmen. Om man exempelvis ser på utbildningsnivån hos medlemmar i svenska regeringar, och jämför med en handfull andra europeiska länder, så framstår inte Sverige som ett land där formell utbildning rankas högt.

  Skulle det då inte vara möjligt att genom ett medborgerligt initiativ erbjuda de befintliga politiska partierna ett antal erkänt dugliga kvinnor och män som kunde höja nivån? Jag misstänker att något sådant knappast skulle hälsas med öppna armar av dem som har bänkat sig vid köttgrytorna. Som vi tidigare har konstaterat är svenska riksdagspartier numera starkt centraliserade, och har fullt upp med att tackla bångstyriga riksdagsledamöter, för att inte tala om medlemmar. Att dessutom få in representanter från icke-politiska eliter bland allmänheten, med kvalifikationer som knappast gör dem ödmjuka, vore säkert ingen drömsits.

  Hur är då förutsättningarna för nya partier att bryta mot traditionen med politisk broileruppfödning och i stället attrahera personer med bred och lång erfarenhet av verksamhet där det krävs ”muskler och nävar”? För SD har det uppenbarligen varit svårt. Kanske Medborgerlig Samling framstår som intressantare för sådana personer? Framtiden får utvisa.

  En annan tankebana vore att det kanske inte är just inom de politiska partierna som motorn för den nödvändiga förändringen behöver sökas. Vi är ju vana vid att tänka i termer av ett endimensionellt samhälle, folksuveränitetsprincipen. Hade vi i stället haft en modell mer à la Montesquieu så kunde vi rikta blickarna åt fler håll än Kanslihuset. Och hade vi därtill haft en fjärde statsmakt (den som i Sverige kallas den tredje) som erbjöd mer av intellektuell mångfald och mindre av anpassning till rådande trender så skulle mycket kunna hända som inte är avhängigt av riksdagsvalen var fjärde år.

  Så visst behövs genomförandekraft. Men förmodligen behövs den i alla delar av samhället, både det civila och det offentliga, och frågan är om ett ossifierat partiväsende håller nyckeln till den förändring som behövs.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.