Vad som skulle få mig att rösta på en Trump-liknande person

8-26-13_11971

Patrik Engellau

När jag läser tidningen eller tar del av etermedia – statskontrollerade eller inte spelar inte så stor roll – blir jag för det mesta arg. Känslor är viktiga. De skickar signaler till hjärnan att vakna upp ur sin letargi och försöka integrera den störning som känslan representerar i den allmänna samtidsförståelsen. Hördu hjärna, varför blir jag förbannad av media?

Hjärnan är emellertid morgontrött och vill inte bli störd och kastar åt mig en lättillgänglig och väl inövad förklaring: ”Det beror väl som vanligt på att du är en brunråtta”.

Det fanns en tid när jag skulle låtit mig nöjas med den förklaringen, alltså att jag hade moraliska defekter och därför borde skämmas i stället för att gnälla. Den tiden tog slut i juni 2015, när jag hade en debatt med Nina Björk i DN Kultur. Hon tyckte att jag borde skämmas för att jag ville förbjuda tiggeriet, men det gjorde jag inte. Hon kom inte åt mig. Det är en befrielse att slippa skämmas över sina åsikter. Pröva det någon gång.

Därför ger jag hjärnan bakläxa. Den vaknar motvilligt och stånkande. Efter en stund spottar den upp sig, den trogne rådgivaren, och presenterar något som går att begripa.

Det är två saker, tror jag, säger hjärnan.

Låt höra, hjärna.

Den första är att nästan allt du retar dig på verkar ha politiskt korrekta tankar som yttersta förklaring.

Kan du ge mig ett exempel?

Visst. Det där med Lärarlönelyftet. Avsnitt femtielva i serien ”Så räddar vi skolan”. I själva verket kommer högre löner för en del av lärarna inte att ha någon som helst inverkan på elevernas kunskapsutveckling. Orsaken till skolans kräftgång ligger i det pk-ideologiska flummet, men det kan partiernas dominerande pk-ideologer inte erkänna. De kan inte medge att felet är deras.

Fler exempel?

Snöröjningen i Stockholm. Jag trodde det där med ”jämställd snöröjning” var elakt förtal, fortsätter hjärnan, men det verkar inte så. Stadens förnämsta ledare har faktiskt infört feminismen även här. Vad det riktigt betyder vet man inte, man vet bara att det inte verkar fungera.

Så du menar att alla systemfel egentligen beror på pk-ismen?

Jag vill i alla fall framföra det som en hypotes. Ibland kan sambandet mellan pk-ismen och misslyckandena kännas lite osäkert. Och ändå inte. Betänk vad det måste betyda för svenskt samhällsliv att unga människor nu kommer ut i arbetslivet med betydligt sämre kunskaper än tidigare och framför allt att de är fullproppade med idéer om att det egentligen inte finns någon sanning. Vill du resa i ett flygplan som konstruerats av en person med sådana uppfattningar om hållfasthetsläran? Eller den kollega som räknat på Nya Karolinska Solna? Törs du låta henne administrera din privatekonomi? Eller bli opererad av en kirurg som fått kvotförtur för multikulturens skull?

OK, hjärna, det var en av dina två punkter. Vilken är den andra?

Ja, den är väl politikerväldets alltmer påtagliga administrativa och organisatoriska oförmåga. Det är inte nog med att idéerna bakom Lärarlönelyftet troligen är verkningslösa. Därtill kommer att de ansvariga politikerna inte lyckats införa systemet utan att det gjort en stor del av lärarkåren rasande. Så nettoresultat av initiativet ligger rimligtvis på minus. Titta på de där människorna som ska styra vårt land. De är unga och helt oerfarna av ledarskap och nu ska de plötsligt ta ansvaret för jätteorganisationer, ja ett helt land. Kan du räkna upp mer än ett halvdussin av dem som du skulle vilja anställa ens som underställd chef i ditt eget företag?

Jag är beredd att hålla med dig, hjärna. Om du nu har rätt, hjärna, hur skulle då det parti vara beskaffat som jag kunde rösta på?

Det är väl klart. För det första måste det partiet ha gjort upp med den skadliga pk-ideologin. För det andra måste det bestå av ett stort antal personer i ledande befattning som har mognad och erfarenhet av ledarskap i stora organisationer, gärna utanför den offentliga sektorn.

Trump?

Lite för otydlig och oberäknelig för min smak, men osvuret är bäst.

26 thoughts on “Vad som skulle få mig att rösta på en Trump-liknande person

  • BjörnS skriver:

   Ja, och man behöver inte heller tänka speciellt mycket på karriären efter ministerrollen. Man har m a o råd stt följa sitt förnuft. Inte minst så viktigt.

   Liked by 1 person

 1. JAN BENGTSSON skriver:

  Nog blev det många Trumpna miner efter Din analys)

  Uppenbart skulle vi ej ha något parti som duger!

  Då gäller det att ta det minst onda alternativet,
  med en uppriktig vilja att SE o ÄNDRA saker som ej fungerar…

  Då blir valet avsevärt lättare!

  I USA var trots allt valet lätt!

  Välja den som hade en vilja att ej bara sko sig,
  men också såg massor av systemfel,
  av PK art…

  Liked by 1 person

 2. sldy skriver:

  Ja men här har vi det igen, det måste vara för att Patrik har varit politiker, eller nästan, själv. Politiker är inte glass, det är inte meningen att man måste gilla dem och välja smak. Utgångspunkten är att det inte finns något att gilla, det är därför de blivit politiker, för att inte behöva bidra och bestämma utöver sina förmågor. Därför är Trump ett bra alternativ, han har gjort annat, fram tills nu. En svensk ungdomspolitiker, vilka perversa personlighetsdrag får en ungdom att engagera sig politiskt?

  Men till ämnet, att politikerna inte vill erkänna att det är deras pk-ideologier som är problemet för skolan och så mycket annat, SDs förestående valseger till exempel (störst i senaste yougov, KD och Mp ut, intressant mandatfördelning på det). Jag tror det också tyvärr beror på de inte förstår att det är pk-ideologier som är problemet. Jag tror den uppvisade förvåningen efter Trump är uppriktig, de har skapat en pk-bubbla av politiker och mediefolk som helt enkelt inte förstår sin samtid. jag har tidigare trott att de visst förstod men av onda avsikter dolde sina insikter, jag tror mer och mer att de verkligen tror på sina doktriner. Jag har observerat ett ytterligare bevis på distansen mellan pk-trogna och andra, nämligen inom reklamvärlden. Tydligen har det uppstått en protest gentemot Audi som använt en vänsterextremist, Kakan H, i reklamsammanhang. Förstår inte Audi vilka som köper deras bilar? Det är inte vänsterfolk, än iallafall. Samma sak med reklam för flotta kostymer, allt fler araber kan ses i dessa, eller i Ikeas trevliga blandfamiljer, en mörkskäggig man med plockad kant på skägget tillsammans med vit kvinna (kvinna med slöja och vit man ses inte ofta i reklamen). Bankerna likaså, de övertydliga skäggkanterna blir allt vanligare, kanske årets julklapp blir en skäggpincett?

  Nå, raljering åtsido, min poäng är att reklamfolk är en del av media och det verkar som om de också befinner sig allt närmare mitten av en pk-bubbla och verkligen tror att många blir köpsugna av att sitta i samma bil som hatande vänsterextremister eller vill ha samma kostym som en som ser ut som Ahmadinejad. De har mist kontakten med verkligheten där i Stockholms innerstad.

  När till och med reklamfolk har mist verklighetskontakten och gör agendareklam så har det gått långt, de brukar ju ha vinstintresset först?

  Liked by 6 people

  • larslindblog skriver:

   Ja, SLDY , hur i hela friden någon på AUDI kunde komma på tanken att använda vänstervåldstillvända ”Kakan” H. är obegripligt. Inte nog med det.. Kristianstad har bokat ”KAKAN” att öppna en utställning på regionmuseet i Kristianstad. Hoppas att många mejlar regionmuseet samt Kristianstadsbladet.se och protesterar.

   Liked by 2 people

 3. Sture skriver:

  @ Patrik,
  jag har följt valet i USA via web -TV hela året, främst FoxNews olika ankare, t .ex. Sean Hannity, Greta van Susteren, Megan Kelly, The Five, Fox & Friends, etc. och där får man en helt annan inblick i debatten än via svensk TV och svenska tidningar. Pröva det ! Skriv in orden foxnews.com i sökrutan på datorn så kommer hemsidan upp. Klicka på ”video” så kommer en mängd intervjuer med kunniga personer upp. Det är en fröjd att lyssna på debatter mellan intelligenta människor. På morgonen (svensk tid) har alla clip från kvällen innan (amerikansk tid) lagts ut på nätet och man får alldeles färska nyheter från USA.
  När man jämför detta med den politiskt korrekt filtrerade hjärntvätten från svenska journalister (= intellektuella kretiner) så står man helt enkelt inte ut. Förr tittade jag en del på CNN (och även ABC, NBC, MSNBC) men det har blivit allt mindre eftersom de är så dåliga.
  Jag tror nog att du skulle bli lite gladare och bli av med din ilska om du gjorde så. Det har fungerat för mig. Bry dig inte om att svenska PK-journalister är så arga på och smutskastar FoxNews. När man ser på FoxNews så förstår man varför.

  Liked by 3 people

  • MartinA skriver:

   Personligen har jag följt valet mest från vloggare såsom Free domain radio (Stephan Moleneux), Styxenhammer666, Cernovich, Bill Whittle, milenial millie med flera. Samt konsumerat alt-right material. Fox har ju varit mestadels fientligt sinnade mot Trump.
   Följaktligen kände jag till att Trumps väljare var mycket entusiastiska för honom. Och att Hillaries väljare inte var entusiastiska alls. Opinionsundersökningarna innan valet pekade på seger för Trump därför att få folk att faktiskt gå och rösta är en mycket större utmaning i USA än här i sverige, det så kallade ”turnout”. Folk gitter inte gå och rösta om de inte känner entusiasm för sin kandidat.

   Gilla

   • Sture skriver:

    @ Martina,
    jag tycker inte att FoxNews varit fientliga mot Donald Trump, tvärtom. Var har du fått detta ifrån? De har hela tiden intervjuat människor positivt inställda till Trump som Ben Carson, Allen West, Rudi Guiliani, Mike Huckabee, gen. Flynn, Kellyanne Conway m. fl. m. fl. Visserligen har Megan Kelly velat lite fram och tillbaka eftersom hon utifrån sina feministiska ståndpunkter gärna velat se en kvinnlig president och vevade de där 9 framskaffade falskvittnena mot Trump gång på gång. Men frånsett henne tycker jag nog att de varit ganska schyssta.
    Jag har också tittat på andra alternativsajter under valet, men tycker att web-TV ger mycket mera.

    Liked by 1 person

 4. Steven Jörsäter skriver:

  All framgångsrik styrning kräver en rimligt korrekt världsuppfattning. När den är för svår att nå eller, långt värre, när man inte vill nå den, kan det bara gå illa.

  Gilla

 5. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Med risk att Du blir ännu mera upprörd: Visste Du att lärare som tar sig an ensamkommande får ett avsevärt lönetillägg, det kan röra sig om 5000 mer per månad, jämfört med vad vanliga mera meriterade lärare får. Detta sker i kommuner i Stockholmsområdet. De har dessutom bara halva antalet i en klass, 14 st samt ständigt närvarande tolk. Jag vet inte om jag vågar lägga till att kanske har kommunen även köpt bostadsrätt åt ”eleverna”,

  Liked by 3 people

 6. Göran Fredriksson skriver:

  Betänk vilka problem det uppväxande släktet möter idag vid övergången till att vara vuxna, synnerhet den del som kommer i någon slags beslutsposition. Innan de är vuxna får de sig itutat att allt dåligt är ”någon annans” fel, men plötsligt, kanske bara över en natt så blir de själva ”någon annan”. Utan att vara förberedda. Att de flesta inte klarar av en sådan övergång får väl anses ha visats empiriskt av den pågående samhällsförsämringen. De flesta synes fortsätta att tro att allt dåligt är någon annans fel.

  Skall detta övergångsproblem hanteras eller skall det bara få bli som det blir?

  Gilla

 7. gmiksche skriver:

  När jag läser tidningen eller tar del av etermedia – statskontrollerade eller inte spelar inte så stor roll – orkar jag inte längre att bli arg. Jag kan dock fortfarande bli förvånad av oskickligheten i bortförklarna, av den totala bristen i logik, av att det som var sanning igår sopats under mattan för att ersättas av en ny sanning. När jag läser Patriks funderingar och flertalet övriga inlägg på denna blogg, då myser jag. Även om inläggen rör allvariga spörsmål. För anhängare till den rådande statsideologin, i den mån de vågar läsa vad som skrivs här, måste det vara besk medicin.

  Liked by 2 people

 8. oppti skriver:

  Pengarna till Lärarna har tydligen skapat problem. De som inte får högre lön känner sig förbigångna.
  Lite som pensionärer ser på migranterna kan jag tänka mig.

  Gilla

 9. JL skriver:

  ”För det andra måste det bestå av ett stort antal personer i ledande befattning som har mognad och erfarenhet av ledarskap i stora organisationer, gärna utanför den offentliga sektorn.”

  Hur kommer det sig att politik till skillnad från andra branscher inte har krav på utbildning, erfarenhet och track-record avseende det som de sitter på budgeten för….?

  Nej, jag skulle inte heller anställa någon av de som leder Sverige.

  Sätt mig som diktator och jag trycker igenom en ”politikerlicens” första dagen.

  Sitter man på en massas ansvar för allmänhetens välmående bör man förstå grunderna i statistik, nationalekonomi, historia, företagsekonomi etc etc, och ha praktisk erfarenhet med goda resultat från att leda annat än fackliga/politiska organisationer. Krav på yrkeserfarenhet från privata näringslivet, krav på att på något sätt ha drivit egen verksamhet, om än i mindre skala. Krav på längre vistelse i andra kulturen än den svenska.

  Förstår på riktigt gör människan sällan förrän hon upplevt något själv.

  Antagningskrav är inget främmande när det gäller övriga yrken och utbildningar.

  ——

  Ett sidospår: Var och lyssnade på arbetsförmedlingen igår när de hade föredrag om ”integration, en utmaning eller en möjlighet”, ”Sveriges befolkning blir äldre och vi behöver invandringen för att klara välfärden”.

  Varför jag var där?

  Bra med kunskap om okunskap typ…… försöker förstå hur de som ljuger (inte förstår?) resonerar.

  Bara titeln antyder väl vad som skulle sägas. Var skrämmande att lyssna på.
  Statligt propagandamaskineri.

  Det enda jag köper är att Sverige har ett demografiskt problem och att invandring skulle kunna vara en lösning. Vi kommer inte klara välfärden med inrikesfödda då vår nativitet är dålig ….men ska man lösa demografiproblemet på det sättet kanske man bör ta folk som faktiskt är möter efterfrågan på arbetskraft eller? Typ som arbetskraftsinvandringen på 60/70-talet, eller typ som man gör i hyfsat välmående asiatiska länder. Hårt arbetande filipinos sköter många jobb.

  Nej, i Sverige tar vi främst tar in de som lyckas kommer till gränsen, och sen deras anhöriga, och sen ger vi dem tillgång till hela den vackra välfärdslösningen så de inte behöver jobba för att överleva. Det är lösningen…. att sen ALL tillgänglig statistik säger att dessa belastar avsevärt mer än de tillför blundar vi för.

  Kriterierna för att få stanna är främst hur mycket synd vi tycker om dig, inte vad du ev. kan tillföra svenska samhället.

  25% av flyktinginvandrarna är akademiker upprepade man sen gång på gång.

  Behöver nog inte berätta för läsare här att arbetsförmedlingen har hittat på en alldeles egen definition av ”akademiker”. Den korrekta siffran är under 10% för er som undrar och inte tycker t.ex. en 2-årig yrkesutbildning i ett u-land kvalificerar dig som akademiker. F.ö. Är samtliga uppgifter om utbildningsnivå självskattningar från de invandrade. Gissningsvis finns det också en viss diskrepans mellan dessa skattningar och svenska definitioner.

  Sysselsättningsgapet mellan inrikes och utrikes födda tog man upp (högst i Europa), men relativiserade sen bort det det med: ”Sverige har mycket hög sysselsättning för svenskfödda och jämför man med t.ex. Ungern så är det högre andel invandrade i arbete i Sverige”.

  Som en basic lektion i hur man använder totalt irrelevant statistik för att mörka ett problem. Förstår de inte själva, eller ljuger de medvetet? Vilket är i så fall värst?

  De invandrade befinner sig på den svenska arbetsmarknaden i Sverige va? Den relevanta jämförelsen är nog att jämföra med andra personer som också gör det…. inte invandrare på den ungerska arbetsmarknaden som suger för både inrikes och utrikes födda.

  Jag har faktiskt gjort fler mål än Zlatan senaste året. Inte samma liga visst, men det spelar ingen roll. Jag är bättre fotbollsspelare än Zlatan.

  Propagandatrummorna slår högre än någonsin.

  Liked by 2 people

  • gmiksche skriver:

   Alltid bra att fotograferas framför en bokhylla fylld med böcker. Det ger en känsla av beläsenhet och intellektuell framtoning. Fast borde inte slipsen varit grön?

   Liked by 1 person

 10. Hovs-Hallar skriver:

  Bra rutet igen, Patrik. Alltid uppfriskande att läsa dina funderingar.
  Själv läser jag inte alls statskontollerad media, med tanke på blodtrycket.
  (På min vårdcentral tjatas det ständigt om mitt blodtryck, att det är högre än man tycker det borde vara.)

  Även jag är av den åsikten att det är det vi kan kalla ”PK-sekten” som är roten och upphovet till den uppsättning riktigt illavarslande problem vårt land nu dras med. (Dessutom tror jag inte att detta har särskilt mycket att göra med George Soros osv.,, då det finns gott om exempel på andra liknande mass-psykoser i världen som inte rimligen kan skyllas på manipulativa miljardärer, som tex. den kinesiska kulturrevolutionen.)

  Hur som helst — PK-sekten har utnyttjat det andliga tomrum som statskyrkan lämnat efter sig, och lyckats manipulera sig till en motsvarande maktposition i Sverige.

  Det geniala ligger i att PK-sekten inte allmänt uppfattas som vad den egentligen är, nämligen en extrem politisk sekt som huvudsakligen drivs av utopiskt kommunistiska idéer blandade med några nypor ”befrielseteologi” (googla!).

  Den utopiska kommunismen visar sig i att alla människor påstås vara ”lika” i någon metafysisk mening, och att man tex. hårdnackat vägrar erkänna existensen av problem relaterade till sinsemellan inkompatibla kulturbetingade egenheter.

  En plötslig epidemi av sex-trakasserier som är orsakad av ett plötsligt inflöde av män från främmande kulturer — kan enligt PK-sektens synsätt inte existera eftersom det inte finns några sådana kulturella skillnader mellan olika grupper. Alla människor är ju LIKA!

  Detta märkliga synsätt går egentligen tillbaka till en för-marxistisk version av kommunismen, till en närmast religiös övertygelse om att alla människor innerst inne är precis lika och att alla tecken på motsatsen är missförstånd.

  Följden av detta blir en närmast kunskapsfientlig hållning, ungefär som inom islam, eftersom kunskap riskerar att leda till separering mellan olika kategorier och PK-ismen desperat försöker dölja och släta över alla distinktioner i sin längtan efter enhet!

  Resten följer egentligen ur dessa ideologiska grundpremisser.

  Liked by 1 person

 11. Mikael Steinwall skriver:

  Lärarlyftet, ja, vilken flopp! Vissa blev glada och andra ledsna. Men nu kavlar vi upp ärmarna, vi vänder blad och ser den monumentala orättvisan som något positivt för skolans utveckling.

  Liked by 1 person

 12. Lennart Göranson skriver:

  Patrik skriver ”Om du nu har rätt, hjärna, hur skulle då det parti vara beskaffat som jag kunde rösta på?
  Det är väl klart. För det första måste det partiet ha gjort upp med den skadliga pk-ideologin. ”

  Citat från Medborgerlig Samlings hemsida: ”Politiserad pseudovetenskap som genusläror och identitetsideologi, som kommit att få en oroande stor roll inom akademin, ska granskas kritiskt. ”

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Där har vi ju problemet med nya Bondeförbundet: ”skall granskas kritiskt”. Vad i h-e är ”skall granskas kritiskt”? Det betyder ju bara sätta till en utredning, rösta fram en resolution och försynt viska usch usch usch när ingen hör på.

   I själva verket är ett den mycket grannlaga uppgift att styra universitetsvärlden på så sätt att astrologi, feminism, sumpläsning, genuslära, häxkonst, vithetsstudier, alkemi och liknande vederlagda irrläror inte förekommer där och framför allt inte lärs ut eller presenteras som forskning eller sanning. Det har varit ett månghundraårigt projekt att bygga upp ett naturvetenskapligt socialt nätverk som klarar av att sortera ut rötäggen på ett någorlunda effektivt sätt. Vi behöver för samhällsvetenskaperna en väl utformad realistisk plan, som kan presenteras i grova drag redan i ett partiprogram.

   Platta fraser om att det ”skall granskas kritiskt” är ju bara trams. Vilken rektor som helst hävdar förstås med vändande post att hela hans eller hennes eller hens väsen och hela hans eller hennes eller hens skolas också för den delen. Så var den saken ur världen. Det är att skjuta en ärta på en pansarvagn.

   Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.