Brunråttorna är på frammarsch

Ulf Larsson DGS

Ulf Larsson

Nu har jag fått svar från de tidningar dit jag skickade min krönika Har norrmännen blivit brunråttor? En arbetsversion av krönikan publicerades här på Det Goda Samhället den 31 oktober och den som missade texten hittar den här. Generellt sett så tycker man att krönikan håller god klass, beskriver en aktuell och allvarlig problematik och illustrerar denna problematik med tydliga och avskräckande exempel. Men man menar överlag att det inte blir alldeles tydligt vilken som är min värdegrund; vidare är man kritisk mot att jag, i syfte att belysa svensk integrationspolitiks emellanåt tvivelaktiga resultat, länkar till en DN-artikel där Stockholmsförorten Sollentuna utmålas som en veritabel brottsmetropol där invånarna knappt vågar sig utanför dörren längre. Från något håll efterlystes mer ”poesi” i texten, tyvärr utan att man närmare definierar vad man avser med ”poesi”.

Nåväl, skam den som ger sig. Jag har nu tagit fasta på kulturredaktörernas kritik i ett nytt försök att få till en krönika som skulle kunna tänkas falla någon av de tongivande kultursidorna i Sverige i smaken.

Här har vi alltså nästa försök inom kulturkrönikebranschen:

”DEN SENASTE VECKAN har varit en turbulent tid i Sverige. Både i stort och smått.

Från både klapprande gatstenar, schangdobla salonger och djupa Värmlandsskogar hör man det allt tydligare.

Stöveltrampen. Beskyllningarnas hatiska vrål. Intoleransens och utanförskapets lakejer. Ekon från en tid vi hade hoppats skulle vara evigt försvunnen. Men den är tyvärr långt ifrån försvunnen – tvärtom håller fascismen, rasismen och nazismen på att erövra de allra mest prestigefyllda salongerna som när Grand Hotel i Stockholm nyligen upplät sina lokaler åt ett SD-arrangerat nazistjippo. Visserligen gjorde hotellet en pudel efter arrangemanget, drivet därtill av en berättigad och sansad flodvåg av kritik på sociala medier om det helt ansvarslösa i att hyra ut en del av hotellet till dessa intoleransens kreatur. Men skadan var redan skedd, och Grand Hotel kommer för alltid att förknippas med brunskjortor, fascism och diktatur.

MEN TROTS ALLT så segrade alltså demokratin och toleransen till sist. Och förhoppningsvis har både Grand Hotel och andra aktörer i uthyrningsbranschen lärt sig sin läxa inför framtiden.

LÅNGT BORTA FRÅN GRAND HOTELS SALONGER OCH GLITTER ska en till synes oviktig händelse få illustrera att vi verkligen lever i en ytterst farlig tid. Likt Nils Holgersson på Akkas rygg reser vi till de djupa svindlande trollskogarna nära norska gränsen. Där, i värmländska Sunne, är den nyanlände Mohamad ute på sin dagliga promenad i sitt nya hemland. Känner in allt det nya. Njuter av att vara i frihet. Höstfärgerna ska inom kort explodera framför hans ögon som sett så mycket lidande – solgult, brandgult, blodrött, teakbrunt, ja hela den glittrande höstpaletten står snart på naturens scen. Alla färger får vara med, alla färger är lika mycket värda. Det finns inget vi och dom. Men ännu råder det grönskande sommar. I Sverige.

DENNA SOMMARIDYLL ska dock visa sig vara både bedräglig och hotfull. På en bil får Mohamad nämligen plötsligt syn på en dekal som får hela hans värld att nästan gå i spillror. Nya Wermlands-Tidningen berättar vad som hänt:

Det var i augusti som Mohamad först såg dekalen inuti en parkerad bil. Motivet föreställde profeten Muhammed och en kvinna som bar hijab.

– Till bilden fanns en text på svenska som jag översatte. Jag blev helt chockad.

Mohamad vill inte berätta vad som stod, men att texten innehöll könsord och uppfattades som mycket stötande.

– Jag kan inte förstå hur någon kan säga så.

Med sin bakgrund av dödshot och den långa mödosamma och osäkra flykten från krigets Syrien fick Mohamad givetvis en chock. Hur kunde något sådant vara möjligt i det fridsamma och toleranta land han sökt sig till, och där han vill leva resten av sitt liv? Det är fullt förståeligt att han uppfattade dekalen som hets mot folkgrupp. Eftersom Mohamad vet att man ska vända sig till polisen när man upptäcker något brottsligt gick han direkt till polisstationen i Sunne för att anmäla brottet. Han kände sig både ledsen och smutskastad – vilket man ju måste förstå – men vid besöket på polisstationen fick han ännu en chock: enligt polisen var dekalen alls inte olaglig. Ansvarig polisman säger till NWT att:

– För att falla under hets mot folkgrupp måste det vara riktat till just folkgruppen. Hade den här kränkande texten handlat om muslimerna själva hade det varit en annan sak. Men när det handlar om en profil eller symbol för religionen är det inte mot lagen. Men det var ganska svårt att förklara detta för honom, han var inte mottaglig för det.

Att använda sin makthierarkiska position för att på ett så explicit, rasifierande och icke-dialogiskt vis förringa en utsatt medmänniska som sökt sig till oss på flykt för sitt liv, för att kunna leva sitt enda liv i trygghet och medmänsklig värme, framstår som både cyniskt och obegripligt. Det är ju självfallet så att många av ’våra’ ofta rätt så postkoloniala lagar, bestämmelser och värderingar framstår som obegripliga för våra nyanlända svenskar. Att då inte försöka förmedla detta med någon form av värdighet och människokärlek är helt enkelt omänskligt. Det är inte värdigt det samhälle vi vill ha i Sverige – ett samhälle där alla är lika mycket värda.

Att inte se. Att inte bry sig om den lilla människan. Att avvisa det främmande, att inte lyssna. Att sätta etiketter på. Inte ens försöka att ta in ett nytt och annorlunda perspektiv.

Är det så vi ska kommunicera med varandra i dagens Sverige? Är det den utvecklingen vi vill ha? Och i vilkas intresse?

Det är hänsynslöst.

MEN MOHAMAD är stark. Han tänker inte låta sig kuvas av ’våra’ västerländska synsätt, och varför skulle han behöva finna sig i att bli kränkt? Vad ger oss rätten att fortsätta kränka alla som inte delar den vita medelklassens ensidiga värderingar? NWT:s fortsatta berättelse inger oss visst hopp, trots allt:

Mohamad har inte nöjt sig med det svaret. Han har gått tillbaka till polisen med ärendet flera gånger och även tagit kontakt med polisen i Torsby samt Sunne kommun.

– Alla myndigheter jag har pratat med ignorerar mig. Det här borde inte falla inom ramen för yttrandefrihet. Det är hets mot folkgrupp. Jag kan acceptera fördomar från allt och alla, men inte när det angriper min religion.

Han tror själv att bildekalens budskap grundar sig i ren okunskap.

– Om man har frågor om islam och muslimer kan man läsa Koranen eller fråga oss, i stället för att hjälpa till att sprida lögner och otrevligheter. Vi är gäster i det här landet. Man kan inte förolämpa gäster i sitt hem.

Mohamads ögon gnistrar av vrede när han slår fast att:

– Man får naturligtvis tycka och tro vad man vill, men man bör hålla det inom sig. Att sprida sådana saker är hets mot folkgrupp, oavsett vad lagen säger.

I DE MÖRKA VÄRMLANDSSKOGARNA hörs alltså på nytt stöveltrampen. Hatet mot det annorlunda. Utfrysningen och skuldbeläggandet. Hetsjakten på oliktänkande. Mohamad är rädd. Igen. Intoleransens lakejer kommer närmare och närmare för varje dag.

Och det går fort nu.”

25 reaktioner på ”Brunråttorna är på frammarsch

 1. Lars skriver:

  Jag tycker uppriktigt sagt att det svenska kulturklimatet är minst sagt tramsigt.Ideliga pekpinnar och näsknäppar från en arrogant och uppblåst klick som felaktigt kallar sig själv ”elit”.En enkel rutinkontroll på studok ger i allmänhet förfärande inblickar i denna klicks bildningsunderskott.Men det är ändå inte det värsta.Det värsta är frånvaron om insikten om det fria demokratiska samtalets natur.Sverige har en lång genuint äktfascistisk tradition-det märks verkligen.Usch!Bara man tänker på de här glåmiga översittarna känner man djupt äckel och man vill kräkas.Urk.Fort!Till närmaste flygplats.Tänker man och rafsar ihop det nödvändigaste.Skönt att komma härifrån.

  Gillad av 2 personer

 2. Leif VE skriver:

  Den är så gott som inne i de större drakarna. Så ska en slipsten dras. Debattredaktörerna salverar. ( = Trumpifieringen av samhället fortsätter i oanad takt.)

  Gilla

 3. Alexander Zetterberg skriver:

  Är detta satir, ironi eller allvarligt menat?

  Def (Wikipedia):
  Satir är en litterär uttrycksform, vars syfte är att förlöjliga eller håna någon eller något, ofta på ett ”elegant och träffande sätt”.
  Ironi är en stilfigur som innebär att det finns en skillnad mellan vad som sägs och vad som egentligen menas. Publiken, åtminstone en del av den, förutsätts även vara införstådd med detta. Ironi kan vara humoristisk, men behöver inte vara det.

  När inte ens närläsning ger klarhet i hur skribenten ställer sig till sin egen text undrar jag om den kan föra samtalet vidare, oavsett hur välskriven artikeln är. Och kanske är ämnet alltför viktigt och allvarligt för att ”skoja till”.

  Ärligt talat tycker jag det är en osmaklig text!

  Gillad av 1 person

  • Erik skriver:

   Men snälla rara Alexander!

   Hur värdegrundsmarinerad är du om det inte är sååå uppenbart att texten är en våldsam drift med det aktuella klimatet inom godhets- och kränkthetskulturen?

   Läs om, läs rätt.

   Gillad av 3 personer

   • Alexander Zetterberg skriver:

    Vem är det som hånas i denna tänkta satir,den förledde invandrande muslimen eller PK-eliten? Jag är nog den minst värdegrundsmarinerade person du mött, om du någonsin mött mig, men satir är svårt och trots försök att finnande försonande drag i texten ger den mig enbart en dålig smak i munnen. Den är helt enkelt osmaklig, och tillför inget annat än att kanske ge en del läsare ett gott skratt på andras bekostnad. Som stilistisk övning kan den vara intressant men jag tror att Ulf Larsson kan använda sin uppenbara stilistiska förmåga till annat än det här – han kan bättre!

    Kanske behövs det texter som denna, vad vet jag, men i mitt tycke är den osmaklig. Kul att du gillar den!

    Gillad av 1 person

   • Erik skriver:

    Jag tolkar texten som att det hånas både muslimer (som tror på tramset alldeles på riktigt) och alla de floskelproducerande godhetsapostlar vilka skapat den bisarra idévärld som Mohamed uppenbarligen tror är på riktigt.

    Gillad av 1 person

  • Hovs-Hallar skriver:

   För mig är det närmast övertydligt att detta är satir — även om satiren i deta fall inte skiljer sig så mycket från hur PK-vänstern på fullt allvar uttrycker sig.

   Man kan alltid undra hur kulturredaktörerna skulle uppfatta texten — om de är så långt inne i sin lilla åsiktsbubbla att de inte förstår satiren.

   Gillad av 3 personer

   • Alexander Zetterberg skriver:

    Ja, Hov-Hallar, det är väl kanske det jag uppfattade som är problemet, att den ligger för nära PK-vänsterns sätt att uttrycka sig – vilket fyllde mig med avsmak. Hånet kunde även uppfattas som riktat mot den invandrande muslimen, som ju i stora stycken bara agerar i englighet med hur han uppfattat budskapet från medie-eliten.

    Det är PK-eliten som skall hånas och inte invandraren. Alla försöker vi få till ett bra liv och framtid för våra familjer.

    Gilla

 4. tomas skriver:

  Under några få år har Sverige tagit emot alldeles för många migranter. Detta skapar motsättningar. Hörde på Fredrik ”öppna era hjärtan” Reinfeldt i radio igår. Han är i förnekelsestadiet och kommer så att för alltid förbli. Stefan ”mitt europa bygger inte murar” Löfven försöker i alla fall reparera skadan så gott det går.
  http://kvartal.se/artiklar/strmkantringen

  Gillad av 1 person

  • Erik skriver:

   Huitfeldt var på spåret några gånger men lyckades aldrig hålla fast vid sina frågeställningar när den grandiose från Täby lät värdegrundskrämen välla ur kakhålet. Synd.

   Gilla

  • Hovs-Hallar skriver:

   Sverige har under flera decennier tagit emot migranter som inte har förutsättningar att passa in i vår kultur.
   Och vad gäller Löfven, så tror jag inte ett ögonblick på att han skulle ha ångrat sig. Han försöker bara ta vinden ur seglen för SD med lite retorik.

   Gillad av 3 personer

 5. JAN BENGTSSON skriver:

  Fullständigt lysande Ulf!

  Aftonbladet vill ha minst en krönika i veckan,
  givetvis då med ensamrätt!
  Nämn Ditt pris!

  Kanske dags att Mohamad söker sig vidare,
  annars lär han ej bli gammal…

  Vad var hans yrkeskunnande förresten?
  Korantolkare…

  Gillad av 1 person

 6. kim skriver:

  Det här kommer vilken kulturredaktion som helst att älska. Ett extra plus är länken till Nya Wermlands-Tidningen, som tydliggör vilka förväntningar våra gäster har på Sverige. Det råder verkligen ingen tvekan om vem som ska anpassa sig till vem: ”Det är hets mot folkgrupp oavsett vad lagen säger”. Jag har svårt att tro att jag efter några månaders vistelse i ett annat land skulle vända mig till polis och media med synpunkter på detta lands lagstiftning, men våra nya gäster är frimodiga och ställer krav på att det svenska samhället ska anpassa sig från första stund.

  Gillad av 3 personer

 7. sten lindgren dy skriver:

  Skickar du in under pseudonym? Annars gissar jag att du saknar korrekt certifiering i värdegrund. Utan den kommer man som vit man inte att bli publicerad. Vad göra, kanske byta kön? Eller som ett första steg börja gå på damtoalett och kräva att få byta om inne hos damerna för att du börjat känna dig lite grand som en kvinna?

  Gillad av 3 personer

 8. sten lindgren dy skriver:

  Men ursäkta att jag säger det, till och med studenterna på Södertörn hade fått tänka till om du kommer ut som kvinna.

  Gilla

 9. Birger Winsa skriver:

  Det tog oss många år innan svensk kultur accepterade filmer som Life of Brian och annat där man hejdlöst driver med Jesus. Bra film. Ger mycket goda insikter. Det tog många år för kvinnor att skapa mer jämställdhet. Det finns ingen anledning att gå tillbaka till Syriens kulturkoder. De som flyr den kulturen bör förstå att den kulturen skapar enorma problem med idéer om kalifatdiktaturer där demokratin avlägsnas och har lagar som är barbariska 1400 år gamla regler. Man bör tvärtom lära dem att europeisk kultur skiljer mellan religion och folkgrupp. Religionen islam omfattar 5011 folkgrupper. Det är ju muslimer som är så jättestora islamofober så att de mördar varandra i tiotusental. Och jättelika kristofober och mördar och förslavar egna folkgrupper bara för att de har en annan religion. Det kan man kalla förakt för människan. Svenskar är inte islamofober. Det finns däremot gott om muslimer som är kristofober och vill inte erkänna svensk kultur. Vi mördar inga muslimer. Ingne muslim får förslavas. Profeten dog för 1400 år sedan. Inte ens hans släktingar kan yrka på att man bör hedra honom er än Jesus.

  Gillad av 2 personer

 10. Magnus Ström skriver:

  Att Alexander Zetterberg har svårt att förstå om det är satir eller verklighet förstår jag. Trots att texten i stort bara är en överdriven version om vad som verkligen hända och vad Mohammad verkligen tyckte. Så den är inte alls osmaklig om man då inte tycker verkligheten är osmaklig. Verkligheten är sin egen satir. Eller verkligheten överträffar dikten. Jag har själv skrivit liknande saker på diverse kommentarsfält och folk har verkligen svårt att förstå när det är ironi. Trots att man gödslar med kodorden. Ni vet, solidaritet, värdegrund, inte ställa grupp mot grupp, kränkt, hen, feminiztisk åskådning, e.t.c.. Rymdkramar till er allihop och ha en bra sabbat.

  Gillad av 2 personer

 11. Ulrika skriver:

  Ulf

  Jag skulle vilja föreslå att du visar vilket slags artikel det handlar om i rubriken.
  En nykommen kan annars få helt fel uppfattning om Det Goda Samhället:-)

  Gillad av 1 person

 12. Andersson skriver:

  Vänstern är död! Den vänster som drev de viktiga frågorna som rösträtt, social rättvisa och stod bakom arbetarna mot kapitalet finns inte längre. Du har inte längre någon nytta av rösträtten eftersom det inte finns någon att rösta på. De som tagit över är diverse PK folk inom politik och media och jag kallar dem ”regnbågsråttor”. De sysslar med diverse symbolfrågor (sådant som inte berör vanligt folk) och många blir förmögna på politik. De är det största hotet vi har emot demokratin idag.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.