Omar Mustafa och Muslimska Brödraskapet

mohamed omar

Mohamed Omar

Omar Mustafa är sedan 2011 ordförande för Islamiska förbundet. Organisationen tillhör den europeiska paraplyorganisationen Federation of Islamic Organisations in Europe, (FIOE), som enligt Mohammed Mahdi Akef, ledare för Muslimska brödraskapet fram till 2010, är en del av den islamistiska organisationens nätverk. Brödraskapet grundades 1928 i Egypten och dess mål är ett världsomspännande kalifat, en panislamisk stat.

Mustafa har inte öppet velat medge sina sympatier för Brödraskapet, men han lajkar Yusuf al-Qaradawi, organisationens andlige ledare, på Facebook. I en intervju för Expressen (9/4 2013) sade han också att Al-Qaradawi är ”världens mest framstående muslimske teolog som går att jämföra med påven.” Samme Al-Qaradawi är en varm anhängare av heligt krig eller jihad. Vid ett besök på Stockholmsmoskén, som drivs av Mustafas förbund, manade han till självmordsattacker mot Israel.

Mustafas företrädare på posten som ordförande i Islamiska förbundet, Abdirizak Waberi, hyser också stor respekt för Qaradawi. ”Jag respekterar Qaradawi. Han är en stor, lärd person. Han är mycket kunnigare i islam än jag och andra i Islamiska förbundet”, sa han i en intervju med Evin Rubar i SVT:s dokumentär ”Slaget om muslimerna” från 2009. Rubar menar att Islamiska förbundet är ”det Muslimska brödraskapet i Sverige”.

I december 2015 avslöjades att ”biståndsarbetaren” Ihab Hallak samlat in 870 000 kronor i Stockholmsmoskén till Al-Qaida i Syrien. Hallak uppger att han tidvis arbetat för hjälporganisationen Islamic Relief i Sverige. Och det var inte första gången Islamic Relief nämndes i svenska medier i terrorsammanhang. I oktober 2013 rapporterade flera medier att Haytham Rahmeh, imam och främste religiöse företrädare i Stockholmsmoskén, smugglade vapen till jihadister i Syrien med anknytning till Muslimska brödraskapet. Rahmeh har suttit i hjälporganisationen Islamic Reliefs styrelse tillsammans med Omar Mustafa.

Imamen i Sveriges största moské har smugglat vapen till jihadister! Det är ingen liten sak. Det är samma moské som får besök av alla från toppolitiker till skolklasser. Al-Qaradawi, Brödraskapets nuvarande andlige ledare som Mustafa respektfullt benämner ”islams påve” och som alltså har predikat i Stockholmsmoskén, är en ivrig anhängare av det islamistiska upproret i Syrien eftersom han menar att alawiterna, det samfund som den syriske presidenten Assad tillhör, är ”sämre än judar och kristna”.

Mustafa har också gjort det så kallade ”rabiatecknet” som innebär att man håller upp fyra fingrar i luften. Det är en sympatiyttring för Brödraskapets kamp i Egypten. Han lajkar så klart Muhammad Mursi, Brödraskapets man som tog över efter diktatorn Mubaraks fall i februari 2011 under den så kallade arabiska våren.

Mustafa själv arrangerade flera möten med antisemitiska konspirationsteoretiker. Talare med anknytning till Brödraskapet som bland annat påstår att judar dödar barn och använder deras blod när de bakar bröd.

I en ny statusuppdatering på Facebook den 29 oktober i år citerar Mustafa en av Brödraskapets viktigaste ideologer, den egyptiske islamisten Mohammed al-Ghazali (1917-1996). Citatet är inte särskilt anmärkningsvärt, men denne Ghazali har bland annat sagt att vem som än motsätter sig någon del av sharia måste avrättas, antingen av regeringen, eller om denna inte gör vad den ska, av en enskild muslim. Han försvarade mordet på författaren Farag Fouda i Egypten 1992. Foda var muslim, men kritiserade islamismen och förespråkade en sekulär stat efter västerländsk modell.

Att Mustafa gillande citerar en av Brödraskapets viktigaste ideologer är knappast en slump. Det är värt att notera att Mustafa bara beskriver Ghazali som ”muslimsk tänkare” utan att nämna ett ord om Brödraskapet. Det är typiskt för hur Islamiska förbundets ordförande hela tiden försöker likställa vanliga muslimer med islamister och göra sig till talesman för muslimer i största allmänhet snarare än för en kontroversiell, och i många fall sekteristisk, islamistisk organisation.

Mellan den 7 och 13 april 2013 satt Mustafa i Socialdemokraternas partistyrelse. Han tvingades avgå sedan hans islamistiska sympatier och kontakter blev alltför besvärliga för partiet. Sedan dess har han försvunnit ur mainstream-medierna. Stockholmsmoskén besöks av tusentals muslimer varje fredag, många av dem är unga, och torde ha viss påverkan på dessas världsbild och värderingar. På grund av hotet från islamismen mot vårt samhälle borde media göra ett mycket bättre jobb i att kontinuerligt granska Mustafa och hans organisation.