Medierna och det öppna samhället

LB juli 16

Lennart Bengtsson

För att ett öppet och tillförlitligt samhälle skall fungera krävs det att dess medborgare blir informerade på ett korrekt, balanserat och sakligt sätt. Detta har länge fungerat hyggligt i Sverige åtminstone i fredstid. De flesta hade förståelse för att vissa eftergifter till de krigförande länderna under andra världskriget var nödvändiga. När det gällde Nazityskland får man kanske se det som ett uttryck för en ren självbevarelsedrift.

Trots detta får man nog säga att svenska media under lång tid eftersträvat objektivitet i sin information till medborgarna. Detta har emellertid gradvis blivit ersatt att vad som betecknas som agendajournalistik nämligen att såväl tidningsredaktioner som enskilda journalister medvetet eller kanske omedvetet väljer information som passar till deras personliga uppfattning eller politiska grundsyn. Orsaken är att många skribenter anser det otillräckligt att bara berätta vad som hänt. De vill också välja och vraka i nyhetsflödet på ett sådant sätt att de kan föra fram uppfattningar som de känner extra för och där de vill påverka. Detta har fått till följd att inte ens nyhetsrapporteringen längre är tillförlitlig.

Låt mig illustrera detta med två helt olika företeelser.

Många känner helt naturligt ett övergripande ansvar för miljön och inte minst oro för vad en klimatändring på lång sikt kan komma att innebära. Man vill som ansvarig medborgare göra allt för att inget skadligt ska inträffa.

Jordens klimatsystem är extremt komplext och passar inte alltid för en allmän debatt. Att fixa till klimatet och se till att det bara blir en halv eller en grad varmare (jämfört med nu) som politikerna eftersträvar är som att lova lösa cancerns gåta eller att beräkna hur börsen står nästa höst.

Landets journalister söker därför dagligen på Internets otaliga sajter för att se om det finns några tecken som stämmer med uppfattningen att jordens klimat står inför en katastrof.

Den danska vädertjänsten har en sajt som dagligen redogör för vad som händer med Grönland massbalans (snöfall minus avsmältning). Årligen ackumulerar Grönland omkring 500 kubikkilometer snö varav ungefär hälften smälter under högsommaren. Resten försvinner i form av isberg som vissa år är mindre än massbalansen, andra år mer. Det senare har så vitt vi känner till varit fallet de flesta år sedan 2000.

En av våra stjärnjournalister upptäckte en dag i april i år att det förekom en tidig daglig massminskning och menade att nu hade den stora ändringen börjat med en dramatisk ”tipping point” och Grönland var nu på väg att på allvar smälta undan.  Många politiker snappade upp detta och vår energiska centerpartiledare, som så gärna vill ta ledningen i klimatkampen och få med sig MPs väljare i farten, menade att Grönland snart skulle försvinna om inte svenskarna tog klimathotet på allvar. Om de hade lugnat sig lite och väntat tills efter sommaren skulle de ha funnit att massminskningen de facto blev klart mindre än det normala. Om växthusgaserna ökar med det dubbla eller till och med det fyrdubbla kan den grönländska inlandsisen förvisso smälta bort med det är enligt detaljerade modellberäkningar en fråga på många tusentals år, eller lika lång tid som tillbaka till de europeiska jägarsamhällena. De ständiga mediala skräckberättelserna om ett klimat i spinn har helt förlorat kontakt med verkligheten. Varför kan inte journalisterna hålla sig till IPCCs balanserade utvärdering?

Ett mer allvarligt problem är kanske agendajournalistikens uppgifter om kriminella handlingar i landet. Vi hör närmast dagligen om bilbränder och överfallsvåldtäkter men aldrig vilka som ligger bakom och endast i undantagsfall om polisen lyckas reda ut vem som är skyldig. Sällan eller aldrig får vi veta vilka de skyldiga är såvida det inte är en kändis som Assange. Att berätta detta för svenska medborgare går inte för sig förutom kanske uppgift om personens ålder. Vill man veta mer får man läsa utländska tidningar eller söka bland det som officiella media kallar fascist- eller rasistbloggar, vilka anständiga svenskar inte förväntas ta i med tång.

Den senaste djupt upprörande incidenten på Gotland då en rullstolsbunden kvinna blev våldtagen av en grupp invandrare har fördömts av media men märkligt nog har man inte fördömt det grymma övergreppet utan i stället har man fördömt att människorna på Gotland har reagerat så kraftigt! Att bete sig på ett sådant sätt och protestera mot myndigheternas beslut, som naturligtvis aldrig får ifrågasättas, är enligt SvD ett tecken på en reptilhjärnas beteende. Var det också ett reptilbeteende att bli upprörd över de två oskyldiga på IKEA i Västerås förra hösten som blev mördade bara för att de råkade se svenska ut?

Jag hoppas att svenska media börjar inse att de kanske har gått lite väl långt i sin uppfostrande roll att göra svenskarna till goda globalister och få dem att inse att deras lilla obetydliga värld inte är mycket värd.  Det är inte så att de människor som reagerar saknar respekt för lag och rätt utan snarare är det de berörda myndigheter som i sin bisarra globala välfärdsideologi ignorerar och diskriminerar de egna medborgarna. Vanliga medborgare kan givetvis få saker om bakfoten i synnerhet om de inte blir korrekt informerade. Att människor blir upprörda över en vidrig orättfärdighet som i Gotlandsfallet kan inte klassas som ett reptilhjärnebeteende. Att säga så är en ren oförskämdhet. Det är nästan i klass med de mindervärdiga bruna råttorna som en del av etablissemanget ville göra sig av med. Sverige är faktiskt ett demokratiskt land med yttrandefrihet och inte ett DDR eller ett Sovjet.

Om landets överhet och dess media fortsätter att systematiskt undanhålla fakta för sina medborgare är jag rädd att de lever i en förställningsvärd som snart tillhör det förgångna. Även det väluppfostrade och beskedliga svenska folket har fått nog. Nu kräver vi att bli behandlade som vuxna.

34 thoughts on “Medierna och det öppna samhället

 1. sten lindgren dy skriver:

  Medias behandling för mycket allvarliga konsekvenser. Man kan anta att det är medias fel att den rullstolsbundna kvinnan blev våldtagen eftersom hon antagligen baserade sin riskbedömning delvis på medias bild av invandrare och ensamkommande. Jag personligen lär mina barn att inte lita på media och att valda grupper i det svenska samhället är farliga och bör undvikas, inklusive migranterna på deras skola.

  Medias svek är mycket utstuderat och alltomfattande, för en tänkande individ så är det högst plågsamt. Listan är lång, ta till exempel att IS har tagit på,sig ett dåd mot andra muslimer i Malmö, var läser man om det? Eller dagens nyhet i GP (läs!) att en av 10 av ungdomarna i förorten har sympati för IS! Se där en framtida arbetskollega? Alice har vaknat men ack så sent, jag gissat att det är många som vill se henna sparkad, vid närmare eftertanke så är nog GP det första exempel på en tidning som når många läsare som systematiskt nu börjat söka sanningen, var den än leder.

  På P1 så är jag helt övertygad om att de till och med diskuterar tonfall, Cecilia Udeen och en andra, speciellt en jag inte kommer kan namnet på, har ett benhårt tonfall när man är i Israel eller Polen, orden smattrar fram, alltmedan när palestinier eller brottslingar beskrivs så är tonfallet sokersött, förövare-offer perspektivet byggt in i själva tonfallet, lär man sig det på Södertörn? Eller då man översätter på radio, man utelämnar alltid formuleringar som inte är pk, fast alla kan engelska, de måste räkna med massiv eldkraft i desinformationen, till sist dukar man under. Ofta får man veta sanningen om en dold förteelse då de tar upp en pk vinkel på något annat, igår hörde jag i en bisats att polisen inte hade resurser att utreda fyllekörning pga gränskontroller och bilbränder, man förvånas varje gång något sådant inte klipps bort. Vilka lögner och förvridna pk-perspektiv skall man få höra idag på P1 på väg till jobbet? Att det kommer att handla om problem på någotmsätt med migranter och muslimer är givet, och perpektivet likaså. Tur man har Jack Reacher i bilen.

  Liked by 5 people

   • sten lindgren dy skriver:

    Kanske får lyssna, igår fick jag dock en smärre chock, man tog nämligen upp undersökningen som visade av en av tio i Angered stödjer IS bland unga, man lät till och med en intergrationspolis räkna bort kristna och judar och shiamuslimer för att komma fram till at 30% av de unga sunnimuslimerna stöder IS.., det som då sker på P1 det är att journalisterna börjar staka sig och säga fel, ett tecken på att de sänder ett reportage som går förbi påbjuden pk-nivå.

    Gilla

  • BjörnS skriver:

   Jaha. I SvD står det att var tionde har sympati med religösa extremorganisationer. Eftersom det är mycket tunnsått med kristna extremister förstår vi vad som menas. Det finns ju flera islamistiska rörelser så det är kanske riktigt att inte sätta ut ett namn men jag önskar verkligen att SvD hade integriteten och modet att skriva islamistiska eller annars redogöra lite närmare för vilken typ av extremism som avses. Nyhetsrapporteringen blir minst sagt löjlig och meningslös om man inte vågar redogöra för nyheten.

   Gilla

 2. Jonas Bohman skriver:

  Vill bara tacka för en utmärkt krönika. Helt korrekt. Ja, när skall det skall det svenska folket bli behandlade som vuxna? Tack och lov för sidor som denna. Ni andra, sprid via sociala medier, och glöm inte att printa ut artikeln till gamla mamma…..

  Liked by 1 person

 3. Gösta Svensson skriver:

  När man upplever att man är en av dem som befinner sig med ett, ibland två, Ven utanför den politiskt korrekta åsiktskorridoren, då kan man, åtminstone då och då, bli lite ödmjuk och respektfull inför alltings komplexitet och inför hur svårt det är att säga att något säkert är du eller så.

  Jag säger inte att detta gäller alltid och för alla, Det kan lika gärna bli tvärtom, men det förekommer och jag tror att det finns ett samband.

  Om man däremot befinner sig i den politiskt bekväma fårhagen och alltid bräker likadant som kompisfåren,, då kan man nog lätt luras att tro att de sanningar man bekänner sig till, är bergfast och att de vilar på grundvalar som är helt orubbliga.

  Det är nyttigt att utsätta sig för osäkerhet och utanförskap ibland.

  Liked by 2 people

 4. Anders skriver:

  Det är beundransvärt att Lennart Bengtsson förmår att hålla en så balanserad ton. Själv har jag fått nog för länge sedan. Jag betraktar vår ”överhet” och journalistskrået som vårt folks fiender, inget annat.

  Liked by 7 people

 5. JAN BENGTSSON skriver:

  En gång i tiden hade man tågat mot Stockholm med hötjugor o facklor…
  Tunnor med tjära o fjädrar som givna komplement…

  Det skall nog vissa ansvariga vara tacksamma för,
  att vi blivit mer civiliserade…

  Liked by 1 person

 6. Lasse W skriver:

  Ja vi ska vara goda globalister, USA-vänner och liberaler. De som anses utgöra hot mot globalismen hängs ut i media med rubriker som innehåller ord som ”avskyvärd”, ”hånar” och annat nedsättande. SvD:s nätupplaga nu på morgonen hade 3 negativa artiklar om Trump (avskyvärd, lockar förlorare) och en om SD (hånar). Trump är så bespottad just att man undrar om det är Sverige som ska hålla presidentval. Jag skäms över min gamla tidning SvD. De fakturor på prenumeration på nätupplagan som kommer går direkt i papperskorgen.

  Det är tydligt att hela den internationella etablerade pressen sluter upp bakom Hillary Clinton och de intressen hon representerar: big banking, big media, big pharma och big oil. Det handlar om USA:s hegemoni i västvärlden. Den transatlantiska axeln. Det är märkligt hur de internationella medierna skriver samma sak och har exakt samma åsikt samtidigt i Stockholm, Frankfurt och London. Världen har i sanning krympt. Vi lever i en USA-bubbla och är ett osjälvständigt bihang till USA. Det är inte uppbyggligt. En gnutta distans tack! Och gärna en egen tanke också.

  Liked by 5 people

 7. Fredrik Östman skriver:

  Ett strålande tyskt initiativ är Einzelfall-Map:

  https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1_rNT3k2ZXB-f9z-2nSFMIBQKXCs&hl=en_US

  Man behöver inte kunna tyska för att förstå denna karta. Den visar med kartnålar enskilda fall av kriminalitet hos utländska lycksökare i Tyskland och, i viss mån, Österrike. Endast belagda fall som rapporterats i polisens pressmeddelanden är med, d.v.s. en liten bråkdel av samtliga anmälda fall, vilket återigen är en bråkdel av de faktiska fallen. Uttalanden från politiker och journalister att det alltid bara rör sig om olyckliga enskilda fall ekar disharmoniskt med denna faktaansamling.

  Leve det öppna samhället! Håll det slutna samhället utanför!

  Liked by 1 person

 8. Johan skriver:

  För 50 år sedan var nästan alla i Sverige etniska svenskar. Kriminologerna säger att antalet mord har legat konstant på runt 100/år sedan dess. De hävdar att det inte blir värre.
  Tanke-lek: Vad hade hänt med dessa siffror om Sverige inte haft någon invandring?

  Liked by 4 people

  • larslindblog skriver:

   Ja Du Johan..många hade levat , Carola och hennes son på IKEA , Pojken och kvinnan som mördades med ett järnrör ,av en man från Kongo , 15 årige Daniel W i Salem , N-E Cervander hade sluppit bli misshandlad ,1000 tals hade sluppit bli våldtagna 10 000 tals hade sluppit bli misshandlade osv i all oändlighet…men ändå har (S) 26 % sympatisörer och (M) 23 % ……folk är mer rädda för att kallas fascist-rasist-nazist än dom har överlevnadsinstinkt.

   Liked by 4 people

  • Hovs_Hallar skriver:

   Antagande att påståendena om konstant mordfrekvens stämmer: Troligen hade vi haft en vikande tendens, beroende på mer avancerad teknik för att rädda livet på svårt skadade personer.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Det är inte bara det. Sveriges s.k. rättsväsende omdefinierar allt oftare det gemene man kallar mord som t.ex. misshandel eller vållande till annans död. Allt för att frisera statistiken och i marxistiskt nit släppa ut drägg på gatorna. Marxismen lever i hela sjuklövern.

    I själva verket borde man göra tvärtom: varje hårt slag mot kroppen eller huvudet är mordförsök. Vi måste kräva medicinsk expertis av var och en i lika hög grad som vi redan kräver juridisk expertis. Man skall inte kunna komma undan med att man ”inte visste”.

    Lika korkat är det när man använder rättsmedicinen till att fastslå att det inte var slaget mot hjärtat som var dödande, utan hjärtats egen svaghet, som ibland förekommer. Man måste ställa sig frågan om mordoffret dött vid exakt samma tidpunkt helt utan brott. Här är alltså ytterligare ett vidrigt marxistiskt knep för att frisera statistiken. Vi måste kräva att varje brott, oavsett rubrik, som leder till att offret avlider tidigare än han eljest hade avlidit, är mord. Är brottet, t.ex. rån, avsiktligt, är mordet det också — livstid. Risken måste ligga helt på brottslingen, inte på offret.

    Gilla

 9. John Nilsson skriver:

  Vi får väl se hur Sverige lever upp till att vara ”ett demokratiskt land med yttrandefrihet”, om någon dristar sig till att vilja visa filmen ”The Red Pill” här. I det förmodat demokratiska landet Australien, lyckades feminister stoppa filmen från visning för allmänheten, åtminstone i första ronden. Vi får väl se om den får visas i det ”inkluderande mångfalds-Sverige” (och kanske i det ”sakliga och opartiska” SVT), där det är så viktigt att ”alla får komma till tals”. Vi vet ju hur det gick med den norska filmen Hjernevask, och hur Pär Ström och Pelle Billing bemöttes för några år sedan.

  Om filmen på Genusdebatten:
  http://genusdebatten.se/cassie-jay-och-filmen-the-red-pill-fragan-om-ekonomisk-yttrandefrihet/

  Liked by 2 people

 10. Gunilla skriver:

  Att svensk ‘nyhets’-media är agendapolitiskt driven och utgör megafoner för vänster-makteliten står idag utom allt tvivel. Tyvärr leder detta faktum snarare till att jag är benägen att tro att detta inte är något unikt för våra dagar utan att detta pågick även under största delen av nittonhundratalets (inklusive krigens år) vänsterstyrda (inkl period av samlingsstyre) Sverige. Jag är i retroperspektivet mycket tveksam till den information som man, när man var yngre, tog för sanning och som då formade politiskt stora svenska befolkningsgrupper.

  Liked by 1 person

  • Hovs_Hallar skriver:

   Så sent som i mitten av förra seklet kunde åtminstone statsminister Erlander säga att Sverige var lyckligt lottat med avseende på rasen (jämfört med rasmotsättningarnas/raskravallernas USA), och han kunde också vara helt emot invandring från muslimska länder — helt o-kontroversiellt då.

   Sedan dess har mycket hänt.

   Gilla

 11. gubbeligo5 skriver:

  Jag växte upp i det Sverige vi levde i på 1960-talet och jag kan bara säga att det land vi har idag inte på något sätt liknar det föregående. Lugnet, tryggheten, möjligheterna och inte minst bättre ekonomi för oss medborgare vilket många har glömt. Skatterna låg på nästan hälften av dem vi plågas med idag.

  Antalet mord i statistiken är beroende av vilken brottsrubricering domstolarna använder sig av. På 60-talet var förmodligen ‘mord’ bara ‘mord’ oavsett hur det hade begåtts. Idag är brottsrubriceringarna fler och att ha ihjäl en eller flera människor kallas för en rad olika juridiskt förvrängda namn.

  En annan faktor som har bidragit till att färre dör idag till följd av våld, är att den tekniska utvecklingen har gått framåt enormt och idag räddas många fler än på 60-talet.

  Allt handlar i slutänden att föra oss bakom ljuset för att hindra oss att dra slutsatser av det vi ser, hör och läser om det fruktansvärda våldet, våldtäkterna och gängkriminaliteten.

  Liked by 3 people

 12. Hovs_Hallar skriver:

  Bra artikel, själv hade jag inte kunnat vara så lågmäld gällande medias ohederliga rapportering om invandringsrelaterade problem.

  Sådant betraktar jag som kriminell lögnpropaganda, som borde vara straffbar. Men att Sverige skulle varat ”…ett demokratiskt land med yttrandefrihet” stämmer inte i verkligheten, bara på pappret är det så.

  I praktiken är Sverige en halvdiktatur liknande Putins Ryssland, som styrs av de krafter vi för enkelhetens skull kallar ”vänstern”, och som ger medborgarna en fullständigt förvriden och lögnaktig bild av verkligheten. Denna nya ”vänster” har sitt främsta fäste i V, MP och Fi men har även infekterat övriga partier inklusive S och även M. (M innehåller dock mentalt friska personer som Hanif Bali, som just därför grovt smutskastas av vänsterns politruker).

  Endast SD, som grundats i ständig ideologisk protest mot ”vänstern” och dess snurriga världsbild, håller stånd mot detta vanvett.

  Liked by 1 person

 13. Jan Romander skriver:

  ”Trots detta får man nog säga att svenska media under lång tid eftersträvat objektivitet i sin information till medborgarna.”

  Olof Lagercrantz, tidigare chefredaktör på DN, skriver klarsynt redan 1991 i sin bok Ett år på sextiotalet, sid 156:

  Idag tar alla tidningar in kontroversiella artiklar men alltjämt gäller att viktiga opinioner och nödvändig kunskap inte kommer fram. En dåre den som inbillar sig något annat.

  Och på sidan 166:

  Inget samhälle kan uppnå en rimlig hälsa om inte dess författare (journalister, min anmärkning) tillåts ge uttryck för sina egna och sina medmänniskors liv, känslor och tankar. I ett samhälle med censur uppstår förr eller senare en fruktansvärd klyfta mellan dem som styr och dem som blir styrda. I ett land där det är tyst saknas den barometer där de styrande kan avläsa det atmosfäriska trycket. Förskräckta över vad som rör sig hos de stora massorna frestas de att gripa till terror.

  Gilla

  • Hovs_Hallar skriver:

   Lagercrantz var ju själv en vänsterman, fast av en tidigare generation.

   Och hans uttalande om att författare (journalister?) måste få ge uttryck för egna och andras ”…liv, känslor och tankar” låter oantastligt men kan vridas så att man öppnar dörren för att driva ren ”agendajournalisik”, dvs. att journalisterna helt ogenerat filtrerar verkligheten genom sitt personliga ideologiska filter — vilket är exakt vad man gör numera.

   Allt som ställer asylinvandringen i en dålig dager ska filtreras bort, då det inte passar in i vänsterns på förhand fastställda världsbild.

   Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Samma Lagercrantz sade också: ”Nyheter måste användas till att förändra samhället och influera på människorna. Om nyheterna är objektiva och bara avser att informera då är det konservatism. I ett litet land som Sverige har en dagstidning som DN en ofantlig makt. Alldeles ensamma kan vi faktiskt svänga hela opinionen”. Källa: Roland Huntsford, Det blinda Sverige.

   Ingen sanningsapostel. Ingen heder. Ljugarpressens chefsideolog.

   Gilla

 14. Lars Åhlin skriver:

  Även i andra länder försöker media undvika att rapportera om samband mellan brott och etnicitet/ursprungsland. Gatestone har en aktuell krönika om Tyskland: https://sv.gatestoneinstitute.org/9211/valdtakt-migranter-tyskland

  Skillnaden mellan Sverige och Tyskland (eller England, Frankrike, Danmark osv) är att i andra länder finns enskilda tidningar/media som vägrar anpassa sig. Förhoppningsvis är det en tidsfråga innan det blir så i Sverige också.

  Gilla

 15. Claes H skriver:

  SMHI har temp-siffror sedan 1722; en siffra per dag. (Det är den äldsta summeringen i världen.)
  Jag har tittat på juli månads siffror. Och sett att de har ett tak på 20ºC (1752 t.o.m. 21º)
  1730, 1752, 1764, 1776, 1818, 1823, 1855, 1901, 1914, 1994, 2010.
  Och ett golv på 13º (1902 t.o.m. 12º).
  1724, 1821, 1832, 1844, 1862, 1898, 1902, 1928, 1962, 1965, 1977
  http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur/uppsalas-temperaturserie-1.2855

  Men det förstå välan jag att det är något fel med de här SMHI-siffrorna som jag fått fram. Det vet välan både jag och murvlarna att det går åt h-e för oss – vi brinner upp!
  Kan inte nå’n kunnig person tala om för mig vad jag gjort fel?

  Gilla

 16. Gösta Johnsson skriver:

  Bra skrivet och analyserat Lennart B. Jag anser att journalisterna – de flesta- inte gör ett bra jobb. De är inte objektiva i nyhetsrapporteringarna och detta är särskilt allvarligt när det gäller Public Service – dvs Sveriges Radio och Tv. Gång efter annan ser jag – en vanlig medborgare och numera pensionär – att mörkläggning satts i system och urvalet av nyheter icke objektivt och neutralt redovisat. Jag läser s.k alternativa media och får mycket bättre information i olika redovisningar där upplysande – för helhetsbilden – fakta inte filtreras eller utelämnas.

  Gilla

 17. Eskil skriver:

  En annan aspekt på massmedia är vilka de intervjuar, vilka frågor som ställs samt vilka följdfrågor som ställs. Jag har exempelvis sett åtskilliga intervjuer med MP företrädare som har fått framföra sina ideer om en i praktiken fri invandring från tredje världen och möts av välvilliga motfrågor där de har fått möjlighet att utveckla hur goda de är och hur onda alla andra är. Däremot har besvärliga följdfrågor saknats om vad det innebär för samhället och hur man rent praktiskt och ekonomiskt skall hantera ”utmaningarna” med en kraftigt ökande befolkning där många (de flesta?) som står för befolkningsökningen saknar relevanta kunskaper för vår arbetsmarknaden.

  Har man däremot intervjuat någon som har visat sig ställer sig det minsta tveksam till om ”de goda” har några verklighetsförankrade ideer över hur ”utmaningarna” skall lösas har de omedelbart blivit aggressivt påhoppade och fått försvara sig mot anklagelse över vilka ruttna och motbjudande fascister de är.

  Ett sådant massmediaklimat gynnar knappast en saklig och konstruktiv demokratisk diskussion i samhället om svåra frågor.

  Gilla

 18. Per Lundekvam skriver:

  Du skriver skriver mycket bra, men det där med reptilhjärna och Gotland köper jag inte. Har en juridisk instans, i detta fall åklagaren funnit att det inte finns skäl för häktning måste man respektera det.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.