Var är solidariteten med muslimska kvinnor som tvingas ha slöja?

mohamed omar

Mohamed Omar

En ung kvinna misshandlades utanför kommunhuset i Hedemora. I Sveriges Radios rapport den 24 september får vi veta något om anledningen: en man var arg på kvinnan för att hon inte levde en ”traditionell livsstil” och inte bar ”traditionella kläder”.

Vilken traditionella livsstil? Vilka traditionella kläder? En dalkulla i Hedemora som kastat sin folkdräkt och inte längre vill valla kor? SR:s rapport är så knapphändig att den inte blir begriplig. Förmodligen handlar det om ett politiskt korrekt filter.

Kvinnan som misshandlades är med i partiet Liberalerna, före detta Folkpartiet, och enligt partiet så har kvinnan blivit trakasserad och förföljd under en längre tid. Med anledning av misshandeln skulle Liberalerna i Hedemora arrangera en manifestation mot hedersvåld.

I Sverige är majoriteten är överens om att en man inte har rätt att slå tjejer. Men så är det inte i alla länder. I vissa länder tycker väldigt många, kanske till och med en majoritet, att en hustru måste lyda sin man och att om hon inte gör det har mannen rätt att ”aga” henne, det vill säga tillrättavisa med våld. Enligt en opinionsundersökning utförd av Pew 2013 anser 93 procent av tunisierna, 92 procent av irakierna och 85 procent av egyptierna att en hustru alltid måste lyda sin man.

När människor från sådana länder invandrar till Sverige är det möjligt att de också tar med sig dessa värderingar. Jag vet att det förekommer eftersom jag har varit muslim i många år och den kvinnosyn jag mötte i moskéerna bland de trogna var väldigt annorlunda. I moskén talade man om de svenska värderingarna som ett problem, de egna var det inget fel på, ja, de kom till och med från Gud.

I år beviljades Sveriges Förenade Muslimer (SFM), en ultrakonservativ islamisk grupp, 535 200 kronor i bidrag av staten för att ”motverka islamofobi”. I en SFM-föreläsning riktad mot unga muslimer under rubriken ”Kvinnan i islam” säger föreläsaren att kvinnor ska täckas och hållas dolda och att kvinnor som inte gör så är mindre värda. En hel del av snacket består av gammal machismo om att mannen ska vakta sin kvinna och inte låta andra män titta på henne. Hederskultur?

Sveriges Television gjorde ett bättre jobb än SR. När de på kvällen publicerade nyheten om den misshandlade kvinnan i Hedemora fick vi veta att hon kommer från Syrien. Men vilken ”traditionell livsstil” är det som misshandlaren anser att hon brutit mot? Kan det vara en religiös livsstil? Vilken religion i så fall? I Syrien är majoriteten muslimer.

En partikamrat i Liberalerna hade pratat med kvinnan och berättar att hon är chockad: ”Hon har lämnat Syrien och flyttat till Sverige för att få en bättre framtid och inte behöva uppleva sådana här situationer. Men tyvärr så hände det här”.

Ja, så blev det. Det bara blev så. Plötsligt en dag så vaknade vi upp i ett Sverige där kvinnor misshandlas för att de inte följer den ”traditionella livsstilen” och bär de ”traditionella kläderna”. Vem hade kunnat ana det?

Mycket riktigt. Det visar sig senare att den ”traditionella livsstilen” som åsyftades hade en islamisk färg och att de ”traditionella kläderna” bestod av den slöja, hijaben, som kvinnor ska täcka sig med enligt profeten Muhammeds lagar. Den 26 september sänder P4 Dalarna en intervju med den misshandlade kvinnan som heter Walaa.

I mars i år dömdes en man i Gävle till fängelse för att ha misshandlat sin partner och sin dotter eftersom de vägrade att bära slöja och ”pratade med svenskar”. Han drog partnern i håret, slog henne i ansiktet och hotade henne med kniv. Man kan läsa om det i Gefle Dagblad här.

Minns ni det så kallade hijabuppropet? Efter en påstådd misshandel av en beslöjad, muslimsk kvinna i Farsta gick ett gäng muslimer och vänsteraktivister ut och utropade att de nu skulle täcka sina huvuden som ett sätt att visa ”solidaritet”. Gudrun Schyman hakade på.

Men när en kvinna misshandlas för att hon inte vill beslöja sig ser vi ingen reaktion från dessa solidariska och kärleksfulla systrar. Varför kan inte den beslöjade Bilan Osman på Expressen, som drev på detta hijabuppror, ta av sig slöjan? För att det är haram, en synd?

Man kan undra om Bilan och de andra slöjaktivisterna i själva verket är mer solidariska med slöjan än med kvinnorna. Var det mera av ett upprop till stöd för hijaben än för muslimska kvinnors frihet? Det är lätt att få det intrycket.