Var är solidariteten med muslimska kvinnor som tvingas ha slöja?

mohamed omar

Mohamed Omar

En ung kvinna misshandlades utanför kommunhuset i Hedemora. I Sveriges Radios rapport den 24 september får vi veta något om anledningen: en man var arg på kvinnan för att hon inte levde en ”traditionell livsstil” och inte bar ”traditionella kläder”.

Vilken traditionella livsstil? Vilka traditionella kläder? En dalkulla i Hedemora som kastat sin folkdräkt och inte längre vill valla kor? SR:s rapport är så knapphändig att den inte blir begriplig. Förmodligen handlar det om ett politiskt korrekt filter.

Kvinnan som misshandlades är med i partiet Liberalerna, före detta Folkpartiet, och enligt partiet så har kvinnan blivit trakasserad och förföljd under en längre tid. Med anledning av misshandeln skulle Liberalerna i Hedemora arrangera en manifestation mot hedersvåld.

I Sverige är majoriteten är överens om att en man inte har rätt att slå tjejer. Men så är det inte i alla länder. I vissa länder tycker väldigt många, kanske till och med en majoritet, att en hustru måste lyda sin man och att om hon inte gör det har mannen rätt att ”aga” henne, det vill säga tillrättavisa med våld. Enligt en opinionsundersökning utförd av Pew 2013 anser 93 procent av tunisierna, 92 procent av irakierna och 85 procent av egyptierna att en hustru alltid måste lyda sin man.

När människor från sådana länder invandrar till Sverige är det möjligt att de också tar med sig dessa värderingar. Jag vet att det förekommer eftersom jag har varit muslim i många år och den kvinnosyn jag mötte i moskéerna bland de trogna var väldigt annorlunda. I moskén talade man om de svenska värderingarna som ett problem, de egna var det inget fel på, ja, de kom till och med från Gud.

I år beviljades Sveriges Förenade Muslimer (SFM), en ultrakonservativ islamisk grupp, 535 200 kronor i bidrag av staten för att ”motverka islamofobi”. I en SFM-föreläsning riktad mot unga muslimer under rubriken ”Kvinnan i islam” säger föreläsaren att kvinnor ska täckas och hållas dolda och att kvinnor som inte gör så är mindre värda. En hel del av snacket består av gammal machismo om att mannen ska vakta sin kvinna och inte låta andra män titta på henne. Hederskultur?

Sveriges Television gjorde ett bättre jobb än SR. När de på kvällen publicerade nyheten om den misshandlade kvinnan i Hedemora fick vi veta att hon kommer från Syrien. Men vilken ”traditionell livsstil” är det som misshandlaren anser att hon brutit mot? Kan det vara en religiös livsstil? Vilken religion i så fall? I Syrien är majoriteten muslimer.

En partikamrat i Liberalerna hade pratat med kvinnan och berättar att hon är chockad: ”Hon har lämnat Syrien och flyttat till Sverige för att få en bättre framtid och inte behöva uppleva sådana här situationer. Men tyvärr så hände det här”.

Ja, så blev det. Det bara blev så. Plötsligt en dag så vaknade vi upp i ett Sverige där kvinnor misshandlas för att de inte följer den ”traditionella livsstilen” och bär de ”traditionella kläderna”. Vem hade kunnat ana det?

Mycket riktigt. Det visar sig senare att den ”traditionella livsstilen” som åsyftades hade en islamisk färg och att de ”traditionella kläderna” bestod av den slöja, hijaben, som kvinnor ska täcka sig med enligt profeten Muhammeds lagar. Den 26 september sänder P4 Dalarna en intervju med den misshandlade kvinnan som heter Walaa.

I mars i år dömdes en man i Gävle till fängelse för att ha misshandlat sin partner och sin dotter eftersom de vägrade att bära slöja och ”pratade med svenskar”. Han drog partnern i håret, slog henne i ansiktet och hotade henne med kniv. Man kan läsa om det i Gefle Dagblad här.

Minns ni det så kallade hijabuppropet? Efter en påstådd misshandel av en beslöjad, muslimsk kvinna i Farsta gick ett gäng muslimer och vänsteraktivister ut och utropade att de nu skulle täcka sina huvuden som ett sätt att visa ”solidaritet”. Gudrun Schyman hakade på.

Men när en kvinna misshandlas för att hon inte vill beslöja sig ser vi ingen reaktion från dessa solidariska och kärleksfulla systrar. Varför kan inte den beslöjade Bilan Osman på Expressen, som drev på detta hijabuppror, ta av sig slöjan? För att det är haram, en synd?

Man kan undra om Bilan och de andra slöjaktivisterna i själva verket är mer solidariska med slöjan än med kvinnorna. Var det mera av ett upprop till stöd för hijaben än för muslimska kvinnors frihet? Det är lätt att få det intrycket.

37 thoughts on “Var är solidariteten med muslimska kvinnor som tvingas ha slöja?

 1. Johan skriver:

  Logiskt och kristallklart. Tack Omar. Ta hand om dig. Du behövs mer än någonsin. Undrar hur SVT och SR skulle förklara att du inte blir inbjuden?
  George Orwells har kanske svaret: ”Journalism is printing what someone else does not want printed. Everything else is public relations”.

  Liked by 9 people

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Landets svenska vänsterfeminister har aldrig kunnat beskyllas för någon djupare tankeförmåga men denna brist tycks inte ha legat dem i fatet på något sätt utan ”genustänkandet” sprider sig som en sjuka. Numera, och vad som framgår av Omars skildring här, så visar det sig att de även moraliskt befinner sig på samma sluttande plan. Om deras intellektuella tillkortakommanden bara är en pinsamhet så är deras moraliska brister däremot en skam.

  Liked by 4 people

  • Hortensia skriver:

   Vilken glad nyhet, Christian! Hoppas avskedet innebär en permanent detronisering från MSM:s kulturrelativiserade proffstyckarpiedestal för ”rasifierade”, religiösa tokstollar med svårartat storhetsvansinne – och illa dolt Sverigeförakt.

   Liked by 4 people

   • Anne-Hedvig skriver:

    Si opp Cecilia Hagen også, som fabler om å avlive ideologiske motstandere (kalt ‘brunrotter’) med gift.
    Grenser man ikke har lov til å overskride… Virkelig SJUKT.

    Gilla

 3. Ami skriver:

  Den Schymanska feministrörelsen går i islams ledband och kommer aldrig vara kvinnornas vän. När iranska kvinnor tar av sig slöjan i protest så tar svenska kvinnor på sig den utan att förstå förtrycket som ligger bakom.
  Sveriges kvinnoelit har stor skuld i hedersrelaterat våld och det är en skam.

  Liked by 8 people

 4. Ami skriver:

  När det kommer till pressens rapportering så blir det allt mer infantilt, likaså polisen när de vill att allmänheten skall bistå med hjälp att haffa en misstänkt gärningsman.
  Om man inte får använda sig av hudfärg, etnicitet, kön, ålder, längd, vikt och andra specifika kännetecken hur tänker polisen och media att allmänheten skall kunna bistå?
  Jag ser framför mig att ett allvarligt brott har begåtts och polisen vädjar om allmänhetens hjälp, den enda informationen vi får av polisen är att de söker efter en hen.
  Tjena.

  Liked by 7 people

  • Exe skriver:

   Det stämmer ju inte alls.
   Titta på skillnaden på kristna och muslimska syrier.
   Påfallande många av de kristna lär sig svenska på kort tid och är snabba med att få jobb och försörja sig själva. Fråga vilken arbetsförmedlare som helst så får du det bekräftat.
   Fråga också en kristen syrier vad han tycker om sina landsmän muslimerna. Det blir inget vackert omdöme.
   Nej det är helt klart religionen islam som är helt avgörande.

   Liked by 2 people

 5. Hortensia skriver:

  ”När människor från sådana länder invandrar till Sverige är det möjligt att de också tar med sig dessa värderingar.”

  Absolut, Mohamed… eller snarare:

  När fullvuxna stamkrigare från dysfunktionella teokratier tillåts massinvandra till Sverige, är det stört omöjligt, att det stora flertalet INTE tar med sig sina unkna medeltidsvärderingar om ”heder” ända hit – och de kan, välsignade av det ”feministiskt” mångkulturutopiska, kulturrelativistiskt förvirrade, politiskt korrekta etablissemanget – fortsätta utöva sitt fega, vanhedrande, våldsamma kvinnoförtryck och blodiga hämndbegär här i Multikulti-Mekka.

  Repatriera mera!

  Liked by 6 people

  • Gunilla skriver:

   Man vill komma till fredliga Sverige för att man har det så hemskt i sitt eget land. Men man vill leva som i sitt eget land. Man fattar inte att sitt eget sätt att leva är det som gör det så hemskt i sitt eget land. Och snart blir det lika illa även här i Sverige alltså.

   Gilla

 6. BjörnS skriver:

  Sagda feminister är alltid för kvinnans frihet att följa Islam men ytterst sällan för kvinnans frihet att inte göra det. De är emot att bära ett kors av solidaritet med terrorismens offer. De är för att kvotera in medelålders välbeställda kvinnor i bolagsstyrelser men mot kvinnligt företagande inom vård och omsorg. Och så vidare. Få tycks vilja tysta och förtrycka kvinnor lika mycket som svenska extremfeminister.

  Liked by 7 people

 7. gmiksche skriver:

  Vem har kunnat aaaana det?

  SD och en skara populister, nazister m m enligt gängse språkbruk har varnat för detta i åratal. Men dessa varningar har inte hörsammats, har förlöjligats, har kriminaliserats som hat mot oliktänkande. Skriften på väggen har varit klart synlig för den som inte hade skygglappar på.

  Liked by 7 people

 8. Sten Lindgren den yngre skriver:

  Jag tycker synd om dessa kvinnor men ser det som en konflikt som inte skall lösas här. Jag kan inte förstå de som tror att islam och muslimer kan samexistera med oss i väst annat än som en mycket liten minoritetsyttring som inte påverkar samhället och knappt syns. I Malmö efter kl 11 när svenskar är på jobbet så är fler och fler med slöja ute på stan och handlar, på eftermiddagen är fler och fler kaféer fulla med muslimska män och på kvällen är större och större områden farliga att vistas i och endast muslimska yngre män är ute.

  Hur tänker de som tror att islam kan reformeras och integreras i väst? Islam genomgår våldsamma konvulsioner i arabvärlden, vissa ser ett annat liv på TV, ett mera frigjort liv, och islam och dess uttolkare reagerar genom att bli ännu mera fundamentalistiska och våldsamma. De har inga spärrar, inget vänd andra kinden till utan deras våld är i linje med deras ideologi. Att blanda islam och väst medför oundvikligen att det kommer ett svar, ett svar där våldet också ligger i linje med ideologin. Tiden är knapp att vända detta och etablissemanget gör allt fel för att den inte vågar säga att islam måste ut ur Europa.

  Omar talar ofta om att reformera islam, hur skall det gå till? När det finns tillräckligt många muslimer i ett land så kommer det att finnas olika tolkningar och fraktioner, kanske en moderat falang ala Pekgul, men helt säkert en annan också som reagerar mot väst med mera fundamentalism. Mötet med väst medför fundamentalism. Dessa har inga spärrar och i synnerhet inga spärrar mot våld mot icke-muslimer och sätter därför agendan. Nalin Pekgul spränger inga källarmoskeer, motståndarsidan reser däremot Europa runt för att mörda de som ligger i fronten i försvaret för västliga värderingar, Charlie Hebdo, Vilks eller Theo Van Gogh. Jesus and Mos skapare är anonym.., South Park slutade med skämt om Muhammed..

  Man kommer aldrig att kunna reformera annat än en liten del av muslimerna, och inte utan repressiva åtgärder vi inte sett i Europa på länge. Det är denna utveckling vi gradvis ser då folk vänder sig till LePen eller Åkesson, eller Soldiers of Odin. Utvecklingen har gått våra politiker ur händerna, folk vänder sig till de som skyddar dem.

  Så jag bryr mig mindre om de muslimska kvinnor som utsätts för förtryck än den 13-åriga flicka som blev misshandlad av tre muslimska ensamkommande utanför en skola här, mitt på dan, svenskar gör inte sånt, ursäkta. Tre män på en flicka, hur skall man beskriva detta? Det fanns inte i min sinnevärld.

  Liked by 7 people

  • B skriver:

   Ja, det är klart att det är synd om kvinnor som förtrycks i den så kallade hederns namn. Samtidigt kan jag inte låta bli att reta mig på att de som klär sig i t.ex. burka och aldrig kommer ut i samhället och arbetslivet har fri tillgång till svensk (överbelastad) sjukvård osv. utan att någonsin bidra. Att ha på sig burka är en frikort för att slippa försörja sig och bidra till det allmänna som alla vi andra måste göra (eftersom socialtjänsten och andra myndigheter naturligtvis inte kräver att de ska stå till arbetsmarknadens förfogande som alla vi andra). Därmed inte sagt att det inte också kan vara synd om dem som inte får välja själva utan som har en förtryckande make som inte tillåter dem att klä sig som de vill.

   Liked by 1 person

 9. Maria skriver:

  Den avslutande kommentare, om att de slöjbärande aktivisterna kanske var mer solidariska med slöjan än med kvinnorna, gav mig faktiskt en smärre ahaupplevelse. För jag har funderat kring detta, varför de stödjer den ena gruppen men inte den andra. Men VARFÖR Schyman skulle solidarisera sig mer med ett stycke tyg än med kvinnan som inte vill bära det, är fortfarande en gåta.

  Gilla

 10. B skriver:

  Man anses god om man propagerar för slöja och ond om man propagerar för rätten att slippa slöja. Det svenska etablissemanget är så barnsligt att det, som jag ser det, tycker att slöja är något nytt och häftigt, något som absolut inte är trist svenskt utan härligt mångkulturellt.
  Och vad barnsligt att använda uttryck som ”traditionell klädsel”. Det lär ju knappast vara någon dalafolkdräkt det handlar om. Men genom att använda ord som ”traditionell” om muslimsk klädsel så markerar man hur god man är eftersom man då innesluter det muslimska i det som är traditionellt på orten. Det muslimska är det nya traditionella och visar jag för andra att jag minsann tycker det så kan jag ägna resten av dagen åt att putsa på min änglagloria.

  Liked by 3 people

 11. Hovs-Hallar skriver:

  Huvudet på spiken som alltid. Det i media brukliga sättet att förhålla sig till islam — nämligen att inte låtsas om dess existens — har jag någonstans sett betecknas som ”Voldemort-effekten”.

  Voldemort representerar själva Ondskan i fantasyböckerna om Harry Potter, och är där en figur man inte gärna nämner vid namn… (på motsvarande sätt som man i det svenska bondesamhället inte gärna sa ordet ”varg” utan använde omskrivningar som ”Gråben”.)

  Liked by 2 people

 12. Ami skriver:

  Dessa kvinnors bästa vän hade varit en lag som förbjuder religiösa plagg i offentlig miljö. Deras män, släktingar och brödrar kommer då att tvingas rätta in sig i samhällets normer. Visst det kan låsa in sina kvinnor men då får dessa tesippande, vattenpiprökande amöbor utföra de sysslor som inte är ”värdiga” män och det kommer inte att hända.

  Liked by 3 people

 13. Ami skriver:

  Läser precis den norska författaren Hege Storhaug och hennes nya bok Landsplågan Islam som jag rekommenderar att läsa.
  Boken berör bland annat västs omfamning och vurm för islam och framförallt bland politiker. Dettta fenomen dvs att i tid och otid stå och proklamera att islam är fredens religion, en religion av fred och att islamism inte är islam.
  Vilken byfåne som helst som kan läsa vet att de påståendena inte är sanna vilket också bekräftas av Koranen och även Turkiets president när han säger att det finns bara ett islam.
  Frågorna är många och svaren om islam är många men det finns egentligen bara ett svar och vi som inte sällar oss till vurmarna vet svaret.

  Liked by 3 people

  • Hanna skriver:

   Precis- båda islamisterna, Kaplan och Khan, skulle arbeta vidare i ”det muslimska civilsamhället” meddelades det. Det skrämmer mig. Vi skall inte ha parallella ”civilsamhällen” i Sverige!

   Liked by 1 person

 14. bomarkusson skriver:

  Jag känner igen vad Mohamed skriver.
  Mina sekulära vänner har berättat att de åthutas att bära slöja, hijab, framför allt från somaliska kvinnor. Vännerna är förundrade över vad vi tillåter i Sverige. Jag försöker förklara det med att vi har gummiparagrafen ”Hets mot folkgrupp”. De frågar vad hets betyder. Vad ska jag svara? Hets är något, som någon tycker är kränkande. I begreppet ”någon” undantas givetvis etniska svenskar. Följaktligen får man kalla svenska kvinnor för svennehoror medan man absolut inte får säga zigenare eller neger.

  Liked by 2 people

 15. Björn skriver:

  Islams utbredning är som en präriebrand; först känns lukten på håll, sen blir röken synlig och till sist kommer de öppna lågorna och ödelägger allt i sin väg!

  Liked by 1 person

 16. Ina Höst skriver:

  Den moderna feminismen och framförallt den schymanska är vedervärdig!

  Deras huvudfiende är våra väluppfostrade heterosexuella män, alltså min man, mina söner och våra fäder! De bryr sig inte om invandrade kvinnor som förtryck och misshandlas även här! De lägger sig i föräldraledigheten, vill kvotera välbeställda kvinnor in i börsnoterade styrelser och annat. De förnekar naturliga (biologiska) uppenbara könsskillnader som gör att män och kvinnor kompletterar varandra genom att vi är byggda på olika sätt och generellt har håg (genom hormonproduktionen) och förmåga för olika uppgifter. De förnekar moderskapet som utgår från att mödrar generellt har ett särskilt förhållande till sina små barn. De bryr sig inte om barnen utan de tvingas in på dagis i förtid. Jag och fler med mig anser att barn är mogna för dagis först i treårsåldern. De kan istället införa frivillig sambeskattning för föräldrar som delar hushåll (de är ju en enhet!) och delade pensionspoäng mellan dem. Då löser man även problemet med fattiga kvinnliga pensionärer som varit hemmamamma några år eller jobbat deltid!

  Liked by 3 people

  • Ina Höst skriver:

   Bra artikel! Det visar sig att när människor kastar av sig okulturen och vågar tänka och känna själva, är vi människor väldigt lika varandra! Det är okultur som skiljer oss åt och skapar split!

   Gilla

 17. Ulla Marianne Comérus skriver:

  Jag har gått med i ”Varken hora eller kuvad” och hoppas att kunna vara med och stötta de som vill slippa påtryckningar från fundamentalistiska muslimer. Jag frågar mig alltid vad de gör här i Sverige.Det finns ju muslimska länder som passar dem bättre. JAG är kränkt över att man går med chador och nikab. Vi hade kommit längre i det här landet – nu tar vi steg tillbaka – det är det som känns så kränkande.

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.