En antirasistisk påse full med rasism

mohamed omar

Mohamed Omar

Nu protesterar ett antal kulturpersoner mot att Nya Tider fick vara med på bokmässan. De påstår att de kände sig otrygga. Ann Heberlein var där och träffade flera av dem som undertecknat protesten. På Facebook den 28 september skriver hon:

”De såg ytterst belåtna och välmående ut när jag stötte på dem i bokmässevimlet. Märkligt att läsa att de i själva verket kände sig illa till mods, hotade och rädda.”

Det är klart att de aldrig kände sig otrygga på riktigt. Nya Tider har aldrig hotat någon. De publicerar artiklar som kan vara bra eller dåliga, som man kan gilla eller ogilla. Däremot har Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk, då han var chefredaktör för tidningen Nationell Idag, misshandlats av vänsterextremister. Det ledde inte till några kulturfolksprotester.

Riktigt konstigt blev det när Författarförbundet protesterade mot tidningens närvaro genom gå runt i procession med igentejpad mun. Det var ju de som ville tysta Nya Tider! Dessutom, hur känner sig de eventuella medlemmar i förbundet som sympatiserar med Nya Tider? För det är ju en facklig organisation för alla författare.

Om bokmässan går de protesterande kulturpersonerna till mötes och portar Nya Tider nästa år kommer det att leda till nya problem. Vad händer med vänsterextremismen? Ska vänsterextrema förlag och tidningar tillåtas? Vad händer med islamismen?

Man öppnar upp för en debatt utan slut. Och bokmässan kommer inte att kunna försvara sig. För det finns inga bra argument till varför man ska tillåta vänsterextrema och islamistiska montrar, men inte Nya Tider.

Och vad händer med all litteratur? Ska förlagen inte kunna sälja fascistiska, homofoba och misogyna författare? Eller ska man sätta en tidsgräns så att politiskt inkorrekta böcker som skrevs för låt oss säga mer än femtio år sedan får ställas ut men inte de nya? Vi kan ställa ut Ezra Pound, men inte någon samtida, fascistisk poet. Det blir väldigt godtyckligt.

Som Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg konstaterade i artikeln ”Nya tider för det fria ordet” den 28 september: ”Betydande många av världslitteraturens största namn är och kommer vara fascister och antidemokrater”.

Strindberg var till exempel rasist och samtidigt en alldeles fantastisk författare. På mässan delade Svenska förläggarföreningen ut tygpåsar med texten ”Bokälskare mot rasister”. Jag tänker mig att man går runt med påsen och köper på sig, förhoppningsvis, Strindberg, Pound, Kipling och Céline och andra. En antirasistisk påse full med rasism!

Åsa Linderborg, som är vänster, blev själv beskylld för att ”normalisera fascismen” eftersom hon gick fram och hälsade på folket i Nya Tiders monter.

Eller ska man ha den principen att om någon bråkar så går man den till mötes? Så om en vänsterextremist går förbi en monter och ser en högerextrem tidning och börjar bråka så ska den tas bort och om en högerextremist får syn på en vänsterextrem tidning så ska den tas bort. Risken finns ju att mässan kommer att lyssna mer på vissa som bråkar och mindre på andra.

Om chefredaktören på DN bråkar så lyssnar mässan och tar bort det misshagliga, men om en vanlig svenne bråkar så kallar man på en vakt och släpar ut honom. Då blir makt rätt.

Och ska vi vara rättvisa och gå alla till mötes som bråkar så blir det inte många montrar kvar på mässan. Lättast är nog att tillåta alla uttryck så länge de håller sig inom lagens ramar. En civiliserad människa ska klara av att befinna sig i samma lokaler som någon med åsikter man inte delar.

33 reaktioner på ”En antirasistisk påse full med rasism

 1. Gösta Svensson skriver:

  Bok (& biblioteks)-mässan i Göteborg, en skyddad verkstad för känsliga själar. Litteraturen är mycket viktig och det skrivna fria(!) ordet betyder skillnaden mellan idioti och barbari å ena sidan (se tex boko haram), och möjlighet till både personlig och samhällelig utveckling å andra sidan. Ändå kan jag ibland få lust att ryta ”Kom ut ur kulturbubblan och möt verkligheten!” när det geggas och navelskådas för mycket.

  Gillad av 1 person

 2. Sten Lindgren skriver:

  Jag är ytterligt tacksam över Mohameds, Patriks och andras insatser på denna blogg. Många är vi säkert som kommit till liknande slutsatser, jag hade en period när jag förband siffrorna i svensk politik och media efter en lång utlandsvistelse och figuren som framträdde nästan överallt var lögn, eller i bästa fall missförstånd. Glad i hågen av att kunna bidra så började jag skriva till ledarskribenter för att peka på inkonsistenser eller felslut.. tystnad. Inget svar. En viskning om medhåll från två icke nämnda ledarskribenter på SvD, ett lismande svar från Niklas Orrenius (som nog är hycklarnas konung), Alice T svarade endast en gång, det var tror jag efter terrordåden i Paris, när hon inte ville ha fler mail. Hon ville helt enkelt inte höra. Nu har hon ändrat sin ton och kanske börjat inse sitt misstag. Nästan allt jag skrev, och jag antar jag är i gott sällskap med många andra har visat sig stämma, och en del återupptäcks nu på denna blogg.

  Ett tema som irriterade mig det var just att folk kände sig hotade, men det var alltid, alltid hot från höger man skrev om, näthatare. Inte ett ord om Vilks och hans yxa. Trots att dessa skribenter och politiker kände sig hotade från denna ”SD-svans” så var det visst ändå så modiga att de i nästan varje artikel kunde angripa SD eller högerextremister, alla gjorde det, och för så fortfarande, vad modiga hela etablissemanget är! Och nu är de så rädda så rädda men ändå så går de med tejp på munnen i offentligheten. Men vem är det som ingen talar om? Vem är det som ingen kritiserar i offentligheten? Vem är det som man endast kritiserar under pseudonym? Svaret är givet, nu som då, islam. De som öppet kritiserar islam, och gud förbjude, skämtar om islam, riskerar döden. Detta är den starkaste drivkraften i Europeisk politik just nu. Vi talar bara inte om det. Vi är rädda för islam, med rätta, och våra politiker skyddar oss inte.

  Gillad av 6 personer

 3. larslindblog skriver:

  I Kvällsposten/Expressen såg jag en lista på ett hundratal som krävde ”Nazi-fri ” bokmässa 2017. Annars tänkte dom inte komma. Det var Arnstad , Pascalido , Bjurvald ..en massa namn som jag aldrig hör talas om men som representerade olika separatistiska extremfeministiska forum, någon som var riksdagskvinna för kommunistiska (V) osv…..
  Det är det vanliga gänget med nazifobi , jag skulle inte förvånas om vissa av dom innan läggdags tittar under sängen så inte Adolf H gömt sig , kollar i klädgarderoben så frun Eva Braun inte står där…..(ha.ha-ha)
  En av dom , A ,var med i TV nyligen,,,,,han hade stirrig blick och verkade fullkomligt besatt av nazister…..ja Herregud.!!..dessutom är karlen statsminister Löfvens förtrogne informatör .

  Gillad av 8 personer

  • Hovs-Hallar skriver:

   Henrik Arnstad är ju ett symptom på hur det står till i Sverige numera.
   Denne historiestudent, som ser ”fascism” i Norges nationaldagsfirande, skulle i ett normalt land betraktas som en marginaliserad kuf — men i Sverige har han tom. den högste makthavarens öra.

   Illa är det.

   Gillad av 3 personer

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  Det hela är så idiotiskt att man inte vet om man skall skratta eller gråta. Svensk media liksom den så kallade ”kulturvänstern” som står bakom har helt enkelt gjorts sig obsoleta ty det finns inte längre något sunt tänkande person som längre bryr sig om dem. Man läser inte längre deras tidningar eller ”böcker” utan söker nödvändig information på nätet och håller sig till utländska tidningar.

  Det är helt enkelt så att ”Kultursverige” i sin nuvarande utformning inte längre behövs. Vad kan en tänkande och bildad medborgare få ut av detta fantastiska strunt? Nästa steg blir väl att man försöker rensa ut ”olämpliga” författare som Strindberg i egenskap av ”antifeminist” från biblioteken och bokhandeln eller all litteratur som råkar uttala sig kritiskt om de kommunistiska mördarstaterna eller annat som innevånarna i de politiskt korrekta källarkorridorerna finner olämpligt. Det enda som förvånar mig är att de ser så positivt på den muslimska fundamentalismens kvinnosyn. I ett normalt fungerande samhälle skulle denna underliga ”kulturvänster” snarare vara i behov av psykiatrisk vård.

  Gillad av 8 personer

 5. BjörnS skriver:

  Det är upp till Bokmässan att välja vilka man låter ha montrar. Dock blir det mycket konstigt, precis som MO så talande beskriver, om arrangören hör sig till någon form av smak- eller åsiktsdomare. Den enda rimliga lösningen är att tillåta alla som inte bryter mot lagen genom förtal, hets mot folkgrupp osv att köpa sig monterplats på samma villkor. Tyckareliten kommer troligtvis att känna sig kränkta och oroliga för att deras åsikter och känslor inte väger tyngre än andras. Det är de inte vana vid.

  Gillad av 7 personer

 6. Walfrid skriver:

  Man måste nog göra skillnad på skribenten eller författarens privata åsikter och vad denne verkligen skriver.
  Nya Tider är inte på minsta sätt högerextrem vad Aktuellt än säger och det går knappt att hitta en enda åsikt i tidningen. Dessa får läsaren själv hålla med.
  Värdegrunden med allas lika värde är en så ohållbar tes att det är sannolikt att de flesta redaktörer och skribenter innerst inne har tvivel.
  Hur ska vi göra med dem? Ska vi ge dem sanningsserum som i 1984? Tortera som i Sovjet?
  Det sluttande planet blir ett stup.

  Gillad av 2 personer

 7. Ami skriver:

  Bokmässan är en privat arrangerad tillställning och kan faktiskt bestämma själv vilka de vill ha med.
  Nu bar det sig så illa att bokmässan hade något som kallades Lenins barnhörna vilket knappt berördes i debatten.
  Allt som är kommunistiskt är tydligen helt i sin ordning allt annat måste gå igenom nålsögat.
  Temat för årets bokmässa var yttrandefrihet och nu har kulturvänster visat sitt riktiga antidemokratiska ansikte. Bokmässan 2017 skall alltid förknippas med hur etablissemanget försökte tysta order och kuva demokratin.

  Gillad av 4 personer

 8. Gunilla skriver:

  Noterade också Åsa Linderborgs artikel i Aftonbladet. Hon tycks lärt sig lite om den reciproka aspekten av demokrati och allas lika värde med åren. F.ö. kan ju bara konstateras att i sedvanlig ordning de som skriker mest om fria ordet är de som samtidigt agiterar mest för att tysta sina politiska åsiktsmotståndares rätt till samma fria ord.

  Gillad av 3 personer

 9. Sten Lindgren skriver:

  Ska man tolka det hela som att mellanösterns problemlösningsteknik anammats i svenska kulturkretsar, dvs tycker Du inte som jag så är vi dödsfiender. Eller rör det sig om revirhävdande, här har vi äntligen fått kontroll över vår egen lekplats och så kommer någon utifrån och stör.

  Gillad av 1 person

 10. Hortensia skriver:

  ”En civiliserad människa ska klara av att befinna sig i samma lokaler som någon med åsikter man inte delar.”

  Precis, Mohamed! Världsproblemet i ett nötskal. När uppenbart ociviliserade individer ges enögt tolkningsföreträde angående yttrandefrihet, demokrati och jämlikhet skakas den civiliserade Västvärlden i sina grundvalar.

  Godtyckligt är ett gott ordval i sammanhanget. De ”godas” synnerligen godtyckliga, anspråksfulla aktivism i Sverige är förnedrande för hela den anständigt förnuftsstyrda, rättsmedvetna och receptiva, icke-barbariska, ständigt baktalade och bortprioriterade befolkningen.

  Gillad av 2 personer

 11. Jaxel skriver:

  Det är onekligen en aning lustigt att vissa uppfattar yttrandefrihet som något närmast livsviktigt i ett samhälle, samtidigt som de uppenbarligen kan anse att förgripliga åsikter inte skall få komma ut i offentlighetens ljus. De tycks inte ha förstått att själva poängen med yttrandefrihet är just att även förgripliga åsikter skall kunna framföras. Yttrandefrihet behövs knappast som skydd för de dominerande åsikterna.

  En reflexion jag gjort är att trots allt som skrivit och sagts i detta ärende så har jag ingen aning om vad som skrivs i Nya Tider. Bara att alstret stämplats som nazistiskt. Inte ett enda exempel på hur denna nazism yttrar sig har jag sett.

  Nu skall man väl i ärlighetens namn ändå notera att i det där uppropet så var de bland undertecknarna som är bekanta för en bredare allmänhet lätt räknade.

  Gillad av 2 personer

  • Rune nilsson skriver:

   ” Inte ett enda exempel på hur denna nazism yttrar sig har jag sett.”
   —————-
   Inte heller jag. Och då är jag ändå prenumerant sen ett par år.

   Gillad av 1 person

 12. Anna skriver:

  Ja jisstes, man blir matt när man möter idioti. Tack för denna vettiga artikel! Tur att det finns sansade personer som Ann Heberlein inom kulturetablissemanget som kan klart redovisa för hyckleriet och tramset. Jag blir så matt på de som lever på att skrika ” rasism” för varje sak som går dem emot, såsom trotsiga treåringar, Pascalidou är här det främsta exemplet, hon förefaller leva på dylikt gnäll, det ger ju henne en plattform att synas!

  Men tyvärr är åsikten att det bara finns ” rätt” sorts litteratur inte ett nytt påfund. Jag minns 1970-talet på barn- och ungdomsavdelningen i min hemstad, en universitetsstad. Jag läste mycket som barn, mitt stora intresse var historia. Så jag lånade ofta böckerna om Röda Nejlikan och De tre musketörerna och allt vad som fanns om Robin Hood. Men se, det passade inte de nyutexaminerade 68-indoktrinerade bibliotekarierna! Min mamma, som sedan 1950-talet arbetat som bibliotekarie vid stadens stadsbibliotek, fick av dessa unghöns höra att jag minsann lånade fel böcker, de var ju ideologiskt helt förkastliga. Jag skulle naturligtvis istället läsa Wernströms ”Trälarna”…. Min mamma, som stod för ett sant humanistiskt bildningsideal, gick naturligtvis i taket över denna vänstervridna ideologiska häxjakt! Hon fortsatte förstås att ta hem vettig litteratur till mig. Men jag var ju litet bekymrad att mamma hade råkat illa ut och gick och lånade en av Trälarna. Förskräcklig bok, jag som annars slukade böcker, jag läste bara halva! Inte beroende på att den skildrade utsatta och maktlösa, fattiga människor,utan för dess tydliga politiska profil. En obehaglig ungdomsupplevelse!

  Gillad av 1 person

 13. Hans L skriver:

  Ett förhållande i Sverige gör mig konfunderad. Det att kulturmänniskor och journalister enligt många undersökningar (och vad vi själva kan se när vi tar del av de alster de producerar) är att de är vänsterfolk. Om vi tittar på hur svenska folket röstade senast och vad nyligen gjorda opinionsundersökningar visar så bör det blir ungefär så här.
  Alltså, om andelen kulturskribenter och journalister rekryterades enlig ovanstående underlag kommer

  från V, alla ca 7% av väljarna
  från Fi, alla ca 2%
  från MP, kanske hälften ca 7% (kanske framöver bara 2%)
  från S, kanske en fjärdedel ca 8%
  summa summarum ca 24%
  Undersökningar tyder på att det i verkligheten är minst dubbelt så många skribenter som hyser vänstersympatier, dvs de är ytterligt överrepresenterade i svensk media. 3/4 av svenska folket är inte vänsterorienterade. Ändå låter vi oss påverkas eller åtminstone tvingas ta del av det dravel som publiceras. Hur kan det ha blivit så här? DGS är ju en kraft som försöker balansera missförhållandet. Säkert några andra. Men hur många svenskar tar del av DGS? Någon som vet?

  Gillad av 2 personer

 14. Björn skriver:

  Kan någon förklara vad begreppet ”allas lika värde” betyder på ett praktiskt plan, utan att svänga sig med en massa floskler, och beskriva några olika situationer där det kan tänkas göra skillnad, typ! Såg också att Helin(f.d AB) på SVT vill ta bort ”högerextrema” mediers rätt att yttra sig i debatter! Men att SVT:s egna ”vänsterextremister” och andra som t.ex EXPO, skall tillåtas göra research och redovisa ”fakta” om dessa! Hur vinklade och filtrerade blir ”fakta” i så fall, kan man undra?! Skrämmande!!

  Gillad av 2 personer

  • Björn skriver:

   Har förstått att ett sätt att KRINGGÅ floskeln ”alla MÄNNISKORS lika värde” är att transformera meningsmotståndare till ”bruna råttor”! Då är det tydligen OK att använda vilka bekämpningsmedel som helst! Som gift t.ex!

   Gilla

  • Göran skriver:

   Det går inte att förklara begreppet ”allas lika värde”. Inte ens de som använder sig av det förstår vad de menar. Om jag skulle hyra en lokal av någon och denne kommer på att jag har en åsikt som de inte gillar, så använder de sig av att jag inte passar in i ”allas lika värde” men då har de just sagt att jag inte har samma värde som alla andra som hyr lokal av dem.

   Mest förbluffad är jag dock över att skolan är en institution som sätter olika värde på eleverna. Detta värde i form av betyg avgör sedan vad eleven tillåts studera i framtiden. Nä, det enda lika värde är väl att alla människor i stort har samma temperatur på sin avföring.

   Gilla

  • Johan skriver:

   Mitt i prick! Begreppet allas lika värde är en meningslös floskel, precis som rasism, som man använder att slå i huvudet på den som uttrycker åsikter man inte delar.
   Att alla är lika värda är en självklarhet, det kan knappast handla om det.
   Det handlar om manipulation. De styrande har en agenda, använder sig av msm för att pressa fram den och strömlinjeforma befolkningen, har tom lånat upp EU pengar för att inte åsiktsmegafonen ska tystna när försäljningen viker och kulturarbetare som artister mfl följer med för att kunna vara med och synas i evenemang, anordnade av msm eliten. Skräckscenariet måste vara att bli portad från kulturevenemang.

   Gilla

 15. Hortensia skriver:

  På Ledarasidorna.se skriver Johan Westerholm (lite slarvigt) idag:

  ”Under onsdagskvällen fortsatte debatten om den högerextrema[!] tidningen Nya Tider på bästa sändningstid. Och det blev rätt rörigt, konstaterade bland annat inrikesminister Anders Ygeman på Twitter rapporterar Aftonbladet:

  ‘Tre SVT medarbetare samlas för att debattera SVT, men istället debatterar vad debatten i SVT om debatten i SVT handlar om. Kristallklart?’

  Inrikesminister Anders Ygeman naglar fast hela debatten med knivskarp precision. Bakgrunden är såväl debatten mellan Henrik Arnstad och Vávra Suk i Aktuellt, deltagande i Bokmässan som Jan Helins debattartikel i DN och med efterföljande möte med SVT:s medarbetare där medarbetarna uppger en bild och Jan Helin en annan.”

  http://ledarsidorna.se/2016/09/en-demokratisk-trafikolycka/

  Gilla

 16. Erik skriver:

  Helin borde rimligtvis vara ordentligt störd över att Nya Tider uppbär statligt stöd för sin verksamhet.

  I tankens förlängning torde då svenska staten aktivt stödja något som närmast betecknas som nazism.

  Hmmm….

  Gilla

 17. Jens skriver:

  Även Stefan Löfven har kastat sig in i den uppblossande ”antifascistiska debatten” med liv och lust. I en intervju med Dagens Nyheter (japp – de igen) berättar han med darrande stämma om hur Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson gick med i ett ”rasistiskt parti med nazistiska rötter”. Stefan Löfven glömmer dock bort att Socialdemokraterna tvångssteriliserade människor när han gick med i partiet, att de instiftade det rasbiologiska institutet och att de under Tage Erlanders ledning satte nazikritiker i koncentrationsläger under andra världskriget. Återigen faller ”guilt by association” ihop som ett korthus.

  Gillad av 1 person

 18. Mikael Steinwall skriver:

  Det är ingen risk att debatt uppstår inför nästa års Bokmässa hurvida kommunistiska eller islamistiska grupperingar ska tillåtas delta. Det vore lika sensationellt som att SvT och SR bestämmer sig för att bedriva opartisk journalistik.

  Gilla

 19. Göran skriver:

  Socialdemokraterna gjorde också medicinska experiment med patienter på institutioner och 1939 nominerade de Adolf Hitler till Alfred Nobels Fredspris. Alla partier har en massa lik i garderoben.

  Gilla

 20. Ulf45 skriver:

  Jag satt i afton vid en middag, som jag inte varit på länge. Han är dansk och bor i Helsingborg. Bredvid oss där andra danskar satt, övergick samtalet i nyheter om deras grannar som ofredades i ett villaområde där en syrier med familj beviljats fri bostad för sig och sin familj. Snart började den syriska familjen bete sig konstigt med att slänga ut möbler och husgeråd.
  Stämningen blev till slut så hofull att familjen valde att flytta!

  Nu ställer jag frågan: när ska vanliga människor hjälpas i sin situation som denna? Berättelsen är från Danmark, vilket likställer förhållandena med Sverige.

  Vitnessmålen är desamma i vårt grannland, men jag vet större våldsamma, då jag känner förhållandena i Danmark.

  Kulturkrockar låter sig inte göras. Därför ska de utrotas helt!

  Gilla

 21. Anders Forsbäck skriver:

  Var det inte Voltaire som skrev ”jag avskyr Din åsikt, men jag är beredd att dö för Din rätt att framföra den”.
  AF

  Gilla

 22. Mi Grandin skriver:

  Och allt tjafs om allas lika värde grundar sig på en simpel felöversättning. Det handlade inte om ”allas lika värde” utan om allas lika rätt till ett liv i värdighet. Men in flosklernas paradis, Sverige, har det förstnämnda anammats med en fanatism liknande religiös extas och tillsammans med värdgrund och rasifiering drivit hela landet i sank intellektuellt och Sverige har blivit ett av de mest absurda samhällena på jorden, ett skräckexempel på ett välståndssamhälle som blivit fullkomligt ekonomiskt, moraliskt, intellektuellt och förnuftsmässigt bankrutt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.