En antirasistisk påse full med rasism

mohamed omar

Mohamed Omar

Nu protesterar ett antal kulturpersoner mot att Nya Tider fick vara med på bokmässan. De påstår att de kände sig otrygga. Ann Heberlein var där och träffade flera av dem som undertecknat protesten. På Facebook den 28 september skriver hon:

”De såg ytterst belåtna och välmående ut när jag stötte på dem i bokmässevimlet. Märkligt att läsa att de i själva verket kände sig illa till mods, hotade och rädda.”

Det är klart att de aldrig kände sig otrygga på riktigt. Nya Tider har aldrig hotat någon. De publicerar artiklar som kan vara bra eller dåliga, som man kan gilla eller ogilla. Däremot har Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk, då han var chefredaktör för tidningen Nationell Idag, misshandlats av vänsterextremister. Det ledde inte till några kulturfolksprotester.

Riktigt konstigt blev det när Författarförbundet protesterade mot tidningens närvaro genom gå runt i procession med igentejpad mun. Det var ju de som ville tysta Nya Tider! Dessutom, hur känner sig de eventuella medlemmar i förbundet som sympatiserar med Nya Tider? För det är ju en facklig organisation för alla författare.

Om bokmässan går de protesterande kulturpersonerna till mötes och portar Nya Tider nästa år kommer det att leda till nya problem. Vad händer med vänsterextremismen? Ska vänsterextrema förlag och tidningar tillåtas? Vad händer med islamismen?

Man öppnar upp för en debatt utan slut. Och bokmässan kommer inte att kunna försvara sig. För det finns inga bra argument till varför man ska tillåta vänsterextrema och islamistiska montrar, men inte Nya Tider.

Och vad händer med all litteratur? Ska förlagen inte kunna sälja fascistiska, homofoba och misogyna författare? Eller ska man sätta en tidsgräns så att politiskt inkorrekta böcker som skrevs för låt oss säga mer än femtio år sedan får ställas ut men inte de nya? Vi kan ställa ut Ezra Pound, men inte någon samtida, fascistisk poet. Det blir väldigt godtyckligt.

Som Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg konstaterade i artikeln ”Nya tider för det fria ordet” den 28 september: ”Betydande många av världslitteraturens största namn är och kommer vara fascister och antidemokrater”.

Strindberg var till exempel rasist och samtidigt en alldeles fantastisk författare. På mässan delade Svenska förläggarföreningen ut tygpåsar med texten ”Bokälskare mot rasister”. Jag tänker mig att man går runt med påsen och köper på sig, förhoppningsvis, Strindberg, Pound, Kipling och Céline och andra. En antirasistisk påse full med rasism!

Åsa Linderborg, som är vänster, blev själv beskylld för att ”normalisera fascismen” eftersom hon gick fram och hälsade på folket i Nya Tiders monter.

Eller ska man ha den principen att om någon bråkar så går man den till mötes? Så om en vänsterextremist går förbi en monter och ser en högerextrem tidning och börjar bråka så ska den tas bort och om en högerextremist får syn på en vänsterextrem tidning så ska den tas bort. Risken finns ju att mässan kommer att lyssna mer på vissa som bråkar och mindre på andra.

Om chefredaktören på DN bråkar så lyssnar mässan och tar bort det misshagliga, men om en vanlig svenne bråkar så kallar man på en vakt och släpar ut honom. Då blir makt rätt.

Och ska vi vara rättvisa och gå alla till mötes som bråkar så blir det inte många montrar kvar på mässan. Lättast är nog att tillåta alla uttryck så länge de håller sig inom lagens ramar. En civiliserad människa ska klara av att befinna sig i samma lokaler som någon med åsikter man inte delar.