Tänk efter nu

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Jag är en mycket misstänksam person. Spontant tror jag inte människor, organisationer, föreningar, stiftelser, företag, försäljare, hedgefondsdirektörer, riksdagsledamöter, rörmokare, professorer eller andra om gott. De gånger jag åkt på stora och befogade smällar har varit när jag (ibland i eget intresse) litat på folk, till exempel när jag i egenskap av börschef släppte fram tvivelaktiga företag för en investerande och otillräckligt misstänksam publik.

Skönt att efter tio år göra det erkännandet. Jag drev AktieTorget och en charmig charlatan förförde mig. Jag fick mycket mer skäll i media än vad jag förtjänade, men folk hade förlorat pengar, så vad hjälpte det att jag ansåg mig solochvårad? Jag hade ändå presenterat solochvåraren för investerarna och fått betalt av honom för presentationen. Illa nog.

Med det vill jag säga att du inte kan vara nog misstänksam. Den 22 oktober 2015, ett bra tag innan migrantkrisen nått sin volymkulmen, sa Sveriges Kommuner och Landsting, kommunernas branschförbund, att det ekonomiska läget var dramatiskt och att kommunalskatten måste öka med två kronor till år 2019. Under 2016 har staten skjutit till kommunerna en massa pengar men skatten måste ändå höjas med två kronor per hundralapp, sägs det i april: ”Utvecklingen från 2018 ser mycket bekymmersam ut”, säger chefekonom Bettina Kashefi.

Och så var det polisen, och så var det skolan, och så var det vården, och så var det boendet, och så var det försörjningsstödet för att inte tala om infrastrukturen, typ järnvägen.

Jag litar inte på kommunernas branschförbund. Jag litar inte på staten. De är part i målet. Politiken är deras. De är skitskraja att föra fram budskap som väljarna, det vill säga du och jag, inte gillar. Det innebär, enligt mitt misstänksamhetsteorem, att de har incitament att inte säga sanningen, i varje fall inte hela sanningen.

Om det blir tio eller tjugo gånger så dyrt som de säger, vad gör det dem? Låtsas att de får sparken. Men för varje år som de håller folk lugna så har de ytterligare ett års lön. Och som Madame de Pompadour så insiktsfullt sa: ”Efter oss syndafloden”.

När jag arbetade som statligt anställd och lönegradsinplacerad siare – jodå sådant fanns, det hette Sekretariatet för Framtidsstudier och jag var ”framtidsforskare” – och funderade över olika tänkbara framtider så jobbade man ofta med konceptet ”det överraskningsfria scenariot”,  alltså att allt lufsar på som man tror. Fundera på det. Vilka skattehöjningar under de nästa tio åren är överraskningsfria? Tio, tjugo BNP-procent tror jag. Eftersom löneandelen av BNP är ungefär två tredjedelar motsvarar detta skattehöjningar på femton till trettio procent av lönerna. Det är inte alls otänkbart. Begrunda att det offentliga tog 50 procent av BNP år 1990 mot 43 procent idag.

Fast det kommer nog inte att bli sådana skattehöjningar. Skattehöjningarna mildras genom att våra ledare i stället gradvis skär ned på skola, vård och omsorg.

41 thoughts on “Tänk efter nu

 1. sten Lindgren skriver:

  Precis Patrik, jag litar inte heller på folk, men det är plågsamt. Jag hade feber när jag fick ny mjukstart till värmepumpen för 6000kr och tittade inte till servicekillen, bytte han överhuvudtaget något eller tryckte han bara på återställ, vem vet? Det senaste jag inte litar på och som på ett skrämmande sätt illustrerar Patriks inlägg från igår om konsensuskultur är att plötsligt så tycker alla, i synnerhet media och politiker, att värnplikt är en bra ide, varför? Vi lägger till sidan att ingen av de som nu trumpetar sitt stöd någonsin skulle gjort värnplikt, de har nog hosta och dåliga knän allihop, men vad ligger bakom? Det är samma människor som stillatigande sett försvaret monterats ner, ett särintresse no less, de enda satsningarna var på export till Saudiarabien, mutor i Grekland och insatsstyrkor för att säkra afghaners väl och ve (jag trodde att de alla snart var i Sverige). Men NU, nu är alla intresserade av försvaret, är det Buuuutin?? Ryssland har legat där det ligger länge, värnplikten monterades ner för att det inte fanns kpistar till alla iallafall, till varje båt i flottan hade man 10 besättningar..

  Varför, för att återknyta till Patriks inlägg, varför skulle jag lita på media och politikerna nu? Nej, jag är säker på att det återigen handlar om det det alltid handlar om, problem med invandrarna. Det är helt enkelt en integrationsåtgärd, man vill sätta vapen i hand på tusentals andra och tredje generationens utanförskapare och återigen skall våra ungdomar vara integrationsbuffert.

  Våra ungdomar är som John Cleese i upptakten till sketchen nedan (men kolla slutet):

  Att lita på våra politiker är som att lita på tränaren nedan:

  Liked by 2 people

 2. Kim skriver:

  Numera handlar det inte bara om att överheten undanhåller delar av sanningen, utan även om ren manipulation och medvetet undvikande av faktainsamling. Arenarapporten ska, baserad på falska antaganden, lära oss att invandringen är lönsam. Ingen ny statistik tas fram om sambandet mellan födelseland och kriminalitet, med hänvisning till att sådan kunskap inte gynnar samhället. När SD började stiga i vissa opinionsinstituts mätningar fattade SVT ett snabbt policybeslut om att inte publicera nätbaserade opinionsundersökningar, trots att dessa varit bäst på att förutspå valresultatet.

  Överheten anser sig ha rätt att bygga upp falska kulisser omkring oss och kräver att vi ska acceptera denna bild som verklig.

  Liked by 5 people

 3. tomas skriver:

  Lögnen kan få dystra politiska konsekvenser. Under många år fanns en outtalad överenskommelse mellan journalister, politiker och tyckare att inte säga sanningen om det framväxande mångkulturella samhället. Vi – jodå, jag tillhörde lögnarna – förnekade problemen, fast vi alla såg dem. Vi satt i teve och förnekade att det vid sidan av det positiva och nödvändiga också fanns svårigheter och problem. Människor utanför den lilla svenska tyckareliten kände naturligtvis inte igen sig. Politiker ansågs leva långt borta från verkligheten. Ny demokrati föddes som en följd av den välmenande lögnen och den hatfyllda lögnen kunde ta säte i parlamentet.
  Birger Schlaug i boken Svarta oliver och gröna drömmar

  Liked by 3 people

 4. Christer Carlstedt skriver:

  En god portion skepsis är nog rätt så sunt och välbetänkt

  Har ni tänkt på de där guldglänsande kuverten som dimper ner i brevlådan titt och tätt och som har Bingolotto som avsändare? Tänk så fina saker man kan vinna!
  Om man nu undantar att just jag inte för allt smör i Småland vill ha vare sig husvagn eller en Harley Davidson, så är ju faktiskt själva vitsen med ett lotteri att det är arrangören som skall vinna på arrangerandet. Du nappar på ”erbjudandet” – jag kammar hem vinsten.

  Praktiskt taget alla erbjudanden (alla som jag kommit i kontakt med i vart fall) innebär att jag betalar något, kanske relativt litet, mot att eventuellt få någon form av utdelning. Erbjudaren tar storvinsten.
  Hur många säger upp helförsäkringspremien på bilen när den blivit 9-10 år gammal? Du betalar kanske 3000:- per år för den och får 10.000:- om Du totalhavererar fordonet. Låter det som en bra privatekonomisk affär?

  Kommer ni ihåg de högstämda visorna om migrationens välsignelser? Jo ett antal relativt välsedda räknenissar hänvisade bland annat till någon internationellt högt ansedd ekonom (jag har glömt namnet och lika bra är nog det) som hade ”bevisat” att ett samhälle – vilket som helst gjorde en ekonomisk vinst på att utöka sitt befolkningsunderlag.
  Nu var det dock så att den här ekonomen i sina kalkyler förutsatte ett par saker som han antingen missade eller antog att evangeliets mottagare skulle begripa själva. Jag lovar – det sista fungerade inte. Vare sig på riks eller kommunnivå!

  För det första så måste de nytillkommande tjäna minst lika mycket som de som redan bor i kommunen (eller landet).
  För det andra så måste de nya familjerna ha samma ålderssammansättning som genomsnittet i kommunen (eller landet).
  För det tredje så får inte de nya ha flera barn är genomsnittet i kommunen (eller landet).

  När det gäller migranterna är inget av kriterierna uppfyllt. De har sällan eller aldrig någon egen inkomst annan än försörjningsstöd. Ålderssammansättningen vill jag inte ha någon uppfattning om. Om de inte redan har så kommer de inom kort tid att ha flera barn än kommungenomsnittet och kräver följaktligen större insatser från skola och vård.

  Om våra kommuner verkligen ville göra sig en hacka på befolkningstillväxt, så borde de snarare annonsera att nyblivna pensionärer skall flytta till dem. Inga krav på stora bostäder. De tar med sig sin pensionsinkomst till den nya orten. Inga ungar som skall ha skolgång.
  Vem har sett de välkomnande annonserna?

  Det handlade alltså om kvalificerat skitprat maskerat till någon sorts vetenskap.
  När man då applicerar teorierna på den verklighet vi ställts inför, så luktar det misstänkt likt ren och skär lögn.

  Vi har redan i höstbudgeten fått se vissa effekter med aviserade skattehöjningar. Givetvis utan koppling till tidigare begångna misstag och ljugande. Men – faktum kvarstår. Har man inte skaffat sig högre utgifter, så finns inte heller behovet av ökade inkomster!
  M hänger på och vill vara snäppet bättre i klassen och vill höja matmomsen med 1 %-enhet.

  Dessutom flaggade man för en extra karensdag i sjukförsäkringen dag 15. På vilket sätt det påskyndar läkningen av mitt tänkta benbrott har jag inte riktigt fattat. Jag skulle kunna förstå om det handlade om stävjande av fyllesjuka, men jag tror inte att den är riktigt så efterhängsen.
  I själva verket handlar det om att ensidigt ändra spelreglerna under spelets gång.

  Det är nästan litet komiskt att de här personerna, som genom sin ”naivitet” och ren brist på förstånd och förutseende, kommer att begära förnyat förtroende för sin usla hantering i valet 2018.
  De verkar därutöver vara så korkade att de inte inser att vad de nu än gör så spelar de SD i händerna.
  Kan det vara så förgjordat märkvärdigt att inse att person X kanske inte gillar allt SD står för, men att person X till varje pris vill ha bort deras fingrar ur syltburken?

  Liked by 4 people

 5. Peter M skriver:

  Ingenting är säkert utom döden och skatterna ska Benjamin Franklin ha sagt.

  Vi har de senaste åren släppt in över 300 000 migranter i landet. Det verkar som om den sittande regimen vill behålla så många som möjligt av de kommande potentiella väljarna eftersom få visas ut. Lägg sedan till deras anhöriga vilka tydligen ger en multplikatoreffekt om 1,6 per migrant om ett par år.

  Det finns inte riktiga produktiva arbeten för dessa människor som då måste födas och gödas med skattemedel. Bostäder finns det inte heller utan de måste byggas med offentlig finansiering i en eller annan form.

  Jag tror herr Engellau har rätt. Det blir fråga om både skattehöjningar och nedskärningar av det drakoniska slaget.

  Liked by 4 people

 6. Tomas Lenke skriver:

  Pengarna kommer att behövas eftersom migrationsverket, som en viktig del av VIK, är fortsatt generösa:
  https://meritwager.se/2016/09/23/finland-sverige-asylbeslut-gallande-afghaner/
  https://meritwager.se/2016/09/24/finland-sverige-asylbeslut-gallande-irakier/
  Flyktingkonventionen tolkas väldigt olika..

  Samt att migrationsverket själva säger att 70 % av de ensamkommande ”unga” är antagligen äldre än 18 år. De kostar ca 1 MSEK/år i HVB.
  35.000 *70% = 24.500 Dvs 24.5 Miljarder, som kanske skulle kunna användas bättre.

  Liked by 1 person

 7. Magnus skriver:

  Hej Patrik,
  Jag håller fullständigt med dig att man inte kan vara naiv men blir vi människor för misstänksamma så blir läget låst. Det är ett av problem idag och så har varit. Majoriteten blir tystade då etablissemanget har en annan agenda likt kommunismen, nazismen och fascismen.

  Var det inte du som var skeptisk till konsperationsteorier? Om inte Bilderberggruppen har en agenda varför har dom då sina möten? Varför bjuder dom inte in massan? Varför är dom inte öppna om vad som sägs på dessa möten? Har dom gjort världen bättre för folket? Har deras förmögenheter blivit mindre eller större i förhållandet till folket?

  Samtidigt som dom ska få alla u-länder att bli likt västerlandet så skapar dom större klyftor. I spåren blir det fler och fler utanförskapsområden, för hur man en vrider och vänder så kommer en gigantisk grupp vara kvar i de gamla levene och då blir det oroligheter, våld, kriminalitet och i värsta fall krig. Vilka är det då som tjänar på detta? Bilderberggruppens deltagare har nått sin pik ekonomiskt och måste därför skapa fler länder som kan bidra till deras helt onådiga mängd kapital. Om man kan köpa allt vad finns då kvar för denna grupp galningar att göra? Dom kan inte längre ha sina ägor som projekt utan ser nu planet jorden som deras lekhage!

  I varje villa område i detta avlånga land bor det en granne som tror att alla tomter och gemensamma områden är deras ägodel precis så är Bilderberggruppen. Dom har tappat förståndet och vikten av äganderätten. Helt enkelt vad som är mitt och ditt! Likställ dom med en inbrottstjuv!

  Liked by 2 people

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Varför ej ha TV-sändningar från Bilderberggruppens möten,
    så uppstår väl inga konspirationsteorier,
    eller hur Patrik…

    Men först ökar vi befolkningen ohämmat,
    för att skapa flyktingströmmar o inbördeskrig)

    Så vi enkelt kan ta livet av de som vi ej behöver…
    Slavarna behåller vi förstås)

    Gilla

 8. Fredrik Östman skriver:

  Lafferkurvan kommer att stoppa dagens välfärdsindustriella excesser. Senast vid nästa lågkonjunktur, när den globala handeln och därmed Sveriges skattebas minskar. Men som du försiktigt antyder kommer inte principen ”sist in, först ut” att tillämpas på välfärdsindustrins klienter. I stället kommer segregationen och rasismen på detta område att intensifieras, så att personer som med Högsta domstolens term tillhör den Nordiska folkgruppen missgynnas än mer.

  Om diktaturen sedan hamnar i islams eller socialismens händer återstår att se. Dess institutioner är redan på plats.

  Liked by 1 person

 9. Sten Lindgren skriver:

  Visst finns det skäl att vara misstänksam, de olika trender som PE belyser finns definitivt. Frågan är om de är förenliga, jag är misstänksam. Vi har exempelvis två oförenliga trender tror jag, å ena sidan ställs beslutfattarna inför mera komplexa frågeställningar – å andra sidan känner alltfler minskat förtroende för de som blir beslutfattare och hur dessa beter sig.
  Utvecklingen inom skatteområdet tornar upp som ett kommande jätteproblem i Sverige. Jag tror att det finns en gräns vi är nära där högre skatter leder till lägra total finansiering av den offentliga sektorn. Jag tror också att den allmänna opinionen när den väl inser vad som är på gång inte lika lätt finner sig i skattehöjningar som tidigare.
  Exemplet med SKLs verklighetsfrånvända ekonom är ett av många bevis på att offentliga sektorn lever i en egen bubbla och det ska mycket till innan något som hamnat under offentliga sektorns beskydd inte längre finns kvar där.
  Ta t ex Institutet för framtidsstudier som PE nämner. Det finns kvar och kostar pengar för skattebetalarna.

  Institutet ska ägna sig åt ”viktiga framtidsfrågor och ska stimulera till en öppen och bred diskussion om framtida hot och möjligheter i samhällsutvecklingen”.
  Finns det någon som tror att de, med en politiskt tillsatt styrelse, vågar sticka ut näsan utanför PK-staketet?

  Deras ”forskning” osar PK läng väg:
  ”Utlandsföddas strategier för att minimera effekten av främlingsfientlighet och diskriminering på arbetsmarknaden.” Dvs om utlandsfödda inte kommer in på arbetsmarknaden så beror det på främlingsfientlighet, det har inget med utbildning och erfarenhet att göra
  ”Att värdera framtida liv, om klimaträttvisa och plikter mot framtida generationer”. Dvs här gäller det att skapa skamkänslor över det moderna samhället, men det finns inga projekt om att vi erbjuder kommande generationer att bli 100 år.

  Det har sagts många gånger förr men tål att upprepas. Om Volvo utvecklas åt fel håll så byter man ut ledningen men den offentliga sektorn beskyddar allt man fått grepp om, i alla fall så länge det går att höja skatterna eller låna till underskotten.

  Liked by 1 person

 10. Sture skriver:

  Patrik,
  nu skall jag ta upp en annan aspekt på beskattningen. Alla vi som har läst historia, åtminstone marxistisk historieskrivning, vet att det tidigare funnits slav- och träl-samhällen där slavarna och trälarna tvingades arbeta för sina herrar. Slavarna måste hållas vid liv med mat och husrum för sig själva och sina barn men fick lämna över resten av sin arbetsinsats till sina herrar.
  Idag lämnar vi över en mycket stor del av vår arbetsinsats i form av skatt. Det finns en mängd olika skatter, kommunal och statlig skatt, bensinskatt, omsättningsskatt, trängselskatt etc., etc. Någon har räknat ut att vi praktiskt taget arbetar för staten (politikers löner, bonusar osv.) 9 av 12 månader av året (=75%) men endast 3 av 12 månader för oss själva. Det rör sig naturligtvis om tvångsarbete eftersom det kan bli kännbara fängelsestraff om man inte levererar sitt tvångsarbete till staten. Detta kallas ”skatteplanering” och anses av journalistkåren vara utomordentligt omoraliskt.
  Det är naturligtvis möjligt och kanske till och med troligt att detta tvångsarbete kommer att öka ytterligare. Vi vilken gräns, 80 eller 90 procent, kommer man att kalla detta vid dess rätta namn – att vi är politikernas skatteSLAVAR och är bundna till händer och fötter att arbeta för dem?

  Liked by 2 people

 11. Nils Dacke skriver:

  Kanonbra skrivet, jag är också av naturen skeptisk av mig och litar inte på folk som kommer med stora drömmar och erbjudanden, till exempel var jag alltid tveksam till omorganisationer på jobbet när alla argument lades fram och diagram ritades och framförallt dessa konsulter. Jag har sett dokument med samma ord och meningar som motivering till två i sak motsatta omorganisationer. Därför litar jag absolut inte på PK etablissemanget som i stort sett alla kunde vara en variant av Bagdad-Bob med sina ord om utmaningar och ”kunde inte veta ”argument. Inte heller tror jag på det multikulturella samhället med ord som pensionsräddare och kulturberikare. Därför är jag också helt säker att vi står inför en kollaps av samhället som vi nu känner det och därför att PK säger tvärtom.

  Liked by 2 people

 12. Magnus H skriver:

  Någon som förstår hur den upplupna migrationsskulden på 20 miljarder påverkar statsfinanserna. Är dessa miljarder redan budgeterad och avräknad, med tanke på de gynnsamma statsfinanserna som höstbudgeten baseras på. Eller håller politikerna på att bygga ett enormt skuldberg i lönndom som skickas på skattebetalarna. För någon ligger väl ute med pengarna, kommunerna, som antingen får täckning för leveransen eller blir sol- och vårad på beloppet. Alt. sitter någon myndighet på en stor säkrad likvid, mindre troligt. Ty det går inte att budgetera och konsumera samma resurs två gånger. Sannolikt blir det ett rökmoln- man skickar på kommunernas skattebetalare en smäll samtidigt som politikerna hävdar att de minsann ställt resurserna till förfogande och samtidigt har haft utrymme för expansiv reformpolitik, som genom ett under blir det som att äta kakan och ha den kvar.

  Liked by 1 person

  • niceplacesweb skriver:

   staten lånar och statsskulden ökar, vad det går till finns ingen anteckning om. Förr eller senare ska förstås skulden betalas tillbaka, men det är inget som brådskar. Om vi har 1400 miljarder i skuld så är det ungefär vad vi hade när Göran Persson var finansminister. Det är inget problem så länge långivarna litar på att vi betalar våra räntor och har förmåga att på sikt betala tillbaka. Då tar dom ingen större risk, men kammar in räntan…(fast just nu är den förstås noll eller negativ…)
   Bosse Blomberg

   Gilla

 13. Hovs-Hallar skriver:

  Ja… Andra har redan åstadkommit långa ordrika kommentarer, så jag nöjer mig med att rekommendera ekonomen Tino Sanandajis klarsynta och även dräpande roliga sågningar av Sveriges makthavares dåraktiga politik.

  Här ett av hans offentliga framträdanden där han sågar ”mångkulturalismen” alias ”multikulturalismen”: https://www.youtube.com/watch?v=y6dDMU_JfXw

  Alla ni som använder Facebook rekommenderas starkt att följa honom där!
  Sök även på YouTube.

  Sverige vore ett sämre land utan Tino.

  Liked by 3 people

 14. Hedvig skriver:

  Journalisten Lars Åberg kritiserar Utbildningsradion i Göteborgsposten ”Journalistiken offras på medias mångkulturella altare”:

  ”Utbildningsradion (UR) har på senare tid kvalificerat sig för beteckningen sekt. I ivern att driva igenom sin mångfaldspolicy och normkritik gjorde man sig av med en av sina journalister som hade mage att ifrågasätta de nya riktlinjerna, vilka i praktiken gjorde hudfärg och härkomst viktigare än journalistisk kompetens. Tyvärr är det fler, inte minst inom public service, som till synes oreflekterat omfamnar normkritikens alla modefraser.”

  http://www.gp.se/nyheter/debatt/journalistiken-offras-p%C3%A5-medias-m%C3%A5ngkulturella-altare-1.3821993

  Gilla

  • Bengt skriver:

   Hedvig 28 september, 2016 at 11:39

   Tack Hedvig för tipset om Åbergs artikel i GP! Den har fått alldeles för liten uppmärksamhet. Förtjänar att upprepas i kommande krönikekommentarer på DGS! Hur kan Public Service tillåtas agera på det sätt Lars Åberg beskriver?

   Gilla

 15. Ami skriver:

  Frågan är bara om majoriteten av väljarna kommer att inse att varken en sosse regering eller en Borgelig fyrklöver kommer att att kunna rädda oss från skattehöjningar än mindre från en en politik som är det direkt skadlig för landet.
  Lyssnar man på center så är det partiet snart lika radikalt som vänstern i många frågor och det bådar inte gått inför 2018

  Gilla

 16. dolf skriver:

  ”Begrunda att det offentliga tog 50 procent av BNP år 1990 mot 43 procent idag.”
  Jag misstänker att skatteuttaget är högre idag än på 90-talet, eftersom BNP har vissa brister som mått. Mycket av skillnaden på 7 procent har säkert ätits upp av att en ökad andel av BMP är intern rundgång och byråkrati och inte representerar något verkligt värde. T.ex. Om man behöver 1000 nya läkare för att ta hand om asylsökare, men det bara finns 100 nya läkare som blir produktiva bland de asylsökande själva, så innebär det ökning i BMP med +100 läkare, men landets samlaade välstånd och tillgångar har i effekt blivit -900 läkare. Skatteuttaget drabbar i slutändan alltid de som står för den verkliga produktionen. Jag minns en diskussion jag var involverad i för några år sedan där en kille som gick på bidrag menade att han bidrog till välståndet för att han betalade skatt på bidragen han fick. Men hans skattebidrag är bara internt skyfflande utan riktigt värde, man hade precis lika gärna bara kunnat sänka hans bidrag direkt och låta honom slippa skatt. Det hade inte gjort någon skillnad. Till syvende och sist är det de riktiga producenterna som försörjer honom. Samma sak blir det med BMP, till synes har vi ett lägre skatteuttag idag för att det är en lägre del av BMP procentuellt som tas ut, men jag (som inte gör några anspråk på att vara ekonom) hävdar att ett verkligt mått på skattetrycket är hur mycket av den produktiva BMP som tas ut i skatt.
  Om Frida och Agnes som hittills har lagat mat var för sig, bestämmer sig för att laga mat åt varandra, och tar betalt för det som en tjänst, så ökar BMP trots att det är exakt samma produktion som utförs. Samtidigt så tvingas både Frida och Agnes betala skatt på tjänsterna. Även om staten sänker sitt skatteuttag något på BMP så blir det en förlust för Frida och Agnes, eftersom den genererade BMP-ökningen de beskattas för inte motsvaras av en reell produktionsökning utan bara är en administrativ förändring.

  Liked by 1 person

  • Sven skriver:

   I Sverige arbetar 3,3 miljoner människor i den privata sektorn. Det är ett mått på var tillgångar skapas som sedan fördelas på resten av befolkningen.
   Ett mått mellan tummen och pekfingret blir således att 1 person i privata sektorn försörjer ytterligare 2 personer.

   Gilla

  • Bengt skriver:

   dolf 28 september, 2016 at 13:21

   Att sysselsättningen bland infödda svenskar enligt förnöjt publicerad statistik har ökat kan väl sägas vara jämförbart med din analys av BNP. Det torde inte ha något att göra med ökad produktion, utan är en följd av offentligt finansierade tjänster p.g.a. immigrationen. Absolut inget mått på ökat välstånd. Om Frida och Agnes utöver att laga mat åt varandra även gör betalda tjänster åt Migrationsverket är det bra för statistiken men knappast för landets ekonomi.

   Gilla

 17. Samuel af Ugglas skriver:

  Mest synd om tycker jag om de arma moderater som låtit sig luras av BATRA att i skön förening med Löfven bidraga till en socialistisk oblodig statskupp i Sverige 2014! Snacka om bedrägeri?

  Gilla

  • B skriver:

   Ja, Moderaterna kommer inte att få min röst igen som det ser ut idag. Det är skamligt att de släpper fram ren vänsterpolitik trots borgerlig majoritet i riksdagen bara för att de inte vill ha något samröre med Sverigedemokraterna. Att Socialdemokraterna skamlöst använder sig av de gamla kommunisterna verkar dock inte störa dem det minsta. Det är också sorgligt att det knappast finns någon inom borgerligheten som verkar vara intresserad av värdefrågor, allt handlar om ekonomi verkar det som.

   Gilla

 18. MartinA skriver:

  Jag lyssnade på en analys av staden Detroits ekonomiska kollaps. En av huvudanledningarna till den var att de styrande under decennier hade utfärdat alltmer generösa pensionsvillkor till offentligt anställda. När man tänker efter är det egentligen uppenbart, vad bryr sig en politiker om vad som händer om 20-30 år? Om den kan få tyst på gapiga krav idag med löften som inte bekommer politikern idag?

  Kom bara att tänka på den analysen när jag läste ovanstående.

  Gilla

 19. Hans skriver:

  Med anledning av M:s skarpa förslag finns anledning att påminna om Batras motion om fri invandring.

  Fri invandring står inte i motsättning till att skapa ett dynamiskt, välmående samhälle. De regioner som kommer att bli framtidens mest dynamiska områden kommer att som en av sina grundstrategier ha en mycket liberal invandringspolitik och en generös, humanistisk flyktingpolitik. Den stora utmaningen för oss, som för varje annat land och region, är inte hur vi stänger gränserna för människor som söker sig en bättre tillvaro, utan hur vi tar tillvara deras skaparkraft och gör det möjligt för alla som vill att av egen kraft skapa sig och de sina ett gott liv.

  Denna öppenhetsprocess är inte enkel att genomföra. Många är de som kommer att motverka öppenheten, eftersom de förlorar makt och särställning eller riskerar att förlora ekonomiskt.

  I denna kamp, som vi tror blir en av 2000-talets stora strider syns redan de första striderna, både intellektuellt och rent fysiskt. Seattle, Nice, Prag, Göteborg och Genua visar att motståndet inte skall underskattas. Vår uppgift är att stå på barrikaden och övertyga människor om att öppenhet och global marknadsekonomi är både moraliskt och ekonomiskt bättre än slutenhet och socialistisk planekonomi.

  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/fri-invandring_GP02Sf333

  Liked by 1 person

  • Hedvig skriver:

   Hans 28 september, 2016 kl 18:58

   Du hävdar att ”öppenhet och global marknadsekonomi är både moraliskt och ekonomiskt bättre” än slutenhet och socialistisk planekonomi.” Jag antar att du med det senare kanske avser dagens svenska situation.

   Men hur anser du att vi ska göra för att försvara vårt öppna sekulärt demokratiska samhälle? Eller vår skattefinansierade välfärd? Vår fred? Vår svensk/nordiska historia/kultur/språk?

   Gilla

 20. L skriver:

  Endast män är solochvårare men kvinnor är bara kvinnor eller flickor trots att några av de största svindlerierna t ex Nuon-affären m fl har kvinnliga ”genier” som arkitekter.Kvinnobonus-rätt stor-även där.Hillarys Syrien,Honduras och Irak-”äventyr” ej att förglömma.”Geniet” Merkels succéartade tyska ”äventyr”.Kvinnor kan.Verkligen.

  Gilla

 21. Lars skriver:

  Även Libyen-”succén” kan skrivas på Hillarys blodbestänkta konto.Där Drakar drar fram ses död,misär,anarki.Är Batra ”lågprisskon” från New Delhi också en sån?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.