Det är inte mycket man förstår

8-26-13_11971

Patrik Engellau

”Fåfängligheters fåfänglighet!” säger Predikaren. ”Fåfängligheters fåfänglighet! Allt är fåfänglighet!” (Predikaren 1:2 plus en massa andra ställen; Predikaren är mycket förtjust i sin uppgivenhet. ”Jagande efter vind” är ett ungefär likvärdigt och välklingande uttryck.)

Predikaren och en del andra påstått pessimistiska filosofer, till exempel Schopenhauer, stämmer mig för det mesta på gott humör, särskilt om jag lyssnar på djupingar som diskuterar saker där det inte finns något slutgiltigt korrekt svar, till exempel frågan varför västerlandet blivit så ekonomiskt framgångsrikt. Djupingarna är fasta i sina konkurrerande teorier, det blir personligt, olika skolor bildas, till slut har vi kanske ett helt forskningsfält där olika ofärdiga teorier kämpar om herraväldet. ”Men de jagar ju efter vind”, säger jag mig och skrattar för mig själv.

Nyligen besöktes Stockholm besök av den världsberömda och – som det skulle visa sig – underhållande, bildade och jätteskärpta – amerikanska ekonomiprofessorn Deirdre McCloskey från University of Chicago. Jag fick vara med på ett seminarium.

Hennes budskap är ungefär att alla tidigare teorier som framlagts av nobelpristagare och andra tänkare är fel, till exempel alla som med Karl Marx pekade på materiella orsaker, Max Webers typ som talade om nya mentaliteters genombrott, Douglass North variant som underströk institutionernas betydelse, alltså vikten av äganderätt, ett förutsägbart skattesystem och så vidare. Särskilt North hade fel, förklarade McCloskey glatt, eftersom de goda institutionerna fanns långt innan utvecklingen tog fart. Hennes egen teori var, om jag förstod rätt, att samhället i allmänhet började betrakta utvecklingens agenter, till exempel företagare, med nya och uppskattande ögon och därför gav dem friare spelrum att göra sina konster med ty åtföljande välsignelsebringande effekter.

Att bråka om den rätta förklaringen är faktiskt ett jagande efter vind. Att utveckling handlar om tillväxt vilket i sin tur är resultatet av vad Joseph Alois Schumpeter kallade ”genomförandet av nya kombinationer”, något som görs av företagare, tror jag alla är överens om. När plötsligt företagandet blomstrar blir det utveckling.

Frågan är vad som får företagandet att blomstra. Det vet man som sagt inte, det är det fåfängliga spörsmålet, men var och en som startat ett företag vet hur det kan gå till.

Ja, man måste själv vara redo att ta risken och möjligheten och det skadar inte om man får stöd från sin omvärld och utsikten att tjäna pengar om det går bra är såklart en bra morot.

Ja, staten bör vara regelstyrd och förutsägbar så att politikerna inte plötsligt bara kommer och snor ett företag som man lyckats arbeta upp till något intressant. Ja, det är bra om folk är hederliga så att butikerna inte blir länsade och rånade. Det är också bra om polisen snabbt griper in vid eventuella rånförsök.

Ja, underleverantörer bör hålla tider så att den utlovade bugfixen verkligen kommer på onsdag som utlovat.

Ja, medarbetarna bör vara flitiga, kunniga och ansvarskännande.

Ja, det är bra om staten underhåller vägarna så att varorna kvickt och lätt kan distribueras.

Det där vet vi allihop. Det ligger något i nästan alla teorier. Men det hindrar inte att smarta ekonomer på internationell turné är bra showbiz. Dessutom får man ofta något att tänka på som man inte visste, till exempel, som McCloskey hävdade, att Luthers snabba genomslag med sin reformation berodde på att han med tryckpressens hjälp kunde få fram 4 000 brev om dagen till viktiga personer, vilket ingen tidigare reformator lyckats med. Eller att cylinderpressen var förutsättningen för att tidningar skulle kunna produceras i tillräckligt antal för att kunna ta in annonser och därigenom bli lönsamma och därför helt oberoende av de etablerade makthavare som tidigare agerat tidningsutgivare. Eller att det fanns rättsstat i England långt före den industriella revolutionen.

13 thoughts on “Det är inte mycket man förstår

 1. Hortensia skriver:

  Ja, man lär – förhoppningsvis – så länge man lever, Patrik. Tänk om Luther hade haft tillgång till internet och kunnat nå ut till ett helt obegränsat antal läsare i realtid… men hade Luther, Nostradamus m fl medeltida författare verkligen fått samma genomslag, om de tvingats slå sig fram genom dagens mediebrus, tro?

  Gilla

 2. Sten Lindgren skriver:

  Jo, jag har läst flera teorier, det är nog svårt att bryta ner det till en enda eller några få. Jared Diamond argumenterar för att det var för att man kan tämja hästar men inte zebror förenklat, men det fanns lejon och ulliga noshörningar i Europa också. Jag tror personligen på att det var att man i Europa först insåg att man inte vet allt, på något sätt så gav kristendomen rum för detta, samtidigt som ett antal mycket få tänkare långt långt utanför normaldistributionen använde denna metod, inte dogma, för att undersöka och pröva. Newton är det bästa exemplet. Många andra kulturer, de indiska och asiatiska kulturerna har också frambringat stora vetenskapliga tänkare men detta långt senare. De arabiska och afrikanska kulturerna var i denna period antagligen inte stabila nog för att frambringa några tänkare, det krävs lugn och ro och helst inte 30grader i skuggan för att uppfinna differentialkalkyl. Så jag tror att vi lyckades skapa ro för den ytterligt lilla klick som var tillräckligt intelligenta för att föra vetenskapen framåt är förklaringen, samt att vi kanske runt 1600-talet var tillräckligt många i Europa för att det statistiskt började bli möjligt att skapa hjärnor som hade en matematiskt perfekt förmåga som samtidigt hade medel nog att endast tänka och inte behövde jobba.

  Det ekonomiska livet tillför utveckling men utan den vetenskapliga metoden så står det stilla, självklart krävs stabilitet men när man endast kunde handla med snäckor så gjorde man det, eller tidigare så bytte man en fäll mot en bra klubba. Handlare och ekonomer utvecklar inget och för inte världen framåt, de gräver där de står. Det var att den vetenskapliga metoden utvecklades först i Europa som ledde till vår dominans. Möjligen blir det vår undergång, inte pga atombomber utan för att andra kulturer som inte tagit steget in i ifrågasättandet verkar ge folk mera mening än vad vi kan erbjuda.

  Man undrar om det tagit slut nu med ipads etc, kommer någon någonstans någonsin få ro att tänka djupt igen? Man tvivlar.., alla tecken pekar på att vi rör oss bakåt.

  Liked by 1 person

  • Kim skriver:

   Sten Lindgren, jag har brottats med precis samma tanke. Överallt sitter människor och fingrar på sina telefoner i jakt på underhållning. Hur stort utrymme finns för att formulera egna tankar när de mentala processerna ständigt göds med intryck utifrån?

   Liked by 1 person

 3. Hovs§Hallar skriver:

  Harvardprofessorn Niall Ferguson har en lista på olika ”killer app:s” som han anser kan förklara hur Väst drog ifrån och blev en världsdominerande ekonomisk kraft.

  Han gästade Sverige för några år sedan, höll ett trivsamt seminarium i Almedalen och gav sedan en inte fullt så optimistisk intervju med Paulina Neuding, publicerad i den numera tyvärr nedlagda tidskriften Axess, med titeln: Misslyckandet kommer att få katastrofala följder

  http://magasinetneo.se/artiklar/misslyckandet-kommer-att-fa-katastrofala-foljder/

  — En ytterst läsvärd artikel, där Ferguson uttrycker sin stora oro över att i synnerhet Sverige inte klarar av att integrera invandrare från muslimdominerade länder, och de farliga konsekvenserna av detta. Man anar att han är starkt oroad över islams utbredning i Väst.

  För övrigt är han gift med Ayaan Hirsi Ali, en fd. muslimsk kvinna som numera blivit en ledande kritiker av islam. Sök på YouTube efter hennes föreläsningar.

  Gilla

  • Gösta Oscarsson skriver:

   Ja jag tänkte också på Ferguson. Artikeln i Neo var bland det mest deprimerande jag läst. Rekommenderas varmt!!

   Ferguson försöker förklara varför värdens stora civilisationer blev kvar på samma ”halvhöga nivå” fram till ca 1500 då ”vi” plötsligen gick in i en andra andning och drog ifrån.

   En av Europas fördelar var att det var splittrat (jämfört med t.ex. Kina) och att det helt enkelt fanns utrymme för mer av innovationer (att vi samtidigt fick över nock av krig var det pris vi fick betala för vår goda ekonomiska och kulturella utveckling).

   Sedan nämns reformationen, renässansen och upplysningen (samt ”detta något” som hände i England någon gång på 16- 1700 talet) Men när det kommer till v a r f ö r detta började hända så har han inget svar. När man ser på de länder som i världen nu mår bäst så är det i stor sett de som har en protestantisk bakgrund och att man talar germanska språk (sic). Det finns tydligen ”något i luften” som är ”bra”. Jaha!?!

   Min överordnade slutsats är att ”vi” måste vara rädda om den goda kultur som vi av någon anledning har fått. Och då finns det uppenbarligen en hel del som man måste akta sig för om vi skall kunna behålla DET GODA SAMHÄLLET..

   Sedan är det obligatoriskt att läsa Per Gudmundssons artikel i dagens SvD om ”Svenskar är ännu mer svenska i USA”. Gudmundsson säger att det är ”svenskheten” som gjort att Sverige fungerat så bra och att försöken att med ”åtgärder” få landet att fungera ännu bättre i stort sett har varit negativa. Sverige är alltså ”a show case” för socialdemokratisk politik därför av Sverige är Sverige.

   Gilla

 4. Hex skriver:

  Det är illa ställt med yttrandefriheten i Sverige. Bokmässan välkomnar moské som anlitar hatpredikant (se klipp ovan) men portar alternativ tidning efter vänsterdrev.

  Bokmässans beslut att ta tillbaka välkomnandet av Nya Tider/AlternaMedias på årets Bokmässa är allvarligt. Förlaget Nya Tider/AlternaMedia skulle lansera en bok om Estonia av Stefan Torssell. Nya Tider startade 2012 och är den enda av de alternativa medierna som är papperstidning och har statligt presstöd. Ingen av deras artiklar har blivit dragna inför domstol. Men enligt vissa har eller har tidningen haft högerextrema kopplingar.

  Att Bokmässan däremot välkomnar islamister gör det hela riktigt hycklande. Det är den islamistkopplade moskén Imam Ali Islamic Center i Järfälla som medverkar igen.

  Förra året bjöd moskén Imam Ali Islamic Center in Farrouk Sekaleshfar, som hävdar att homosexuella måste dödas, vilket också görs i islamiska länder där sharia råder. De kastas ifrån hustak eller hängs i lyktstolpar.
  Islamister går alltså bra. Men Nya Tider/Alterna Media och deras läsare får inte ta del av yttrandefriheten, som ironiskt nog är Bokmässans tema i år.

  Liked by 2 people

 5. Lennart Jonasson skriver:

  Att finna nya kombinationer kan sägas ha präglat socialdemokratin under dess pragmatiska era, skall vi säga, fram till 1968.

  Schumpeters syn på demokrati var att den endast kunde fördragas om olika (riktiga) eliter ställdes mot varandra i demokratiska val.

  I dessa rysliga tider är alla våra sjuköverister kombinationslösa. Ett tecken gott som något på ett etablissemang på dekis som vill vara kvar vid köttgrytorna. Dess försvarare i gammelmedia är en äkta delmängd av samma etablissemang och ingår således i samma tecken.

  Det börjar dock spricka upp så smått. Ett annat tecken på detta är att etablissemangens hysteriker och vicekorpraler ges mer och mer utrymme. Till de förra räknar jag A. Lindberg. A. Ramberg osv. till de senare Expo, Politism, Arnstad etc.

  Liked by 1 person

 6. MartinA skriver:

  Bra poänger. Och intressant om England. Man bör ju koncentrera sig på det man vill ha. Snarare än formen. Till exempel negativa medborgeliga rättigheter.

  Gilla

 7. Daniel skriver:

  Du har många poänger och skriver som vanligt fantastiskt Patrik. Men det behövs ingen stat för att bygga och underhålla vägar. Det behövs faktiskt ingen stat för att producera några som helst tjänster eller varor. Bara dem vi enligt mig med rätta valt att monopolisera inom en geografisk yta: yttre försvar, och den gemensamma lagen och dess upprätthållande.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s