NYA VYER PÅ ÅLDERNS HÖST

Ulf Larsson DGS

Ulf Larsson

I år ska Stockholms stad hitta boenden för 2 810 flyktingar som fått asyl i Sverige. Dessutom måste staden hitta platser åt ensamkommande flyktingbarn. I innerstan letar man därför efter befintliga lokaler som kan byggas om till bostäder för denna kategori. Vård- och omsorgsboendet Vintertullen på Södermalm i Stockholm hör till de fastigheter som nu som bäst håller på att invigas för sitt nya syfte.

En av dem som har tvingats – i ordets rätta bemärkelse – att flytta på sig är Tora Johansson, 87 år. Här följer berättelsen om henne och hennes flytt. För att göra läsupplevelsen så intensiv som möjligt har jag använt några av de berättartekniska grepp som man titt som tätt stöter på i dagspressens migrantreportage. Först lite kort om Tora Johansson:

TORA JOHANSSON föddes som ett av tre syskon i Dals-Långed 1929. Efter folkskolan flyttade hon till Stockholm, där hon fick arbete inom SARA-koncernen, med sin första arbetsplats på restaurang Röda Berget. Efter en tid träffade hon Gösta, som arbetade på försäkringsbolaget Göta. Vid tiden för deras möte bodde Tora inackorderad på Katarina Bangata på Södermalm; Gösta bodde kvar i sitt föräldrahem i Ektorp. Så småningom fick de en liten hyresrätt på Heleneborgsgatan. Några år efter att parets andra barn fötts, blev de erbjudna en lägenhet på 4 rum och kök i det då nyuppförda Drakenbergsområdet vid Hornstull. Åren gick. Tora arbetade som bambatant på Högalidsskolan och Gösta fortsatte sitt jobb inom Göta. Barnen blev stora och flyttade hemifrån. En dag fanns plötsligt inte Gösta mer. Eftersom Tora tyckte att lägenheten var onödigt stor, och eftersom hon inte skulle ha råd att köpa den som bostadsrätt i den pågående omvandlingen från hyresrätt till bostadsrätt, och eftersom hon fått lite allmänt svårt med orken så tackade hon ja till erbjudandet om en tvårumslägenhet på 46 m2 i Vintertullens servicehus, dit hon stått i kö flera år.

PÅ VINTERTULLEN FÅR TORA JOHANSSON några fina år. Hon har tagit med sig de mest älskade sakerna: en matrumsmöbel, inramade porträtt, en liten Sinkiang-matta som hon och Gösta köpte när de flyttat i Drakenbergsfyran, barnens inramade teckningar. Sin första väggspegel. En liten nysilverkaffeservis som Göstas föräldrar skänkte dem i bröllopsgåva. Toras nya lilla bostad blir en plats för henne att känna frid i. Att minnas. Att tänka på åren som gått. Barnen. Gösta. Att kunna ta en liten promenad några gånger i veckan förbi porten till den fastighet där hennes första hyresrum i Stockholm låg. Och ibland, om orken är god, ta bussen bort till Högalidsskolan, och minnas åren som omtyckt bambatant.

Att känna att livet varit meningsfullt.

Att ibland åka till Skogskyrkogårdens minneslund och tänka på Gösta. Och barnen – att det hade gått bra för dem i livet.

Tora Johansson insåg att hon kanske inte hade mer än 5-6 år kvar i livet. Men hon kände sig tacksam över det liv hon fått och vad hon gjort av det.

MEN SÅ EN DAG förra året fick Tora ett brev från fastighetsbolaget Micasa och Katarina-Sofia Stadsdelsförvaltning. I brevet meddelades kort att Vintertullen skulle stängas för renovering, detta efter omfattande vattenskador efter ett skyfall 2014. Tora blev erbjuden att ställa sig i kö till andra boenden i Stockholms stad, med ett muntligt löfte om att få kunna flytta tillbaka till sin lägenhet efter renoveringen. Då det råder stor brist på lägenheter i servicehus, kunde staden med så kort varsel bara erbjuda Tora ett tillfälligt boende – ett enkelrum utan kök – på en ombyggd vårdavdelning på före detta Långbro sjukhus i Fruängen. Renoveringen bedömdes ta som mest ett år.

MEN I MARS I ÅR fattade Stockholms stad istället beslut om att helt lägga ner Vintertullen. Detta då stadsdelsnämnden bedömt att Vintertullen ”inte är ett fungerande boende för de äldre” och att ”renoveringen skulle innebära för stora störningar”. Senast 2017 ska äldreboendet vara helt avvecklat.

Här uppstår nu ett spännande läge – en snart nyrenoverad och dessutom tom fastighet attraktivt belägen på Södermalm i Stockholm. Vad ska man använda dessa lokalgodbitar – varav en del redan är färdigrenoverade – till efter renoveringen? Jo, bostäderna i Vintertullen ska, via Stiftelsen Hotellhem (SHIS), hyras ut till personer som har fått uppehållstillstånd i Sverige och kommunplacerats i Stockholm. Inflyttningen börjar redan nu i augusti, i de delar av fastigheten som är färdigrenoverade.

Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd, understryker att stängningen av Vintertullen inte har något att göra med att det nu ska bli bostäder för personer som nyligen fått uppehållstillstånd:

Självklart inte.

Ytterligare information ges av Fredrik Jurdell, vd för SHIS och ansvarig för samordningen av flyktingfrågan i Stockholm:

Lägenheterna i Vintertullen ska hyras ut till nya stockholmare som sökt asyl och som fått uppehållstillstånd. Det är alltså inte frågan om en flyktingförläggning eller ett asylboende.

I Vintertullen blir det nu så kallade genomgångsbostäder där man kan bo i fem år i väntan på en egen bostad. Målgruppen är nyanlända vuxna och familjer.

Hur gick det med de tidigare och uppsagda hyresgästerna då?

FÖR TORAS DEL innebär Stockholms stads nya planer att hon aldrig kommer att kunna flytta tillbaka till sin älskade lilla tvårummare, som hon trodde skulle bli hennes sista bostad i livet och som hon möblerat med minnen från sitt liv tillsammans med Gösta och barnen. En bostad i den stadsdel där hon har levt nästan hela sitt liv. Stockholms stad har informerat Tora om att hon är välkommen att ställa sig i kö för en bostad i något annat av stadens servicehus. I väntan på det får Tora bo kvar i sitt enkelrum på f d Långbro mentalsjukhus i Fruängen.

TORA BJUDER PÅ KAFFE och kardemummalängd som hon dukar fram på rummets lilla bord. På golvet ligger Sinkiang-mattan, och väggarna pryds av barnens teckningar som Tora prydligt har ramat in. Sockret är slut så kaffet smakar bittert. En tår trillar sakta nerför hennes ena kind, och rösten är bräcklig:

– Jag ska väl inte klaga. Jag kan ju i alla fall låsa dörren om mig och jag har ett helt rum för mig själv. Och utsikten är inte dålig, man ser ju faktiskt ända in till Söder. Men visst saknar jag min fina lägenhet. Nu vet jag inte hur länge jag får bo kvar här eller var jag hamnar sen. Men jag ska inte klaga. Det finns ju en fin park härutanför och jag kan gå ut och mata änderna i dammen varje dag.

DET HUNDRATAL ÄLDRE som fortfarande bor kvar på Vintertullen måste nu också ställa sig i kö till andra boenden. De har liksom Tora ingen förtur till nya platser.

För närvarande pågår tre olika verksamheter i Vintertullsfastigheten: det kvarvarande äldreboendet (fram till 2017), viss skolverksamhet samt de nya migrantbostäderna. Den nya verksamheten kommer att kräva en del investeringar, utöver själva ombyggnadskostnaderna, berättar Fredrik Jurdell:

Säkerheten är jätteviktig både för de äldre och för skolan och vi tar höjd för att alla ska känna sig trygga. Vi vet att det kan skapa oro och frågor, säger han.

– Om SHIS bedömer att det finns behov kommer det att finnas personal på plats på boendet dygnet runt.

– Vi vill också ta höjd för att det kan komma hot mot boendet från omgivningen, säger Fredrik Jurdell.

UTE I LÅNGBRO SJUKHUSPARK kastar sensommarsolen bleka skuggor över dammen och de simmande änderna. Måsarna skriar högt uppe i skyn. Tora matar de hungriga änderna med det sista av den torra frallan, lägger försiktigt plastpåsen i en överfull papperskorg och börjar långsamt vandra tillbaka mot den tidigare vårdbyggnaden.

Hemåt.

FOTNOT: Tora Johansson heter egentligen något annat.

66 reaktioner på ”NYA VYER PÅ ÅLDERNS HÖST

 1. Hortensia skriver:

  Skamligt, att dagens svenska pensionärer, som solidariskt har grundlagt dagens enorma välfärdskomplex, bokstavligen sätts på undantag till förmån för hitresta, livslångt bidragsberoende utlänningar.

  Gillad av 7 personer

  • leena44 skriver:

   Hur vet du att alla dagens svenska pensionärer solidariskt grundlagt dagens välfärdskomplex? Tänk om det är första, andra eller tredje generationens invandrare som gjort detta medan de äkta svenskarna sjukskrivit sig titt som tätt, levt på olika slags bidrag (det finns alltför många att välja mellan för att räkna upp dem här).

   Gilla

   • Hovs--hallar skriver:

    Du verkar inte känna till att invandrarna har lägre förvärvsfrekvens än etniska svenskar. Detta gäller i synnerhet de utomeuropeiska migranter som nu kommer hit. Efter ett femtontal år i Sverige har bara en minoritet någon form av arbete — resten är bidragsförsörjda.
    Jag rekommenderar att du tar reda på fakta innan du uttalar dig om de här frågorna.
    Läs tex. Tino Sanandajis rapporter — Googla.

    Gillad av 3 personer

   • tirutaa skriver:

    Nu tycker jag att du Leena44 är något oförskämd. Du får mig att undra om du är svenskhatare genom din kommentar. Att du kan komma med ett misstänkliggörande av de svenska pensionärerna efter att ha läst Ulf Larssons krönika om Tora, kan jag inte förstå. Ingen diskussion blir möjlig om det inte går att generalisera, Tora står här som ett exempel på den skamlösa orättvisan mot de äldre i detta land som politikerna i sin cynism utsätter dem för. De gamla dör snart bort, dem lönar det sig inte att satsa på vad gäller röster inför nästa val. Annat är det med de yngre, det är dem vi ska satsa på.

    OCH SÅ SKA MAN LEKA GODA!!! Det är som om förljugenheten ständigt når nya höjder.

    Gillad av 7 personer

   • Bengt skriver:

    leena44 22 augusti, 2016 at 10:34

    En högst berättigad fråga du ställer! Det är så lätt att generalisera när det gagnar den egna uppfattningen. Jag vet många som vill skryta med att de tillhör ålderskategorien svenskar som”byggt upp landet”, men som levt förhållandevis gott utan att ha bidragit nämnvärt till välståndet, och i en del fall snarare varit parasiter, . Media vill också gärna odla myten av pensionärer som i alla avseenden perfekta och idoga samhällsmedborgare innan de blev pensionärer.
    Till detta ska dock tilläggas att ju äldre pensionäre, dess större andel är det som haft ett långt och slitsamt arbetsliv och verkligen gjort rätt för sig. Som fick börja arbetslivet 10 – 20 år tidigare än vad som nu är fallet. Som verkligen slet. Från vilket land dessa (vi!) härstammar är är av underordnad betydelse, men ganska säkert är nog att det huvudsakligen är något Europeiskt.

    Gilla

   • cmmk10 skriver:

    @Tirutaa

    ”De gamla dör snart bort, dem lönar det sig inte att satsa på vad gäller röster inför nästa val.”

    Det riktigt sorgliga här, är att de som är födda på 20- och 30-talet och har arbetat sedan konfirmationen fortsätter att rösta på SAP. Såzzarna vet att de kan behandla dem hur som helst, de får deras röster ändå!

    Gillad av 2 personer

  • Hedvig skriver:

   Dagens svenska ättestupa märker de flesta inte av, eftersom målgruppen tillhör samhällets allra bräckligaste och röstsvagaste, de äldre ålderspensionärerna. Våra politiker är likgiltiga. Det stannar vid några vaga löften som sällan infrias i praktisk politik.

   En inslag i ättestupspolitiken som ännu inte lyfts fram i svensk offentlig debatt är LCP-metoden som implementerats i den svenska geriatriska vården. Det är den sk Liverpool Care Pathway (LCP), som ledde till en enorm vårdskandal i England och därefter förbjöds.

   I Sverige tog man förvånansvärt nog över LCP-metoden och tycks se metoden som ett bra sätt att ta död på sköra äldre – som inte alls behöver befinna sig i livets slutskede. Det säger man förstås inte. Ämnet är tabuerat.

   Gilla

 2. JAN BENGTSSON skriver:

  Vem blir förvånad?
  Adeln har ju alltid haft sina privilegier!

  Detta var sannolikt ingen ironi,
  bara den brutala verkligheten för de gamla i det nya Sverige!

  Men vi får ju aldrig ställa grupp mot grupp, eller hur?
  Det lovade Mp i valrörelsen!
  Ja tom Socialdemokraterna…

  Gillad av 3 personer

  • Det var inte jag skriver:

   Jag kan rekommendera nyheter idags bildsvit från we are sthlm. Titta på dessa bilder och begrunda namnet på arrangemanget, we are sthlm. Jag tror namnet är välfunnet och pekar mot framtiden, de ÄR Stockholm och kommer i än högre grad att vara det i framtiden. Tora, om det fanns någon festival för henne, skulle möjligen kunna gå på we were sthlm.

   Gillad av 5 personer

  • Det var inte jag skriver:

   Måste poängtera att bilden som festivalen har lagt ut inte är representativ, verkligheten är än värre, detta var antagligen den svenskaste bild man kunde uppbringa. Är svenska tonårstjejer i högre grad förståndshandikappade idag? Hur resonerar de när de går på denna festival? Inte en svensk kille så långt ögat når.

   Gillad av 5 personer

  • acdc skriver:

   Jag klickade på länken till we are sthlm, man hamnar direkt i en diskussion om sexuella övergrepp. Första sidan, inte om banden eller musiken eller något annat. En festival där huvudnumret är sexuella övergrepp har väl ändå förverkat sin rätt att existera? Diskussionen på hemsidan gled snabbt över i att ena sidan sade detta har alltid skett, med svaret att på sweden rock så anmäldes ett (1) övergrepp och på finska festivaler noll (0).

   Gillad av 3 personer

   • Kristina von Heland skriver:

    jag spådde att vita gossar inte kommer gå på festivaler. De har ju blivit kollektivt anklagade för att just vara vita män som också våldtar. då blir det vita flickor och de nyanlända och den sk andra generationen. Det tragiska är den andra generationen vilket bevisar tesen som vi skrev ett arbete om i Uppsala för många år sedan. Nu har tiden sprungit ifatt och tyvärr blev det som vi befarade med de siffror som fanns tillgängliga då. Integrationen blev multi kulti och segregation. Sverige sämst i Europa på att integrera. Man ser inga utländska flickor i publiken. Får de inte gå på festival undrar jag?
    En del band tar avstånd från Sverige och kommer inte förrän situationen för flickorna har ändrats, ett band ville se en praktiskt utarbetad plan-armbanden blev ett skämt. Armbanden blev som en trofe att samla på efter att man våldfört sig och skändat. Hörde en kvinna positiv till invandring som nu inte bär linne-hon jobbar på en skola för nytillkomna. Det är som när kvinnor anpassar sig att bo med en alkoholist eller en hustrumisshandlare.

    Gillad av 2 personer

  • cmmk10 skriver:

   Ja där kryllar det verkligen av små lintottar!

   Emil och Kalle har fullt upp med att sexuellt ofreda flickebarnen ser jag. Undrar om föräldrarna till dessa flickor är medvetna om hur verkligheten ser ut numera?

   Gillad av 1 person

 3. elfyma+ skriver:

  Ulf Larsson beskriver ett fall som tyvärr är verklighet i väldigt många kommuner.

  ”Renovering” ofta används som förevändning för att vräka åldringar från sina äldreboenden.

  Och märkligt nog så är fastigheten inte längre ”lämplig” som äldreboende efter renoveringen.
  Och som av en händelse blir fastigheten ett asylboendde eller HVB-hem för orakade barn.

  Om man Googlar ”äldreboende blir asylboende” så får man 52 000 träffar !

  Gillad av 5 personer

 4. Therese Södergren skriver:

  Mina 91- åriga föräldrar tvingades också iväg från Vintertullen där de bott i 6 år i en servicelägenhet. Renoveringen av Vintertullen var planerad i detalj och skulle ske etappvis så mina föräldrar hade fått löfte omatt få en annan nyrenoverad servicelägenhet i Vintertullen när deras bostad skulle renoveras. Detta löfte bröts plötsligt av politikerna och föräldrar tvingades att flytta ut till en förort där de aldrig bott eller varit i. Deras lägenhet skulle i stället övertas av någon nyanländ som därmed också får gå före i bostadskön och få en bostad i innerstan i Sthlm.

  Gillad av 9 personer

 5. Lennart Bengtsson skriver:

  Efter att ha läst detta så frågar jag mig vad landets partier som står bakom massinvandringen egentligen funderar över inför valet 2018, såvida inte de planerar att göra en ny överenskommelse som gör ett val onödigt. Men om detta inte är fallet så borde de ju faktiskt vara bekymrade ty det är svårt att föreställa sig att medborgarna kan fortsätta att ge dom sitt stöd. Vem som helst borde inse att Förtroendet Är Förbrukat!

  Gillad av 5 personer

 6. sven tänker så här skriver:

  Jag skulle kunna återkoppla till mitt inlägg under Patriks idag, vad skall till för att man skall hata? Ulfs artiklar bidrar nog på gott och ont till att folk gör resan från rädsla till hat?

  Gillad av 4 personer

 7. Folke Lidén skriver:

  Undra hur det kommer att sluta? Kommer skattebetalarna fortsättningsvis att stillatigande finna sig i övergrepp från stat och kommun – Läs ”att ta sitt ansvar”.
  Jag tvivlar.

  Gillad av 2 personer

  • Johan skriver:

   Jag önskar att folket skulle få nog och gå till någon form av motangrepp mot etablissemanget. Men jag tvivlar på att det kommer att ske, vi har haft fred så länge att vi inte vet hur vi ska bete oss i ett krigsliknande tillstånd.
   Men hoppet är det sista som överger människan.

   Gillad av 1 person

 8. akelaslair skriver:

  Det skulle vara intressant att se en undersökning om vad som hänt med de äldreboenden som lagts ned de senaste 2-3 åren. Varför lades de ned? Vad gjordes med lokalerna? Om de fortfarande är bostäder – vilka bor där nu?

  Gillad av 2 personer

 9. steffoth skriver:

  ”I år ska Stockholms stad hitta boenden för 2 810 flyktingar som fått asyl i Sverige”
  Varför SKA staden ordna med boende för de som fått asyl, när staden INTE anser sig behöva ordna boende åt samma mängd människor som tvingas flytta till Stockholm för att få arbete och kunna försörja sig?

  Gillad av 2 personer

   • Marckus Eriksson skriver:

    Kommunerna kan ju alltid obstruera och strunta i lagen – det torde ändå bli billigare än ev. viten. Dessutom finns ju inte längre något tjänstemannansvar, så den eller de som tar ett sådant beslut lär inte ha något att frukta.

    Gillad av 1 person

  • Janne skriver:

   Kommunnerna köper in sig i bostadsrättsföreningar och hyr ut ui andra hand till migranter.
   Syrelsen kan inte säga nej. Och kommuneran köper dyra lägenheter, i inneesratden för att folket skall ”blandas”. Är det så man skall använda våra gemensamma skattepengar?.

   Gilla

 10. Avon Barksdale skriver:

  Ut med gamlingarna, in med nyanlända muslimer!

  Så vedervärdigt skamligt. Men vi låter det hända. Vi skattebetalare förtjänar inte bättre eftersom vi inte organiserar protester. Vi sitter och ondgör oss i kommentarsfält. Varför är det inte en demonstration utanför fastigheten? Ett folk som hade lite cojones skulle förstås ockupera den. Börjar det bli dags nu att vakna? Jag kommer i alla fall.

  Tro inte att det blir annorlunda för er gamla mamma, eller för er själva för den delen. Finns det en nyanländ med större vårdbehov och större behov av bostad kommer de att gå före. Att du betalat skatt ett helt arbetsliv och att dina föräldrar byggde det här landet, det är värt ingenting.

  Gillad av 3 personer

  • Hovs--hallar skriver:

   Vi och våra förfäder byggde Sverige — för att det genom våra makthavares förräderi skulle falla som en mogen frukt i islams händer.

   Gilla

 11. Ulf Hellbacken skriver:

  Jag kan inte skratta men väl gråta åt eländet i denna tragiska historia. Men det verkar som den känslokalla Fredrik Jurdell är helt oberörd till Toras öde:

  ”– Säkerheten är jätteviktig både för de äldre och för skolan och vi tar höjd för att alla ska känna sig trygga. Vi vet att det kan skapa oro och frågor”, säger han.

  Vilka äldre är det han vill måna om här? Med säkerhet är det inte Tora han syftar på. Som svensk blir jag både förbannad och jag skäms inför den behandling mot våra äldre som idag blivit legio i Sverige. Finns det ingen medmänsklighet längre för de generationer svenskar som byggt landet?

  Gillad av 5 personer

 12. Aha skriver:

  Toras förlust av sitt äldreboende är ett typexempel på en undanträngningseffekt som invandringen orsakar. Jan Tullberg uppskattar kostnaden för detta till 125 miljarder per år (beloppet är omdiskuterat). Undanträngning i form av konkurrens om låglönejobb och bostäder berör i första hand de som befinner lågt ner på samhällsstegen, de, för att citera Jan Guillou i gårdagens Aftonbladet som är överrepresenterade bland SD; ”män, LO-anslutna, socialbidragstagare, pensionärer, sjukpensionärer, låg­utbildade, arbetslösa och skåningar.”
  Dessa var, förutom män och skåningar, tidigare vänsterns omhuldade väljargrupp.
  Empatin har nu flyttats till invandrarna. Det anas förakt från vänstern när deras tidigare kärnväljare omtalas som lågpannade.

  Vänstern förstår inte, tar inte åt sig att de som lever närmast mångkulturen, också är de som drabbas hårdast. Artikelns Tora tillhör den gruppen. Det gör inte Schyffert i Vasastan eller Aftonbladets Virtanen på Södermalm.

  Tora och många andra pensionärer bör tänka på hur de röstar 2018.

  Gillad av 4 personer

  • Hovs--hallar skriver:

   ”Empatin har nu flyttats till invandrarna”.
   Exakt.
   Denna omsvängning i vänsterns ideologi började redan på 1970-talet, och numera ger vänstern faderulingen i alla utsatta svenskar.

   De tappra människor som försöker hjälpa utslagna svenskar på S-malm i Sthlm hatas och trakasseras av vänsterextremister. De kallas ”nazister” av vänsterpöbeln.

   Den som sa det han var det…

   Gillad av 2 personer

  • Patrik Elofsson skriver:

   Ja, det är onekligen fascinerande. Förut var ”arbetaren” – det vill säga den vite, lite sämre bemedlade mannen – omhuldad och idealiserad av vänstern. Nu är han bespottad, enbart på grund av sitt pigment och sitt kön. Trots att han tillhör den enda grupp som producerar ett överskott i samhället.

   Den där multikultitransgenussekten har verkligen spårat ur. Men bra att allt fler säger ifrån: https://www.gp.se/nyheter/debatt/kulturkalaset-styrs-av-en-tr%C3%A5ngsynt-kulturelit-1.3711324

   Gillad av 1 person

  • Bo skriver:

   På tal om undanträngningseffekter, många småkommuner följer Malmös utveckling i hälarna.
   Sedan 2002 har antalet svenskar i Högsby kommun minskat med 1088 personer samtidigt som antalet asylanter ökat med 645. Snart var fjärde person har utländsk bakgrund. Tala om befolkningsutbyte.

   Högsby kommunen står inför stora ”utmaningar” det är bara att granska statistiken från Arbetsförmedlingen. Reagerar 7 klövern inte på dessa siffror så inkompetensförklarar de sig själva.
   Om inte staten går in med stora bidrag årligen till Högsby kommun kommer välfärden, skola, omsorg och vården fullständigt krackelera i den lilla kommunen.
   Vi står inför en systemkollaps!
   http://mobil.thoralf.bloggplat

   Gillad av 1 person

 13. Johan skriver:

  Lennart Bengtsson: Jag tror tyvärr inte vi ska hoppas för mycket på valet 2018, då kommer antagligen utvecklingen vara irreversibel. Tror att vi förmodligen redan passerat ”point of no return” och att man vet detta från politiskt håll och därför är man inte särskilt bekymrad över valresultatet 2018. Jag frågar mig faktiskt om valet 2018 kommer att vara pålitligt med tanke på vart Sverige verkar vara på väg i rasande takt.

  Gillad av 2 personer

 14. Gösta Johnsson skriver:

  Rösta rätt 2018! Det finns tyvärr inget annat val än att radikalt förändra maktstrukturen för att någon nämnvärd förändring skall ske.
  Det 7-klöverpartierna ägnar sig åt är bara dimridåer för att kunna lunka vidare i ”humatismens namn”. Den humanismen gäller dock inte omsorg om våra egna gamla, sjuka, våra barn och lågavlönade i offentliga sektorn eller privata sektorn. Den gäller bara nyanlända s.k flyktingar med krav på speciell mat, nära centrala områden, gratis telefoner av senaste modeller med laddat pratkort, gratis buss-eller annat kollektivkort mm mm. Hur har det kunnat bli så i Sverige?
  Svaret är så klart menlösa, ryggladslösa politiker med alldeles för mycket skattepengar att spendera.
  Blir intressant att se och höra vad som händer när flyktingar/migranter ur massinvandringskadern skall placeras in i förnäma områden i Stockholm som Östermalm, Danderyd, Täby, Södermalm och motsvarande i andra städers ”finområden”. Då kommer hyckleriet att visa sig öppet och naket…var så säker.

  Gillad av 1 person

 15. En spännande framtid skriver:

  Den humanitära stormakten visar sitt rätta ansikte. Sparka ut gamla och sjuka som betalat skatt hela sitt liv, för att dela ut deras nyrenoverade bostäder till nyanlända ”nya stockholmare”. Om dom äldre inte hade haft råd med hyran efter renoveringen kunde dom väl fått bostadsbidrag? Och vem brtalar de ”nya stockholmarnas” hyra? Finns det något försvar för det här iskalla och absurda handlande, det börjar likna apartheid!

  Gillad av 2 personer

 16. Hovs--hallar skriver:

  Man blir bara så förbannad… Är det fler än jag som får känslan att detta var planerat från början, att de äldre skulle sparkas ut för att ge plats åt såkallade ”nyanlända”, dvs. i klartext, delar av den muslimska invasionsstyrkan?

  På Orwellskt nyspråk benämns de ”flyktingar” eller ”nya svenskar”, men bådadera är ren lögn.

  För det första är man inte ”flykting” om man passerat säkra länder för att ta sig till Sverige, och för det andra var 9 av 10 av dessa personer inte alls tvingade att lämna sina ursprungsländer, utan är helt enkelt på jakt efter bekvämare liv där de slipper arbeta och kan leva på våra skattemedel.

  ”Nya svenskar” är de inte heller, då de mentalt befinner sig i en annan verklighet som intet har att göra med vår svenska kultur eller vår värdegrund. Att kalla dem ”nya svenskar” är ett rent HÅN mot oss!

  Jag kan inte här uttrycka vad jag anser om Sveriges nuvarande makthavare, som genom sin politik skapat detta och som genom massiv lögnpropaganda i media försöker dölja vad det egentligen handlar om: Svenskarna ska BORT — välfärdsmigranterna ska IN!

  Hur kan någon människa än idag ens överväga att rösta på något av dessa partier, och därmed rösta på sin egen undergång?

  Gilla

  • Johan skriver:

   Jag är helt med på din linje, det finns snart inte ord för hur förbannad man börjar bli. Redan när den s.k. flyktingkrisen satte igång för ett år sedan kände jag att det rörde sig om ett regisserat händelseförlopp: det var så skruvat att inte ens Spielberg hade kunnat tänka ut ett liknande scenario. Hela EU:s tafflerier och vår regerings tafatthet, utspel och uttalanden är så skruvade att det kan inte vara annat en del av ett planerat händelseförlopp. Någon eller några med mycket inflytande ligger bakom och migrationsströmmarna är nyttiga verktyg för att få ned Europa på knä. Det känns som om vi bevittnar en konflikt mellan globala maktintressen och de som försöker försvara nationalstaterna.

   Gilla

   • Hovs--hallar skriver:

    Det låter jag vara osagt, men visst finns det krafter som vill förstöra nationalstaterna.

    Helt klart är iaf. Sverige fångat i en slags kollektiv religionsliknande psykos, som uppstått på grund av att kristendomen inte längre håller något grepp om sinnena.

    I detta vakum kan ungefär vad som helst sippra in, och nu var tidsandan sådan att extremvänstern kunde ta över samhället med sina post-marxistiska idéer om Västerlandets ”skuld” mot de ”förtryckta folken” — som vi kollektivt ska sona genom att låta oss våldtas av islam!

    Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Det är rätt slående att vi tydligen är beredda att betala en ”flykting” 30 000 SEK för att han skall återta sin asylansökan och åka hem. För det första så måste det vara en otroligt dålig affär att skicka hem dessa raketforskande pensionsräddare, för det andra så är det otroligt att människor väljer att återvända till ”en säker död” för endast 30 000 kronor!

   Är det någon som inte har berättat sanningen för svenska folket?

   Gillad av 1 person

 17. ulfjoson skriver:

  Det gamla landet lagom med sina trygga regler och paragrafer!
  Tror inte att problemet är så där jättestort för det finns mågs kontorsfastigheter och industrifastigheter som står tomma!!!!! Men se det går inte, enligt paragraf den och den så är inte dessa lokaler godkända för att bo i!
  Har man varit på flinkt och levat under hotet av att bli skjuten eller bombad i småbitar så tror jag nog att en iordningställd kontorsfastighet mycket väl kan fungera som en ett tillfälligt boende och samtidigt som en internatskola! Det måste kunna fungera i mina naiva tankar! Boende och skola samtidigt! Gemensamhetslokal och i övrigt ett kollektiv med schema för städning och underhåll! Kanske tom matlagning! Det är bara fantasin som borde sätta gränser, inte paragrafer!

  Gilla

 18. Tomas B skriver:

  Jag vet av egen erfarenhet att gamlingar löper en ökad risk att stryka med när de tvingas flytta mot sin vilja på ålderns höst. En gammal släkting strök med när hon tvingadses flytta från ett serviceboende till ett annat av administrativa skäl.

  Kanske är det detta politikerna hoppas på? Alltså en slags modern ättestupa, nu när bostäderna istället behövs åt invandrade utlänningar.

  Sådana här fasansfulla konsekvenser blir det när det kommunala självbestämmandet upphävs och rikspolitikerna kan dumpa följderna av sin havererade invandringspolitik på kommunerna. Det är skandal!

  Gillad av 2 personer

 19. Ådär Komdenja skriver:

  Inom EU har vi ett antal stater, de f d sovjetsatelliterna Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern, som vägrar rätta in sig efter Brüsselpolitrukerna ”beslut” om fördelning av ”migranter/asylsökande”. ”Vi tar inte emot någon”, säger Ungerns Orban, och man folkomröstar i höst om nationens unika och ensidiga rätt att besluta om asyl- och medborgarfrågor.

  I det ”demokratiska” Sverige finns inte vad jag vet ett enda kommunalråd inom sjuklöver-gänget, som satt klackarna i backen vad avser favoriseringen av ”migranter”.. Oavsett moderat eller vänsterparti – vänster/höger -samma lakejartade hållning. Man vågar inte, trots att inga formella repressalier utformats av (s)taten. Några få kommuner (Norberg ett exempel) har allra nådigast undantagits i tilldelningssystemet, de är redan proportionellt sönderkörda av tidigare mottagna numerärer.

  Moderaten Frank i Växjö morskar upp sig ibland, men pudlar hovsamt när interntrycket tar honom i kragen. Finns det inte någon enda politiker, som törs följa folkviljan, och säga NEJ? Alla DÖ-partier tycks stöpta i samma form, ”i mörkret är alla katter grå”, heter det. Eller ”röda”, som vore ett lämpligare färgval i demokraturens lydrike.

  Gillad av 2 personer

 20. Samuel af Ugglas skriver:

  Det är bara 748 dagar kvar för socialisterna att köpa sig tillräckligt många röster inför nästa ”riksdagsval” för att BATRA skall lockas att bedraga svenska folket ännu en gång!
  Finns det överhuvudtaget något annat parti eller person som inte sviker och lurar svenska folket?

  Gilla

 21. Tahmas skriver:

  Valet 2018 kommer att bli det mest odemokratiska valet i den västra hemisfären. Samtliga partier i sjuklövern kommer att göra upp sinsemellan återigen för att stänga ute SD.
  Risken är stor att samhället binder ris åt sin egen rygg eftersom det finns grupperingar i samhället som får SD att likna ett SPI möte.
  Ett samhälle och dess medborgare har gränser för vad de mäktar med att tolerera. Sverige är på gränsen till att explodera.
  Jag kan se Lövfen och hans anhang stå likt Ceausescu gjorde när rumänerna buade ut honom, ett ansiktsuttryck man sällan ser. Tror man att man är landsfader och lever i en egen konstruerad verklighet så blir chocken stor när man upptäcker att så inte var fallet.
  När skiten träffar fläkten är det för sent,

  Gillad av 1 person

 22. tomas skriver:

  Låt våra nysvenskar bygga sina egna boenden. Staten står för material och kunskapsöverföring. En egen plätt att odla upp.
  Ett effektivt sätt att komma in i samhället.

  Gilla

 23. Avon Barksdale skriver:

  Läskigast av allt tycker jag är vår passivitet. Inte våra inkompetenta politiker, de finns i alla länder. Svenskar älskar att pilla med sin nya iPhone, grooma sina skägg, köpa en ny SUV på avbetalning, större än grannens, och följa prisuppgången i området på hemnet, så slår man dövörat till. Svensken sover vidare. Vissa av oss knyter näven i fickan och tänker ”hehe, vänta bara till valet 2018, då får ni se”. De som har vaknat sitter alltså lydigt och väntar på SD som skall komma in som frälsare och vända utvecklingen (2018!?!). Guess what, det kommer inte att hjälpa mycket. Sen, efter 2018, kan vi gnälla och bitcha över att SD inte lyckas åstadkomma något de heller.

  Varför sker det här i Sverige. Varför ger just vi bort våra gemensamma tillgångar? Visst något kommunalråd borde visa lite mod och säga, NEJ, vi tar inte emot fler nyanlända. Vi avvecklar inte ett till vårdboende, det tillhör kommunens äldre skattebetalare, ni FÅR INTE ta det. Vi lägger INTE ner mammografiundersökningarna för att prioritera vård till nyanlända, kommunens invånare har JOBBAT och BETALAT för dem.
  Men i brist på upproriska kommunalråd, varför går inte gräsrötterna ut och protesterar? När kommer det stora uppropen på FB? Den första demonstrationen för att rädda ett äldreboenden? Förtitalisterna demonstrerade för allt möjligt trams. Engagemang i samhället och mod måste komma nedifrån. Ingrid Carlqvist försöker i den här videon förklara för Rad Gaad varför detta händer i Sverige. Varför svenskarna ger upp sina gemensamma tillgångar utan fajt:

  Frågan är intressant att teoretisera kring. Men beklämmande. Man blir ledsen, förbannad och skamsen. Det är svårt att väcka ‘sence of urgency’ bland kollegor och vänner. Vad fan, ni har ju tänkt att bo kvar och pensioneras här. Ni har ingen plan B (Själv planerar jag en utlandsflytt med familjen nästa år). Varför engagerar ni er inte? De tittar upp från sin nya iPryl och ser helt oförstående ut. Borättspriserna går ju upp ju. Är det jag som inbillar mej den här mardrömmen?

  Gillad av 2 personer

  • BjörnS skriver:

   Ja, passiviteten är skrämmande. Men, det är via bloggar som DGS som vi får veta sådant här och inte via media. Aktivitet kräver information men den undanhålls oss på ett sätt som torde vara unikt i västvärlden. Där är det som vi borde resa oss mot, men hur?

   Gilla

 24. Nils Dacke skriver:

  Systemkollapsen har redan påbörjats men eftersom det är små steg i taget så blir tillvänjningen också i små steg, exempel, behandlingen av våra äldre är höjden av skamlighet men det funkar eftersom de gamla inte klagar så mycket, polisens kollaps kan man ju läsa om dagligdags, senast idag med en avgående polis brev till Dan Eliasson. Sjukvårdens kollaps har också inletts i små steg när cancerpatienter inte får operation i tid. Försvaret har ju haft en pågående kollaps i många år och det finns inte mycket hopp om förbättring. Nästa större steg i systemkollapsen blir när kommuner måste höja skatten med flera kronor och/eller spara ännu mer i äldrevård och sjukvård. Detta samtidigt som statens ekonomi som nu är dopad kommer att backa kraftigt 2017-2018 och innebär kraftiga besparingar eller ny upplåning. Det kommer bli en intressant valrörelse inför 2018 och man kan ju hoppas att folket då fått upp ögonen.

  Gillad av 1 person

 25. 77711n skriver:

  Förstår inte. Hur kan hyresavtal plötsligt ogiltigförklaras utan sakskäl? Vad står i avtalsvillkoren? Avtalet måste följas – annars är det väl avgörande i Hyresnämnden som gäller för samtliga av de tidigare hyresgästerna?

  Gillad av 1 person

 26. Lars skriver:

  Avslutande reflektion.Motståndsarbete av den typ som jag nämnt är svårare att bedriva i Sverige än i t ex Danmark,Norge och även Tyskland och Frankrike.Orsaken är främst den med tämligen god framgång bedrivna planmässigt genomförda denationaliseringen av Sverige-ett land utan krigserfarenheter på det masspsykologiska planet.Men danskarna minns.Norrmännen minns

  Gilla

 27. Lars skriver:

  Majestätet:Vi har ögonen på Dig Fredde skall Du veta.Ett förtjänstfullt arbete.Ja,medalj har Du ju redan fått.Speciellt det där med strikta fösäkringskasseregler och arbetskasseregler och höjd pensionsålder.Det där Fredrik tog livet av 10.000-tals etniska svenskar.Bra.Fredde:Ja,precis så.10.000-tals.Majestätet:Ja.Min anfader Jean Baptiste högg ihjäl 10.000-tals såna där också i Vendeéprovinsen när det begav.Av samma härliga skrot och korn är vi.Skål!

  Gilla

 28. Agneta Berglöw skriver:

  Tårarna trillar när man läser denna oerhört tragiska krönika om Toras öde i Stockholms innerstad, som hon delar med många många äldre,äldre äldre o demenssjuka runt om i Sverige.
  Om man skär ner äldreomsorgen mer o mer blir till slut bara sorgen kvar.Denna mening har jag behövt använda i åtskilliga insändare o debattartiklar under många år.
  Sparmedaljerna haglar över biståndsbedömarna ute i Sveriges kommuner när de beslutar att äldre med stora hjälpbehov o behov av trygghet dygnet runt trots det skall bo kvar i det egna hemmet.O nekas plats på de få äldreboende som finns i kommunen.Det blir billigast så.Om det finns anhöriga så går de på knäna dels för att hjälpa sina gamla föräldrar o samtidigt sköta ett jobb o ta hand om sitt eget liv.
  Att Toras egna hem rycks bort från henne är en skandal som jag hoppas är anmäld till IVO(Inspektionen för vård o omsorg)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.