Ett asymmetriskt kulturmöte

8-26-13_11971

Patrik Engellau

När min pappa uppfostrade sina fyra söner brukade han säga att den som är starkast alltid måste ge sig om det blir bråk. Jag, som var äldst och därför under många år den starkaste av bröderna, tyckte det där var en extrem levnadsregel. Om brorsan har slängt en hundskit på mig, då (vilket han hade)? Nej, min pappa var obeveklig. Jag fick inte klå upp brorsan.

Om man ser sig lite omkring upptäcker man att min fars maxim är en grundläggande svensk värdering eller attityd, kanske inte bara svensk, men definitivt välförankrad i vårt land.

Sommarprataren Lennart Bylock inledde sin levnadsbeskrivning med det ”visdomsord” som hans starka, trygga morfar snickaren hade gett den unge Lennart och som väglett honom genom livet, nämligen att ”man aldrig får slåss med någon som är svagare”. I boken Känner du Pippi Långstrump? från 1947 förklarar Astrid Lindgren att ”den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll”, en variant på min pappas och Lennart Bylocks morfars motto. Som jag minns var även Bamse inne på samma linje och sa saker som, ungefär, ”det spelar ingen roll hur stark man är bara man är snäll”.

Låt mig kalla denna värdering eller attityd för Bamsesyndromet. Syndromet är så djupt förankrat i oss att vi inte ens fattar att det är ett specifikt syndrom och att det kanske finns kulturer som saknar detta särdrag.

Jag kom att tänka på detta den femtioelfte gången jag pratade med en svensk om Koranens respektive Bibelns budskap. Samtalen utvecklas alltid ungefär likadant.

Jag: Det som skrämmer mig när jag läser Koranen är att det finns så mycket uppmaning till våld mot icke-muslimer.

Svensken: Men det är ju samma sak i Bibeln!

Jag: Men i Bibeln finns inga allmänna uppmaningar att döda otrogna.

Svensken: Tja, i Gamla Testamentet står det att man ska stena olydiga barn.

Jag: OK, det gör det visserligen, men har du hört talas om någon kristen som brytt sig om den uppmaningen?

Svensken: Nej, men det är bara en mycket liten del av muslimerna som dödar otrogna så dödandet har inte med Koranen att göra utan med något annat. De heliga böckerna är same, same.

Här är Bamsesyndromet i aktion. Det svenska samhället är starkare än landets muslimer – än så länge får man väl inflika för att inte verka för kavat – och därför måste det svenska samhället följa min pappas och Lennart Bylocks morfars diktum. När vi svenskar är de starkare så ger vi oss, ber leende om ursäkt, beter oss artigt undanglidande, struntar väluppfostrat i hårda fakta och döljer empatiskt förhållanden som skulle kunna förmå den svagare parten att ta illa upp. Bamsesyndromet påminner om den konflikträdsla som många vill tillskriva oss svenskar. En del av det vi kallar politiskt korrekthet är kanske bara svensk kultur.

Jag har ingen personlig erfarenhet av muslimsk kultur. Till exempel har jag visserligen läst Koranen men aldrig gått på gudstjänst i en moské och sällan fört teologiska samtal med djupt troende muslimer. Därför ska jag uttala mig försiktigt. Jag har dock sett ett antal muslimska predikningar på internet, till exempel, och dessa tycks mig ha en gemensam attityd och stil som jag skulle vilja beskriva som självsäker och kompromisslös. Muslimer uppmanas till blind tro på Profeten, må Allahs välsignelser och frid vara över honom, och på Allah eftersom Allahs allmakt och högre förnuft styr allt till det bästa vad människan än tror. Här är en berättelse från länkens predikan som i sanning bevisar detta:

En man drack vid en brunn, tappade sin plånbok och red vidare. Sedan kom en fåraherde och drack och tog plånboken med sig och drog vidare. Därefter anlände en tredje person för att dricka. Under tiden hade plånbokstapparen upptäcktsin förlust och återvände till brunnen där han högg huvudet av den tredje personen som han antog var plånbokstjuven.

Ett ögonvittne tyckte att detta verkade orättvist, men eftersom Allah inte är orättvis så var det hela obegripligt. Så fick ögonvittnet det förklarat för sig. Plånbokstapparens far hade stulit pengarna från herdens pappa och därför var det rättvist att herden fick tillbaka pengarna. Treans pappa hade mördat plånbokstapparens pappa så det var rättvist att treans liv gick till spillo.

Denna historia predikas till bevis för att människan inte ska försöka tänka själv utan lita till Allah. Profetens, må Allahs välsignelser och frid vara över honom, ord är alltid sanna. Den som vet sig alltid ha rätt eftersom han följer de sanna skrifterna blir såklart självsäker och kompromisslös. Att kompromissa vore ju att göra avkall på sanningen.

Därför kan förkunnaren förklara att kvinnor inte ska arbeta utan i stället uppfostra sina barn och att de måste gå beslöjade eftersom de tillhör sina män och inte ska ställas ut till allmänt beskådande samt att den som hävdar något annat bara förtjänar förakt eftersom kvinnans roll fastställs i skrifterna.

Kulturmötet mellan svensken med Bamsesyndromet och den självsäkre Troende kan inte bli annat än asymmetriskt. Bamsesyndromet manar svensken att ständigt vika undan medan den kompromisslöse i kraft av sin övertygelse därigenom får bevis för sanningen i sin tro och därför ytterligare flyttar fram sina positioner, varvid svensken tvingar sig till nya eftergifter och så vidare i ett självförstärkande kretslopp.

59 thoughts on “Ett asymmetriskt kulturmöte

 1. Aha skriver:

  Nej, jag tror inte på Bamsesyndromet när folk som personen i artikeln undviker att belasta Koranen för gräsligheter. Det är i första hand grupptrycket, att tycka om mångkultur och invandring, att vara korrekt i dessa åsikter som leder till att enskilda tonar ned kritik mot Koranen och Islam.
  I och för sig så passar Bamsesyndromet som hand i handske när det gäller koppling till vänsterns identitetspolitik och dess försvar av underordnade grupper men så insatta är inte folk i sitt tänkande.
  Folk är helt enkelt fakta- och logikresistenta när det gäller invandringen och mångkulturen. Decennier av mediamanipulation har satt sina spår.

  Folk har hamnat på en godhetspiedestal och där är det skönt att sitta.

  Liked by 5 people

 2. Jaxel skriver:

  ”Att kompromissa vore ju att göra avkall på sanningen.”

  Givetvis går det inte att kompromissa angående Guds ord och påbud. Därför måste Gud till varje pris hållas utanför politiken.

  Detta gäller givetvis alla gudar, dock tycks vissa av dem vara mer påstridiga än andra när det gäller kravet på att få lägga sig i.

  Din fars maxim kanske är god och fungerar om det finns en (god) tredje part som kan agera både polis och domare när det behövs. (Jag utgår från att din far inte accepterade att lillbrorsan kastade hundskit på dig.)

  Finns ingen sådan tredje part fungerar maximen inte.

  Tyvärr är det dock inte ovanligt att den starkare väljer att missbruka sin makt. Om din fars maxim upphöjdes till allmän (och åtlydd) lag skulle den svagare strax utnyttja den makt detta gav och göra detsamma.

  Liked by 3 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Denna maxim utnyttjas väl fn av våra Muslimska ”vänner”…
   Inget uppträdande får påtalas eller KORRIGERAS…

   Att vi absolut ej får slå tillbaka!

   Bamseismen kan bli förödande…

   Gilla

  • tirutaa skriver:

   ”Att kompromissa vore ju att göra avkall på sanningen.”

   Jag läste en essä av en egyptier (Tareq Haggy?) som var bekant både med den arabiska och den västerländska kulturen som han jämförde med varandra. Han påpekade bland annat på frånvaron av ordet ”kompromiss” i arabiskan. Att detta orsakade stora svårigheter att komma överens. Vardera arabiska parten håller halsstarrigt på sin egen uppfattning, varpå man, i brist på ordet kompromiss, inte klarar av att mentalt närma sig varandra. Ingendera parten vill ge efter. Att ge efter blir ett tecken på svaghet. Om nu den ena parten skulle ge efter, vara beredd på kompromiss, varför skulle inte den som ser ut att vara på den starkare sidan, då backa alls, nu när han ser ut att vara på den vinnande sidan.

   På så sätt står man och stampar på stället utan att någonting blir löst.

   Undra på att dessa Mellanösterns människor ger en känsla av att med självsäkerhet och pondus – ”inget problem” – bara köra på, medan man själv har varit beredd på att lyssna in, försöka förstå, för att hitta någonting som man kunde kompromissa om.

   Gilla

 3. Jaxel skriver:

  Är Pippi inte en bra förebild förresten. Hon är både stark och snäll. Det innebär dock inte att hon känner dig skyldig/tvungen att ta vilken sk-t som helst. Hon är tydlig även på denna punkt, inte bara angående snällheten.

  Liked by 2 people

 4. larslindblog skriver:

  Inte kan Reinfeldt, Fridolin Löfven & Co på fullt allvar tro att människor i etniska enklaver klädda i kläder lämpliga för sandstormar någonsin blir ”medborgare” på riktigt. ? Nej den grymma sanningen är att dessa skaror av afrikaner & araber är här för att straffa oss som försökt varna . ”ju mer ni trilskas med att rösta på SD – ju mer öppnar jag kranen” !!
  ”Jag skall nog jäklar visa ”fascisterna” vem som BESTÄMMER ” röt Reinfeldt åt oss….
  Ps–Att man tolererar 100 000 tals kommande till landet utan ID…..det måste vara ett brott mot VÅRA mänskliga rättigheter…Vi har rätt till skydd , trygghet , pension , ett fungerande samhälle…=kontraktet är ensidigt brutet ! Ds

  Liked by 12 people

  • xxxzenta skriver:

   Kontraktet är ensidigt brutet. Så sant.
   Och vad får det för konsekvenser mer än politikerförakt?
   Att det inte lönar sig att ringa polisen vid pågående brott.
   När folk har börjat att sova med ett basebollträ under sängen.
   När kvinnor inte vågar gå ut ensamma.
   När våra åldringar utsätts för rån och misshandel.( Alla vet vilken folkgrupp som satt dessa nesliga dåd i system)
   De enda vinnarna är bevakningsföretagen och vapenhandlarna.
   Och politikerna besvarar oron med hån och viftar med rasistkortet.

   Du skriver: Vi har rätt till skydd, trygghet och ett fungerande samhälle. En självklarhet kan man tycka, men så är det inte fullt ut idag.

   Liked by 3 people

   • BjörnS skriver:

    Vapenhandlarna, åtminstone de legala, vinner inget eftersom staten gör det allt svårare att få vapenlicens. Jag tror att Rikspolisstyrelsens nya FAP där aktivitetskrav för enhandsvspen specificeras detaljerat kommer att nästintill omöjliggöra för personer med små barn och arbete att uppfylla kraven. Det är en enorm skillnad mot tidigare. Det finns inga egentliga motiv för skärpningen eftersom det är mycket ovanligt att legala vapen används vid brott. Det tycks som om staten ser en egennytta i att minska vapeninnehavet.

    Hur det går för de illegala vapenhandlarna ska jag låta vara osagt. Dock, utifrån alla nyheter om skjutningar i våra förorter torde de ha lysande tider. Inte minns när det gäller handgranater.

    Gilla

 5. Emil skriver:

  En bra och trovärdig ”diagnos”. Hoppas att upplysningar likt detta kan få fler människor att komma till insikt om vilken fara vi hamnat i pga att vi alltid viker undan. Detta har förmodligen några av sina rötter i den kristna etiken att vända andra kinden till, älska din nästa så som dig själv, låt den utan synd kasta första stenen….mm…mm. Våran religion (religiösa kulturarv) lär oss att vara snälla på gränsen till snäll-dum medans muslimerna får lära sig att de alltid har rätt och att deras gud alltid ser till att allt som sker blir rättvist. Därmed kan de ju även rättfärdiga alla terrordåd….en verkligen otäck insikt.

  Liked by 4 people

  • Drutten skriver:

   Att vända andra sidan till kan möjligen tillämpas för att testa om vettvillingen har bättrat sig eller inte, men fler kinder än två är det ingen som har. Efter slag på andra kinden är det tuffare reaktioner som borde gälla! Det där med att förlåta 7×70 = 490 gånger (eller 77 gånger enligt nyare Bibelöversättningar) är enligt min mening orimligt i en omgivning som inte tillämpar samma princip.

   Liked by 1 person

 6. BjörnS skriver:

  Det kan ligga något i att Bamseismen kan förklara delar av undfallandes gentemot muslimer men det finns också en stor grad av politisk bekvämlighet – om fet inte finns något problem då behöver man inte göra något, eller hur? Således vill man från politikers och medias håll inte erkänna problemet för då kanske man måste börja att, som i Frankrike, stänga extremistiska moskéer och förbjuda heltäckande klädsel. Det är i samma ljus som vi bör förstå varför Riksdagen inte erkänner att ett folkmord pågår i Syrien och Irak: man vill inte bli förpliktigad att göra något såsom att sända trupp eller stridsflyg.

  En väsentlig skillnad mellan Koranen och Bibeln är att den förstnämnda gör anspråk på att vara Guds egna ord medan Bibeln inte är det utan är en samling berättelser författade av människor vid olika tillfällen. Därav kommer per definition en kompromisslöshet ur Koranen som inte finns någon annan stans. Det är grunden till problemet. Att direkt jämföra textstycken ur de bägge böckerna är därför inte rättvisande eftersom de läses på helt olika sätt.

  Liked by 4 people

 7. Hortensia skriver:

  Ja, Patrik, jag håller den sunda, svenska fredligheten för ovärderlig och hoppas innerligt, att den politiska korrekthetsslagsidan kan hävas innan snedseglaren Sverige skoningslöst dras ner i det avgrundsdjupa, muslimska mörkret.

  Dags att ösa för kung och fosterland!

  Liked by 2 people

 8. plq017 skriver:

  En mycket intressant betraktelse, som visar på skillnaderna mellan ett muslimskt samhälle, och ett västerländskt.

  Om man har all världens resurser (pengar), och vill framåt i någon mening, så fungerar det inte att använda en tusenårig regelbok, och använda den i alla situationer. Därför är länderna i Mellanöstern kvar i samma kulturella och sociala mönster som när regelboken skrevs, även om man har skyskrapor och flygbolag.

  Skillnaden mellan islam och i stort sett alla andra religioner, är att muhammedaner tillämpar vad som är skrivet i Koranen. Står det att troende skall döda otrogna, så finns det alltid några som tar på sig uppgiften.

  Att rekrytera från andra religioner för folkmord på muslimer är mycket svårare, därför att vi inte längre tillämpar sådana påbud, även om man kan hitta dem i äldre skrifter.

  Västvärlden har lagt en del saker bakom sig, som apartheid till exempel. Islam använder en gammal regelbok.

  Och kräver att denna regelbok skall gälla för de samhällen de lever i.

  Våldet, dödandet, lemlästandet och våldtäkterna, som vi utsätts för är islams sätt att motivera oss för att övergå till ett islamskt samhälle. Fem våldtäkter mot separata badtider i en kommun.

  Metoden har använts förut av invandrande muslimer i samband med att man intog Spanien och Portugal. Sedan vidtog 700 års upprensning.

  Liked by 3 people

  • Kristina von Heland skriver:

   De har moderna skyskrapor och flygbolag och vilka har byggt dem då? Vilka har ritat dem, konstruerat dem? En sheijkinna (vad det nu heter sheijkska kanske) ska sätta upp kycklinghus i en öken. Jag var en av de tillfrågade och resten var västerlänningar och det var rysligt bra betalt dessutom. Men tanten är lite tjafsig och jag tror inte att det är kul i längden. Samma när en oligark ville att jag skulle sätta ihop ett galoppstall i St Pedersburg, han var en snäll oligark. Man är ägd, säljer sig helt och hållen. Man visas upp som en trofe. Det där kan jag inte fatta, detta scizofrena beteende att köpa hela teknologin men att sponsra destruktionen och terrorn samtidigt. Islam är ett sjukdomstillstånd för mig som passade bra då för 1500 år sedan kanske. Som boende i Spanien kan jag meddela att här talar man om den tredje eller fjärde attacken, lite olika var man bor tror jag. Ska åka och kolla på Alhambra då det är mindre turister här-det var väl det sista bygget och det är gammalt, resten är mest ombyggda katedraler vad jag fattat. Ändrat på innergården och satt en lök på huvet-taket.

   Liked by 2 people

  • Borjön skriver:

   Logiskt tänkande är en bristvara i Sverige. En anledning kan vara nedvärderingen av naturvetenskapliga ämnen i skolan. Se bara på PISA-resultaten i matematik. Detta är bara en av frukterna från 68-vänsterns härjningar.

   Gilla

 9. B skriver:

  Än så länge är den västerländska, sekulärkristna kulturen dominerande i samhället (den som väl är det etablissemanget i sommar har kallat ”svenska värderingar”), men frågan är hur länge till. Jag tycker det är obehagligt att så många tar denna kultur för självklar och inte värnar mer om den. Det är inte hugget i sten att Sverige alltid kommer att se ut som idag, när det är självklart allt från att man har rätt att fira jul eller smycka sina anhörigas gravar till allhelgona till att jämställdhet ska råda eller att envar har rätt till liv och frihet.

  Liked by 4 people

  • Hedvig skriver:

   @ B 14 augusti, 2016 kl 09:05

   Det är bara en tidsfråga innan vår västerländska, sekulärt kristna kultur har fått ge vika för österländsk, förmodern, våldsbenägen religion och kultur.

   Varför?

   Eftersom demokrati är ömtålig färskvara och måste försvaras varje dag!

   Trots detta hör vi väl knappast någon svensk politiker som står upp för demokratins försvar.
   Det kommer att sluta illa för den hittills fredliga demokratiska staten Sverige.

   Liked by 2 people

 10. Bjarne Däcker skriver:

  Leadership qualities of brain-damaged fish
  En forskare opererade bort halva hjärnan på en fisk i forskningssyfte och släppte ner den i akvariet. Det visade sig att fisken bara kunde simma i en rak linje tills den stötte på akvarieglaset. Då studsade den bort och fortsatte i en rak linje åt något annat håll. Det visade sig att fisken uppträdde med en sådan självsäkerhet att de andra fiskarna tenderade att följa efter.

  Om man inte ser några nyanser eller schatteringar så blir livet väldigt rättframt och enkelt. Dock finns det ingen plats för någon form av utbyte eller diskussion. När vi beter oss artigt så förväntar vi oss ett motsvarande beteende från motparten. Om denne i stället betraktar oss som patetiska töntar så blir det problem. Men det kommer att bli som med telefonförsäljarna. Vi brukade försöka förklara vänligt att vi var ointresserade. Numera ber vi dem direkt att dra åt helvete.

  Liked by 6 people

 11. Staffan Persson skriver:

  Det förefaller mig som att Bamsesyndromet är en bättre, mer komplett eller djupgående förklaringsmodell till vissa svenska beteenden än konflikträdslan, som ju i sin tur behöver en bakgrund eller förklaring. Det når i alla fall längre. Jag har aldrig uppfattat svenska patienter, som ju inte upplever sig vara i någon särskilt stark position, som konflikträdda. När man ska bevaka sina rättigheter och sina bidrag är det inte ödmjukhet, utan ”du måste stå på dig grabben”,”hon är bra hon har skinn på näsan och kan sätta cheferna på plats”,som gäller.
  Men snäll ska man ju vara också.

  Gilla

 12. katarinanadi skriver:

  Har själv gjort samma iakttagelser angående ”Bamsesyndromet” som jag nog tycker man generellt skulle kunna säga att vi delar med andra protestantiska kulturer i Nordeuropa och USA/Canada, länder som också har skapat välfärdssystem som det svenska. En tanke jag har är att vår vilja att värna om andra, förutom att ha klara kristna rötter, också är präglat av kulturen ”fria bönder”, en kollektivistisk kultur av bofasta, jordägande små bönder vars husbondeförhållande till de icke-jordägande varit ”uppfostrande” och ”omhändertagande”, för man har behövt bra och pålitliga arbetare. När vår del av världen industrialiserades fördes denna kultur o dess värderingar o attityder in på verkstadsgolven.
  Stora delar av den arabiska och muslimska världen består av nomadiska kulturer eller/och bofasta som bara någon generation tillbaka var nomader. För många år sedan samtalade jag m en vän från den här regionen som talade mycket nedvärderande om just nomader o deras ”livsstil”: hur oansvariga de var, själviska, känslokalla, att allt var inriktad på överlevnad. Då förstod jag inte ett skvatt av det här, men nu vet jag att mycket av det här stämmer. Och många geopolitiska konflikter i världen handlar just om motsättningar mellan bofasta och nomadiska grupper.

  Liked by 4 people

  • Bjarne Däcker skriver:

   Det är därför de inte gillar griskött heller. Nomader kan ta hand om kossor, getter, dromedarer och liknande djur. Grisar är något som hör lantbruket till och de föraktade jordbundna bönderna. En nomadisk livsstil är också ganska macho och kvinnorna får hålla sig hemma.

   Liked by 1 person

  • Lars Holmdahl skriver:

   KATARINANADI och BJARNE DÄCKER är inne på något intressant.
   Vid ett amerikanskt universitet märkte en av lärarna att studenter från traditionellt boskapsskötande områden var mycket mer aggressiva än studenter från det merkantila nordöstra USA. Efter en del experiment kom han fram till att en boskapsägare tjänar på att framstå som våldsam och farlig, ”rör inte mina djur för då jävlar …”, i syfte att skydda sin egendom.

   Gilla

 13. Tahmas skriver:

  När folk jämför Bibeln med Koranen för att hitta gemensamma nämnare i uttryck av våld så är det störtlöjligt. Vår Gud, och detta är viktigt, uppmanar inte sina utövare att idka våld. I Koranen så uppmanar Allah sina utövare att idka våld mot otrogna, boken är nämligen skriven så.
  ”Var helst ni finner dem halshuggen dem” detta kallas uppmaning dvs det är inget förslag från Allah som kan debatteras.
  Antje Jackelen försökte i debatt artikeln i DN göra ett halvhjärtad jmf med Koranen och NT. ”jag kommer inte med fred utan med svärd sade Jesus (Matteus). Så vad då, Jesus kommer med svärd inte med fred. I sammanhanget så vet vi vad han menar men det han inte gör är att uppmana oss till våld. Jesus kunde lika gärna i versen komma med en kopp kaffe.
  Koranen är muslimernas handbok i hur man tar kål på oss icke muslimer via uppmaningar från Allah, det rättfärdigar deras våld mot oss.

  Liked by 1 person

 14. Stenkvist skriver:

  Kan ju sympatisera med ”Bamsesyndromet” till en viss gräns, men det är just det, ”till en viss gräns”. Sedan är det inte samma sak att vara ”snäll” som att aldrig ge påföljd eller sätta gränser, tvärtom kan det vara mycket elakt. En förälder som aldrig sätter gränser för sitt barn uppfostrar en terrorbatting som aldrig lär kunna arbeta i grupp, eller ens bli anställd. Är det egentligen ”snällt”?

  Liked by 2 people

 15. Toni skriver:

  Skillnaden mellan kristna och muslimer är stor.
  Vi kallas kristna efter Kristus. För oss är gamlatestamentet bara historik berättelse hur det var förre Kristus .
  Han bröt mycket med gamla testamentet, som att vända andra kinden istället för öga mot öga.
  Nu kommer inte Islam att få sin Jeaus, det står uttryckligen att Mohamed är sista profeten .
  Kanske nästa gång du diskuterar med någon kan nämna det här, så får vi säga hur de svarar på det.
  kristendomen förbjuder dödandet .

  //Toni

  Gilla

 16. Lars Holmdahl skriver:

  Kålsuparattityden igen: kristna har bibeln och muslimer har koranen.
  Men medan bibeln är skriven av människor, så är koranen ”dikterad av en ängel”. Vidare vilar islam lika mycket på sharia och berättelser om Muhammeds liv som på koranen, alltså på tre lika viktiga delar.

  Undersökningar visar att en majoritet av muslimerna anser att det är rätt att åtlyda islams våldsuppmaningar. Men ingen kristen tycker att man skall åtlyda de extrema uppmaningarna i gamla testamentet.

  Kålsuparteorin, med sin rot i den svenska snällheten, står på näsan vid en närmare granskning.

  Liked by 3 people

 17. Hovs-hallar skriver:

  Utmärkt iakttagelse av Patrik.
  Kristendomen skiljer sig på helt grundläggande punkter från islam. Den förstnämndas grundbult är NT; historien om Kristi liv, och vad han sa i sina olika uttalanden. De mer blodtörstiga historier som återfinns i GT har förpassats till bakgrunden och tas INTE bokstavligt.

  Inom islam är det helt enkelt precis tvärtom. De tidigast skrivna verserna är fredliga, medan de senare (”Medinaverserna”) huvudsakligen handlar om våld mot ”otrogna” — judar och kristna — i syfte att gynna islam.

  Dessutom finns det en ytterligare ytterst viktig skillnad mellan de två lärorna: islam gör uttryckligen anspråk på att styra HELA samhället, alltså även vardagslivet, in i minsta detalj. Kristendomen däremot frånsäger sig sådana extrema anspråk.

  Islam utgör därför en fruktbar grogrund för våldsam extremism, medan kristendomen tvärtom eftersträvar att undvika våld.

  Detta bekräftas av praktiken. Islam tenderar hela tiden att med våld försöka öka sin makt i världen, som tex. just nu i södra Thailand. Där finns det en stor muslimsk minoritet som med hjälp av terrordåd försöker uppnå självständighet mot centralmakten i ett i övrigt huvudsakligen buddhistiskt samhälle. I den mån svensk media inte helt förtiger detta handlar rapporterna mest om de buddhister som försöker sätta stopp för muslimernas våld!

  I Sverige ser vi redan idag förstadier till situationen i Thailand. I muslimdominerade förorter, där koncentrationen av muslimer är på väg att nå en kritisk massa, sker redan ständiga våldshandlingar riktade mot VÅRT samhälle — både grov skadegörelse och våld mot blåljuspersonal.

  Idiotvänstern försöker efter förmåga dölja vad det egentligen handlar om och skyller på ”utanförskap”. Och däri kan de ha rätt:

  Det är ett FRIVILLIGT VALT utanförskap, som beror på att många muslimer vägrar bli svenskar och istället har för avsikt att omskapa Sverige till ett muslimskt land!

  De tar gärna emot våra socialbidrag (de anser att vi i egenskap av ”otrogna” är skyldiga dem detta) — men vill INTE ha med oss att göra i övrigt.

  Denna situation är explosiv, och kommer att leda till våld i stor skala om inget radikalt görs NU.

  Liked by 5 people

 18. Hedvig skriver:

  Patrik Engellau,

  ”Bamsesyndromet påminner om den konflikträdsla som många vill tillskriva oss svenskar. En del av det vi kallar politiskt korrekthet är kanske bara svensk kultur.”

  Det du kallar Bamsesyndromet känner jag väl igen – men ”konflikträdslan” ? och den sk politiska korrektheten ? känner jag inte riktigt igen från min barn- och ungdomstid på 1940- och -50-talen i min, mina släktingars eller vänners familjer. I större industriort och mellanstora städer i Syd- och Mellansverige Ett utpräglat klassamhälle rådde, där de övre samhällsskikten (dit jag som barn hörde), var självmedvetna, beslutsföra och inte det minsta konflikträdda vad jag vet, medan den sk arbetarklassen med få undantag var just underdånig och konflikträdd.

  Jag undrar om inte den här extrema konflikträdsla och politiska korrekthet, som ligger som en våt filt över den svenska befolkningen idag, också kan ha andra och senare förklaringar? Efter att industrisamhället nästan försvunnit, studentrevolten -68 och enhetsskolans införande och att allt fler arbetarbarn vidareutbildade sig, finns väl inte så många underdåniga/konflikträdda arbetare kvar?

  De frimodiga och rättframma debattörerna som vågar tala klartext om känsliga samhällsproblem har inte sällan invandrarbakgrund.
  T ex Alice Theodorescu, Sakine Madon, Sara Mohammad, Nalin Pekgul, Tomas Gür, Mauricio Rojas, Hanif Bali etc.

  Liked by 3 people

  • Hovs-hallar skriver:

   Riktigt. Jag tror nog att dagens rädsla att tala öppet om asylinvandringen och dess konsekvenser till stor del handlar om en rädsla som piskats in i oss under de senaste decennierna.

   Vänsterdominerad media har skickligt lyft fram ett litet fåtal motbjudande rabiata främlingshatare (”skinnskallarna”), och trummat in att ALLA som yttrar minsta kritik mot invandringspolitiken är LIKA avskyvärda som dessa ”skinnskallar”!

   Massiv statligt sanktionerad propaganda överallt i media är svår att värja sig mot.

   Liked by 1 person

 19. Kristina von Heland skriver:

  När jag hör Bamse så går min tanke till en dryckesvisa om Bamse och Lille Skutt och deras förehavanden. Den lärde mig mina barn då de var med i MUF. Jag var med i den fria moderata studentföreningen, medlemskortet kostade 1 kr och man kunde dröja med betalningen. Fritt inträde och billig spr-t. Det hade inte ändrats så mycket då barnen växte upp heller märkte jag. M-vilda fester och Party Party med en del diskussioner. Vänstern tråkigt med halvjummen lättöl och PK.
  Rödvinsvänstern kallades de då, de satte på sig trista kläder, var PK med Palme och gänget. Gängets barn partajade med oss onda högerspöken.
  OBS! Sången ska sjungas lite senare på kvällen då den inte är helt rumsren direkt.

  Gilla

 20. Sixten Johansson skriver:

  Jag hittade ett mycket fruktbart analys- och förhållningssätt i en länk som gavs av Hovs-Hallar (Tack! 18:de kommentaren 11 aug 10:01 till Patriks text ”Varför vill terrorister dö?”). På den mycket innehållsrika sajten citizenwarrior.com finns en lång, men utomordentligt klar och pedagogisk artikel från maj 2009: ”The Terrifying Brilliance of Islam”. Jag rekommenderar varmt ett noggrant studium av själva utgångspunkten, tonen och analysen i artikeln, för den är givande och föredömlig i många avseenden.

  Konkret beskrivs där sakligt och lidelsefritt hela 28 punkter, som gör islam till en skrämmande motståndskraftig och effektiv helhet, att likna vid en långsamt växande organism, vars mål är ständig förökning och utslagning av konkurrerande organismer. Vi DGS-läsare kan t o m komplettera den långa listan. Den som för eget bruk skriver ner ett 30-tal lättfattliga och dokumenterbara stolpar till stöd har ett formidabelt hjälpmedel för både privata diskussioner och offentlig opinionsbildning.

  Efter en sådan genomgång framträder då islam konturskarpt för oss icke-muslimer. Då kan vi också lätt punkt för punkt jämföra islam med våra egna, för oss mycket diffusare kulturkomplex, t ex kristendomen, sekularismen, ”svenska värderingar”, individualismen, feminismen osv. Kontrasten gör att vi ser svagheterna i våra egna idésystem och kan förutse hur kulturmöten i längden kommer att utfalla.

  Lika praktiskt användbart är artikelns grundperspektiv. Det hjälper oss att skilja mellan islam och muslimen och samtidigt skilja ut ett logiskt, kliniskt betraktelsesätt från ett känslosamt färgat och infekterat. I en senare fas måste naturligtvis även individens ansvar diskuteras, liksom individens frihet och rörelseutrymme i den sociokulturella tvångströjan, men en dissektion av själva idékomplexet och ökad kunskap om detta lägger en hållfast grund, oavsett ens egna värderingar.

  Man kan likna en uppsättning idéer, en ideologi, en ism eller ett memkomplex (Richard Dawkins term ”mem” och ”memetik” beskrivs i Wikipedia) vid en organism, vars enda mål är att kopiera sig själv i det oändliga och slå ut allt som bromsar dess förökning. Det biologiska synsättet är då inte mystik, utan ett hjälpmedel för att med hjälp av biologiska metaforer och kunskaper klarare se och beskriva svårgripbara sociala företeelser. Idékomplexet förökar sig både genetiskt och via kloning, spegling, imitation, det muterar, lever symbiotiskt, tar upp näring och nya gener, anpassar sig, genomgår en evolution osv. Idékomplexet islam kan ses som en organism (t ex ett virus), som utnyttjar sina bärare, sina värdar, för sin fortplantning. Synnerligen framgångsrikt, för bärarna är nu mer än 1,6 miljarder. Virusmetaforen leder tankarna till en långsamt tilltagande, men uppenbar pandemi. Framgång för idékomplexet innebär bara dess egen överlevnad, framgångsrika konkurrens och reproduktion, inte alls att dess bärare och alla andra i omgivningen mår bra och blir framgångsrika!

  Liked by 4 people

  • Hovs-hallar skriver:

   Tack för uppmärksamheten. Ja, islams grundtexter är djävulskt skickligt konstruerade för att skapa en självreplikerande och invasiv tankestruktur.
   Som trädgårdsintresserad använder jag gärna metaforen med ogräs. Det finns vissa invasiva sådana som det är oerhört svårt att bli av med sedan de väl fått fotfäste i ett markområde — tex. åkervinda, som jag personligen har fått tampas med (dock som tur är inte i min egen privata trädgård).

   Gilla

 21. Gunilla Solara Rundby skriver:

  Jag skriver ytterst sällan om islam – vill inte ge min energi till något så dysfunktionellt. Men som Bjarne D. ovan beskrev om experimentet med bortopererad höger hjärnhalva — så är det i stora delar så som muslimerna är programmerade. Hela islam är byggt på att förneka och förtrycka den högra hjärnhalvan – alltså ALLTING FEMININT i Skapelsen. Detta är deras inre program och inte bara de yttre företeelserna.
  Den högra halvan är den som skall känna av resultaten av alla beslut och handlingar – och den saknas. Ingen kontakt med det mjuka i tillvaron. Därför offrar de också gärna sina barn. De har bara kontakt med vänsterhjärnan och instinkterna.
  Och med högra hjärnan bortkopplad, kan inget liv fortsätta – livsskraften stryps allt mer och mer och det kan bara leda nedåt – mot döden.
  Med detta fundamentala förtryck över det feminina som är islams själva grundkärna – bortkopplingen av den högra hjärnhalvan, kan ALDRIG något mervärde för mänskligheten skapas.

  MEN – också massor med svenskar har ett liknande inre program – men som yttrar sig framförallt inåt mot dom själva – som ”den perfekte slaven”. Bara den som förtrycker hur det verkligen känns – innerst inne – kan bli ”den perfekta slaven”. Man låter sig ständigt styras av yttre auktoriteter i st f sin egen inre auktoritet. Man kör över sitt innersta Själv och kämpar för pengar, status , ‘höra till’ osv.
  Men snälla är vi … — och allt är en gigantisk väv …
  https://gunillasolara.wordpress.com/2016/06/06/det-snalla-svenska-folket/
  https://gunillasolara.wordpress.com/2015/12/09/den-feminina-kraften-valler-fram/
  https://gunillasolara.wordpress.com/2016/02/08/ett-vimmel-av-konfliktzoner/

  Liked by 1 person

 22. Lars skriver:

  Bamsesyndromet-det låter väldigt suggestivt och skojigt.Men rymmer en stor förenkling och kan därför användas i vilseledande,omfokuserande och deflektivt syfte.Strålkastarljuset håller på att finna något intressant men kastas plötsligt tillbaka av ”Bamsesyndromet” som trivialiserar och bagatelliserar.Istället är det viktigt att ta upp Al hidjra,erövringskriget och de europeiska eliternas svek och medbrottslighet i det nu pågående europeiska folkmordet där Islamister spelar rollen som bödelsdrängar samtidigt som de är de profit- och makthungriga eliternas allierade i deras krig mot de europeiska folken.Vilka usla och förrädiska eliter!Vilka banditgäng!Gud hjälpe européerna.

  Liked by 1 person

  • Redaktionen skriver:

   Mitt problem är att förstå varför de europeiska folken, till exempel det svenska, låter detta ske (och jag skulle själv beskriva ”detta” med andra ord än du gör, men det spelar ingen roll för resonemanget). Svenskar är snälla människor, ursäkta min fördomar. Vi lever i demokratier, trots allt bestämmer folket och trots allt anpassar sig politikerna till tydliga folkopinioner (tror jag). Är inte Bamsesyndromet en möjlig förklaring? De flesta svenskar har i späd ålder lärt sig av Bamses och Pippis tänkande. Bamse och Pippi är goda varelser och vi vill vara goda varelser efter deras exempel.

   Patrik

   Gilla

   • Hedvig skriver:

    @ Redaktionen, Patrik 14 augusti, 2016 kl 19:16,

    ”Vi lever i demokratier, trots allt bestämmer folket och trots allt anpassar sig politikerna till tydliga folkopinioner (tror jag).”

    Min fråga: Om vi för enkelhetens skull tittar på det svenska folket, – hur skulle den svenska befolkningen kunna välja bort de politiker och höga ämbetsmän, som klamrar sig fast i Regeringskansliet? Sju av åtta riksdagspartier har t ex demonstrerat att demokratin är satt ur spel – genom den tidigare DÖ-överenskommelsen.

    Medlemstalet i de stora riksdagspartierna har minskat kraftigt under senare år, vilket lett ett påtagligt demokratiunderskott och politisk toppstyrning.
    F.ö. klädde fd arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin detta förhållande i ord någon gång före sin avgång år 2010, vilket återberättats av SvD:s ledarredaktion. Littorin ansåg att man lika gärna kunde hoppa över riksdagsvalen.

    Till detta ska läggas ”knapptryckarsyndromet” (se Anne-Marie Pålssons ”Knapptryckarkompaniet”).

    Korruptionen frodas i dagens Sverige, vilket den allvarliga skandalen i Riksrevisionen tydligt visar.

    Public service och dagspress ägnar sig åt att i icke försumbar grad mörklägga för befolkningen viktiga samhällsfakta.

    Återigen. Hur ska svenska väljare ö.h.t. kunna genomdriva någon politisk viljeyttring, som sedan i praktiken kommer att respekteras av våra politiker och myndigheter?
    Vi vet t ex idag att politiker som Reinfeldt och Löfven är opålitliga.

    Liked by 1 person

   • BjörnS skriver:

    Visst bär vi med oss det vi lär i tidig ålder men vi lär oss också under resans gång. Jag är betydligt mindre bamseistisk nu än för 20 år sedan och du är inte längre extremvänster. Jag har lite svårt att se hur Bamseismen kan överleva givet samhällsutvecklingen under de senaste 30 åren. Den måste isåfall paras ihop med något som den politiska och medieeliten vill ha: den lilla människans perspektiv där man alltid kan hitta en snyfthistoria sompassar de egna syftena utan att bry sig om den större bilden. Det är det senare jag tror DGS handlar om.

    Gilla

   • pllay skriver:

    Att vi européer återigen villigt tar till oss en ny -ism är inte svårare att förstå än att det tyska folket hänfördes av Hitlers närmast religiösa förkunnelse.
    Eller att arbetare och studenter över hela världen också på ett lika religiöst sätt helhjärtat stödde och stöder socialistiska tankar och förklaringsmodeller.
    Mussolini, islam, kristendom, new age och andra religioner är också yttringar som på samma sätt tillfredsställer vårt behov av enkla svar på livets mening och problem.
    Alla dessa religiösa övertygelser befriar sina troende från det personliga ansvaret, ansvaret blir överfört till en ide, en gud eller vad som helst som ses som överordnat och eftersträvansvärt.
    Det handlar om både intellektuell inkompetens och lathet samt korruption.
    De individer i samhället som har intellektuell kapacitet att se den religiösa indoktrineringens förstörande verkan på person och samhälle utan att ta ställning för demokrati, humanism, pluralism och sanning på logisk och vetenskaplig grund är de verkliga förbrytarna i den tragedi vi ser utspela sig.
    Det är inte de europeiska folkens fel eller ansvar att demokrati och förnuft nu är på reträtt, det är de bildade klassernas ansvar att stå upp för och strida för vår civilisation.
    När dessa sviker sin plikt blir folken vilse och tyr sig till dem som ger de enkla svaren, detta förfall har pågått sedan Palmes dagar.
    Kulturmarxister och andra religiösa förespråkare har fått stå oemotsagda på scenen under en hel mansålder!
    Det är allas vårt ansvar att sprida iden om det goda samtalet, byggandet av en åsikt baserad på logik, tvivel, information och moral.
    Vi har varit lata, arroganta och ansvarslösa, därför har vi också misslyckats med att hålla den demokratiska iden levande, vi har låtit mörkermännen ta över skola och samhälle.
    Vi som tror på att ett gott samhälle är möjligt måste sprida våra idéer, framförallt nyttan av demokrati och respekten för individen.

    Gilla

   • BjorkBloggen skriver:

    Du skrev:

    ”Alla dessa religiösa övertygelser befriar sina troende från det personliga ansvaret, ansvaret blir överfört till en ide, en gud eller vad som helst som ses som överordnat och eftersträvansvärt.”

    Enligt Bibeln kommer vi alla en dag få stå till svars för våra gärningar, så det är inte så att vi är befriade från ansvar. Tvärt om, eftersom kärleksregeln är tydlig och eftersom vi blir dömda utfirån den regeln. Däremot borde i så fall en fundamentalistisk ateistisk evolutionstro befria oss från ansvar eftersom vi alla kommit hit av en slump och har en sorts ”ursoppa” som förfader. Vem bestämmer vad som är ont och gott? Vi tror alla på någonting. En del är övertygade om att en Gud inte finns medan andra är övertygade om motsatsen. Hitler, Stalin, Mao, etc, visar att avsaknad av en gudstro inte säkert leder till ett godare samhälle.

    Gilla

  • Sixten Johansson skriver:

   Till Patrik angående frågan varför. Pk-undfallenheten och etablissemangets svek har i åratal beskrivits av otaliga kommentatorer på nätet i många europeiska länder och i USA (bläddra t ex bland kommentarerna till Breitbart-artikeln som Bjarne Däcker länkar till här ovan). Beskrivningarna kunde precis lika gärna gälla Sverige. Sverige är alltså bara extremen och mer allmängiltiga förklaringar behövs. Bamse, Pippi och de indoktrinerande barn-TV-programmen kan inte ha alstrat så gränsöverskridande snäll- och godhetssyndrom, men har förmodligen ökat samstämmigheten och medvetenheten om att i Sverige är detta den enda attityd som gillas. Asymmetrin i kulturmötet fördjupas av förljugenheten. Västerlänningen (och speciellt svensken) bara låtsas stå på samma nivå, men ser sig i verkligheten som överlägsen, vet att detta bryter mot konvenansen och konsensus – och skuldmedvetenheten kompenseras genom extra undfallenhet. Men huvudförklaringen är nog att demokratin bara finns på ytan, folken har i realiteten inte stora möjligheter att utveckla opinioner som påverkar utvecklingen. Etablissemangen kan topprida och håna folken, men har i realiteten inte heller stora möjligheter att påverka de smygande, gradvis allt mer massiva processer och förändringar som startar själva eller drivs fram av aktörer och organisationer på EU-nivå och globalt.

   Liked by 1 person

  • Hedvig skriver:

   @ Lars 14 augusti, 2016 kl 18:37,

   Om artikelförfattaren ”trivialiserar och bagatelliserar” eller kanske beskriver de kulturkrockar som äger rum i dagens massmigrations-Sverige med förmildrande ord, kan man med lika stor rätt kritisera dig för att kraftig överdriva följderna av den stora pågående folkvandringen från de förmoderna klanfolken i MENA-länderna till våra västerländska, europeiska demokratier. Vi har ännu INTE ett ”pågående europeiskt fokmord” även om oroväckande tendenser kan urskiljas.
   Vilka är enligt dig ”de europeiska eliter” som sviker invånarna i de europeiska länderna? Och på vilket sätt är de medbrottslingar och lierade med våldsbenägna islamistiska terrorgrupper?

   Gilla

 23. phnordin skriver:

  Det goda i Sverige-öppenheten, självtilliten, framåtandan, toleransen och tilliten till andra -skall vi naturligtvis värna om. Men lika stark är min reaktion när vårt samhälle hotas av teser som går stick i stäv med dessa grundläggande värderingar.

  Liked by 1 person

 24. Bjarne Däcker skriver:

  Bamsesyndromet och snällismen låter som en allmän velighet men så är det inte alls. Det är en snällhet genomdriven med järnhand. Se lagstiftningen att kommuner skall tvingas ta emot flyktingar. Se DO som kan dela ut dryga böter om man råkar säga att ”ni är i Sverige nu”. Att nyanlända får förtur till lägenheter kan ses som ”snällism” men de som stått i åratal i bostadskön upplever snarare dess hårda baksida.

  Gilla

  • Hedvig skriver:

   @ Bjarne Däcker 14 augusti, 2016 kl 22:52,

   På individnivå tycks godhet (snällism/Bamsesyndromet) gå direkt till hjärnans belöningssystem och kan leda till att individen – precis som med droger – kan bli beroende av att ”knarka” godhet. Kunde man tidigare i år höra om i SR P1: Vetenskapsradion. (hittar tyvärr inte länken).
   Att det skulle kunna förhålla sig så, tycker jag mig få bekräftat, av att de sk Gutmennschen verkar vara oemottagliga för sakliga argument.

   På samhällsnivå (staten) handlar det precis som du skriver om att staten Sverige skriver för invånarna djupt orättfärdiga lagar, som står i strid med vad styrande politiker ska ägna sig åt: att styra landet till invånarnas bästa.

   Liked by 1 person

 25. Lars skriver:

  ”Varför de europeiska folken låter det ske?”Folk och folk.T o m den blinda hönan kan ej undgå att lägga märke till den möda,den frenesi som den politiska kasten inklusive mediamaskineriet,”the Pravda machine” ägnar åt mörkläggningar,hårdvinklingar och lögner-allt för att så länge det nu går dölja det helt uppenbara.Lägg därtill åsiktshetsen,svartlistningarna,utköpen och avskedandena av sanningsägare,visselblåsare och andra i hela det svenska samhället.För att ej nämna den skandalösa ”DÖ”.Är detta Sverige eller kanske en ”öststat” i mitten på sextiotalet?Har ”Ketman” fått svenskt pass?

  Liked by 1 person

 26. Marie-Louise skriver:

  Det är farligt att vara för snäll!
  Kom ihåg Dronten, en fågel som levde på en ö utan några fiender. Därför förlorade den sin flygförmåga, blev orädd för fiender och kunde inte försvara sig. När ön invaderades av människor blev den på kort tid utrotad.
  Detta är något värt att beakta.

  Liked by 2 people

 27. ruben skriver:

  Historien om den tappade plånboken är väl symtomatiskt för Islam. Att döda en oskyldig person är inte så noga, det finns alltid en Gudomlig ursäkt för det också, så om du är muslim döda på bara med gott samvete. Koranen och Islam tycks flöda av rättfärdiganden för muslimer om att förtrycka eller döda. Det går som en röd tråd genom Islam. Det fungerar likadant med självmordsbombare. Gör man det i Islams namn, så finns inga oskyldiga i den gudomliga planen. Visst är det lätt för desinformatörer kalla det vansinnesdåd, men det är religiöst vansinne. Ingen helig bok påbjuder någon att ljuga eller döda för att försvara dess heliga ord. Heliga ord motsäger inte sig själv för att försvara sig. GT i Bibeln är väl bara delvis något de Kristna har som rättesnöre? Ja det var mina personliga reflektioner rätt eller fel till artikeln.

  Gilla

 28. Lars skriver:

  Varför låter de det ske?Verkligen provokativt och ”ledande”,Provocative.Really.Fluchtlingslager in Bautzen verbrannt.Huraah!Nej.De låter det ej ske.Need a new pair of contacts?Goggles?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s