Ärkebiskopens märkliga sällskap

mohamed omar

Mohamed Omar

Den jihadistiska slakten av prästen Jacques Hamel i sin kyrka i Frankrike upprörde och skrämde många kristna. Förföljelsen av kristna, som pågår med full kraft i islamvärlden, verkade ha nått Europa. Tre svenskkyrkliga präster startade gruppen ”Mitt kors” på Facebook. Det skulle ingjuta hopp och mod i de förföljda kristna. Visa att det fanns de som bryr sig. Men initiativet fick kritik av delar av Svenska kyrkans ledning. Kyrkans kommunikationschef Gunnar Sjöberg menade till exempel i ett Facebookinlägg den 1 augusti att det kunde vara ”uppviglande” att använda korset i detta sammanhang.

En vecka senare, den 9 augusti, publicerar Dagens Nyheter en debattartikel, ”Ödesdigert möta terrorhot med upprop till kulturkamp”, som förespråkar sämja mellan religioner. Artikeln är undertecknad av Antje Jackelén, Svenska kyrkans ärkebiskop, Anders Arborelius, biskop, Stockholms katolska stift, Ute Steyer, rabbin, Stockholms judiska församling, Mahmoud Khalfi, ordförande, Sveriges imamråd och Nadia Marhri Lodin, vice ordförande, Sveriges muslimska råd.

Artikelförfattarna avslutar med att säga att de vill vara en ”motkraft till det som splittrar och river sönder mänskligt och medmänskligt liv”. En lovvärd ambition då sämja är bättre än osämja och fredlig samvaro bättre än konflikt. Dock har ärkebiskopen och hennes judiske och katolska kollegor valt ett märkligt sällskap för att framföra sitt budskap, ett sällskap som allvarligt undergräver dess trovärdighet. Jag har tittat lite närmare på de två muslimska undertecknarna Mahmoud Khalfi och Nadia Marhri Lodin.

Mahmoud Khalfi, imam vid Stockholms moské på Söder, är välkänd som en av de ledande profilerna inom Muslimska brödraskapet i Sverige. I en intervju för tidningen ETC den 14 juni 2013 säger han: ”Ja, det är ingen hemlighet att vi har kopplingar till brödraskapet, vi väljer det som riktning. Men det är inte så att vi får direktiv från Marocko eller Egypten vad vi ska göra, vi är en självständig organisation i Sverige. Det som är fel är att brödraskapet har svartmålats som terrorister i media.”

Jackelén har tidigare deklarerat att hon är oroad över sverigedemokraternas framgångar eftersom det ska finnas ”delar i deras program som inte rimmar väl med en kristen människosyn”, (”Nya ärkebiskopen oroad av SD:s framgångar”, SR 4/1 2014), men hon skriver alltså gladeligen under en artikel med en företrädare för Muslimska brödraskapet. Denna stundtals militanta organisation har inte direkt gjort sig känd för att verka för sämja mellan religioner, tvärtom har deras arbete alltid gått ut på att införa traditionell islamisk lag som nedvärderar och diskriminerar judar, kristna och andra icke-muslimer. Hur väl rimmar detta med Jackeléns kristna människosyn?

Eftersom Jackelén tycker att dialog är viktigt, och det är den, föreslår jag att hon talar med sin vän Mahmoud Khalfi om möjligheten för henne att framträda och berätta om sin kristna tro i Stockholms moské. Ett lämpligt tillfälle vore strax efter fredagsbönen då muslimerna är samlade. Det förekommer ju redan att imamer talar om islam i kyrkor.

När man besöker Mahmoud Khalfis Facebookkonto är det första man möts av det så kallade ”rabiatecknet”, ett tecken som innebär att man håller upp fyra fingrar. Det används framför allt av de som uttrycker stöd för Muslimska brödraskapets kamp mot Sisis regim i Egypten. Fortsätter man ner på tidslinjen hittar man en bild på Khalfi och en ung, svensk konvertit till islam. En leende imam överräcker en Koran som gåva till konvertiten. Det är tydligt att Khalfi är stolt. Missionsbefallningen i Koranen och profeten Muhammeds undervisning går inte att ta miste på. Varje muslim är skyldig att sprida tron till sina medmänniskor. Även evangelierna innehåller en stark uppmaning att sprida Jesus budskap, men jag undrar om ärkebiskop Jackelén lika stolt och glatt skulle visa upp bilder på sig själv med muslimer som konverterat till kristendomen. Det verkar som om den ena sidan i denna dialog är självsäker och vet vad den vill medan den andra präglas av viss velighet och ängslighet.

Av Khalfis Facebookonto framgår också att han i maj i år var på en islamisk konferens i Istanbul. Där deltog också Muslimska brödraskapets andlige ledare Yusuf Al-Qaradawi. Khalfi hymlar inte med detta utan har lagt upp en bild på den prominente muslimske teologen. Al-Qaradawi har hyllat Hitler och uttryckt stöd för självmordsattacker mot Israel. Khalfi lajkar honom. Han lajkar också Muhammad Mursi, Egyptens tidigare president och högt uppsatt ledare inom Brödraskapet. Och så Erdogan förstås. Han postar gärna stöd för Erdogan.

På den andre muslimske undertecknaren, Nadia Marhri Lodins Facebook, hittar jag mycket stöd för Palestina, hennes profilbild består av en svart, blodbestänkt ruta med texten ”In solidarity with Gaza”, dock ingenting om kristna som förtrycks i islamiska länder. I en status den 27 februari 2013 gör hon reklam för en islamisk konferens i Stockholm, ”Muslimska familjedagarna”, som ska äga rum den 29-31 mars. ”Det kommer flera fantastiska och intressanta gäster”, skriver hon, och att en viss Yasri Qadhi är den hon ”personligen ser fram emot allra mest”.

Vem är denne Yasri Qadhi som Nadia tycker så mycket om? Ni kan höra honom i detta videoklipp predika att judar och kristna är ”smutsiga” och ”orena” avgudadyrkare, på arabiska ”mushrikin”. De saknar helt människovärde och deras ägodelar kan tas ifrån dem under jihad, det heliga kriget. Qadhi citerar också gillande profeten Muhammed som sade: ”Jag har blivit befalld att strida mot folken tills de vittnar att det inte finns någon gud förutom den ende guden”. Med den enda guden syftar Muhammed förstås på islams gud som påstås ha uppenbarat Koranen.

Hur väl rimmar Yasir Qadhis budskap om judar och kristna som värdelösa och smutsiga med Jackeléns kristna människosyn? Och hur kommer det sig att Nadia i ett forum, på Facebook, gör reklam för denne hatpredikant, men i ett annat, på DN:s debattsida, undertecknar ett helt annat budskap? Jag och många med mig skulle gärna vilja veta. Nadia lajkar också Yasir Qadhi.

Klicka här och gilla min sida på Facebook!

Vill du stödja mitt arbete? Swisha ett bidrag till 0760078008 (Eddie Råbock)