Gästskribent Lennart Bengtsson: Att förlora sin intellektuella elit

logo­DGSUnder senare tid har flera svenska politiker såväl inom regering som opposition hävdat nödvändigheten att öka antalet enkla jobb där utbildningskravet är minimalt. Skälet härtill är inte i första hand att tillfredsställa ett behov utan snarare för att främst finna sysselsättning för lågutbildade invandrare.

Det är förvisso behjärtansvärt att finna meningsfull sysselsättning för landets alla invandrare men dessvärre inte vad den svenska arbetsmarknaden behöver. I en ledare i DN ger några LO-ekonomer ett flertal goda skäl att det är fel arbetsmarknadspolitik att sänka kraven och att det är fel väg för Sverige att förvandlas till ett slags legotillverkare av enkla industriprodukter ungefär som Japan på 1950-talet, eller att sätta in människor i farliga, triviala och innehållslösa arbetsuppgifter som redan i dag effektivt sköts av robotar. Inom serviceindustrin blir också kraven allt högre.

Den andra sidan av myntet är att Sverige riskerar att förlora sin intellektuella elit genom dagens utbildningssystem som har gått från mediokert till undermåligt. Det är naturligt att högbegåvade elever undviker ett sådant miserabelt system och istället inriktar sig på en internationell utbildning följt av en yrkeskarriär utomlands. Detta är idag inget större problem genom de möjligheter som Internet har skapat. I ett land där det inte finns plats för en elit utanför sport, spel och sång söker sig naturligt den intellektuella eliten och de högbegåvade dit där deras förmåga uppskattas. Vem av dessa vill stanna kvar i en värld där de på sin höjd klassas som särbegåvade  ungefär som en annan svåranpassad grupp fast på den andra vingen av Gausskurvan. Det enda som dagens samhälle tycks måna om är alla medelmåttorna som trängs i mitten av kurvan.

Peter Santesson har en läsvärd artikel i Göteborgsposten, en tidning som blivit allt mer läsvärd, ungefär som Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning var under krigsåren. Jag citerar från Santessons artikel:

Men vad skulle du göra om du var ett verkligt högpresterande undantag, även med internationella mått mätt? Svaret var givet för det undantag som jag pratade med. Lärarna på Chalmers och KTH kan tyvärr inte hoppas på att här äntligen få in en student som kan lösa sina differentialekvationer från första dagen. Nej, det som gäller är utlandsstudier vid den internationella forskningsfronten. Duktiga människor dras till varandra. Ajöss Sverige.

Jag håller med Santesson om att detta är en trolig utveckling och att svenska politiker tyvärr har misslyckats genom att primärt satsa på jämlikhet och nivellering och där skolan främst blivit en plats för social anpassning och inte för inlärning. Vill inte ett land prioritera sina begåvningar så kommer dessa att försvinna dit där gräset fortfarande är grönt. Det är en stor och onödig risk som landet tar här. I stället borde man följa det goda exemplet inom elitidrotten. Det är ju faktiskt bra för ett land att både få fram och behålla ledande matematiker och civilingenjörer och inte bara de främsta simmarna, fotbollsspelarna och skidåkarna.

Lennart Bengtsson är meteorolog och klimatforskare med lång internationell tjänstgöring, främst i Storbritannien och Tyskland. Vid sidan av ett aktivt vetenskapligt arbete har han ett allmänt och engagerat intresse i centrala samhällsfrågor.

38 thoughts on “Gästskribent Lennart Bengtsson: Att förlora sin intellektuella elit

 1. dogen skriver:

  Så är det, fler och fler jag känner diskuterar flytt utomlands med barn i skolåldern, detta från vad som återigen blev Sveriges bästa skolkommun i usel konkurrens. Varför är vi bästa skolkommun, så klart för att vi tills helt nyligen nästan inte haft en enda muslim i våra skolor, nu efter att förra året börjat ta emot ensamkommande har vi redan haft vår första gängvåldtäkt istället.

  Jag är som Lennart enormt trött på detta fokus på sång och idrott, till och med baka kan man vara bra på, men biologi, eller fysik eller gud förbjude, matematik.., jag är så fruktansvärt trött på zzzzzzzzzzzzlatan. En ungdomsbrottsling som kan sparka boll, wow. En pöbelsport som även den nu degenerar ytterligare till och med i knattefotbollen med slagsmål och könsord.

  Det man är orolig det är om barnen klarar kraven om man flyttar, kanske därför så kommer det fler och fler svenska skolor utomlands.

  Liked by 5 people

   • Utlandssvensk skriver:

    @ Dogen & Jan Bengtsson,

    ”Då kan vi väl konstatera att Du bor i Vellinge Kommun”

    Ja, det verkar finnas ett flertal här från den kommunen. De verkar även samtliga gilla Arne Anka! Men vem gör inte det! 🙂

    Gilla

  • Utlandssvensk skriver:

   ”Det man är orolig det är om barnen klarar kraven om man flyttar, ”

   IB skolorna är nog det bästa om man bor i Sverige. De håller hygglig klass, men man ska inte inbilla sig att de är några elitskolor.

   De vanliga svenska skolorna bör till varje pris undvikas, om man har planer att senare flytta ut.

   Min erfarenhet från Schweiz:

   De svenska barn som kommer hit och går in på privata, engelskspråkiga IB skolor ligger ofta rejält efter, men skolorna kan oftast hantera detta, Dock krävs absoluta toppbetyg från dessa skolor för att kunna komma in på bra universitet, något som blir extremt svårt att uppnå för de flesta svenska barn. De hamnar i ställer oftast på ganska meningslösa, men fortfarande dyra, andra eller tredje klassens universitet i USA eller UK.

   De kommunala, schweiziska skolorna har flera nivåer. Den högsta kallas gymnasium och är mycket hårdare än IB skolorna. Väldigt få elever från IB skolorna klarar att gå över, även om de talar flytande tyska. Men OM man kan gå igen dessa skolor, är det sen väldigt lätt att komma in på topprankade universitet.

   Som ett exempel kan jag nämna Oxford, som jag kollade upp. Att komma in där med en IB examen är nästan omöjligt. De betyg som krävs är väldigt ovanliga. Men med en schweizisk studentexamen kräver de ganska mediokra betyg. Detsamma verkar gälla Harvard.

   Min rekommendation är att lämna Sverige senast när äldsta barnet är 8-9 år.

   Liked by 1 person

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Jag bor dessvärre i en (S)törd kommun i NV Skåne…
    Centern o KD stöttar.

    Men SD är klar tvåa, naturligt nog!
    Långt före M.

    Vi är rikligt berikade,
    med Allah nya erfarenheter!

    Moské slipper vi ännu, nu när Kaplan försvann)
    En i varje Kommun var väl valspråket…

    Gilla

 2. larslindblog skriver:

  Det finns enkla jobb i tusental….jag har förgäves försökt påtala för AF och lokalbladen KB& BLT det orimliga i att inga arbetslösa i landet plockar jordgubbar , hallon ,körsbär , skördar isbergsallad , gurkor ,lök , mörötter , potatis osv..utan att jobbet utföres av människor med bilar registrerade i PL & BG . Dessa kommer i en karavan på ca.100 bilar med 4 män/kvinnor i varje , sprider snabbt ut sig -gör jobbet och åker vidare.
  Samtidigt sitter tusen och åter tusen ”invandrare, nyanlända och flyktingar” och rullar tummarna eller spelar kort i närbelägna förortcentra !!

  Liked by 3 people

  • Gunilla skriver:

   Helt rätt. Men när dessa enkla jobb läggs fram vill målgruppen inte ha dem. Bidrag är enklare. Möjligtvis lite ‘dagverksamhet’ med olika politiska benämningar (introduktion t.ex) för att hjälpligt ‘försvara’ egna uppbärande, och myndighetens utbetalning, av bidragen. Så snart det blir ett riktigt jobb, alltså skatt och försvunnet bidrag är det inte lika roligt.

   Liked by 1 person

  • Bo skriver:

   Så sant.
   Efter stormen Gudrun skulle miljontals granplantor i jorden, hur många av dessa planterades av en arab?
   Blir någon förvånad att svaret är noll.
   I MENA länderna tycker jag mig förstått, är det ingen skam att ha en arbetsfria inkomst.

   Liked by 1 person

   • Avon Barksdale skriver:

    I MENA-länderna, det vete tusan. Kanske, kanske inte att det är skamligt med arbetsfri inkomst. Men att i Sverige låta sig försörjas av kaffir (eller vad de nu kallar oss). Garanterat ingen skam. Hedervärt.

    Liked by 1 person

   • rudmark skriver:

    En bekant basar över 30 rumäner (troligen inte romer)som är ena rackare på att plantera gran. Så tjänar de över 30.000/månad på ackord. 3 månaders arbete räcker för en semester resten av tiden hemma i Rumänien.

    Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Ett rätt säsongsbetonat jobb, liksom blåbär o lingon!
   Någon månad.

   Skall de sen ha A-kassa/socialbidrag resten av året?

   Jobba på sommaren, studera på kalla årstiden!

   Det kravet kan vi väl rimligen ställa på asylsökare?
   Man kan bo billigt i tält vid arbetet)

   Gilla

  • Utlandssvensk skriver:

   Här i Schweiz ser jag ibland grupper av asylsökande som plockar skräp.

   De brukar ha på sig västar och arbetsledningen verkar inte vara nådig.

   Liked by 2 people

  • Janne skriver:

   Till att börja med skall muslimska kvinnor inte arbeta, det är mannens plkt att försörja familjen.
   Är det någon som tror att det går bums att ändra denna attityd? Kvinnor som arbetar kan komma i kontakt med män. I islam separeras kvinnor från män.
   För det andra- i månag muslimska länder arbetar arbetskrafsinvandrare och inte de infödda, vem tror att en muslim skall ta tjänstejobb åt vita?
   Man borde tidsbegränsa socialbidrag. Det skall inte gå att leva på det hela livet.
   I Stockholm ser man 3 st somaliska kvinor med städvagn gå och låtsasstäda gatorna.
   Är det någon som tror att det är effektivt? De gör nästan inget jobb, bara umgås och träffar inga andra på sitt arbete.

   Liked by 3 people

 3. Gunilla skriver:

  Det är lite lustgt; det kom ju så många högutbildade, läkare, lärare och ingenjörer bland de nyanlända, som skulle lösa vår brist på kvalificerad arbetskraft (vilket vi tydligen inte själva klarar att fylla). Nåja, tydligen behövs enkla jobb också. Nu tror jag att det är mer ‘politiska signaler’ än substans. Vi har inte sett några konkreta sådana jobb heller ännu. Många föredrar nog bidrag istället för enkla jobb. Sedan finns det ju redan allehanda ‘program’ som syftar på att få ut nyanlända på atbetsmarknaden. De liknar mest dagverksamhet men berättigar till bidrag om man visar sig där då och då. Sedan har vi sedan länge Samhall (t.ex) med profil att ge enkla jobb. Och SL ger många jobb med att plocka upp Metro-tidningar från tunnelbanevagnarna på stationerna.

  Gilla

  • Janne skriver:

   Man kan ju få massor med bidrag, etableringsbidrag, bostadsbidrga, föräldraledighet för alla barn man har med sig… summan av bidragen är väl högre än de enkla jobb som skulle hamna på 15000 kr/månad enligt t.ex Batra.

   Gilla

 4. Göran Fredriksson skriver:

  LB har helt rätt utom på en punkt när han skriver att begåvningarna kommer att försvinna.

  Sanningen är att de flesta begåvningarna i den nu ledande generationen redan har lämnat Sverige, se bara på alla de medelmåttor som nu dominerar politik och media.

  Liked by 5 people

  • Tahmas skriver:

   Göran
   Medelmåttor som dominerar politik och media. Tack, jag har letat efter ett bra uttryck för nämnda utan att gå över gränsen som jag Ibland tenderar att göra. Medelmåttor låter bättre än imbecilla byfånar.

   Gilla

 5. Sten Lindgren skriver:

  Om vi börjar med arbetsmarknaden så måste jag nog invända mot skribentens påståenden om enkla industriprodukter. Inte ens inom detta område finns det utrymme för enkla jobb idag, det mesta av den arten är robotiserat och även om det rör sig om enkla produkter ska de passa in i avancerade tekniska lösningar med höga kvalitetskrav, som i sin tur måste återspeglas i de tillverkningssystem det rör sig om, inkl. arbetskraften. Dessutom måste sådan tillverkning ske i volymer som bäst passar in i större länders ekonomier.
  Det som återstår är enklare tjänsteproduktion, städning, servering, trädgårdsskötsel etc. Det handlar då främst om tjänster för den privata marknaden, dvs för enskilda konsumenter och förutsätter då att dessa har det konsumtionsutrymme som behövs. Detta kan åstadkommas genom skattesänkningar eller bidrag. De som mest pushar för dessa enkla jobb är oftast emot skattesänkningar för medelklassen och de fnyser åt att ge bidrag tör poolrensing etc. Med andra ord är det svårt att se att vänsterregeringar kommer någonstans med detta av ideologiska skäl. Borgerligt inriktade regeringar kan nog tänkas göra försök i ovan nämnd riktning men lär stöta på problem i form av motstånd från facket och i form av realekonomiska begränsningar, ett land som redan lever i närheten av det maximalt möjliga skatteuttaget har begränsat manöverutrymme.
  Till detta kan läggas att all erfarenhet visar att politiskt påhittade nya jobb aldrig fungerar.
  Utbildningssystemet: De som framförallt kommer att drabbas, eller redan drabbats i viss mån, är medel- och lågbegåvade och då särskilt barn från hem med begränsade resurser och/eller initiativförmåga. Vi kommer att få se en ännu tydligare uppdelning i bättre och sämre skolor på alla nivåer, skolvalet kommer att få mycket stor vikt och kommer att vägas in mera vid val av bosättning och t.o.m yrkesval.
  Om nuvarande trender i utbildningssystemet fortsätter så lär konsekvenserna bli betydligt större än vad vi sett idag, genom en blandning av bortfall av avancerade jobb och ökad import av arbetskraft till avancerade jobb. Det senare pågår redan i viss mån, t ex inom IT-sektorn.

  Gilla

  • dogen skriver:

   Jo, jag hörde ett reportage från en av Sandviks anläggningar tror jag det var, de hade ett (1) manuellt jobb som en asylsökande utförde, han var jättenöjd och reportern i P1s snyftreportage frågade hoppfullt om det kunde bli fler sådana enkla jobb…, Nej blev svaret, punkt. De producerar för att sälja, i konkurrens, det var därför man uppfann hjulet, ångmaskinen, industriroboten och datorn men detta verkar som ny kunskap för svenska journalister.

   I min kommun ligger det mycket skit längs vägarna, ser man asylsökande i dikena? Icke. Detta går åt helvete på både gungor och karuseller.

   Gilla

 6. leena44 skriver:

  Det är ju inte så att de nyanlända VILL sitta och rulla tummarna. Det är det svenska omhändertagandesystemet som tvingar de till det. Det är lika förödande för dem som för oss. De har ju ofta genom stora umbäranden tagit sig hit för att få en chans till ett drägligt liv. I stället får de sitta och vänta.

  Gilla

  • Tahmas skriver:

   Leena44
   Jag är inte så säker det. Jag tror att merparten tycker att det är härliga tider att slippa göra något och ändå bli försörjd och omhändertagen.
   Titta på gatubilden hur den har förändrats, fler och fler går omkring i religiösa kläder, kvinnorna i heltäckande svart (inte burka eller niqab) männen i tunika och ”klänning” jag har svårt att se i vilken del av arbetslivet sådana kläder skulle passa in. Om AF eller någon annan myndighet skulle påpeka att klädseln är tveksam i en jobbintervju eller på en arbetsplats så har nämnda myndigheter begravt sig själv i ett överrösande av islamofobi och rasism från muslimska föreningar och media.

   Det är bara att inse att vi har skapat och även valt att bekräfta en religiös och en intellektuell underklass i Sverige och jag misstänker att många av de muslimska föreningarna tycker att det är en bra idé eftersom människor är kuvbara.

   Liked by 1 person

  • dogen skriver:

   Det är jag ganska säker på att du bara gissar om Leena. Hur vet du det? Är det också så att alla våldtäkter och andra övergrepp som begås utförs av nyanlända som egentligen inte VILL? Jag tror du har fel, en rimlig gissning kanske är att vi har 30% outbildade som kanske VILL jobba men antagligen har det svårt att se hur de själva skall jobba ihop gymkort och ny ipad, sen har vi 30% rent kriminella och kanske 30% som är mitt emellan. För varje dag som går med nya övergrepp, vi har redan sett rån och våldtäkter i min kommun, så justerar jag min gissning på andelen kriminella uppåt.

   Gilla

 7. BjörnS skriver:

  Behovet av enkla jobb och ett bra utbildningsväsende är två olika saker. Enkla jobb behövs för att sysselsätta de som annars varit arbetslösa. Kalla det ”damage control”. Det är en ren konsekvens av immigrationspolitiken. Detta står inte i strid med att det också behövs kvalificerad arbetskraft och därmed ett bra utbildningsväsende. Skolan måste vara sådan att en ”klassresa” är möjlig. Det är den knappast idag.

  Gilla

 8. ruben skriver:

  ”Samtidigt sitter tusen och åter tusen ”invandrare, nyanlända och flyktingar” och rullar tummarna eller spelar kort i närbelägna förortcentra ”
  Ja för att stora andelen 90% av dessa har stora offerkoftan på och daltas sönder av migrationsverket till odrägligt bortskämda samhällsmedborgare som det alltid är mest synd om. Naturligtvis skall inte de stackarna försörja sig med ett jobb. Försörjningen kommer kanske från Allah tror dom, men egentligen från den medelålders vite Svensken.
  I Tyskland tycks det hårdnackat vara öppna dörrar från regeringen trots enorma problem. Man kan tro att Tyskarna fortfarande lider av ett sorts samvetskval för Nazismen. Eller kan det vara en underförstådd ton mot tyskarna inom EU? Kräver deras politiska kollegor inom EU att de skall känna tagelskjortan hela tiden. Jag känner sorg för tyskarna nu. Hur skall de klara sitt samhälle? Det betyder mycket för Skandinavien också.
  https://sv.gatestoneinstitute.org/8615/tyskland-oppna-dorrar

  Liked by 1 person

 9. Willy Lindqvist skriver:

  …och vintertid finns snöskottning, höstar och vårar lövräfsning och sommartid gräsklippning. Sådant skulle bidragstagare kunna utföra för att få ut sina bidrag. Jobb som kommuner numera inte anser sig ha råd med. Ett alternativ till stenkastning mot polis och räddningspersonal.

  Liked by 1 person

 10. tomas skriver:

  Vilka producerar?
  Högt utbildade ingenjörer skapar innovationer. Ett måste om Sverige skall hänga med..
  Betala dessa internationellt konkurrenskraftiga löner..

  Gilla

 11. Eskil skriver:

  En annan aspekt är att exempelvis artister betraktas som auktoriteter som är värda att lyssna på trots att deras insikter och föståelse för det de uttalar sig om ofta är än mer begränsad än gemene man.

  Gilla

 12. Tahmas skriver:

  Sverige har dels skapat en intellektuell underklass men även valt att importera en intellektuell underklass och det kommer att straffa sig i längden.
  Sverige har gått från att vara topp fem i världen avseende utbildning och lärande men ligger runt en fyrtionde plats enligt undersökningen från 2015 och det är en placering som är mindre smickrande.
  För att komma till rätta med den skyhöga arbetslösheten som väntar och kostnader i form av bidrag och ersättningar från samhället så vill delar av etablissemanget skapa ”enklare jobb” andra delar vill inte det av socioekonomiska skäl.

  Om samhället skall lyckas ta sig ur den ekonomiska jättebördan som kommer med start 2017 och som de själva har skapat genom att driva vansinnespolitik så behöver man nog bita i det sura äpplet och inse att skoputsare, dörrvakter, toalettvakter är jobb för framtiden.

  Som man sår får man skörda heter det.

  Liked by 1 person

 13. Arthur skriver:

  Vi har ändå lyckats ganska bra med att behålla våra industrinyttiga begåvningar. Vårt samhälle har kunnat erbjuda andra relativa fördelar som en väl befogad tillit. Ett tryggt samhälle där barnen kunnat leka fritt mellan villaträdgårdarna och kvinnor oantastade kunnat sola topless i stadsparkerna. Trygghet i en särpräglad kultur och utpräglat svenska värderingar som aktats av de breda folklagren.

  Gator och torg var prydliga och renhållna och våldsbrottsligheten relativt låg. En tekniskt avancerad industri har upprätthållit ett universellt välstånd. Småhus och sommarstugor var i medelklassens prisklass och vi hade gott om utrymme för hurtbullar i skog och mark. Medelklassens skolor har varit trygga, välfinansierade och välskötta, särskilt friskolorna. Sjukvården var tillgänglig och botade alla botbara åkommor.

  De senaste tio åren har allt detta förändrats. Medan våra ledare trummat in att vi skall skämmas och inte tro oss värda vårt ärvda välstånd så har samhället förfallit. Tryggheten är borta. Kvinnor och barn ofredas öppet och oavbrutet medan politiker och journalister poserar demonstrativt med hur lite de bryr sig om folkets olycka och vedermödor genom lögner, anklagelser, förolämpningar och floskler. Sjuka lämnas att dö för att resurser används till dem våra ledare bryr sig om. Den vanlige svensken är våra politikers lägsta prioritet. För första gången är vi en generation som lämnar till den nästkommande generation svenskar ett avsevärt sämre liv.

  De utmärkta kvalitéer som gjorde att Sverige trots sina brister fortfarande var attraktivt för våra bästa begåvningar finns inte längre. De flesta jag känner funderar på att flytta. De duktigaste av dem kommer att göra det.

  Liked by 3 people

 14. Lennart Göranson skriver:

  Det var många frågor i ett och samma inlägg. Låt mig börja med rubriken. Jag tror att det är viktigt att skilja mellan utbildning och bildning. Utbildning ger professionell yrkeskompetens. Bildning är något annat, som det skulle föra för långt att försöka definiera här. Men bildning är det som konstituerar en intellektuell elit. Jag är inte helt övertygad om att att det finns någon intellektuell elit i Sverige, i den mening man ger begreppet i länderna på kontinenten. Om man läser gatuskyltar i Paris ser man att många som har gett namn åt avenyer och boulevarder beskrivs som ”politiker och filosof”. Kan någon föreställa sig en svensk politiker som skulle beskriva sig själv som filosof? Hur många politiker har skrivit en allvarligt syftande roman (själv!!!, och jag räknar inte deckare). Hur många svenska regeringsmedlemmar har skrivit poesi (OK, Dag Hammarskjöld)? Ger den svenska konsensuskulturen över huvud taget utrymme för det slag av obekväma uppfattningar som konstituerar en intellektuell elit?

  När det gäller låglönejobb för nyanlända är det fullkomligt meningslöst att hänvisa till utredningar eller opinionsyttringar av LO-ekonomer. LO har bestämt sig för att sådana jobb hotar att sänka lönerna för det avtalsbundna LO-kollektivet, och man föredrar därför att invandrarna för sin försörjning (via socialbidrag eller subventionerad ”sysselsättning”) belastar statsbudgeten. Ingen som på något sätt är kopplad till LO kommer någonsin att redovisa några andra ”forskningsresultat”.

  Att Sverige, allt annat oförändrat, inte har det ringaste behov av en invandring som inte matchar de krav som arbetsmarknaden ställer är så uppenbart att det inte behöver diskuteras. Däremot behöver det inte vara fel med tillskott av kvalificerade personer på områden där det finns uppenbara brister. Men det har ingenting med en ”flyktingvåg” att göra. Nu är det dessvärre inte den saken vi behöver ta ställning till – om vi behöver hundratusentals migranter med rudimentär och irrelevant utbildning och helt andra kulturella traditioner. De är redan här. Och då är frågan om de ska försörja sig själva eller om det är vi andra som ska försörja dem. Om de tvingas försörja sig själva kan vi säga ajöss till den svenska jämlikheten. Om det är vi som ska försörja dem så kan vi säga ajöss för den ekonomiska basen för den svenska välfärden.

  Från den saken till något helt annat, vad händer när utbildningen i Sverige inte tar hand om toppbegåvningar? Det är naturligtvis inget nytt problem. Den studiebegåvade eleven som inte kom till sin rätt i byskolan drog vidare till läroverket i närmaste stad. Sedan återvände han för det mesta inte till byn. Den studiebegåvade eleven som inte tyckte läroverket räckte drog vidare till Uppsala eller Lund, och efter avlagd examen var det nog inte i residensstaden som karriärmöjligheterna fanns. ”And so it goes”, som Vonnegut skriver. Och ändå kan man inte bygga ett universitet i varje by. Med det sagt, det vore naturligtvis väldigt bra om den högre utbildningen i Sverige kunde bli bättre i stället för sämre.

  Gilla

 15. cordelia skriver:

  Wow! Nivån på en del kommentarer här alltså. Ska ni verkligen förställa Sveriges intellektuella elit? Man skäms och ger upp på människligheten. Det börjar verkligen bli dags att flytta….

  Gilla

  • Walfrid skriver:

   Kanske Cordelia skulle vilja vara vänlig och utveckla sin kritik och kanske till och med bemöta några kommentatorer?
   Om Cordelia verkligen vill flytta så kan vi hjälpa till att packa, vi alldeles tillräckligt med känslostyrda s.k. debattörer redan.

   Liked by 1 person

  • Utlandssvensk skriver:

   @ Cordelia,

   Jaha, du ska lämna landet för att du inte gillar tonläget här. Efter att ha bott i 5 olika västländer de senaste 20 åren kan jag då rekommendera dig att absolut inte flytta till ett av dessa. Tonen är nämligen betydlig mer ”högerextrem” och ”främlingsfientlig” i samtliga andra västländer.

   Kanske Kuba kan vara ett alternativ? Eller varför inte Nordkorea?

   Allvarligt talat vore det väldigt kul att få höra vart du kan tänka dig att flytta.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.