Islamistisk seger i Turkiet kan få negativa konsekvenser även i Europa

mohamed omar

Mohamed Omar

Vilka låg bakom kuppförsöket i Turkiet? Det är inte helt klarlagt. Dock är det klart vilka som är vinnarna: Erdogans regering och islamisterna. Erdogan beskrev kuppförsöket som ”en gåva från Gud” och har utnyttjat det för att slå hårt mot alla sina fiender och kritiker. Regeringens anhängare har släppt alla hämningar och gripna rebellsoldater har torterats och dödats på gatorna. Scener som påminner om det islamistiska upproret i Syrien.

Islamister känner segervittring och har tagit över gator och torg till ropet av ”Allahu akbar!” Risken är nu stor att Turkiet går mot islamistisk diktatur. Vissa västerländska medier rapporterade entusiastiskt om hur nederlaget för kuppen var en seger för den turkiska demokratin! En världsfrånvändhet som påminner om när våra medier våren 2011 trodde att uppjagade folkmassor som efter fredagsbönen kom tågande från moskéerna i Syrien skulle införa demokrati. När har demokrati någonsin kommit från moskéer?

Men denna världsfrånvändhet finns inte bara hos journalisterna i sina trygga medelklassbubblor utan också hos Bryssel-eliten. Att denna elit ens har haft i tankarna att Turkiet, som är ett islamiskt och inte ett europeiskt land, skulle tas in i EU tyder på dåligt omdöme. Minst sagt. Men också en bristande omsorg om européernas säkerhet som väcker oro. Betänk att Turkiet gränsar till både Syrien och Irak, två länder som befinner sig i kaos på grund av sekteristiska, islamistiska uppror.

De arga män som är ute på gatorna i Turkiet och hurrar för Erdogan, skriker religiösa slagord och misshandlar sina motståndare bryr sig inte ett dugg om demokrati. Det finns även videoklipp på nätet som visar hur sunnitiska islamister, Erdogans folk, attackerar en alevitisk stadsdel i Istanbul. Det sekteristiska våldet hotar att eskalera. Aleviterna är en icke-ortodox, liberal religiös grupp som stödjer en sekulär stat. Dessa bör inte förväxlas med de syriska alawiterna, även om de båda grupperna har vissa likheter.

Utvecklingen i Turkiet riskerar också att radikalisera den turkiska diasporan i Europa, särskilt i Tyskland där en stor grupp turkar lever i utanförskap. Men även i Sverige finns det en islamistiskt orienterad turkisk diasporagrupp. Den mest kände företrädaren för denna grupp är nog den miljöpartistiska politikern och före detta ministern Mehmet Kaplan.

Regeringstrogna moskéer spelade en stor roll för att stävja kuppen, menade Erdogan själv. Imamer uppmanade sina församlingar att göra motstånd och beskrev det som en kamp mellan islam och otro. I Sverige finns flera turkkontrollerade moskéer, bland annat Fittja-moskén med sin höga minaret. Den 26 april 2013 blev moskén historisk då böneutrop för första gången kunde höras i vårt land.

Muslimer i Sverige är inte en isolerad ö utan utgör en del av den världsvida, islamiska gemenskapen och påverkas därför starkt av händelser i islamiska länder. Motsättningar i hemländerna fortsätter att vara viktiga för många invandrare även efter erhållet svenskt uppehållstillstånd och medborgarskap, vilket sammanstötningar mellan kurdiska separatister och turkiska nationalister i Stockholm visat. I Tyskland är det vanligt med konfrontationer mellan olika grupper med ursprung i Turkiet så fort det uppstår konflikter i det landet.

Vi européer har skäl att vara oroliga för en radikalisering av islamistiskt orienterade exilturkar i Europa. Detta kan leda till förstärkta konflikter med andra grupper av turkiskt ursprung, som kurdiska separatister, aleviter och sekularister. Men radikaliseringen kan också höja moralen hos icke-turkiska muslimska grupper som står den turkiska islamismen nära, som till exempel Muslimska brödraskapet med centrum i Stockholmsmoskén. Svenska, muslimska ledare med kopplingar till Brödraskapet har i sociala medier visat sin glädje över Erdogans seger.

Ett framtida, starkt islamistiskt Turkiet skulle dessutom kunna göra mer än bara höja moralen hos islamister i Europa: det kan finansiera dem. Vi bör vara vaksamma mot en sådan utveckling.

40 thoughts on “Islamistisk seger i Turkiet kan få negativa konsekvenser även i Europa

 1. Hortensia skriver:

  Hemskt, Mohamed, och jag förmodar att du menar, att ett framtida, starkt islamistiskt Turkiet kan höja ”stridsmoralen” hos exilturkar, förutom en rent ekonomisk finansiering av därpå följande religiöst motiverade våldsdåd mot ”otrogna” och andra upplevda antagonister?

  Någon ”moral” i västerländsk, kristen eller sekulär mening är det sannerligen inte fråga om, när det kommer till nutida muslimers förmoderna tankekrumelurer, baserade på profetgalningen Muhammeds illvilja och indifferens.

  Vi har anledning att slå vakt om våra vackra, svenska ord. Låt inte ”moral” förvanskas till oigenkännlighet, såsom ”heder” redan har gjort.

  Liked by 4 people

 2. gmiksche skriver:

  Den turkiska andelen hos invandrare från Mellanöstern är klart mindre i Sverige än i de flesta centraleuropeiska länder. Däremot verkar det finnas ett relativt stort antal kurdiska invandrare i landet. Under kuppnatten samlades 4000 turkar (enligt officiell uppgift) i Wien i en samordnad demonstration med mängder av turkiska fanor. Tåget gick till den turkiska ambassaden för att visa sitt stöd för Erdogan. På vägen vandaliserades bl a en kurdisk restaurang. Demonstrationen var inte anmäld i förväg, vilket är ett krav för demonstrationer i Österrike på samma sätt som i Sverige. Demonstrationen ledsagades av polis, vilket framgick av foton från marschen. Utan tvekan var demonstrationen inte spontan utan väl samordnad, och detta på nolltid. Samordnad genom turkiska organisationer med direkt kontakt med Ankara. Nästa dag förklarade Wiens socialdemokratiske borgmästare Häupl yrvaket att detta inte var acceptabelt. Till saken hör att hans parti i koalition med de gröna agerat precis på samma sätt som S & MP här i Sverige. Nu har österrikiska motsvarigheten till SD, FPÖ, gjort en polisanmälan för att få lagligheten prövad. Till skillnad från Sverige och Tyskland har de konservativa börjat dra öronen åt sig. Demonstrationen och händelserna kring den kan visa sig bli en avgörande faktor i de kommande presidentvalet i oktober där avgörandet står mellan en grön och en mörkbrun (om man väljer att använda PK-mediers gängse färgsättning) kandidat. I förra valet, som av formella skäl förklarades ogiltigt av författningsdomstolen, vann den gröna kandidaten med 30 000 rösters övervikt. Spännande tider.

  Liked by 5 people

 3. BjörnS skriver:

  Utvecklingen i Turkiet är bekymmersam och har varit det under en längre tid. Landet blir allt mer religiöst och Erdogan alltmer despotisk. Utifrån sett verkar också regimen bli allt mer korrupt och cynisk. Det var vidrigt att se hur Erdogan tog ett IS-bombdåd riktat mot kurderna som förevändning att bomba PKK-läger i Irak i syfte skapa en konflikt mellan kurderna och den turkiska staten. Som ni minns hade APK (Erdogans parti) just förlorat den egna majoriteten i parlamentet för att ett kurdiskt parti hade haft stora framgångar. Efter ett nyval fick APK åter egen majoritet – till en kostnad av många döda och lågintensivt inbördeskrig.

  Att konflikter sprider sig från Turkiet till turkiska grupper förekommer inte bara i Tyskland utan även i Sverige. I samband med ovannämnda var det skottlossning och sprängdåd vid en ”kulturförening” i Fittja.

  Liked by 2 people

 4. Gunilla skriver:

  Världsfrånvändheten från både Sverige och Bryssel är anmärkningsvärd men i vart fall för Sveriges del inte förvånande. Sverige har historiskt alltid varit dålig på omvärldsanalys och detta har traditionellt lett till felbedömningar som resulterat i för omvärlden märkliga uttalanden från svenskt håll. Wallström borde väl räcka att säga idag. Sverige tror att världen kan styras med idealism och ideologi och lyckas aldrig lära sig att förhålla sig till verklighet. Igår visade tv att t.o.m Assad i Syrien uttalade sig om den maktgalne despoten i grannlandet och faran i lieringen med radikala ideologier och dess lyd-element. Han vet nog ganska bra vad han talar om.

  Liked by 4 people

  • Madelaine Fusfield skriver:

   Utmärkt kommentar. Ja, svenskar anses utifrån sett som ganska blåögda och idealistiska. Ska man spela på världsarenan kan man inte bevara följa sina egna regler om man ska tas på allvar. Man måste förstå varifrån motparterna kommer, vad dom har att vinna eller förlora i maktkamperna. Till syven och sist är det maktkamp det rör sig om. Det är en objektiv observation, ej en värdesättning.

   Gilla

 5. krille krokodil skriver:

  Mycket bra av Omar och vad man man säga om chefredaktörerna för SvD och DN som inte publicerar en av de mest välformulerade och undersökande rösterna av vår tids stora fråga vi har i Sverige? Det om något ser jag som ett exempel och bevis på extremismen som gripit Sverige när en Tove L skriver om demokratins seger utan någon som helst insikt och sjäkvrannsakan när hon ser ut över sitt och Reinfeldts Sverige, men undlåter att publicera Omar och andra för att det inte passar deras agenda och verklighetsbild, skrämmande är ordet.

  Det är det ena jag tänker, det andra är att, jaha, här kommer antagligen ytterligare våld, kaos och död ur en ny hörna av världen där islam härjar, efter Iran, AlQaeda, Arabiska våren, Syrien, terrorismen från palestina och IS och flyktinginvasion.., nu är det turkarna. Så är det förstås inte, att det ena kommer efter det andra, att islams ondska har så uppenbart legat på långkok och kommer upp varhelst den kan och finner en ursäkt måste vara en av de mest uppenbara sanningar som finns. Att etablissemanget i västs demokratier har lyckats hålla denna sanning från sina befolknkngar så länge är verkligen ett bevis på att bara demokrati inte är nog, det blir bara ett ord till sist. Vi ser oss om i världen och tror oss bättre informerade, men i själva verket så agerar massan bara efter den ytligaste mängd information som finns att tillgå, och eftersom det nästan saknas en BILDAD överklass så kan politiker och andra styra skutan vart de vill, väldigt få har djupet att ifrågasätta kursen, och väldigt få lägger tiden som krävs.

  Tack Omar, måtte du och Patrik få större genomslag än DGS.

  Liked by 4 people

  • Frankie Johansson skriver:

   Reinfeldt framstår som en allt större klåpare för varje dag som går. Ge det något år till, och allt folk med lite sunt bondförnuft kommer spotta på hans ”gärning”. Karl är galen, inkompetent, och hyser ett patologiskt svenskhat.

   För lite drygt ett och ett halvt år sedan satt han i TV4 och sa så här: https://youtu.be/W53BbC9S1n4?t=32s

   Det är förundrande hur ”tomtarna” i studion bara sitter och nickar instämmande, andaktsfullt, för det han säger är ju så ”starkt”. Fy fan, det är så sjukt. Men vad hände sedan med ”det öppna Sverige”, som enligt Reinfeldt tillhör dem som ”kommer hit mitt i livet, kanske är födda någon annanstans”?

   Jo, det kom 163,000 araber, afghaner och afrikaner på ett år. 73% av dem var unga, välnärda män i vapenför ålder. Det inrättades i panik gränskontroller vid de där ”påhittade” gränserna. Moderaterna har lagt om politiken helt och låter numera som SD, samtidigt som det är totalt kaos i skola, vård, socialtjänst, och en epidemi av sexuella övergrepp sprider sig över landet. De senaste två dygnen har det till exempel begåtts TRE gruppvåldtäkter i Kalmartrakten. TRE! Så går det när man har världens skevaste könsfördelning i vissa åldersgrupper, och överskottet utgörs av män från länder där kvinnor ses som boskap och handelsvaror. Svenska kvinnor kan snart inte gå ut ensamma längre.

   Liked by 2 people

   • krille krokodil skriver:

    Jag är för VÄSENTLIGT hårdare straff, jag tror många instämmer. Det hade varit intressant att kunna lämna vänsterspåret och Jerzy och seriöst diskutera vilka nivåer som är lämpliga då man misslyckas med utvisning.

    Jag tror mycket kan vara vunnet om man studerade japans straffprinciper, likt att de (förr) kom för att studera vår äldrevård. På ögruppen Seychellerna så har man gjort en ö om till fängelseö, kanske något för Skärgårdarna, i Skåne är det värre.. Ven.., man har dessutom ”chaingangs” som gräver diken, det är en modell jag tycker är bra. I Sverige så låtsas vi som om dessa våldsverkare inte finns bland oss och utelämnar tonårsflickor utan tillräckligt förstånd, kanske växer de upp i en vänsterfamilj, att åka och festa på vinst och förlust i ett HVB-hem. Det hade gjort alla gott att se dessa chaingangs i avskräckande syfte, både för eventuella våldtäktsmän och de som tror att det kvittar om man åker hem till svennebanan eller HVB-hemmet på efterfest.

    Varför inte låta dessa våldtäktsman gräva diken? Andra förslag?

    Gilla

 6. Ipse Cogita! skriver:

  Det stod gråtande reportrar i våra totalitärmedier och hyllade den ”arabiska våren”. Ingen, absolut ingen av dessa gjorde en djupare analys. De vevade bara runt i den så kallade känslosåsen. Att de skulle kunna göra ett bättre jobb nu faller på det enkla faktum att de inte lyssnar, inte vill se hur det de facto ser ut.

  De kunde ju börja läsa vad du så utmärkt skriver Omar. Men jag tror de tror att de vet att de vet.

  Bara för att visa hur illa det är så kan vi ta debatten om Trumps uttalande att hans USA kommer att omvärdera USA:s engagemang i Nato. Här hemma ylas det friskt bland totalitärmedierna, USA överger Europa. Inte ett ord om varför. Trump menar att Europa skall ta sitt ansvar också. Sen vill hans USA hjälpa till.

  Erixon skriver:

  ”Annars kommer inte USA till undsättning om medlemsland utsätts för angrepp.

  Det har väckt ett ramaskri i Europa. Men Trump har rätt. Nato har beslut på att alla medlemsländer ska avsätta två procent av BNP till försvaret, men 2012 uppfylldes detta av bara fyra länder: USA (med 5 procent), Storbritannien, Estland och Grekland.

  Sedan länge har europeiska länder skurit ner sina försvarsbudgetar till omkring en procent (Luxembourg som talar så mycket om samarbete satsar bara 0,5 procent) och lämpat över ansvaret för deras militära försvar på USA. Med tanke på detta svek är det inte mer än rätt att Trump sätter hårt mot hårt.”

  http://erixon.com/blogg/2016/07/trump-till-europa-ta-er-i-hampan-om-forsvaret/

  Vi vill således ha hjälp utan att själva bidraga. Alltid någon annan som skall ta hand om problemen. Det är slut med det nu när Storbritannien går sin väg och Trump trampar sin.

  Liked by 2 people

 7. Tahmas skriver:

  Sverige kommer att bli islamisternas nya fäste understödda av politiker och media. Sverige är ett utmärkt land att utgå ifrån för att skapa ett nordiskt kalifat.

  Det finns inget som kan stoppa det och ingen har viljan att stoppa det.

  Liked by 1 person

  • Cassandra skriver:

   JO, DU KAN GE DIG FAN PÅ ATT DET FINNS DE SOM HAR VILJAN ATT STOPPA DET!

   Ge bara polis, militär och frivilliga det politiska mandatet till det, folkvalda politiker!

   Vi står inför en västfientlig och totalitär ideologi som måste bekämpas med alla medel för vår civilisations och vår egen överlevnads skull.

   Ju längre vi väntar, desto blodigare kommer det att bli.

   Gilla

   • Ami skriver:

    Cassandra
    Vilken polis, vilken militär och vilka frivilliga? Polisen och militären är islamofiler och frivilliga svenskar kanndu glömma.

    Slaget är förlorat

    Gilla

   • Ami skriver:

    Cassandra
    Vilken polis, vilken militär och vilka frivilliga? Polisen och militären är islamofiler och frivilliga svenskar kan du glömma.

    Sverige är förlorat och vi kan inget göra. Det finns en utväg och det är att Sveriges mest hatade parti får eget mandat eller lyckas tillsammans med ett annat perioden ta makten. Vi är ljusår från att från att det skall hända.
    Vi är veka, svaga och vi är för jävla mesiga, det är sanningen.

    Titta på laguppställningen, en polischef som kräker när han ser Åkesson, en partiledare som är gift med en adopterad indier vars hela umgängeskrets består av vänsterfolk.
    Vi har en medlem i regeringen Alice Bah Kunke som strör pengar till islamistiska föreningar. Partiet Hizb-ut Tahrir är redan etablerat.

    Vem skall stoppa detta? Ge mig ett förslag!

    Gilla

  • Cassandra skriver:

   Ami:

   Jag kan garantera dig att det finns poliser som ända in i hjärteroten avskyr att bakbindas av politiska signaler om icke-konfrontation.

   De flesta poliser blev inte poliser för att grilla korv med förbrytarna. Poliser vill i gemen hålla ordning och köra bort patrask så att vanligt hederligt folk kan vistas tryggt ute på gator och torg.

   Tills nyligen fanns dessutom en beredskapspolis som hade kunnat sättas in, de bör tas tillbaka.

   Utöver vanliga militärer har vi hemvärnet med över 20 000 personer att stödja militären.

   Alla är utbildade och tränade i att lyda order. Får de order om en annan inriktning, dvs att inte bjuda fienden på bullar och istället betrakta dem som något som samhället ska skydda sig mot, kommer de allra flesta att göra som de är tillsagda. Många, om inte de flesta, dessutom med ett visst mått av tillfredsställelse.

   Om våra ledare någon gång i närtid inser vart det barkar och skickar signalen att det är dags att ändra inriktning — under kan fortfarande ske i Sverige precis som med Trump i USA — kommer säkert desto fler i civilsamhället att hjälpa till i frivilligskaror och på olika sätt dra sitt strå till stacken och stödja vår polis och militär.

   Vi vinner hur som helst inget på att vara defaitistiska, för vad tjänar då något överhuvudtaget till egentligen, ska vi bara sätta oss på läktarplats och invänta kalifatet?

   Judar kan alltid fly till Israel. Etniska svenskar har bara Sverige, tyvärr.

   Gilla

 8. Göran Fredriksson skriver:

  Att varken ett feministiskt eller ens ett jämställt samhälle är hållbart blir allt tydligare. När jämställdheten blir maximal slår den mest extrempatriarkala kulturen tillbaka och återställer den ursprungliga ordningen som råder i naturtillståndet. Det som främst liberala kvinnor åstadkom för kvinnans jämställdhet under ett sekel riskerar deras efterkommande som nu dominerar samhällsutvecklingen förslösa inom ett par decennier som en följd sin okunnighet om under vilka förutsättningar ett jämställt samhälle kan existera.

  De som kommer att förlora på detta är främst kvinnor men även HBTQ-are ligger risigt till. Män kan lättare anpassa sig. Det gjorde männen även när kristendomen tog över för sådär tusen år sedan.

  Liked by 2 people

  • Cassandra skriver:

   Ja, HBTQ-are är dödens.

   Men kvinnor har lättare att anpassa sig än män. De av kvinnorna som ger sig frivilligt till fienden, slipper att dö och hamnar istället i erövrarnas sängkammare, på samma sätt som kvinnor gjort i ockupationer sedan urminnes tid.

   Männen, däremot, mejas ned.

   Detta ligger lagrat biologiskt i våra gener sedan vi var apor och förklarar i mångt och mycket hur många fungerar och agerar psykologiskt sett, oavsett om de är medvetna om det eller ej.

   Man bör se den kvinnliga multikulturpolitiken att eftergivet ta emot tsunamin av asylmissbrukare från våldsbenägna kulturer i Mellanöstern och Afrika i ljuset av detta — hellre än att på manligt vis försvara vårt samhälle, ger Merkel med flera hellre frivilligt sig och oss alla till fienden.

   Ta en promenad ute på stan och du ser hur många svenskor det är som redan föredragit de mer dominerande männen som kommit hit framför feministsnöpta svenska män. Kan det vara så att en icke ringa del av dessa kvinnor instinktivt vädrar vilka som på sikt är vinnare med den nuvarande eftergiftspolitiken?

   Food for thought, https://www.youtube.com/watch?v=UxpVwBzFAkw

   Liked by 1 person

 9. nutkickerblog skriver:

  Precis läst Hege Storhaugs bok ”Landsplågan Islam”
  En välskriven bok som ger en skrämmande bild av hur infiltrerade vi är av radikaliserad Islam. Ett enormt arbete har lagts ner för att påvisa hur spridningen av Islam utanför arabvärlden understödjs av densamma genom stiftelser där insynen är minimal. Hur personer födda i Skandinavien radikaliseras i allt snabbare takt. I boken ges exempel på och analyser av utdrag ur de skrifter som Islamisterna använder sig av i kampen för att uppnå religionens mål, världsherravälde.
  Denna bok borde läsas av samtliga politiker, samhällsdebattörer, godhetsknarkande artister och kändisar samt alla andra som inte vill att vi ska leva under de sharialagar som redan införts i de utanförskapsområden som växt fram under de senaste 20 åren.
  För en del kan denna bok ge ett brutalt uppvaknande!

  Baksidestexten från boken:
  Den svenska och europeiska frihetsorienterade kulturen står under allt starkare press från politisk islam. Denna form av islam är inte som andra religioner. Den är i konstant konflikt med kvinnor, judar, homosexuella, frihetsorienterade muslimer och var och en som inte underkastar sig dess doktriner.
  Folk är med rätta bekymrade över framtiden, samtidigt som våra politiska ledare tiger och ljuger om islams motstånd mot frihet.
  I denna engagerande bok varnar journalisten Hege Storhaug för att Europa nu är på väg in i en odemokratisk och mörk tidsepok där islams makt kommer att öka. För att bevara vår livsstil måste folket ta till motmedel.
  Bokens norska titel, Islam. Den 11. landeplage, anspelar på föredraget “Kristendommen – den tiende landeplage” som den från blasfemi frikände Arnulf Øverland höll år 1931. Hege Storhaug uppmanar oss att våga använda det som Øverland kallade Den första mänskliga rättigheten: Yttrandefriheten.
  Efter att boken publicerades i Norge för ett halvår sedan har Sverige dragits in i vågen av islamistisk terror genom attentaten i Bryssel. Samtidig etableras det fler och fler moskéer och vi ser allt fler kvinnor i hijab på våra gator.
  Denna bok ger dig svaret på varför detta sker.

  Liked by 1 person

 10. Melmac skriver:

  Hela kuppförsöket är väl orkestrerat av Erdogan själv.
  Nu kan han ju göra som han vill, sätta press på EU ännu mer för han kan bara vrida på ”flyktingkranen” om EU bråkar.

  EU och dess politiker är så förbannat naiva!

  Gilla

  • gmiksche skriver:

   Än så länge finns det ingenting som tyder på det. Visserligen har tusentals personer fängslats och tiotusentals avskedats, men listorna torde ha funnits i AKPs byrålådor ifallifall. Men självfallet välkomnas kuppen av Erdogan och hans anhängare. Det är ju ett gyllene tillfälle att skapa en diktatur med ett demokratiskt skynke. Tyvärr stöds Erdogans maktövertagande, som ju har pågått länge halvt i smyg, av en majoritet av turkarna. Eller av en övervägande majoritet av turkarna, för de 15 % som är kurder som ju inte betraktar sig som turkar torde inte stödja honom. Västs reaktion är som alltid (alltid är inget överord i detta sammanhang) skamlig.

   Liked by 1 person

 11. MartinA skriver:

  Att det sverige har blivit kommer gå sönder är oundvikligt. Om ett islamistiskt Turkiet snabbar på den utvecklingen är det bara bra. Hellre förr än senare säger jag.

  Gilla

  • Hortensia skriver:

   Vilken underlig inställning, Martin, att det skulle vara bra med islamisering någonstans alls i världen…?

   Jag hoppas innerligt, att en ny, fräsch, vaksam och handlingskraftig, svensk regering kan hejda barbariet, repatriera oassimilerbara utlänningar och återupprätta det trygga samhälle svenska folket förtjänar att få leva ifred i.

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Jag har bara mandat i sverige. Det är här mina förfäder levde. Det är här jag är medborgare. Det är här jag har hemortsrätt. Främmande vore det mig att lägga mig i turkarnas interna angelägenheter.
    Universialism leder till evigt krig. Och det leder till att våra resurser används i andras intressen snarare än i våra egna. Universialism är lögn och bedrägeri.

    Apropå politiska lösningar. Jag förstår att det är jobbigt. Men verklighetsflykt är ingen lösning.

    Liked by 1 person

  • Cassandra skriver:

   Martin eller Martina, det är oklart vad du heter, men nu tror jag inte du tänker på vad du säger.

   – Vill du tvingas sätta en muslimsk påse på din dotters huvud och följa henne var hon går och vara beredd att skydda henne rent fysiskt, för att hon inte ska betraktas som lovligt byte och antastas och våldtas av män från Mellanöstern?
   – Vill du tvingas se din son bli söndermisshandlad av samma sorts män från Mellanöstern som agerar som hyenor bara för att han råkat komma in på ”deras territorium”?
   – Vill du tvingas se din närmiljö förvandlas till en krigszon med ständiga upplopp och bränder där du hela tiden måste vara på helspänn, för att du ska bli ännu ängsligare och tillslut vika dig för dina ockupanter och nya herrar?

   Det är precis den utvecklingen den pågående islamiseringen av vårt land leder till.

   Vilken vettig människa blir egentligen förvånad? Svämmar man under femton år över vårt samhälle med över en halv miljon kulturbärare från de eviga konflikternas Mellanöstern, blir det givetvis efterhand de eviga konflikternas Mellanöstern även här.

   Det är en fullständig katastrof med dagliga attacker mot vårt samhälle som pågår. Öppna dina ögon! Och då har vi inte pratat om vad som händer när sharialagarna införts på riktigt, den ofrihet och rena förföljelse som då väntar otrogna svenskar är sannerligen inget att längta efter, något som kan bli full verklighet fortare än de flesta anar om vi som hittills fortsätter ned mot avgrunden.

   De islamistiska terrorattackerna talar sitt tydliga språk — ”underkasta er eller dö”.
   Frestelsen blir då stor för många att hemfalla till ord som ”islamofobi”, ”strukturell rasism” och ”främlingsfientlighet”, för att ursäkta fienden och dölja sin underlåtenhet att stå upp mot islamiseringen och den pågående smygockupationen. Med andra ord, vad sådant snack i skuggan av terrorattackerna handlar om är lögner för att dölja sin egen feghet, anpasslighet och medlöperi till fienden.

   Eller så ger man öppet upp på förhand och pratar i nattmössan om saker innan man tänkt efter ordentligt.

   Det är allvar nu och det är för slappt att bara sitta och svamla oansvarigt bakom tangentbordet. Kom igen och stå upp istället för vårt land innan det är försent, om inte annat så för dina efterlevande anhörigas skull.

   Nu handlar det om vår överlevnad. Ju fler eftergifter, desto mer vädrar fienden blod. Ju längre vi väntar med att agera, ju mer blod kommer att flyta.

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Sverige är svenskarnas fiende. Jag kommer ej att försvara det. Min lojalitet är till mitt folk, inte till denna vidriga byråkratiska apparat. Vi svenskar kan ej längre existera genom sverige. Vi måste finna andra sätt att existera. Och vi måste reformera vår kultur till denna nya miljö.

    Gilla

   • Cassandra skriver:

    ”Sverige är svenskarnas fiende. Jag kommer ej att försvara det. Min lojalitet är till mitt folk, inte till denna vidriga byråkratiska apparat. Vi svenskar kan ej längre existera genom sverige. Vi måste finna andra sätt att existera. Och vi måste reformera vår kultur till denna nya miljö.”

    Tror du att vi svenskar kommer att ha ro att i allt mer oroliga tider finna andra sätt att existera än genom våra befintliga svenska institutioner och reformera vår kultur, samtidigt som islamister försöker ta över landet med näbbar och klor? Det låter ganska diffust, minst sagt, men du får gärna förtydliga vad du menar. Ska vi alla fly till skogs och bygga nya samhällen där har du tänkt?

    Gilla

   • ruben skriver:

    Cassandra! Tack för den fina och klarsynta tankegången. Muslimer tror att de blir bättre när de ljuger för människor.

    Gilla

 12. Ami skriver:

  Erdogan låg bakom ”kuppförsöket” hela cirkusen var iscensatt för att stärka hans makt samt att rensa ut meningsmotståndare.
  Erdogans mål är att upprätta ett nytt muslimskt kalifat och han är på god väg att lyckas. EU och Nato befinner sig mellan en sten och ett hårt ställe i frågan.

  Det största misstaget väst gjorde var att stödja den arabiska våren, Khadaffi, Hussein och al-Assad må vara diktatorer men väst hade förhandlingspartner i dessa tre. Nu har väst ingenting. Det enda vi kan göra är att se på hur Mellanöstern brinner, hur Iran stärker sin makt och hur miljoner människor kommer att välla in i Europa.

  Gilla

  • Birgitta C skriver:

   Ja, det kanske är Erdogans egen van der Lubbe-grej (se branden i riksdagshuset i Berlin 1933 som gav Hitler möjligheten att införa diktatur) .

   Gilla

 13. Kristina von Heland skriver:

  I Sverige har man bojkottat det gamla Sydafrika, man avrådde resor till mitt nya land. Bojkott av varor-kommer några ihåg toalettpappret som var blekt och plöstligt blev alla förpackningar grå? Nu avråder man från resor till Istanbul och Ankara men inte resten av landet. Medborgarnas makt är att sluta att åka dit. Att åka till ett land där hälften hatar en, där man är ett lätt skjutet byte, vit utan ett tält på sig osv. Det finns länder som är billiga(det är väl attraktionen) och har långa stränder. Kroatien, Bulgarien och där är en västerlänning välkommen.

  Gilla

 14. lenngo skriver:

  Mohamed Omar skriver: ”Vissa västerländska medier rapporterade entusiastiskt om hur nederlaget för kuppen var en seger för den turkiska demokratin! En världsfrånvändhet som påminner om när våra medier våren 2011 trodde att uppjagade folkmassor som efter fredagsbönen kom tågande från moskéerna i Syrien skulle införa demokrati.” Äntligen en insiktsfull kommentar efter att medier och politiker av alla kulörer har ”gjort vågen”.

  Reaktionen från nästan alla opinionsbildare kan jag inte se som annat än att man stirrar sig blind på en aspekt av demokrati, förekomsten av allmänna val. Och glömmer två andra lika viktiga förutsättningar, nämligen fri opinionsbildning och rättsstat.

  Jag tycker inte att det är trevligt med militärkupper. De sätter förvisso rösträtten ur spel, åtminstone tillfälligt. Men kuppen kan ha haft till syfte att återställa de två demokratiska funktioner som för närvarande saknas i Turkiet: ett fungerande rättsväsende och fri opinionsbildning. Något förenklat kan man säga att om kuppen hade lyckats så hade nettoeffekten blivit ett steg bakåt, två steg framåt när det gäller demokratins tre ben. Som letkajenkka.

  Ur ett Västeuropeiskt perspektiv är det naturligt att se militära ingripanden i ett lands politik med största misstänksamhet. Men Turkiet har andra traditioner. Alltsedan Kemal Atatürk förändrade Turkiet i grunden och skapade en stat baserad på demokrati, modernitet, åtskillnad mellan stat och religion och jämlikhet (även för kvinnor) har militären stått som yttersta garant för att försvara det som Atatürk åstadkom. Dessvärre har dessa demokratiska landvinningar under senare tid steg för steg urholkats av AKP under Erdogan.

  Fixeringen vid allmän rösträtt som enda kriterium på demokrati har i vår tid lett till oerhörda missgrepp från Västmakters sida, exempelvis i Irak och Libyen. Om politisk opposition stryps, om grundläggande rättssäkerhet saknas, då är det inte mycket glädje med majoritetsval, särskilt om denna majoritet stöder etableringen av regimer som är allt annat än demokratiska. Västeuropas utveckling mot demokrati var en lång process som pågick under hundratals år. Den lika och allmänna rösträtten var inte inledningen på den processen utan avslutningen, och den kunde framgångsrikt genomföras först när vi hade en fri press och en fungerande rättsstat.

  Liked by 2 people

 15. P I Persson skriver:

  Jag är absolut ingen anhängare av Erdogan. Men vad vet vi om militärerna ? De står för demokrati, sägs det, mot diktatorn (som dock är demokratiskt vald).

  Nja … Jag vet att det inte är fullt ut jämförbart, men jag tänker ändå på ”arabiska våren”, och jämför med den. Folken reste sig (och inte utan rätt heller) emot sina odemokratiska ledare. Och folk i väst jublade, nu skulle det bli demokrati. Den arabiska våren.

  Och visst störtades vissa diktatorer. Men det var inte demokrati i vår mening som infördes. Många grupper, inte minst minoriteter, fick det de facto sämre efter diktatorns störtande.

  Vad säger att det inte kunde ha gått lika illa i Turkiet, om kuppen lyckats ? Det vet vi ju inte, eftersom den misslyckades. Men nog finns det skäl att undra.

  Maos tes ”Det är rätt att göra uppror” kan säkert tillämpas i enskilda sammanhang, men definitivt inte generellt.

  Gilla

  • Krille krokodil skriver:

   Den turkiska militären är det som troligen står närmst väst via NATO, precis som de tidigare diktatorerna, Edogan är islamist, man behöver inte veta mer, i Turkiet har vi det tillstånd man för allt i världen ville undvika i Egypten, hellre militärdiktatur än islamister.

   Gilla

   • P I Persson skriver:

    Kanske. Men kanske inte. Ingen vet.

    Min poäng var att väst trodde på demokrati bara diktatorerna störtades. Det blev inte vad vi kallar demokrati. Nu tror väst att det hade blivit demokrati om Erdogan hade störtats.

    Som sagt, kanske eller kanske inte.

    Gilla

 16. ruben skriver:

  Tycker det verkar så suspekt. Tusentals tjänstemän tagna till fångenskap. Har inte diktatorer betett sig på samma sätt förr? Hur gjorde inte Spaniens Franco?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s