Gästskribent Nima Dervish: Sluta förneka förekomsten av svenska värderingar

logo­DGSOm man fick en krona för varje gång en svensk politiker eller debattör proklamerar icke-existensen av svensk kultur eller svenska värderingar! Ni minns Mona Sahlins klassiker: ”Ni har en egen kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. […] Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker.

Eller Fredrik Reinfeldts reflektion efter ett besök i invandrartäta Ronna i Södertälje: ”Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån.” Nyligen skrev Fredrik Virtanen en text som ursprungligen hade rubriken ”Det finns inte några svenska värderingar”, men senare fick en annan titel.

Ironiskt nog bevisar själva yttrandet av påståendet dess felaktighet: Är det något som svensken, och svensken allena, älskar att göra är det just att förneka existensen av en egen kultur och dess unikum. Att säga att självförnekelsen är en del av den svenska kulturen är kanske att ta i, men den förekommer påfallande ofta, och jag har inte noterat företeelsen i andra länder.

Alla förstår att vissa värderingar är tämligen universella. Lögn och stöld är illgärningar i såväl Sverige som Iran. Att hjälpa tanter över gatan är en dygd överallt. ”Svenska värderingar” existerar. Att förneka förekomsten av dem är dumt. ”Svenska värderingar” är de normer som generellt råder i vårt majoritetssamhälle, oavsett om de är absolut unika för oss eller även kan finnas någon annanstans.

Är vardagen i Sverige identisk med andra länders verklighet? Är inte skillnaderna i stor utsträckning avhängiga av hur folk faktiskt beter sig, i motsats till läppbekännelse om hur man ska bete sig? Påverkas inte folkets beteende och handlingar av värderingarna inom deras kultur? Envar vars näsa sträcker sig längre än till Stockholms tullar och den som bott i andra länder är bekant med de tydliga skillnaderna mellan Sverige och många andra ställen.

Hövlighet är en dygd överallt, men i många länder är det mer normalt att armbåga sig fram än att beskedligt vänta med kölapp i hand. Korruption och nepotism finns överallt, men på vissa ställen är den patologisk och allestädes närvarande.

Alla föräldrar älskar sina barn, men i vissa kulturer ligger den påstådda ”logiken” i att en dotter som befläckat familjens heder bör dödas beklagligt nära till hands.

Sverige har inte ensamrätt på sexuell frigjordhet, men att ett par som skilt sig och numera är gifta med varsin ny partner kan ha parmiddag utan att smockor serveras är förbluffande, åtminstone där jag kommer ifrån.

Att bo hos Moder Svea är som att vara ihop med en underbar tjej som lider av dåligt självförtroende. Du bedyrar att hon är speciell, medan hon konstant tjatar om sina skavanker: ”Titta på alla andra tjejer: Hon är vacker, själv är jag fet. Hon där är rolig, själv är jag färglös. Den där är passionerad, själv är jag torr och tråkig. Rasistisk och elak är jag också.”

Ja, hon är inte perfekt och har brister, som alla andra. Exempelvis kan hon vara förbaskat kylig, men lär du dig att hantera det är hon cool. I slutändan är det henne du har valt, det är hos henne du vill stanna. Speciellt med tanke på att hon inte är din första och du är medveten om vilka galningar det finns därute; du minns särskilt den dysfunktionella psykopat som du en gång flydde från. Dock blir hennes självhat tröttsamt ibland.

Ibland tänker du att om hon inte ändrar sig så… vill du inte lämna henne, men samvaron lär bli mindre lycklig. Ibland vill du skaka om henne och skrika: ”Lägg av, du är bra som du är!”

En gång i tiden lät hon dig åtminstone ge komplimanger, men numera beter hon sig som att det är nåt fel på dig som älskar henne: Invandrare som viftar svenska flaggan på nationaldagen är lite töntiga och patetiska. ”Antirasisterna” bakom boken ”Rummet” anser att författaren Qaisar Mahmoud ”älskar Sverige och svenskarna så hårt att [han] borde köpa ett par knäskydd så [han] inte får ont i knäna när [han] suger av dessa härliga Vasaättlingar”.

Gillar du Sverige riskerar du numera att utsättas för invektiv som ”husneger”. Blott i Sverige kan två harmlösa ord som ”svenska värderingar” automatiskt ”avslöja dig” som garderobsrasist.

Rasister (de som verkligen är det, inte alla som slentrianmässigt kallas det) har jag inga förväntningar på. Dock antar jag att antirasister och de som ropade ”refugees welcome” hyser viss omtanke om invandrade. Får en som var nyanländ för 29 år sedan vänligen be om att ni slutar klanka ner på er själva?

Nima Dervish är frilansskribent och författare till böckerna ”Varför mördar man sin dotter?” [2009] Och ”Ordbrand” [2013]. Föddes i Iran och kom till Sverige som tolvåring. Har sedan 2005 skrivit, debatterat och föreläst om ämnena invandring, integration och religion.

48 reaktioner på ”Gästskribent Nima Dervish: Sluta förneka förekomsten av svenska värderingar

 1. JAN BENGTSSON skriver:

  Ambitiösa invandrare från Iran är något vi skall vara mycket glada för)
  Tino S är ett annat lysande exempel.
  Man har språkkunnande o ser kunskap i svenska språket som en nödvändighet

  Är något ”osvenska” i sitt klarspråk,
  hymlar inte med självklarheter)
  Det är något vi behöver här!

  Har oftast en önskan att assimilera sig!
  Man har flytt FRÅN religiöst förtryck…
  Ser därför inte Islam som ledstjärnan)

  Mao tillför man MÅNGKULTUR,
  inte enbart monokultur)

  Gillad av 1 person

  • Hedvig skriver:

   All invandring till Sverige är välkommen, förutsatt att migranterna ser till att lära sig svenska, svensk samhällskunskap och integrerar sig till våra lagar och regelverk. Att de anstränger sig för, att försörja sig själva genom arbete/studier ser jag som en självklarhet

   Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   I hastigheten glömde jag Hanif Bali,
   en blivande partiledare i Moderaterna)
   När AKB flosklat färdigt…

   Gilla

   • Boris skriver:

    Hanif Bali är en kappvändare av rang. Har inget förtroende alls för honom. Läs vad han sagt tidigare och vad han säger i dag. Går inte att ha förtroende för en spdan person. Om han åtminstone erkänt att han tidigare haft fel och bett om ursäkt.

    Gilla

   • Hortensia skriver:

    Håller med Boris om Hanif Bali. Jag litar verkligen inte på någon med ett sådant, tillsynes, ogenerat förhållande till opportunistisk helomvändning i politiska spörsmål.

    Utan offentlig avbön med rimlig förklaring till Balis uppseendeväckande kappvänderi i den allt överskuggande migrationsfrågan, hoppas jag innerligt att en eventuell inkvotering till partiledarposten i Moderaterna är helt otänkbar.

    Gilla

   • Hedvig skriver:

    Angående Hanif Bali som kappvändare i migrationsfrågan, så gäller naturligtvis denna kapp- och ko-vändning hela moderata partitoppen med Anna Kinberg Batra (AKB).

    Långt från Fredrik Reinfeldts direktiv till svenska folket i augusti att ”öppna våra hjärtan”. Samtidigt vet vi att Fredrik Reinfeldt är AKB:s mentor.
    En riktig värderingsröra inom Moderaterna!

    Gilla

 2. Ingrid Clenman skriver:

  Det kom ett brev från Rhode Island idag från en gammal släktforskarvän som skrev så här:

  ”I made kontakt with second & third cousins in Scania. One is now a regular Facebook friend with an outgoing and spontaneous family (which frankly hasn’t been my experience with Swedish relatives). So they’re on our list of folks to visit. My uncle who was big on his Swedish heritage and took his Viking replica long boat to all sorts of events here, in Newfoundland, and Europe died a month or so ago. I think about him often, especially here where he and his Viking crew anchored offshore and came to this picnic table for a lobster fest.”

  De svenska och skånska folken är unika i världen. Det är fullständigt unika. Jag skriver på en ipad för första gången, annars hade jag haft mycket mer att skriva om detta ämne. Man måste tydligen bo utomlands för att inse hur otroligt unika de är.

  Gillad av 2 personer

 3. arne skriver:

  Nima skriver till stöd för svenska värderingar. Personligen landar jag i att jag inte vill ha hit en enda till från dessa regioner, och jag är väldigt trött på att vissa företeelser bara kan tas upp av folk med namn som Dervish, Mohammed, Pekgul eler Gadban. Man kan inte reverserva tiden men just här blir jag nostalgisk och önskar att alla de med dessa namn aldrig kommit hit.
  Jag hoppas att Reinfeldt har rätt och att tillräckligt många återupptäcker sina rötter innnan det är försent.

  Gillad av 2 personer

 4. BjörnS skriver:

  Mitt stora respekt till alla som uppskattar det svenska och gör vad man kan för att bidra till samhället. Mitt förakt till dem som föraktar det svenska utan stt dra konsekvenserna och flytta dit där de kan trivas bättre.

  Gillad av 1 person

 5. arne skriver:

  Ursäkta, ett litet tillägg, är det någon som vet hur det blev så att Sverige fokuserade på just de mest onsinta och kvinnofientliga folken i världen? Varför inte fattiga mexikaner, asiater eller till och icke-muslimska regioner i afrika? Hur hamnade vi här? Varför just araber och muslimer, folk lider över hela världen? Jag vände ryggen till Sverige efter Jugoslavienkriget som fyllde Sverige med falanger som nu kämpar om makten över knarket i Malmö, när jag återvände så var islamiseringen ett faktum. Hur gick det till?

  Gillad av 1 person

  • Utlandssvensk skriver:

   @ Arne,

   ” är det någon som vet hur det blev så att Sverige fokuserade på just de mest ondsinta och kvinnofientliga folken i världen?”

   Som du vet är min uppfattning att det var avsiktligt under Reinfeldt. Oavsett vad man anser om denna förklaring uppfyller den helt klart kraven under Occams rakkniv. Dvs. den enklaste förklaringen till att vi aktivt skapade den mest renodlade negativa selektion som västvärlden har skådat, är att de som satt vid makten ville ha detta. Och det finns ingen tvekan om att Alliansen la in en helt annan växel vad gäller både antal och negativ selektion jämfört med sossarna, även om de senare hade också liknande tendenser.

   Läste du artikeln om Somalier från 2007, som jag länkade till härom dagen? Om inte, gör det och betänk att allt detta var känt redan då och likväl fortsatte Reinfeldt hela vägen in i kaklet:

   http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/28-10-07-g%C3%B6teborgs-somalier-ett-folk-i-kris-1.1179853

   Sen låg även Bildt åt samma håll, Här är en kort, men väldigt sevärd video från 1992:

   Notera att Bildt säger rent ut att han anser att de nya motsättningar som skapas av massimmigration är bra för Sverige!

   Gillad av 2 personer

   • larslindblog skriver:

    Bra påminnelse om pratmakaren Bildt ! Man glömmer lätt. Om Bildt varit förnuftig hade han gjort allt i mänsklig makt för att stoppa vidare invandring. Det hade varit svårt redan då att integrera alla immigranter. Leif GW Persson kallade Gustav Fridolin för ”orm” vid något tillfälle , jag undrar om uttrycket inte passar även på Carl B.
    Jag minns hur Carl B. grundlurade Bosnienserbernas kvinnliga president Biljana Plavsic.
    Bildt övertalade den gamla damen att avsäga sig uppdraget och överlämna sig till Haag , under förespegling att det hela mest var en formsak. Jo pyttsan ! Gumman hamnade på svenska Hinseberg bland förhärdade brottslingar ,där hon försmäktade i många år.
    Biljana Plavsic var/är mycket bitter på Carl Bildt

    Gilla

 6. Staffan Persson skriver:

  Allt detta är relevant men dock finns det något som inte heller förf.ser:Att i denna nationella masoschism finns ett högmod,ett i tid och otid framhållet dygdemönster som läxar upp de nordiska grannarna(jag får ofta kommentarer därifrån om detta) och andra folk för deras bristande upplysning.Egentligen är det en protestantisk renhetsivrare och dogmatiker i en postkristen,”post-stormakt-” tid som döljer sig någonstans inne i detta syndrom.Eller är det jag skriver ytterligare ett bevis på förf.:s hypotes-att vi till och med skuldbelägger oss för vår negativa syn på oss själva?Kanske,men det förklarar ingenting.Mitt förslag att det är den protestantiske extremisten utan Gud som spökar förefaller mig förklara mer.Den svenska attityden påminner en smula om kulturrevolutionen i Kina.Det finns alltid några psykopater som drar i trådarna,så även här,men de är bra på att maskera sig.

  Gillad av 2 personer

  • Pauline skriver:

   Du verkar ha något bristande historiekunskaper när du skyller det negativa du talar om på den ”protestantiske renhetsivraren och dogmatikern”.
   Läs på om vad protestanterna stod för istället!
   Lika dumt är det när historierna människor kommer dragande med att det är gamle Luther som är skuld till allt tråkigt, överdrivet sträng arbetsmoral osv
   De har nog inte det minsta hum om.vad de pratar om utan härmar vad de hört någon annan lika okunnig och historielös person säga.

   Protestanterna protesterade just mot den likriktning och centralstyrning som dåtidens makthavare stod för, där påvedömet överst med världsliga makter la tunga bördor på människor och i sin girighet erbjöd förtur tull himmelriket för de som kunde betala för det.
   Luther har vi mycket att tacka för. Han var en driftig och modig man som gjorde uppror mot den falska religionens förtryck, dessutom lär han ha varit en glad lax snarare än den surgubbe somliga utmålas honom som.

   Gilla

   • Bengt skriver:

    Tack Pauline! Sällan sådana som du hörs i det offentliga rummet! Är det inte så att många tongivande och i ämnet okunniga opinionsbildare medvetet sprider falska beskyllningar mot Luther och protestantismen? Kunskapen om just Martin Luther och det han uträttade under dödshot tycks vara en bristvara i de kretsarna.
    Sällan nämns något positivt. Vet inte om det har att göra med undervisningen i dagens skola. Den avspeglar väl det som anses politiskt korrekt i vår tid, då moral anses som något otyg.

    Gilla

 7. Hortensia skriver:

  Hur ska vi kunna göra det, Nima Dervish, när hemska nyhetsrapporter från resten av världen ständigt får oss att skämmas för någon ”svensk”, som beter sig fullkomligt vanvettigt – ur svensk synvinkel – och exempelvis reser tillbaka till hemtrakterna i Mellanöstern och låter barnen leka med handgranater?

  ”En tre år gammal pojke från Västsverige dog efter att ha lekt med en hangranat på terrororganisationen IS territorium i Syrien, rapporterar SVT Nyheter Väst.
  Det var 2015 som pojkens mamma ska ha beslutat sig för att ansluta sig till terrorgruppen och tog då med sig sina barn, enligt uppgifter till SVT, som tagit del av bilder på Facebook där treåringen ses posera med vapen.
  Familjen uppges ha haft flera vapen i sitt hem och det var där som olyckan med handgranaten uppges ha skett. Ett äldre syskon till treåringen skadades av granatsplitter när den utlöstes.
  Dödsfallet är det första kända där ett svenskt barn vars förälder anslutit tig till IS har dött, enligt SVT.”

  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article23112425.ab

  Man blir inte svensk för att man har lyckats skaffa ett svenskt pass, eller råkat födas inom landets gränser, och jihadistidioter borde aldrig någonsin få ”återvända” och sätta sina bockfötter på svensk mark igen.

  Vill man tvunget fortsätta sina fäders barbariska seder och kriga, slåss, mörda och skända förmenta meningsmotståndare – och sina egna anhöriga – har man inte i Sverige att göra och ska inte kunna snyfta sig tillbaka för vård och vila på svenska skattebetalares bekostnad.

  Gillad av 4 personer

 8. Kristina S skriver:

  Man kan ljuga inom islam om det är till gagn för islam. Så man kan ljuga i Iran och övriga muslimska länder. På ett personligt plan, jag vet inte. Korruption handlar om att ljuga. I de länderna är korruption utbredd.

  Gilla

 9. dolf skriver:

  »Ingen kan slå fast vad svenska värderingar är. Många stats­vetare och politiker har försökt.» säger Virtanen.
  Nä, men det betyder inte att de inte finns. Det är som med grammatik. Det finns väl ingen (ännu) som hävdar att det inte finns något sådant som korrekt svenska. Men att fastslå grammatiken för ett språk är som att försöka fastslå landets värderingar. Det är en diffus massa utan skarpa kanter. Grammatik är en efterkonstruktion där man försöker skapa regler för vad som redan finns helt oberoende av en klar och entydig grammatik. Grammatiken är inte entydig, det uppstår en massa tolkningsproblem och undantag, specialfall som inte täcks osv. Det finns ingen klar och entydig grammatik som alla kan enas om för vad som är korrekt svenska. Ta bara ett enkelt exempel, heter det ”Ge husrum till de som behöver det” eller ”Ge husrum till dem som behöver det”? Man kan grammatiskt hävda att det skall vara ”de” för att det är subjekt i den andra satsen, men man kan också hävda att det skall vara ”dem” för det är objekt till preposition ”till”. Språkvetarna löser den gordiska knuten med att låta bägge alternativen vara korrekta. Och det är inte särskilt svårt att hitta andra luddigheter och underligheter.
  Likväl, trots att det inte går att ge en entydig grammatik för språket är det väl ingen som hävdar att språket saknar grammatik?
  Precis samma sak gäller värderingar.

  Gillad av 2 personer

  • Nima Dervish skriver:

   Klockrent exempel Dolf!
   Själv jämförde jag det för flera år sedan (på ett seminarium) med doften av en ros. Det är väldigt svårt för en vanlig dödlig att med ord redogöra för eller beskriva doften, men du vet att den finns för du har upplevt den.

   Gilla

   • dolf skriver:

    Ja. Eller ett annat sätt att se det på: En kultur är inget annat än en kollektiv personlighet. Det är lika enkelt, eller svårt, att beskriva en kollektiv personlighet som att beskriv en individs personlighet. Likväl skulle det väl aldrig falla någon in att påstå att människor inte har olika personlighet. Det samma gäller då givetvis för kulturer som kollektiva personligheter.

    Gilla

  • Aha skriver:

   Tokvänstern har gjort det till en dygd att ifrågasätta självklarheter. Ett sådant ifrågasättande är påståendet att det inte finns någon svensk kultur. Endast ett nyfött barn utan fungerande syn och hörsel har rätt uttrycka sådan tokighet.

   Aftonbladet är en privatidning som man läser frivillighet, så egentligen får väl Virtanen hållas på sin kant, bäst är ignorans. Allvarligt blir det dock när stolligheter sprids i public service, för att inte säga i skolorna. Där behövs det storstädning, en kontrarevolution helt enkelt.

   Gillad av 1 person

 10. Gunilla skriver:

  Har kommit fram till att kultur och värderingar förändras, i alla samhällen. Till det bättre eller till det sämre (som i Sverige). Det vi ser i Sverige idag ÄR dagens svenska kultur och värderingar (icke-kristet religiöst präglade samt vänsters postmarxistiska relativitets-värderingar). Vi som är något äldre minns ett annat Sverige. Men det kommer aldrig tillbaka. Det enda vi kan göra är att påminna och berätta för våra barnbarn. Och kanske börja fundera på vart vi kan utvandra och få asyl för att få behålla vår utdöende kultur och värderingar. För det var ju inte detta tillbaka till förmedeltid man trott vi skulle få med det nya årtusendet.

  Gillad av 2 personer

  • Ådärkomdenja skriver:

   Att ett land, via sin påstådda ”elit” – politiker, ämbetsverk, media, intresseorganisationer – frivilligt begår nationell välfärdsrasering, kulturetnisk och demografisk harakiri, måste vara världsunikt. Jämför med vad som händer den som smädar kungen av Thailand, riskerar att dömas till fängelse i upp till 20 år. I Sverige anses det av vissa lite hippt att smäda kungen, inget straff, muntra kommentarer. Och att PK-ädelt driva och medverka till landets förfall, av FN bedömt som en välfärdsnedgång till u-landsstatus år 2030. Kulturelitism kombinerad med landsförräderi, straffritt.

   Gillad av 1 person

   • Anna skriver:

    Men det är väl ganska vettigt att smäda kungahuset, speciellt som de nu självmant urvattnar respekten för sig själva genom att upphöja en nakenmodell till prinsessa! Tacka vet jag gamle kumgen, det var stil och bildning hos den mannen!

    Gilla

 11. Hovs--hallar skriver:

  Bra att du tar upp detta, Nima.

  Det är uppfriskande när personer som själva är invandrade kan se vår kultur med friska ögon och notera våra besynnerligheter, som denna dåliga självkänsla — även Patrik tar händelsevis upp ett närbesläktat ämne, nämligen den svenska benägenheten att låta sig skambeläggas, i sin krönika idag.

  Denna egenhet utnyttjas skickligt av sådana landsförrädare som tex. Reinfeldt och Mona Sahlin för att tvinga på oss något vi inte vill ha. Man skambelägger oss för att få ner oss på knä helt enkelt.

  Gillad av 2 personer

 12. Ami skriver:

  För det första vill jag påpeka att röster som Nimas, Omar mfl är väldigt värdefull i debatten. När man själv försöker tränga igenom bruset så blir det sällan eller ingen effekt förutom slagorden man får efter sig.
  För det andra så är jag faktiskt tveksam till vad svenska värderingar betyder och framförallt vilkas värderingar vi utgår ifrån?

  Om svenska värderingar är Löfvenska, Fridolinska, Wallströmska eller Lindbergska så count me out.
  Svenska värderingar om jag har förstått det korrekt måste väl innebära – Gör rätt för dig, Med rättigheter kommer skyldigheter samt en grundfast tro på demokrati och rättvisa för medborgarna.
  Det man ser idag värderingsmässigt sätt är politiska och mediala floskler som bara de mest indoktrinerade tror på och de är tyvärr många.
  Likaså verkar det vara som att vi har en svensk modell, det enda man kan skönja av den är ett otal dikeskörningar.

  Gilla

 13. Pauline skriver:

  Det Nima beskriver är en tämligen ny företeelse, åk ut på landet och kolla in alla lokala hembygdsföreningar där många faktiskt är riktigt stolta och tacksamma över sin historia och speciella kultur.
  Att det senmoderna samhället premierar historielöshet och ”kulturlöshet” beror på den vänsterelit som styrt landet alltsedan Olof Palmes dagar. Palme var också utbildningsminister och visste att radikalisera utbildningen från grunden, Hans fru Lisbeth Palme var om jag förstått det rätt en ivrig påhejare av utbyggnad av daghem och hennes make inspirerades troligen av idén om att förstatliga barndomen.
  Sverige genomgick en förvandling i rent sovjetisk anda runt den här tiden och det är det vi ser resultatet av nu. En befolkning som utan att sätta sig till motvärn låter sig bytas ut mot främmande folk med främmande värderingar, men där fler och fler i lönndom knyter handen i byxfickan..

  Ett historielöst hjärntvättad och kuvat folk som inte vågar stå för en personlig åsikt då man annars hotas av vänsterelitens förtryck och förföljelse.

  Gillad av 3 personer

  • Hedvig skriver:

   Undrar om du inte fått lite om bakfoten. Numera är allianspartierna med fd statsminister Fredrik Reinfeldt ledande i att splittra och montera ner det svenska samhället.

   Både infödda och utlandsfödda svenskar skulle ha nytta av att läsa historikerna Henrik Berggrens och Lars Trägårdhs bok ”Är svensken människa? Gemenskap och oberoende i det moderna Sverige”, 2006. Norstedts. Senare och utvidgade upplagor har utkommit.

   En recension av boken i SvD av Lena Andersson:

   http://www.svd.se/storst-av-allt-ar-oberoendet

   Gilla

 14. Ulla C skriver:

  Tack till Nima – precis hur jag tänker och säger! Men det är så många som tror att man är rasist om man inte förnekar traditioner och egen kultur. Det finns massor av företeelser som är svenska – vi behöver inte skämmas för dem.. Alla andra får ha sina traditioner, varför skulle inte vi få det? När Reinfeldt och Sahlin nedvärderar svensk historia och tradition har det motsatt effekt. Många blir irriterade på sådana uttalanden. Det är förvånande att dessa personer tror att vi genast ska tänka som dem när de uttalar sig. Det KAN vara tvärtom.

  Gilla

 15. Siha skriver:

  Nima, jag är så glad att du skriver igen. Träffande beskrivning det där, med Sverige som en älskad tjej med dåligt självförtroende

  Gilla

 16. John Nilsson skriver:

  Nomadic Pastoralism, Islam and Violence:

  (Innefattar ett kort videoklipp med Robert Sapolsky, om kulturers utveckling relativt ekologiska/miljömässiga förhållanden).

  Gilla

 17. Johan Richter skriver:

  Reinfeldts uttalande strider inte mot att vi har en svensk kultur idag, där vi under många år mottagit utländska influenser och behållit en del. Det är starkt överdrivet så klart, men det är sant att mycket av vår kultur har kommit utifrån. För övrigt är det rätt så uppenbart en anspelning på Tegners ord om att ” All bildning står på ofri grund till slutet, blott barbarit var en gång fosterländskt.” Tegner är inte känd som en svensk-hatare, och jag tror inte Reinfeldt är det heller.

  Gilla

  • Hortensia skriver:

   Tro kan man göra i kyrkan, Johan Richter, och Reinfeldt kan näppeligen jämföras med nationalskalden Tegnér.

   Politiska företrädare i svensk regering och riksdag borde tveklöst kunna förväntas vara positivt inställda till Sverige och svenskarna, kan jag tycka. Reinfeldts ohöljda hat mot Åkesson och andra uttalat Sverigevänliga var, enligt min åsikt, ytterst obehagligt och alldeles oförsvarligt.

   Gilla

 18. Kulan skriver:

  Sverige är ett neurotiskt land. Man idealiserar sig själva som storartade humanister (en humanistisk supermakt) och projiserar samtidigt självföraktet på landet, kulturen och rasistern. Det Svenska psyket är alltså splittrat i två delar. Ett falskt grandiost jag som är fantastiskt gott och duktigt, och ett värdelöst dåligt jag som trycks ned i det undemedvetna. Bägge två positionerna är orealistiska och bygger på svårigheter att bilda en fungerande vuxenidentitet. Behovet att projisera självföraktet på andra skapar ett behov av rasism. Man behöver så att säga rasisterna att hata för att lätta på det inre trycket. Samtidigt behöver man invandrarna att gulla med för att upprätthålla det storartade goda grandiosa jaget. Om man förstår detta blir det genast lättare att läsa av människor och förstå absurditeterna i detta märkliga och motsägelsefulla land.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.