Gästskribent Ronie Berggren: Svensk USA-bevakning måste upphöra med självmålen

logo­DGSDet råder hyperinflation i den svenska USA-rapporteringen. Morgonsoffor och tidningsspalter diskuterar primärvalen med sportkommentatorers detaljrikedom.

Men det saknas nyanser. Och i motsats till sportvärlden, där hundratusentals kunniga svenskar ställer höga krav på sina kommentatorer, hålls de politiska kommentatorerna sällan ansvariga.

Det har lett till två problem som avskräcker USA-intresserade nyhetskonsumenter från svensk media; kompetensbrist och vänstervinkling. Låt mig börja med kompetensbristen.

Föreställ dig en fotbollslandskamp 2013 och en sportkommentator som sa att han såg Tomas Brolin på spelplanen, och sedan vidhöll detta inför sin invändande kollega. En sådan skulle ha lynchats i vardagsrumsprat och sportspalter eftersom alla vet att Tomas Brolin inte spelade då.

2013 besökte USA:s president Barack Obama Sverige. SVT direktsände med Marianne Rundström och Claes Elfsberg som kommentatorer. Rundström ville upplysa om Obamas ressällskap och sa:

Condoleezza Rice satt väl där bredvid. Hon blir ignorerad, men fortsätter ihärdigt: Jag tror jag kunde spåra Condoleezza Rice va? Elfsberg svarar: Näe, det var inte hon Nä, det var en annan dam som vi såg. Rundström driver fnissande på: Ja, jag undrar om inte jag har rätt faktiskt. Elfsberg backar och säger att hon kanske har det trots allt.

Condoleezza Rice var utrikesminister åt den republikanske presidenten George W. Bush. Att hon skulle åka med den demokratiske efterträdaren Obama till Sverige 2013 är förstås lika troligt som att Tomas Brolin samma år skulle ha dragit på sig landslagströjan igen.

Vi som såg sändningen suckade. Lite senare kom en rättning; kvinnan ifråga var Obamas nationella säkerhetsrådgivare. Hon hette visserligen också Rice, men Susan i förnamn. (Men det var inte namnen som fått Rundström att blanda ihop dem utan att båda var svarta, unga kvinnor).

2014 jämfördes Rundström av Sveriges radio med journalistikonen Barbara Walters. Och i år leder hon morgonprat i SVT om amerikansk valpolitik. Självkritiken lyser med sin frånvaro.

Var då tabben en så stor sak? Vi återkommer till det.

USA-rapporteringen präglas också av vänstervinkling där majoriteten av journalister framställer demokraterna positivt och republikanerna negativt. Några exempel:

I presidentvalet 2012, upplystes P3 Nyhetsguidens programledare Valeria Helander om att Obama behövde vinna nästa debatt mot republikanernas kandidat för att bli kvar som president. Hon sa:

Ord och inga visor. Så vi får helt enkelt hålla tummarna för att det inte är kört för Obama.

I år har Sveriges radio en USA-valpodd ledd av Sara Stenholm, som 2010 avfärdade George W. Bushs livsberättelse som ”äcklig”. Och podden präglas av djup oförståelse för republikanerna.

Efter terrordådet i Bryssel den 22 mars förfasade sig SVT:s USA-reporter Erika Bjerström inte primärt över ISIS, utan över att Donald Trump kunde gynnas:

Amerikanska medier vältrar sig just nu i analyser hur … våra förorter kollapsar … dessa självbelåtna kommentatorer måste ha fel. Och jag inser att denna attack kommer som en present till Donald Trump och hans kampanj. … Det känns övermäktigt hålla emot ondskans krafter men det måste, måste , måste gå.

Om man som svensk stöder republikanerna eller bara vill få en rättvis bild av USA:s politiska sidor så känner man sig utfryst i det ovan exemplifierade mediaklimatet. Och då blir fel som Marianne Rundströms den droppe som får dessa utfrysta att helt välja bort svensk media.

Och för att avrunda med en sportmetafor: i en tid när svensk media kämpar för sin överlevnad mot Internets gratisutbud och globala konkurrenter, så måste väl det betraktas som ett rejält självmål?

Sverige behöver en självständig USA-rapportering. Därför borde public service verka för ett klimat där alla kan känna sig inkluderade.

Ronie Berggren leder bloggen/podcasten Amerikanska nyhetsanalyser, där hans granskning av bristerna i svensk USA-bevakning bland annat uppmärksammats av Per Gudmundson i SvD.

13 reaktioner på ”Gästskribent Ronie Berggren: Svensk USA-bevakning måste upphöra med självmålen

 1. MartinA skriver:

  Den som hämtar sin information från gammelmedia har redan visat att vederbörande saknar intresse för verkligheten. Så låt morgonsoffor et al berätta sina sagor, det gör ingen skillnad.
  Dessutom är det omöjligt att reformera gammelmedia, det är svenskhatande kommunister från toppen till golvet. Från ägare till korrläsare och kameramän.

  Gillad av 3 personer

  • Jörgen skriver:

   Har kikat lite på sk alternativmedia och är måttligt imponerad. Framför pga att nästan alla nyheter är hämtade från ”gammelmedia”. Någon egen journalistik förekommer knappast. Inte underligt i och för sig, med tanke på skillnaden i resurser, men det dröjer nog innan alternativmedia kan kännas som ett riktigt alternativ.

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Nya Tider är en utmärkt tidning som har egna reportrar och gör egna reportage. Nätverket Granskning Sverige ringer upp politiker och makthavare och ställer frågor som gör det uppenbart hur värdelösa de är. Etcetera. Du har ”kikat litet” för att få dina egna fördomar bekräftade. En svart katt visar inte att alla katter är svarta. Endast att det existerar en svart katt.

    Gilla

 2. gmiksche skriver:

  Hur ska man kunna kräva en självständig USA-rapportering av en journalistkår som inte ens förmår att allsidigt och balanserat informera om det som sker här i landet? Samt har en agenda som appliceras på all information som ett grått täcke. Hillary är vårt hopp, Trump är en katastrof för USA och hela världen, Ungefär på det sättet.

  Gillad av 1 person

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Svenska officiella ( och subventionerade) media (MSM) beklagar i stigande utsträckning sitt minskade inflytande eftersom landets medborgare mer och mer vänder sig till alternativ information inom landet och till utländsk press. Huvudorsaken härtill är formella kunskapsbrister i rapporteringen och en vinklad rapportering av det slag som presenteras i Ronie Berggrens inlägg. Det största problemet är sannolikt SVT genom sitt stora genomslag.
  Det är inte troligt att detta kommer att ändras men samtidigt blir Internetmöjligheterna allt mer avancerade med inbyggda TV-inslag. På sikt finns det därför inget alternativ till att MSM avstår från sin agendajournalistik. Om inte detta görs kommer de gradvis att bli helt obsoleta och dra med sig den återstående seriösa journalistiken i fallet.

  Gilla

 4. JAN BENGTSSON skriver:

  Apropå journalistik, eller brist därpå!

  DN o övriga tidningar i Bonnierkoncernen bojkottar ALLA politiska utspel av SD.

  Total tystnad/medieskugga råder, utom när opinionssiffrorna sjunker…

  Vad värre är, SVT/SR deltar ogenerat!

  Lever vi i ett demokratiskt land, finns det visst fog att fråga sig?

  Gillad av 7 personer

 5. Elin i Hagen skriver:

  Många svenskar tror att de via MSM får en objektiv beskrivning av verkligheten, det står ju i kontraktet mellan licensbetalare och utförare. I Sovjet och DDR var majoriteten medvetna om att nyheter var utvalda och tillrättalagda för deras känsliga öron.
  Det är farligt när ett samhälle utsätts för en massiv ensidig propaganda. Vad händer när Nisse i Hökarängen storknar och även han börjar läsa utländska medier. Både norska och danska är friare än svenska.

  Gillad av 1 person

 6. Rikard skriver:

  Hej.

  Inte för att du har fel, för det kan jag inte påstå, men jag undrar om du glömt en sak:

  Svenska beroende mediers rapportering om USA syftar inte till att delge kunskap om landet, utan syftar till inre disciplinering och att bekräfta den sedan sjuttiotalet befästa bilden av de lite dumdryga, bullriga, svulstiga, oseriösa och allmänt stygga amerikanerna. Jämför med hur media rapporterade om Reagan, eller Schwarzenegger, eller Jesse Ventura. Samma smutskastning, samma snobberi, samma upprörda tonläge över att någon som inte är en politisk broiler (som i partiväldets Sverige) kan göra sig valbar.

  Rapporteringen syftar till att tala om för oss att vi är moraliskt överlägsna USA. Man skulle kunna önska sig en högre ambitionsnivå, men som enskild är det bättre att läsa bloggare och amerikanska medier, både rikstäckande och lokala. Kontrasten mot vad som väljs att lyftas fram i Sverige är slående, och tillnyktrande.

  NY Times, Washington Post, Chicago Sun-Times, Wall Street Journal, med flera. För den som snabbt vill hitta en lista över olika publikationer rekommenderas en titt på följande länk:
  [https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_newspapers_in_the_United_States]
  Så nästa gång svenska media rapporterar om en eller annan händelse kan man med en sådan lathund snabbt hitta en tidning från området händelsen skett i, och få betydligt mer information än annars. Särskilt bakgrund till händelser brukar man vara bra på att återge.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gillad av 2 personer

 7. arne f jaderfa skriver:

  Jag håller helt med. SvDs JaneErik Larsson är inget annat än usel. Han är helt besatt av Trump och hans oneliners är så dåliga så det är ett skämt. Jag kan inte fatta att SvD har valt honom att täcka valet i USA.

  Gilla

 8. P I Persson skriver:

  Jag tror det grundas i att vi talar olika språk och därför inte förstår varandra. Analyser från folk som på fullt allvar menar att konservatism skulle vara positivt värdeladdat går inte att ta till sig.

  Men för det bör man ju inte vara okunnig om fakta.

  Emellertid var det väl kineserna som blandade ihop de båda Rice ?

  https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2014/09/09/chinese-state-television-thinks-susan-rice-is-condoleezza-rice/

  Gilla

 9. Aha skriver:

  Bra artikel som på ett konkret sätt ger exempel på public services partiskhet och osaklighet.

  Rent taktiskt borde denna blogg och alla andra alternativbloggar skjuta in sig på public service. Att så ofta det går med konkreta exempel (som i artikeln) och argumentation påvisa public services partiskhet och osaklighet. Trumelden borde vara konstant så att den till slut tränger ut till allmänheten, att man börjar läsa alternativmedia, att man börjar säga upp sin TV- och radiolicens, att man börjar förstå att man genom åren blivit vilseledd och desinformerad, att man inser att de egna politiska besluten baserats på förvrängt underlag.

  Parollen borde bli; ned med public service och bygg nytt.

  Gilla

 10. Tahmas Nuri skriver:

  I Sverige är det fult att vara konservativ och ingen inom media tar hänsyn till att det finns personer som är just konservativa. Huruvida Trump, om han vinner, blir en bra president för USA får tiden utvisa och när jag skriver USA så menar jag USA. Nuvarande president Obama har inte tillfört något, vare sig inrikes eller utrikes. Han såg sig själv som en profet som skulle rädda världen, men tyvärr har det blivit etter värre under hans åtta år vid makten. Enda skälet till att han får den uppmärksamheten och det beröm som han inte är betjänt av beror på att han är USA:s första svarta president. Han får bara inte ses som en misslyckad president.
  Jag tror inte ett dugg på Hillary Clinton. Hon är snäppet till höger om Bernie Sanders men saknar den eggen som behövs för att kunna föra en bra inrikespolitik och utrikespolitik.
  För återkoppla till Trump så vill han bygga upp USA till den starka nation den en gång var. När vänster i Sverige hör att han inte har för avsikt att lägga två fingrar emellan avseende kriget i Mellanöstern så skriker Europa och vänstern att det är oansvarigt. Samma Europa och vänster som högljutt skriker ut sitt förakt för USA som världspolis.
  Utan att uteslutande tro att Trump kommer att bli en bra president så är jag övertygad om att det kommer bli en utlösande faktor för andra länder när de går till valurnorna. Socialisterna och vänster i Europa har spelat ut sin roll och har bevisat att de inte är i skick att styra sina länder eller hantera kriser. Vi behöver nya starka ledare som vågar fatta tuffa beslut och som sätter Europas väl och ve främst. Vi kan inte, hur illa det än kan ringa i våra humanitära öron, sätta andra kulturer och andra människors väl och ve framför vår egen.
  När Europa har blivit starkt igen då kan vi utarbeta humanitära insatser på ett ansvarsfullt sätt.
  Jag tror det är så Trump menar men som vanligt så kommer det budskapet inte fram i vänsterbruset.

  Gå gärna in på youtube och sök på Rubin Report/ Larry Elder. Se hela inslaget som är på cirka en timme. Ni kommer att bli förvånade och faktiskt se en gnutta hopp i en värld där alla ser vita-konservativa som djävulens påfund.
  Troligen kommer ni utbrista ” jag visste det” eller ” äntligen” ( en ledtråd, Larry Elder är svart konservativ politiker)
  Larry Elder for president!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.