Gästskribent Ronie Berggren: Därför stöder jag Donald Trump


logo­DGSDet finns många skäl till att inte önska se Donald Trump som USA:s nästa president; hans stötande uttalanden, gränslösa ego och politiska kunskapsbrister avskräcker med rätta.

Trots det stöder jag Donald Trump, som nu framstår som republikanernas troliga presidentkandidat.

Etablissemangen behöver nämligen konfronteras. Och det gör Donald Trump effektivt.

USA är med sina författningstexter den frihetliga världsordningens stora inspiratör. Men också dess unika väktare. Texterna har inspirerat vänner, styrkan avskräckt fiender.

Det förstår inte demokraternas liberala etablissemang, som vill omdana USA till Västeuropa. Det förstod inte heller president Obama som 2009 sa att han ”trodde på amerikansk exceptionalism på samma sätt som britter trodde på brittisk exceptionalism och greker på grekisk”.

Obama ansåg att USA:s exceptionella roll i världen var en subjektiv känsla, inget konkret faktum. Han ansåg att USA borde kompromissa; ge av kakan för att få fiender att följa det goda exemplet.

Obama förstod inte att när USA backar så kliver mörka krafter framåt. Och hans metod har inte fungerat, vare sig i Mellanöstern eller Ukraina.

Donald Trump och republikanerna vill att USA ska förbli USA. Och Trump tror på republikanernas doktrin om att fred skapas när USA visar styrka, inte när USA kompromissar.

Trump skiljer sig också från sina partirivaler. Ted Cruz och Marco Rubios ideologiska ryggsäckar är fyllda med färdiga svar: ObamaCare ska bort; aborter stoppas; USA leda århundradet.

Vill man visa konservativa att man slår hårt mot demokraterna är det precis så där man ska säga.

Det gör inte Trump. Han utforskar problemen och föreslår sedan lösningar. Han packar ryggsäcken i samråd med sina anhängare. När hans tillvägagångssätt sedan körs över av det skolade etablissemanget, stannar hans rörelse av lojala samtalspartners kvar.

Trump konfronterar också det intoleranta progressiva åsiktsetablissemang som tystar genom hatstämplar och förespråkar ”safe zones” för att ”skydda” studenter från konservativa åsikter.

Det är dessa som skriker och härjar på Trumps kampanjmöten. Trump låter sig inte tystas.

Genom att utmana dessa etablissemang har Donald Trump väckt den patriotism som Obama gjorde stel och abstrakt, till liv igen.

Det gjordes också av Ronald Reagan på 1980-talet, när USA längtade efter att bryta med ett krigiskt och kaotiskt 70-tal. Reagan presenterade konservatismen med ett leende.

Alla konservativa vill vara som Reagan och Marco Rubio och Ted Cruz citerar honom ständigt.

Det gör inte Trump. Han nämner sällan Reagan men gör det som Reagan gjorde: ingjuter självkänsla i ett folk som kuvats av etablissemangen. Reagan gjorde att det blev ”morgon i Amerika igen”.  Trump vill göra USA ”storslaget igen”. Det behövs i en tid när totalitära krafter avancerat där den fria världen backat.

Donald Trump har brister. Men lyckas med det viktigaste: att förmedla självförtroendet.

Därför stöder jag Donald Trump.

Ronie Berggren är konservativ debattör, leder bloggen/podcasten Amerikanska nyhetsanalyser (usapol.blogspot.com) och stöder republikanerna utan att ogilla demokraterna. 

 

33 reaktioner på ”Gästskribent Ronie Berggren: Därför stöder jag Donald Trump


 1. Ådärkomdenja skriver:

  Count me in. Jag hoppas på ett rejält break i utrikespolitiken, där ‘arabiska vårar’ grundat på fatal okunskap kring omvärldsfaktorer, och för naiv-Uncle Sam obekanta kulturers karaktärer, kommer att bringas till ett upphörande. Hur Trump ser på Nato resp Ryssland/Putin blir ett annat högintressant område. Trump skulle sannolikt enkelt hösta in Nobels fredspris, om han gör det Gorbatjov i praktiken gjorde med Warswawapakten, en nedläggning. Northern Atlantic Terror Organization står på tur, en onaturlig hybrid sen det kalla krigets tidevarv, baserat på ett Sovjetimperium som inte existerar sedan årtionden.

  Gillad av 5 personer

 2. Ipse Cogita! skriver:

  Jag tillhörde tidigt Reagans beundrarskara. Det var länge sedan och jag vet inte riktigt varför det blev så. Men jag kommer än idag ihåg att jag i hans tidevarv lärde mig: man behöver inte vara gravallvarlig för att vara seriös.

  När det gäller den vilt-från-höften-skjutande Trump så får man ha vilka åsikter man vill men en sak är ytterst anmärkningsvärd — han får folk att gå till valurnorna! Dick Erixon för min talan i frågan:

  ”Fakta förankrad i verkligheten är att republikanerna i detta primärval slår alla rekord i valdeltagande. I North Carolina ökade valdeltagandet från 517.583 röster valåret 2008 till i natt 1.138.562 röster. En ökning med 120 procent!

  Hos demokraterna är utvecklingen den helt motsatta. 2008 deltog 1.580.726 väljare i primärvalet i North Carolina. I natt var det bara 1.129.096. Ett sänkt valdeltagande med 29 procent.”

  http://erixon.com/blogg/2016/03/valdeltagarrekord-for-republikanerna/

  Den i svenska totalitärmedier så förhatliga Trump engagerar folk. Den i samma totalitärmedier hyllade Clintonskan stöter bort folk. Clintonskan kommer hela tiden undan med att hon behandlar sanningen som något nödvändigt ont och hon ljuger såsom hästar travar. Listan över hennes trollande med sanningen och blåljugande är lång men den listan finner vi inte i svenska totalitärmedier.

  Jag har sagt det förr och ber att få upprepa: tycka vad man vill om vad som helst, men det går inte att bara följa de svenska totalitärmedierna om man vill förstå vad som sker och varför. Det måste till ett betydligt bredare underlag. Andra svenska medier, svenska bloggar (som denna), utländska tidningar och utländska bloggar. Gärna i en vid omfattning, från alla möjliga håll och med varierande synpunkter och infallsvinklar.

  Jag hoppas för övrigt att alla kollade Kjell Albin Abrahamson på svt play häromdagen. Han skrev en insiktsfull artikel i Östersundsposten för en tid sedan. Den publicerades på papper och på nätet. Sen blev det väl inte riktigt ”korrekt” så man plockade bort den från nätet.

  Den svenska modellen i sin prydnad.

  http://www.svtplay.se/video/7105621/min-sanning/min-sanning-kjell-albin-abrahamson-sasong-8-avsnitt-10

  Den mannen kan mycket om totalitära regimer. Mer av honom. Tack.

  Gillad av 1 person

 3. Johan skriver:

  Håller till stor del med om vad som står i insändaren. Sett ur många aspekter vore kanske Trump bra för USA. Det som dock gör mig tveksam är om han är bra för Europa. Jag tror att han som president skulle sätta USA i första rummet (vilket också är hans ”affärsidé) och en följd av detta kan vara att han, om det vill sig illa, skulle kunna lämna Europa i mer eller mindre utsträckning i sticket. Sett ur europeiskt perspektiv vore det inte lyckat i dessa tider.

  Gillad av 1 person

   • Johan skriver:

    Kan du utveckla det? Vari ligger vinsterna för USA, sett ur demokraternas synsätt, i ett havererat Europa? Trump, däremot, tror jag skulle bry sig mindre om Europas öde än sina föregångare.

    Gilla

 4. BjörnS skriver:

  Trump har stora brister och skrivs ständigt ner av media och etablissemang. Ofta med rätta. Hans beundran av Putin ogillar jag skarpt. Jag kan dock inte bedöma Trump men tror att han underskattas gravt. Han är uppenbarligen på vissa sätt smartare än sina konkurrenter eftersom hans kampanj fungerar och många väljare stödjer honom. Troligtvis är han smart nog att förstå att mycket av det han lovar (mur mot Mexiko, Apple ska ta hem tillverkning till USA…) inte går att genomföra. Han är dock krass nog att lova det ändå. Skulle jag ha rätt så betyder det bara att vi helt enkelt inte vet vad ett Trumpskt presidentskap skulle betyda eftersom vi inte vet vad han egentligen vill. Antagligen skulle det bli bättre än vad som sägs, men främst för att förväntningarna är så lågt ställda. Nu för tiden är alla presidenter handikappade av att senaten och kongressen är splittrade och allt går i stå. Obama är ett bra exempel. En möjlig uppsida med Trump är att utan ideologiskt bagage kanske han på vissa punkter pragmatiskt skulle kunna få saker gjorda. Fan tro’t.

  Gillad av 1 person

 5. Sten Lindgren skriver:

  Trump: Högriskprojekt
  Visst behöver etablissemanget en snyting. Men mycket talar tyvärr för att Trump är ett alltför riskabelt val. Författaren pekar själv på det. En aspekt som jag själv nyligen börjat fundera över är vilket nätverk av personer som Trump kommer att knyta till sig. Inget förefaller känt om vilka intressen som kommer ifråga som ministrar och rådgivare, Risken är att dessa individer inte håller måttet vare sig moraliskt/etiskt eller kompetensmässigt

  Gilla

  • oppti skriver:

   Delar din oro.
   Fast vad vet vi som bara får tre fyra sidor information dagligen om nomineringscirkusen om detta?
   Presidentvalet i USA är en bizzar historia som blottar demokratiska brister.
   För att bli nominerad så gäller det att attrahera redan troende. För att bli vald gäller det sen att försöka få röster från andra sidan.
   Tänk er en KD ledare som vill attrahera KD väljare och sen skall försöka bli normal.
   Eller en Vänsterpartist för den delen!

   Gilla

  • lingongatanblog skriver:

   Och hur kan det bli värre? GWBJR destabiliserade laanemarknaden med subprimelaan vilket skapade en bankkrasch samt invaderade ogenomtänkt Irak med för faa resurser vilket skapade kaos. Obama trycker QE-pengar som om ingen morgondag finns samt drog tillbaka trupperna ur Irak när ”the surge” äntligen började faa effekt vilket tillsammans med den Arabiska vaaren skapade IS och det totala kaos vi ser nu.

   Gillad av 1 person

  • Göran skriver:

   Titta på vilket nätverk Hillary Clinton har: Wall Street, alla stora banker, och George Soros bland annat. Hennes senaste begåvade replik är att ingen amerikan har strukit med i Libyen. Hillary Clinton har samma nätverk som Barack Obama. Har det varit ett lyckat nätverk?

   Gilla

 6. arne f jaderfa skriver:

  Precis, bra sammanfattning. Kärnan och ryggraden i väst förvaltas idag av de som stöder Trump. Kommer Europa och västliga värderingar under attack vilka är det som USA skickar som hela världen fruktar? Det är Trumps väljare. Hillarys väljare går inte i krig och dör för våra samhällen. Europa är impotent och har en snabbt växande grupp som inte anser att det finns något värt att kämpa för, och i många fall är direkta fiender till de samhällen de lever i.

  I USA har man ännu inte fullt ut insett att Europa är på väg att gå förlorat och när Obama går i europeisk riktning så försvagar han försvaret för upplysningens sista bastion. Obama är första steget mot ett förfall, samma förfall vi ser i Sverige där man gravt överskattad tåligheten av det samhälle man ärvt. Vi ser även åter framväxandet av en identitetspolitik där t.ex svarta i USA ges samma utsäkt som muslimer och inte kan göra något fel pga deras förutsättningar, istället för att man lyfter sig så sker motsatsen. Det västliga samhället är ständigt under attack då inget är bättre än något annat. Den multikulturella världsbeskrivningen vägrar att erkänna att det västliga kulturarvet ÄR bättre och att det är just de och det man ogillar mest som ligger bakom det, vita män och kvinnor, den judeokristna läran, upplysningens intellektuella giganter, och familjen där en mamma och en pappa håller ihop för att ens barn skall få en trygg uppväxt.

  Det är mycket få intellektuella som försvarar Trumps position eftersom en vänsterdiskurs har penetrerat hela samhället med ett resultat som först nu börjar märkas på allvar. Roger Scruton är en av få i Europa som intar en genuint konservativ position och som identifierat motsägelsen mellan ett upplyst Europa och islam. Vill man inte tillhöra det samhälle man verkar i så försvagar man det och erkänner man inte kärnvärderingar och lagar så finns det andra länder att bo i.

  Gillad av 5 personer

 7. gmiksche skriver:

  Ifall Trump tar över blir exempelvis TTIP inte verklighet. Konfrontationen med Ryssland kommer att tonas ned. Trump kommer att koncentrera sig på amerikansk inrikespolitik. Han hotar det etablissemang av politiker både hos republikaner och demokrater som tillsammans med finansvärlden och en rad stora företag styr USA. Clinton är en typisk företrädare för dessa intressen. Det är nu uppenbart för alla som inte blundar, eftersom hennes valrörelse finansieras av en av USAs största banker. Självfallet är personen Trump inget helgon, snarare tvärtom. Men det är inte hans medtävlare heller. Det är enbart deras framtoning som skiljer. Trump verkar snarare vara en amerikansk patriot än världspolis. Frågan bara om han överlever valkampen rent fysiskt. Det är mycket som står på spel.

  Gillad av 1 person

  • Ådärkomdenja skriver:

   I denna länk finns tillräckligt med argument för pro-Trump, inte minst för Sverige-vänner.

   http://www.friatider.se/soros-miljoner-ska-stoppa-trump

   fotnot. Varför bröt inte helvetetet ut när estradören och B-skådisen Ronald Reagan blev kandidat och sedermera vald till president? Ian Wachtmeister var Sveriges förste politiske whistle-blower, som rörde om i den förstelnade svensk-demokraturiska surkålsgrytan, ett hälsotecken på sin tid. Panik i leden blev följden i gammelpolitikerhärket, precis som idag, med SD.

   Trump behövs, massor av skäl talar för detta. Inte nödvändigtvis han själv som briljant politiker (finns sådana?), men som en vågbrytare mot NWO-oligarkin som hotar förgöra demokratin, som vi känner den med dess förtjänster och brister.

   Gilla

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Om Soros stödjer Clinton,
    finns det all anledning för oss att vara vaksamma!

    Soros är ingen Sverigevän, i något avseende…

    Valutaspekulationen och handböcker för Arabiska flyktingar!

    Gilla

 8. Anti twitter-vänstern skriver:

  Vi i Sverige kan bara gilla läget. Eftersom vi inte har någon rösträtt i USA. Om nu någon har glömt det..

  Gilla

 9. Hovshallar skriver:

  Redan det faktum att Trump besinningslöst hatas av tokvänstern, både här och i USA, tyder på att han har rätt i mycket av vad han säger.

  Denna tokvänster är ett hot mot demokratin överallt där den sticker upp sitt fula tryne, både genom att den försöker sabotera yttrandefriheten och genom att den överallt stödjer islam. Den tjänar därigenom som en femtekolonn för islamismen — islams strävan efter politiskt världsherravälde.

  Gillad av 5 personer

 10. Arne Weinz skriver:

  Trump som Comander in Chief med rätt att starta kärnvapenkrig?
  Låt mig påminna om att Bush med Operation Desertstorm är förklaringen till att vi tagit emot en halv miljon muslimer på 3-4 år. Bush släppte anden ur flaskan.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Det där är inte sant. Varför fortsätter du inte orsakskedjan tillbaka till t.ex. Sovjetunionens invasion av Afghanistan? Eller ännu längre?

   Felen är för det första att orsakskedjan inte håller, för det andra att den inte hederligt kan kapas till bekväm längd som passar ens retoriska dagsbehov.

   Orsaken till att vi har tagit emot en halv miljon muslimer är att vi har velat göra det. Vi har lämnat gränserna programmatiskt obevakade och vi har beslutat om lockerbjudanden och underdånig service till alla utlänningar som vill ha. Sverige är helt och hållet ansvarigt för sina inrikes och utrikes förhållanden. Det enda angrepp på Sverige som skett är den massiva illegala invandringen, som vi själva har uppammat, tillåtet och funnit god. Vi kan inte skylla på stygga farbröder i stora imperier. Vi har skapat vårt eget elände. Det är en ytterst naiv attityd att tro att inte världen hyser stora mängder ondska, och det är precis denna naivitet som har orsakat invandringskrisen i Sverige. Det är t.o.m. de ansvariga politikerna på det klara med. Varför vill alltså du hymla om den saken?

   Gilla

 11. Lennart Göranson skriver:

  Trump är en rabulist, och sådana har det funnits gott om i alla tider. Om man drar en medicinsk parallell kanske man kan säga att Trump är ett reagens, som visar att något är sjukt, men att han definitivt inte är något läkemedel.

  Vad sjukan utgörs av är inte så lätt att säga, kanske ett tondövt etablissemang som inte lyckas fånga upp den oro och alienation som många bland ”verklighetens folk” upplever. Liknande reaktioner, som stödet för Trump i USA (och i andra länder?), kan vi se i många europeiska länder, dock inte alla.

  Att låta rabulister styra världen tror jag inte på. Så snart de har kommit till makten har de inte längre något att rabulera mot. Men var finns de mer konstruktiva panacéerna mot samhällssjukan? Jag har svårt att se trovärdiga förslag.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   1. Är det presidentens uppgift att komma med konstruktiva förslag? I USA stiftas lagarna av riksdagen.

   2. Vilken kandidat presenterar INTE ett fullkomligt orealistiskt och rabulistiskt program? Kasich? Knappast någon av Demokratiska partiets produkter.

   Det demokratiskt oroande är de kommunistiska våldsupploppen som nu organiseras för att störa den demokratiska processen och tvinga för vänstern ovälkomna kandidater att anpassa sin kampanj och i förlängningen sitt program. Här måste polisen ingripa betydligt hårdare än hittills. Det skulle också vara önskvärt att höra kraftfulla avståndstaganden från de socialistiska rabulisterna Sanders och Clinton.

   Gilla

 12. P I Persson skriver:

  Tror inte någon republikan behöver vare sig jubla över eller frukta Trump. Men demokraterna kan andas ut, deras kandidat behöver inte frukta någon från det av inbördeskrig så skadeskjutna motståndarlägret.

  Gilla

 13. elfyma+ skriver:

  Även jag kan gilla en del av det Trump står för.

  USA:s politiska etablissemang behöver utmanas av någon som inte kan köpas av Wall Street och det militärindustriella komplexet.

  Gillar även, till skillnad från Ronie, att Trump vill stoppa USA:s imperiebyggande och militära engagemang runt om i världen.
  http://www.svt.se/nyheter/utrikes/trump-vill-vanda-nato-ryggen

  Men det kostsamma stödet till Israel kommer nog att bli kvar, vad än insatserna kostar.
  Det kommer den starka judiska lobbyn, med Aipac i spetsen, att kräva.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.