Gästskribent Ronie Berggren: Islamkritik ej att jämställa med historiskt hat mot judar

logo­DGSFörra året gjorde jag ett gruppbesök i Yad Vashem i Jerusalem – minnescentret för Förintelsen.

Inne på museet undrade en medresande pensionerad präst från Svenska kyrkan om det inte var araberna i Europa som var vår tids judar.

Tanken att araber idag förtrycks på samma vis som judarna förtrycktes under nazismen, en tanke som sprids från vänsterakademiska lärosäten, är prästen inte ensam om. När den amerikanske islamkritikern Robert Spencer besökte Sverige 2012 uttalade sig en kvinna från ”Stoppa nazismen”:

Det är en skräckpropaganda som liknar den som Nazityskland använde mot judarna väldigt mycket. Man har olika hatobjekt i olika tidsepoker och just nu är det muslimer man är ute efter.

När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson 2009 i Aftonbladet beskrev problemen med islams utbredning i Europa, kommenterade en kristdemokratisk bekant på Facebook:

Byt bara ut ordet muslim mot judar i denna artikel från 2009 så är vi tillbaka i 30-talets Europa då mörkermän till höger och vänster påbörjade utrensningar av bland annat judar, kristna och homosexuella. Huuuuva!

Stämmer då parallellen mellan dagens muslimer i Europa och judarna i Europa på 1930-talet?

Nej, skillnaderna är för många.

För det första misstänkliggjordes judarna i Tyskland utan skäl. Århundraden av europeisk antisemitism kulminerade i nazisternas konspirationsteorier för att befästa bilden av judarnas ondska.

Dagens islamkritik grundar sig däremot på iakttagelser av problem med muslimsk integration: hedersmord, kvinnoförtryck, antisemitism och växande parallellsamhällen där sharia sätts framför lagar stiftade av kristet-sekulära folkförsamlingar.

För det andra förföljdes judarna aktivt. De jagades och dödades av den tyska statsmakten. Och även judar som var helt assimilerade spårades upp och dödades bara för att de var judar.

Inget politiskt parti i Europa förespråkar folkmord. Inte heller vill Europas islamkritiska partier stänga in muslimerna för att kunna rensa ut dem. Man vill på sin höjd begränsa invandringen och i vissa fall se återvandring.

Detta hindrar inte att det faktiskt existerar hat mot muslimer, ett hat som bör motverkas. Men islamkritik är inte hat och det är inte vi som varnar för farorna med radikal islam som begår de stora misstagen i en av vår tids stora samhällsdebatter. Misstagen görs av dem som, omgivna av namn på förintade judar, antyder eller påstår att araberna är vår tids judar.

Ronie Berggren, USA-expert från Örnsköldsvik, leder bloggen och podcasten Amerikanska Nyhetsanalyser (usapol.blogspot.com). Han vill se starkare band mellan Europa och USA och en enad västvärld, mer inspirerad av amerikansk och brittisk politisk tradition, som kan stå upp för västerländska, demokratiska värden i en tid då totalitarismen gör framryckningar.

20 reaktioner på ”Gästskribent Ronie Berggren: Islamkritik ej att jämställa med historiskt hat mot judar

 1. Lars Lind skriver:

  Bra påpekande. Något som förvånat mig är vissa kristna gruppers undfallenhet inför Islam och alla problem läran medför. Ett skräckexempel på PK upplevde jag hos Pingstkyrkan i Karlskrona ,en person som ville tala om Islam och inte tyckte att det räckte att ”bedja om väckelse” tystades helt ner…

  Gillad av 1 person

 2. John Nilsson skriver:

  Vem som är skyldig och vem som är syndabock, är kanske inte alltid så lätt att veta. Ingen av oss står väl riktigt utanför de sammanhang vi fäller domar om. Alla våra offer av andra beskriver vi som rättfärdiga, men i begreppet ”syndabock” ingår att detta vårt pffrande är godtyckligt, att syndabocken ör oskyldig och att syndabocken främst fyller en slags katarsisk funktion, för andra outtalade och omedvetna konflikter, som vi själva är en del av.

  Syndabocken kan vara skyldig till somt, men vårt eget utseende av vederbörande sker också under andra krafters inflytande. René Girards mimetiska teori kan guida oss i det landskapet.

  Gilla

 3. JAN BENGTSSON skriver:

  Lika felaktig är analysen som görs av vänstern här,
  precis som när HEN jämför (kunskaps)INVANDRING o FLYKTINGINVANDRING!

  Som äpplen o päron, helt olika, men kan givetvis ha gemensamheter.

  Men INTE allra största delen av dagens inflöde,
  som är ointegrerbar e åtminstone oerhört svår o kostsam, för oss!

  Dessutom som kan ha, SANNOLIKT HAR, en avskräckande effekt,
  på de vi verkligen skulle vilja ha hit…

  Som istället väljer ANDRA LÄNDER, utan våra BOSTADSPROBLEM…

  Den största flaskhalsen!

  Gilla

  • pllay skriver:

   Kanske lösningen på våra migrationsproblem just ligger i våra tillkortakommanden.
   Vi kan inte erbjuda bostad, jobb, integrering, skolutbildning värd namnet eller framtid endast kontanta medel och sysslolöshet.
   Ingen människa, inte ens lata bidragsturister vill i längden leva ett så fattigt liv.
   Och när väl den ekonomiska verkligheten med standardsänkning och minskade bidrag hinner ifatt oss och dem förändras läget kraftigt, då återstår endast sysslolöshet och relativ fattigdom.
   Antingen drar vi då på oss ett inbördeskrig eller så går ryktet ner till hemländerna att Sverige är hemskt och att det inte alls flyter av mjölk och honung och inflödet byts till utflöde.
   En på inget vis rättvis, human eller ärlig lösning på problem, snarare är det så att våra politikers och myndigheters vanskötsel och tafatthet belönas med att migranterna söker sig till andra länder, vi svenskar blir kvar för att samla ihop resterna och försöka ena det folk våra politiker i sin godhet och multikultireligion splittrat.
   Väl inne i EU och med svenskt PUT kan migranterna flytta vidare till valfritt land med bostäder, jobb och framtid. Det lilla fåtal migranter som väljer att assimileras med Sveriges folk och kultur blir då den enda behållning landet har av 30-40 års vansinnespolitik.

   Gillad av 2 personer

 4. Jasa skriver:

  Jag tror att i ett majoritets kultur/samhälle, alla andra avvikande kulturer som vägrar låta sig assimileras, är särskilt utsatta och blir en lätt måltavla för politiker och andra som letar syndabockar. Det har länge gällt judar och romer och nu gäller muslimer i Europa.
  Judar i Sverige hat låtit sig assimilerats och är enbart utsatta i den mån de stöder den sionistiska ideologin och Israels ockupations politik i Palestina. Angreppen mot judar idag är betingat av Israels politik i Mellanöstern. Att prata om anti-semitism i Europa är Israels ledares sätt att slå dunster i ögon på folk genom att utnjuta vårt dåliga samvete.

  Gillad av 1 person

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Om angreppen mot judar i Israel är berättigade enligt dig, vad är då svenskar berättigade att göra mot araber i Sverige?

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Gilla

   • Hortensia skriver:

    Vi borde vara berättigade att ställa krav på att de uppför sig som folk, kan jag tycka.

    ”Lärare i de svenska storstadsförorterna vittnar om en spridd och ohöljd fientlighet visavi judar bland grupper av arabiska och muslimska elever. Denna fientlighet tar sig uttryck i vägran att befatta sig med någonting som över huvud taget kan uppfattas som judiskt. Elever kan sabotera eller utebli helt från religionsundervisningen när judendomen behandlas, låta bli att göra läxor, läsa böcker eller skriva prov på kurser om den judiska religionen.

    Under historieundervisningen kan det uppstå konfrontationer mellan lärare och elever som å ena sidan kan hävda att Förintelsen över huvud taget aldrig ägt rum – och i stället avfärda den som sionistisk propaganda – eller å andra sidan uttrycka beund-ran inför Hitler och beklaga att han inte lyckades mörda fler judar.”

    http://www.dn.se/arkiv/debatt/judehat-bland-muslimer-tystas-ned-ny-forskningsrapport-arabers-och-muslimers

    Gilla

 5. Lisa C skriver:

  Det är ju kristna som mördas och fördrivs i arabvärlden. Och det är ju muslimer som mördar andra muslimer. Människor i Europa och annorstädes måste ju få reagera på det utan att kallas extrema!

  Gillad av 2 personer

 6. Erik skriver:

  All världens länder har observerat att muslimska länder inte är framgångsrika i något som helst avseende. De är alla dysfunktionella i olika omfattning.

  Av ren självbevarelsedrift är det naturliga då att inte uppmuntra till muslimsk invandring eftersom det förefaller som att muslimsk påverkan är negativ för samhället. Även om jag inte exakt kan beskriva vilka mekanismer det är som gör de muslimska samhällena dysfunktionella så har jag väl rätten att undanbedja mig muslimsk påverkan? Eller är jag tvungen att av någon mystisk humanitär anledning utsätta mig för muslimer och deras samhällsbygge?

  Måste jag vara islamofil?

  Gillad av 3 personer

 7. Lars Åhlin skriver:

  Problemet är att kritik och rädsla för salafism, jihadism, islamism (inkl Muslimska Brödraskapet och dess svenska förgreningar) likställs med kritik och avsky mot muslimer som sådana. Det förstnämnda är nödvändigt, det sistnämnda slår bara tillbaks mot en själv. För det är både inhumant och utsiktslöst att sträva efter ett ”muslimfritt samhälle”, om nu någon skulle få för sig att göra detta.

  Gilla

 8. Hovs--hallar skriver:

  Kritiken mot islam har uppstått därför att hundratusentals muslimer nu har kommit till Sverige som ”flyktingar”, och att vi inte kan undgå att notera att

  – islams företrädare gör absurda anspråk på särbehandling, istället för att anpassa sig till VÅRT samhälle

  – personer med muslimsk bakgrund är ungefär tio gånger mer våldsbenägna än svenskar i allmänhet (enligt statistik från BRÅ)

  – män med muslimsk bakgrund är påfallande ofta inblandade i sexuella trakasserier mot svenska kvinnor och minderåriga flickor

  – förorter med huvudsakligen muslimsk befolkning kännetecknas av våld, vandalism och huliganattacker mot polis, brandkår och ambulanspersonal

  – islamsk fundamentalism är vanligt förekommande, och dessa fundamentalister tenderar att använda våld, som vi redan sett i otaliga terrorattacker utomlands och hittils en (misslyckad) i Stockholm

  Var och en som har alla hästar hemma måste rimligen dra slutsatsen att islam är en farlig lära, och att det vore bättre för vårt samhälle om vi inte släppte in fler muslimer i Sverige!

  Sverige har ingen anledning att medvetet föra en politik som leder till irreparabel skada på vårt samhälle.

  Gillad av 6 personer

 9. Hortensia skriver:

  Det förefaller finnas många väluppfostrade ”feminist-humanister”, som högljutt leker blindbock i kvävande rosafärgad godhetssmog och olyckligtvis förväxlar islamismens järnskodda bockfot med en tam syndabock-killings nakna lilla klöv.

  En våldsam spark i ändan som får den batikfärgade ögonbindeln att lossna, är nog dessvärre det enda som kan få de ”naiva” lekkamraterna att inse sitt misstag, men kommer ens alla nyvakna realister i västvärlden, att kunna förhindra att helvetet brakar löst och förtär vår fridsamma civilisation i oljematade lågor?

  Gillad av 2 personer

 10. Tahmas Nuri skriver:

  Judar har blivit förföljda sedan de blev monoteistiskt folk för cirka 4000 år sedan i stort sett. Den första pogromen var 38 e.kr i Alexandria i Egypten.
  Att jämföra muslimers väl och ve med judarnas är enligt min mening helt befängt.
  Det enda skälet till att man gör jämförelsen är för man skall få dåligt samvete för att man kritiserar islam och anser att det finns få beröringspunkter inom islam som i dagsläget kan förenas med de demokratiska värderingarna vi håller högt och värnar.
  Antisemitismen inom islam är så pass påtaglig att det inte går att blunda ifrån. Det finns skolor i min hemstad som är kommunalt finansierade och som inte döljer den antismitismen som de lär ut till sina elever.
  Att det enbart finns antisemitism för att Israel vill slå blå dunster i ögonen på blåögda européer är däremot antisemitism. Det är den typen av propaganda som skapar judehat.

  För övrigt så bedriver inte Israel en ockupationspolitik och har aldrig gjort, skilj på fakta och propaganda och för Guds skull läs på.

  Gillad av 2 personer

  • Ulrika skriver:

   Tack Tahmas! Spot on. Idag rattfardigas antisemitismen med antisionismen.
   Europas judar kanner sig alltmer osakra. Narmare 8000 franska judar emigrerade under forra aret och antalet vantas bli hogre i ar, Bernard Lewis forutsag ett muslimskt Europa innan detta seklets slut men med denna massinvandring lar det nog bli tidigare.

   Gillad av 1 person

 11. Per Löthgren skriver:

  Mycket bra artikel. Nej, det finns inga historiska paralleller mellan antisemitismen under 30-talet i Tyskland och ”islamofobin” i dagens Sverige. Vill man hävda något dylikt, begår man två misstag.
  För det första förminskar och bagatelliserar man det bestialiska i judehatet på 30-talet.
  För det andra, vill man söka likheter i historiska skeenden och dagens värld så bidrar det – i det här sammanhanget – inte till någon fördjupad förståelse av hur det var möjligt i Tyskland att partiet/staten med en omfattande tjänstemannabyråkrati kategoriserade människors tillhörighet efter ”ras” och som sedan kom att medföra en plågsam utstötningsprocess inom alla samhällets sektorer. Beslut som mer eller mindre fann samtycke hos allmänheten. Med Nürnberglagarna år 1935 fråntogs judarna sitt tyska medborgarskap och det blev ett (medvetet?) steg på vägen mot Förintelsen.
  En jämförelse med dagens situation i Sverige och Europa med 30-talets Tyskland blir missvisande. Förutsättningarna i dåtidens Tyskland existerar inte längre, utom hos vissa obskyra grupper som använder sig av begreppet ”ras”. Men på 30-talet var samhället genomsyrat av dessa (van)föreställningar. Medlemmar i nazistpartiet omfattade en livs- och världsåskådning grundad på värderingar och föreställningar kring blod, ras och folkgemenskap samt staten/nationen/partiets roll. Detta tankegods var delvis hämtat från äldre antisemitiska tankeströmningar, men utvecklades, särskilt inom rasbiologin och nyttjades – i sin hatpropaganda mot judarna – i samspel med vad som också hände i omvärlden. T ex kommunismens maktövertagande i Ryssland / Sovjetunionen. Nazismens var uttalat motståndare till boljevismen, men det var inte ett uttryck för antikommunism (nazismen hade i sin partibeteckning själva med begreppet ”socialism”) utan motståndet mot sovjetkommunismen bottnade i att ledande nazister betraktade boljevismen som en rent judisk strategi i syfte att sprida marxismen och störta omvärlden i fördärv. Å andra sidan var också storkapitalets företrädare judar i nazisternas ögon vilkas syfte var att dränera Tyskland ekonomiskt. Men bortsett från att man i den nazistiska retoriken använde sig av tillståndet i omvärlden och la skulden på judarna, så var det största hotet själva rasblandningen mellan det tyska folket och andra. Faran fanns med andra ord överallt såsom man uppfattade det i Tyskland och för att rädda nationen fick bevarandet av den tyska folkgemenskapens rasmässiga renhet en absolut prioritet i lagstiftningen och i politiska beslut liksom i de mellanmänskliga relationerna.
  Dessa förutsättningar och denna diskurs finns inte dagens Europa och därför går det inte att likställa muslimernas situation idag med judarnas i Tyskland under 30-talet. Men inte desto mindre tycker jag att man ska vara uppmärksam mot allt som bottnar i hat och vilka uttryck det tar sig i samhället, eftersom det kan få oanade konsekvenser i framtiden och inget samhälle är vaccinerat mot våld eller vårt sätt att tänka i kategorier.
  Slutligen, tycker jag att det första misstaget med att likställa dagens och gårdagens villkor är att det kan få allvarliga konsekvenser, genom att relativisera judarnas situation under hela 30-talet och själva Förintelsen i sig. Steget från en relativisering till förnekelse är inte stort. Och det är, tyvärr, en vanligt förekommande uppfattning i Mellanöstern och bland vissa grupper i Sverige. Förintelsen, i dessa sammanhang, uppfattas endast som ett judiskt-sionistiskt påfund i syfte att legitimera Israels existens. Om det vore så att man tillhörde en utsatt grupp i dagens Europa så är detta hat inte en framkomlig väg och inga ursäkter kan legitimera en sådan hållning.

  Gillad av 1 person

 12. Tahmas Nuri skriver:

  Jag håller med dig Per i mångt och mycket att islamofobi aldrig får bli ett etablerat konsensus någonstans i världen.
  Det finns miljontals muslimer som får sin religion reciterad till sig dvs de kan inte läsa eller skriva utan litar helt på imamen eller By Äldste som läser eller själv reciterar utan ifrån sin egen tolkning.
  Här i ligger problematiken: Analfebitismen inom den muslimska världen är stor. Jag har en procentsats men den är inte verifierad varpå att jag inte vill nämna den i kommentar.
  Hur somhaver så är innebörden att programmeringen av människor inom islam är lika illa idag som det var för femhundra år sedan då vi reciterade Bibeln och brände folk till döds.
  Men idag är idag.
  Alla som tillber islam har sett ljuset, dvs vi lever alla i en värld där information är tillgänglig.
  Problemet att muslimer inte får lämna islam ej heller kritisera Koranen utan att riskera att bli apostater och på så sätt riskerar de sina anhörigas liv.. Om detta kan man läsa mer om i Koranen.
  Slutligen vill jag säga följande och jag har nämnt det många gånger, men jag kommer att tjata om det igen och igen i kommentarsfältet.
  Läs på allt ni kan…. Läs Bibel, läs Koranen och Torah (finns att köpa med hebreiska och svensk översättning)

  En vädjan till er alla som följer denna fantasiska blogg samt alla andra som enbart läser inläggen, men som ändå anser att Israel är ondskans axelmakt i världen, jag ber er…. snälla läs på och ställ frågor.
  Det finns oberoende sajter som berättar exakt hur det ligger till. Tvekar ni om sanningshalten på sajterna så besök en synagoga och be att få prata med en Rabbin.
  Mina judiska systrar och bröder behöver ert stöd och min hemstad Malmö är på gränsen att förlora sin judiska identitet.
  Låt inte propaganda dölja sanningen. Jag vet att propagandan mot Israel och den judiska befolkningen är enorm att det kan var svårt att värja sig mot den, men jag önskar att ni gör ett tappert försök.
  Det finns 15 miljoner judar kvar i världen och knappt 8 miljoner av dem kämpar för sina liv i Israel.
  Judar lever inte, de försöker överleva.. Det är med sorg i Hjärtat jag hör detta.

  Gillad av 1 person

 13. Jasa skriver:

  ”We have to understand that an attack on one faith is an attack on all our faiths,” Obama said at a mosque outside Baltimore. ”When any religious group is targeted we all have a responsibility to speak up.”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.