Gästskribent Ronie Berggren: Islamkritik ej att jämställa med historiskt hat mot judar

logo­DGSFörra året gjorde jag ett gruppbesök i Yad Vashem i Jerusalem – minnescentret för Förintelsen.

Inne på museet undrade en medresande pensionerad präst från Svenska kyrkan om det inte var araberna i Europa som var vår tids judar.

Tanken att araber idag förtrycks på samma vis som judarna förtrycktes under nazismen, en tanke som sprids från vänsterakademiska lärosäten, är prästen inte ensam om. När den amerikanske islamkritikern Robert Spencer besökte Sverige 2012 uttalade sig en kvinna från ”Stoppa nazismen”:

Det är en skräckpropaganda som liknar den som Nazityskland använde mot judarna väldigt mycket. Man har olika hatobjekt i olika tidsepoker och just nu är det muslimer man är ute efter.

När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson 2009 i Aftonbladet beskrev problemen med islams utbredning i Europa, kommenterade en kristdemokratisk bekant på Facebook:

Byt bara ut ordet muslim mot judar i denna artikel från 2009 så är vi tillbaka i 30-talets Europa då mörkermän till höger och vänster påbörjade utrensningar av bland annat judar, kristna och homosexuella. Huuuuva!

Stämmer då parallellen mellan dagens muslimer i Europa och judarna i Europa på 1930-talet?

Nej, skillnaderna är för många.

För det första misstänkliggjordes judarna i Tyskland utan skäl. Århundraden av europeisk antisemitism kulminerade i nazisternas konspirationsteorier för att befästa bilden av judarnas ondska.

Dagens islamkritik grundar sig däremot på iakttagelser av problem med muslimsk integration: hedersmord, kvinnoförtryck, antisemitism och växande parallellsamhällen där sharia sätts framför lagar stiftade av kristet-sekulära folkförsamlingar.

För det andra förföljdes judarna aktivt. De jagades och dödades av den tyska statsmakten. Och även judar som var helt assimilerade spårades upp och dödades bara för att de var judar.

Inget politiskt parti i Europa förespråkar folkmord. Inte heller vill Europas islamkritiska partier stänga in muslimerna för att kunna rensa ut dem. Man vill på sin höjd begränsa invandringen och i vissa fall se återvandring.

Detta hindrar inte att det faktiskt existerar hat mot muslimer, ett hat som bör motverkas. Men islamkritik är inte hat och det är inte vi som varnar för farorna med radikal islam som begår de stora misstagen i en av vår tids stora samhällsdebatter. Misstagen görs av dem som, omgivna av namn på förintade judar, antyder eller påstår att araberna är vår tids judar.

Ronie Berggren, USA-expert från Örnsköldsvik, leder bloggen och podcasten Amerikanska Nyhetsanalyser (usapol.blogspot.com). Han vill se starkare band mellan Europa och USA och en enad västvärld, mer inspirerad av amerikansk och brittisk politisk tradition, som kan stå upp för västerländska, demokratiska värden i en tid då totalitarismen gör framryckningar.