Måhända ligger det i rikspolischefens natur

IMG_0121

Ilan Sadé 

Rikspolischef Dan Eliassons uttalanden i SVT:s morgonnyheter den 26 januari med anledning av mordet på asylboendet i Mölndal har orsakat stor uppståndelse och vrede. Eliasson, som alltså är ordningsmaktens högste chef, är mer intresserad av spekulation i vad gärningsmannen ”har varit med om” och ”hur orättvist livet är i många delar av världen” än att kommentera den bristande ordningen och säkerheten på landets asylboenden. Han lever helt enkelt upp till nidbilden av en socialtant à la Farbror Barbro som gått förlorad i ett 70-talsuniversum av kletig ömkan och högfärdiga stämplingsteorier.

Rikspolischefens märkliga utläggningar påminner mig om fabeln om skorpionen och grodan. Ni vet, den om skorpionen som träffar grodan vid ett vattendrag och frågar om grodan skulle kunna upplåta sin rygg för en skjuts över till andra sidan. Grodan vägrar inledningsvis med hänvisning till att den inte vill bli stungen, men skorpionen övertygar grodan med argumentet att den aldrig skulle sticka, eftersom båda då kommer att gå under. När de är halvvägs över ån, sticker skorpionen grodan. Innan båda drunknar, undrar förstås grodan hur detta kunde ske. ”Det ligger i min natur”, svarar skorpionen.

Dan Eliasson är en ämbetsman som har gjort karriär inom socialstaten – inom det välfärdsindustriella komplexet. Han har tidigare innehaft befattningar av politisk natur, däribland som statssekreterare åt Thomas Bodström (s). Vidare har han varit generaldirektör på Migrationsverket, därefter på Försäkringskassan. Någon gedigen polisiär bakgrund har han inte. Mer av omhändertagande tätting än snarstickande skorpion. Även när ungen som kläcks råkar vara en gök.

Inskolningen i och anammandet av socialstatens tankevärld synes ha gått riktigt långt. Människan är i detta universum i grunden ett svagt, ömkansvärt offer för omständigheterna och ondskefulla handlingar förutsätts bero på att gärningsmannen har varit med om en och annan orättvisa. Som upplyst tjänsteman i den upplysta världsförbättrarstaten ser Eliasson ett hjälpsökande renoveringsobjekt där andra ser en ung, farlig man.

Sålunda; är det underligt att tättingen följer sin natur? Det finns andra exempel. Stockholms stads handlingsprogram från ifjol för att hantera återvändande jihadister blev hårt kritiserat. Programmet var inriktat på att bl. a. ge våldsmännen förtur i bostadskön och extra insatser för att få dem i arbete. Krister Thelin kommenterade saken på denna blogg:

Programmet som med rätta kölhalats i kommentarerna (se ex. Maria Ludvigsson i SvD 20/5) är ensidigt empatiskt och inriktat på ”vård och omsorg” med förtur till allehanda sociala nyttigheter som arbete och bostad. Men är det så konstigt? Bakom programmet står de professionella tjänstemän och aningslösa politiker som har vård och omsorg som sitt yrke. De följer bara i de sedan länge upptrampade fotspår som en omhändertagande klientism angett.

Om man frågar topptjänstemän inom socialförvaltningen vad de kan göra med unga jihadister, ska man inte bli förvånad om svaret blir sociala insatser. Och om den lilla fågeln kunde tala, skulle svaret på frågan vad den tänker göra åt ungen som har ihjäl de andra i boet sannolikt bli: ”Mer mat, så blir nog allt bra till slut. Ty sådan är min natur.”

37 reaktioner på ”Måhända ligger det i rikspolischefens natur

 1. Alexander Zetterberg skriver:

  Bravo, ypperlig artikel, som diskuterar de tankefigurer och det sentiment som möjliggör välfärdsstatens expansion. En inställning som leder till ständigt växande krav på mer välfärdsstat, vilket i sin tur förstärker den underliggande synen på nationens medborgare. En självförstärkande loop som kan leda till vår civilisations undergång.

  Den man respekterar tycker man inte synd om, och kanske är detta lite av pudelns kärna, vår benägenhet att tycka synd om folk. En föreställning om att den människa som tycker synd om någon, är en god människa.

  Det sägs att djävulen kan uppträda väl förklädd. Är månne välfärdsstaten en av hans mest utstuderade förklädnader?

  Gillad av 14 personer

 2. Aha skriver:

  Det välfärdsindustriella komplexets omsorg om gärningsmän har i decennier legat i otakt med det allmänna rättsmedvetandet; man har varit och är för klemiga. Diskrepensen kommer framöver att accentueras med tanke på att antalet brottslingar kommer att öka p.g.a. alla de spänningar som byggs in i ett alltmer mångkulturellt samhälle.

  Vi har alltså en rikspolischef som attitydmässigt lierar sig med en av grundtankarna i det välfärdsindustriella komplexet, den som ser gärningsmännen som offer. Detta i kombination med ett exklusivt rättsväsende som inte ser några begränsningar i att nå millimeterrättvisa när det väl kommer till skott (läs assistenrättegången i Södertälje som kostade 250 milj), borgar för en ineffektiv och tyvärr resursslukande framtid. En framtid där vardagsbrotten i stort sett lämnas därhän.

  Det är kulturvänstern som bäddat för den här utvecklingen, vi är ”ljusår” från den vardagsbrottslighet som rådde för 50 år sedan.

  Idag rånar ungdomar andra ungdomar på deras ägodelar. Tillväxten är god för det välfärdsindustriella komplexet.

  Gillad av 11 personer

 3. BjörnS skriver:

  Det sägs att om du har en hammare så kommer alla problem att se ut som spikar.

  Det är lite lustigt med Eliasson. Vid ett mord urskuldrar han med bakgrund och upplevelser. Vid en politisk debatt missbrukar han sin GD-ämbete för politiska ställningstagande (”jag kräks”). Aldrig har jag hört honom spekulera i om Åkesson varit med om något hemskt som kan förklara de i Eliassons ögon hemska politiska ställningstaganden.
  Vem kan tro på Eliasson när han hävdar att polisen ska agera opolitiskt (Kungsträdgården) och inte dölja information? Vem vågar tro att han som utlovat grundligt ska utreda detta och lägga korten på bordet?
  Jag tycker att han borde börja arbeta på ett asylboende. Gärna det där den unga tjejen blev mördad.

  Gillad av 12 personer

 4. arne f jaderfa skriver:

  Jag tycker skorpionen och grodan är en träffande liknelse. En annan berättelser som passar är så klart Kejsaren utan kläder. Nu är det ju dock så att skorpioner inte hör hemma i Sverige, i öknen trivs de dock bra. Jag tror att liknelsen med skorpioner passar bättre på alla de muslimska invandrare som kommer till Sverige.

  Jag har med mig två ordspråk från min tid i Japan. Jag hoppas att nuvarande

  deru kugi wa uteru

  byts mot

  saru mo ki kara ucheru

  fritt översatt

  En spik som sticker upp blir nedhamrad

  byts mot

  Även apor trillar ner från träd.

  Gillad av 2 personer

 5. Lisa C skriver:

  Upprörande att engelsk tidning, som publicerat material som svenska tidningar inte får/vill/ kan publicera om den ”femtonårige” mördaren och hans offer blockats av någon välvillig tjänsteman, så att det inte går att läsa från svensk ip-adress.

  Gillad av 4 personer

 6. Key Lime Pie skriver:

  Jag reagerade inte nämnvärt när Eliasson satt i TV-soffan och vurmade för den stackars asylsökande som begått dådet, det var liksom en väntad ståndpunkt från honom.
  Vad som däremot störde mig enormt var att ingen av programledarna ifrågasatte honom. Att journalister inte är mer kritiska hävdar jag är en större fara för en positiv samhällsutveckling.

  Gillad av 9 personer

 7. Jan W skriver:

  Det är svårt att inte bli upprörd när någon dagen efter ett mord hänger sig åt medkänsla riktad mot gärningsmannen. Alldeles särskilt då denne någon är rikspolischef. Denne som har till uppgift att skydda människor från brott och när sådana ändå inträffar verka för att gärningsmannen straffas och att offret därigenom får någon sorts upprättelse.

  Fast att den visade medkänslan skulle ligga i Eliassons natur tvivlar jag starkt på. Det sagda är nog snarare ett utslag av opportunism. Han tror helt enkelt att denna typ av yttranden gynnar honom.

  Det är kanske så man skall tolka att det sagda ligger i hans natur.

  Gillad av 2 personer

  • cmmk10 skriver:

   Benägen att hålla med.

   Här har lagts teorin att Eliasson är psykopat, som sådan känner han ingen naturlig empati utan han säger vad han tror skall falla mottagaren på läppen.

   Gilla

 8. Pseudo von Nym skriver:

  ”hur orättvist livet är i många delar av världen” .

  Ja , TEX sverige, där en ung kvinna mördas av en vuxen man som hävdar att han är barn för att få förmåner. Lögnen sker i samförstånd med svenska myndigheter.

  Gillad av 2 personer

 9. Hortensia skriver:

  Johan Westerholms fantastiska illustratör Kjell Nilsson Mäki lyckas alltid få mig att skratta. Missa inte denna bild av det nya Sverige: http://ledarsidorna.se/2016/02/en-lustiger-dans/

  Kanske kunde man rationalisera bort hälften av aktörerna? Poliserna skulle ju lika gärna kunna göra en u-sväng och själva råna och trakassera flickorna, eller beordra DEM att hålla sig inne. Det borde kunna vara att visa handlingskraft och resultat i ”Kräket” Eliassons smak. 😉

  Gilla

 10. Bertil Rolf skriver:

  Snällism som personlighetsdrag eller som offentlig retorik?

  En intressant hypotes men det finns en alternativ och ganska cynisk förklaring: Det ligger inte alls i rikspolischefens natur utan det ligger i den retorik som är gängse för att man ska göra karriär inom det Sverige som vuxit fram sedan 70-talet. Snällismens retorik kan sitta mycket ytligt och behöver inte alls ta fäste i personlighetens djup. En ämbetsman med mycket vassa armbågar som vet i vilken riktning man ska buga och vart man ska sparka kan nå desto större framgång, om en hänsynslös karriärism maskeras och framträdandet sockras med snällismens retorik.

  Jag vet inget om Dan Eliassons person, är det bäst att tillägga, och var och en får väga hypoteserna efter eget omdöme. Är han verkligen så snäll eller är det bara en fasad som visas upp i offentliga medier?

  Gilla

 11. Hovs--hallar skriver:

  Gökungen alias ”spyan” Eliasson borde i ett normalt fungerande samhälle aldrig ens kommit i närheten av posten som rikspolischef.

  Min gissning är att han fick posten just på grund av sina i makthavarnas ögon ”korrekta” politiska åsikter. Att han saknar insikt och förståelse för allt som rör polisens arbetsuppgifter betydde inget.

  Detta är samma politiska krafter som flyttar polisutbildningen till det ökända extremvänster-fästet Södertörns högskola.

  Vänsterns syn på polisväsendet är att detta ska vara något slags socialtjänst som gullar med brottslingarna och är riktigt kompis med dem, så länge dessa brottslingar kommer från ”utsatta” miljöer — dvs. de mångkriminella förorterna. Den nya fräscha polisutbildningen på Södertörns kommunistskola kommer att redan från dag 1 inskärpa denna attityd i polisaspiranterna.

  Exempelvis ska man se mellan fingrarna med kriminella invandrargäng (det är ju SYND om dem!), men däremot brutalt hantera de medborgargarden som pga. polisens passivitet försöker slå tillbaka mot invandrargängen.

  Gillad av 2 personer

 12. Sune Ivarsson skriver:

  Sverige kommer att gå under precis som FN:s HDI( Human Development Index) analysgrupp förutspått.Vi kommer att sjunka i välfärdsligan från idag 15:e plats till 45:e om cirka 10 till femton år.Den främsta anledningen är vår flyktingpolitik.Ekonomiskt sett är den alldeles för generös.Kontroll och åtgärdssystem saknar saknar en klar linje.Utvisningar är t.ex.mycket svåra och framför allt fruktansvärt kostsamma.Många utvisningsfall går inte att genomföra därför att identitet inte är fastställd,eller att mottagarlandet vägrar ta emot flyktingen.
  Nu är det för sent att införa de mycket omfattande ändringar i regelverken som är en förutsättning för att minska kostnaderna.
  Det innebär att Sverige måste låna upp mycket stora belopp.Skatter måste höjas rejält.Alla typer av avdrag måste tas bort.Lönebildningen kommer att avstanna och till och med sjunka för att invandrare över huvudtaget ska kunna få ett jobb.
  Merparten av flyktingarna kommer från muslimska länder där flertalet inte är det minsta intresserade av att integreras i landet.
  Enda möjligheten för Sverige att överleva som nation är en helt annorlunda attityd och policy.Det krävs hårda metoder för att först och främst få ut 75000-100000 ur landet.Kraven på de som får stanna i landet måste skärpas så att inte en enda invandrare skall försörjas av skattebetalarna.Ersättninar får inte vara högre än vad en vanlig löntagare och pensionär har i inkomst.
  Det krävs en helt ny regering med hårda nypor för att eventuellt kunna ändra på den svåra belägenhet vi befinner oss i.

  Gillad av 2 personer

  • Alexander Zetterberg skriver:

   Säg inte det, nu svänger det fort.

   Sverige håller på att vända radikalt och kan kanske bli ett föregångsland som visar vägen ut ur det postmoderna identitetspolitiska moras som hela den västerländska civilisationen fastnat i.

   Så kämpa på, en ljusnande framtid är vår!

   Gilla

   • cmmk10 skriver:

    Jag är skeptisk. Det kommer att behöva bli rejält mycket sämre innan det ens kan bli tal om en ev. återuppbyggnad av en välfärdsstat. Nu ryker antagligen ränteavdragen, behovsprövade barnbidrag tror jag snart blir en fråga, osv.

    Vi är ”fartblinda” när siffrorna blir stora. Det kommer hit 180 000 och vi tror att situationen räddas om man utvisar 60 000. Ingen som reagerar på att nettot är 120 000 – det motsvarar ett Norrköping! Dessutom, av dessa 60 000 kanske det lyckas att verkställa utvisning av 20 000.

    Gillad av 1 person

   • Alexander Zetterberg skriver:

    Till CMMK10:

    Det verkar som våra visioner av vad som är en ljus framtid skiljer sig åt.

    För mig är inte en stark välfärdsstat eftersträvansvärd och jag tror just vår starka välfärdsstat är huvudorsak till dagens invandringsproblem – inte dess lösning.

    I ett samhälle med nedbantad välfärdsstat, där civilsamhället fått blomstra, skulle dagens situation med massinvandring och gettoisering av våra förorter aldrig ha uppkommit, eftersom de som högröstat förespråkade en hög invandring skulle förväntas personligen delta i integrationen av dessa människor.

    De skulle ha invandrarna som grannar, bjuda in dem på middag, introducera dem till vänner, lära dem språket, våra lagar, seder och traditioner, och samtidigt skulle de förvänta sig att invandraren i sin tur skulle göra allt för att bidra till att bygga den svenska nationen starkare och vackrare.

    Om den som förespråkade hög invandring inte personligen deltog i integrationsprocessen skulle han bli utskrattad, hånad eller jagad på porten. Inte som nu bli betraktad som en naiv men godhjärtad person.

    Gilla

 13. JAN BENGTSSON skriver:

  Hur kan man utnämna någon till Rikspolischef, med en så BRISTANDE VÄRDEGRUND,
  att han av stolthet skryter om att ”ha knullat horor i Bangkok”…

  Fullständigt obegripligt…

  Borde vara diskvalificerad från ALLA offentliga uppdrag…

  Sveriges Feminister borde ställa sig upp som en man)))

  Och ryta till…

  Gillad av 1 person

 14. Johan skriver:

  Bra analys. För det är klart att om man som regering vill vara säker på att den politik man för ska förgrena sig ända ut i batongspetsarna gäller det att hitta en polisledning med samma värdegrund. Och det har man ju lyckats hitta. Och därmed den polisiära verksamhetsinriktning och profil vi har idag. Gissar att det finns mycket frustration i leden inom polisväsendet. Men 291:an Eliasson kanske är nöjd även om inte skattebetalarna känner sig säkra. Och när det blir oroligheter på gatorna är man rekordsnabb att gå till motvärn för att slå ned medborgargardena och katalogisera dem som nazister. Vet man det? Skulle vilja påstå att huvudorsaken till att man var på tårna var att man inte gillar konkurrens.

  Gillad av 1 person

 15. Maria Lind skriver:

  I akutsjukvården agerar man enligt Hälso- och sjukvårdslagen, dvs om t ex svår astma, bröstsmärta, skottskada i buken inkommer är det absolut fokus på endast det avgränsade tillståndet med tillhörande akuta åtgärder.

  Fullständigt oprofessionellt och farligt att förlora i sig i något oväsentligt då.
  Vilket generaldirektören för Polismyndigheten gör i sina uttalanden.
  I akutsjukvården hade man fått reprimand och vid upprepning sparken!

  Hur kan denna inkompetens öht förekomma på toppnivå!?
  Påminner om kulturrevolutionens Kina.

  Man får dessutom tänka på de professionella inom Polisen, Brandkåren, Ambulanssjukvården Räddningstjänsten m fl, som ständigt får se fruktansvärda syner, helt i nivå med krigsskador.
  Något som aldrig talas om som posttraumatiska minnesbilder

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.